liveblog
NOS VoetbalAangepast

Willem II derde na zege op Heerenveen, jonkies Volendam pakken periodetitel

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met een foto van de trotse nummer drie van Nederland. Willem II boekt in een week twee knappe uitzeges op Ajax en Heerenveen en dus gaat het feest in Tilburg nog wel even verder.

Zaterdag zijn we uiteraard weer terug. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De spelers van Willem II vieren feest in Heerenveen

Windwaarschuwing

Prachtig natuurlijk, dat AZ de topper tegen Ajax in eigen stadion mag spelen. Maar dat gebeurt dan wel in een stadion dat grotendeels onoverdekt is. En laat de weersverwachting voor zondag nu niet al te zonnig zijn. Hoewel, het kon slechter...

Weerbericht voor dakloos stadion: 'Zware windstoten, maar kleine regenkans'

Nog veel moois te beleven dit weekend

Het programma van de zeventiende speelronde in de eredivisie

Voetbalsters PSV verslaan Ajax in Eredivisie Cup

In de tweede ronde van de Eredivisie Cup hebben de voetbalsters van PSV in Amsterdam rivaal Ajax met 2-0 weten te verslaan. De Eindhovense ploeg blijft daarmee ongeslagen. Namens PSV waren Katja Snoeijs en Kayleigh van Dooren de doelpuntenmakers.

Katja Snoeijs

Doelpunt van de Week: Stijn Spierings

Wereldgoal van Spierings Doelpunt van de Week

Dani de Wit kijkt uit naar topper: 'Heb nog nooit tegen Ajax gespeeld'

De spelers van Willem II kunnen zondag vanuit hun luie stoel kijken of PSV overeind blijft in De Kuip tegen Feyenoord (14.30 uur). Verliezen de Eindhovenaren, dan zijn de Tilburgers nog zeker een week de nummer drie van de eredivisie.

De topper van het weekend is natuurlijk AZ-Ajax (16.45 uur). Kunnen de Alkmaarders bij de terugkeer in het eigen stadion Ajax een nieuwe dreun toedienen en en passant op gelijke hoogte komen met de landskampioen? Wellicht zal daarin een rol weggelegd zijn voor Dani de Wit, die deze zomer de overstap maakte van Ajax naar Alkmaar.

De Wit heeft nog altijd veel contact met Ajacieden

Ondertussen in Hoffenheim...

Trainer Alfred Schreuder is met Hoffenheim tegen een gevoelige thuisnederlaag aangekomen. FC Augsburg, met Jeffrey Gouweleeuw in het hart van de verdediging, was met 4-2 te sterk. Een van de twee treffers van Hoffenheim werd gemaakt door Jürgen Locadia.

Hoffenheim blijft daardoor achtste in de Bundesliga, hoewel de achterstand op het grote Bayern München slechts drie punten bedraagt. Koploper Borussia Mönchengladbach heeft tien punten meer en een wedstrijd minder gespeeld.

Alfred Schreuder geeft instructies aan verdediger Ermin Bacakcic in het duel met FC Augsburg

De foto die je wist dat ging komen....

FC Volendam heeft de tweede periode in de eerste divisie in de wacht gesleept

Ndayishimiye: 'We worden elke week beter'

Doelpuntenmaker Ndayishimiye: 'We worden met Willem II elke week beter'

Heerenveen-coach Jansen kan leven met nederlaag

Jansen na eerste thuisnederlaag Heerenveen: 'We geven de goals zelf weg'

Willem II-trainer Koster telt zijn zegeningen

Koster na nieuwe uitzege Willem II: 'Er staat een heel hecht team'

Samenvatting sc Heerenveen-Willem II

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - Willem II

Nu op NPO 1 en NOS.nl

Kijk nu live op NPO 1 of de stream op NOS.nl naar de stralende glimlach van Mike Trésor Ndayishimiye. De uitblinker van Willem II komt uiteraard aan het woord bij Studio Sport Voetbal.

Mike Trésor Ndayishimye

Reguliere stand eerste divisie

Leuk, die tweede periodetitel. Maar misschien zit er wel veel meer in het vat voor FC Volendam dit seizoen. Omdat De Graafschap punten verspeelde tegen Telstar (2-2) is de ploeg van Wim Jonk nu op gelijke hoogte gekomen met de nummer drie van de eerste divisie.

