Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met onder meer Ajax, AZ en PSV. Tot dan!

Stand eredivisie: Willem II en Heracles bestormen de top-5

Stand eredivisie

Was Fortuna-Groningen 'volwassen' of 'gewoon slecht'?

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard- FC Groningen

Hoofdrol Cillessen bij Valencia

Jasper Cillessen, de eerste keeper van Oranje, heeft Valencia een uitstekende dienst bewezen door tegen Villarreal een penalty te keren. Die actie was belangrijk, want Valencia wist in Mestalla uiteindelijk met één doelpunt verschil te winnen: 2-1.

Cillessen koos de goede hoek bij de strafschop van Villarreal-aanvaller Gerard, die voor de vierde keer in zes pogingen miste. Lange tijd had Cillessen een reputatie van een keeper die zelden een penalty wist te pareren, maar van die status lijkt hij verlost te zijn. Van de laatste zestien strafschoppen waarbij hij op de doellijn stond, werden er acht gemist. Daarvoor leverden 24 penalty's op een rij een doelpunt op.

Jasper Cillessen

Bekijk de samenvatting van Willem II-Sparta Rotterdam

Klaar in Almelo: met Dessers als eredivisietopscorer is Heracles na zege op ADO subtopper

Heracles heeft tegen ADO Den Haag zijn blakende thuisvorm onderstreept (4-0). De ploeg uit Almelo won voor de vijfde keer op rij op eigen bodem en levert door de enorme productiviteit inmiddels ook de eredivisietopscorer in de persoon van Cyriel Dessers.

Cyriel Dessers viert de 3-0 van Heracles

Koster gelooft (nog) niet in Champions League, Fraser bijt op zijn lip

Oostenrijkse bondscoach Foda: 'Nederlanders zijn de grote favoriet'

De samenvattingen

Kijk nu naar de samenvattingen in Studio Sport Eredivisie op NPO 1 of via de stream.

81' Afgekeurd

Een eretreffer is ADO niet gegund. Een goal van Tomás Necid wordt vanwege hands afgekeurd.

Heracles Almelo-ADO Den Haag 4-0

65' GOAL HERACLES!

Het wordt uit de counter 4-0. Merkel wordt niet aangepakt door de ADO-defensie en scoort.

Dessers topscorer

Met zijn 11de goal van het seizoen is Dessers de nieuwe topscorer van het eredivisieseizoen. Hij passeert Malen en Promes, die op 10 goals staan.

Cyriel Dessers

57' GOAL HERACLES!

Het is klaar voor ADO. Dessers maakt zijn tweede van de avond op aangeven van Mohammed Osman.

Heracles Almelo-ADO Den Haag 3-0

LIVE: halve finale WK beach soccer

Kijk LIVE naar de halve finale van het WK beach soccer in Paraguay: Japan-Portugal. De beelden zijn zonder commentaar.

Tweede helft in Almelo

Bij Heracles Almelo-ADO Den Haag (2-0) rolt de bal voor de tweede helft.

Klaar in Sittard: Fortuna verslaat Groningen in merkwaardige mistwedstrijd

Fortuna Sittard heeft FC Groningen de eerste nederlaag in acht duels toegebracht. In een bijzonder matige wedstrijd was een treffer van de Limburgers genoeg voor de zege: 1-0.

Kaj Sierhuis (l) en Clint Essers (r)

Oekraïne kruipt in underdogrol: 'We hebben niet zo’n sterk elftal'

Rust in Almelo

Heracles Almelo-ADO Den Haag 2-0. Een verdiende voor de thuisploeg tegen een zwak ADO.

Cyriel Dessers viert de 1-0 met een shirt van de geblesseerde Navajo Bakboord

78' GOAL FORTUNA SITTARD!

De Finse invaller Rasmus Karjalainen schiet in de rebound binnen.

Fortuna Sittard-FC Groningen 1-0

40' GOAL HERACLES!

Mauro Júnior maakt er na een goede aanval 2-0 van in Almelo. Aan de aanval gaat balverlies van Goossens vooraf.

