Wil je alle samenvattingen van deze speelronde zien? Die kun je vinden in onderstaan artikel. Graag tot de twintigste speelronde!

Heracles baalt van arbitrage en Emmen van missen open kansen

Babel na Ajax-rentree: 'De spanning is eraf, nu kunnen we door'
Ten Hag: 'Je hebt gezien dat ook wij in ons ritme moeten komen'
Gravenberch kijkt nu beter om zich heen: 'Moest mezelf verbeteren'
Fraser: 'Iedereen heeft gezien dat dit de verdienste is van Sparta'

Geslaagd debuut Alan Pardew

ADO Den Haag stelt niet teleur bij het debuut van trainer Alan Pardew. De Hagenaars verslaan RKC Waalwijk met 2-0.

80' Goal ADO!

De wedstrijd lijk beslist. Uitgerekend de gepasseerde Aaron Meijers schiet met een vrije trap de 2-0 binnen.

Even daarvoor kreeg Hannes Delcroix van RKC een rode kaart voor het neerhalen van de doorgebroken Crysencio Summerville.

Stand ADO-RKC: 2-0

66' Weinig opwinding na rust

RKC moet, terwijl ADO naar tevredenheid zijn 1-0 voorsprong verdedigt. Het zorgt vooralsnog, mede door persoonlijke fouten, voor weinig vermaak in Den Haag.

Stand ADO-RKC: 1-0

RKC mist Spierings

De Waalwijkers hadden vanavond wel een doelpunt van de onlangs naar Levski Sofia vertrokken Stijn Spierings kunnen gebruiken.

De aanvaller was dit seizoen goed voor drie goals en drie assists, maar maakte vooral in het promotieseizoen van RKC indruk met elf goals en twaalf assists.

RKC dringt ondertussen wel wat aan in Den Haag. ADO verdedigt zijn 1-0 voorsprong en loert op een counter.

Stijn Spierings is op schot namens RKC Waalwijk tegen FC Twente

Tweede helft: geen wissels

De tweede helft bij ADO-RKC (1-0) is begonnen. Er is in de rust niet gewisseld.

Van Dijk kopt Liverpool op 1-0

De captain van Oranje zorgt in de veertiende minuut voor de openingstreffer in de kraker tegen Manchester United.

Rust in Den Haag

De ploeg van de debuterende Alan Pardew gaat met een 1-0 voorsprong aan de thee.

32' Goal ADO!

ADO staat op voorsprong tegen RKC. Pinas kopt raak uit een vrije trap.

20' Kans ADO en RKC

De openingsfase biedt nog weinig spektakel, maar ineens zijn daar twee kansen.

Eerst is het ADO dat via een kopbal van Necid gevaarlijk is, maar doelman Vaessen brengt redding.

Een halve minuut later krijgt ook RKC een kans. Sow is niet koelbloedig als hij de hoek voor het uitkiezen heeft.

Stand ADO-RKC: 0-0

De Britse pers is er ook

Alan Pardew heeft als coach 566 competitiewedstrijden op zijn naam staan, waarvan 319 in de Premier League. Iemand met een flinke staat van dienst.

Dat wakkert ook de nieuwsgierigheid aan de Britse pers, die dan ook in Den Haag aanwezig is.

Aftrap in Den Haag

De bal rolt in de degradatiekraker tussen ADO Den Haag en RKC Waalwijk.

Emmen zegeviert

FC Emmen houdt de drie punten in eigen huis tegen Heracles: 1-0.

Ajax wint met de hakken over de sloot

Het is over en uit in Amsterdam. Ajax wint met pijn en moeite van Sparta: 2-1.

Spectaculaire redding Martinez

Adil Aussar neemt het doel van Ajax onder vuur en ziet Lisandro Martinez op fraaie wijze met het hoofd en via de paal redding brengen.

Even later omspeelt Ache de uitkomende Onana, maar brengt Joël Veltman redding op de lijn op de inzet van de Sparta-aanvaller.

