liveblog
NOS VoetbalAangepast

Sloetski neemt afscheid van Vitesse na vijfde nederlaag op rij

liveblog gesloten

Spasiba! Do svidaniya!

Leonid Sloetski is opgestapt als trainer van Vitesse

Heerenveen won, maar wij sluiten af met de man van de avond: Leonid Sloetski. Zijn periode als trainer van Vitesse zal niet herinnerd worden om het prachtige voetbal, maar toch zal de vrolijke en sociale Rus gemist worden. Spasiba!

Zaterdag zijn we uiteraard weer terug met drie eredivisieduels, volop buitenlands voetbal en natuurlijk de loting voor het Europees kampioenschap voetbal. Spasiba! Do svidaniya!

Het programma in de eredivisie

Speelronde 15 in de eredivisie

Ajax wint ruim in eredivisie vrouwen

Met drie goals heeft Marjolijn van den Bighelaar Ajax aan een ruime zege geholpen op PEC Zwolle in de eredivisie voor vrouwen. De Amsterdammers wonnen met 4-0.

Van den Bighelaar voltooide haar hattrick al kort na rust. In de slotfase zorgde Vanity Lewerissa voor de eindstand. Door de winst komt Ajax tot op een punt van koploper PSV. Maar die ploeg komt zondag nog in actie tegen nummer drie FC Twente.

Marjolijn van den Bighelaar in 2017

Schalke stijgt naar tweede plek

In de Duitse Bundesliga is er juist een nieuwe nummer twee. Schalke 04 won met de nodige moeite thuis van Union Berlin. Een treffer van Suat Serdar vijf minuten voor tijd volstond voor de 2-1 zege, waardoor de club uit Gelsenkirchen op gelijke hoogte is gekomen met koploper Borussia Mönchengladbach.

Mönchengladbach speelt zaterdag tegen nummer vijf SC Freiburg en kan dan weer alleen koploper zijn. Ook RB Leipzig (dat op bezoek gaat bij SC Paderborn) en Bayern München (dat Bayer Leverkusen ontvangt) kunnen Schalke dit weekend passeren.

Schalke 04 viert feest met de mascotte na de winnende treffer tegen Union Berlin

Strootman stevig op tweede plek

Kevin Strootman heeft met Olympique Marseille de tweede plaats in de Franse Ligue 1 verstevigt. Dankzij een treffer in 89ste minuut van invaller Nemanja Radonjic won Olympique thuis met 2-1 van Stade Brest.

De achterstand van Strootman en co op koploper Paris Saint-Germain, dat zondag op bezoek gaat bij AS Monaco, is vijf punten.

Kevin Strootman in extase na de winnende treffer tegen Stade Brest

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

De samenvatting

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-Vitesse

Van Bergen: 'Deze wedstrijd speelden we voor Chris'

Van Bergen betreurt ontslag Sloetski, maar denkt vooral aan jeugdtrainer

Heerenveen steekt jeugdtrainer hart onder de riem met vierde plaats

Door het opstappen van Vitesse-trainer Leonid Sloetski hebben we het nog niet over de prestaties van sc Heerenveen gehad. En dat terwijl de Friese ploeg door de overwinning gewoon naar de vierde plaats in de eredivisie is gestegen.

Een groter gebaar naar de 34-jarige jeugdtrainer Chris de Wagt is bijna niet mogelijk. De Wagt lijdt al langere tijd aan de zeldzame vorm van botkanker.

De spelers van sc Heerenveen kwamen het veld op met speciale shirts voor jeugdtrainer Chris de Wagt

Doelpunt van de Week: de granaat van Goossens

Doelpunt van de Week: de granaat van Goossens

Eredivisie op Vrijdag

Alles rond het ontslag van Leonid Sloetski en nog veel meer nu live bij Eredivisie op Vrijdag op NPO 1 of de stream op NOS.nl

Tweede periode: FC Volendam, Cambuur of NEC

Stand tweede periode Keuken Kampioen Divisie

1. FC Volendam 8-19 (15-10)
2. Cambuur 8-18 (17-5)
3. NEC 8-17 (11-4)
4. Jong Ajax 8-16 (21-12)
5. De Graafschap 7-14 (16-7)

