liveblog
NOS VoetbalAangepast

Excelsior verliest na turbulente week, comeback Dortmund eindigt bij 3-3

liveblog gesloten

Fijne avond en graag tot morgen!

Hiermee besluiten we het liveblog voor vanavond. Zaterdag zijn we terug met onder meer FC Utrecht-AZ (18.30 uur) en Ajax-Heracles Almelo (19.45 uur). Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Zaterdag gaat de eredivisie verder

Lille verliest 'generale' voor Ajax

Paris Saint-Germain-Lille OSC is geëindigd in 2-0. De regerend landskampioen vergroot de voorsprong op nummer twee Olympique Marseille daardoor tot elf punten. Lille is achtste, maar heeft slechts drie punten minder dan Marseille.

Woensdag neemt Lille het in eigen huis op tegen Ajax in de Champions League.

Eredivisie vrouwen: drie keer 4-0

Koploper PSV heeft in de eredivisie voor vrouwen een grote zege geboekt op PEC Zwolle. PSV won met 4-0 dankzij twee goals van Joëlle Smits, topscorer van de eredivisie, en twee treffers van Katja Snoeijs, die afgelopen week haar debuut maakte in het Nederlands elftal.

Landskampioen FC Twente won met dezelfde cijfers van ADO Den Haag. International Renate Jansen maakte drie van de vier doelpunten, topscorer Fenna Kalma scoorde ook.

PEC-speelster Shanel Smid in duel met Joëlle Smits

Cambuur aan kop, De Graafschap blijft in spoor

Aan kop van de eerste divisie veranderde niet veel. Koploper SC Cambuur boekte een 3-0 zege bij FC Eindhoven Pas na rust leidde het Friese overwicht tot succes. Calvin Mac-Intosch kopte raak uit een vrije trap van Mees Hoedemakers, Robert Mühren scoorde op aangeven van Issa Kallon en Mitchel Paulissen tekende met een prachtig schot voor 3-0.

Nummer twee De Graafschap won thuis met 4-1 van Jong PSV. Na de 0-1 van Amar Catic, die intikte na doelman Hidde Jurjus te hebben omspeeld, kopten Daryl van Mieghem en Ted van de Pavert de 2-1 ruststand op het bord. Na rust trof Mohamed Hamdaoui doel met een bekeken schot en Stef Nijland na een mooie aanval.

Mitchell van der Gaag, vorig jaar nog werkzaam als trainer van NAC, deed met Jong Ajax zijn oude werkgever pijn: 1-2.

Comeback Borussia eindigt bij 3-3

Arm SC Paderborn. Na de 3-1 van Jadon Sancho vlak na rust verdedigde het de 3-1 voorsprong tegen Borussia Dortmund met man en macht. Axel Witsel (84ste minuut) en Marco Reus (92ste minuut) verpestten het feestje van de nummer zeventien van de Bundesliga alsnog.

Maar of Die Borussen daar echt blij mee zijn...?

De uitslagen

Uitslagen speelronde 16 in de Keuken Kampioen Divisie

FC Dordrecht - Telstar 2-3
Go Ahead Eagles - Roda JC 1-1
MVV Maastricht - TOP Oss 4-0
NAC Breda - Jong Ajax 1-2
FC Eindhoven - SC Cambuur 0-3
Helmond Sport - NEC 1-2
Excelsior - FC Volendam 1-2
De Graafschap - Jong PSV 4-1
Jong FC Utrecht - Jong AZ 2-1
Almere City FC - FC Den Bosch 0-2

Dortmund doet wat terug

Nog geen twee minuten na rust zet Borussia Dortmund de achtervolging in op Paderborn. Jadon Sancho haalt de trekker over: 1-3.

Borussia Dortmund-SC Paderborn 1-3

Paderborn op 3-0 in Dortmund

De defensie van Borussia Dortmund is vanavond zo lek als een mandje tegen het gepromoveerde SC Paderborn. Nu wordt Julian Weigl op snelheid geklopt door Gerrit Holtmann en staat het nog voor rust 3-0 voor de bezoekers. Let wel, Paderborn is de nummer 17 van de Bundesliga.

