liveblog
NOS NieuwsAangepast

Coronavirus is A-ziekte, Peking meldt eerste dode

  • De overheid onderzoekt de mogelijkheden om zo'n 20 Nederlanders uit de Chinese stad Wuhan te evacueren.
  • Bij bijna 2800 mensen is het nieuwe coronavirus vastgesteld, zeker 80 patiënten zijn overleden.
  • Wat is het coronavirus nou eigenlijk, en is er een behandeling voor? Check onze Q&A.
  • In dit blog houden we je de hele dag op de hoogte.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten nu dit liveblog over het coronavirus. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.

Nieuwe cijfers van de WHO

Wereldgezondheidsorganistie WHO heeft een nieuw rapport over het coronavirus naar buiten gebracht. Daarin staat dat er inmiddels 2798 ziektegevallen bekend zijn. De meeste zieken zijn er in China (2741), in 5794 gevallen is de situatie 'verdacht'. 80 mensen zijn in China door het virus gestorven.

Buiten China zijn er 37 gevallen bekend van ziekte door het coronavirus, in 11 verschillende landen. In Europa is het virus tot nu toe alleen in Frankrijk vastgesteld.

Hubei op slot

De hele provincie Hubei, waar Wuhan ligt, is afgesloten om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt.

Correspondent Sjoerd den Daas ging daar kijken:

Controles door het hele land, op vliegvelden, treinstations en op de snelweg

Maatregelen op vliegvelden

In de Kamerbrief van minister Bruins staat ook dat er geen extra maatregelen op luchthaven Schiphol worden genomen. "Entry-screening is in het verleden niet effectief gebleken als middel om import van infectie tegen te gaan", staat in de brief.

Het RIVM zegt dat het uitdelen van mondkapjes op het vliegveld weinig nut heeft: "Het Outbreak Management Team stelt dat het dragen van mondneusmaskers in de openbare ruimte geen meerwaarde lijkt te hebben ten opzichte van goede hoest- en handhygiëne en het bewaren van afstand ten opzichte van zieke mensen. Het uitdelen van mondkapjes heeft dan ook weinig nut."

Coronavirus A-ziekte

Minister Bruins voor Medische zorg heeft besloten het coronavirus te beschouwen als een zogenoemde A-ziekte. Hij doet dat op basis van een advies van het RIVM, schrijft hij in een Kamerbrief.

Bij een A-ziekte hebben zorgprofessionals een meldingsplicht als zij vermoeden dat iemand een drager van het virus is. Daarbij moet de patiënt minimaal 38 graden koorts hebben, in de afgelopen twee weken in besmet gebied zijn geweest, en twee of meer van de volgende verschijnselen hebben:

  • Hoesten
  • Neusverkoudheid
  • Keelpijn
  • Tekenen van longinfiltraat

Naast de meldplicht kunnen nog andere maatregelen worden genomen zoals gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht), verbod van beroepsuitoefening, staat op de website van het RIVM. Andere A-ziekten zijn onder meer de pokken, polio en SARS.

Vaccin voor coronavirus?

Een vaccin voor het coronavirus is er nog niet, maar er wordt wel naarstig naar gezocht. Door wetenschappers overal ter wereld.

Zo ook in Leuven:

Vaccin voor coronavirus? 'Er komt flink wat hocus pocus aan te pas'

Vast in Wuhan

Journalist Anouk Eigenraam zit vast in de Chinese stad Wuhan. Ze moet waarschijnlijk binnenkort evacueren, maar waar naartoe dat weet ze nog niet.

Eigenraam sprak een aantal Chinezen die niet naar buiten durven. "Ze zijn best wel bang en hebben ook kritiek op de lokale overheid. Ze vinden dat die veel te traag heeft gereageerd."

De burgemeester van Wuhan heeft vandaag in een interview toegegeven dat er traag is gereageerd, vertelt Eigenraam aan Nieuwsuur:

Frankrijk plant vlucht uit Wuhan

In de dagelijkse persconferentie in Frankrijk over het coronavirus heeft het ministerie van Zorg laten weten dat er geen nieuwe patiënten in Frankrijk zijn gemeld. Het aantal Franse patiënten staat sinds vrijdag op 3.

