liveblog
NOS VoetbalAangepast

Reuzendoder Willem II verslaat ook AZ, Ajax kan zondag profiteren

Vier duels in de eredivisie:

liveblog gesloten

Tot zondag!

Hiermee besluiten we het liveblog van vandaag. Zondag zijn we uiteraard terug met onder meer VVV-Venlo-PSV en Ajax-Sparta Rotterdam.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Uitslagen en programma in de 19de speelronde van de speelronde

Slot moet even slikken, Koster koestert 'prettige periode'

Waar AZ zijn laatste wedstrijd voor de winterstop verloor, zette Willem II een indrukwekkende reeks van zeven duels zonder nederlaag neer. Alsof er helemaal geen winterstop was, gingen beide ploegen zaterdag op exact dezelfde voet verder: AZ verloor en Willem II maakte indruk.

Het had een 1-3 uitslag in Alkmaar tot gevolg. "Dit komt hard aan", moest AZ-coach Arne Slot constateren.

Samenvatting AZ-Willem II

Bekijk de samenvatting van AZ - Willem II

Serie A: Napoli blijft aanmodderen

Napoli heeft opnieuw een gevoelige thuisnederlaag geleden. Het verloor thuis van Fiorentina en is nu de nummer dertien van de Serie A.

Hoe anders bij Lazio: dankzij de elfde competitiezege op rij hijgt de ploeg van trainer Simone Inzaghi nadrukkelijk in de nek van titelpretendenten Juventus en AC Milan.

Twintig jaar geleden werd Lazio voor het laats kampioen. Weet jij wie toen de sterren waren?

Simone Inzaghi en Diego Simeone scoorden beiden in het Champions League-duel met Sparta Praag in 2000

Bundesliga: Koploper Leipzig loopt verder uit

Bundesliga-koploper RB Leipzig won met 3-1 van Union Berlin en staat nu vijf punten voor op de nummer twee van de competitie, Borussia Mönchengladbach. Timo Werner was goed voor twee treffers, de Oostenrijkse international Marcel Sabitzer maakte er eentje.

Bayern München kan zondag de tweede plaats overnemen, als de uitwedstrijd tegen Hertha Berlin wint.

Marcel Sabitzer juicht na zijn treffer tegen Union Berlin

Primera División: Atlético verliest terrein na nederlaag bij Eibar

Atlético Madrid lijkt af te haken in de race om de Spaanse landstitel. De ploeg van trainer Diego Simeone verloor dit seizoen alleen van Barcelona en Real Sociedad, maar ging vanavond ook met 2-0 ten onder tegen het bescheiden Eibar, de nummer 16 van de Primera División.

De achterstand op koploper Real Madrid, dat met enig fortuin het Sevilla van uitblinker Luuk de Jong versloeg, is nu acht punten.

De spelers van Atlético druipen af op een doornat veld in Eibar

Jørgensen is het scoren toch niet verleerd bij Feyenoord

Over voetbal ging het niet bij FC Twente-FC Groningen

Sturing kraait victorie in kleedkamer: 'Voertaal weer Nederlands bij Vitesse'

De stand

Na vanavond is Willem II de trotse nummer drie van de eredivisie, al kan het zondag nog wel achterhaalt worden door PSV.

AZ laat de kans liggen om op gelijke hoogte te komen met koploper Ajax. De ploeg van trainer Erik ten Hag kan zondag het gat met de Alkmaarders weer op zes punten brengen. Dan moet Ajax thuis wel zien te winnen van Sparta Rotterdam.

Stand eredivisie per 18-1

Uitslagen en programma

Uitslagen en programma in de 19de speelronde van de speelronde

AFGELOPEN

Willem II boekt een knappe en verdiende 3-1 zege in Alkmaar op AZ.

AZ-Willem II 1-3

Mike Trésor Ndayishimiye wordt bejubeld na zijn prachtige treffer tegen Willem II

Willem II topclub?!!

Willem II heeft dit seizoen nog verloren van de topdrie van de eredivisie: tegen PSV won het met 2-1, thuis tegen AZ werd het 1-1 en in de Johan Cruijff Arena won het met 0-2 van Ajax. En nu stevent het dus ook af op een verdiende zege in Alkmaar.