Borussia Dortmund-SC Paderborn 0-3

Icardi opent de score voor PSG

Ook in het Parc des Princes is gescoord. Mauro Icardi is de doelpuntenmaker, alweer de tiende treffer in elf optredens van de Argentijnse aanwinst.

Paris Saint-Germain-Lille OSC 1-0

Was ist denn hier los?

SC Paderborn is zojuist op 2-0 gekomen op bezoek bij Borussia Dortmund. De doelpuntenmaker is opnieuw de Congolese-Duitser Streli Mamba, die de Dortmund-defensie andermaal veel te snel af is.

Borussia Dortmund-SC Paderborn 0-2

Neymar terug bij PSG tegen Lille

Ook in Frankrijk is zojuist een interessant duel van start gegaan. Koploper Paris Saint-Germain ontvangt in het Parc des Princes Lille OSC, de komende tegenstander van Ajax in de Champions League.

Bij PSG staat Neymar voor het eerst sinds 5 oktober weer aan de aftrap. De Braziliaanse sterspeler is hersteld van een hamstringblessure.

Paris Saint-Germain-Lille OSC 0-0

Neymar warmt zich op bij PSG voor het duel met Lille OSC

Paderborn op voorsprong in Dortmund

In Duitsland is inmiddels een kwartier gespeeld bij Borussia Dortmund-SC Paderborn. De verrassende tussenstand: 1-0 voor de bezoekers. Streli Mamba rondde een vlijmscherpe counter af.

Borussia Dortmund-SC Paderborn 0-1

Donk en Babel verliezen topper

Aan het begin van de avond vertelden we over de Turkse topper met een Nederlandse tintje. Die topper tussen Galatasaray en Basaksehir is geëindigd in een 1-0 zege voor de bezoekers.

De Noorse invaller Fredrik Gulbrandsen maakte een kwartier voor tijd 1-0 tegen de ploeg van Ryan Babel en Ryan Donk. Eljero Elia mag dus juichen, al bleef hij de hele wedstrijd op de bank bij Basaksehir.

Galatasaray-Basaksehir 0-1

18' Excelsior geeft rode kaart aan racisme

Zoals aangekondigd tonen de supporters in het stadion van Excelsior in de 18de minuut massaal de rode kaart aan racisme. Ahmad Mendes Moreira (rugnummer 18) waardeert het gebaar met een applaus.

De Kralingers staan inmiddels wel op een 1-0 achterstand tegen FC Volendam.

Programma speelronde 16

Programma Keuken Kampioen Divisie

FC Dordrecht - Telstar
Go Ahead Eagles - Roda JC
MVV Maastricht - TOP Oss
NAC Breda - Jong Ajax
FC Eindhoven - SC Cambuur
Helmond Sport - NEC
Excelsior - FC Volendam
De Graafschap - Jong PSV
Jong FC Utrecht - Jong AZ
Almere City FC - FC Den Bosch

Mendes Moreira in de basis, uiteraard

Na een week in het oog van de storm begint Ahmad Mendes Moreira tegen FC Volendam gewoon in de basis bij Excelsior. Uiteraard.

Meer goed nieuws voor Surinaamse bondscoach

Bondscoach Dean Gorré troost Joel Baja nadat Suriname in 2015 door Nicaragua werd uitgeschakeld in de WK-kwalificatie

Het Surinaamse voetbalelftal plaatste zich afgelopen dinsdag voor het eerst in de historie voor de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. En dat zou weleens het begin van iets heel moois kunnen zijn.

Tot vorige week moesten Nederlandse spelers met Surinaams bloed nog hun Nederlandse nationaliteit inleveren als ze voor Suriname wilden uitkomen. Maar door een zogeheten sportpaspoort is dat niet meer nodig. Daardoor kan bondscoach Dean Gorré eindelijk putten uit het grote arsenaal aan profs uit Europese competities.

