liveblog
NOS Voetbalโ€ขโ€ขAangepast

Eredivisie begint 2020 met zes goals: PEC en Utrecht spelen gelijk

liveblog gesloten

Tot morgen!

En met de beelden van de 3-3 uit Zwolle sluiten we het blog af. Graag tot morgen. Dan komen onder meer de kraker in Alkmaar: nummer twee AZ tegen nummer vier Willem II.

Tot dan!

Samenvatting

Bekijk de samenvatting PEC Zwolle - FC Utrecht

Reactie Jeroen Zoet

Zoet moest drie keer vissen bij debuut: 'Zo had ik het me niet voorgesteld'

Stand van zaken eredivisie

  • NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie per 17-1

Wedstrijdverslag: Drie tegengoals en punt voor Zoet bij Utrecht-debuut in Zwolle

Jeroen Zoet voor het eerst in het doel van FC Utrecht

In het eerste eredivisieduel van 2020 hebben PEC Zwolle en FC Utrecht gelijkgespeeld. De debuterende Utrecht-doelman Jeroen Zoet moest drie keer vissen, maar zag zijn elftal even vaak scoren: 3-3.

Nog even genieten van de mooiste goals van de eerste seizoenshelft

Doelpunt van de Week: de pareltjes van de eerste seizoenshelft

Afgelopen

Scheidsrechter Kamphuis blaast af, het blijft bij 3-3.

89' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Utrecht denkt al aan de drie punten, maar dan komt PEC nog een keer door over de rechterkant. Meerdere PEC-spelers staan vrij na de voorzet van Johnsen, maar Nakayama knalt de 3-3 binnen.

86' DOELPUNT FC UTRECHT!

Vlak voor tijd komt FC Utrecht weer op voorsprong. Emanuelson met de mooie steekpass, Issah Abass met de fraaie afronding.

Goede cijfers Kerk

Sinds 2017/2018 was Kerk bij 38 eredivisiegoals direct betrokken (21 goals, 17 assists). Geen enkele teamgenoot was in deze periode bij meer dan 30 competitiegoals van de club betrokken (Sander van de Streek 30).

71' DOELPUNT FC UTRECHT!

Weer is het gelijk in Zwolle. De bal valt voor de voeten van Kerk, die keihard uithaalt. 2-2.

53' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

PEC Zwolle op voorsprong! Paal haalt uit van ver en Zoet kan er alleen maar naar kijken. 2-1 in Zwolle.

Tweede helft begonnen

Wie pakt de volle buit in z'n eerste wedstrijd van het nieuwe jaar? Nog 45 minuten te gaan.

Rust in Zwolle

De ploegen gaan met een 1-1 tussenstand de kleedkamers in.

27' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Van der Maarel met de inschattingsfout en Van Duinen die optimaal profiteert. Daar is de eerste tegengoal voor Jeroen Zoet in een Utrecht-shirt.

24' DOELPUNT FC UTRECHT!

Sam Kersten gaat opzichtig met zijn elleboog richting de bal en na tussenkomst van de VAR gaat de bal op de stip Simon Gustafson schiet simpel raak en zet Utrecht op voorsprong.

Guardiola over feestje City-spelers: 'Ik wist ervan, het is leuk'

Guardiola over feestje City-spelers: 'Ik wist ervan, het is leuk'

Grappig feitje

De laatste doelman die de nul hield bij zijn eredivisie-debuut voor FC Utrecht was Maarten Paes in een 2-0 thuiszege op PEC Zwolle (19 augustus 2018).

We zijn begonnen!

De bal rolt in Zwolle! De eredivisie is weer begonnen!

Opstellingen PEC-FC Utrecht

Opstellingen PEC-FC Utrecht

Van den Brom koestert Zoet: 'Past bij onze ambities in Utrecht'

Brom koestert Zoet: 'Past bij onze ambities in Utrecht'

Zoet in de basis bij Utrecht

Jeroen Zoet stapte deze week over van PSV naar FC Utrecht en mag meteen in de basis starten. Zijn shirt hangt al klaar.

Het shirt van Zoet ligt klaar

Leeuwin heeft het bij AZ naar zijn zin

Ramon Leeuwin maakt komend weekeinde mogelijk zijn rentree in de eredivisie. AZ nam de ervaren verdediger twee weken geleden over van het Deense Odense BK, ingegeven door de defensieve zorgen rond Pantelis Hatzidiakos en Ron Vlaar. Leeuwin voelt zich al meteen thuis in Alkmaar, zo vertelde hij tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg.

