liveblog
NOS VoetbalAangepast

Koploper Ajax onderuit tegen Willem II, AZ kan op drie punten komen

liveblog gesloten

De stand in de eredivisie

En dan houden we ermee op in Hilversum, maar niet voordat we nog hebben gestrooid met wat huishoudelijke afbeeldingen. De stand en het programma van de eredivisie.

We zijn morgen terug met onder meer AZ en PSV. Graag tot dan!

De stand in de eredivisie na de winst van Willem II op Ajax

Het programma van dit weekend

Speelronde 16 in de eredivisie

De reacties vanuit Amsterdam

Kan AZ profiteren van misstap Ajax?

Door de nederlaag biedt Ajax AZ de kans om aan te haken bij de koploper. Als AZ zaterdagavond wint van PEC Zwolle, nadert het Ajax tot op drie punten. Dat zou de onderlinge confrontatie volgende week een extra dimensie geven.

Willem II is door de winst in ieder geval voorlopig de nummer drie in de eredivisie.

Cambuur neemt afstand van De Graafschap, Volendam houdt zicht op periodetitel

FC Volendam heeft de beste papieren om de tweede periode voor zich op te eisen in de eerste divisie. De piepjonge ploeg (gemiddeld 21 jaar) van coach Wim Jonk won simpel bij FC Eindhoven: 4-1.

Klik op de link hieronder om verder te lezen.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 6 december
FC Dordrecht-SC Cambuur 2-4
Go Ahead Eagles-Jong PSV 1-1
MVV Maastricht-Jong FC Utrecht 1-1
FC Den Bosch-De Graafschap 2-2
FC Eindhoven-FC Volendam 1-4
Excelsior-NEC 2-1
Telstar-NAC 1-1
Almere City FC-TOP Oss 3-0
Maandag 9 december, 20.00 uur
Jong Ajax-Roda JC
Jong AZ-Helmond Sport

Eerste thuisnederlaag voor Ten Hag met Ajax in eredivisie

Sinds zijn aanstelling heeft Erik ten Hag als coach van Ajax 33 thuisduels in de eredivisie op de bank gezeten. Daarvan won hij er 30 en speelde hij er 3 gelijk. De nederlaag vanavond tegen Willem II (0-2) is dus zijn eerste competitieverlies als Ajax-trainer in de Johan Cruijff Arena.

De laatste keer dat Ajax thuis verloor was in november 2017 toen FC Utrecht met 1-2 won. Wie zat er toen op de bank namens Utrecht? Juist, Erik ten Hag.

Een ontevreden Ajax-trainer Erik ten Hag

Wedstrijdverslag

Het is lang geleden dat Ajax in eigen huis een competitieduel verloor. Wanneer dat was? Lees het in het wedstrijdverslag.

90' Van de Beek op de lat

Ajax dringt nog steeds aan en wordt ook gevaarlijk. Donny van de Beek raakt met een afstandsschot de lat. Daarna ziet Mazraoui zijn inzet naast gaan via een Tilburger. De bal lijkt er niet in te willen voor Ajax vanavond.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-2.

86' Wanhoop bij Ajax

Het lijkt er gewoon niet in te zitten voor Ajax vanavond. De ploeg maakt een vermoeide indruk. Ten Hag probeert met een dubbele wissel te redden wat er te redden valt.

Op aangeven van Tadic krijgt Martínez een enorme kans, maar zijn kopbal gaat naast.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-2.

78' DOELPUNT Willem II

Willem II lijkt de eerste ploeg te gaan worden die van Ajax wint in de eredivisie. Dankerlui maakt de 2-0 voor de Tilburgers. De Arena is stil.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-2.

Opnieuw mogen de spelers van Willem II juichen in de Arena

70' Krijgen we een vrolijke Koster?