Wanneer de evacuatievlucht vanuit Wuhan naar Parijs vertrekt is nog niet duidelijk. Aan boord van die vlucht zal een medisch team aanwezig zijn en zullen zieken en niet-zieken gescheiden worden. Na aankomst in Frankrijk moeten alle evacuees twee weken in een speciale opvang doorbrengen.

Frankrijk werkt samen met andere Europese landen om te kijken of ook niet-Fransen mee kunnen op de vlucht.

Onder de 600 punten

Mede door de zorgen over het coronavirus is de AEX-index met 2,5 procent gedaald. Daardoor sloot de Amsterdamse beursindex onder de 600 punten en dat is voor het eerst sinds 12 december. De olieprijs daalt ook, met bijna 3 procent.

Vast op het politiebureau

Correspondent Sjoerd den Daas is in Jiujiang. "Mensen kopen extra groenten in, maar er is geen paniek hier", zegt hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Ik zie in de supermarkten geen lege schappen, dus met het hamsteren lijkt het wel mee te vallen." Volgens een van de bewoners in Jiujiang zijn alle mondkapjes uitverkocht. "Wie zich wil beschermen, kan dat niet", zegt Den Daas.

Vanaf de andere kant van de rivier, de provincie Hubei, worden geen goederen meer aangeleverd. "De een maakt zich meer zorgen dan de ander, maar het leven gaat natuurlijk door. Dus sommige mensen doen een mondkapje op, maar ze moeten toch de deur uit om boodschappen te kopen."

Bij de checkpoints heerst een gespannen sfeer, ziet Den Daas. "Enkele mensen uit Hubei probeerden al wandelend de grens van het quarantainegebied over te steken, om zich bij hun familie te voegen. Journalisten waren daar blijkbaar niet welkom om dat gade te slaan, want we werden afgevoerd in een politiebusje en hebben bijna twee uur klem gezeten op het politiebureau."

Het coronavirus in beeld

31 december waarschuwde China de Wereldgezondheidsorganisatie voor verschillende gevallen van longontsteking in Wuhan. Het bleek het besmettelijke coronavirus te zijn. Een maand later zijn er 81 patiënten overleden en meer dan 2700 besmettingen.

Een overzicht van één maand coronavirus:

Eén maand coronavirus: een overzicht

Peking meldt eerste dode

In Peking is een patiënt overleden aan het coronavirus. Het gaat om een 50-jarige man die op 8 januari de stad Wuhan bezocht. Zeven dagen later kreeg hij koorts en keerde hij terug naar Peking.

De man is vandaag aan ademhalingsfalen overleden, meldden de autoriteiten.

Zonder partner en kinderen

Nederland probeert de evacuaties samen met andere Europese landen op te pakken. Vooral Frankrijk is een belangrijke partner omdat veel Franse staatsburgers in China zijn. Hoe de Fransen hun landgenoten uit de provincie Hubei willen halen, is nog niet bekend. Of per bus naar de provincie Hunan, of per vliegtuig naar Europa.

De Chinese overheid heeft aangegeven dat eventuele Chinese partners of kinderen van buitenlandse evacuees niet mee mogen reizen.

In quarantaine op eigen kosten

Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken in quarantaine blijven. De Nederlandse ambassade heeft hen dat via een e-mail laten weten, meldt RTL. De e-mail is verstuurd naar Nederlanders die in de provincie Hubei wonen.

"Realiseert u zich dat bij aankomst in een andere Chinese provincie, of op een Europese bestemming, u minimaal twee weken in quarantaine zult gehuisvest worden in een daarvoor geschikt-gemaakte locatie", staat in de mail geschreven. De kosten voor de evacuatie is voor eigen rekening.

Spaanse sporters uit Wuhan

Ook Spanje probeert twintig landgenoten terug te halen uit Wuhan. Het gaat voornamelijk om sporters en hun familieleden, die werken voor de voetbalclub Wuhan Three Towns FC, zegt correspondent Rop Zoutberg. Mogelijk worden de Spanjaarden in een gezamenlijke operatie met Frankrijk weggehaald uit China.