En die plek is aan het einde van het seizoen heel belangrijk, want dit seizoen promoveren de nummer een en twee rechtstreeks naar de eredivisie. Dat geldt uiteraard niet voor Jong Ajax, de huidige nummer twee.

Stand bovenin Keuken Kampioen Divisie

1. sc Cambuur 19-42 (45-15)
2. Jong Ajax 19-39 (52-26)
3. De Graafschap 19-36 (38-16)
4. FC Volendam * 19-36 (34-27)
5. Excelsior 19-34 (40-33)
6. Go Ahead Eagles 19-31 (32-24)
7. NAC Breda * 19-31 (29-21)
* winnaar periodetitel

Feest in Volendam en huize-Hansen

FC Volendam heeft de tweede periodetitel in de eerste divisie binnengesleept. Volendam ging als koploper de laatste speelronde van de periode in en stelde de eerste plaats veilig met een 4-1 zege op MVV.

Martijn Kaars (l)

Willem II wipt over PSV naar derde plek

Willem II blijft feestvieren in de eredivisie. De Tilburgers brachten vrijdagavond sc Heerenveen de eerste thuisnederlaag van dit seizoen toe: 1-2. Door de zege heeft Willem II de derde plaats op de ranglijst in elk geval tot zondagmiddag overgenomen van PSV.

De stand in de eredivisie na een duel in de zeventiende speelronde

Volendam wint tweede periode

Eindstand tweede periode Keuken Kampioen Divisie

Tweede periode
1. FC Volendam 10-25 (23-12)
2. Jong Ajax 10-22 (25-12)
3. SC Cambuur 10-21 (21-9)

AFGELOPEN

Heerenveen slaagt er in de tweede helft niet in om de defensie van Willem II te ontwrichten. En dus wint Willem II met 2-1 en klimt naar de derde plaats in de eredivisie.

sc Heerenveen-Willem II 1-2

VOLENDAM PAKT TWEEDE PERIODE

Het is afgelopen in Volendam. De jonkies van trainer Wim Jonk winnen met 4-1 van MVV en verzekeren zich met de achtste zege op rij van de tweede periode. Dat is het eerste prijsje in de trainersloopbaan van Jonk. Proficiat!

Volendam-MVV 4-1

De ene Volendammer is de andere niet

Geen nieuws uit Heerenveen. De thuisclub heeft het meeste balbezit, maar slaagt er amper in een kans te creëren tegen de compacte defensie van Willem II. Het dichtste bij de gelijkmaker was Joey Veerman, maar de uithaal van afstand van de Volendammer scheerde net langs de paal.

sc Heerenveen-Willem II 1-2

Hansen scoort bij profdebuut

Uitgerekend Sontje Hansen luistert zijn profdebuut op met zijn eerste doelpunt voor Jong Ajax. Hij maakt de 2-0 in Leeuwarden. Daarmee is alles beslist in de tweede periode én kruipt Jong Ajax dichter naar koploper Cambuur toe in de reguliere stand.

Volendam-MVV 4-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-2

Feest in Volendam kan beginnen

In twee minuten tijd loopt FC Volendam uit van 2-1 naar 4-1 tegen MVV en daarmee lijkt het pleit beslecht in de tweede periode. Invaller Boy Deul scoorde in de 77ste minuut, twee minuten later schoot Francesco Antonucci raak.

Volendam-MVV 4-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

Zo vader, zo zoon

Even een uitstapje naar Kerkrade, waar Jong AZ zojuist op 2-2 is gekomen tegen Roda JC. Normaal geen reden om in dit blog veel woorden aan vuil te maken, maar de maker is een opmerkelijke: Thijs Oosting. Inderdaad, de zoon van Joseph Oosting, de interim-trainer van Vitesse.

Er zijn trouwens meer spelers met beroemde voorgangers in de Alkmaarse selectie: zo is daar Maxim Gullit, Kenzo Goudmijn en Peer Koopmeiners. De laatste is uiteraard de jongere broer van AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners.

Ook Ünüvar maakt profdebuut

Na Sontje Hansen mag ook die andere international van Oranje onder 17 zijn profdebuut maken. De 16-jarige Ünüvar komt erin voor de ook pas 17-jarige doelpuntenmaker Brian Brobbey.