Cambuur blijft aan kop

Stand bovenin Keuken Kampioen Divisie

1. Cambuur 17-39 (41-11)
2. De Graafschap 16-33 (33-11)
3. Jong Ajax 17-33 (48-26)
4. NAC 17-30 (27-18)
5. FC Volendam 17-30 (26-25)
6. Excelsior 17-28 (36-32)
7. NEC 17-27 (27-21)

Linssen geraakt door ontslag Sloetski: 'Een eer onder hem te voetballen'

Verslagen stond aanvoerder Bryan Linssen voor de camera na de 3-2 nederlaag in Friesland en het daaropvolgende ontslag van zijn trainer Leonid Sloetski. "Hij hield een speech van een minuutje, bedankte ons en zei dat we hem altijd mogen bellen. Het was heel chic hoe hij dat deed. Iedereen was verslagen toen hij dat zei. Ik vind hem een fantastische man en een eer dat ik onder hem heb mogen voetballen."

"Misschien had hij dit al van tevoren bedacht", oppert Linssen. "Terugkomen op de beslissing kan niet, want dan ben je niet meer geloofwaardig. Maar ik ga zeker nog met hem praten om hem te bedanken."

Linssen geëmotioneerd na vertrek Sloetski: 'Dit raakt me heel erg'

Pasveer: 'We hebben de trainer in de steek gelaten'

Pasveer: 'We hebben de trainer in de steek gelaten'

Sloetski stopt: "Mijn tijd zit erop, dat was duidelijk"

Leonid Sloetski heeft zijn afscheid aangekondigd als trainer van Vitesse. Na de 3-2 nederlaag in Heerenveen informeerde Russische oefenmeester zijn spelers in de kleedkamer en trad daarna voor de camera van de NOS naar buiten met zijn besluit.

"Ik wil de spelers, de staf en iedereen bij Vitesse bedanken voor mijn tijd in de eredivisie", begon Sloetski zijn relaas. "Mijn tijd zit erop, ik stop bij Vitesse."

Sloetski: 'Ik wil iedereen bedanken, ik stop bij Vitesse'

Eerste divisie

Kevin Visser opende in de achttiende minuut de score tegen NEC

FC Volendam heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de tweede periode. Het won met 3-1 van NEC en heeft met nog twee duels te gaan de beste papieren om het ticket voor de nacompetitie, die hoort bij het winnen van een periode, binnen te slepen.

SC Cambuur, algeheel koploper in de eerste divisie, kwam een 1-0 achterstand te boven tegen Jong AZ en won met 3-1.

Uitslagen eerste divisie

FC Volendam-NEC 3-1
SC Cambuur-Jong AZ 3-1
Telstar-Jong Ajax 2-3
NAC Breda-MVV Maastricht 2-0
Roda JC-Excelsior 1-2
FC Den Bosch-FC Dordrecht 3-2
Helmond Sport-Jong PSV 2-3
TOP Oss-FC Eindhoven 3-1
De Graafschap-Go Ahead Eagles zondag
Jong FC Utrecht-Almere City maandag

Drie keer eerder vijf nederlagen op rij

Vitesse verliest voor de vijfde keer op rij in de Eredivisie, een evenaring van een negatief clubrecord. Dit gebeurde 3 keer eerder: in oktober-november 1979, december 2002-februari 2003 en februari-maart 2006.

AFGELOPEN

De malaise bij Vitesse blijft aanhouden: op bezoek bij sc Heerenveen moesten de Arnhemmers de vijfde nederlaag op rij slikken. De Friezen wonnen, na een 0-2 achterstand, met 3-2.

90+2' Vitesse stevent af op nederlaag

Ook Jay-Roy Grot is in het veld gekomen voor Lelieveld, maar ook met vijf echte aanvallers komt Vitesse nauwelijks tot kansen. Heerenveen krijgt die kansen wel, maar met name Van Bergen is zijn oude club genadig.

sc Heerenveen-Vitesse 3-2

Intussen in Kerkrade....

Is het eerstedivisieduel tussen Roda JC en Excelsior voorlopig gestaakt. Excelsior-speler Rai Vloet bleef even liggen na een opstootje in de zestien van Roda JC, gebaarde vervolgens naar de tribunes waarop hij van alles naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Scheidsrechter Oostrom besloot daarop de boel tijdelijk te onderbreken, maar inmiddels wordt er weer gevoetbald.