Een van de Spanjaarden die nu in Wuhan woont is de Madrileense trainer Oliver Cuadrado. Hij leeft nu in quarantaine in de stad en sprak met de Spaanse zender RTVE via Skype. Op de beelden is goed te zien hoe leeg de straten van Wuhan zijn:

Grote vraag naar mondkapjes

Webwinkel bol.com ziet een flinke stijging in de verkoop van mondkapjes, meldt een woordvoerder. Sinds 20 januari worden er 50 keer zoveel mondkapjes verkocht als voor die datum. "Het gaat om duizenden artikelen." Ook de verkoop van desinfectie-gel is sinds die datum flink gestegen.

Groothandels kunnen de vraag naar mondmaskers nauwelijks bijbenen. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau ANP. Sinds vrijdagavond, na het achtuurjournaal, is de verkoop van mondkapjes bij medisch groothandel Merkala ontploft, zegt een woordvoerder tegen het persbureau. "De extra pallets die vrijdag binnenkwamen, waren direct op. Vandaag kwam weer een trailer binnen. Die was al verkocht voor die binnen was."

Ook de vraag naar andere beschermende kleding, zoals overalls, haarnetjes, overschoenen en handschoenen is toegenomen. De bestellingen komen vooral van apotheken en bedrijven die actief zijn in China.

Vliegen minder populair?

De aandelen van grote luchtvaartmaatschappijen gaan vandaag flink omlaag. Beleggers lijken te vrezen dat mensen minder willen reizen vanwege het coronavirus. Het aandeel Air France-KLM staat op een verlies van zo'n 7 procent, Lufthansa 5 procent en het moederbedrijf van British Airways en Iberia zo'n 6 procent.

Medewerkers Damen werkten in Hunan

De drie Nederlandse medewerkers van scheepsbouwer Damen die vanochtend zijn teruggekomen in Nederland, kwamen uit de Chinese provincie Hunan. Eerder meldde een woordvoerder van het bedrijf dat ze werkzaam waren op een scheepswerf in Chinese provincie Hubei, maar dat klopt dus niet.

De drie zijn vanochtend vroeg teruggekeerd, 'gewoon' per commerciële vlucht. Het betreft twee medewerkers van de scheepsbouwer en een partner van één van hen.

Er zitten nog twee Nederlanders op een scheepswerf van Damen in de provincie Hubei. Daarvoor onderzoekt het bedrijf of repatriëring mogelijk is, onder meer in overleg met de Nederlandse overheid.

Terug naar Wuhan?

Lute Brommer is in Nederland maar wil terug naar Wuhan. "Mijn vrouw en haar familie is daar nog. Ze is nu voor de feestdagen bij haar familie op zo'n 200 kilometer van Wuhan. Ik zou haar graag terug zien", vertelt hij in het radioprogramma Stax&Toine.

Brommer is dirigent in China en woont in Wuhan. Vrienden en familie van hem vermijden ziekenhuizen en blijven binnen, zegt hij. Veel bewoners zijn volgens Brommer kritisch op de officiële cijfers: ze denken dat er veel meer besmette mensen zijn dan de overheid vertelt.

Wanneer hij terug kan is voor hem niet duidelijk. "Ik ben trouwens door de GGD gecontroleerd, en die heeft gesteld dat ik het virus niet bij me draag."

Drie Nederlandse medewerkers van Damen terug in Nederland

Drie Nederlandse medewerkers van scheepsbouwer Damen zijn inmiddels terug in Nederland. Ze werkten op een werf in de Chinese provincie Hubei. Voor Damen werken nog vier Nederlandse medewerkers op een andere werf in China, in de provincie Hunan. "We onderzoeken of daar repatriëring mogelijk is", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Damen houdt zich ook bezig met honderden lokale medewerkers. Die worden door Damen "geassisteerd om veilig terug te komen van Chinees nieuwjaar", vertelt de woordvoerder.