Nigel Hasselbaink, de eerste die gebruik maakte van het sportpaspoort, schoot Suriname dinsdag langs Nicaragua. En hij zou binnenkort weleens gevolgd kunnen worden door een heel rijtje gerenommeerde voetballers. Ook Kelvin Leerdam (Seattle Sounders), Ryan Donk (Galatasaray), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa), Florian Jozefzoon (Derby County), Diego Biseswar (PAOK Saloniki), Mitchell Donald (Evkur Yeni Malatyaspor) en Miquel Nelom (Willem II) zouden binnenkort hun opwachting maken.

Onana niet verrast door racisme-incident: 'Dat ben je gewend als je zwart bent'

Onana over racisme in de eredivisie: 'Ben je gewend als je zwart bent'

De racistische leuzen waarmee Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira afgelopen weekeinde werd geconfronteerd hebben ook bij Ajax-doelman André Onana een gevoelige snaar geraakt. Onana zegt in het Nederlandse voetbal geregeld te maken te krijgen met racisme. "Vorig jaar keerden de supporters in Utrecht zich tegen me. Dat ben je gewend als je zwart bent. Ik probeer het te negeren. Ik ben zwart en daar ben ik trots op."

Enkele jaren geleden kwam zijn huidskleur ook ter sprake tijdens gesprekken met een buitenlandse club. "Ik wil de club niet noemen, maar twee jaar geleden sprak ik met een club en zij zeiden: 'Het is hier lastig voor zwarte mensen'."

'Dingen meegemaakt bij Ajax'

Bij Ajax voelt Onana zich gewaardeerd, maar vooral als het sportief goed gaat. "Dat is het lot van een keeper, vooral als je zwart bent. Het is een combinatie, denk ik. Bij Ajax heb ik ook wel een paar dingen meegemaakt die wat beter hadden gekund."

Excelsior staat stil bij racisme

Excelsior neemt het vanavond om 20.00 uur in eigen stadion op tegen FC Volendam. Zoals alle clubs in het de eredivisie en eerste divisie zal in Rotterdam in de eerste minuut van de wedstrijd (letterlijk) stilgestaan worden bij de racistische bejegening die Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira vorige week onderging.

Zodra de spelklok 18 minuten (het rugnummer van Mendes Moreira) aangeeft, is het juist de bedoeling dat iedereen gaat staan en een rode kaart toont tegen racisme.

Aanvoerder Donk en Babel starten in Turkse topper

In Turkije staat om 18.30 uur al de topper tussen regerend kampioen Galatasaray en vice-kampioen Basaksehir op het programma. In die Istanbulse derby tussen de traditionele topclub en de recente grootmacht (met dank aan de steun van president Erdogan) verzekerde Galatasaray zich vorig jaar op de voorlaatste speeldag van de Turkse titel.

Uiteraard zit er ook een Nederlands tintje aan dit duel. Bij Galatasaray staan aanvoerder Ryan Donk en Ryan Babel in de basis. Eljero Elia begint op de bank bij Basaksehir, in gezelschap van een paar andere fraaie namen als Robinho, Arda Turan, Demba Ba en Gökhan Inler. Ook de Australiër Aziz Behich, die vorig seizoen vier keer mocht invallen bij PSV in de eredivisie, zit bij Basaksehir op de bank.

Van Ginkel op de weg terug bij Chelsea

Marco van Ginkel is na meer dan een jaar blessureleed teruggekeerd op het trainingsveld van Chelsea. Van Ginkel kwam in april 2018 voor het laatst in actie in een wedstrijd voor PSV, dat hem huurde van Chelsea. In juli vorig jaar werd hij geopereerd aan zijn kruisband en sindsdien zat hij in de lappenmand.

"Voor de meeste spelers is het normaal om buiten te trainen, maar ik heb enkele terugslagen gehad in mijn herstel en dat was heel frustrerend", schrijft Van Ginkel op zijn Instagram-pagina. "Ik werk elke dag keihard. Ik ben er nog niet, maar kom wel steeds dichterbij."

Koopmeiners verlengt bij AZ

Nog meer goed nieuws voor AZ: de club heeft het contract met Teun Koopmeiners opengebroken en met een jaar verlengd tot medio 2023.