85' Buitink bijna, Van Bergen dichtbij

Daar was bijna de 3-3, maar het schot van Thomas Buitink in de korte hoek wordt gekeerd door Hahn. Aan de andere kant was Van Bergen, die tegenstander Lelieveld in de tweede helft tureluurs dribbelt, dicht bij de 4-2. Zijn schot gaat voorlangs.

sc Heerenveen-Vitesse 3-2

Alles-of-niets voor Sloetski

Ook Vitesse-trainer Leonid Sloetski voert een dubbele wissel door. Aanvallers Thomas Buitink en Nouha Dicko komen erin voor middenvelders Richedly Bazoer en Navarone Foor. Kunnen zij de vijfde nederlaag op rij voorkomen?

sc Heerenveen-Vitesse 3-2

69' GOAL SC HEERENVEEN

Jens Odgaard doet het uit de draai voor Heerenveen: 3-2. Wordt dit toch de vijfde nederlaag op rij voor Vitesse? Donkere wolken pakken zich samen boven trainer Leonid Sloetski.

sc Heerenveen-Vitesse 3-2

Jens Odgaard schreeuwt het uit na zijn treffer tegen Vitesse

63' GOAL SC HEERENVEEN

Mitchell van Bergen scoort tegen zijn oude club!. Hij ontsnapt aan de linkerkant, passeert Lelieveld en schuift de bal langs Pasveer in het doel.

sc Heerenveen-Vitesse 2-2

Mitchell van Bergen juicht na zijn gelijkmaker tegen Vitesse

58' Dubbele wissel Heerenveen

Een dubbele wissel bij sc Heerenveen. Rodney Kongolo was ziek deze week, maar komt nu toch in het veld voor Jordy Bruijn. En ook Alen Halilovic gaat eruit, zijn vervanger is de Deen Anders Dreyer.

sc Heerenveen-Vitesse 1-2

55' Heerenveen dreigt, maar bijt nog niet

Vitesse lijkt de problemen over zichzelf te hebben afgeroepen door Heerenveen een strafschop te gunnen kort voor rust. Heerenveen, dat een belabberde eerste helft speelde, komt met heel andere intenties uit de kleedkamer. Het is een kwestie van overleven geworden voor de Arnhemmers, maar de tweede helft duurt nog heel lang.

sc Heerenveen-Vitesse 1-2

TWEEDE HELFT

Heerenveen heeft in eigen huis afgetrapt voor de tweede helft tegen Vitesse. Stand: 1-2.

Tussenstanden eerste divisie

In de eerste divisie nadert de strijd om de tweede periode zijn ontknoping. Drie duels voor het einde van de periode spelen koploper NEC en nummer twee FC Volendam tegen elkaar.

Na een helft lijkt het erop dat we misschien wel een nieuwe koploper gaan krijgen in de periode. Volendam leidt namelijk met 2-0.

Ruststanden speelronde 15 eerste divisie

FC Volendam-NEC 2-0
SC Cambuur-Jong AZ 2-1
Telstar-Jong Ajax 0-1
NAC Breda-MVV Maastricht 1-0
Roda JC-Excelsior 1-2
FC Den Bosch-FC Dordrecht 2-0
Helmond Sport-Jong PSV 0-3
TOP Oss-FC Eindhoven 2-1
De Graafschap-Go Ahead Eagles zondag
Jong FC Utrecht-Almere City maandag

Vitesse favoriet van Faik

Hicham Faik scoort voor de vierde keer tegen Vitesse in de Eredivisie. Tegen geen enkel ander team maakte Faik meer dan een Eredivisie-doelpunt.

Hicham Faik neemt de bal mee na zijn benutte strafschop tegen Vitesse

RUST

Het is rust in Friesland. Matavz en Linssen brachten Vitesse op 2-0 tegen een bijzonder zwak Heerenveen. Faik benutte kort voor rust een strafschop en dus is het 1-2.

sc Heerenveen-Vitesse 1-2

40' GOAL SC HEERENVEEN

Bruijn wordt in het strafschopgebied even vastgehouden door Doekhi en arbiter Makkelie aarzelt niet. Aanvoerder Faik schiet de strafschop rustig door het midden binnen: 1-2.