Adrie Koster kan mogelijk voor het eerst sinds 3 februari 1991 als coach van Ajax winnen in de eredivisie, ook toen als coach van Willem II (3-2 thuisoverwinning). Zijn laatste 10 ontmoetingen met Ajax eindigden steevast in een nederlaag.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-1.

'65 Bijna Van de Beek

Ajax wordt gevaarlijker. Donny van de Beek krijgt de tijd en ruimte om uit te halen, maar hij krult de bal net naast het doel. De tijd begint te dringen voor de Amsterdammers, die tot vandaag ongeslagen zijn in de eredivisie.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-1.

'57 Siem de Jong moet het doen

Ten Hag grijpt in. Siem de Jong komt erin voor Noa Lang, die na zijn hattrick vorige week bij FC Twente vanavond in de Arena niet veel kon laten zien.

Siem de Jong is met zijn eerste balcontact al dicht bij een goal. Zijn kopbal eindigt in de handen van de doelman.

Siem de Jong komt erin voor Noa Lang

'56 Frustratie bij Ziyech

Frustratie bij Hakim Ziyech

Ondertussen in Nimes

Een doelpunt van Memphis Depay. De aanvoerder van Lyon maakt na zestien minuten de eerste treffer in de uitwedstrijd bij Nimes. Dat doet hij vanuit een penalty. Lyon speelt als sinds de vijfde minuut met een man meer tegen de laagvlieger.

'45 Tweede helft is begonnen

Er is afgetrapt voor de tweede helft en Ajax toont meteen de drang naar voren. Hakim Ziyech ziet zijn afstandsschot net naast gaan.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-1.

Het moment van de eerste helft: Dest vloer Nunnely, strafschop Willem II

Dest vloert Nunnely

Watford ziet trainer Pearson als redder

Nigel Pearson keert terug als coach in de Premier League. De Engelsman (56) tekende een contract tot het einde van het seizoen bij hekkensluiter Watford.

Pearson debuteerde in 2007 als coach van Newcastle United tegen Watford en zat daarna op de bank bij Southampton, Hull City,Derby County en Leicester City. Met die laatste promoveerde hij van het derde niveau naar de Premier League.

In zijn enige volledige seizoen op het hoogste niveau eindigde Pearson als veertiende, maar kreeg toch ontslag. Een jaar later werd Leicester kampioen. Zijn laatste klus was bij Oud-Heverlee Leuven, op het tweede niveau in België. Daar werd hij in januari ontslagen.

Ondertussen in Tilburg

Het feestje na de 0-1 wordt gevierd in Tilburg en niet in het uitvak in Amsterdam. De aanhang van Willem II boycot de wedstrijd voor vanavond. Zij zeggen dat ze het zat zijn om slecht te worden behandeld in Amsterdam. In plaats van naar de Arena af te reizen, kijken zo'n 1500 supporters op een groot scherm in het eigen stadion.

Een verslaggever van Omroep Brabant is erbij en filmde het gejuich na de goal.

'45 Rust in de Arena

Het Amsterdamse publiek begint voorzichtig te fluiten, wanneer de spelers naar binnen gaan voor de rust. Ajax speelt mat en kijkt tegen een achterstand aan.

Wellicht kan coach Erik ten Hag de volgende statistiek laten zien, voordat de Ajacieden aan de thee gaan. Willem II won geen van de laatste 8 duels met Ajax na het maken van de 1-0 of 0-1: W0-G1-V7.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-1.

Willem II juicht na de openingstreffer in de Arena

'42 Willem II op voorsprong

De bezoekers komen op voorsprong. De van Ajax gehuurde Nunnely wordt in het zestienmetergebied gevloerd door Dest, die daarvoor geel krijgt. Ndayishimiye schiet vanaf de penaltystip raak.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-1.

'34 Willem II krijgt meer vertrouwen

De Tilburgers krijgen steeds meer het gevoel dat er vanavond iets te halen valt in Amsterdam. Onder aanvoering van de sterk spelende Pavlidis dringt de ploeg van Adrie Koster meer en meer aan. Ajax is gewaarschuwd.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-0.

