liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste Europeanen worden teruggehaald uit Wuhan


Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog over het coronavirus. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

Ongerustheid tijden Chinees Nieuwjaar in Den Haag

In de Chinese gemeenschap in Nederland zijn er zorgen over de situatie in China. Het is hét gespreksonderwerp tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag.

Ondanks virus Chinees Nieuwjaar gevierd op de Dam: 'Dit is best heftig'

Drie nieuwe besmettingen in Duitsland

In Bayern zijn drie nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om mensen die in contact zijn geweest met de man waarbij gisteren het virus werd vastgesteld. Hij werd besmet door een Chinese collega die bij hem op bezoek was.

Uit het contactonderzoek bleek dat hij met zo'n veertig mensen in contact is geweest sinds hij zich dit weekend 'grieperig' begon te voelen. Ook het kinderdagverblijf waar hij zijn kinderen naartoe bracht wordt onderzocht.

Met de man gaat het inmiddels goed. Wel ligt hij nog steeds in isolatie.

Negatief reisadvies voor Britten die naar China willen

Britse autoriteiten hebben het reisadvies aangepast en waarschuwen Britten om niet naar China te reizen. Alleen noodzakelijke reizen kunnen doorgaan. Dat meldt de BBC. In Groot Brittannië zijn nog geen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Alle reizen naar de provincie Hubei worden afgeraden en Britten die in dat gebied zitten worden geadviseerd om zo snel mogelijk te vertrekken.

Deze Nederlander draagt nu ook een mondkapje

"Besmettingen in Duitsland en Frankrijk: we zijn omsingeld", zegt een inwoner van Den Haag. Hij draagt een mondkapje om zich te beschermen tegen het coronavirus. In Nederland is nog niemand met het virus besmet. Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel.

Hagenaar loopt al met mondkapje: 'Beter het zekere voor het onzekere nemen'

EU stuurt twee vliegtuigen om burgers op te halen uit China

De komende dagen zullen zo'n 250 Fransen en 100 andere EU-burgers worden weggehaald uit de regio van de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaag werd duidelijk dat de EU op verzoek van Frankrijk de coördinatie van Europese burgers uit China op zich neemt.

Morgen vertrekt het eerste vliegtuig vanuit Frankrijk naar China. Een tweede vliegtuig zal later deze week vertrekken. Op dit moment mogen alleen mensen mee die geen symptomen vertonen van besmetting met het coronavirus.

Volgens de commissie maken alle EU-burgers in de regio aanspraak op een plek in het toestel. Of ze daarvoor moeten betalen is niet bekend. De EU zegt in een verklaring dat de Europese Unie een deel van de kosten van de twee toestellen voor zijn rekening neemt.

Voor zover het ministerie van Buitenlandse Zaken weet zitten er zo'n twintig Nederlanders in Wuhan.

HongKong halveert aantal vluchten van en naar China

HongKong heeft aangekondigd om flink te snijden in het aantal vluchten tussen HongKong en China. Ook worden de hogesnelheidstreinen en boten die de grens overgaan voorlopig stilgelegd.

De autoriteiten hopen hiermee te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. De maatregelen werden bekendgemaakt nadat een vakbond van een groot ziekenhuis had gedreigd met stakingen als de overheid niets zou doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zeker 200 speciale ic-bedden beschikbaar in Nederland

Minister Bruins van Medische Zorg laat in een kamerbrief weten dat er in Nederland minimaal 200 speciale intensive care-bedden beschikbaar zijn om mogelijke patiënten met het coronavirus te kunnen isoleren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder de Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan heeft de helft nu gereageerd.

In Nederland zijn tot dusver geen besmettingen bekend, maar er worden wel regelmatig mensen getest op het virus.

