liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oliebollen, carbidschieten, aftelmomenten en mist: dit was Oudjaarsdag 2019

  • Lees hier alles terug over het verloop van Oudjaarsdag 2019, met ook beelden van vuurwerkshows in Australië en Azië.
  • Je kunt het nieuws rond de jaarwisseling blijven volgen in dit liveblog
liveblog gesloten

NIEUW LIVEBLOG

We zetten de berichtgeving rondom de jaarwisseling door in dit nieuwe liveblog.

Zicht plaatselijk minder dan 50 meter

In het noorden en midden van Nederland is het zicht door de mist extreem slecht. Plaatselijk kan je niet verder dan 50 meter vooruit kijken.

Op een enkele plaats zelfs maar 5 meter.

Videobeelden van chaos na crash op A32

Dode en meerdere gewonden op A32

Dode en meerdere gewonden op A32

Bij het ongeluk op de A32 bij Akkrum is een dode gevallen. Dat meldt de politie aan de NOS. Bij het ongeval zijn tientallen auto's betrokken. Het verkeer wordt momenteel omgeleid terug richting Heerenveen, de weg richting Leeuwarden is afgesloten.

Ook ongeval op A28 bij Ermelo

Zeker acht auto's zijn betrokken bij een kettingbotsing op de A28 tussen Harderwijk en Nijkerk. Er zijn geen gewonden gevallen.

A32 bij Akkrum dicht na ongeval met meerdere gewonden

Op de A32 bij Akkrum wordt een groot ongeluk met meerdere auto's gemeld. Er zijn zeker 6 ambulances opgeroepen. Volgens de politie zijn er verschillende gewonden. Mogelijk speelde de dichte mist een rol bij het ongeluk.

De ANWB meldt inmiddels dat de weg is afgesloten bij Akkrum.

15.000 huizen zonder stroom in Limburg

In de omgeving van Sittard in Limburg is een grote stroomstoring aan de gang. Volgens De Limburger zijn 15.000 aansluitingen getroffen. Het is onbekend hoe lang het gaat duren.

Vuurwerk in Pyongyang, lasers in Hongkong

In Pyongyang in Noord-Korea is het al 2020, daar werd het nieuwe jaar ingeluid met veel vuurwerk. In Hongkong was een lasershow.

Vuurwerkshow in Pyongyang
Hongkong gaat nieuwe jaar in met speciale lasershow

Gevolgen voor vuurwerkshows

Op veel plaatsen is er dichte mist. Dat kan ook gevolgen hebben voor de nationale vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat de show voorlopig door. Als het zicht minder wordt dan 200 meter, wordt de show mogelijk geannuleerd.

In Deventer is een grote vuurwerkshow afgelast omdat vanavond en vannacht dichte mist wordt verwacht. De show zou plaatsvinden in de omgeving van de Wellekade, op de Worp en bij de Wilhelminabrug over de IJssel.

Check hier het zicht bij jou in de buurt, hieronder de actuele stand van zaken:

Burgemeester Den Haag boos over kraaienpoten

Waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag is boos over de kraaienpoten die zijn neergelegd voor een brandweerkazerne.

"Dit kan levens kosten", zegt hij.

31 miljoen ton vuurwerk

Een kwart van al het vuurwerk dat dit jaar Europa binnenkomt, is bestemd voor Nederland. Het gaat om 31 miljoen ton, meldt Eurostat.

Recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk

Er is dit jaar voor 77 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Dit is een recordbedrag.

Dit is het weer tijdens de jaarwisseling

Op veel plaatsen in Nederland is het al erg mistig. Dat is ook nog het geval tijdens de jaarwisseling, zegt weerman Marco Verhoef.

Bekijk hieronder het weerbericht voor de komende uren:

Dit is het weer tijdens de jaarwisseling

'Dit is wel de grootste tot nu toe'

Knallen met een enorme carbidmolen in Emmen

Preventief strooien

In diverse gemeenten wordt vanmiddag preventief zout gestrooid. Er wordt tijdens de jaarwisseling, behalve dichte mist, ook gladheid door lichte vorst verwacht. Volgens Rijkswaterstaat kan de gladheid vooral ontstaan door bevriezing van neerslaande mist.

Er wordt onder meer gestrooid in Amsterdam, Leeuwarden, Zevenaar, Lingewaard, Medemblik en Westland, meldt het ANP.

Minister Grapperhaus: beheers je

Minister Grapperhaus vreest dat de jaarwisseling uitdraait op een "wildwestfeest" met veel incidenten. Hij roept mensen die zich willen misdragen ertoe op zich nog eens te bezinnen. "Ook alcohol en drugs leiden tot wangedrag. Hou daar mee op: beheers je."

De minister was vandaag onder meer op een brandweerkazerne in Zaandam:

'Als mensen zware bommen maken of importeren, dan is dat onverantwoord gedrag'

Op sommige plekken al dichte mist

In het grootste deel van Nederland is het zicht nog goed, maar op een paar plekken is er al sprake van dichte mist. Dat meldt Weerplaza. In het onderstaande kaartje kun je zien waar automobilisten extra moeten opletten. De ANWB en het KNMI waarschuwen voor lokaal zeer dichte mist vanavond.