Volendam-MVV 2-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

Heerenveen drukt, Willem II houdt stand

In het eerste kwartier na rust duwt Heerenveen de bezoekers uit Tilburg met de rug tegen de muur, maar heel veel kansen levert dat niet op. Een keer moest Wellenreuther optreden op een schot van Odgaard en deed dat met verve.

Willem II gokt op de snelheid van Ché Nunnely en werd bijna beloond, maar Sven Botman wist met een geweldige tackle nog redding te brengen. En dat onder toeziend oog van Marc Overmars, de directeur voetbalzaken van Ajax. Hij zal vooral kijken naar Botman, die dit seizoen door Ajax verhuurd wordt aan de Friezen.

sc Heerenveen-Willem II 1-2

58' GOAL VOLENDAM

Noah Fadiga haalt de achterlijn en vindt Martijn Kaars, die zijn poging achter het standbeen nog geblokt ziet worden maar in de rebound feilloos raak schiet. Volendam op voorsprong tegen MVV en hard op weg naar de periodetitel!

Volendam-MVV 2-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

Cambuur moet scoren...

Ook in de eerste divisie wordt weer gevoetbald. De opdracht voor Cambuur is duidelijk, maar dan moeten ze niet zulke kansen weggeven als die voor Brobbey kort na rust.

Volendam-MVV 1-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer in Heerenveen. Willem II leidt met 2-1 en neemt - als het zo blijft - de derde plaats in de eredivisie over van PSV. Bij de Tilburgers is Miquel Nelom overigens in de ploeg gekomen voor Damil Dankerlui.

sc Heerenveen-Willem II 1-2

Virtuele stand tweede periode in de eerste divisie

Eerste divisie

Tweede periode
1. FC Volendam 10-23 (20-12)
3. Jong Ajax 10-22 (25-12)
2. SC Cambuur 10-21 (21-8)

Er zijn verschillende scenario's mogelijk:

1. FC Volendam is periodekampioen bij een zege op MVV. Ook bij een gelijkspel kunnen de Volendammers periodekampioen worden, maar dan mag Cambuur niet winnen van Jong Ajax.
2. Cambuur is periodekampioen als het zelf wint van Jong Ajax en FC Volendam punten verspeelt tegen MVV. Bij een nederlaag van Volendam is ook een punt voldoende voor Cambuur.
3. Jong Ajax is periodekampioen als het wint van Cambuur en FC Volendam verliest van MVV.

Winst in de tweede periode zou voor Jong Ajax overigens vooral een erezaak zijn. Reglementair kan het tweede elftal van Ajax namelijk niet promoveren en zal dus ook niet deelnemen aan de promotie-play-offs. Dat ticket gaat dan naar de nummer twee in de periode, in dit geval FC Volendam.

Volendam-MVV 1-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

43' GOAL WILLEM II

Wat een knal van Mike Trésor Ndayishimiye! De Belgische uitblinker van Willem II krijgt de bal cadeau van Floranus, maar schiet hem daarna onbedaarlijk hard in de verre kruising. Willem II weer op voorsprong: 1-2.

sc Heerenveen-Willem II 1-2

Mike Trésor Ndayishimye viert zijn prachtige treffer tegen sc Heerenveen

Jong Ajax leidt in Leeuwarden

Bij Cambuur-Jong Ajax staat het trouwens 0-1 dankzij een goal van Brian Brobbey. Als het zo blijft is Volendam dus - ondanks het puntenverlies - winnaar van de tweede periode.

Volendam-MVV 1-1 en SC Cambuur-Jong Ajax 0-1

MVV laat Volendam even schrikken

MVV liet de bezoekers in Volendam even flink schrikken in de strijd om de tweede periode. Na een half tekende Joeri Schroijen namelijk voor 0-1 voor de nummer vijftien van de eerste divisie. Vijf minuten later - en een harde knal op de paal van Volendam-verdediger Micky van de Ven - maakte een andere verdediger er op schitterende wijze 1-1 van. Rechtsback Noah Fadiga haalt heerlijk uit vanaf links en krult de bal in het Maastrichtse doel.