24' Traag

De wedstrijd moet nog een beetje op gang komen. Ajax heeft de bal, maar speelt in een te traag tempo om Willem II te verrassen. De Tilburgers gokken op de omschakeling en de kwaliteiten van de Griekse spits Pavlidis, maar veel verder dan dat ene schot van daarnet komen ze niet.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-0.

13' Kansen!

Daar is het eerste schot van Willem II. Vangelis Pavlidis houdt Daley Blind van zich af en schiet vanaf de zijkant op de goal van Ajax. André Onana redt moeizaam.

Aan de andere kant lijkt Ajax de openingstreffer te maken. Huntelaar heeft de bal voor het intikken na een gekeerd schot van Ziyech, maar schiet tegen keeper Timon Wellenreuther op. Achteraf blijkt dat hij dat doet vanuit buitenspelpositie.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-0.

10' Ajax begint frivool

Het vertrouwen spat eraf bij Ajax. En dat terwijl ze nog niet eens in de hoogste versnelling spelen.

NOS-commentator Frank Wielaard

Ajax begint al vroeg met hakjes, maar tot grote kansen komen de Amsterdammers (nog) niet.

Tussenstand Ajax-Willem II: 0-0.

1' De bal rolt

En Ajax trekt direct ten aanval. Noa Lang en Hakim Ziyech proberen het. De volley van Lang vliegt bijna de Arena uit, Ziyech verdient een hoekschop met zijn inzet.

Ajax-Willem II: 0-0.

Ziyech en Promes krijgen de aandacht, maar Tadic heeft de beste cijfers

Ook al staat de tandem Hakim Ziyech-Quincy Promes momenteel wat meer in de schijnwerpers, Dusan Tadic is nog steeds de belangrijkste man bij Ajax. De statistieken van de aanvoerder zijn indrukwekkend.

  • NOS / ANP
    De cijfers van Dusan Tadic
  • NOS / ANP
    De cijfers van Dusan Tadic

Koster vertrouwt op eigen kunnen

Met Adrie Koster als trainer is Willem II uitgegroeid tot een subtopper in de eredivisie. De Tilburgers staan vierde en speelden een paar maanden geleden ook al de bekerfinale tegen Ajax. Vanavond gaat Willem II op bezoek bij de Amsterdammers.

Willem II-coach Koster gaat zich 'zeker niet aanpassen' aan Ajax

Ajax met Huntelaar in de spits tegen Willem II

Klaas-Jan Huntelaar mag weer eens meedoen vanaf de eerste minuut. Hij krijgt speeltijd omdat Quincy Promes afwezig is vanwege een blessure. David Neres ontbreekt al langer bij de Amsterdammers. Noa Lang, die vorige week drie keer scoorde bij zijn basisdebuut, staat wederom in de aanval. Sergiño Dest krijgt de voorkeur boven Nassouir Mazraoui.

Bij Willem II is Ché Nunnely de man in vorm. De buitenspeler is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en voor hem is het dus een speciale wedstrijd.

De opstellingen van Ajax en Willem II

Om 20.15 uur: Ajax-Willem II

De zestiende speelronde van de eredivisie begint over ruim twee uur in de Johan Cruijff Arena. Dit is het complete programma.

Tweede ronde Eredivisie Cup

Bij de vrouwen wordt vanavond de tweede ronde van de Eredivie Cup afgewerkt. Dat is een nieuw bekertoernooi waarbij clubs elkaar kunnen uitdagen om mogelijk van positie op de ladder te wisselen.

Programma Eredivisie Cup

PSV - Ajax
Excelsior Barendrecht - ADO Den Haag
PEC Zwolle - FC Twente
VV Alkmaar - sc Heerenveen

Besluit over AZ-Ajax valt dinsdag

De gemeente Alkmaar maakt dinsdag bekend of het eredivisieduel AZ-Ajax op zondag 15 december in het stadion van AZ kan worden gespeeld. Maandag wordt er een advies opgesteld over de stand van zaken rond het stadion, waarna het college van B&W dinsdag de knoop doorhakt.