Ajax-Sparta 2-1

80' Emmen verdedigt voorsprong

De thuisploeg speelt zich dikwijls simpel onder de druk vandaan en lijkt op weg naar de zege. Heracles is voor het doel van Emmen vaak ook slordig aan de bal.

FC Emmen-Heracles 1-0

73' Goal Sparta

De spanning keert terug in Amsterdam. Huurling Joël Piroe, die nog bij PSV onder contract staat, maakt de aansluitingstreffer voor Sparta, dat weer gelooft in een gelijkspel tegen Ajax. Even daarvoor raakte Harroui al de paal namens Sparta.

60' Goal Ajax!

Ajax neemt afstand van Sparta. Gravenberch geeft het beslissende tikje na een mooie aanval tussen diverse spelers. Ajax leidt met 2-0.

Ajax-Sparta 2-0

59' Blessure Ziyech

Een blessure voor Hakim Ziyech. De middenvelder gaat erbij zitten en vraagt om een wissel. Dat is slecht nieuws voor Ajax.

Jurgen Ekkelenkamp is de vervanger van Ziyech.

Hakim Ziyech

55' Ajax wil wel, maar nog geen kansen

De Amsterdammers spelen net als in de eerste helft ook na rust op speelhelft van Sparta, maar er komen nog geen grote kansen. Sparta komt er bovendien soms gevaarlijk uit. Het is nog niet beslist in Amsterdam.

Ajax-Sparta 1-0

Hervatting FC Emmen-Heracles

Ook Emmen-Heracles (1-0) is weer begonnen. Geen wissels.

Tweede helft

De bal rolt weer bij Ajax-Sparta (1-0).

Babel krijgt direct een goede kopkans op een voorzet van Ziyech, maar keeper Harush redt goed.

PSV-trainer Faber baalt: 'De jongens moeten het doen, talent zat'

PSV'er Dumfries: 'Genoeg kansen gehad om het af te maken'
VVV-trainer De Koning: 'Even doodziek na gelijkmaker PSV'

45+3' Goal FC Emmen

FC Emmen krijgt alsnog wat het verdient. Kolar rondt beheerst af op een steekpass van Burnet. Het is daarna meteen rust.

Het is ook rust bij Ajax-Sparta.

FC Emmen-Heracles Almelo 1-0

Ajax-Sparta: 1-0

44' Afgekeurde goal Heracles

Afgekeurde goal bij Emmen-Heracles. Mauro Junior blijkt bij zijn doelpunt de bal van de handsmakende Konings te hebben ontvangen.

Het had overigens een doelpunt geweest dat geheel tegen de verhouding in was geweest.

FC Emmen-Heracles Almelo 0-0

38' Onana grabbelt

Geen sterk optreden van doelman André Onana bij een vrije trap van Spartaan Dante Rigo. De keeper laat de bal door zijn vingers glippen en ziet het leer daarna over de achterlijn rollen.

Neres kijkt toe

De geblesseerde David Neres (met bril) kijkt vanaf de tribune naar Ajax-Sparta

30' Ajax dominant, Harush redt Sparta

Ajax verzuimt om de 2-0 te maken, maar daar is Sparta-goal Harush ook verantwoordelijk voor. De keeper uit Israël laat zien waarom hij een international is.

26' Kansen voor Emmen

Emmen en Heracles verwennen nog niet. De ploegen durven nog niet vol op de aanval te spelen.

Maar uit het niet krijgt de thuisploeg flink wat kansen in de persoon van Slagveer en De Leeuw, maar doelman Blaswich doet zijn werk.

FC Emmen-Heracles 0-0

15' Goal Ajax!

De ban is gebroken in Amsterdam. Donny van de Beek schiet Ajax van dichtbij op 1-0, nadat de Sparta-verdediging een schot van Ziyech niet goed heeft verwerkt.