Koopmeiners kwam in 2009 bij de jeugdopleiding van AZ terecht en is sinds dit seizoen de aanvoerder. In 91 officiële wedstrijden voor AZ maakte hij 19 goals.

AZ-trainer Slot: 'Oranje-debuut Boadu en Stengs werkt inspirerend'

AZ-trainer Arne Slot is blij met het prima debuut bij Oranje van zijn spelers Calvin Stengs en Myron Boadu. Stengs was dinsdag tegen Estland goed voor twee assists, Boadu scoorde als invaller.

"Dat is natuurlijk heel bijzonder. Of ik trots ben? Dat is meer een woord dat hun ouders zouden moeten gebruiken. Ik vind het vooral heel mooi voor beide jongens, dat ze hier gekomen zijn, zo gespeeld hebben en dat weer meenemen naar AZ. Dat werkt inspirerend."

Later vanavond in Nieuwsuur en op NOS.nl: een reportage met AZ-trainer Arne Slot en FC Utrecht-coach John van den Brom over hun duel van morgenavond.

AZ-trainer Slot: 'Oranje-debuut Boadu en Stengs werkt inspirerend'

Vermeer terug onder de lat bij Feyenoord

Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer staat zondag weer onder de lat bij Feyenoord bij de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Vermeer raakte geblesseerd in het laatste competitieduel met RKC Waalwijk en moest zich daardoor afmelden voor het Nederlands elftal.

Of de eveneens geblesseerd geraakte Marcos Senesi tegen Groningen kan meedoen, is nog niet zeker. "Ik kan een aantal spelers niet gebruiken, maar dat weet ik pas na de training van zaterdag", zei trainer Dick Advocaat. "Marcos heeft wel meegetraind, maar we beslissen na onze laatste training voor vertrek naar Groningen."

Feyenoord won na het aantreden van Advocaat twee competitiewedstrijden, tegen VVV-Venlo en RKC Waalwijk. In FC Groningen treffen de Rotterdammers een tegenstander die de laatste vier thuiswedstrijden won en een zege pakte in het laatste uitduel met Vitesse.

"Groningen speelt heel agressief voetbal, zeker in eigen huis", zei Advocaat. "Het is een vervelende ploeg om tegen te spelen, zo hebben we gezien in de wedstrijd tegen Vitesse."

Kenneth Vermeer staat weer onder de lat bij Feyenoord

Den Bosch met 'samen tegen racisme' op wedstrijdtenue

FC Den Bosch heeft in een nieuwe open brief op de website bekendgemaakt de rest van het seizoen met aangepaste wedstrijdtenues te spelen. Op de shirts zal de tekst 'Samen tegen racisme' komen te staan. Subhoofdsponsor Schouten Nelissen, een bedrijf van Den Bosch-voorzitter Jan-Hein Schouten, heeft daarvoor plaatsgemaakt.

Eerder vandaag riep voorzitter Schouten in een open brief in Brabants Dagblad al op tot hulp bij de strijd tegen racisme, bijna een week na de racistische uitlatingen tegen Excelsior-speler Mendes Moreira.

Zidane verdedigt Bale na vlag-incident

Spaanse media waren de afgelopen dagen nogal opgewonden over een actie van Real Madrid-speler Gareth Bale nadat Wales zich dinsdag had geplaatst voor het EK voetbal. De Welshman poseerde na afloop van het duel met Hongarije met een vlag waarop stond: 'Wales. Golf. Madrid. In die volgorde'.

Ophef in Madrid? Nou, dat valt wel mee, zei trainer Zinédine Zidane tijdens een persconferentie. "Er is veel kabaal over wat hij heeft gedaan, maar we moeten ons focussen op het voetbal. Ik kijk naar wat hij op het veld kan brengen, niet wat daarbuiten wordt gezegd. Dat interesseert me niet."