Naast medisch personeel kan ook het personeel van vliegmaatschappijen en op luchthavens mondkapjes dragen. "Dit personeel, vaak de gehele dag aanwezig op de luchthaven, heeft een ander blootstellingsrisico dan passagiers, die doorgaans slechts kort op de luchthaven aanwezig zijn", schrijft Bruins. Mocht het personeel dit willen dan is het de verantwoordelijkheid van werkgevers om de mondkapjes beschikbaar te stellen en uitleg te geven over het gebruik.

Een inventarisatie van het aantal beschikbare medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes en doktershandschoenen, is er nog niet.

Het RIVM adviseert tot nu toe alleen mondkapjes voor medisch personeel. "Het probleem is, dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt, die zich heel goed sluiten over je neus en mond", is te lezen op de website van het gezondheidsinstituut. "Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk."

WHO zal snel experts naar China sturen

China stemt ermee in dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op korte termijn internationale experts naar het land zal sturen. De WHO wil samen met Chinese partners verder onderzoek doen naar het virus en de manier waarop het zich verspreidt. De afgelopen twee dagen was de directeur-generaal van de WHO in China, waar hij onder andere sprak met de Chinese president Xi Jinping.

Vierde besmetting in Frankrijk

In Frankrijk is een vierde patiënt met het coronavirus opgenomen. Het gaat om een oudere Chinese toerist uit de provincie Hubei. De patiënt is op de intensive care van een ziekenhuis in Parijs opgenomen en is er volgens de eerste berichten ernstig aan toe. De Franse autoriteiten zoeken naar mensen met wie de man in contact is geweest.

Jérôme Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsdienst, maakte het nieuws vanavond op een persconferentie bekend:

Vierde besmetting coronavirus in Frankrijk: toerist op leeftijd

Chinees ziekenhuis zwaait herstelde patiënt uit

Het ziekenhuis in Jingzhou, in de provincie Hubei, neemt feestelijk afscheid van de eerste patiënt die daar is hersteld van het coronavirus. Vanwege de privacy hebben ze de patiënt onherkenbaar gemaakt. Hij is waarschijnlijk besmet geraakt op de vismarkt in Wuhan, waar hij werkt. Inmiddels hebben nog negen patiënten het ziekenhuis kunnen verlaten.

Bloemen voor gezond verklaarde coronaviruspatiënt

Minister Bruins: Nederland inventariseert aantal beschikbare mondkapjes

Het kabinet laat het aantal beschikbare mondkapjes en doktershandschoenen onderzoeken. Dat heeft minister Bruins laten weten. Mocht er onverhoopt een grote uitbraak van het coronavirus in Nederland komen dan moeten er genoeg hulpmiddelen voorhanden zijn. De uitkomsten van de inventarisatie hoopt de minister vanavond al in een brief naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

De minister voor Medische Zaken verzekert dat er in Nederland veel voorbereidingen worden getroffen vanwege het Corona-virus:

Bruins: we zijn 24/7 alert op het Corona-virus

Spoorwegknoopunt Wuhan is 'het Utrecht van China'

Wuhan, de Chinese stad waar de uitbraak van het coronavirus is begonnen, is niet alleen een miljoenenstad (11 miljoen inwoners), maar ook een logistiek knooppunt. Ook vanuit Nederland rijden er normaal gesproken treinen van en naar Wuhan, maar nu even niet.

"Door het virus rijdt er tot 9 februari geen enkele trein", zegt Erik Groot Wassink, van transportbedrijf Nunner Logistics. Volgens hem komen in Wuhan bijna alle Chinese spoorlijnen van noord naar zuid en van oost naar west samen. Hij gaat ervan uit dat de productie in de regio de komende tijd fors lager zal zijn en dus ook de behoefte aan transport van China naar Europa.

Veel Nederlandse bedrijven hebben vestigingen in Wuhan, waaronder Arcadis, ASML en Randstad. Lees hier ons hele verhaal over de economische activiteit van Nederlandse bedrijven in Wuhan.