'Dit is een van de veiligste manieren van carbidschieten'

Theo de Klein legt uit hoe je veiliger kan schieten met carbid

In de rij voor oliebollen

  • NOS Ooggetuige / Burry van den Brink
    In Doetinchem stonden vanmorgen rijen voor diverse oliebollenkramen...
  • NOS Ooggetuige / Burry van den Brink
    Ook even verderop in de stad
  • NOS Ooggetuige / Albert Thibaudier
    En ook in Heerenveen, waar de zon scheen

Vuurwerkshow Hongkong afgeblazen vanwege protest

Hongkong viert dit jaar Oud en Nieuw zonder grote vuurwerkshow. De autoriteiten verwachten ook tijdens de jaarwisseling protesten en daarom is "om veiligheidsredenen" besloten het evenement af te blazen. Demonstranten vormen in delen van de stad een menselijke ketting.

De vuurwerkshow in Hongkong zou ook te zien zijn de NOS-livestream. In plaats daarvan is om 17.00 uur een speciale lichtshow in de miljoenenstad te zien. Een uur eerder, om 16.00 uur, is de vuurwerkshow van Tokio te zien.

Toch doorgegaan: de vuurwerkshow in Sydney

Vanwege de aanhoudende bosbranden en slechte luchtkwaliteit stond de vuurwerkshow in de Australische stad Sydney op losse schroeven. Een petitie om het vuurwerkspektakel af te gelasten was 250.000 keer ondertekend. Maar de brandweer gaf uiteindelijk toch groen licht:

Zo luidde Sydney 2020 in

Vuurwerkshow Deventer afgelast

Vanwege de zeer dichte mist die wordt verwacht heeft de gemeente Deventer de centrale vuurwerkshow afgeblazen. De gemeente verwacht dat er weinig te zien zal zijn. "We willen een deceptie voorkomen voor de mensen die speciaal voor een mooie vuurwerkshow naar de binnenstad van Deventer komen", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost.

Oliebollenbakles van Henk

Het geheim van een goede oliebol? Dat begint bij het beslag, aldus Henk Haandrikman van Emmense voetbalclub Drenthina.

Voetbalclub in Emmen bakt 14.000 oliebollen: 'Ze zien er voortreffelijk uit'

Brandweer: het is niet voor iedereen feest

"Levensgevaarlijk", noemt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland en commandant bij de brandweer Twente, het illegale vuurwerk dat rond de jaarwisseling in Nederland wordt afgestoken. "Als dit soort bommen 's zomers zou worden afgestoken, zouden we het aanslagen noemen, maar nu behandelen we het als vuurwerkincident."

"364 dagen in het jaar werken we samen aan de missie minder branden, minder slachtoffers en minder schade. Maar op één dag lukt ons dat niet. Dan zijn er juist meer branden, meer schade en meer slachtoffers. De cijfers laten zien dat Oud en Nieuw niet voor iedereen een feest is."

Kraaienpoten voor Haagse brandweerkazerne

Voor een brandweerkazerne in Den Haag zijn scherpe metalen pinnen, ook wel bekend als kraaienpoten, uitgestrooid. Vermoedelijk om te voorkomen dat brandweerauto's uit kunnen rijden bij een noodoproep. Een woordvoerder van burgemeester Remkes bevestigt het incident.

Den Haag staat tijdens de jaarwisseling in de schijnwerpers vanwege de aanhoudende onrust in verschillende wijken. Onder meer in Duindorp en Scheveningen zijn de laatste dagen diverse mensen opgepakt.

Happy New Year! De vuurwerkshow in Auckland

Zo luidde Nieuw-Zeeland 2020 in

'Stookalert' van RIVM

Stook vanavond en vannacht geen hout in de kachel of open haard, dat is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De houtrook kan de luchtkwaliteit, die al slechter is dan normaal vanwege het vuurwerk, nog verder laten dalen. Om gezondheidsklachten bij mensen zo veel mogelijk te beperken roept het RIVM op om de kachel uit te laten.

ANWB waarschuwt voor zeer slecht zicht

De ANWB waarschuwt mensen die vanavond en vannacht de weg op willen voor zeer slecht zicht en gevaarlijke rijomstandigheden. Het zicht kan door dichte mist teruglopen tot slechts enkele meters.

In het midden van het land is de mist sinds vanochtend hardnekkig. Op sommige plaatsen is het zicht minder dan 200 meter. De verwachting is dat de mist zich vanavond uitbreidt. Voor rond de jaarwisseling geeft het KNMI in het hele land code geel af.

Rond 00.00 uur zal het zicht naar verwachting op sommige plaatsen teruglopen naar 50 meter en lokaal zelfs tot minder dan 10 meter, vanwege kruitdampen van het vuurwerk.

Knallen met carbid

Op sociale media duiken volop beelden op van mensen die met carbid schieten. Officieel mag het pas op Oudjaarsavond, maar in een aantal gemeenten geldt een uitzondering. Zo mag het in de gemeente Kempen al een aantal avonden op een rij. Carbidschieten is een traditie in bepaalde delen van het land.

Carbidschieten vanmorgen in de mist in Vriezenveen

Van deze steden is straks het vuurwerk te zien

Van deze plaatsen is het aftelmoment live uit op NPO Nieuws en NOS.nl te zien:

Tijd in Nederland Plaats
14.00 uur Sydney, Australië
16.00 uur Pyongyang, Noord-Korea
17.00 uur Hongkong, China
21.00 uur Dubai
22.00 uur Moskou, Rusland
00.00 uur Den Haag (Nationaal Aftelmoment)
01.00 uur Londen, VK
04.00 uur Rio de Janeiro, Brazilië
06.00 uur New York, VS