Nu kan Vitesse zichzelf verwijten maken. Na de eerste vijf minuten heeft sc Heerenveen een armetierige indruk gemaakt, maar door deze tegentreffer zouden de Friezen zomaar kunnen geloven in een ommekeer.

sc Heerenveen-Vitesse 1-2

Telt 'ie? Telt 'ie echt?

De 2-0 van Vitesse leidde niet tot euforische taferelen bij de Arnhemmers. Sterker, doelpuntenmaker Linssen juichte nauwelijks. Reden voor Remko Pasveer om te twijfelen aan de geldigheid van de goal (en zijn assist).

Na overleg met rechtsback Julian Lelieveld en een schalks ook richting de bank durft de doelman toch te juichen.

Remko Pasveer juicht na zijn assist op het tweede doelpunt van Vitesse tegen Heerenveen

21' GOAL VITESSE

Sinds de goal van Tim Matavz is Heerenveen de kluts kwijt. Matavz zelf verprutste een tweede opgelegde kans, maar dat geldt niet voor Bryan Linssen. De aanvoerder is alert op een lange bal van doelman Remko Pasveer en loopt de bal simpel in het Friese doel: 0-2.

sc Heerenveen-Vitesse 0-2

Bryan Linssen glijdt de bal in het doel tegen sc Heerenveen

Van Gaal en Van der Lem op bezoek bij Jonker

Veel hoger is het bezoek op de tribunes van Telstar in Velsen-Zuid niet vaak geweest, vermoedelijk...

10' Tegen de verhouding?

Het doelpunt zou je tegen de verhouding in kunnen noemen. Het is juist sc Heerenveen dat het spel maakte en ook al een paar kansjes kreeg. Bij de poging van Mitchell van Bergen (oud-Vitesse) schoten de toeschouwers zelfs even op van de banken. De rechtsbuiten dribbelde naar binnen en krulde de bal maar net over de kruising van Vitesse.

sc Heerenveen-Vitesse 0-1

9' GOAL VITESSE

Tim Matavz wordt in de diepte gestuurd door jubilaris Navarone Foor en haalt verwoestend uit...nou ja, dat niet. Maar het wippertje van Matavz rolt via de paal wel in het doel van Heerenveen. Vitesse leidt: 0-1.

sc Heerenveen-Vitesse 0-1

Een plukje juichende Vitesse-spelers na de snelle goal van Tim Matavz tegen Heerenveen

AFTRAP

De vijftiende speelronde van de eredivisie is begonnen! Kan Leonid Sloetski met Vitesse de vijfde nederlaag op rij voorkomen in Heerenveen?

Kan Sloetski crisis bij Vitesse bezweren?

Leonid Sloetski voor het duel met sc Heerenveen

Na vier nederlagen op rij in de eredivisie is het crisis in Arnhem. Het spel is niet om aan te zien, het publiek mort en op de Instagram-pagina van Sloetski is het al een tijdje stil. En dan wacht vanavond een uitwedstrijd bij sc Heerenveen.

Wat is er mis en wat moet er gebeuren? Vijf vragen aan Richard van der Made, die Vitesse al jarenlang op de voet volgt voor Omroep Gelderland en de NOS.

Vitesse in crisis: 'We moeten de moed erin houden'

Pechvogel Dembelé weer geblesseerd

Barcelona kan twee tot drie maanden geen beroep doen op Ousmane Dembélé. De Franse aanvaller heeft in het Champions League-duel met Borussia Dortmund een spierblessure in het dijbeen opgelopen en moet het voorlopig rustig aan doen.

Sinds de Franse vleugelflitser in de zomer van 2017 overkwam van Borussia Dortmund heeft hij al 58 wedstrijden gemist wegens blessures.

Lionel Messi neemt poolshoogte bij de geblesseerde Ousmane Dembelé in het duel met Borussia Dortmund

De honderdste voor Foor

Navarone Foor begint vanavond pas voor de vijfde keer dit seizoen in de basis bij Vitesse. Voor de middenvelder is het wel meteen een bijzonder duel: zijn honderdste eredivisieduel in het shirt van Vitesse.

