liveblog
NOS NieuwsAangepast

Exitpoll duidt op 'monsterscore voor Johnson', eerste uitslagen binnen

  • Volgens de exitpoll krijgen de Conservatieven 368 zetels, ruim voldoende voor een absolute meerderheid.
  • Labour blijft volgens de exitpoll steken op 191 zetels, een fors verlies ten opzichte van de 243 zetels van vorige keer.
  • In de loop van de nacht komen de uitslagen en in de ochtend is de einduitslag bekend.
  • De uitslagen komen automatisch terecht in dit artikel.
liveblog gesloten

Eerste uitslagen binnen

In kiesdistrict Blyth Valley hebben de Conservatieven de meerderheid overgenomen van Labour. In twee andere kiesdistricten, waarvan de uitslagen zojuist bekend zijn gemaakt, heeft Labour wel de zetel behouden. Op de uitslagenpagina vind je alle resultaten per district terug.

Brexit Party 0 zetels in exitpoll

Voor Nigel Farage is de exitpoll een teleurstelling. Zijn partij behaalde volgens de exitpoll geen enkele zetel. "We gaan brexit krijgen", zegt hij in een reactie tegen de BBC. "Mijn doel was de juiste brexit te regelen, als de we daarvan de helft krijgen, dan is dat wat we bereikt hebben."

Blijdschap en verdriet onder kiezers

Verslaggever Eva Wiessing peilde de eerste reacties in de stad Derby op de exitpoll:

'Niet gedacht dat Conservatieven zo'n meerderheid zouden behalen'

Pond stijgt in waarde na exitpoll

Sinds de publicatie van de exitpoll is de Britse munt fors in waarde gestegen. Hij staat nu op de hoogste waarde in ruim anderhalf jaar tijd. Investeerders lijken tevreden met de voorspelde monsterzege van de Conservatieve Partij, waardoor er vaart kan worden gezet achter brexit.

"Met deze overwinning kan de premier zijn brexitdeal vrij eenvoudig door het Lagerhuis loodsen", zegt correspondent Tim de Wit.

In Nieuwsuur werd ook de vraag behandeld wat dit precies betekent voor brexit:

'Ongelofelijk grote overwinning voor Conservatieve Partij'

'Dit is een klap voor Britten die tegen brexit zijn'

De zetelverdeling volgens de exitpoll

  • Conservatieven: van 298 naar 368 zetels.
  • Labour: van 243 naar 191 zetels.
  • SNP: van 35 naar 55 zetels.
  • Lib Dems: van 20 naar 13 zetels.

The Guardian meldt dat de exitpoll in 2017 maximaal 4 zetels per partij naast de daadwerkelijke uitslag zat. In totaal waren er toen 12 zetels verschil met de uitslag in de ochtend. In 2015 was dat aantal 22 en in 2010 was voorspelling van de winnaar volledig accuraat.

Het moment dat de exitpoll bekend wordt gemaakt

Labour: nog te vroeg voor conclusies

Oppositiepartij Labour benadrukt in een eerste reactie dat de daadwerkelijke resultaten nog moeten komen. "Het is nog maar het begin van de nacht en het is te vroeg voor conclusies", zegt een woordvoerder.

Vertrek Corbyn lijkt onvermijdelijk volgens correspondent

Exitpoll: absolute meerderheid voor Conservatieven.

De Conservatieve Partij komt in de exitpoll van de BBC op 368 zetels. Labour blijft steken op 191 zetels, volgens de exitpoll. "Dit is een heel duidelijke overwinning voor de Conservatieven", zegt correspondent Tim de Wit. "Je kunt dus wel stellen dat de Britten op 31 januari uit de EU vertrekken."

Zelfs met de foutmarge van 15 zetels lijkt de winst voor de Conservatieven al zeker. De daadwerkelijke uitslagen komen in de loop van de nacht.

Waar is de exitpoll op gebaseerd?