Bale kwam de afgelopen zes weken niet in actie bij Real vanwege een blessure, maar speelde wel bij Wales. "Ik geloof dat hij weer een beslissende speler voor ons kan worden", zei Zidane. "Hij is belangrijk als hij niet geblesseerd is, dat heeft hij voorheen laten zien en dat zal hij opnieuw laten zien."

Bij Real bekritiseerde Bale provoceert na plaatsing voor EK: golf voor Madrid

Nog even over de loting voor het EK

We hebben eerder vandaag al bericht over de loting voor de play-offs van het EK van 2020. Inmiddels is er meer duidelijk geworden over de consequenties voor Oranje.

Bekend was al dat Oekraïne groepshoofd wordt van de groep van het Nederlands elftal. We weten ook dat als Roemenië zich via de play-offs plaatst, dat land eveneens in de groep van Oranje komt.

Kwalificeert Roemenië zich niet, dan komt de winnaar van het zogeheten 'Pad D' in de groep van Nederland. Dat wordt dus een EK-debutant: Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië of Kosovo.

Ronald Koeman denkt er het zijne van

Martens volledig hersteld van teenblessure

Lieke Martens is volledig hersteld van de teenblessure die haar de afgelopen maanden parten speelde. Dat meldt haar club FC Barcelona. Sinds het WK, waarop Oranje tweede werd, kwam Martens niet meer in actie.

De 26-jarige linksbuiten kreeg tijdens het WK zoveel last van de teen, dat ze amper meer kon trainen. Met een verdoving kon Martens wel de WK-wedstrijden blijven spelen. Sindsdien bleef het lange tijd stil rondom Martens, die in 2017 werd verkozen tot beste voetbalster van de wereld.

Martens hervatte tweeënhalve week geleden al de groepstraining bij FC Barcelona. Oranje komt pas in april van volgend jaar weer in actie. Kosovo is dan de tegenstander.

Voorzitter FC Den Bosch vraagt hulp bij bestrijding racisme

De voorzitter van FC Den Bosch, Jan-Hein Schouten, wil dat zijn voetbalclub hulp krijgt in de strijd tegen racisme. Dat schrijft hij in een open brief in het Brabants Dagblad, bijna een week na de racistische uitlatingen tegen Excelsior-speler Mendes Moreira.

Schouten stelt dat de club racisme niet alleen kan aanpakken. "Wij hebben geen verwensingen meer nodig, geen terechtwijzingen, bedreigingen. Wij hebben geen boete nodig. Wij hebben hulp nodig. De uitgestoken hand. De verbinding. Bij het voetbal komen mensen die willen kwetsen. En wij kunnen die niet in ons eentje weren of evangeliseren. Zoals bijna niemand iets in zijn eentje kan", zegt hij.

Een dag na het incident zei voorzitter Schouten al dat de club voorloper wil zijn in de strijd tegen racisme.

FC Den Bosch moet voorloper worden tegen racisme

Bergwijn en Malen zijn fit om te spelen

PSV kan zondag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen weer beschikken over Steven Bergwijn en Donyell Malen. Het gevreesde aanvalsduo lag er sinds eind vorige maand uit; Bergwijn liep een enkelblessure op en Malen een hamstringblessure. Sindsdien won PSV geen enkele wedstrijd meer en is de achterstand op Ajax opgelopen tot elf punten.

Er was meer goed nieuws voor trainer Van Bommel: ook Jorrit Hendrix keert terug na een blessure en de schorsing van Ryan Thomas na een rode kaart zit erop. Bovendien keerde Sam Lammers afgelopen week terug op het trainingsveld. De aanvaller liep een zware knieblessure op tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal. Het duurt nog wel even voor Lammers fit genoeg is om te spelen.

Van Bommel ging ook nog even op de keeperssaga rond Jeroen Zoet. "Hij heeft mijn excuses geaccepteerd", zei Van Bommel. "Wat we hebben gedaan, is niet goed geweest. Want het is een beetje uit de hand gelopen. Jullie weten niet het hele verhaal, maar ik ben er verantwoordelijk voor en heb mijn excuses aangeboden."

Zoet is vanaf nu de tweede keeper, bevestigde Van Bommel, achter Lars Unnerstall.

