Van Gerwen verliest WK-finale, Sherrock mag meedoen aan Premier League

Van Gerwen reageert

Van Gerwen neemt zich de nederlaag 'heel erg kwalijk'

Namen Premier league bekend, Sherrock doet mee

Barry Hearn, voorzitter van dartsbond PDC, heeft de namen bekendgemaakt van de spelers die mee mogen doen met de prestigieuze Premier League.

Net als vorig jaar bestaat het veld uit 9 vaste spelers, dat elke speelronde wordt aangevuld met een tiende speler. De Schot John Henderson mag het eerste speelavond opdraven als tiende speler en Fallon Sherrock, die onlangs als eerste vrouw ooit een WK-wedstrijd wist te winnen, doet de tweede speelavond mee.

De negen spelers die het vaste deelnemersveld vormen zijn Michael van Gerwen, Gary Anderson, Gerwyn Price, Peter Wright, Nathan Aspinall, Rob Cross, Michael Smith, Daryl Gurney en Glen Durrant.

"Ik kan alleen mijzelf iets kwalijk nemen", laat Van Gerwen weten voor de camera van Sky Sports na afloop. "Ik had meerdere kansen, maar als je die niet benut tegen een speler als Peter Wright, dan win je niet. Zo simpel is het."

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-7

Peter Wright pakt ook de derde leg en is voor het eerst wereldkampioen darts!

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-6, Legs: 1-2

Wright breekt Van Gerwen en gaat nu gooien voor de wedstrijd.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-6, Legs: 1-1

Van Gerwen komt een paar centimeter tekort voor een negendarter, maar pakt daarna wel de leg.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-6, Legs: 0-1

Wright breekt Van Gerwen in de eerste leg van deze hele belangrijke set.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-6, Legs: 0-0

Van Gerwen mist wederom zijn dubbels en Wright niet. Nog één set voor de Schot om wereldkampioen te worden.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-5, Legs: 2-2

Van Gerwen ontkomt aan een 3-6 achterstand, maar bij Wright beginnen de zenuwen ook toe te slaan. Van Gerwen maakt het daarna wel af. 2-2 in legs.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-5, Legs: 1-2

De voorsprong voor Wright in deze set, waar Van Gerwen ook wat kansen kreeg. Mocht Wright deze set pakken heeft hij er nog maar één nodig voor de titel.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-5, Legs: 0-1

De eerste leg in de negende set gaat naar Wright. Van Gerwen moet flink aan de bak wil hij zijn vierde wereldtitel veiligstellen.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-5, Legs: 0-0

Van Gerwen mist een pijl op dubbel 20 en ziet Wright daarna 50 uitgooien. De Schot gaat met een 5-3 voorsprong de pauze in.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-4, Legs: 2-2

En we gaan weer naar een beslissende vijfde leg, Van Gerwen mag beginnen.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-4, Legs: 1-1

De eerste twee legs van de achtste set gaan met de darts mee.

Van Gerwen-Wright: Sets: 3-4, Legs: 0-0

Wright won zeven legs op rij, maar daarna pakt Van Gerwen er drie en is het verschil in sets weer één.

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-4, Legs: 2-1

Een hele belangrijke leg voor Van Gerwen, die Wright breekt terwijl de Schot klaar staat om op voorsprong te komen in de set.

Dubbels nekken Van Gerwen

Wright gooit 58 procent van zijn kansen op een dubbel raak, Van Gerwen 34 procent.

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-4, Legs: 0-0

En de marge is weer twee in het voordeel van Wright. En het is des te pijnlijker, omdat Van Gerwen de afgelopen set mocht beginnen, veel dubbels miste, en met 3-0 de set verloor.

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-3, Legs: 0-1

Wright breekt meteen. Van Gerwen moet echt een tandje bijschakelen mocht hij deze wedstrijd niet uit handen willen geven.

Wright in actie

Peter Wright in actie in de WK-finale tegen Michael van Gerwen

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-3, Legs: 0-0

De vijfde set gaat naar Wright. Van Gerwen kreeg meerdere kansen om een leg te pakken, maar heeft het vizier niet op scherp staan de laatste twee legs. Wright heeft dat wel en komt weer op voorsprong.

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-2, Legs: 1-2

Van Gerwen mist veel pijlen op een dubbel, Wright niet. Een 2-1 voorsprong voor de Schot.

Van Gerwen-Wright: Sets: 2-2, Legs: 0-0

Dat doet hij! De Nederlander gaat steeds beter gooien en pakt ook de vierde set, ook al krijgt Wright een pijl om de set te pakken. Het is 2-2 in Alexandra Palace.

Van Gerwen-Wright: Sets: 1-2, Legs: 2-2

Het is 2-2 in legs. Een belangrijke leg volgt nu. Trekt Van gerwen de stand gelijk?

Van Gerwen-Wright: Sets: 1-2, Legs: 0-1

Van Gerwen kwam tot een gemiddelde van 121,9 punten per drie pijlen in de derde set, maar ziet dat Wright hem met een knappe 140-finish breekt in de openingsleg van de vierde set.

