liveblog

De spanning in de eredivisie is weer helemaal terug

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op hier in de eredivisie. De komende midweek staat in het teken van de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Vanaf vrijdag barst de eredivisie weer los met onderstaand programma. Tot de volgende keer!

De stand

De stand in de eredivisie op de helft van de competitie. Dankzij een beter doelsaldo is Ajax nog koploper, maar de spanning is weer helemaal terug.

De uitslagen

De enerverende zeventiende speeldag van de eredivisie zit erop. Dit zijn de uitslagen.

KLAAR IN ALMELO

Ook in Almelo is het afgelopen. FC Utrecht boekt een 3-1 zege op Heracles. In de allerlaatste seconde maakt Ramselaar namelijk zijn tweede goal: hij schiet in de counter raak in een leeg doel, aangezien Heracles-doelman Blaswich mee naar voren was getrokken bij een corner.

KLAAR IN ALKMAAR

Het is afgelopen in Alkmaar! AZ verslaat Ajax met 1-0 en komt in punten gelijk met de Amsterdammers, die kunnen terugkijken op een catastrofale week.

Vlak voor tijd had invaller Tagliafico nog de gelijkmaker op zijn hoofd, maar zijn kopbal ging rakelings voorlangs.

90' GOAL AZ

Daar is dan toch een doelpunt in Alkmaar! En de goal is van Boadu: hij maakt er met zijn hoofd 1-0 van tegen Ajax.

AZ-Ajax 1-0

Myron Boadu loopt juichend weg, achtervolgd door Calvin Stengs, na zijn late treffer tegen Ajax

85' Kans AZ

Na een snel genomen vrije trap schiet Stengs vanaf de rand van het strafschopgebied over de ver uitgelopen Onana heen: de bal gaat voorlangs. Boadu was nog in de buurt, maar kwam in een duel met Veltman ten val. Geen penalty, is het arbitrale oordeel.

In de slotfase lijkt AZ meer risico te durven nemen om nog tot een overwinning te komen.

AZ-Ajax 0-0

78' Spanning in Alkmaar

Nog een klein kwartier te spelen in Alkmaar. Ajax is in deze fase de bovenliggende partij, maar AZ loert listig op foutjes. De Amsterdammers hadden een schietkans van afstand van de prima spelende Schuurs (redding Bizot), even later leek Boadu op een grote kans af te stormen na een foutje van Martínez, maar de AZ'er struikelde onderweg over zijn eigen benen.

Het blijft dus spannend in Alkmaar.

AZ-Ajax 0-0

70' DOELPUNT FC UTRECHT

FC Utrecht komt op voorsprong bij Heracles! Kerk schiet vanuit de draai de 2-1 binnen in Almelo.

Heracles-FC Utrecht 1-2

Gyrano Kerk en Bart Ramselaar vieren de voorsprong van FC Utrecht

67' Op de paal

Een vrije trap van Ziyech eindigt bij Martínez, die de bal op de Alkmaarse paal kopt! In de herhaling lijkt de Argentijn overigens buitenspel te staan, en er wordt bovendien gevlagd, dus de goal had toch niet geteld. Maar Ajax krijgt steeds meer mogelijkheden.

AZ-Ajax 0-0

62' Evenwicht in Almelo

Het duel in Almelo is - zowel op het scorebord als op het veld - in evenwicht, met kansen aan beide kanten. De grootste was een tijdje geleden voor Heracles: Mauro Júnior schoot een vrije trap op de paal.

Heracles-FC Utrecht 1-1

61' Bijna Ajax

Na het felle begin van AZ in de tweede helft is het duel nu weer meer in evenwicht. En zo kreeg Ajax ook een grote kans: een voorzet van Ziyech komt bij Huntelaar, Bizot laat vervolgens de bal los en wordt gered door Wuytens die de bal wegwerkt.

Nu zitten de Amsterdammers even in een goede fase, want de druk op het doel van Bizot neemt toe. Even later moet de AZ-keeper redding brengen op een afstandsschot van Ziyech.