Van Bommel: 'Excuses tellen niet in de voetballerij, maar ze zijn er wel'

Van Polen klaar voor rentree bij PEC Zwolle

Bram van Polen is klaar voor zijn officiële rentree bij PEC Zwolle. De 34-jarige verdediger is fit genoeg om zaterdag te spelen in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Van Polen liep eind vorig seizoen een schouderblessure op en vreesde zelfs even dat zijn voetbalcarrière voorbij zou zijn.

De verdediger, die sinds 2007 in Zwolle speelt, herstelde echter sneller dan verwacht en deed vorige week in het oefenduel met 1. FC Köln een helft mee. Tegen Fortuna Sittard hoopt hij zijn eerste officiële speelminuten van dit seizoen te gaan maken. "Het is heerlijk om na al die maanden nu eindelijk weer op het veld te staan", aldus Van Polen. "Ik voel me echt weer voetballer."

Bram van Polen tijdens de eerste training van PEC Zwolle voor het seizoen

Zirkzee krijgt kans bij Bayern München

Het Nederlandse voetbaltalent Joshua Zirkzee krijgt tot aan de winterstop de kans om zich te bewijzen bij de hoofdmacht van Bayern München. Interim-trainer Hansi Flick heeft de 18-jarige Zirkzee samen met drie andere talenten overgeheveld van het tweede elftal naar de selectie.

Aanvaller Zirkzee verruilde in 2017 de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Bayern München en ondertekende in september een contract tot medio 2023 in Beieren. "We zijn ervan overtuigd dat deze talenten zich optimaal verder kunnen ontwikkelen wanneer ze meetrainen met de beste spelers", zei Flick.

Zirkzee, die dit jaar in negen interlands voor Oranje onder 19 acht doelpunten maakte, mocht afgelopen winter al mee op trainingskamp naar Doha.

Joshua Zirkzee tijdens een duel van Bayern München Onder 19 tegen Ajax Onder 19 in oktober

Demontage dak AZ afgerond

De demontage van het dak in het stadion van AZ is afgerond. Vandaag werd de laatste spant met een grote kraan verwijderd. AZ gaat nu zorgen voor de nodige tijdelijke voorzieningen en hoopt op 15 december tegen Ajax weer in eigen huis te kunnen spelen. De burgemeester van Alkmaar moet daar nog wel toestemming voor geven.

Begin augustus stortte een deel van het dak als gevolg van een zuidwesterstorm naar beneden. De lasverbindingen in de draagconstructie bleken te dun en het dak was niet berekend op de grote neerwaartse windbelasting waar op 10 augustus sprake van was. Hierop besloot AZ om driekwart van het stadiondak te verwijderen.

Sindsdien speelt de club zijn thuiswedstrijden in Den Haag. Dat is ook nog het geval bij de komende 'thuiswedstrijden' tegen Partizan Belgrado (Europa League, 28 november) en VVV-Venlo (competitie, 1 december).

Ajax mist Veltman tegen Heracles

Ajax kan morgen tegen Heracles niet beschikken over Joël Veltman. De verdediger kampt met een spierblessure, liet trainer Erik ten Hag weten tijdens de persconferentie.

Noussair Mazaroui, die geblesseerd uitviel tijdens een interland van Marokko tegen Burundi, is wel beschikbaar, aldus Ten Hag.

Woensdag wacht voor Ajax het Champions League-duel met Lille, waarvoor Veltman en Daley Blind zijn geschorst. Maar daar houdt de Ajax-trainer in zijn opstelling nog geen rekening mee: "We spelen tegen Heracles, en daar gaat het om."

Ten Hag ging op de persconferentie ook in op de racismekwestie. "Het is afschuwelijk en verwerpelijk. Maar bij Ajax is dat geen item. We gaan normaal met elkaar om en niemand is hier meer of minder. Dat is de norm."