22' GOAL HEERENVEEN

Rodney Kongolo kopt Heerenveen na goed terugkoppen door Sven Botman op gelijke hoogte met Willem II: 1-1. De Tilburgers leken alles goed voor elkaar te hebben in de openingsfase, maar ontsnapte bij de eerste de beste geslaagde counter op curieuze wijze aan de 1-1.

Chidera Ejuke zette met een knappe actie Jens Odgaard vrij voor doelman Timon Wellenreuther. De Deen schoof de bal onder de Duitse doelman door, maar die werd gered door de binnenkant van de paal. De bal werd over de achterlijn gewerkt, maar uit de daaropvolgende corner kopte Kongolo alsnog de 1-1 binnen.

sc Heerenveen-Willem II 1-1

Rodney Kongolo is de gevierde man bij Heerenveen na zijn 1-1 tegen Willem II

Specialist buitenshuis

Vangelis Pavlidis maakt zijn negende eredivisiedoelpunt dit seizoen. Acht van zijn negen treffers dit seizoen maakte Pavlidis in uitwedstrijden. Hij is daarmee topscorer van de Eredivisie in uitduels.

sc Heerenveen-Willem II 0-1

Vangelis Pavlidis na zijn openingstreffer voor Willem II in Heerenveen

9' GOAL WILLEM II

Vangelis Pavlidis profiteert van een missertje van Botman, kapt Dresevic simpel uit en passeert doelman Hahn. Willem II op 1-0 in Friesland. Als de stand zo blijft, is Willem II in ieder geval een dag de nummer drie van Nederland.

sc Heerenveen-Willem II 0-1

Meteen vuurwerk in Volendam

Ook in de eerste divisie rolt de bal. Tenminste, in Volendam was er enige vertraging vanwege uitbundig siervuurwerk boven het stadion. De supporters hebben zin in een feestje.

Volendam-MVV 0-0
SC Cambuur-Jong Ajax 0-0

AFTRAP

Heerenveen heeft afgetrapt in de subtoptopper tegen Willem II.

sc Heerenveen-Willem II 0-0

Profdebuut Sontje Hansen

Sontje Hansen (17) maakt vanavond zijn debuut in het betaalde voetbal. Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag heeft een basisplaats voor hem ingeruimd in de topper tegen sc Cambuur. Naci Ünüvar (16) begint op de bank.

De opstellingen van beide ploegen.

Geschorste Llonch leeft mee: Vamooooos!

Doan Van Hau op de bank

Ruim een maand geleden zat hij voor het laatst bij de selectie van sc Heerenveen. In de tussentijd won hij met Vietnam van de Verenigde Arabische Emiraten en speelde hij gelijk tegen Thailand, waarmee zijn land keurig eerste staat in groep G van de Aziatische WK-kwalificatie. En schoot hij met twee treffers in de finale tegen Indonesië zijn land naar de titel in het Oost-Aziatisch kampioenschap.

Maakt Doan Van Hau vanavond eindelijk zijn debuut in de eredivisie? Wie weet. Voor het duel wordt hij in ieder geval gehuldigd.

Doan Van Hau heeft gescoord voor Vietnam tegen Indonesië

Opstellingen Heerenveen-Willem II

Minstens zo interessant als de apotheose in de eerste divisie is het duel tussen de nummer vijf en vier van de eredivisie: SC Heerenveen-Willem II. Beide ploegen treden aan met vertrouwde namen. Alleen Willem II-middenvelder Pol Llonch is geschorst, hij wordt vervangen door Damil Dankerlui.

De Friezen wonnen zes van de laatste negen eredivisieduels en is met fris en aanvallend voetbal geklommen naar de vijfde plaats. Willem II heeft zelfs twee punten meer en bracht Ajax in de eigen Johan Cruijff Arena vorig weekend de eerste nederlaag van het seizoen toe.

Van de 25 eredivisie-ontmoetingen won sc Heerenveen er dertien, waaronder de laatste vier. Willem II wacht exact negentien jaar op een vijfde uitzege. Op 13 december 2000 werd het 0-1 (penalty Arno Arts).

Dat was toen, hieronder de opstellingen van vanavond.