AZ-Ajax 0-0

52' GOAL FC UTRECHT

Doelpunt voor FC Utrecht! Ramselaar schiet vanuit de draai fraai van dichtbij hoog in het doel op aangeven van Klaiber: het is 1-1 bij Heracles.

Bart Ramselaar is blij als een kind na zijn goal tegen Heracles

50' AZ dringt aan

AZ is beter uit de kleedkamer gekomen dan Ajax en dringt serieus aan. Dat leidt al snel tot een schietkans van Stengs, maar de aanvaller glijdt uit en raakt de bal niet goed.

AZ-Ajax 0-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen in Alkmaar bij de topper tussen AZ en Ajax. Geen wijzigingen in beide elftallen. De stand is 0-0.

Ook in Almelo is de bal weer aan het rollen gebracht. Heracles staat met 1-0 voor tegen FC Utrecht.

De reacties na Feyenoord-PSV (3-1)

RUST

Het is rust in Alkmaar. Na een eerste helft vol spanning en nervositeit staat het 0-0 bij AZ-Ajax.

Ook in Almelo is het rust. Heracles staat met 1-0 voor tegen FC Utrecht.

43' Grote kansen

Twee grote kansen in Alkmaar achter elkaar. Eerst schiet Van de Beek van dichtbij rakelings voorlangs het doel van AZ-keeper Bizot. Even later heeft Wijndal de voorsprong voor AZ voor het binnentikken, maar ook zijn poging gaat net naast.

AZ-Ajax 0-0

40' DOELPUNT HERACLES

Doelpunt voor Heracles! De Almeloërs komen op 1-0 tegen FC Utrecht door een goal van Kiomourtzoglou.

De Duitser krijgt de bal aangespeeld van Mauro Júnior en schiet van dichtbij beheerst binnen.

Heracles-FC Utrecht 1-0

Knuffels voor Orestis Kiomourtzoglou na zijn goal tegen FC Utrecht

40' Kansen worden schaars

AZ en Ajax maken elkaar het voetballen moeilijk, waardoor de kansen in Alkmaar schaars zijn. Er was een afstandsschot van Ziyech en een kans van dichtbij van Boadu (zijnet). Voor de rest speelt de wedstrijd zich vooral af op het drukke middenveld.

AZ-Ajax 0-0

34' Bijna Dessers

Daar was bijna de 1-0 voor Heracles. Dessers - wie anders - tikt de bal voorbij Utrecht-keeper Paes, maar Hoogma weet vlak voor de lijn nog redding te brengen.

Heracles-FC Utrecht 0-0

28' AZ is dreigender

De spanning is nog altijd groot in Alkmaar, waar de meeste dreiging uitgaat van AZ. Maar echt levensgrote kansen zijn het nog niet geweest. Ajax slaagt er nog niet in om zich serieus te melden voor het doel van keeper Bizot.

De ruimtes zijn klein op het middenveld, waardoor AZ en Ajax het elkaar moeilijk maken.

AZ-Ajax 0-0

Dani de Wit en Perr Schuurs tijdens AZ-Ajax

19' Kansen in Almelo

In Almelo staat het na een kwartier spelen nog 0-0. FC Utrecht had een mogelijkheid via Bahebeck, die na een snelle counter via de paal naast schoot. Aan de andere kant was er een prima schot van Mauro Júnior: ook naast.

En weer even later had Dessers de 1-0 op zijn voet tegen zijn oude club, maar Utrecht-goalie Paes redt, met de nodige moeite.

17' Nerveuze beginfase

De spanning zit er flink op in de nerveuze beginfase van de topper tussen AZ en Ajax. De Alkmaarders hadden na een klein kwartier nog een aardige mogelijkheid via Midtsjø en Svensson: uiteindelijk gaat de bal naast. Even later ging Boadu - voor de tweede keer - alleen op Onana af, maar dit keer greep Schuurs knap in.

Niet alleen de spanning en de zenuwen, maar ook de venijnige wind speelt beide teams af en toe parten.