"Ik ben een speler met ervaring en die ga ik proberen over te brengen", aldus Leeuwin. "AZ heeft zich goed gepositioneerd in de eerste seizoenshelft, nu moeten we dat vasthouden en verzilveren."

De oud-speler van onder meer FC Utrecht en ADO Den Haag vindt het fijn om weer in Almere te wonen, na een soepele verhuizing. "We zijn al helemaal over. Mijn vriendin is die kant opgegaan, de kinderen waren ook mee, en mijn moeder heeft ook geholpen. Die mazzel heb ik gehad."

Leeuwin heeft zin in AZ: 'Goede prestaties nu verzilveren'

'Twente wil ook Van der Heijden huren'

FC Twente bereikte eerder vandaag al overeenstemming met Ajax over het huren van Noa Lang, maar de Enschedeรซrs hebben volgens AD nog iemand op het oog: Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden.

De verdediger komt dit seizoen niet aan spelen toe in De Kuip en ook voor de tweede seizoenshelft zijn de vooruitzichten voor hem somber. Twente zou Van der Heijden - net als Lang - de rest van het seizoen willen huren.

Jan-Arie van der Heijden tijdens het trainingskamp van Feyenoord in Marbella

Oud-Feyenoorder Guidetti naar Hannover 96

John Guidetti, de held van Feyenoord in het seizoen 2011/2012, speelt de rest van het seizoen bij Hannover 96. De 27-jarige Zweed wordt gehuurd van Deportivo Alavรฉs, waar hij dit seizoen pas vijf keer in actie kwam. De Duitsers hebben ook een optie op koop.

Guidetti hoopt via Hannover, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga, weer in beeld te komen bij het Zweedse nationale elftal, dat komende zomer aanwezig is op het EK.

Cypriotische competitie stilgelegd na bomaanslag op scheidsrechter

De Cypriotische voetbalbond heeft alle competitiewedstrijden voorlopig afgelast na een bomaanslag op de auto van een scheidsrechter. Na de aanslag, volgens de bond "een terroristische daad", weigerden alle Cypriotische arbiters dit weekeinde in actie te komen.

Bij de aanslag, vanochtend vroeg, raakte de auto van scheidsrechter Andreas Constantinou zwaar beschadigd. De scheidsrechtersbond wees hierop met een beschuldigende vinger naar officials en sportjournalisten, die met hun verbale aanvallen op scheidsrechters olie op het vuur zouden hebben gegooid.

Het Cypriotische voetbal kent momenteel moeilijke tijden na nieuwe beschuldigingen van matchfixing. Volgens de UEFA zijn er aanwijzingen dat er onlangs is gerommeld bij drie wedstrijden in de tweede divisie en bij twee bekerwedstrijden.

Het is niet de eerste keer dat er in Cyprus een bomaanslag op een scheidsrechter is gepleegd. Dat gebeurde ook al eens in 2014, 2015 en 2016.

Wat doet Quincy Owusu-Abeyie tegenwoordig?

Hij was de revelatie van het WK onder-20 in 2005: Quincy Owusu-Abeyie speelde menig tegenstander dol. Een grote toekomst leek in het verschiet te liggen. Maar het echt grote succes bleef uit.

Quincy speelde voor Arsenal, Spartak Moskou, Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City, Portsmouth, Al-Sadd, Mรกlaga, Panathinaikos, Boavista en NEC, maar doet tegenwoordig iets heel anders: hij is rapper en zijn naam is BLOW.

Vandaag is zijn eerste solo-mixtape uit: New Chapter. Hoe komt Quincy aan de naam BLOW? "Het gaat erom dat ik money blow. Het is een bijnaam die ik heb gekregen. We gaan vanavond lekker naar de club, en money blowen. Het heeft te maken met een flashy lifestyle", aldus de rapper in een interview met Vice.

Capaciteit Johan Cruijff Arena omhoog

Ajax gaat de capaciteit van de Johan Cruijff Arena verder verhogen. De club vult de vier open hoeken van het stadion met tribunes en creรซert zo 880 nieuwe stoelen. De verbouwing moet vlak voor aanvang van het EK zijn voltooid; het stadion telt dan bijna 56.000 plaatsen.

De nieuwe tribunes worden zo gemaakt dat ze deels omhoog kunnen, zodat er indien nodig nog steeds vrachtwagens en materialen naar binnen kunnen. Het Nederlands elftal speelt alle drie de groepswedstrijden van het EK in de Johan Cruijff Arena.