Dat zijn er nog wel altijd 15 minder dan het aantal duels dat hij speelde voor aartsrivaal NEC.

Smaakmaker Ejuke is ziek, spelmaker Halilovic krijgt kans

sc Heerenveen moet smaakmaker Chidera Ejuke en Rodney Kongolo vanavond missen tegen Vitesse. In hun plaats spelen Jordy Bruijn (die op 20 januari 2018 zijn eredivisiedebuut maakte in Arnhem tege Vitesse) en het Kroatische voormalige wonderkind Alen Halilovic.

Alen Halilovic was op zijn zestiende de jongste debutant ooit in het nationale elftal van Kroatië en een jaar later stond hij al bij Barcelona op het trainingsveld met zijn idool en nieuwe ploeggenoot Lionel Messi.

Diezelfde Halilovic is nu 23 en tot nu toe vooral bankzitter bij sc Heerenveen. Lees hier een uitgebreid portret van de Kroatische spelmaker.

Alen Halilovic

Opstellingen

De opstellingen van sc Heerenveen en Vitesse

Aftellen

Om 20.00 uur trappen sc Heerenveen en Vitesse speelronde 15 in de eredivisie op gang. De speciale tenues van de thuisploeg - bedoeld om jeugdtrainer Chris de Wagt een hart onder de riem te steken - liggen klaar.

Veldwijk opent eigen tatoeageshop

Het belooft een bijzondere vrijdagavond voor Lars Veldwijk te worden. De aanvaller van Sparta opent om 19.00 uur zijn eigen tatoeageshop.

"Ik ben 28, dus je moet ook denken aan na je carrière. Mijn beste vriend is tatoeëerder. Dit kwam nu op ons pad", zegt Veldwijk tegenover RTV Rijnmond.

Zaterdag moet Veldwijk de naalden en de inkt even laten voor wat het is als hij vanaf 18.30 uur met Sparta de uitwedstrijd tegen Willem II speelt.

Van Bommel: 'Winnen van Emmen is noodzaak'

PSV-trainer Mark van Bommel beschikt in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Emmen, zondag om 20.00 uur, hoogstwaarschijnlijk over een fitte groep.

"Onze spelers hebben de wedstrijd in Lissabon fysiek op een normale wijze verteerd. Links en rechts zijn er wat gebruikelijke klachten, maar ik verwacht ze morgen allemaal op het trainingsveld", aldus Van Bommel.

De coach benadrukt dat alleen een zege in Emmen iets van het slechte gevoel na de desastreuze uitschakeling in de Europa League kan wegspoelen. "Wij moeten van onszelf eisen dat we zondag de rug rechten. En dat betekent drie punten halen, want dat is noodzaak."

"Emmen haalt de punten over het algemeen in eigen huis. We hebben vorig jaar ervaren dat ze zich daar niet zomaar gewonnen geven. We zijn gewaarschuwd, wat dat betreft."

FC Emmen-PSV eindigde vorig seizoen in 2-2 door twee late goals van Nicklas Pedersen.

Mark van Bommel

Mooi gebaar spelers Heerenveen

Heerenveen draagt vanavond bij de opkomst voor het competitieduel met Vitesse een speciaal shirt. De spelers dragen op eigen initiatief een shirt met de naam van jeugdtrainer Chris de Wagt erop.

De 34-jarige De Wagt lijdt al langere tijd aan de zeldzame vorm van botkanker.

Stam blijft Feyenoord volgen: 'Krijgen de nieuwe mensen de tijd?'

Een jaar geleden werd Jaap Stam trainer van PEC Zwolle, drie maanden later stond hij al aan het roer bij Feyenoord en nu kijkt hij werkloos toe als die twee ploegen zondag in de Kuip tegenover elkaar staan.

Na een serie teleurstellende resultaten besloot uiteindelijk Stam de brui eraan te geven. Toch volgt hij Feyenoord nog met meer dan gemiddelde interesse.

"Bij Feyenoord beseffen ze ook wel dat de structuur en visie aangepakt moeten worden. Maar krijgen de nieuwe mensen daar de tijd voor? Of willen andere partijen ook een aandeel hebben in het neerzetten van de club?"

Stam had grote twijfels bij Feyenoord na vertrek Van Geel

Italiaanse clubs strijden tegen rascime

De Italiaanse voetbalclubs uit de Serie A hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat er snel en nog harder moet worden opgetreden tegen racisme.