AZ-Ajax 0-0

De gemoederen lopen even hoog op bij AZ-Ajax

7' Spanning in Alkmaar

De topper tussen AZ en Ajax begint goed. Na drie minuten is er al een kans voor Ajax (Veltman schiet in het zijnet), daarna voert AZ de druk op het Ajax-doel op en na zes minuten kan Boadu - gehinderd door Alvarez - alleen op keeper Onana afstormen. Maar de AZ-aanvaller faalt.

Even later is er al een eerste opstootje, als Ziyech boos reageert na een overtreding van Wijndal.

AZ-Ajax 0-0

Ajax-trainer Erik ten Hag denkt er het zijne van

AFTRAP

De bal rolt in Alkmaar voor de topper tussen AZ en Ajax!

En ook het duel tussen Heracles en FC Utrecht is van start gegaan. Eerst was er nog een minuut stilte vanwege het overlijden van voormalig Heracles-bestuurslid Jan van Brenk.

Slot: 'Veel ingrediënten om naar uit te kijken naar dit duel'

AZ-trainer Arne Slot voor het duel met Ajax, waarin de koppositie op het spel staat en AZ terugkeert in eigen stadion.

Slot: 'Veel ingrediënten om uit te kijken naar dit duel'

Getergde Ten Hag: 'Dit slaat helemaal nergens op'

Ajax-trainer Erik ten Hag windt zich voor het duel met AZ op over de overvolle (internationale) kalender van zijn spelers.

Huiberts geniet van terugkeer in Alkmaar: 'Benieuwd hoe het straks klinkt'

Technisch directeur Max Huiberts van AZ vlak voor het duel met Ajax, bij de terugkeer in het eigen stadion.

KLAAR

Het is klaar in De Kuip. Feyenoord verslaat PSV met 3-1 en duwt de Eindhovenaren verder in de zorgen.

84' DOELPUNT PSV

Kan het nog spannend worden in De Kuip? Invaller Pereiro maakt er 3-1 van tegen Feyenoord.

De Uruguayaan verschalkt keeper Vermeer met een listige boogbal. Een mooie goal, maar heeft PSV er nog iets aan?

Feyenoord-PSV 3-1

80' Meer kansen

PSV had nog een grote kans via Ihattaren, maar even later is er nog een grotere kans voor Jørgensen: hij gaat alleen op Unnerstall af, maar de bal hobbelt via de Duitse keeper en de paal naast.

Feyenoord-PSV 3-0

74' Kansen

Bijna was het 4-0 voor Feyenoord, maar Unnerstall grijpt (met een gelukje) in bij een poging van Jørgensen. Aan de andere kant was er daarnet nog een kans voor PSV, maar Vermeer redde op een schot van Bergwijn.

Het blijft een aantrekkelijk duel, maar daar zullen de PSV'ers inmiddels wel anders over denken.

Opstellingen AZ-Ajax

De opstellingen van AZ en Ajax. Aftrap: 16.45 uur.

Bij Ajax zijn Blind en Dest door blessures afwezig. Tagliafico is ook niet helemaal fit, hij zit op de bank.

64' DOELPUNT FEYENOORD

De bal gaat opnieuw op de stip na hands van Viergever. Berghuis schiet ook deze penalty binnen en voltooit zijn hattrick. Feyenoord leidt met 3-0 tegen PSV.

De PSV'ers zijn woedend over de strafschop. De bal kwam tegen de hand van Viergever na een schot van Bergwijn en volgens PSV kon Viergever daar niets aan doen. Maar scheidsrechter Nijhuis en de VAR zijn onverbiddelijk. Er zijn gele kaarten voor Viergever en Schwaab.

Leroy Fer met de man van de wedstrijd: Steven Berghuis

60' Feyenoord verdedigt

Feyenoord koestert de 2-0 voorsprong en komt er bijna niet meer uit in de eigen Kuip. PSV is in de aanval, maar heeft veel moeite om een gaatje te vinden. Het is spannend in De Kuip.

Feyenoord-PSV 2-0

Opstellingen Heracles-FC Utrecht

De opstellingen van Heracles-FC Utrecht. De aftrap is om 16.45 uur.