De opstellingen bij sc Heerenveen-Willem II

Jong Ajax met Hansen en Ünüvar

Van de drie kandidaten voor de periodetitel in de eerste divisie staat er voor Jong Ajax vanavond uiteraard het minste op het spel. Toch kan het duel met SC Cambuur memorabel worden: Sontje Hansen en Naci Ünüvar zitten namelijk voor het eerst bij de selectie en kunnen hun profdebuut gaan maken in Leeuwarden.

Hansen (17) werd vorige maand nog topscorer van het WK onder 17 in Brazilië, waar Oranje als vierde eindigde. Ook Ünüvar (16), al jaren beschouwd als een van de grootste talenten op De Toekomst, speelde een belangrijke rol bij dat WK.

De twee spelers van Ajax onder 19 trainden de afgelopen maanden al wel regelmatig mee met het eerste elftal en de beloftenselectie.

Van Bommel 'eist geen zege' van PSV in De Kuip: 'Als het zo simpel was...'

En weer stond PSV-trainer Mark van Bommel de pers te woord na een tegenvaller. De 1-1 tegen Rosenborg deed er weliswaar niet meer toe, maar vertrouwen zullen de Eindhovenaren niet geput hebben uit het Europa League-duel. "In de wedstrijden die wij niet gewonnen hebben, was niet alles slecht", herhaalde Van Bommel nog maar eens. "Alleen de nadruk ligt erop, omdat je niet gewonnen hebt. Dat is de voetballerij."

Zondag treft zijn ploeg Feyenoord in De Kuip, een stadion waar PSV het traditioneel lastig heeft. "Natuurlijk willen we winnen. Eisen niet. Zo simpel is dat niet."

Bekijk hieronder het vraaggesprek van NOS-verslaggever Ragnar Niemeijer met Mark van Bommel richting Feyenoord-PSV:

Van Bommel voor topper: 'Laatste tijd niet zoveel contact met Dick'

Slot gaat nog even bij De Wit langs over Ajax

AZ-trainer Arne Slot verwacht dat Ajax geen gekke dingen gaat doen, ondanks twee nederlagen op rij, in aanloop naar het topduel tussen de twee in Alkmaar.

"Ik geloof er niet zo in dat Ajax door twee nederlagen een tikkie heeft gekregen. Het zijn allemaal topspelers", aldus Slot. "Het is juist een kenmerk van een topclub dat je na twee nederlagen terugslaat, maar dat zijn wij ook van plan na de nederlaag in Manchester."

AZ verloor donderdag met 4-0 het Europa League-duel met Manchester United. Beide ploeg waren al zeker van de volgende ronde.

Bekijk hieronder de reactie van Arne Slot richting AZ-Ajax:

Slot verwacht dat Ajax gaat 'terugslaan', 'maar dat zijn wij ook van plan'

Verschillende scenario's

Er zijn verschillende scenario's mogelijk:

1. FC Volendam is periodekampioen bij een zege op MVV. Ook bij een gelijkspel kunnen de Volendammers periodekampioen worden, maar dan mag Cambuur niet winnen van Jong Ajax.
2. Cambuur is periodekampioen als het zelf wint van Jong Ajax en FC Volendam punten verspeelt tegen MVV. Bij een nederlaag van Volendam is ook een punt voldoende voor Cambuur.
3. Jong Ajax is periodekampioen als het wint van Cambuur en FC Volendam verliest van MVV.

Winst in de tweede periode zou voor Jong Ajax overigens vooral een erezaak zijn. Reglementair kan het tweede elftal van Ajax namelijk niet promoveren en zal dus ook niet deelnemen aan de promotie-play-offs. Dat ticket gaat dan naar de nummer twee in de periode, in dit geval FC Volendam.

Stand eerste divisie (tweede periode)

Tweede periode
1. FC Volendam 9-22 (19-11)
2. SC Cambuur 9-21 (21-7)
3. Jong Ajax 9-19 (32-12)

Wie pakt de periodetitel?

FC Volendam-trainer Wim Jonk kan vanavond de periodetitel pakken

Vanavond is de apotheose in de tweede periode van de eerste divisie en daarmee een rechtstreeks ticket voor de play-offs om promotie naar de eredivisie.

Voor de jonkies van FC Volendam volstaat een thuiszege op MVV Maastricht. Maar ook SC Cambuur en Jong Ajax kunnen nog met de prijs gaan lopen. En laten die twee, niet toevallig ook de nummers een en twee in de reguliere competitie, elkaar vanavond treffen in Leeuwarden.