"Het is een probleem en we hebben de afgelopen jaren niet genoeg gedaan om dit te bestrijden", klinkt het onder meer in de verklaring, zoals die onder meer is te lezen op de website van Juventus.

"De beelden van spelers die in het Italiaanse voetbal slachtoffer van racisme zijn, worden besproken en gaan de hele wereld over. Wij schamen ons ervoor."

Diverse spelers zoals Romelu Lukaku, Mario Balotelli en Moise Kean zijn in het verleden in Italië herhaaldelijk slachtoffer geworden van racisme.

'Kans klein dat Ejuke en Kongolo spelen'

Chidera Ejuke en Rodney Kongolo ontbreken vrijdagavond zo goed als zeker bij sc Heerenveen voor het thuisduel met Vitesse. Het duo is ziek, zo zegt trainer Johnny Jansen tegen Omrop Fryslân.

De kans is groot dat Jordy Bruijn en Alen Halilovic het tweetal vervangen. De aftrap in het Abe Lenstra-stadion is vanavond om 20.00 uur.

Liverpool komende weken zonder Fabinho

Slecht nieuws voor Liverpool in aanloop naar de traditioneel drukke decembermaand. De koploper van de Premier League mist middenvelder Fabinho de komende weken door een enkelblessure.

De 26-jarige Braziliaan moest afgelopen woensdag op Anfield in het Champions League-duel met Napoli (1-1) al na 18 minuten het veld verlaten.

Fabinho

Zware knieblessure Hatzidiakos 

AZ mist Pantelis Hatzidiakos de rest van het seizoen door een zware knieblessure. De Griekse centrale verdediger werd donderdag in het Europa League-duel met Partizan Belgrado (2-2) in de 54ste minuut gewisseld, nadat hij geblesseerd was geraakt in een duel met een speler van Partizan.

Ferdy Druijf, die met twee goals een belangrijk aandeel had in het gelijkspel van AZ, was de vervanger van Hatzidiakos.

De Griekse international verving de laatste weken de eveneens geblesseerde Ron Vlaar in het hart van de verdediging bij AZ.

Pantelis Hatzidiakos

Van der Maarel niet fit bij FC Utrecht

FC Utrecht-trainer John van den Brom moet zondag in het thuisduel met hekkensluiter RKC Waalwijk (aftrap 14.30 uur) waarschijnlijk Mark van der Maarel missen.

De gelegenheidslinksback van FC Utrecht raakte volgens Van den Brom afgelopen woensdag geblesseerd op de training. "Voor de rest is iedereen fit", aldus de trainer, die de voorbije twee eredivisie duels verloor met Ajax (4-0) en AZ (0-3).

'Loting WK-kwalificatie niet in Qatar'

De loting van de Europese kwalificatiereeks voor het WK voetbal van 2022 in Qatar gebeurt voor het eerst sinds het WK 1990 niet in het gastland.

Volgens bronnen binnen de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese bond UEFA zal de ceremonie in november of december 2020 worden gehouden in het Zwitserse Zürich.

De 55 nationale elftallen van de UEFA beginnen in maart 2021 aan het kwalificatietraject voor het WK.

Ronald Koeman

Osman en Mauro Junior starten bij Heracles

Mohammed Osman en Mauro Junior krijgen zaterdag bij Heracles Almelo een basisplaats voor het duel met ADO Den Haag (aftrap 20.45 uur).

Osman is hersteld van een spierblessure. "We hebben Osman nodig in de ploeg", legde Frank Wormuth uit tegen TC Tubantia. De trainer denkt dat de Syrische middenvelder nog niet klaar is voor een volledige wedstrijd.

Wormuth bevestigde dat Heracles door de zware blessure van Navajo Bakboord in de winterstop op zoek gaat naar een nieuwe rechtsback.

PSV-huurling Mauro Júnior is opgeleefd bij Heracles Almelo

Vincent Janssen draait lekker in Mexico

Vincent Janssen lijkt zijn draai bij het Mexicaanse Monterrey te hebben gevonden. De oud-spits van AZ en Tottenham Hotspur was donderdag met een goal en assist belangrijk in de met 5-2 gewonnen competitiewedstrijd tegen Santos.