Donny van de Beek wordt gefeliciteerd door Dusan Tadic en de debuterende Ryan Babel

11' Ajax drukt Sparta naar achteren

Dusan Tadic vergeet Ajax op 1-0 te zetten. De Serviër krijgt van Babel krijgt de bal op een presenteerblaadje, maar schiet tegen de vuisten van doelman Harush.

Ajax-Sparta: 0-0

Blind: 'Denk niet dat ik ooit nog trainer word'

Danny Blind gaat in gesprek met verslaggever Joep Schreuder in op zijn eigen toekomst en de revalidatie van zijn zoon Daley. "Voetbal is bijzaak, wel een heel belangrijke."

De bal rolt in Amsterdam en Emmen

We zijn begonnen bij Ajax-Sparta en FC Emmen-Heracles.

In Amsterdam krijgt Ache na amper een minuut een enorme kans, maar de aanvaller van Sparta schiet voorlangs.

Ten Hag en Fraser voor Ajax-Sparta

Fraser: 'Wel noodzakelijk dat er nog wat bij komt bij Sparta'
Ten Hag legt de lat hoog bji Ajax: 'Wij moeten beter'

PSV speelt alsnog gelijk!

De Eindhovenaren spelen op de valreep gelijk tegen VVV dankzij een kopbal van Denzel Dumfries. Eindstand: 1-1.

Het doelpunt van Dumfries is een doekje voor het bloeden voor PSV, dat na rust zeer matig voetbalde.

88' PSV weet het niet meer

De Eindhovenaren komen niet meer aan fatsoenlijke aanvallen toe en missen creativiteit om de wedstrijd nog open te breken. Het wijzen en dirigeren naar elkaar van de spelers is veelzeggend.

81' PSV oogt vleugellam

Het zelfvertrouwen van PSV wordt er niet beter op na rust. De ploeg kan geen vuist maken en lijkt af te steven op de vijfde eredivisienederlaag.

Stand VVV-Venlo-PSV: 1-0

73' Faber brengt 17-jarige Madueke

Gaat een jonkie het dan doen voor PSV? Bruma moet bij de Eindhovenaren plaats maken voor de 17-jarige Noni Madueke, die op het trainingskamp in Qatar een goede indruk maakte.

Noni Madueke

68' Goal VVV

PSV in de problemen. Johnothan Opoku zet de Limburgers verrassend op 1-0 tegen PSV vanaf de strafschopstip. Er ging een overtreding van PSV'er Boscagli aan vooraf.

62' Wissel PSV: Hendrix erin

Cody Gakpo gaat eruit bij PSV, Jorrit Hendrix komt in het veld. Dat betekent dat Ihattaren naar de aanval dooschuift en Hendrix op het middenveld komt te spelen.

60' PSV probeert het, VVV houdt stand

Het is nog allerminst duidelijk wie er vanmiddag in De Koel gaat winnen. PSV heeft opnieuw het initiatief, maar ook VVV meldt zich zo nu en dan voorin.

Stand VVV-Venlo-PSV: 0-0

Hervatting VVV-PSV

De tweede van VVV-PSV is zonder wissels onderweg.

Basisplaats voor Babel

Bij Ajax krijgt Ryan Babel direct een basisplaats voor de thuiswedstrijd tegen Sparta. De aanvaller kwam in de winterstop over van Galatasaray.

Ook Ryan Gravenberch start. De aftrap in de Johan Cruijff Arena is om 14.300 uur.

Rust

Rust in Venlo. VVV en PSV staan ondanks een flink aantal kansen nog op 0-0, waarbij met name de Eindhovenaren zich het mogen aanrekenen dat ze niet hebben gescoord.

38' VVV wordt sterker

VVV meldt zich steeds vaker op de helft van PSV. Dat levert in de 39ste minuut een uitstekende kopkans op voor Röseler. Unnerstall redt op katachtige wijze en houdt zo de nul voor PSV, dat iets meer naar achteren laat dringen.