In het stadion van AZ kan al weken niet worden gespeeld nadat een deel van het dak was ingestort. AZ speelde zijn thuiswedstrijden daarop in Den Haag. Een groot deel van het dak is inmiddels verwijderd. Nu moet op grond van de laatste informatie nog worden beoordeeld of de situatie veilig genoeg is.

"We hebben vertrouwen in de voortgang en kijken positief naar de uitkomst van de toetsing", laat de gemeente alvast weten.

Standbeeld voor Messi in Madrid?

Barcelona-superster Lionel Messi krijgt een standbeeld in Madrid. Serieus? Het klinkt gek, maar volgens de Spaanse sportkrant Mundo Deportivo is het echt waar. De Spaanse voetbalbond RFEF wil een beeld van Messi toevoegen aan een galerij met legendes, waarin ook al mannen als Pelé, Maradona en Di Stéfano figureren.

Het beeld van Messi zou komen te staan in een zaal van het hoofdkantoor van de Spaanse bond in Las Rozas, een voorstad van Madrid. Het is alleen nog niet duidelijk wanneer het beeld zal worden geplaatst: binnenkort, of pas als de eigenaar van zes gouden ballen zijn kicksen aan de wilgen heeft gehangen.

Ook in Buenos Aires staat een standbeeld van Lionel Messi; in 2017 werd dat beeld vernield door vandalen

Toch geen plek op Schiphol voor extra vluchten EK voetbal

Op Schiphol is komende zomer geen ruimte voor extra vluchten met voetbalsupporters van het EK voetbal. Dat staat in een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de organisatie die de beschikbaarheid van landingsbanen coördineert.

Daarmee komt het ministerie terug van een van de afspraken die zijn gemaakt om een deel van de EK-wedstrijden binnen te slepen. In de brief staat dat Schiphol het maximum van 500.000 vluchten op Schiphol heeft bereikt en dat er geen "alternatieve mogelijkheden" zijn voor de verwachte extra vluchten.

Leicester beloont trainer Rodgers met lang contract

Brendan Rodgers heeft een langdurig contract ondertekend bij Leicester City. De succesvolle trainer van de Engelse voetbalclub ligt nu tot de zomer van 2025 vast. Leicester City is bezig aan een sterk seizoen en staat in de Premier League op de tweede plaats, acht punten achter de nog altijd ongeslagen koploper Liverpool.

Rodgers ging eind februari aan de slag bij Leicester, dat vorig seizoen als negende eindigde. Dit seizoen doet de landskampioen van 2016 tot veler verrassing weer bovenin mee. De ploeg won de laatste zeven competitieduels, met als hoogtepunt de zege van 9-0 bij Southampton.

Vlaar op de weg terug bij AZ

AZ, de nummer twee in de eredivisie, speelt morgen een uitwedstrijd bij PEC Zwolle. Ron Vlaar, die al ruim een maand geblesseerd moet toekijken, is dan nog niet van de partij. Maar de ervaren verdediger is wel op de weg terug.

"Hij heeft nu twee veldtrainingen met de groep meegedaan", zei AZ-trainer Arne Slot. "Die zijn goed verlopen, maar hij kan zaterdag in Zwolle zeker nog niet starten. We gaan bekijken of het al zinvol is om hem mee te nemen." AZ kan Vlaar goed gebruiken, want diens vervanger Pantelis Hatzidiakos komt door een blessure het hele seizoen niet meer in actie.

Later vandaag op NOS.nl een uitgebreid interview met Arne Slot. AZ staat namelijk een heftige week te wachten met wedstrijden tegen PEC, Manchester United en Ajax.

