liveblog
NOS SportAangepast

Hamilton wint in Abu Dhabi, Verstappen blij met derde plaats in WK

  • Lewis Hamilton start voor de vijfde keer dit seizoen van pole
  • Valtteri Bottas vertrekt achteraan door een motorwissel
  • De race is om 14.10 uur Nederlandse tijd gestart
liveblog gesloten

Tot 15 maart 2020

De Formule 1 gaat even op vakantie. In februari testen de teams weer, half maart trapt de koningsklasse weer af in Melbourne met de GP van Australië. Een Formule 1-jaar met de rentree van Zandvoort. "Daar komt een oranje deken te liggen", zei NOS-analist Jan Lammers al eerder. Bedankt voor het volgen van het liveblog en tot volgend jaar.

Jan Lammers blikt terug op het F1-seizoen 2019

Terugblik Lammers op Formule 1-seizoen: 'We vergeten soms hoe goed Hamilton is'

Eindstand WK na 1.262 rondjes Formule 1

1. Hamilton/Mercedes 413, 2. Bottas/Mercedes 326, 3. Verstappen/Red Bull 278, 4. Leclerc/Ferrari 264, 5. Vettel/Ferrari 240, 6. Sainz/McLaren 96, 7. Gasly/Toro Rosso 95, 8. Albon/Red Bull 92, 9. Ricciardo/Renault 54, 10. Perez/Racing Point 52.

Hülkenberg coureur van de dag

In zijn voorlopig laatste race in de Formule 1 heeft de Duitser de gunfactor.

Verstappen: 'P3 in kampioenschap mooie afsluiting'

De Nederlander is blij met zijn tweede plaats in de slotrace. "Lewis en Mercedes waren te snel vandaag. Ondanks wat problemen hebben we het heel goed gedaan. Dit was een positief seizoen. Nu even vakantie en volgend jaar komen we sterker terug."

55/55: Hamilton wint, Verstappen tweede

De Brit sluit zijn geweldige seizoen op koninklijke wijze af met zijn 84ste GP-zege ooit. Hij wint zijn elfde race in 2019 met grote afstand. Max Verstappen rijdt naar de tweede plaats en einigt als derde in het WK-klassement. Charles Leclerc finisht als derde in Abu Dhabi.

52/55: Bottas nog op weg naar podium?

De Fin krijgt in de slotfase Charles Leclerc in het zicht. Wat kan er nog?

Nog vijf ronden

Lewis Hamilton is bezig zijn topseizoen in stijl af te sluiten. De Brit kan de zege in Abu Dhabi niet meer ontgaan. Hij heeft een flinke voorsprong op Max Verstappen, die de tweede plaats stevig in handen heeft en dan derde gaat worden in het WK.

43/55: Leclerc iets sneller dan Verstappen

Maar het gat tussen de twee kemphanen is 26 seconden met nog twaalf ronden.

39/55: Leclerc opnieuw naar binnen

Tweede pitstop van de Monegask die erop gokt met de zachte band nog in de buurt van Verstappen te komen. Hij heeft zestien ronden om het grote gat van een halve minuut te dichten.

35/55: Van A naar B naar C

Charles Leclerc vindt dat Ferrari op plan C moet overstappen. De Monegask verliest terrein op Max Verstappen. Het gat is al vijf seconden.

32/55: Verstappen wint inhaalduel met Leclerc

Verstappen gaat in de aanval, maar Leclerc verdedigt zich fel. De Nederlander wint uiteindelijk en is terug op P2.

Verstappen nadert Leclerc

Ook al heeft hij wat problemen, Verstappen is wel snel. Hij nadert Leclerc heel rap. Het gat is al minder dan seconde.

28/55: Verstappen niet tevreden

De Nederlander windt zich op achter het stuur. Er is iets niet goed. "Het lijkt alsof ik er met de rem op rijd."

Pitstop Verstappen

In rondje 26 maakt Verstappen een bandenstop. Hij gaat op de harde band verder en komt achter Charles Leclerc weer op de baan. Lewis Hamilton gaat daarna ook naar binnen en blijft aan de leiding.

23/55: Verstappen op dertien seconden van Hamilton

De koploper en zijn achtervolger hebben nog geen pitstop gemaakt. Leclerc heeft zeventien seconden achterstand op Verstappen, die aangeeft dat zijn banden het niet meer lang houden.

13/55: Leclerc en Vettel naar binnen voor nieuwe banden

Beide Ferrari's komen snel achter elkaar naar binnen voor nieuwe banden. De pitstop van Leclerc verloopt wat soepeler dan die van Vettel. Verstappen op P2. Leclerc keert op P4 terug op de baan. Vettel op P7. Bottas is inmiddels opgeschoven naar de zesde plaats.