De Johan Cruijff Arena

Karsdorp terug bij Feyenoord

Voor Feyenoord begint de tweede seizoenshelft zaterdagavond met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Trainer Dick Advocaat kan dan weer beschikken over Rick Karsdorp. De verdediger kwam begin november voor het laatst in actie voor de Rotterdammers. Hij werd begin december geopereerd aan een scheurtje in de lies.

Advocaat had op de persconferentie nog meer goed nieuws uit de ziekenboeg: "Ridgeciano Haps zien we weer aankomen, terwijl ook Sven van Beek en Edgar Iรฉ weer gaan aansluiten."

Rick Karsdorp op de training van Feyenoord

Update: Lang inderdaad naar FC Twente

De bevestiging liet niet lang op zich wachten: Noa Lang speelt de rest van het seizoen op huurbasis in het shirt van FC Twente. De buitenspeler van Ajax heeft in goed overleg met zijn club en zaakwaarnemer voor deze overstap gekozen om veel minuten te kunnen maken in de eredivisie.

In december maakte Lang - namens Ajax - drie doelpunten tegen FC Twente. Daarmee staat hij in de top-3 van spelers met de meeste doelpunten in de Grolsch Veste dit seizoen. Alleen Twente-spelers Haris Vuckic (zes) en Aitor Cantalapiedra (vijf) scoorden vaker.

December 2019: hattrick van Lang tegen FC Twente

De derde ronde van Ryan Babel bij Ajax

Als het aan Ryan Babel ligt, maakt hij aanstaande zondag al tegen Sparta zijn rentree als Ajacied. De 33-jarige aanvaller is naar eigen zeggen "absoluut topfit".

De terugkeer van de international in Amsterdam was aanleiding voor een uitvoerig gesprek tussen Babel en verslaggever Joep Schreuder.

Lang onderweg naar Twente, geen sprake van verhuur Marin

Noa Lang staat op het punt om verhuurd te worden aan FC Twente. Ajax-trainer Erik ten Hag denkt voorlopig weinig speeltijd in petto te hebben voor het 20-jarige talent.

"Het is een jonge speler met relatief weinig ervaring", zei Ten Hag op de persconferentie. "We staan ervoor open om hem een half jaar ergens te verhuren zodat hij ervaring kan opdoen, zodat hij hopelijk in juli terugkeert als betere speler."

De afgelopen dagen werd ook Razvan Marin genoemd als mogelijke speler om te verhuren. De Roemeen, die in de eerste seizoenshelft weinig in actie kwam, werd in verband gebracht met Club Brugge. Maar volgens Ten Hag is er van een verhuur van Marin geen sprake.

Ajax telt voor het duel met Sparta van morgen geen nieuwe blessures, zei Ten Hag. Klaas-Jan Huntelaar had vorige week nog last van zijn achillespees, maar is waarschijnlijk weer fit genoeg. Ook nieuwe aanwinst Ryan Babel is wedstrijdfit, zei Ten Hag.

Ten Hag wil Lang verhuren, maar Marin niet

Lammers mogelijk in PSV-selectie, Faber zegt niets over keepers

Trainer Ernest Faber beslist morgen in samenwerking met de medische staf of Sam Lammers klaar is om terug te keren in de selectie van PSV, dat zondag een uitwedstrijd speelt bij VVV-Venlo.

"Het is de vraag of het verstandig is. Het oogt alsof Sam voor lange tijd fit al is, maar morgen wordt alles definitief", legt Faber uit. Lammers stond bijna een half jaar langs de kant met een knieblessure, die hij in juni 2019 opliep tijdens het duel met Ajax om de Johan Cruijff Schaal.

Faber houdt nog voor zich of Lars Unnerstall of Robbin Ruiter onder de lat staat in Venlo: "Eerst de spelers, dan de rest."

Ernest Faber op de persconferentie

'Lyon haalt vervanger voor geblesseerde Depay'

Olympique Lyonnais staat op het punt om een vervanger te halen voor Memphis Depay, die dit seizoen niet meer in actie komt voor de Franse club vanwege een kruisbandblessure. Dat meldt France Football.

De vervanger van Depay zou de 27-jarige Kameroener Karl Toko Ekambi worden van Villarreal. De Fransen zouden 20 miljoen euro overhebben voor de aanvaller, die in de eerste seizoenshelft zes doelpunten maakte voor de Spaanse club.