Ten Hag: 'Geen Veltman tegen Heracles, Mazraoui wel fit'

Ook amateurs staan stil bij racisme

Niet alleen in het betaald voetbal, maar ook bij de amateurs wordt komend weekeinde stilgestaan bij de strijd tegen racisme en discriminatie. Op initiatief van Excelsior Maassluis, de oude club van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, blijven de spelers van alle clubs in de tweede en derde divisie en de hoofdklasse na de aftrap een minuut stilstaan.

De KNVB steunt alle acties die worden genomen. "Sommigen kiezen ervoor het voorbeeld van de profclubs te volgen door een minuut niet te voetballen. Anderen gaan voor een handshake of vinden een andere verbindende vorm om te laten zien dat voetbal gaat om verbinding en er geen ruimte is voor racisme. De KNVB juicht het toe dat iedereen zijn eigen vorm bedenkt en ondersteunt volledig de visie en noodzaak om gezamenlijk als voetbalwereld en samenleving tegen racisme en discriminatie op te staan."

De spelers van het Nederlands elftal lieten begin deze week zich horen en de clubs uit de eredivisie bij de mannen en vrouwen en de eerste divisie staan tijdens de komende speelronde na de aftrap een minuut stil op het veld.

Na de de eerste goal van Oranje tegen Estland maakten Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong een gebaar tegen racisme.

Oranje komt op 1-0 tegen Estland en maakt gebaar tegen racisme

Juventus zonder Ronaldo tegen Atalanta

Juventus moet het morgen in de uitwedstrijd tegen Atalanta doen zonder Cristiano Ronaldo. De Portugese aanvaller is nog altijd niet helemaal fit. Voor de interlandperiode had Ronaldo al knieklachten, waardoor trainer Maurizio Sarri hem twee keer voortijdig naar de kant haalde.

De laatste keer, bij de competitiewedstrijd tegen AC Milan, was de Portugees zo boos over zijn wissel dat hij al voor het laatste fluitsignaal in de auto op weg naar huis zat. Sarri wilde er op de persconferentie van vandaag geen woorden meer aan vuilmaken. "Er hoeft niets opgehelderd te worden. Soms mogen spelers ook even boos zijn", zei de trainer van Juventus.

Ronaldo speelde afgelopen week in de EK-kwalificatie wel twee keer met Portugal. Hij tekende voor een hattrick tegen Litouwen (6-0) en scoorde ook tegen Luxemburg (0-2).

Cristiano Ronaldo

Loting play-offs EK

De UEFA heeft geloot voor de play-offs voor het EK van 2020. Niemand minder dan Angelos Charisteas (oud-Ajax en oud-Feyenoord) verrichtte de loting en dat leverde onderstaande wedstrijden op.

Er zijn vier paden - A tot en met D - die bestaan uit twee halve finales en een finale. De winnaars van de vier finales plaatsen zich voor het EK. De halve finales zijn op 26 maart, de finales op 31 maart.

Mocht Roemenië zich via de play-offs voor het EK plaatsen, dan komt het land in de groep van Nederland terecht. Als mede-organisator van het EK worden de Roemenen sowieso ingedeeld in groep C. Haalt Roemenië het niet, dan wordt een ander scenario in gang gezet.

Halve finales play-offs EK

Pad A
IJsland - Roemenië
Bulgarije - Hongarije
Pad B
Bosnië-Herzegovina - Noord-Ierland
Slowakije - Ierland
Pad C
Schotland - Israël
Noorwegen - Servië
Pad D
Georgië - Wit-Rusland
Noord-Macedonië - Kosovo

Nijland alweer terug bij FC Groningen als interim-manager

Hans Nijland, die in juni na 23 jaar afscheid nam als directeur van FC Groningen, keert alweer terug bij de club. Nijland gaat - op tijdelijke basis - aan de slag als interim-manager van de mediatak, ze meldt RTV Noord.

Nijland neemt de honneurs waar na het vertrek van commercieel directeur Robbert Klaver. "Ik ben al als adviseur bij de club betrokken en heb de mediatak ooit zelf opgezet. Dus de know-how is er", aldus Nijland, die benadrukt dat hij niets voor de commerciële afdeling gaat doen. "Het is puur op de achtergrond. Hoewel een vliegende kraai altijd wat vangt, dus als ik wat interessants hoor, dan tip ik de commerciële altijd."

