liveblog

AZ en Utrecht bekeren verder, woensdag is het de beurt aan Ajax

  • Achtste finales KNVB-beker
  • TOP Oss-AZ 0-2
  • Gestaakt: Fortuna Sittard-Feyenoord 1-1
  • FC Eindhoven-FC Utrecht 1-2
  • Luister naar Langs de Lijn En Omstreken vanaf 20.30 uur op NPO Radio 1
liveblog gesloten

Tot morgen!

Woensdag zijn er weer drie wedstrijden in de achtste finales van de KNVB en dat zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot dan!

18.30 uur: Heracles Almelo Vitesse

20.45 uur: Ajax Spakenburg

20.45 uur: sc Heerenveen Willem II

Interview Blom over staken Fortuna-Feyenoord

Dichte mist in Limburg liet Blom geen keuze: 'Het verslechterde alleen maar'

Einde wedstrijd

Na AZ gaat ook FC Utrecht door naar de kwartfinales van de KNVB-beker. Op bezoek bij FC Eindhoven wordt er in een moeizame wedstrijd en na een verlenging met 2-1 gewonnen.

De wedstrijd Fortuna Sittard-Feyenoord (1-1) werd in de tweede helft gestaakt vanwege de dichte mist en wordt dinsdag afgemaakt.

Bijna nog gelijk

FC Eindhoven dringt enorm aan en Mawouna Amevor schiet de bal buiten bereik van doelman Jeroen Zoet op de paal. Nog twee minuten.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-2

Doelpunt Utrecht!

Toch de bezoekers die scoren. Jean-Christophe Bahebeck loopt een voorzet via de binnenkant van de paal binnen. Nog acht minuten te spelen.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-2

Grote kans Utrecht

Issah Abass had zijn tweede doelpunt van de wedstrijd moeten maken voor Utrecht, maar in vrije positie wordt zijn inzet toch gekeerd.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-1

Laag tempo

Eindhoven en Utrecht nemen vooralsnog weinig risico in de verlenging. Het tempo ligt laag, ook het publiek lijkt een beetje in te dutten.

Dat wordt verlengen

Geen goals meer bij FC Eindhoven-FC Utrecht. Het blijft 1-1 en dus gaan we verlengen.

Utrecht in verlegenheid

Ondertussen is Eindhoven druk bezig om Utrecht in verlegenheid te brengen. Bijna wordt het 2-1, maar Kaj de Rooij raakt de lat.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-1

Jeroen Zoet en Eindhoven-speler Rigino Cicilia

Fortuna-Feyenoord gaat niet meer verder

Fortuna Sittard-Feyenoord gaat niet meer verder. "We gaan stoppen. De doelen zijn niet meer zichtbaar en mijn assistenten kunnen hun werk niet meer doen", aldus scheidsrechter Kevin Blom.

Kans Eindhoven

In Eindhoven krijgt de thuisploeg twintig minuten voor tijd een beste kans om een 2-1 voorsprong te nemen. Moses Makasi via een been echter net naast.

Een doelpunt was niet verdiend geweest, want na rust is Utrecht de betere ploeg.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-1

Fortuna-Feyenoord stilgelegd

De mist wordt zo hevig dat scheidsrechter Kevin Blom ingrijpt en de wedstrijd voor maximaal een half uur staakt. De grensrechter kan niet meer zien of het buitenspel is. Straks wordt gekeken of verder voetballen zinvol is.

Utrecht scoort!

Behoorlijk uit het niets komen de Domstedelingen op 1-1 bij FC Eindhoven. Issah Abass tikt binnen na een uitstekende actie en voorzet van Kristoffer Peterson.

Meteen daarna scoort Utrecht weer, maar het is buitenspel.

De mist zet weer op in Sittard

De mist wordt steeds erger in Sittard en scheidsrechter Kevin Blom heeft even overleg of er doorgespeeld kan worden bij Fortuna-Feyenoord. "De spelers kunnen alles nog zien, dus we gaan door", zegt hij.

Doelpunt Fortuna!

Vlak na het missen van een grote kans scoort Fortuna in de daaropvolgende aanval wel. Felix Passlack krult de bal in de verre hoek.

Fortuna Sittard-Feyenoord 1-1

Interview AZ-trainer Slot na winst bij TOP Oss

Slot heeft voorkeur: 'Zou leuk zijn om tegen NAC te spelen'

De bal rolt weer

Op beide velden is de tweede helft begonnen.

Rust

Op beide velden klinkt het rustsignaal. En op beide velden werd er pas laat gescoord.

Fortuna Sittard-Feyenoord 0-1

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-0

Doelpunt Feyenoord!