Duitse minister maant tot kalmte

De man in Duitsland van wie eerder vandaag bekend werd dat hij is besmet met het coronavirus maakt het goed. Dat heeft minister Spahn van Volksgezondheid gezegd. Hij benadrukt dat het belangrijk is om alert te blijven, maar dat er geen reden is voor paniek.

Duitse minister roept op tot kalmte: 'Er is geen reden tot paniek'

Duits 'coronabedrijf' heeft vestiging in Kampen

Het Duitse bedrijf waarvan bij een van de medewerkers het gevreesde coronavirus is vastgesteld, heeft ook een vestiging in Kampen, zo meldt RTV Oost. Er zijn geen aanwijzingen dat de Duitse patiënt recent contact heeft gehad met zijn collega's in Nederland. Bij de vestiging in Kampen worden voorlopig geen extra maatregelen getroffen.

Het gaat om het bedrijf Webasto, een leverancier van auto-onderdelen. De Duitse patiënt werkt bij de hoofdvestiging van het bedrijf in Beieren, in het zuiden van Duitsland. Hij is besmet door een Chinese vrouw die het bedrijf onlangs bezocht.

Zorgen om economie blijven, maar herstel op beurzen

De aandelenbeurzen in New York zijn wat hoger geopend. Daarmee herstellen ze zich een beetje van de forse koersverliezen van gisteren. Gisteren leed de S&P 500-index het grootste verlies in maanden. Vooral technologiebedrijven lieten plusjes zien. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,2 procent hoger op 28.603 punten. De brede S&P 500 klom 0,4 procent tot 3255 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 9194 punten.

Ook op de Europese beurzen is er herstel. De AEX die gisteren 2.5 procent lager sloot en onder de 600 punten zakte, stond even na 16.00 uur op een winst van bijna een half procent, op 601,7 punten.

Voorzorgsmaatregelen

  • ANP
    Op Taiwan slaan mensen massaal gezichtsmaskers in
  • EPA
    Een vrouw met masker, zonnebril en hoed in Singapore
  • ANP
    In een vliegtuig in China worden mensen onderzocht op verschijnselen van het virus
  • Reuters
    Een klaslokaal in China
  • Reuters
    Mensen in de Filipijnen worden getemperatuurd

Handgemaakte mondkapjes met acht lagen (en een stevig prijskaartje)

In Japan heeft een bedrijf dat peperdure mondkapjes maakt de productie vervijfvoudigd om aan de vraag te kunnen voldoen:

Peperdure handgemaakte mondkapjes uit Japan razendpopulair

EU coördineert evacuatie

De Europese Commissie gaat op verzoek van Frankrijk de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren. Dat heeft EU-commissaris Lenarcic van Crisismanagement op Twitter bekendgemaakt. Brussel heeft al contact met aantal landen om af te stemmen hoeveel EU-burgers naar huis willen. Lees hier ons hele artikel.

Door het Franse verzoek om assistentie kan de Commissie geld beschikbaar stellen voor de repatriëring van burgers. In de Chinese miljoenenstad Wuhan zitten ongeveer twintig Nederlanders. Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) zijn ze in goede gezondheid. Het is onduidelijk hoeveel er weg willen.

Advies aan horecaondernemers in China: blijf daar

De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) raadt ondernemers en hun personeelsleden die in China zijn aan om daar voorlopig te blijven. "Wij adviseren medewerkers van onze leden die in China zijn en daar het Chinese Nieuwjaar vieren om hun vakantie te verlengen, in China in isolatie te blijven en pas daarna terug te keren naar Nederland."

De VCHO is de belangenbehartiger van de Chinese horeca. De vereniging heeft zo'n 1300 leden, allemaal horecaondernemers van Aziatische afkomst.

Noodziekenhuis in noodtempo

Sinds een paar dagen wordt in Wuhan gebouwd aan het nieuwe Huoshenshan Hospital. Duizend patiënten die besmet zijn met het coronavirus kunnen hier worden behandeld. Als alles volgens plan verloopt opent het op 3 februari, dat is komende maandag.