Van Gerwen-Wright: Sets: 1-2, Legs: 0-0

Van Gerwen maakt zich even kwaad en pakt de derde set met 3-0.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-2, Legs: 2-0

Van Gerwen komt op stoom. Met een paar hoge scores knalt hij door en maakt hij er 2-0 van.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-2, Legs: 1-0

Van Gerwen lijkt iets beter in zijn spel te komen en breekt Wright.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-2, Legs: 0-0

En ook de tweede set is een prooi voor Peter Wright. Van Gerwen moet nog duidelijk in vorm komen. Wright is dat al.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-1, Legs: 1-2

Wright breekt de leg van Van Gerwen. De Schot gaat nu gooien om ook de tweede set binnen te slepen.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-1, Legs: 1-0

Na een korte pauze weet Van Gerwen de eerste leg, na wat gemiste dubbels, uiteindelijk toch te pakken.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-1, Legs: 0-0

Van Gerwen begint deze leg met een 180, maar het is niet genoeg. Hij mist nog net een 170-finish waarna Wright wel uitgooit en de eerste set pakt.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-0, Legs: 2-2

De eerste set gaat naar een beslissende vijfde leg. Wright mag beginnen.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-0, Legs: 1-1

Wright breekt meteen terug en maakt er 1-1 van.

Van Gerwen-Wright: Sets: 0-0, Legs: 1-0

De eerste leg van de wedstrijd gaat naar Michael van Gerwen. Wright gooit een 180'er, krijgt als eerste pijlen om uit te gooien, maar hij mist en Van Gerwen slaat meteen toe.

We zijn begonnen!

Peter Wright mag beginnen aan de wedstrijd.

Hier is het allemaal om te doen vanavond, de Sid Waddell Trophy

De Sid Waddell Trophy

Geen BDO-WK voor Sherrock

Fallon Sherrock tijdens haar partij met Mensur Suljovic

Dartster Fallon Sherrock zal volgende week niet deelnemen aan het WK darts voor vrouwen van de bond BDO. Via haar management laat de Engelse weten dat er "meerdere onverwachte redenen" zijn voor haar besluit. Zo gaat ze onder meer deelnemen aan de World Series of Darts en wil ze zich daar naar eigen zeggen op concentreren.

Van Gerwen blikt vooruit na halve finale tegen Nathan Aspinall: 'Ik weet dat ik aan de bak moet'

Van Gerwen over tegenvallend niveau: 'Raar, maar ik moet rustig blijven'

Van Gerwen in het voordeel

Van Gerwen is als nummer 1 van de wereld natuurlijk de grote favoriet vanavond en ook de statistieken spreken in zijn voordeel. Van de 11 finales die de als zevende geplaatste Schot Peter Wright mocht spelen, won hij er maar 1. Dat was uitgerekend een toernooi waar van Gerwen niet aan meedeed.

Van Gerwen-Wright

De finale van vanavond is een herhaling van de WK-finale van 2014. Van Gerwen, die het jaar ervoor de WK-finale had verloren van Phil Taylor, was in 2014 wel de sterkste en pakte met 7-4 zijn eerste wereldtitel.

Bekijk hieronder hoe de laatste leg verliep:

Hoe verliep het toernooi voor de finalisten?

Road to the final

Ronde Michael van Gerwen Peter Wright
1 bye bye
2 Jelle Klaasen, Ned (3-1) Noel Malicdem, Fil (3-2)
3 Ricky Evans, Eng (4-0) Seigo Asada, Jap (4-2)
4 Stephen Bunting, Eng (4-0) Jeffrey de Zwaan, Ned (4-3)
Kwartfinale Darius Labanauskas, Lit (5-2) Luke Humphries, Eng (5-3)
Halve finale Nathan Aspinall, Eng (6-3) Gerwyn Price, Wal (6-3)

Van Barneveld krijgt eigen munt

Raymond van Barneveld is te gast als analist bij RTL7 en laat daar weten een eigen erepenning te krijgen. De Koninklijke Nederlandse Munt brengt de penning in drie verschillende versies uit om de inmiddels gestopte darter te eren.

Erepenning voor Van Barneveld

Vooruitblik: Kan de verlegen pestkop Wright Van Gerwen eindelijk eens de baas?

Michael van Gerwen en Peter Wright in januari 2019 bij de Kings of Darts in Enschede

"Ik had Phil Taylor kunnen zijn. Maar het heeft niet zo mogen zijn, ik kon het me destijds niet veroorloven." Dat zei darter Peter Wright in 2017 aan de vooravond van het finaleweekend in de Premier League of Darts, de afsluiting van de prestigieuze en lucratieve dartscompetitie tussen de beste spelers van dartsbond PDC.

Welkom!

Gelukkig Nieuwjaar! Het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen is een van de tradities op Nieuwjaarsdag, maar de WK-finale van dartsbond PDC is er daar natuurlijk ook een van.

Michael van Gerwen gaat op voor zijn vijfde WK-finale en zijn vierde wereldtitel. De eerste keer dat hij wereldkampioen werd, deed hij dat door Peter Wright te verslaan, zijn tegenstander van vanavond.