AZ-Willem II 1-3

84' GOAL WILLEM II

Wat een goal van Mike Trésor Ndayishimiye! De Belgische middenvelder verrast doelman De Boer met een fantastische knal van een meter of twintig. Het is 1-3 voor de Tilburgers.

AZ-Willem II 1-3

Mike Trésor Ndayishimiye na zijn prachtige goal tegen AZ

78' GOAL WILLEM II

De Tilburgers komen verdiend op 2-1 in Alkmaar. Vangelis Pavlidis zet de uitbraak zelf op, krijgt de bal terug van Damil Dankerlui en wipt hem over doelman Rody de Boer in het doel.

AZ-Willem II 1-2

Calvin Stengs baalt van het doelpunt van Willem II

65' GOAL WILLEM II

Het vele balbezit zorgt ook voor veel slordigheidjes in de opbouw bij AZ. Nu speelt Stijn Wuytens de bal zomaar in de voeten van een Willem II'er: doelman Rody de Boer redt nog op de inzet van Vangelis Pavlidis, maar Mats Köhlert schiet in de rebound wel raak: 1-1.

AZ-Willem II 1-1

60' Saaie tweede helft

Er is inmiddels alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft en, helaas, zo leuk als voor rust is het niet. Willem II laat het balbezit aan AZ en hoopt op een snelle uitbraak. De Alkmaarders vinden dat prima en spelen rustig rond, zonder echt tot kansen te komen.

Misschien kan de jonge Zakaria Aboukhlal - die in de jeugd nog voor Willem II speelde - voor een impuls zorgen. Hij vervangt doelpuntenmaker Idrissi, die na een uur al met krampverschijnselen lijkt te kampen.

AZ-Willem II 1-0

AZ-trainer Arne Slot is niet tevreden in het duel met Willem II

TWEEDE HELFT

Als de tweede helft bij AZ-Willem II net zo leuk wordt als de eerste, dan krijgen we nog wat te zien. De bal rolt weer in Alkmaar.

AZ-Willem II 1-0

AFGELOPEN

FC Twente en FC Groningen blijven steken op 0-0 in een wedstrijd om heel snel te vergeten. Dat zal Ajdin Hrustic zeker ook vinden: hij miste een penalty voor FC Groningen.

FC Twente-FC Groningen 0-0

AFGELOPEN

Feyenoord wint met 3-1 van sc Heerenveen. Zo is Dick Advocaat de eerste Feyenoord-trainer sinds Bert van Marwijk in 2000 die in zijn eerste acht duels ongeslagen blijft.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-1

Rust in Alkmaar

Het is rust in Alkmaar, waar AZ met 1-0 leidt tegen Willem II. Na de openingstreffer van Idrissi heeft AZ de teugels wat alten vieren en meteen ruiken de Tilburgers weer kansen. Verder dan gevaarlijke schoten van Pavlidis zijn ze niet gekomen.

Dat zag ook de geschorste doelman Marco Bizot, die het duel tussen de AZ-fans op de tribune bekijkt.

Advocaat in voetsporen van Van Marwijk

Dick Advocaat kan de eerste trainer worden sinds Bert van Marwijk (W7-G1-V0) in augustus-november 2000, die ongeslagen blijft in zijn eerste 8 Eredivisie-duels als coach van Feyenoord.

Met nog drie minuten te spelen, lijkt die mijlpaal wel heel dichtbij voor Advocaat.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-1

Alles bij het oude bij Vitesse: 'De voertaal is weer Nederlands'

Sturing: 'De voertaal is weer Nederlands bij Vitesse'

80' Wel kansen, geen goals meer in De Kuip

In De Kuip zijn Feyenoord en sc Heerenveen inmiddels toe aan de laatste tien minuten. Er is nog niet gescoord na rust en de 4-1 voor Feyenoord lijkt dichterbij dan de 3-2 van de Friezen. Vooral Jørgensen liet al een kans of drie liggen om zijn hattrick te maken.