53' Exit Malen

Nog meer onheil voor PSV: Donyell Malen komt (na een overtreding) verkeerd neer en loopt een blessure op aan zijn knie. Het ziet er zorgelijk uit. Malen moet naar de kant, Gakpo is zijn vervanger.

49' PSV begint fel

PSV begint fel aan de tweede helft, Feyenoord verdedigt met de linies dicht op elkaar. Toch is er al snel een grote kans voor PSV: na een combinatie met Doan schiet Malen vanuit kansrijke positie voorlangs.

De tweede helft is begonnen in De Kuip. Kan PSV nog terugkeren in de wedstrijd? Feyenoord leidt met 2-0. Geen wissels.

De Leeuw gunde Peña penalty, Fraser wisselde Rayhi vanwege slechte corners

De reacties van de coaches Henk Fraser en Dick Lukkien van Sparta en Emmen-aanvaller Michael de Leeuw na afloop van de 2-0 zege van FC Emmen op Sparta.

Ondertussen in Alkmaar

Om 16.45 uur is de aftrap van de topper tussen AZ en Ajax. Eindelijk speelt AZ weer eens echt thuis.

AZ wordt welkom thuis geheten in het eigen stadion

RUST

Het is rust in De Kuip. Dankzij twee goals van Steven Berghuis staat Feyenoord op een 2-0 voorsprong tegen PSV.

PSV speelde de eerste helft van de eerste helft prima, maar de schwung is er inmiddels wel een beetje uit bij de Eindhovenaren.

33' DOELPUNT FEYENOORD

Het is 2-0 voor Feyenoord! Aanvoerder Berghuis schuift een penalty feilloos binnen. Unnerstall gaat naar de verkeerde hoek.

Scheidsrechter Nijhuis wees naar de stip nadat Dumfries tot twee keer toe Sinisterra vasthield bij de achterlijn. Opvallend: het is de eerste penalty die PSV dit seizoen tegen krijgt.

Steven Berghuis is tot nu toe de grote man bij Feyenoord-PSV

29' Aantrekkelijk duel

Het is een aantrekkelijke topper in De Kuip. Het tempo is hoog en het spel golft heen en weer, met de betere kansen voor PSV maar de voorsprong voor Feyenoord.

Na een klein half uur is er weer een flinke kans voor Feyenoord: Berghuis speelt zichzelf mooi vrij, maar zijn schot eindigt op de vuisten van Unnerstall.

Twee gele kaarten zijn er inmiddels getoond: Geertruida (Feyenoord) en Bergwijn (PSV) zijn op de bon gegaan.

Feyenoord-PSV 1-0

19' DOELPUNT FEYENOORD

Feyenoord komt op fraaie wijze op voorsprong tegen PSV. Aanvoerder Berghuis scoort op aangeven van Sinisterra met een weergaloze kopbal. Doelman Unnerstall is kansloos.

De goal leidt tot een explosie van vreugde in De Kuip, die had moeten toezien hoe PSV steeds meer de overhand begon te krijgen.

Met een mooie snoekduik kopt Steven Berghuis Feyenoord op 1-0

16' Meer kansen voor PSV

Van het vlotte begin van Feyenoord is niet veel meer over en er begint onzekerheid in de ploeg van Dick Advocaat te sluipen. PSV heeft na een kwartier al een handvol kansen op de 1-0 gekregen. De grootste was voor Bergwijn, na goed voorwerk van Doan, maar de PSV-aanvaller schiet in vrijstaande positie over.

Feyenoord-PSV 0-0

9' Kansen voor PSV

Feyenoord begint fel aan de topper in de sfeervolle Kuip en dringt PSV in de beginfase naar achteren. Verder dan wat halve speldenprikjes komen de Rotterdammers nog niet.

Aan de andere kant was er ineens wel een grote kans voor PSV, na slordig werk van Malacia. Malen komt tot een spectaculaire omhaal, maar de bal ketst af tegen Botteghin. Even later is er een schietkans voor Ihattaren: Vermeer redt.

AFTRAP

De bal rolt in De Kuip voor de eredivisietopper tussen Feyenoord en PSV!