Coronavirus-ziekenhuis in Wuhan moet over zes dagen open

Steeds meer sportevenementen afgelast

Door de virusuitbraak gaan steeds meer sportevenementen die in China gepland stonden niet door. De Wereldhockeyfederatie FIH heeft besloten Pro League-wedstrijden tussen de vrouwenteams van China en België, die voor 8 en 9 maart op de agenda stonden, uit te stellen.

Eerder werden al een aantal olympische kwalificatietoernooien die in China zouden worden gehouden, verplaatst. Zo gaat een voetbaltoernooi voor vrouwen naar Australië en wijken de basketbalsters uit naar Servië. Een bokstoernooi wordt nu in Jordanië gehouden.

Angst voor contact met China

In de Filipijnen is uit angst voor besmetting geprotesteerd tegen de komst van een cruiseschip uit Hongkong. Dat schip had vandaag moeten aanmeren in een haven ten noorden van de hoofdstad Manilla, maar dat is niet doorgegaan.

Drie negatieve testen in Nederland

In Nederland zijn tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten aan de NOS. In alle gevallen waren de testen negatief, het virus bleek dus niet aanwezig te zijn.

Het drietal is kort geleden in Hubei geweest, de Chinese provincie waar het virus is uitgebroken. Naar verwachting zullen er in de komende periode meer mensen worden onderzocht als er een vermoeden bestaat dat het gaat om het coronavirus. De testen worden uitgevoerd door het RIVM, samen met het Erasmus MC.

Ingepakt Mahjong spelen

Op het Instagram-account Living_la_vida-corona doen Suzanne van Dorst en Kimmie Mes verslag van het dagelijks leven in China tijdens de uitbraak. Daarop staat onder meer een filmpje van mensen die een spelletje Mahjong spelen, waarbij ze volop beschermende maatregelen hebben genomen:

Nederlander in Wuhan: 'Niet bang voor virus'

Nederlander Jaïr Potjer woont in de Chinese stad Wuhan. Hij merkt dat het rustig is op straat. Heel bang om besmet te worden is hij niet:

Nederlander in Wuhan: ik ga met mijn zwembril naar de supermarkt

Aantal besmettingen wereldwijd

Het totaal aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd staat volgens de laatste cijfers op ruim 4500. Op deze kaart de landen waar het virus met zekerheid is vastgesteld:

Blok: samenwerken met Frankrijk bij evacuatie Nederlanders

Frankrijk en Nederland gaan mogelijk samenwerken bij het terughalen van Nederlanders uit Wuhan. Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassade in China contact met 20 Nederlanders, maar het is niet bekend hoeveel van hen weg willen. Blok zei geen informatie te hebben over ziektegevallen onder de Nederlanders in de Chinese stad. Lees hier ons artikel.

Morgen vertrekt een eerste vliegtuig naar Wuhan, bestemd voor Fransen die geen symptomen van het virus vertonen. In totaal bevinden zich tussen de 500 en 1000 Fransen in Wuhan.

Werknemers Sittards bedrijf zitten thuis na bezoek aan Wuhan

Vijf werknemers van het chemietechnologisch bedrijf Stamicarbon in Sittard blijven sinds dinsdag thuis, nadat ze op 18 januari waren teruggekeerd van een zakenreis naar een aannemer in Wuhan.

Aanvankelijk keerden de werknemers gewoon terug naar hun werkplek in Sittard. "Omdat de vijf geen ziekteverschijnselen vertoonden, gingen ze hier weer aan de slag", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen 1Limburg. Inmiddels zijn de protocollen aangescherpt. "Vandaar ons besluit hen deze week thuis te laten."

Medewerkers van het bedrijf reizen de komende tijd niet naar China als dat niet strikt noodzakelijk is.