Karl Toko Ekambi in het shirt van Villarreal

Blind werkt op de Toekomst aan herstel

Daley Blind werkt op de Toekomst aan zijn herstel. De Ajax-verdediger is dagelijks op de club, maar wanneer hij zijn rentree denkt te maken, is nog altijd onduidelijk.

Bij de 29-jarige Blind werd eind december een ontstoken hartspier geconstateerd. Er is bij hem een zogeheten subcutane ICD, een soort defribillator, aangebracht. Als het aan Blind ligt, staat hij snel weer op het veld, maar voorlopig moet hij nog geduld opbrengen.

Zondag is er voorafgaand aan het duel van Ajax en Sparta een interview met Danny Blind. Het gesprek is te zien in Studio Sport op NPO 1.

Daley Blind kreeg tijdens het CL-duel met Valencia last van duizeligheid

AZ mogelijk zonder Stengs tegen Willem II

AZ moet het morgenavond in de thuiswedstrijd tegen Willem II mogelijk stellen zonder Calvin Stengs. "Stengs kreeg gisteren last van zijn bovenbeen. We kijken morgen of hij kan spelen", aldus trainer Arne Slot.

De topper tussen de nummer twee en de nummer vier uit de eredivisie is morgenavond om 20.45 uur.

Calvin Stengs, met nieuw kapsel, tijdens het trainingskamp van AZ in Spanje

Trainer Bosz verlengt bij Bayer Leverkusen

Trainer Peter Bosz heeft zijn contract bij Bayer Leverkusen met twee jaar verlengd. De 56-jarige Bosz ligt nu tot medio 2022 vast bij de nummer zes uit de Bundesliga.

De voormalige trainer van onder meer Vitesse, Ajax en Borussia Dortmund ging eind 2018 bij Leverkusen aan de slag en leidde de Duitsers vorig seizoen naar de vierde plek en plaatsing voor de Champions League. Na de winterstop gaat Bayer verder in de Europa League.

Ook de contracten van assistent-trainer Hendrie Krรผzen en conditietrainer Terry Peters zijn tot en met 2022 verlengd.

Peter Bosz blijft voorlopig nog even in de dug-out van Bayer Leverkusen

Perikelen rond Pereiro bij PSV

Gaston Pereiro staat vandaag 'gewoon' op het trainingsveld bij PSV, maar het is nog altijd onduidelijk waar de Uruguayaan de komende tijd zijn brood gaat verdienen.

Afgelopen week meldde directeur Gerard Nijkamp van FC Cincinnati dat er een akkoord was met PSV over een overgang van Pereiro naar de Amerikaanse club. Maar Pereiro liet deze week tegenover een Uruguayaans radiostation weten liever in Europa te willen blijven. Daarbij liet hij de naam van Aston Villa vallen.

Wordt - ongetwijfeld - vervolgd. Misschien brengt de persconferentie van PSV-trainer Ernest Faber, straks om 13.30 uur, enige licht in de transferduisternis.

RKC huurt Bulgaar van Den Bosch

Hekkensluiter RKC Waalwijk krijgt in de strijd tegen degradatie hulp van de Bulgaar Stefan Velkov. De centrale verdediger wordt de rest van het seizoen gehuurd van FC Den Bosch, met een optie tot koop.

De 23-jarige Velkov kwam in 2018 naar Den Bosch en speelde 41 duels voor de club uit de eerste divisie. FC Den Bosch nam hem over van Slavia Sofia.

RKC hervat de eredivisie zondag met een heuse kelderkraker bij ADO Den Haag, de nummer zeventien met twee punten meer.

Blackman weg bij Vitesse zonder een minuut te spelen

Doelman Jamal Blackman is vertrokken bij Vitesse. De Engelse keeper werd gehuurd van Chelsea, maar is ineens weer teruggekeerd naar Londen, zonder een minuut te spelen.

De 26-jarige Blackman was herstellende van een zware beenbreuk toen hij zich in november in Arnhem meldde. Hij was in de winterstop mee op trainingskamp naar Portugal, maar is nu alsnog teruggekeerd bij Chelsea.

Jamal Blackman tijdens het trainingskamp van Vitesse in Portugal

ADO blijft shoppen in Engeland

ADO Den Haag huurt de Roemeen Tudor Baluta tot het einde van het seizoen van Brighton & Hove Albion. De 20-jarige middenvelder, goed voor zeven interlands, kan ook als centrale verdediger uit de voeten.