Volgens de Mexicaanse journalist Daniel Reyes speelde Janssen "zijn beste wedstrijd" tot nu toe voor Monterrey. Janssen staat op 8 goals (2 assists) in 17 wedstrijden voor zijn werkgever.

Vincent Janssen viert zijn doelpunt voor Monterrey tegen Santos

Feyenoord met rouwbanden

Feyenoord speelt zondag met rouwbanden het thuisduel met PEC Zwolle. De club wil daarmee de donderdag overleden Pim Verbeek (63) eren.

De wedstrijd begint zondag om 16.45 uur en wordt voorafgegaan door een minuut stilte.

Verbeek was tussen 1989 en 1991 in diverse functies actief bij Feyenoord, waaronder als hoofdtrainer.

Een overzicht van de loopbaan van Verbeek:

Na valse start groeit Verbeek uit tot zeer gerespecteerd voetbaltrainer

Memphis en Wijnaldum in select gezelschap

Een aardige compliment voor Oranje. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum zijn door de UEFA opgenomen in het favoriete elftal van de EK-kwalificatie.

Depay (6 goals, 8 assists) en Wijnaldum (8 goals, 2 assists) hadden een groot aandeel in de kwalificatie van Oranje voor het EK.

Grote vraag naar EK-tickets: 'Er is absolute schaarste'

Wie volgend jaar in de Johan Cruijff ArenA op de tribune wil zitten bij een EK-wedstrijd van het Nederlands elftal, moet geluk hebben. De vraag naar kaarten is enorm.

"De vraag overschrijdt het aanbod wel twintig tot dertig keer", zegt Gijs de Jong, die namens de KNVB toernooidirecteur is van speelstad Amsterdam. "Er is absolute schaarste."

Een groot gedeelte van de beschikbare kaarten voor het EK 2020 is al verkocht tijdens de eerste verkoopfase in de zomer. Na de loting van zaterdag in Boekarest begint de tweede fase, waarin per wedstrijd kaarten op de markt komen voor de vakken die bedoeld zijn voor de twee landen die in actie komen.

"Grofweg 70 tot 80 procent van de kaarten is al verkocht", zegt De Jong. "Na de loting komen de kaarten vrij voor de betrokken bonden. In Amsterdam betekent dat 6.000 tot 7.000 tickets per wedstrijd."

Virgil van Dijk, Memphis Depay en Frenkie de Jong

Ajax mist Labyad tegen Twente, Ziyech onzeker

Ajax kan komende zondag in het uitduel met FC Twente (aftrap 12.15 uur) geen beroep doen op Zakaria Labyad. De aanvaller heeft last van een knieblessure, die hij opliep in het gewonnen Champions League-duel met Lille (0-2).

"Zijn knie wordt verder onderzocht en zodra er meer bekend is dan zullen we dat melden", aldus coach Erik ten Hag op de website van Ajax.

Hij tast nog in het duister over de inzetbaarheid van Hakim Ziyech. "Hij heeft donderdag niet met de groep getraind, we moeten de komende dagen afwachten."

'Wordt gevecht met Twente'

Ten Hag verwacht met Ajax een pittige klus tegen zijn voormalig werkgever waar hij als speler en assistent-coach werkzaam was. "We weten dat het bij Twente lastig is, maar we móeten winnen. Het stadion staat bekend om de entourage en goeie ambiance. Dat het een gevecht wordt, dat is zeker."

Zakaria Labyad

Bosz heeft Sinkgraven terug bij Leverkusen

Daley Sinkgraven staat voor zijn rentree bij Bayer Leverkusen. De Nederlandse vleugelverdediger traint na een bovenbeenblessure weer mee met de selectie van trainer Peter Bosz. Sinkgraven zou zaterdag in de uitwedstrijd van Bayer tegen Bayern München minuten kunnen maken.

Daley Sinkgraven (zwarte shirt)

Arsenal ontslaat Emery

Arsenal heeft trainer Unai Emery ontslagen. De Spanjaard wordt door de clubleiding verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten. Assistent Fredrik Ljungberg neemt verlopig Emery's taken over.

De 2-1 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt in de Europa League betekende de nekslag voor Emery, die sinds medio 2018 in Londen werkzaam was.