AZ-verdediger Ron Vlaar tijdens de training

Feyenoord twee maanden zonder Karsdorp

Rick Karsdorp heeft vanochtend een medische ingreep ondergaan en ligt er twee maanden uit, meldt zijn club Feyenoord. De verdediger had al langere tijd last van liesklachten en die zouden met de operatie moeten zijn verholpen. Feyenoord verwacht dat Karsdorp op zijn vroegst in februari weer in actie kan komen.

Feyenoord speelt zondag een uitwedstrijd tegen Vitesse en Karsdorp is dan zeker niet de enige afwezige. Ook Kenneth Vermeer, Justin Bijlow, Sven van Beek en Ridgeciano Haps bevinden zich momenteel in de lappenmand. Trainer Dick Advocaat probeerde dat tijdens de persconferentie positief te bekijken.

"We hebben enkele jongens in het elftal die normaal op de bank zouden zitten", zei Advocaat. "Op zich is dat goed voor die jongens en voor Feyenoord. En als ze de kwaliteiten hebben, maakt het ook helemaal niet uit."

Feyenoord-verdediger Rick Karsdorp

Ziyech zoekt jongen die veld oprende in Lille

Hakim Ziyech is op zoek naar de jongen die tijdens het Champions League-duel met Lille het veld betrad voor een knuffel met de Ajacied. Ziyech wil de jongen alsnog een Ajax-shirt geven.

Na afloop van de wedstrijd in Frankrijk wilde Ziyech zijn shirt al aan de jongen geven. Hij overhandigde het shirt aan een man die zei de vader van de jongen te zijn. Deze week verscheen het Ajax-shirt van Ziyech echter ineens op veilingsite eBay. De jongen zei later dat hij het shirt nooit heeft gekregen; de man die het in ontvangst nam, zou zijn vader niet zijn.

Via een oproep op Instagram hoopt Ziyech nu alsnog in contact te kunnen komen met de jongen.

Van Bommel: 'Als we niet winnen? Dat zien we dan wel'

De donkere wolken boven Eindhoven zijn nog altijd niet weggetrokken. PSV, dat één zege boekte in de laatste negen wedstrijden, speelt morgenavond thuis tegen Fortuna Sittard. Een duel dat PSV moet winnen, beseft trainer Mark van Bommel.

"Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat ik niet weet in wat voor situatie ik zit," aldus Van Bommel op de persconferentie. De Limburger beseft dat nieuw puntenverlies zijn ontslag bij PSV dichterbij brengt. "Dat zien we dan wel. Het belangrijkste is dat wij morgen gewoon moeten winnen."

'Maak je echt geen zorgen, ik weet in wat voor situatie wij zitten'

Top-100 beste voetbalsters: Miedema op nummer zes

De Britse krant The Guardian heeft vandaag zijn traditionele lijst met de honderd beste voetbalsters van het jaar gepubliceerd. De Australische Sam Kerr is de beste, meent The Guardian, voor de Engelse Lucy Bronze en de Amerikaanse Megan Rapinoe. Eerder deze week werd Rapinoe nog door France Football onderscheiden als beste voetbalster van het jaar.

En Nederland dan? Vivianne Miedema, afgelopen weekeinde nog goed voor een huzarenstukje bij Arsenal, is de beste Nederlandse op nummer zes (negen plaatsen hoger dan in 2018). Daniëlle van de Donk staat zestiende (vorig jaar 29), Lieke Martens op negentien (tien plaatsen gezakt) en Sari van Veenendaal is nummer twintig.

Ook in de top-100: Jackie Groenen (46) en Sherida Spitse (50).

De Miedema-show bij Arsenal: zes goals, vier assists tegen Bristol

Speelronde 18 eerste divisie

Ook in de Keuken Kampioen Divisie gaat de bal vanavond weer rollen. Koploper Cambuur speelt een uitwedstrijd bij hekkensluiter FC Dordrecht. Achtervolger De Graafschap (op vijf punten van Cambuur) neemt het op tegen de nummer twaalf, FC Den Bosch.