ADO versterkte de selectie eerder al met Sam Stubbs, George Thomas en Laurens De Bock. Zij worden eveneens gehuurd van Engelse clubs. Mick van Buren wordt voor een half jaar geleend van Slavia Praag.

Waar komen al die Engelsen toch ineens vandaan? Dat heeft natuurlijk te maken met de nieuwe trainer van ADO, de Engelsman Alan Pardew.

Groningen lijkt Warmerdam en Te Wierik kwijt te raken

FC Groningen moet volgens De Telegraaf komende zomer rekenen op het vertrek van twee spelers: verdediger Django Warmerdam en aanvoerder Mike te Wierik.

De 24-jarige Warmerdam vertrekt na dit seizoen naar alle waarschijnlijkheid naar FC Utrecht. De linksback is bezig aan zijn derde seizoen in Groningen, waar hij een aflopend contract heeft. Warmerdam kwam in 2017 over van Ajax.

Aanvoerder Te Wierik is volgens de krant bezig met een zomerse overstap naar FC Twente, waar hij voor twee jaar zou kunnen tekenen. De onderhandelingen zouden al in een vergevorderd stadium zijn.

Django Warmerdam tijdens het duel van FC Groningen met FC Emmen

Hoe groot zijn de zorgen voor Koeman?

De eredivisie begint weer, maar we kijken ook al stiekem vooruit naar Oranje, dat komende zomer eindelijk weer eens meedoet aan een groot toernooi. Het is pas januari, maar intussen is de klok ook de grootste vijand.

Hebben Memphis Depay en Daley Blind voldoende tijd om te herstellen? Moeten we ons zorgen maken om de vorm van Matthijs de Ligt en Jasper Cillessen? NOS-voetbalcommentator Jeroen Elshoff probeert in het hoofd te kijken van bondscoach Ronald Koeman.

Het kladblok van Ronald Koeman

Internazionale verlost Young van reservebank en rekent op Eriksen

Internazionale neemt Ashley Young over van Manchester United. De 34-jarige verdediger, die voor anderhalf jaar getekend heeft, kost de nummer twee in de Italiaanse Serie A 1,5 miljoen euro. Dat bedrag kan oplopen als Inter voor het eerst sinds 2010 Italiaans kampioen wordt.

Bovendien hoopt Inter binnenkort de komst van Christian Eriksen van Tottenham Hotspur bekend te kunnen maken. Inter zou de oud-Ajacied voor vier seizoenen willen binden.

Ashley Young als aanvoerder van Manchester United in het Europa League-duel met AZ

Trots MVV ziet hoe zijn talent met Messi traint

De stap van eerste divisie-icoon Anthony van den Hurk naar absolute wereldster Lionel Messi lijkt een grote. Maar het 18-jarige Nederlandse talent Xavier Mbuyamba bewijst deze dagen het tegendeel.

De voormalige MVV'er doet tegenwoordig mee met de rondo's van Frenkie de Jong en co. De net aangestelde Barcelona-trainer Quique Setiรฉn liet hem afgelopen week, samen met een Spaanse ploeggenoot van Mbuyamba uit de Onder 19-selectie, meetrainen met het eerste elftal. Het vervult MVV met trots.

Xavier Mbuyamba op het trainingsveld van FC Barcelona

Kongolo vertrekt op huurbasis naar Fulham

Terence Kongolo speelt de rest van dit seizoen voor Fulham. De Londense club huurt de 25-jarige verdediger van Huddersfield Town. "Ik ga er alles aan doen om deze club te helpen om te promoveren", zegt Kongolo, die vier interlands voor het Nederlands elftal speelde.

Terence Kongolo

De stand in het land

Het is alweer een tijdje geleden, dus het kan geen kwaad de stand nog eens te bestuderen. Op de laatste speeldag voor Kerstmis wist Ajax het gat met AZ weer naar drie punten te brengen.

Het programma

Een blik op het programma van de komende speelronde. Koploper Ajax treft zondag Sparta, terwijl we zaterdagavond een heuse topper in Alkmaar krijgen: nummer twee AZ tegen nummer vier Willem II.

Welkom bij de Warming-up!

Wekenlang was het rustig op de eredivisievelden, maar nu is het eindelijk weer zover: we gaan weer beginnen! Vanavond om 20.00 uur barst de negentiende speelronde van de eredivisie los met het duel tussen PEC Zwolle en FC Utrecht.

Via dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van al het nieuws en andere wetenswaardigheden over het komende voetbalweekeinde.

Training Ajax