Beide ploegen kenden een slechte generale in de Europa League, dus deze wedstrijd is een uitgelezen kans om het blazoen weer op te poetsen.

Van Bommel: 'We moeten durven te voetballen in De Kuip'

De coach van PSV blikt vooruit op de competitietopper tegen Feyenoord in De Kuip.

Advocaat: 'Willen PSV afjagen, maar we moeten niet in het mes lopen'

De trainer van Feyenoord blikt vooruit op de competitietopper tegen PSV in de eredivisie.

Afscheid van Tonny

Voor het duel tussen Feyenoord en PSV neemt De Kuip afscheid van Tonny Vilhena, die tegenwoordig zijn brood verdient bij het Russische FK Krasnodar.

Van Hooijdonk: 'Feyenoord gaat altijd stormen tegen PSV'

In De Kuip blikt Gert van't Hof samen met Pierre van Hooijdonk vooruit op Feyenoord-PSV.

KLAAR IN EMMEN

Het is klaar in Emmen. Sparta bakte er niet veel van, FC Emmen speelde prima en boekt met 2-0 zijn vijfde zege van het seizoen.

83' Publiek in Emmen volgt WK handbal

In Emmen is het publiek intussen massaal overgeschakeld op de mobiele telefoon, vanwege de spannende ontknoping bij de finale van het WK handbal tussen Nederland en Spanje.

Want spannend is het in Emmen al een tijdje niet meer. Het wachten is op de 3-0, want Sparta heeft een hele slechte dag. Maar Emmen benut zijn kansen niet.

FC Emmen-Sparta 2-0

Het publiek in Emmen is meer geïnteresseerd in de finale van het WK handbal

68' Bijna 3-0 voor Emmen

Daar was het bijna 3-0 voor FC Emmen. Maar bijna is niet helemaal. Chacon knalde op de paal, in de rebound schoot Kolar binnen, maar de Kroaat stond buitenspel.

60' Hetzelfde spelbeeld

Na bijna een kwartier in de tweede helft is het beeld in Emmen nog hetzelfde: de thuisploeg speelt sterk, Sparta bakt er niet veel van. De Spartanen zijn nog niet verder gekomen dan een schot (over) van Auassar.

Opstellingen Feyenoord-PSV (14.30 uur)

De opstellingen voor de topper van straks. Bij Feyenoord staat Vermeer weer onder de lat en keert Jørgensen ook terug. Bij PSV ontbreken Thomas en Sadílek. Ze zitten ook niet op de bank.

De bal rolt voor de tweede helft van FC Emmen-Sparta. De thuisploeg staat na twee strafschoppen op een 2-0 voorsprong.

De ontevreden Sparta-trainer Fraser heeft een tweede wissel doorgevoerd: na Deroy is nu ook Laros Duarta in de ploeg gekomen. Harroui is in de kleedkamer achtergebleven.

Van Ginkel doorbreekt stilte: 'Zulke infecties kunnen je carrière beëindigen'

Sinds drie weken is Marco van Ginkel weer te bewonderen op het trainingsveld van Chelsea. Voorzichtig, met de bal. Na een afwezigheid van liefst achttien maanden begint de Amersfoorter zich langzaam weer een beetje voetballer te voelen. "Ik heb een donkere periode gehad. Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek", aldus Van Ginkel.

Van Ginkel weer op veld bij Chelsea: 'Opgeven staat niet in woordenboek'

RUST

Het is rust in Emmen. De thuisploeg speelt sterk en staat op een verdiende 2-0 voorsprong tegen een matig Sparta.

38' Fraser grijpt in

Het loopt helemaal niet bij Sparta en trainer Fraser grijpt in. Al na 38 minuten komt Duarte in de ploeg voor Rayhi.

Even daarvoor was Emmen weer een paar keer gevaarlijk, onder meer via een schot van Laursen waarop keeper Harush redding moest brengen.

29' DOELPUNT EMMEN

En wéér een penalty voor FC Emmen. Dit keer is een handsbal van Ache de oorzaak. De Leeuw neemt plaats achter de stip, en ook hij schiet raak. Het zijn dan weliswaar strafschoppen, maar de voorsprong is verdiend want Emmen speelt tot nu toe sterk.