Programma eerste divisie

Vrijdag, 20.00 uur
FC Dordrecht - SC Cambuur
Go Ahead Eagles - Jong PSV
MVV Maastricht - Jong FC Utrecht
FC Den Bosch - De Graafschap
FC Eindhoven - FC Volendam
Excelsior - NEC
Telstar - NAC Breda
Almere City FC - TOP Oss
Maandag, 20.00 uur
Jong Ajax - Roda JC
Jong AZ - Helmond Sport

CAS halveert straf: Chelsea mag weer spelers kopen

Chelsea mag deze winter weer spelers aantrekken. De club uit Londen is met succes bij het CAS in beroep gegaan tegen een straf die de FIFA in februari had opgelegd.

Volgens de FIFA had Chelsea de regels overtreden die betrekking hebben op het aantrekken van jeugdspelers. De Engelse club mocht twee transferperiodes geen spelers halen en moest tevens een boete van ruim 500.000 euro betalen.

Volgens de FIFA was Chelsea bij zo'n 70 spelers in de fout gegaan. Volgens het CAS ligt dat aantal een stuk lager. De straf is nu gehalveerd, waardoor het transferverbod is opgeheven en de boete teruggebracht tot 270.000 euro.

Real Madrid in het groen voor klimaat

Real Madrid verruilt de traditionele witte tenues morgen bij het thuisduel met Espanyol voor groene shirts. De club steunt hiermee de actie 'Castellana Verde', die onderdeel is van de klimaattop die momenteel in Madrid aan de gang is.

Madrid wil een van de belangrijkste straten in de stad omtoveren in een 'groene' laan. Aan de Castellana Verde zullen zich bedrijven en instellingen vestigen die zich met de klimaatcrisis bezighouden.

Real Madrid steunt die actie door eenmalig een thuiswedstrijd te spelen in de mintgroene shirts die dit seizoen als de derde outfit gelden. Op de gevel van het stadion hangt bovendien een groot canvasdoek waarin aandacht wordt gevraagd voor de klimaattop.

Topscorer Dessers wil international bij Nigeria worden

Cyriel Dessers, de huidige topscorer van de eredivisie met elf doelpunten, zou binnenkort zomaar eens international voor Nigeria kunnen worden. De 24-jarige spits van Heracles Almelo, geboren in België, heeft onlangs een gesprek gehad met de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond, Amaju Pinnick.

"De interesse is serieus. Cyriel stelt zich graag beschikbaar voor de nationale ploeg van Nigeria", bevestigde een woordvoerder van Heracles.

Dessers heeft een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder en mag daarom voor beide landen uitkomen. "Ik ben een trotse Nigeriaan", zegt Dessers op het Twitteraccount van de Nigeriaanse bond. "Ik kan niet wachten tot ik mijn droom kan vervullen door het groen en wit te dragen."

Corriere dello Sport in tegenaanval na 'Black Friday'

De Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport kreeg gisteren bakken met kritiek over zich heen: op de voorpagina stond onder de kop 'Black Friday' een artikel over het duel tussen Romelu Lukaku (Internazionale) en Chris Smalling (AS Roma).

Zowel de clubs als de spelers reageerden met afschuw. "In plaats van te focussen op de wedstrijd, komt de Corriere dello Sport met de domste kop die ik ooit heb gezien. Jullie voeden het negativisme en thema rond racisme", schreef Lukalu op Instagram. AS Roma besloot de krant voor de rest van het seizoen in de ban te doen.

Wie had verwacht dat Corriere dello Sport vandaag met excuses zou komen, komt bedrogen uit. De krant bijt op de voorpagina juist van zich af en spreekt van "een lynchpartij tegen een krant die al een eeuw de vrijheid en gelijkheid verdedigt".