Hongkong neemt extra maatregelen

Hongkong heeft plannen aangekondigd om het verkeer tussen de stad en de rest van China te verminderen. Hogesnelheidstreinen en veerboten worden vanaf donderdag stilgelegd. Ook wordt het aantal vluchten van de autonome regio naar andere plaatsen in China gehalveerd, en mensen uit andere delen van China kunnen voorlopig geen vergunning krijgen om Hongkong te bezoeken. In China, vooral Wuhan, zijn al verregaande beperkingen voor het verkeer van kracht.

De maatregelen werden aangekondigd door Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong. Ze droeg bij de persconferentie een mondkapje.

'Geen tweede besmetting in Duitsland'

Het bedrijf Webasto zegt dat, in tegenstelling tot wat persbureau Reuters eerder meldde, er geen tweede medewerker van het bedrijf in Duitsland is besmet met het virus. Het tweede geval was geen nieuwe besmetting, maar betrof de Chinese vrouw die de man had geïnfecteerd toen ze op bezoek was in Duitsland. Zij is wel een medewerker van Webasto, maar ze werkt voor de Chinese tak van de onderneming. De vrouw is voordat ze ziek werd teruggereisd naar China.

Reisorganisaties: 'Boekingen naar China liggen stil'

Reisorganisaties volgen het nieuws over het coronavirus op de voet, maar melden daar niets over op hun websites. "Wij informeren onze reizigers rechtstreeks", zegt directeur Eppo Steenhuizen van VNC Asia Travel. "Op dit moment is het coronavirus veel in het nieuws, daar hebben wij weinig aan toe te voegen."

NRV verwijst hun reizigers naar de reisadviezen die er nu liggen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De reisorganisaties constateren ook dat de boekingen naar China momenteel stilliggen. NRV-directeur Gerrit Slot: "Normaal gesproken wordt daarvoor nu volop geboekt."

Bastiaan Govers van reisorganisatie Sawadee benadrukt dat ze de situatie goed in de gaten houden en dat er nu even niet wordt geadverteerd voor reizen naar China. "Begin april gaat een groepsreis van ons naar Tibet, die mensen zijn uiterst zenuwachtig."

'Hou vol' roepen inwoners van Wuhan naar elkaar

Op Twitter en Weibo zijn video's te zien uit Wuhan waarin te zien is hoe mensen vanuit hun woonflats aan het roepen zijn om elkaar moed in te spreken. Ze roepen "Wuhan, blijf sterk" of "hou vol". Anderen zingen patriottische liederen.

Duitser geïnfecteerd door Chinese vrouw, mogelijk tweede Duitser besmet

Er is wat meer bekend over het ziektegeval in Duitsland. De 33-jarige man is besmet geraakt door een vrouw uit Shanghai. Hij ontmoette haar op 21 januari. Onderweg terug naar huis voelde de vrouw zich grieperig. Na onderzoek in Shanghai bleek dat zij het coronavirus heeft. Maandag werd het bedrijf in Beieren verteld dat de vrouw het coronavirus heeft. Daarop zei de man die ze had ontmoet dat hij zich ook grieperig voelde. Gisteren kreeg hij de diagnose coronavirus-positief. Volgens de Beierse autoriteiten gaat het goed met de man, die in quarantaine wordt behandeld.

Volgens het bedrijf, Webasto, is nog een tweede medewerker geïnfecteerd met het coronavirus, meldt persbureau Reuters. Dat is nog niet officieel bevestigd.

In een persconferentie zei de staatsminister van gezondheid van Beieren geschokt te zijn. "We nemen de zaak erg serieus, maar we zijn goed voorbereid." Er is een hotline ingesteld waar bezorgde burgers naartoe kunnen bellen.

Wat gebeurde er na de Facebook-live met onze correspondent?