Leclerc wil bandencheck

De Monegask voelt vibratie op zijn achterwielen bij het insturen. Hij wil weten wat de situatie is.

9/55: Hamilton loopt uit

Niemand kan de Mercedes-rijder volgen. Leclerc volgt op zo'n vijf seconden. Verstappen houdt het gat met Leclerc beperkt tot iets meer dan twee seconden.

5/55: stand

1. Hamilton, 2. Leclerc, 3. Verstappen, 4. Vettel, 5. Albon, 6. Norris, 7. Sainz, 8. Ricciardo, 13. Bottas.

Ferrari moet zich na de race bij wedstrijdleiding melden

De renstal moet om 16.45 uur Nederlandse tijd tekst en uitleg geven over de brandstofverschillen.

3/55: Hamilton slaat een gat

De Brit heeft een gat van bijna twee seconden op Leclerc. Verstappen houdt voorlopig Vettel achter zich. Bottas, van P 20 gestart, ligt inmiddels op de veertiende plaats.

1/55: Onderweg

De laatste race van het seizoen is begonnen. Lewis Hamilton is goed weg, Max Verstappen moet Charles Leclerc laten passeren.

De snelste man op de marathon kijkt mee in Abu Dhabi

Eliud Kipchoge, die onlangs als eerste de marathon binnen twee uur liep, is op bezoek bij het Formule 1-team van Mercedes.

Jubileum Hamilton

De Britse wereldkampioen rijdt vandaag zijn 250ste grand prix. Hij is de negende coureur die dat aantal haalt. Zijn eerste GP was in 2007 in Australië. Hamilton staat op 83 overwinningen, 88 keer poleposition en zes wereldtitels.

Onderzoek naar brandstof bij Leclerc

Ferrari zou bij de Monegask een andere hoeveelheid benzine hebben opgegeven dan werd gevonden. Of dit gevolgen heeft, wordt pas na de race in Abu Dhabi bepaald.

Hülkenberg wil genieten

De Duitser begint in Abu Dhabi aan zijn (voorlopig) laatste Formule 1-race. Hij is zijn stoeltje bij Renault kwijtgeraakt. "Ik wil er dit weekeinde niet zoveel aan denken. Dat laat ik aan anderen over. Ik wil genieten", zegt Hülkenberg, die plaatsmaakt voor Esteban Ocon. ook Robert Kubica (Williams) zien we volgend jaar niet terug in de Formule 1.

Räikkönen nadert Barrichello

De Fin begint vandaag aan zijn 312de GP in de Formule 1. Hij laat Fernando Alonso (311) achter zich. Alleen Rubens Barrichello heeft er meer: 322.

Leclerc: 'Ik ga risico nemen'

De Ferrari-coureur is vast van plan nog een aanval te doen op de derde plaats van Max Verstappen in het WK-klassement. Het verschil is elf punten. Ondanks de voortreffelijke start bij de testweken in Barcelona is het opnieuw geen topseizoen geworden voor Ferrari.

De Vries dertiende bij afscheid Formule 2

Autocoureur Nyck de Vries heeft afscheid genomen van de Formule 2 met de dertiende plaats in de sprintrace in Abu Dhabi. De Vries was al zeker van het kampioenschap. Hij is inmiddels voor Mercedes in de Formule E.

Zaterdag eindigde De Vries in de hoofdrace ook al als dertiende. De 24-jarige Fries had zich bij het voorlaatste raceweekend, eind september in de Russische stad Sotsji, al verzekerd .

De WK-stand voor de slotrace

1. Lewis Hamilton 387, 2. Valtteri Bottas 314, 3. Max Verstappen 260, 4. Charles Leclerc 249, 5. Sebastian Vettel 230, 6. Pierre Gasly 95, 7. Carlos Sainz 95, 8. Alexander Albon 84.

Verstappen: 'Prima uitgangspositie'

De Red Bull-coureur is tevreden over zijn kwalificatie in Abu Dhabi. "Hamilton zal moeilijk te pakken zijn, maar er zijn kansen."

Verstappen van P2

De Nederlander zette in de kwalificatie zaterdag de derde tijd neer, maar profiteert van een gridstraf voor Valtteri Bottas (tweede in de kwalificatie). De eerste startrij wordt gevormd door Lewis Hamilton en Verstappen. Op de tweede rij Charles Leclerc en Sebastian Vettel, het Ferrari-duo.

Welkom bij de laatste race van het Formule 1-seizoen

Met de Grand Prix van Abu Dhabi komt een einde aan het Formule 1-seizoen. Lewis Hamilton veroverde dit jaar zijn zesde wereldtitel. Teamgenoot Valtteri Bottas is zeker van de tweede plaats. En Max Verstappen? Die hoopt vandaag de derde plaats in het WK-klassement veilig te stellen.