Cillessen loopt blessure op bij Valencia

Het is onzeker of doelman Jasper Cillessen morgen in actie kan komen in de stadsderby tussen Valencia en Levante. De Valencia-keeper stapte gisteren eerder van het trainingsveld, volgens Spaanse media vanwege een handblessure.

"Hij is uit voorzorg eerder gestopt", zei trainer Albert Celades. "Het voelde niet prettig, we gaan onderzoeken hoe zijn situatie is."

Valencia speelt morgenavond uit tegen stadgenoot Levante en komt volgende week naar Amsterdam voor de laatste groepswedstrijd tegen Ajax in de Champions League. Ajax heeft dinsdag aan een gelijkspel genoeg om door te gaan naar de achtste finales.

Jasper Cillessen

'Real Madrid zit weer achter Van de Beek aan'

Afgelopen zomer gonste het al van de geruchten dat Real Madrid zijn zinnen heeft gezet op Ajacied Donny van de Beek. De transfer ging toen niet door, maar is nu weer nieuw leven ingeblazen.

De Telegraaf meldt dat de Spaanse club Van de Beek na dit seizoen wil overnemen voor een bedrag van zo'n 55 miljoen euro. Volgens de krant zou de transfer op korte termijn al geregeld kunnen zijn.

Begin augustus reageerde Donny van de Beek gevleid op de belangstelling van Real Madrid.

Augustus 2019: 'Ik laat het op me afkomen'

Oud-keeper Nienhuis bewaakt nu geen doel maar gevangenen

Hoe gaat het tegenwoordig met Leonard Nienhuis, de voormalige doelman die zijn profcarrière begon bij FC Groningen, definitief doorbrak bij Cambuur en zijn loopbaan in het betaald voetbal vorig jaar op 28-jarige leeftijd afsloot bij Sparta?

Nienhuis speelt tegenwoordig bij de Groningse zesdeklasser Aduard 2000. Hij bewaakt het doel niet meer, maar speelt als verdediger. Wat hij nog wel bewaakt, zijn gevangenen: sinds kort werkt hij als bewaarder in de gevangenis.

Leonard Nienhuis in duel met Daley Blind in 2014

Ziyech en Promes krijgen de aandacht, maar Tadic heeft de beste cijfers

Ook al staat de tandem Hakim Ziyech-Quincy Promes momenteel wat meer in de schijnwerpers, Dusan Tadic is nog steeds de belangrijkste man bij Ajax, dat vanavond om 20.15 uur aantreedt tegen Willem II.

De statistieken van de aanvoerder zijn indrukwekkend en bijna anderhalf jaar na zijn entree bij Ajax kan de match tussen de Servische aanvaller en de Amsterdammers nog altijd als made in heaven worden bestempeld.

Tadic heeft een neusje voor de goal

Koster laat Willem II stralen: 'In de top is het makkelijker presteren'

Met Adrie Koster als trainer is Willem II uitgegroeid tot een subtopper in de eredivisie. De Tilburgers staan vierde en speelden een paar maanden geleden ook al de bekerfinale tegen Ajax. Vanavond gaat Willem II op bezoek bij de Amsterdammers.

"Op dit moment heb ik niet te klagen", zegt de altijd nuchtere Koster. Op de vraag of hij onderhand niet de drang voelt om een topclub te coachen, reageert hij even nuchter als realistisch. "Ik loop al zo lang mee dat mij dat niet meer uitmaakt. Ik heb in alle geledingen gewerkt en voel me goed thuis bij Willem II."

Koster werkt in de luwte: ''In de top is presteren makkelijker'

De stand in het land

Hoe staat het er ook alweer voor in de eredivisie?

Stand eredivisie na speelronde 15

Welkom bij de Warming-up

In de Warming-up houden we je op de hoogte van al het nieuws in aanloop naar het komende voetbalweekeinde. In de eredivisie staat de zestiende speelronde op het programma. Die begint vanavond om 20.15 uur met het duel tussen koploper Ajax en nummer vier Willem II.