De Rotterdammers komen uit een corner op voorsprong bij Fortuna Sittard. Het is een eigen doelpunt van Amadou Ciss, die de bal via de rug van medespeler Clint Essers in de goal kopt.

Fortuna Sittard-Feyenoord 0-1

Feyenoord viert de 1-0 tegen Fortuna Sittard

Doelpunt Eindhoven!

Urby Emanuelson verspeelt de bal bij Utrecht, Samy Bourard lijkt een voorzet te geven maar verrast doelman Jeroen Zoet in de korte hoek.

FC Eindhoven-FC Utrecht 1-0

Utrecht is sterker

In Eindhoven krijgt Utrecht-doelman steeds minder te doen. Zijn ploeg heeft inmiddels de overhand, kreeg ook wat kleine kansen, maar scoorde niet.

Grote kans Fortuna

Grote kans voor Fortuna om op voorsprong te komen tegen Feyenoord, maar Vitalie Damascan kopt net over.

Fortuna Sittard-Feyenoord 0-0

Zoet terug in Eindhoven

FC Utrecht-doelman Jeroen Zoet, die gehuurd is van PSV, is even terug in Eindhoven en moet meteen aan de bak. Eindhoven is een stuk feller in de beginfase en test de Oranje-doelman een paar keer.

Bij Fortuna-Feyenoord is het ook nog 0-0, maar dringen de bezoekers al wel behoorlijk aan.

Aftrap

De twee wedstrijden van 20.45 uur zijn begonnen: Fortuna Sittard-Feyenoord en FC Eindhoven-FC Utrecht. Op beide velden is het zich niet optimaal vanwege de mist.

Kadioglu scoort voor Fenerbahçe in Turkse beker

Mede dankzij een doelpunt van Ferdi Kadioglu heeft Fenerbahçe voor eigen publiek de kwartfinales gehaald in het Turkse bekertoernooi. De 20-jarige middenvelder, die anderhalf jaar geleden bij NEC vertrok, opende in de return tegen Kayserispor in de 23e minuut de score. Op slag van rust maakte ploeggenoot Mevlüt Erdinc er 2-0 van en dat was ook de eindstand.

De eerste wedstrijd was in 0-0 geëindigd. Bij de bezoekers speelde Ben Rienstra de hele wedstrijd.

Opstelling Fortuna Sittard en Feyenoord

Sam Larsson heeft in de bekerwedstrijd van Feyenoord tegen Fortuna Sittard een basisplaats. De Zweed krijgt van trainer Dick Advocaat links voorin de voorkeur boven Luis Sinisterra.

Fortuna Sittard: Alexei Koselev; Branislav Ninaj, Grégoire Amiot, Clint Essers, George Cox; Felix Passlack, Jorrit Smeets, Mark Diemers, Tesfaldet Tekie, Amadou Ciss en Vitalie Damascan.

Feyenoord: Justin Bijlow; Lutsharel Geertruida, Eric Botteghin, Marcos Senesi, Tyrell Malacia; Jens Toornstra, Leroy Fer, Orkun Kökcü; Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen en Sam Larsson.

AZ wint en gaat door naar de laatste acht

Voor het negende seizoen op rij plaatst AZ zich voor de kwartfinales van de KNVB-beker. Op bezoek bij TOP Oss wordt met 2-0 gewonnen.

AZ bijna klaar

Terwijl de mist toeneemt, kabbelt de wedstrijd tussen TOP Oss en AZ voort richting het einde. Nog vijf minuten en dan zijn de Alkmaarders door naar de kwartfinales van de beker. TOP lijkt geen bedreiging meer te vormen.

TOP Oss-AZ 0-2

Advocaat kan komst Kokorin vergeten

Feyenoord-trainer Dick Advocaat wilde oude bekende Aleksandr Kokorin eerder deze transferperiode nog graag toevoegen aan de selectie. De 48-voudig Russisch international maakt het seizoen echter op huurbasis af bij FC Sotsji, de hekkensluiter in de Russische Premjer Liga.

Kokorin, die pas in september vrijkwam na een gevangenisstraf van een jaar, maakte vandaag nog wel even een hattrick voor Zenit Sint-Petersburg in het oefenduel met Al Uwaynah, een tweedivisionist uit Qatar.

Opstellingen Eindhoven en Utrecht

FC Eindhoven: Ruud Swinkels; Justin Ogenia, Maarten Peijnenburg, Bart Biemans, Jarno Janssen; Moses Makasi, Jay Idzes, Jort van der Sande; Samy Bourard, Rigino Cicilia en Kaj de Rooij.

FC Utrecht: Jeroen Zoet; Sean Klaiber, Willem Janssen, Justin Hoogma, Mark van der Maarel; Joris van Overeem, Simon Gustafson, Urby Emanuelson; Gyrano Kerk, Issah Abass en Sander van de Streek.