De mooiste actie was van invaller Sam Larsson, die op fraaie wijze een weg naar het doel vond. Zijn solo strandde echter in schoonheid.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-1

Lange zit voor Lang

Kersverse aanwinst Noa Lang zit op de tribune in Enschede en ziet zijn nieuwe ploeg FC Twente worstelen tegen FC Groningen. Komt er nog een winnaar?

FC Twente-FC Groningen 0-0

Ajax-huurling Noa Lang op de tribune bij FC Twente-FC Groningen

27' GOAL AZ

Het kon niet uitblijven. Oussama Idrissi komt naar binnen en knalt de bal in de verre hoek. Het is al de tiende van het seizoen van de tovenaar van Alkmaar: 1-0.

AZ-Willem II 1-0

21' Lat en paal staan AZ in de weg

De toeschouwers in Alkmaar hebben voorlopig weinig te klagen, behalve dan over de stand wellicht. Willem II begon prima aan de wedstrijd, maar in de laatste tien minuten heeft AZ het initiatief overgenomen. Svensson, Boadu en Idrissi lieten al kansen liggen.

De beste kansen waren echter zojuist binnen een minuut voor Wijndal en Stengs: Wijndal knalde snoeihard op de lat en even later mikte Stengs de bal geplaatst tegen de buitenkant van de paal.

AZ-Willem II 0-0

Calvin Stengs aan de bal voor AZ tegen Willem II

60' Hrustic mist penalty voor FC Groningen

Er gebeurt iets in Enschede! Scheidsrechter Dennis Higler geeft een penalty aan FC Groningen en geel aan debutant Giovanni Troupée, hoewel Kaj Sierhuis toch echt zelf over de bal lijkt te struikelen.

Ajdin Hrustic gaat achter de bal staan, maar doelman Joël Drommel duikt hem knap uit de hoek. Het blijft dus 0-0 in Enschede.

FC Twente-FC Groningen 0-0

FC Twente-doelman Joël Drommel stopte een strafschop

Prettig begin in Alkmaar

De eerste grote kans in Alkmaar is voor AZ. Owen Wijndal breekt door op rechts en wil voorzetten, maar zijn pass belandt op het lichaam van de glijdende Sebastian Holmén. Misschien had de rechtsback beter zelf kunnen schieten.

Het is sowieso een fijn begin van de wedstrijd, want Willem II verstopt zich bepaald niet en heeft zelfs het betere van het spel.

AZ-Willem II 0-0

Premier League: Newcastle klopt Chelsea in blessuretijd

Newcastle United raakte Jetro Willems kwijt met een knieblessure, maar won uiteindelijk wél van Chelsea. Isaac Hayden maakte diep in blessuretijd de enige treffer. En dat is best bijzonder.

TWEEDE HELFT

In Rotterdam rolt de bal weer bij Feyenoord-sc Heerenveen (3-1) en ook in Enschede is het spel hervat bij FC Twente-FC Groningen (0-0).

AFTRAP

Na een indrukwekkende minuut stilte voor alle overledenen in 2019 heeft Willem II afgetrapt in Alkmaar tegen AZ.

AZ-Willem II 0-0

RUST

We hebben deze eerste helft vrijwel niets gemeld over het duel in Enschede. Dat komt omdat er ook nog niet veel noemenswaardigs is gebeurd bij FC Twente-FC Groningen. Derhalve, 0-0.

FC Twente-FC Groningen 0-0

RUST

Het is rust in Rotterdam. Feyenoord leidt met 3-1, maar zeggen dat Heerenveen veel minder is dan de Rotterdammers zou bezijden de waarheid zijn. Door een prachtige treffer van Sinisterra en twee goals van Jørgensen gaan de Feyenoordfans met een glimlach aan de koffie.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-1

AFGELOPEN

Edward Sturing begint zijn vijfde termijn als hoofdtrainer van Vitesse met een 3-1 zege op Fortuna, dat daarmee de reeks van zeven thuiszeges (eredivisie en KNVB-beker) op rij beëindigd weet.