Het is de zevende strafschop die Sparta dit seizoen tegen krijgt. Daarmee zijn de Spartanen koploper in de eredivisie. Fortuna Sittard staat op zes.

Een groepsknuffel bij FC Emmen: na twee strafschoppen staat het 2-0 tegen Sparta

17' DOELPUNT EMMEN

FC Emmen komt op een 1-0 voorsprong tegen Sparta. Peña schiet een strafschop onberispelijk langs keeper Harush.

De bal ging op de stip na een overtreding van Mattheij op Kolar. Daarmee kwam een einde aan een snelle uitbraak van Emmen, die volgde op de eerste grote kans voor Sparta. Maar keeper Telgenkamp greep goed in na een schot van Dervisoglu.

FC Emmen-Sparta 1-0

Sergio Peña loopt juichend weg na zijn benutte strafschop tegen Sparta

12' Emmen neemt heft in handen

Na een overtuigend begin van Sparta heeft Emmen het heft in handen genomen aan de winderige Oude Meerdijk. Dat leverde een paar dreigende momenten op (o.a. van Chacon na een mooie pass van Laursen), maar nog geen echte doelkansen.

FC Emmen-Sparta 0-0

Halil Dervisoglu in duel met Glenn Bijl

AFTRAP IN EMMEN

De eredivisiezondag is begonnen! Er is afgetrapt bij FC Emmen-Sparta.

Meteen is er al een aardig schot namens Sparta van Rayhi, waar keeper Telgenkamp een corner van weet te maken. Die levert niks op.

Ondertussen in dakloos Alkmaar

Wijnaldum met Liverpool mee naar WK voor clubteams

Trainer Jürgen Klopp van Liverpool heeft Georginio Wijnaldum opgenomen in zijn selectie van twintig man voor het WK voor clubs in Qatar. De 29-jarige middenvelder raakte gisteren in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Watford (2-0) geblesseerd. Wijnaldum moest zich na bijna een uur spelen laten vervangen op Anfield.

Na afloop sprak Klopp de vrees uit dat Wijnaldum mogelijk thuis zou moeten blijven om te revalideren. Maar de international gaat dus toch mee. Wat hem precies mankeert, is nog niet bekend.

Ook verdediger Virgil van Dijk reist zondag mee naar Qatar, waar de winnaar van de Champions League woensdag aantreedt in de halve finales van het WK. Die wedstrijd wordt live uitgezonden door de NOS.

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk

Opstellingen FC Emmen-Sparta (12.15 uur)

De eredivisiezondag begint om 12.15 uur met de wedstrijd tussen FC Emmen (nummer 15) en Sparta (nummer 11). Dit zijn de opstellingen.

FC Emmen begint met Glenn Bijl in plaats van de geschorste Lorenzo Burnet. Sparta speelt met dezelfde basis als vorige week tegen Heracles.

De pijn van 'een stap terug' zit nog diep bij Ajax

De topper van de dag is - sorry Feyenoord en PSV - het duel tussen de nummer 1 en 2 in de eredivisie. AZ ontvangt om 16.45 uur, in Alkmaar (!), koploper Ajax.

Ajax leek de afgelopen maanden onaantastbaar, maar het sentiment in Amsterdam is na de nederlagen tegen Willem II en vooral Valencia volledig omgeslagen.

De teleurstelling bij Ajax is groot na de thuisnederlaag tegen Valencia

De stand in het land

Hoe staat het ervoor in de eredivisie, met ruim de helft van de zeventiende speeldag al achter de rug?

Bekijk hier alle samenvattingen van de zeventiende speelronde in de eredivisie.

Welkom bij de eredivisiezondag!

Vier wedstrijden staan er op het programma op deze eredivisiezondag, die we misschien wel een superzondag mogen noemen. Want we kunnen ons verheugen op twee toppers: Feyenoord-PSV om 14.30 uur en AZ-Ajax om 16.45 uur. Met dit liveblog staan we de hele dag langs de lijn.