Ministerie onderzoekt opties om 20 Nederlanders uit Wuhan te evacueren

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden om ongeveer twintig Nederlanders uit de Chinese stad Wuhan te evacueren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er wordt overlegd met andere EU-lidstaten en de Chinese autoriteiten over het vertrek van de Nederlanders.

Ze zijn deze ochtend op de hoogte gesteld door de ambassade in Peking. Het is niet bekend of ze de stad ook willen verlaten.De evacuatieplannen gelden voor de hele provincie Hubei, maar alle bij de ambassade geregistreerde Nederlanders zijn in de miljoenenstad Wuhan.

Of de Nederlanders uit het gebied getest gaan worden op het virus, is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of ze bij aankomst in Nederland een tijd in quarantaine moeten om eventuele verspreiding te voorkomen.

Gratis omboeken bij Air France-KLM

Passagiers die al hebben geboekt voor een vlucht naar China mogen hun ticket gratis annuleren als ze dat willen. Dat kan op reeds geboekte vluchten van Air France-KLM met een vertrekdatum tot en met 29 februari.

Nog meer luchtvaartnieuws: de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel laat desgevraagd weten dat crews die naar China vliegen elke dag geïnformeerd worden over de actuele situatie. Het is aan het personeel aan boord van een toestel om wel of geen mondkapje te dragen. Vaak gebeurt dat trouwens wel, omdat Aziatische passagiers het prettig vinden als iedereen aan boord dat doet.

Hoe zit het met die scholierenuitwisselingen?

Vanochtend kon je in dit liveblog lezen dat een bezoek van twintig scholieren uit China aan Roermond niet door kan gaan. De scholieren zouden vandaag naar Limburg komen.

Volgens het Utrechtse bedrijf Globi, dat scholen helpt met uitwisselingen, krijgen Chinese scholen het nadrukkelijke advies van de regering in Peking om niet te gaan. En zo'n advies van de Chinese overheid is eigenlijk gewoon een verbod, zegt Danny Nobel van Globi.

Het afblazen van de reis betekent niet dat het hele uitwisselingsproject niet door kan gaan. Nobel: "Maar het betekent ook niet dat de Chinese groepen twee weken later kunnen komen, dat zal pas rond oktober zijn." Ondertussen zitten de Nederlandse scholen, waaronder het BC Broekhin uit Roermond en het Haags Montessori Lyceum uit Den Haag, met een 'lege' internationaliseringsweek.

Op deze kaartjes zie je waar het coronavirus is vastgesteld

Virus of geen virus, de Aziatische Champions League gaat 'gewoon' door

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de sportwereld. Een voor een worden internationale sportevenementen, die in de komende weken in China op de planning staan, verplaatst of zelfs geschrapt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de wielerkoers Ronde van Hainan en het olympisch kwalificatietoernooi boksen, dat van 3 tot en met 14 februari in Wuhan zou worden gehouden.

Maar het coronavirus houdt het voetbal in China niet tegen! De club Sjanghai SIPG speelt dinsdag 'gewoon' in de voorronde van de Aziatische Champions League. De ontmoeting met het Thaise Buriram United vindt wel plaats achter gesloten deuren:

Ook virusangst op de beurs?

De Europese aandelenbeurzen staan in het rood. Jagen de snelle verspreiding en het oplopende dodental van het coronavirus beleggers schrik aan?

Europese producenten van luxegoederen, die veel producten verkopen in China, gingen in de uitverkoop.

De AEX zakte voor het eerst sinds 12 december onder de 600 punten.

Onze correspondent mag van de politie verder reizen

Sjoerd den Daas is in Jiujiang. Die plaats grenst aan de provincie Hubei, die het zwaarst is getroffen door de uitbraak van het virus. Na een oponthoud op het politiebureau mag hij nu verder reizen.

Duitsland denkt ook na over evacuatie

De Duitsers overwegen nu ook om landgenoten uit de miljoenenstad Wuhan en de provincie Hubei op te halen. Eerder besloten onder meer Amerika, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje dat al.

