NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Knallend en mistig 2020 in, hulpdiensten in verschillende plaatsen belaagd

 • Lees hier alles terug over het verloop van de Oudjaarsnacht
 • Je kunt het nieuws rond de nieuwjaarsdag blijven volgen in dit liveblog
Liveblog gesloten
 • Hulpverleners belaagd

  Niet overal verliep de jaarwisseling vlekkeloos. Er is geen overzicht van alle incidenten, maar de politie greep op meerdere plaatsen in. Zo kwam de Mobiele Eenheid in actie bij een autobrand in Utrecht. De ME stond hulpverleners bij die in de wijk Kanaleneiland met vuurwerk werden belaagd. Ook in onder meer Vianen, De Bilt, Ede en Zeist werden hulpverleners bekogeld met vuurwerk.

  Eerder op de avond werd in Den Haag de brandweer bij een van de autobranden in de stad met vuurwerk belaagd. Onduidelijk is hoe veel autobranden er waren.

  Na een rumoerige maand in de Haagse wijk Duindorp heeft de politie daar op oudejaarsavond extra gecontroleerd op toegangswegen om te voorkomen dat relschoppers de wijk binnenkwamen. Die controles zijn in de loop van de avond beëindigd. Aanvankelijk was in de wijk veel politie aanwezig, later werd dat minder. Volgens de politie waren er in de wijk geen grote incidenten.

 • Zo gingen andere landen knallend het nieuwe jaar in

  1/8 De jaarwisseling op Times Square in New York EPA
  2/8 De London Eye was de achtergrond voor de vuurwerkshow waarmee Londen het nieuwe jaar inging. EPA
  3/8 Vuurwerk wordt afgestoken in Lissabon, Portugal EPA
  4/8 Zo zag het vuurwerk er boven Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, uit. EPA
  5/8 Een vader houdt zijn dochter vast op het centrale plein in Tirana, Albanië EPA
  6/8 Ook in Helsinki gingen mensen massaal de straat op EPA
  7/8 Drones vormen een schip in de lucht tijdens een grote vuurwerk- en droneshow in Singapore EPA
  8/8 Vuurwerk in Australië, bij het Sydney Opera House EPA
 • KNMI: code rood beëindigd

  Met uitzondering van het uiterste zuidwesten komt er in het hele land nog dichte tot zeer dichte mist voor. In het noorden was eerder in de nacht code rood van kracht, maar die is nu beëindigd. In het midden en oosten van het land kan het zicht nog altijd zeer slecht zijn. Soms is dit beperkt tot 50 of zelfs slechts 10 meter.

  In het westen is het zicht inmiddels verbeterd. In de rest van het landt geldt nog altijd code oranje. De verwachting is dat het in de loop van de ochtend geleidelijk in het hele land beter wordt. De dichte mist blijft vooral in het noordoosten waarschijnlijke nog tot halverwege de ochtend aanwezig.

  In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is kans op gladheid, waarschuwt Weeronline.

 • Alleen nog in Zeeland code geel

  Met uitzondering van het uiterste zuidwesten komt er dichte tot zeer dichte mist voor met veel plaatsen zichten van minder dan 200 meter, lokaal zelfs beneden de 10 meter. Code rood blijft in het noorden van het land van kracht. In Noord-Nederland zijn er eerder vanavond als gevolg van mist meerdere kettingbotsingen geweest.

  Vanaf de tweede helft van de nacht wordt het zicht iets beter, maar dichte mist blijft volgens het KNMI zeer waarschijnlijk. Pas overdag wordt het weer iets beter.

  KNMI
  Mist in Beek en Donk (Noord-Brabant) SQ Vision Mediaprodukties
 • De jaarwisseling op sociale media

  Veel mensen delen hun nieuwjaarswensen met anderen op sociale media. Een greep:

 • Tientallen autobranden in Den Haag

  In en rond Den Haag zijn deze oudejaarsnacht tientallen auto's geheel of deels in vlammen opgegaan, meldt Omroep West. Tussen 18.00 uur en 01.30 uur moest de brandweer bij 64 auto's in actie komen, schrijft de omroep. De politie wil deze cijfers niet bevestigen. Het aantal ligt opvallend hoog: tijdens de gehele vorige jaarwisseling werden achteraf in totaal 28 autobranden gemeld. Het jaar ervoor waren dat er nog 18.