Straks om 23.00 uur komt de exitpoll binnen van BBC, ITV News en Sky News. Die is gebaseerd op 144 kiesdistricten in Engeland, Wales en Schotland. Daar is aan duizenden mensen bij de stembus gevraagd wat ze zojuist hebben gestemd, schrijft de BBC.

"Het is een heel belangrijke indicatie", zegt correspondent Tim de Wit. "De vorige verkiezingen zat de exitpoll behoorlijk dicht in de buurt van de uiteindelijke uitslag." Er werd correct voorspeld dat de Conservatieven de grootste partij waren geworden. In de onderstaande tabel zie je wat de uiteindelijk de foutmarge was.

Wat zijn de mogelijke scenario's?

Als premier Johnsons partij 326 of meer zetels haalt, dan heeft hij een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. Daarmee kan hij zijn brexit-deal door het parlement loodsen. Dat is tot nu toe niet gelukt, omdat zowel Labour als de Conservatieven momenteel geen absolute meerderheid hebben.

"Bij een absolute meerderheid kan Johnson de brexit-deadline van 31 januari halen", zegt correspondent Tim de Wit. "Maar ondanks dat hij er in de peilingen relatief goed voorstaat, zijn de Conservatieven redelijk nerveus. Bij de vorige verkiezingen bleken de peilingen amper te kloppen." Het kiesdistrictenstelsel maakt de uitslag zo lastig te voorspellen. Want in sommige kiesdistricten kunnen een paar honderd stemmen al het verschil maken.

Als Labour onverwachts een absolute meerderheid haalt, dan komt er waarschijnlijk een nieuw brexit-referendum. En als geen van beide partijen een meerderheid weet te behalen, dan zijn we volgens De Wit terug bij af. "Dan hebben we hier weer een politieke impasse en is het onduidelijk wat er met brexit gebeurt." De grote partijen zullen dan met de kleine partijen moeten onderhandelen om tot een coalitie te komen.

De rij bij een stembureau in Londen

'Totaal onvoorspelbaar'

Verslaggever Eva Wiessing sprak mensen bij de stembureaus in Derby, traditioneel een Labour-bolwerk. "De meeste mensen die wij hebben gesproken, hebben op een partij gestemd waar ze vroeger nooit voor zouden hebben gekozen. Dat doen zowel voor- als tegenstanders van brexit. Dat maakt deze verkiezingen totaal onvoorspelbaar."

'Als ik op de partij van mijn voorkeur stem, dan gaat mijn stem verloren'

'Hoge opkomst vaak gunstig voor Labour'

Officiële opkomstcijfers zijn er niet, maar kiezers melden dat er lange rijen staan bij stembureaus. Als er inderdaad een hoge opkomst is, dan is dat volgens correspondent Tim de Wit meestal gunstig voor Labour. "Want dat zou betekenen dat veel jongeren zijn gaan stemmen. En die stemmen overwegend Labour."

In deze grafiek kun je zien dat oudere Britten vooral van plan zijn om op de Conservatieven stemmen. Hoe jonger kiezers zijn, hoe groter de kans is dat ze op Labour willen stemmen.

Honden stelen de show

De Britse pers mag wettelijk gezien geen inhoudelijk verslag doen van de verkiezingen totdat de stembureaus sluiten. Dus er is nog niets bekend over de opkomst. Maar wel duidelijk is dat er massaal is meegedaan aan de verkiezingstraditie om je hond op de foto te zetten bij het stembureau.

#dogsatpollingstations was op sociale media trending. En omdat de verkiezingen in de kerstperiode vallen, waren er ook volop viervoeters in passende outfits gestoken.

Ook premier Johnson had zijn hond meegenomen naar het stembureau

'Verkiezingen zijn allesbepalend voor brexit'

Correspondent Tim de Wit legt in deze video uit waarom er vandaag nieuwe verkiezingen zijn, wat de uitkomst kan betekenen voor brexit. Als je dat liever leest, kun je in het artikel 'Wie krijgt de sleutel van Number 10? Strategische kiezer maakt het spannend' terecht.

Het is opnieuw verkiezingstijd in Groot-Brittannië