De Gunners wachten al zeven opeenvolgende duels op een overwinning en zijn in de Premier League naar de achtste plaats afgezakt.

Fans van Arsenal toonden donderdagavond tegen Frankfurt hun ongenoegen over trainer Unai Emery

Nederlandse voetbalvrouwen opnieuw in actie in Frankrijk

De Nederlandse voetbalvrouwen doen in maart volgend jaar mee aan een vriendschappelijk toernooi in Frankrijk. Ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk is de vice-wereldkampioen, samen met Brazilië en Canada, uitgenodigd. Alle duels worden gespeeld in Calais en Valenciennes.

Die laatste stad is geen onbekend terrein voor Oranje, dat tijdens het WK voetbal afgelopen zomer daar de kwartfinales speelde tegen Italië.

Sarina Wiegman

'Ontslag Sloetski zou groot gezichtsverlies zijn voor Vitesse-eigenaar'

Wat is er bij Vitesse aan de hand? De Arnhemmers verloren de laatste vier eredivisieduels en hopen vanavond tegen sc Heerenveen op een ommekeer.

Nog niet zo heel lang geleden stond Vitesse er prima voor in de eredivisie. De resultaten waren goed, de Arnhemmers deden bovenin mee en trainer Leonid Sloetski was een graag geziene, vrolijke gast op televisie en sociale media.

Wat moet er gebeuren? Vijf vragen aan Richard van der Made, die Vitesse al jarenlang op de voet volgt voor Omroep Gelderland en de NOS.

Ook trainer Leonid Sloetski en doelman Remko Pasveer bespreken de slechte serie van Vitesse:

Vitesse in crisis: 'We moeten de moed erin houden'

Feyenoord koestert sprankje hoop

Een strijdend Feyenoord kwam donderdagavond in De Kuip niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Rangers FC. De Rotterdammers moeten daardoor vrezen voor uitschakeling in de Europa League, al koesteren ze nog een sprankje hoop.

Na afloop baalden Orkun Kokcü en Leroy Fer van de puntendeling tegen de Schotten:

Teleurgestelde Kökcu: 'Hadden meer uit al die kansen moeten halen'
Fer: 'Jezelf belonen in eerste helft en meer goals maken'

Feest bij AZ; Druijf is de grote man

AZ stuntte donderdagavond in Den Haag door zich met tien man naar een 2-2 gelijkspel tegen Partizan Belgrado te knokken na een 2-0 achterstand.

Daarmee is kwalificatie voor de knock-out-fase van de Europa League een feit. Invaller Ferdy Druijf was met twee goals, waaronder een in de 92ste minuut, de talisman van de Alkmaarders.

De euforie bij de Alkmaarders was na afloop groot:

Druijf: 'Mijn opdracht? Twee goals maken, het gelijktrekken'
Koopmeiners: 'Niet te beschrijven wat er op het eind gebeurde'

PSV likt zijn wonden

Het is vandaag Black Friday in de commerciële wereld, maar voor PSV was het donderdagavond in Lissabon Black Thursday.

De ploeg van trainer Mark van Bommel werd na een kansloze 4-0 nederlaag tegen Sporting Portugal uitgeschakeld voor overwintering in de Europa League. Daarmee lijkt PSV op een uiterst mager voetbalseizoen af te stevenen.

Van Bommel gaf na afloop tekst en uitleg, maar de perschef van PSV onderbrak plots het gesprek:

Perschef PSV grijpt in bij gesprek tussen Van Bommel en Maalderink
Dumfries: 'We moeten niet met ons hoofd omlaag gaan lopen'

Zorgt Vitesse in Friesland voor ommekeer?

Er wordt vanavond in Friesland alweer gevoetbald in de eredivisie. sc Heerenveen trapt om 20.00 uur af tegen het geplaagde Vitesse.

Kunnen de Arnhemmers hun slechte reeks van vier nederlagen op rij doorbreken?

Het programma van speelronde 15
De stand na speelronde 14

Goedemorgen!

Welkom bij het liveblog in aanloop naar de vijftiende speelronde van de eredivisie. Door middel van nieuws, tweets, video's en overige wetenswaardigheden blikken we vooruit op het voetbalweekend.