Advocaat: 'Prachtig affiche tegen PSV'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat kijkt uit naar het weerzien met zijn voormalig werkgever PSV. De Rotterdammers en Eindhovenaren staan zondag om 14.30 uur tegenover elkaar.

"Een prachtig affiche en een mooie kans om onszelf te belonen voor het harde werk en het vaak goede spel dat we de afgelopen weken hebben laten zien", stelde de hoofdcoach op de website van Feyenoord.

"Het is uiteraard ook zaak om qua strijd en vechtlust hetzelfde te brengen als donderdag. Op de intentie en instelling van de jongens is niets aan te merken, maar uiteindelijk gaat het om punten pakken."

Advocaat is tevreden over de ontwikkeling van zijn elftal sinds het vertrek van Jaap Stam. "Je ziet ons per wedstrijd groeien, wat in mijn ogen vooral komt omdat we de laatste weken in dezelfde of bijna dezelfde opstelling kunnen spelen."

Feyenoord-trainer Dick Advocaat

De Wit: 'Duel met Ajax heeft natuurlijk speciaal tintje'

AZ-middenvelder Dani de Wit staat zondag tegenover de club waar hij als voetballer groot werd. "Ik heb sinds mijn achtste bij Ajax gevoetbald, dus het wordt zondag wel speciaal", zegt hij na de terugreis uit Engeland, waar hij met AZ in de Europa League tegen Manchester United speelde.

"Ik heb nog nooit tegen Ajax gespeeld. En het wordt bovendien mijn eerste wedstrijd in het AFAS Stadion. Dus wordt sowieso heel bijzonder", aldus De Wit.

De Wit heeft nog altijd veel contact met Ajacieden
De spelersbus van AZ bij aankomst bij het AFAS Stadion

Oranje oefent tegen de VS en Spanje

De voorbereiding van het Nederlands elftal op het EK volgende zomer begint steeds meer vorm te krijgen. Op donderdag 26 maart oefent de ploeg van Ronald Koeman tegen de Verenigde Staten.

Eerder werd al bekend dat Spanje drie dagen later, op zondag 29 maart, de tegenstander zal zijn in een vriendschappelijk duel de Johan Cruijff Arena.

Georginio Wijnaldum en Quincy Promes

'VVV in gesprek met Hans de Koning'

VVV-Venlo is met Hans de Koning in gesprek om de nieuwe trainer van de club te worden. Volgens dagblad De Limburger moet De Koning na de winterstop op de bank gaan plaatsnemen.

Hans de Koning

Voor Tadic telt zondag maar één ding

Drie dagen na de uitschakeling in de Champions League moet Ajax zich opladen voor de topper tegen AZ van zondag. De ervaren aanvoerder Dusan Tadic weet wat daarvoor nodig is.

Kater of niet, voor Tadic zijn er geen excuses: 'We moeten winnen van AZ'

Dost alweer op het trainingsveld

Zien we Bas Dost dit kalenderjaar toch nog in actie? Eintracht Frankfurt meldde eerder dat de spits pas in het nieuwe jaar weer terug op het veld werd verwacht, maar niets is minder waar.

De aanvaller stond vandaag alweer op het trainingsveld. "Tests hebben uitgewezen dat Bas weer zonder pijn kan trainen", aldus Frankfurt-trainer Adi Hütter.

Frankfurt speelt de komende weken nog tegen Schalke 04, FC Köln en SC Paderborn.

Complimenten Klopp voor Lijnders en Krawietz

Jürgen Klopp heeft bij zijn contractverlenging als trainer van Liverpool ook speciale woorden voor zijn assistenten Pepijn Lijnders en Peter Krawiets.

"Zonder hen had ik dit alles bij de club niet kunnen doen", aldus de Duitse coach.

Viergever waarschuwt: 'Het zal zondag beter moeten'

De verdediger van PSV blikte na de wedstrijd tegen Rosenborg ook al vooruit op de competitietopper tegen Feyenoord.

Viergever blikt vooruit: 'In De Kuip zal het zondag beter moeten'

Ajax wellicht toch de transfermarkt op

Trainer Erik ten Hag vertelt op de persconferentie ook dat Ajax mogelijk in de winter de transfermarkt opgaat door het gemis van Quincy Promes, David Neres en Zakaria Labyad.