De Duitse minister Maas heeft nog niet gezegd hoe concreet de plannen zijn. Wel gaan er alvast medewerkers van de ambassade in Peking naar de stad Wuhan. Er zijn ongeveer 90 Duitsers in die stad.

Zorgen bij reizigers op Schiphol, "maar ik ga toch"

Reizigers naar China bezorgd, maar veel gaan toch: 'Ik moet terug naar mijn land'

Geen uitwisselingsstudenten in Roermond

Ze zouden vandaag in Roermond arriveren: twintig Chinese leerlingen, in het kader van een uitwisselingsproject met het Bisschoppelijk College Broekhin. Maar volgens dagblad De Limburger heeft de Chinese partnerschool de reis geannuleerd.

De school in Shjiazhuang ligt ongeveer 1000 kilometer van de provincie Hubei, waar het virus in de miljoenenstad Wuhan zijn oorsprong heeft.

Of Roermondse leerlingen in maart naar China kunnen, is nog niet te zeggen.

Bouw van een noodhospitaal in miljoenenstad Wuhan gaat razendsnel

CDA vraagt zich af: wat doet Nederland?

Regeringspartij CDA vraagt zich af wat er hier eigenlijk gebeurt tegen het virus. Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en andere landen halen hun burgers terug uit de miljoenenstad Wuhan. Moet Nederland dat misschien ook doen?

Gevolgen op de beurs?

De grote beurzen in Azië staan lager dan voor het weekend. De index in Shanghai is maandagochtend 2,75 procent gezakt, de andere Chinese beurs in Shenzhen daalde al 3,45 procent. De Nikkei in Japan stond deze ochtend ruim 2 procent lager dan op vrijdag.

Kleine schommelingen op de beurs zijn niet ongebruikelijk, deze dalingen kúnnen het effect zijn van de toegenomen zorgen om het Corona-virus.

De maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om verdere verspreiding te voorkomen kunnen ervoor zorgen dat niet alle bedrijvigheid in volle gang door kan gaan. Dat zou de economie binnen en buiten China kunnen schaden.

'Handen wassen en mensenmassa's vermijden'

Onze correspondent Sjoerd den Daas is naar het afgesloten gebied gereisd. Hij vloog naar de provincie naast het afgesloten gebied en reed daarna naar de grens. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij over extra controles onderweg en over de maatregelen die hij neemt tegen besmetting. "Handen wassen en een mondkapje dragen. En mensenmenigtes vermijden, als dat kan."

Minder gokkers in Macau

De uitbraak van het virus heeft ook grote gevolgen voor het Chinese gokparadijs Macau. De casino's en hotels ontvangen normaal gesproken tienduizenden Chinezen, maar er zijn veel annuleringen.

Volgens cijfers kwamen er 80 procent minder goklustigen naar Macau dan vorig jaar op de derde dag van de Chinese nieuwsjaarsvakantie.

Toeristen in Macau

Mongolië sluit grens en universiteiten

Mongolië sluit de lange grens met buurland China voor voetgangers en auto's. Ook heeft de regering alle onderwijsinstellingen in het land gesloten. Tot 2 maart gaan universiteiten en scholen dicht.

Mongolië wil zo het virus buiten de deur houden. Er zijn geen besmettingen bekend in het enorme land.

Minister Bruins komt waarschijnlijk morgen met uitkomsten overleg

In Nederland adviseren deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag ambtenaren. Hun minister Bruins (Medische Zorg) komt waarschijnlijk morgen met de uitkomsten van dat overleg naar buiten.

Het is niet waarschijnlijk dat we vandaag te weten komen wat de experts en de ambtenaren bespreken.

China verlengt vakantie van bevolking

De Chinese autoriteiten hebben de vakantie ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar in het hele land met drie dagen verlengd. De maatregel moet verdere verspreiding van het nieuwe corona-virus tegengaan. Het dodental is inmiddels opgelopen tot tachtig.

De vakantie duurt eigenlijk tot en met donderdag, maar is nu verlengd tot en met het weekeinde. Dat moet voorkomen dat veel vakantiegangers de komende dagen terug naar huis gaan en het virus onderweg verspreiden.