De Arnhemmers moesten zich even schrap zetten na de 3-1, maar van een echt slotoffensief van Fortuna was ook weer geen sprake. Sterker, eigenlijk had Vitesse op 4-1 moeten komen toen het met 5-tegen-1 uitbrak. Invaller Buitink schoof de aangeraakte voorzet van Bero echter naast het doel.

Fortuna Sittard-Vitesse 1-3

Fortuna-doelman Koselev baalt na een van de treffers van Vitesse

31' GOAL SC HEERENVEEN

Heerenveen wordt terug in de wedstrijd geholpen door een blunder in de defensie van Feyenoord. Joey Veerman profiteert en schiet bijzonder subtiel raak: 3-1.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-1

26' GOAL FEYENOORD

Wéér Nicolai Jørgensen! De Deense spits, die zo moeizaam tot doelpunten kwam, kopt uit een corner zijn tweede binnen. Daarmee verdubbelt hij zijn seizoenstotaal.

Feyenoord-sc Heerenveen 3-0

Opstelling AZ-Willem II

Rody de Boer staat vanavond onder de lat bij AZ, want eerste doelman Marco Bizot is natuurlijk geschorst na zijn rode kaart in het laatste duel voor de winterstop. Maar belangrijker: Calvin Stengs begint gewoon in de basis.

20.45 uur: AZ-Willem II

De opstellingen bij AZ-Willem II

73' GOAL FORTUNA

Net nu Fortuna rijp leek voor de sloop kopt Amadou Ciss - in twee instanties - toch de 1-3 tegen de touwen. Krijgen we dan toch een spannende slotfase in Sittard?

17' GOAL FEYENOORD

En wie hebben we daar? Nicolai Jorgensen maakt de 2-0 na een onhandige verdedigende actie van Ejuke.

Fortuna geeft zich over...?

Er gaat een einde komen aan de reeks van zeven gewonnen thuisduels van Fortuna Sittard. Vitesse leidt comfortabel met 3-0 en had misschien al wel met 5-0 moeten voorstaan. De Limburgers leggen Vitesse geen strobreed in de weg, maar Matavz, Linssen en Bazoer weten de goal niet te vinden.

65' GOAL VITESSE

Tim Matavz maakt zijn tweede van de wedstrijd. Hij wordt in de diepte weggestuurd, gebruikt zijn lichaam slim en schuift de bal onder Koselev door: 0-3.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-3

9' GOAL FEYENOORD

Heerenveen begon beter in De Kuip, maar met de eerste geslaagde aanval scoort Feyenoord. Sinisterra scoort met een artistieke volley.

Feyenoord-sc Heerenveen 1-0

Nicolai Jørgensen viert zijn eerste treffer tegen sc Heerenveen

AFTRAP

Feyenoord heeft afgetrapt in het eredivisieduel met sc Heerenveen en ook in Enschede rolt de bal bij FC Twente-FC Groningen.

Feyenoord-sc Heerenveen 0-0
FC Twente-FC Groningen 0-0

Vijf decennia Dick

Feyenoord-sc Heerenveen staat op het punt van beginnen in De Kuip. Voor Feyenoord-trainer is het weer een bijzonder duel: de trainer is nu actief geweest als trainer in de eredivisie in de jaren '80, '90, '00, '10 en '20.

Als je Advocaat de speler meerekent komen de jaren '60 en '70 er ook nog bij.

TWEEDE HELFT

Kan Fortuna Sittard zich oprichten tegen Vitesse? Ze hebben 45 minuten om de 2-0 achterstand om te draaien.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-2

Zware knieblessure voor Jetro Willems?

Bij Newcastle United-Chelsea is het bij rust 0-0. Het moment van de eerste helft was dan ook de trieste aftocht van Jetro Willems. De vleugelverdediger van Newcastle verstapte zich in een onschuldig duel met Tammy Abraham en liep daarbij een - op het oog- zware knieblessure op.

Willems kampte in het verleden al vaker met knieblessures. In 2015 en 2016 miste hij bijna een heel seizoen bij PSV.