Correspondent Sjoerd den Daas en cameraman Roeland de Bruïne werden tijdens een live-uitzending op sociale media en online van de NOS voor een ziekenhuis in Juijiang, op de grens van de getroffen provincie Hubei, door beveiligers gevraagd te stoppen met filmen. Ze werden uiteindelijk door de politie naar een kamertje begeleid in het ziekenhuis (praktische reden: daar is het warm). Daar wachtten ze op een overheidsfunctionaris, die een en ander wilde checken.

Den Daas en De Bruïne zijn inmiddels weer buiten en worden naar hun hotel begeleid. De beveiliging bood excuses aan voor het oponthoud en wenste hen een gelukkig nieuwjaar. Volgens Den Daas zijn ze heel vriendelijk behandeld.

Kijk de woordenwisselingen met de bewakers en de politie hier terug:

China-correspondent Sjoerd den Daas wordt tegengehouden door beveiligers

Waarom meegenomen?

Er is een gespannen sfeer. De politie heeft de opdracht extra waakzaam te zijn en dingen te checken. Dit hoort bij hun werk. Ze zijn dan ook vriendelijk en behandelen Den Daas en De Bruïne correct.

Waar zijn ze naartoe gebracht?

Ze zijn eerst meegenomen naar een ontvangstruimte in het ziekenhuis, omdat het daar warm is, zeiden de begeleiders. Ze kregen bezoek van iemand van de overheid. China wil even wat dingen checken, zoals hun perskaart, en hen "een uurtje bezighouden".

Is dit normaal?

Het gebeurt maar zelden dat onze China-correspondent zijn werk niet kan doen. Maar, zegt cameraman De Bruïne: "Een beetje zenuwachtig waren ze wel, zoals je je ook kan voelen als je in de achtbaan zit." Het tweetal hield er rekening mee dat dit kon gebeuren, maar besloot dat het terrein van het ziekenhuis de beste plek was om te filmen.

Welk ziekenhuis is dit?

Het gaat om een ziekenhuis dat gelinkt is aan het Chinese leger, wat verklaart waarom draaien hier gevoelig ligt. Dit ziekenhuis is aangewezen als een van de belangrijkste ziekenhuizen in de stad Juijiang tijdens deze epidemie.

China boos over Deense cartoon

De Chinese ambassade in Kopenhagen eist excuses van de krant Jyllands-Posten voor een cartoon over het coronavirus. Daarop is een Chinese vlag te zien met in plaats van sterren virus-achtige symbooltjes. De Chinese ambassade noemt het "een belediging aan het adres van China". De hoofdredacteur van de krant zegt dat de cartoon niet bedoeld was om China belachelijk te maken. "We kunnen geen excuses aanbieden voor iets waarvan we niet vinden dat het verkeerd is."

Kans op een grotere uitbraak?

In de Q&A op YouTube en Facebook kreeg correspondent Sjoerd den Daas onder meer de vraag of er gevaar is op een grotere uitbraak. Dat gevaar is er, zegt Den Daas. "In elk geval binnen China is dit een grote uitbraak. Het probleem is dat veel mensen op reis gaan met Chinees Nieuwjaar. In Thailand bijvoorbeeld hebben we vandaag weer 14 nieuwe gevallen bij zien komen. Dus de kans bestaat wel dat dit een grotere uitbraak wordt, maar ik moet daarbij wel opmerken dat het met de mens-tot-mens-overdracht, in het buitenland in elk geval, redelijk meevalt."

Den Daas kreeg ook meerdere vragen over het risico dat hij zelf loopt om het virus op te lopen. "We zitten hier niet in Wuhan, maar wel aan de frontlinie. Als je ergens bent waar veel mensen zijn bewaar je afstand tot andere mensen, zet je en mondkapje op en je moet goed je handen wassen. En ook niet in je ogen wrijven, want dan kun je alsnog de sjaak zijn."