Doelpunt AZ!

De Alkmaarders komen op 0-2 bij TOP Oss. Teun Koopmeiners benut in de 54ste minuut een penalty.

TOP Oss-AZ 0-2

Dani de Wit en Teun Koopmeiners

Bal rolt weer

Ondertussen beginnen TOP Oss en AZ aan de tweede helft.

Blom twijfelt toch over de mist

Om 20.00 uur gaat scheidsrechter Kevin Blom weer een meting doen om te kijken of Fortuna Sittard-Feyenoord door kan gaan.

Situatie in Eindhoven

FC Eindhoven

Rust in Oss

Daar is het rustsignaal. AZ gaat met een 1-0 voorsprong op TOP Oss de tunnel in. Hopelijk levert de tweede helft wat meer spektakel op.

Doelpunt AZ!

Wederom geen goed uitgespeelde aanval, maar een schot van AZ. En dit keer is het wel raak. Dani de Wit verschalkt TOP Oss-doelman Ronald Koeman uit de draai met links.

TOP Oss-AZ 0-1

Verlossende woord in Sittard

Op Instagram meldt scheidsrechter Kevin Blom zich weer na een nieuwe meting in verband met de mist bij Fortuna Sittard-Feyenoord. En hij heeft goed nieuws: de wedstrijd gaat door.

De aftrap is om 20.45 uur.

AZ bepaalt het tempo

AZ is veel meer in balbezit dan TOP Oss en bepaalt het tempo van de wedstrijd. Dat leidt echter niet tot uitgespeelde kansen, slechts wat schoten. In de tegenstoot komt TOP Oss af en toe opzetten.

TOP Oss-speler Olivier Rommens duelleert met Fredrik Midtsjo van AZ

Koeman vangt schot Koopmeiners

Bij TOP Oss-AZ zorgt Teun Koopmeiners voor het eerste schot op doel. Doelman Ronald Koeman kan de bal echter eenvoudig vangen.

Bondscoach op de tribune in Oss

Bondscoach Ronald Koeman zit op de tribune bij TOP Oss om de doelman van de thuisploeg te bekijken: zijn zoon Ronald Koeman.

TOP Oss en AZ trappen af

Het is bijna niet te zien, maar TOP Oss en AZ zijn begonnen aan het eerste bekerduel van vanavond. Inzet is een plek in de kwartfinales.

Aanvaller Slagveer verruilt FC Emmen voor Hongaarse club

Aanvaller Luciano Slagveer verruilt FC Emmen voor een club in Hongarije. De 26-jarige spits heeft een contract tot de zomer van 2022 getekend bij Puskás Akadémia FC.

Slagveer kwam in 2004 als jeugdspeler bij FC Emmen terecht. In 2008 vertrok hij naar sc Heerenveen, waar hij tot 2017 speelde. Daarna was Slagveer actief voor KSC Lokeren en FC Twente. Na de promotie van FC Emmen in 2018 keerde hij op huurbasis terug bij de Drentse club.

Slagveer kwam dit seizoen in negen eredivisieduels voor FC Emmen in actie. Daarin kwam hij twee keer tot scoren.

Nieuwe meting om 19.00 uur

"Net op het veld de situatie beoordeeld. Om 19.00 uur bekijken we de situatie opnieuw. Vooralsnog kunnen we voetballen."

Dat meldt scheidsrechter Kevin Blom op Instagram. Fortuna Sittard-Feyenoord lijkt dus gewoon door te gaan om 20.45 uur.

Grote stunt in Turkse beker

Kirklarelispor heeft vanmiddag voor een stunt gezorgd in de achtste finales van de Turkse beker. De nummer twaalf van de derde (!) Turkse divisie hield het grote Basaksehir thuis op 0-0. Na de 1-1 in de heenwedstrijd in Istanbul betekende dat de uitschakeling van de huidige nummer twee van Turkije.

Buitenlandse transfer

Javier Hernández, bijnaam Chicharito, verhuist van Sevilla naar LA Galaxy. De 31-jarige aanvaller moet in Los Angeles Zlatan Ibrahimovic doen vergeten.

Hernández is 109-voudig international van Mexico en met 52 treffers topscorer aller tijden van het land. Hij beleefde zijn hoogtijdagen bij Manchester United en Bayer Leverkusen, maar kwam in Spanje nog maar weinig aan spelen toe.

Om 18.00 uur meting mist

Om 18.0 uur is er in het stadion van Fortuna Sittard een meting als het gaat om de dichte mist. De wedstrijd tegen Feyenoord begint om 20.45 uur en het is maar de vraag of die door kan gaan.

Ook bij TOP Oss-AZ (18.30 uur) is er flink wat mist. Daar zal met een oranje bal worden gespeeld.