Heracles Almelo-ADO Den Haag 2-0

Ondertussen in Spanje: Cillessen stopt strafschop

Jasper Cillessen stopt een strafschop van Gerard en houdt Valencia daarmee op 0-0 in het duel met Villarreal in La Liga.

Rentree Hardeveld

Na anderhalf jaar afwezigheid maakt Jeff Hardeveld zijn officiële rentree. De linksback vervangt Czyborra, die met een enkelblessure kampt. Vanwege een gescheurde kruisband was Hardeveld sinds februari 2018 uit de roulatie.

22' GOAL HERACLES!

Dessers opent met zijn 10de goal van het seizoen de score. Hij passeert Beugelsdijk en schiet binnen.

Heracles Almelo-ADO Den Haag 1-0

50' Kans FC Groningen

Groningen opent de tweede helft beter dan de eerste. Een kans zowaar. El Hankouri neemt de bal in één keer uit de lucht en Fortuna-doelman Koselev keert met één arm.

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-0

Aftrap

De laatste wedstrijd van de avond, Heracles Almelo-ADO Den Haag, is ook begonnen.

Gijs de Jong: 'We gaan er echt voor zorgen dat het een geweldig feest wordt'

De Jong: 'We gaan er echt voor zorgen dat het een geweldig feest wordt'

Rust in Sittard

Fortuna Sittard-FC Groningen 0-0. De grootste kansen zijn er voor de thuisploeg, maar nog geen goals. Het duel werd enkele minuten stilgelegd vanwege rook als gevolg van vuurwerk.

Kaj Sierhuis (l) en Alex Carbonell (r)

Opstellingen Heracles Almelo-ADO Den Haag

Bosz wint bij Bayern

Bayer Leverkusen, de ploeg van coach Peter Bosz, geeft Bayern in een duel dat gespeeld werd in een moordend tempo, les in counteren: 2-1.

Peter Bosz had volop reden toch lachen in München

Klaar in Tilburg: Frivool Willem II legt slap Sparta over de knie

Willem II is in ieder geval een dag de nummer vier van de eredivisie. De Tilburgers wonnen met energiek en sprankelend spel met 4-0 van Sparta Rotterdam.

Uitblinker Mike Trésor Ndayishimye is blij met zijn treffer tegen Sparta

Halve finale WK beach soccer: Italië-Rusland

Kijk live naar de halve finale van het WK beach soccer in Paraguay: Italië-Rusland. De beelden zijn zonder commentaar.

Vuurwerk

De wedstrijd Fortuna Sittard-FC Groningen gaat na een korte onderbreking vanwege vuurwerk weer verder. Het zicht was door de rook als gevolg van het vuurwerk nihil.

Rook in Sittard door vuurwerk

Ondertussen in Duitsland: Bosz leidt bij Bayern

Met Bayer Leverkusen staat Peter Bosz met twintig minuten te gaan met 2-1 voor bij Bayern München in de Bundesliga. Leon Bailey opende de score, Thomas Müller maakte gelijk en Bailey maakte ook de tweede goal.

Peter Bosz instrueert zijn manschappen

Ondertussen in Engeland: Glansrol Van Dijk bij dertiende zege Liverpool, Willems zit City dwars

Twee dagen voor de uitreiking van de Gouden Bal heeft Virgil van Dijk zijn kandidatuur voor de beste voetballer van het jaar nog maar eens onderstreept. Met twee meesterlijke kopstoten bezorgde hij Liverpool tegen Brighton & Hove Albion alweer de dertiende zege in veertien competitieduels: 2-1.

Virgil van Dijk was met twee goals tegen Brighton & Hove Albion de grote man bij Liverpool

Koeman: 'We willen alles winnen en dan zien we wel'

68' Harush voorkomt erger

De doelman van Sparta keert achtereenvolgens op inzetten van Pavlidis en Nunnely. Grote kansen weer voor de thuisploeg.

Willem II-Sparta Rotterdam 4-0

Aftrap in Sittard

Na een minuut stilte voor Pim Verbeek is Fortuna Sittard-FC Groningen begonnen.