27' Bruma verzuimt PSV op 1-0 te zetten

Bruma mist een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. De Portugees is het eindstation van een mooie aanval tussen Ihattaren en Gakpo, maar ziet Kirschbaum miraculeus redding brengen.

Vervelende blessure VVV'er Linthorst

VVV-middenvelder Evert Linthorst wordt na 21 minuten vervangen vanwege een ogenschijnlijk pittige enkelblessure na een duel met Boscagli.

Linthorst, die nog een aantal jaar in de jeugdopleiding van PSV speelde, wordt vervangen door Simon Janssen.

Evert Linthorst is geblesseerd en moet worden vervangen

14' Baumgartl redt PSV

Wow, wat laat VVV hier een uitgelezen kans liggen om een 1-0 voorsprong te nemen. De PSV-defensie komt in de problemen door een foute pass van Thomas, waarna Sinclair een schietkans krijgt op het praktisch lege doel van PSV. Timo Baumgartl brengt op de lijn echter redding.

12' PSV zit erbovenop

De Eindhovenaren maken een gedreven indruk in De Koel, waar met name Gakpo met een aantal acties zich onderscheidt. Bruma krijgt schuin voor het VVV-doel nog een aardige mogelijkheid, maar schiet de bal hopeloos de tribunes in.

6' Weer een kans voor PSV

De bal wil er nog niet in bij PSV, dat wel overtuigend start. Gakpo ziet zijn geplaatste schot door Kirschbaum worden gered, waarna Denzel Dumfries in de rebound met de doelman in botsing komt. De Duitser moet even behandeld worden aan zijn rechterknie, maar kan door.

Aftrap!

De bal rolt in De Koel en PSV doet direct zichzelf tekort. Steven Bergwijn onderschept in de tweede minuut een terugspeelbal van VVV, maar glijdt vervolgens oog-in-oog met keeper Thorsten Kirschbaum onderuit. Kans verkeken.

Slecht zicht in het bezoekersvak van De Koel

Oei, flink wat condens op het plexiglas van het uitvak van VVV. Dat zorgt niet echt voor een comfortabel zicht.

Ajacied Gravenberch aast op doorbraak

"Ieder nadeel heeft zijn voordeel", zei een groot voetballer al eens. Het is een spreuk die van toepassing is op Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch, die lijkt te profiteren van de afwezigheid van Daley Blind. "Ik denk dat het nu wel mijn kans gaat worden", is het 17-jarige talent hoopgevend.

Hij kan vanaf 14.30 uur zijn aspiraties kracht bij zetten in het thuisduel van Ajax met Sparta.

Ryan Gravenberch

Debuut Hans de Koning

Bij VVV maakt trainer Hans de Koning zijn debuut. De oud-keeper nam in december het roer over van Robert Maaskant.

PSV met Bruma, Gakpo en Boscagli

Trainer Ernest Faber heeft voor het uitduel met VVV-Venlo (aftrap: 12.15 uur) een aantal keuzes gemaakt. Zo start Steven Bergwijn in de punt van de aanval en is de van een knieblessure herstellende Sam Lammers nog niet fit genoeg om de selectie te worden opgenomen.

Ritsu Doan begint verder ten koste van Cody Gakpo op de bank. In de eerste seizoenshelft was de Japanners nog basisspeler.

Bij VVV is er een basisplaats voor routinier Lee Cattermole en Vitesse-huurling Oussama Darfalou.

Wat kan PSV in de tweede seizoenshelft?

PSV gaat na het zeer onrustige najaar van 2019 met nieuw elan de tweede seizoenshelft in. Maar het is ook duidelijk dat trainingscomplex De Herdgang nog wordt omgeven door onzekerheid. Welke transfers komen er nog? Welke keuzes gaat trainer Ernest Faber maken?

Ernest Faber en Rene Eijkelkamp op het trainingsveld bij PSV

Welkom!

Vier eredivisieduels staan er vandaag op het programma. Gaan Ajax en PSV profiteren van de nederlaag van AZ tegen Willem II?