"We zullen het eens heel goed gaan bekijken. Dan bedoel ik ook op medisch gebied; wat kunnen we verwachten? Dan zouden we ons beleid kunnen heroverwegen. Maar dan moeten ook de juiste spelers beschikbaar zijn. We weten hoe lastig dat is."

Van Bommel: 'Doan en Sadílek twijfelgevallen'

Mark van Bommel weet nog niet of hij komende zondag in de topper van PSV tegen Feyenoord (aftrap 14.30 uur) over een fitte selectie beschikt. "Er zijn een aantal twijfelgevallen voor zondag", zei de trainer, die op Ritsu Doan en Michal Sadílek doelde.

Het tweetal miste donderdag al de Europa League-wedstrijd tegen Roseborg, waarin PSV zich blameerde met een 1-1 gelijkspel.

PSV was al uitgeschakeld voor de volgende ronde, toch erkent Van Bommel dat het spel beter moet. "Wij zijn met het elftal bezig om beter te voetballen. Er zijn fases dat wij goed voetbal spelen, maar de resultaten zijn er niet."

Van Bommel zegt voorbereid te zijn op de strijdwijze van Feyenoord van komende zondag. "Feyenoord gaat druk zetten, dat doen ze altijd tegen ons. Je moet met lef en durf in De Kuip spelen, dan heb je kans dat je een resultaat haalt."

Mark van Bommel

Vandalen hebben het voorzien op Ibrahimovic

Het standbeeld van Zlatan Ibrahimovic in het Zweedse Malmö is door vandalen vernield. De daders zijn vermoedelijk gefrustreerd dat de oud-speler van Malmö mede-eigenaar is geworden van het rivaliserende Hammarby.

Ten Hag: 'Weinig hoop op Promes'

Ajax kan zondag in de competitietopper tegen AZ (aftrap 16.45 uur) hoogstwaarschijnlijk nog geen beroep doen op Quincy Promes. "Ik heb niet heel veel hoop dat hij erbij is", aldus coach Erik ten Hag op de persconferentie.

Promes miste door een kuitblessure, opgelopen in het uitduel met FC Twente (2-5), eerder de door Ajax verloren wedstrijden tegen Willem II (0-2) en Valencia (0-1).

Hakim Ziyech en Nicolas Tagliafico hebben door pijntjes nog niet volledig meegetraind, maar Ten Hag verwacht dat de twee het duel in Alkmaar zullen halen.

Ten Hag is niet tevreden dat Ajax in de voorbije twee duels met Willem II en Valencia niet tot scoren is gekomen.

"Natuurlijk is dat zorgelijk. We hebben weinig diepte in ons spel gehad (door de afwezigheid van David Neres en Quincy Promes, red.), dat moeten we nu van andere spelers eisen."

Ten Hag: 'Twee duels niet scoren, natuurlijk is dat zorgelijk'

Toni Kroos is fan van 'Barney'

Darter Raymond van Barneveld doet nog één keer mee met het WK in Londen en neemt daarna afscheid van zijn profloopbaan.

De vijfvoudig wereldkampioen kan op de sympathie rekenen van Real Madrid-middenvelder en Duits international Toni Kroos.

Schorsing Heraclied Konings gehandhaafd

De schorsing van Joey Konings blijft gehandhaafd. De speler van Heracles Almelo ging eerder deze week niet akkoord met een schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan een voorwaardelijk.

De 21-jarige aanvaller kreeg zondag tegen Sparta (0-0) een rode kaart omdat hij met zijn voet tegen het gezicht kwam van de gevallen Spartaan Jurgen Mattheij.

Joey Konings krijgt rood in het duel met Sparta

Ook Klopp en Liverpool langer door

Nog meer contractnieuws. Liverpool en trainer Jürgen Klopp zijn akkoord over een nieuwe verbintenis.

De Duitser blijft nu tot en met 2024 de coach van de club uit de stad van The Beatles. Hetzelfde geldt voor zijn Nederlandse assistent Pepijn Lijnders en de Duitser Peter Krawietz.

De 52-jarige Klopp won vorig jaar met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum seizoen de Champions League. Dit seizoen staat hij met de club stevig aan kop van de Premier League.