Bekijk de hele Q&A met Sjoerd den Daas of een samenvatting met de belangrijkste vragen:

Dit waren de belangrijkste vragen aan onze China-correspondent over het coronavirus

Correspondent krijgt waarschuwing bij Chinees ziekenhuis: 'Niet meer uitzenden'

NOS-correspondent Sjoerd den Daas wordt tijdens een live-uitzending voor een ziekenhuis in de buurt van Wuhan door beveiligers rond het gebouw gevraagd te stoppen met draaien. Den Daas ging door met uitzenden en het beantwoorden van vragen voor de live Q&A op Facebook. De beveiligers liepen met hem mee. "Dit gebeurt vaker. Waarschijnlijk moet ik straks naar het politiebureau om uitleg te geven. Dat gebeurde gisteren ook. Die gesprekken verlopen vaak heel vriendelijk." Volgens Den Daas zijn de autoriteiten door het coronavirus extra gespannen.

China-correspondent Sjoerd den Daas wordt tegengehouden door beveiligers

Lange rijen in supermarkt Wuhan

In Wuhan wordt flink gehamsterd in de supermarkten. Er kwamen de afgelopen dagen beelden van lege schappen voorbij, Nederlander Jaïr Potjer woont in de stad en meldt dat in zijn supermarkten de schappen nog niet leeg zijn. "Maar er is wel veel drukte voor groente en fruit. Hier moet minimaal 20 minuten gewacht worden."

Lange rijen in een supermarkt in Wuhan

Potjer komt amper zijn flat uit om zoveel mogelijk mensen te vermijden, vertelt hij in het NOS radio 1 Journaal. Alleen 's avonds gaat hij naar buiten voor een beetje lichaamsbeweging. Als hij naar de winkel gaat, draagt hij een mondkapje, een zwembril om zijn ogen te beschermen en hij denkt erover om ook handschoenen te gaan dragen.

Via de ambassade heeft hij de vraag gekregen of hij geëvacueerd wil worden naar een andere stad in China of naar Europa. Potjer vindt het een lastige keuze, blijven of vertrekken. "Ik hoorde dat ik dit zelf moet betalen, en dat kan wel eens duur zijn. Dus daar wil ik eerst duidelijkheid over hebben."

Ook Frankrijk haalt burgers op uit Wuhan

Frankrijk stuurt morgen een eerste vliegtuig naar Wuhan. Dat keert waarschijnlijk donderdag terug met Fransen die geen symptomen van het coronavirus hebben. Die mensen moeten na terugkeer twee weken in isolatie. Daarna volgt nog een tweede vlucht voor het repatriëren van mensen die wel ziekteverschijnselen vertonen. Die krijgen na de landing meteen medische zorg en opvang in Parijs. Eerder vandaag meldde ook Zuid-Korea dat het burgers gaat ophalen uit de Chinese stad.

Q&A met correspondent in China

Om 09.15 uur beantwoordt NOS-correspondent Sjoerd den Daas live vragen over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Stel je vragen op Facebook. De Q&A is ook te volgen via deze livestream en NPO Nieuws.

Nieuw reisadvies voor China

Voor heel China waarschuwt het ministerie van Buitenlandse zaken nu voor veiligheidsrisico's. Aangeraden wordt om rekening te houden met nieuwe verregaande maatregelen van de Chinese overheid. Iedereen krijgt het advies zo veel mogelijk binnen te blijven.

Lege straten in Wuhan

Het verkeer in de Chinese stad Wuhan ligt stil. Mensen wordt geadviseerd thuis te blijven om verdere besmettingen te voorkomen.

Duitse media over eerste geval in Duitsland

Duitse media berichten uitgebreid over het nieuws dat een man uit Beieren met het virus is besmet. Het is tweede Europese land na Frankrijk waar de ziekte opduikt. De Bayerische Rundfunk meldt dat het risico voor de bevolking minimaal is, Bild.de pakt uit met chocoladeletters:

Een maand coronavirus in video

Kijk hier hoe het nieuws rond het coronavirus zich sinds de eerste meldingen vanuit China op 31 december ontwikkelde:

Eén maand coronavirus: een overzicht