VVV'er Van Bruggen naar Kroatië

NK Inter Zapresic, de Kroatische club waar Zeljko Petrovic tegenwoordig trainer is, heeft Damian van Bruggen overgenomen van VVV-Venlo. De centrale verdediger heeft een contract voor anderhalf jaar ondertekend.

De 23-jarige Van Bruggen speelde 48 wedstrijden voor VVV en daarin scoorde hij twee keer. Voor zijn periode in Venlo speelde Van Bruggen voor Ajax en PSV, maar bij beide clubs wist hij niet door te breken. Van Bruggen doorliep ook alle jeugdelftallen van Oranje.

Dit seizoen kwam Van Bruggen weinig aan spelen toe bij de nummer 16 van de eredivisie, die zondag PSV ontvangt.

Speelt Stengs of speelt Stengs niet?

Om 20.45 uur gaat AZ proberen weer op gelijke hoogte te komen met koploper Ajax. In Willem II (nummer vier van de eredivisie) treffen ze geen makkelijke opponent. De grote vraag vooraf is echter: speelt hij wel of speelt hij niet?

'Ik heb shirt van Stengs niet gezien, maar niemand wil iets zeggen'

RUST

Het is rust in Sittard. Vitesse leidt met 2-0. De thuisploeg begon aardig, maar zat de laatste twintig minuten totaal niet meer in de wedstrijd.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-2

39' GOAL VITESSE

Bazoer passt naar Bero, Bero tikt in een keer door naar Matavz en die schuift de bal koeltjes in de hoek: 0-2. De Arnhemmers lijken de zaakjes prima voor elkaar te hebben.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-2

Tim Matavz en Matus Bero vieren de tweede treffer van Vitesse

Opstelling Feyenoord-sc Heerenveen

Door het vertrek van Kenneth Vermeer naar Los Angeles FC staat Justin Bijlow weer onder de lat bij Feyenoord.

Zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord was op een dag na een jaar geleden: op 19 januari 2019.

De opstellingen bij Feyenoord-sc Heerenveen

Opstelling FC Twente-FC Groningen

FC Twente-trainer Gonzalo García García past liefst 6 wijzigingen toe in zijn basisopstelling ten opzichte van het vorige Eredivisie-duel. Nog geen andere trainer wisselde dit seizoen zijn basis zo ingrijpend.

Jesse Bosch maakt zijn Eredivisie-debuut, Giovanni Toupée debuteert voor FC Twente. De van Ajax gehuurde Noa Lang zit nog niet bij de selectie.

De opstellingen bij FC Twente-FC Groningen

Koselev de kluts kwijt

De Moldavische doelman van Fortuna is nu even helemaal de kluts kwijt. De eerste de beste zwabberbal van Tannane levert zoveel problemen op dat bijna de 2-0 een feit is. Max Clark komt een teen tekort om binnen te prikken.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-1

27' GOAL VITESSE

Wat een vreemde goal van Vitesse. Tannane neemt een vrije trap en Fortuna-doelman Koselev laat hem zomaar in de verre hoek verdwijnen.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-1

De spelers van Vitesse vieren de 1-0 van Oussama Tannane

Aangenaam kabbelend

Inmiddels kabbelt het duel tussen Fortuna en Vitesse al 25 minuten prettig op en neer. In de laatste minuten hebben we zowaar twee grote kansen kunnen noteren. Eerst stuitte Linssen op Koselev, waarop Matavz in de rebound zijn fijngevoelige wippertje voor de lijn gestuit zag worden.

In de tegenaanval was het opeens drie tegen een voor Fortuna, maar Passlack ging voor eigen succes. Zijn onschuldige inzet belandt in de handen van Pasveer.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-0

Wat te verwachten van Advocaats Feyenoord?

Voor Feyenoord begint de tweede seizoenshelft vanavond om 19.45 uur met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Rotterdammers zijn onder trainer Dick Advocaat weer enigszins opgeleefd, hoe onrustig het ook is in de bestuurskamers. Wat gaat dit seizoen nog brengen voor de club?

Lees dit artikel en je bent weer helemaal bij.