Hij maakte het nieuws wereldkundig door middel van een video op het YouTube-kanaal van Liverpool.

'Basisdebuut voor Vitesse-middenvelder Vroegh'

Patrick Vroegh krijgt zaterdagavond in het uitduel met FC Twente zijn eerste basisplaats in de hoofdmacht van Vitesse, zo weet De Gelderlander.

De 20-jarige middenvelder, die door de onlangs opgestapte trainer Leonid Sloetski dit seizoen juist werd omgeturnd tot linksback, wordt door interim-coach Joseph Oosting naar voren geschoven door de schorsingen van Matus Bero en Riechedly Bazoer. Ook Keisuke Honda zal in Enschede in de basis staan.

Oussama Tannane zal voor het eerst in twee maanden weer plaatsnemen op de bank. De aanvallende middenvelder raakte in het thuisduel met FC Utrecht op 5 oktober geblesseerd aan zijn knie.

Patrick Vroegh

Nieuw contract voor Gerrard

De trainersloopbaan van Steven Gerrard zit in de lift.

Het clubicoon van Liverpool heeft bij Rangers FC een verbeterd contract getekend tot en met 2024. Hij staat sinds juni 2018 aan het roer bij de Schotten.

Gerrard beëindigde in 2016 zijn profloopbaan en startte toen direct als jeugdtrainer bij Liverpool.

Texeira vervangt assistent De Graaf bij ADO

Assistent-trainer Edwin de Graaf gaat voorlopig niet meer aan het werk bij ADO Den Haag en wordt vervangen door Jong ADO-trainer Virgilio Teixeira.

De Graaf raakte begin deze week in opspraak vanwege een vechtpartij met speler Donny Gorter. De oorzaak daarvan ligt in de privésfeer.

Teixeira gaat in ieder geval tot aan de winterstop interim-hoofdtrainer Dirk Heesen assisteren. Heesen was assistent van de onlangs opgestapte Fons Groenendijk.

Edwin de Graaf

Vice-wereldkampioen eindigt 2019 als derde

De Nederlandse voetbalsters sluiten hun gedenkwaardige 2019 af als nummer drie van de wereldranglijst. Vice-wereldkampioen Oranje begon aan 2019 als mondiale nummer zeven.

Nederland moet op de ranglijst de Verenigde Staten (eerste) en Duitsland (tweede) voor zich dulden.

Bondscoach Sarina Wiegman van het Nederlands elftal

Pech voor Aké

Pech voor Oranje-international Nathan Aké.

De centrale verdediger van Bournemouth is tussen vier en zes weken uitgeschakeld met een hamstringblessure. Aké raakte vorige week in het duel met Liverpool geblesseerd.

De kwetsuur is extra zuur voor Aké, die naar verluidt op de nominatie staat om in de winterstop naar oud-club Chelsea of Manchester City te vertrekken.

Nathan Aké

Van coëfficiënten-polonaise naar coëfficiënten-malaise

Het was een beroerde week voor de Nederlandse clubs in Europa.

Alleen PSV schraapte donderdag na een wanprestatie tegen Rosenborg (1-1) in Eindhoven een puntje bij elkaar voor de UEFA-ranglijst.

Feyenoord verloor na een bizarre openingsfase met 3-2 van FC Porto, AZ was na rust kansloos bij Manchester United (4-0) en Ajax ging dinsdag ten onder tegen Valencia (0-1).

Bekijk hieronder de reacties van PSV, Feyenoord en AZ van donderdagavond:

Clasie kijkt toch met vertrouwen naar zondag, Bizot zag het in elf minuten misgaan

Mooi programma

We gaan vanavond vanaf 20.00 uur al los met een onvervalste subtopper tussen sc Heerenveen en Willem II in het Abe Lenstra-stadion.

De twee eredivisie-verrassingen zijn respectievelijk de nummers vier en vijf van de eredivisie.

Het programma van speelronde 17
De stand in de eredivisie na speelronde 16

Welkom!

Goedemorgen! Het belooft een eredivisieweekend te worden om te smullen, met AZ-Ajax, Feyenoord-PSV en sc Heerenveen-Willem II op het programma.

Hier blikken we uitgebreid vooruit op zeventiende speelronde.