Een minuut stilte voor Pim Verbeek

60' GOAL WILLEM II!

Köhlert schuift de vierde thuisgoal van links in de verre hoek.

Aftrap tweede helft

Bij Willem II-Sparta Rotterdam (3-0) rolt de bal weer voor de tweede helft.

Opstellingen Fortuna Sittard-FC Groningen

Rust in Tilburg

Willem II-Sparta Rotterdam 3-0

36' GOAL WILLEM II!

Freek Heerkens schiet een afvallende bal na een corner hard in de hoek.

Freek Heerkens (l) viert de 3-0

Volledige loting

Hier de zes poules tijdens het EK 2020

24' GOAL WILLEM II!

Ndayishimiye maakt er op aangeven van Nunnely 2-0 van in Tilburg. Bij de 1-0 was het andersom.

Oranje eerst tegen Oekraïne

Ruud Gullit loot positie 1 voor Oranje in groep C en dat betekent dat Nederland op 14 juni opent tegen Oekraïne.

Ruud Gullit heeft Nederland getrokken tijdens de EK-loting

Gullit op podium

Ruud Gullit verschijnt ten tonele en verricht het volgende deel van de loting, pot 2.

5' GOAL WILLEM II!

Ché Nunnely schiet de thuisploeg op voorsprong.

Willem II-Sparta Rotterdam 1-0

Willem II viert de 1-0 tegen Sparta

Oekraïne in groep C

Francesco Totti verricht de loting voor pot 1. Zoals we al wisten, komt Oekraïne in groep C van Oranje.

Aftrap

Willem II-Sparta is begonnen.

Opstellingen Willem II-Sparta

Koeman: 'Geleerd niet druk te maken over loting'

Loting LIVE

Presentatoren Pedro Pinto en Corina Caragea openen de lotingshow in Boekarest. Alles is LIVE te volgen via onze stream.

Ondertussen in Engeland: Willems levert belangrijke bijdrage aan nieuw puntenverlies City

Manchester City heeft in de Premier League in de achtervolging op koploper Liverpool weer punten gemorst. De ploeg van coach Pep Guardiola kwam bij Newcastle United niet verder dan 2-2 en staat nu op acht punten van The Reds, die later vandaag Brighton & Hove Albion ontvangen.

Jetro Willems viert zijn treffer tegen Manchester City

Ondertussen in Spanje: Real Madrid wint in Baskenland en neemt koppositie over van Barça

Real Madrid heeft in de Spaanse La Liga de koppositie gepakt. De Koninklijke boekte een kleine zege op bezoek bij Deportivo Alavés en heeft nu drie punten voorsprong op rivaal FC Barcelona, dat zondagavond nog in actie komt.

Sergio Ramos en Toni Kroos

Stand

Volledig programma

Programma en uitslag speelronde 15

Sloetski stapt op als trainer van Vitesse

Leonid Sloetski stapt op als trainer bij Vitesse. Dat maakte hij bekend na de 3-2 nederlaag bij sc Heerenveen. Het was de vijfde nederlaag op rij voor de Arnhemmers.

Sloetski: 'Ik wil iedereen bedanken, ik stop bij Vitesse'

Vrijdagavond: Vitesse verliest voor vijfde keer op rij na comeback Heerenveen

De malaise bij Vitesse blijft aanhouden: op bezoek bij sc Heerenveen moesten de Arnhemmers de vijfde competitienederlaag op rij slikken. De Friezen wonnen, na een 0-2 achterstand, met 3-2.

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-Vitesse

Alles over de loting

Veel is er al bekend over de groepsindeling. Zo weet Nederland inmiddels dat het bij Oekraïne in de groep zit.

• NOS
    De mogelijke tegenstanders van Oranje op het EK
  • NOS
    Portugal, Turkije, Oostenrijk, Zweden of Tsjechië zal worden gekoppeld aan Nederland

Welkom

Welkom bij ons liveblog met drie wedstrijden in de eredivisie en de loting voor het EK 2020. De loting is 18.00 uur live te volgen op NPO 2, NOS.nl en de NOS-app.