Dick Advocaat op het trainingsveld

Nog geen doelpunten in Sittard

Na tien minuten is de stand in Sittard nog 0-0. Fortuna heeft de grootste kans gehad via Diemers. Zijn schot ging net naast het doel. Iets eerder probeerde Bazoer het namens Vitesse het met een afstandsschot, maar die belandde in de handen van doelman Koselev.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-0

Drie doelpunten in laatste 10 minuten: sensationeel slot bij Palace-City

Sergio Agüero maakt de 1-1 tegen Crystal Palace

Manchester City heeft in een duel met een sensationele slotfase in eigen huis punten verspeeld tegen Crystal Palace, dat lang zicht had op een zege: 2-2.

AFTRAP

Fortuna en Vitesse hervatten de competitie in Sittard. Kan Vitesse-icoon Edward Sturing de ongeslagen reeks van Fortuna thuis doorbreken? Vitesse heeft afgetrapt.

Fortuna Sittard-Vitesse 0-0

Primera División: goals Luuk de Jong baten niet tegen Real

Luuk de Jong tijdens het duel met Real Madrid

Ondanks een fraaie treffer van Luuk de Jong heeft Real Madrid in eigen huis met 2-1 gewonnen van Sevilla. De Madrilenen staan daardoor minstens een dag alleen aan kop, want ze hebben nu drie punten meer dan FC Barcelona, 43 om 40.

Frans bekersprookje voorbij

Het Franse bekersprookje van Jeunesse Sportive Saint-Pierroise is ten einde. De voetbalclub afkomstig van het eiland Réunion in de Indische Oceaan heeft in de zestiende finales van de Coupe de France verloren na verlenging van Épinal, dat uitkomt op het vierde niveau.

De spelers van Saint-Pierroise en Épinal voorafgaand aan de bekerwedstrijd

Mönchengladbach laat kans op koppositie liggen

Borussia Mönchengladbach slaagde er niet in de koppositie in de Bundesliga te heroveren op RB Leipzig. Schalke voorkwam dat door in Gelsenkirchen met 2-0 te zegevieren.

Florian Neuhaus baalt na de nederlaag in Gelsenkirchen

Bundesliga: fenomeen Haaland maakt hattrick bij debuut voor Borussia

Erling Haaland heeft bij zijn debuut voor Borussia Dortmund direct laten zien waarom zo veel clubs op zijn handtekening aasten. Met drie doelpunten leidde de 19-jarige Noor zijn nieuwe ploeg naar een 3-5 overwinning tegen FC Augsburg.

Erling Haaland viert een van zijn drie treffers voor Dortmund

Opstellingen Fortuna-Vitesse

Trainer Edward Sturing begint zijn vijfde termijn als hoofdtrainer van Vitesse met een uitwedstrijd in Sittard. Het clubicoon kan weer een beroep doen Oussama Tannane, die voor het eerst in de basis begint na een knieblessure.

Fortuna Sittard is de laatste maanden ijzersterk in eigen huis. De ploeg van trainers Sjors Ultee en Kevin Hofland won liefst zeven thuisduels op rij. Een echte vesting dus.

De opstellingen bij Fortuna Sittard-Vitesse

Stand

Stand eredivisie per 17-1

Zoet debuteert voor Utrecht met drie tegentreffers en een punt.

Vrijdag werd de tweede seizoenshelft in de eredivisie al geopend met een spectaculaire 3-3 in Zwolle tussen PEC en FC Utrecht.

Bekijk hieronder de samenvatting en de reactie van de voor FC Utrecht debuterende doelman Jeroen Zoet.

Programma

Programma en uitslagen eredivisie

Welkom!

Vanavond gaan we verder met vier duels in de 19de speelronde in de eredivisie: Fortuna Sittard-Vitesse (18.30 uur), Feyenoord-sc Heerenveen en FC Twente-FC Groningen (19.45 uur) en AZ-Willem II (20.45 uur).

Dát en de belangrijkste ontwikkelingen in de buitenlandse competities kun je natuurlijk volgen in dit liveblog. Welkom!