 • Grote shows in Londen en Parijs

  In Parijs werd het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk en een lichtshow bij de Arc de Triomphe.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lichtshow bij de Arc de Triomphe in Parijs

  De London Eye was de achtergrond voor de vuurwerkshow waarmee Londen het nieuwe jaar inging.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Londen viert begin van 2020 met vuurwerk aan de Thames
 • Ziekenhuis laat medewerkers en patiënten overnachten vanwege mist

  Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft bedden beschikbaar gesteld voor medewerkers en patiënten die vanwege de zeer dichte mist in Friesland niet meer naar huis kunnen. "Het is bijna niet te doen om veilig thuis te komen of opgehaald te worden door familie. Een unieke situatie", aldus chirurg Martijn Möllers van de Spoedeisende Hulp op Twitter.

  In Nij Smellinghe zijn dinsdagavond onder andere mensen behandeld die gewond raakten bij de twee kettingbotsingen op de A7 en de A32. Kort voor middernacht was de mist in Friesland zo dik geworden dat vervoer niet meer verantwoord was.

  De gestrande medewerkers en patiënten mogen slapen in bedden op de afdeling voor dagverpleging en kortdurende zorg.

 • Slechte luchtkwaliteit in de ochtend

  De luchtkwaliteit boven de vier grote steden en boven de stad Groningen is woensdagmorgen vroeg zeer slecht volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.

  In het hele land was de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling onvoldoende of slecht. Het RIVM gaf eerder dinsdag al een 'stookalert' af voor de nacht van dinsdag op woensdag. Volgens het instituut veroorzaakt het afsteken van vuurwerk smog. Als daar de uitstoot van het stoken van hout nog eens bij komt, krijgen mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen het wel erg benauwd, meent het RIVM.

  Het instituut verwacht dat de luchtkwaliteit in de loop van woensdag weer verbetert.

 • 'Top 2000 kwam recht uit het hart van luisteraars'

  Met de jaarwisseling is de Top 2000 op NPO Radio 2 ook ten einde gekomen. De zender kijkt terug op een mooie periode. "Het was een prachtige lijst", zegt Jurre Bosman, directeur audio bij de NPO. "Hij weerspiegelde het gevoel van dit jaar. Met Normaal heel hoog in de lijst naar aanleiding van de boerenprotesten en Danny Vera met een prachtig en nieuwe liedje op nummer 4."

 • Winnende Oudejaarsloten gekocht in Krommenie en Enschede

  De hoofdprijs van 30 miljoen euro van de Oudejaarstrekking is gevallen op twee halve loten. Die zijn gekocht in Krommenie (Noord-Holland) en in Enschede. De twee winnaars ontvangen elk 15 miljoen euro belastingvrij. Vorig jaar viel de hoofdprijs ook in Enschede.

  De winnaars kunnen hun prijs ophalen bij het kantoor van de Staatsloterij in Rijswijk. Ze krijgen eventueel advies en begeleiding. "We kunnen ons goed voorstellen dat het even wennen is om zo'n groot bedrag in één keer op je bankrekening te hebben staan", zegt woordvoerster Tatiana Pijnenburg.

  Het winnende lotnummer van de Oudejaarstrekking is GI 59458. In totaal zijn ruim 6,3 miljoen Oudejaarsloten verkocht.

 • Ook Rotterdam met traditionele vuurwerkshow het nieuwe jaar in

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rotterdamse vuurwerkshow op de Erasmusbrug
 • Veel vuurwerk te zien, maar in het noorden ook veel mist

  Op veel plekken kijken mensen de lucht in naar al het vuurwerk dat afgestoken wordt, al is er in het noorden van het land weinig te zien.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het Nationaal Aftelmoment in Den Haag
 • ME bij autobrand ingezet

  Om de orde te bewaren bij een autobrand is op de Marshalllaan in Utrecht de ME ingezet om omstanders op afstand te houden. Om 23.26 uur werden de brandweer en politie opgeroepen voor de autobrand. Direct bij aankomst kwamen al grote groepen mensen op de brand af. De ME assisteerde door een afzetting te maken. Ondanks hun aanwezigheid werd er van vele kanten vuurwerk afgeschoten op de hulpverleners, meldt een bron aan de NOS.

  1/2 Michiel van Beers
  2/2 Michiel van Beers
 • Burgemeester Aboutaleb staat klaar voor afsteken vuurwerk