AZ met debutant Leeuwin tegen TOP Oss

Ramon Leeuwin maakt vanavond in de bekerwedstrijd bij TOP Oss zijn debuut voor AZ. De 32-jarige verdediger heeft van trainer Arne Slot een basisplaats gekregen voor het duel in de achtste finales. Hij is de vervanger van routinier Ron Vlaar, die in Brabant op de bank plaatsneemt.

TOP Oss: Ronald Koeman; Henk Dijkhuizen, Rick Stuy van den Herik, Hennos Asmelash, Lorenzo Piqué, Dean van der Sluys; Lion Kaak, Olivier Rommens, Grad Damen; Giovanni Büttner en Cas Peters.

AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson, Ramon Leeuwin, Stijn Wuytens, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Dani de Wit, Teun Koopmeiners; Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi.

KNVB-regels met betrekking tot mist

In de handleiding van de KNVB wat betreft terreinkeuring staat onder het kopje mist het volgende: "Vanaf de middenstip moeten de doelen, hoeken en assistent-scheidsrechters goed kunnen worden waargenomen."

De scheidsrechter zal dit beoordelen. Als er onvoldoende zicht is, kan hij de wedstrijd afgelasten.

Dichte mist in Sittard

Veel supporters die in Sittard zijn vragen zich af of de wedstrijd van Fortuna tegen Feyenoord vanavond om 20.45 uur wel door kan gaan. De mist is zo dicht dat het stadion amper te zien is.

Aanvaller Basaçikoglu naar Turkse titelkandidaat Trabzonspor

Ruim een maand na zijn vertrek bij Kayserispor heeft aanvaller Bilal Basaçikoglu onderdak gevonden bij de Turkse club Trabzonspor. De 24-jarige Noord-Hollander, jeugdinternational van Turkije, ondertekende bij de huidige nummer 3 van de Turkse competitie een contract tot het einde van het seizoen, met een optie op nog twee jaar.

Nieuwkomer Saglam meteen in wedstrijdselectie Willem II

Willem II wil woensdag in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen in Friesland de fraaie overwinning afgelopen zaterdag bij AZ (1-3) een passend vervolg geven.

Nieuwkomer Görkem Saglam, die maandag overkwam van VfL Bochum, is speelgerechtigd en is door Koster meteen opgenomen in de wedstrijdselectie. De kans op speeltijd voor de 21-jarige Duitser is echter klein. "Alleen al voor het groepsproces is het goed om hem bij de wedstrijdselectie te hebben", aldus Koster.

Europese tegenstander Ajax haalt Braziliaanse spits

De Spaanse voetbalclub Getafe heeft zich versterkt met de Braziliaan Deyverson. De 28-jarige spits komt op huurbasis over van Palmeiras uit Brazilië, met een optie tot koop. Getafe neemt het volgende maand in de eerste knock-outronde van de Europa League op tegen Ajax.

De Spaanse club, die in La Liga op de vijfde plaats staat, ontvangt Ajax op donderdag 20 februari. Een week later is de return in de uitverkochte Johan Cruijff Arena.

Deyverson

Newcastle haalt Bentaleb terug naar Premier League

De Algerijnse international Nabil Bentaleb gaat weer in de Premier League voetballen. Newcastle United huurt de 25-jarige middenvelder voor de rest van dit seizoen van Schalke 04. Bentaleb was vanwege disciplinaire redenen bij de Duitse club teruggezet naar het tweede elftal.

AZ wil zich herstellen in Oss

Voor AZ is het zaak om de achtste finales ongeschonden door te komen. Immers: AZ verloor zijn laatste twee eredivisiewedstrijden, van Sparta (voor de winterstop) en zaterdag van Willem II. Dat zijn ze in Alkmaar niet meer gewend. Mogen we al van een crisis spreken?

"Nou, als je twee keer achter elkaar verliest, is dat niet goed en daar zijn we enorm teleurgesteld over", reageert trainer Arne Slot. "Daar moet je ook zeker conclusies aan verbinden. Maar het woord crisis is wat overdreven. Feit is wel dat het snel beter moet."

'AZ in crisis? Beetje overdreven, maar het moet wel snel beter'

Welkom bij het KNVB-bekertoernooi

Het KNVB-bekertoernooi is toe aan de achtste finales, die de komende drie avonden worden afgewerkt. De aftrap wordt om 18.30 uur verricht in Oss, waar TOP het opneemt tegen AZ.

Feyenoord neemt het later vanavond op tegen Fortuna Sittard, waar de Rotterdammers drie maanden geleden nog met 4-2 van verloren. FC Utrecht gaat op bezoek bij FC Eindhoven uit de eerste divisie.

Dit is het complete programma.