Volgens de nieuwe directeur van FC Groningen, Wouter Gudde, wordt de samenwerking van maand tot maand bekeken. Nijland zal de taken op zich nemen tot Gudde het gevoel heeft dat er weer een stabiele commerciële organisatie staat.

Hans Nijland bij zijn afscheid als directeur in mei; nu is hij weer terug bij Groningen

Programma eredivisie vrouwen

In de eredivisie van de vrouwen is PSV nog altijd koploper, met vier punten voorsprong op Ajax.

Speelronde 9 eredivisie vrouwen

Vrijdag
FC Twente - ADO Den Haag
PEC Zwolle - PSV
VV Alkmaar - Excelsior Barendrecht
Zondag
sc Heerenveen - Ajax

Pochettino laat afscheidsboodschap achter in Spurs-kleedkamer

Met de nieuwe coach José Mourinho - tevens de grootste fan van de Spurs - speelt Tottenham Hotspur morgen een uitwedstrijd bij West Ham United. Zijn onlangs ontslagen voorganger Mauricio Pochettino heeft afscheid genomen van de spelersgroep met een persoonlijke boodschap in de kleedkamer.

De Argentijn kon het niet aan om persoonlijk afscheid te nemen. Lees meer over de laatste boodschap van Pochettino.

Mauricio Pochettino

Programma eerste divisie

Ook in de Keuken Kampioen Divisie wordt vanavond weer gevoetbald. SC Cambuur is de koploper, met drie punten voorsprong op De Graafschap, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Alle wedstrijden zijn vanavond, de aftrap is om 20.00 uur.

Programma Keuken Kampioen Divisie

FC Dordrecht - Telstar
Go Ahead Eagles - Roda JC
MVV Maastricht - TOP Oss
NAC Breda - Jong Ajax
FC Eindhoven - SC Cambuur
Helmond Sport - NEC
Excelsior - FC Volendam
De Graafschap - Jong PSV
Jong FC Utrecht - Jong AZ
Almere City FC - FC Den Bosch

Wat Halilovic in Heerenveen doet, is het grootste mysterie van de eredivisie

Alen Halilovic was op zijn zestiende de jongste debutant ooit in het nationale elftal van Kroatië en een jaar later stond hij al bij Barcelona op het trainingsveld met zijn idool en nieuwe ploeggenoot Lionel Messi. Diezelfde Halilovic is nu 23 en bankzitter bij sc Heerenveen.

"Ik had ook verwacht dat ik al wat meer zou spelen. Daarom heb ik ook voor de stap naar de eredivisie gekozen. Ik heb in genoeg harde competities gespeeld en dat heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Maar hier wordt echt open gevoetbald. En dat is wat ik nu wil."

Alen Halilovic wacht nog op zijn eerste volledige partij in de eredivisie

De Boer: 'It's all about the money en winnen in Amerika'

Twee prijzen en op het nippertje de finale van de Amerikaanse competitie misgelopen. Dat is het resultaat van het eerste seizoen van Frank de Boer als coach van Atlanta United. Nu de competitie in de Verenigde Staten is afgelopen, is De Boer even terug in Nederland.

"Ik mis Nederland niet echt, daarvoor ben ik te druk bezig met mezelf en de club. Dan heb je geen tijd om iets te missen. Maar natuurlijk is het na negen maanden, waarin ik mijn familie weinig heb gezien, fijn om hier weer even te zijn", zegt De Boer in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder.

De Boer: 'Ik kijk nu wel anders naar Nederland'

Alle wedstrijden een minuut later

Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal wordt komend weekend een minuut niet gevoetbald. Dit is om aandacht te vragen voor racisme, naar aanleiding van de onverkwikkelijke gebeurtenissen bij FC Den Bosch-Excelsior van vorige week.

Alle spelers blijven dit weekeinde een minuut stilstaan als de scheidsrechter voor het begin fluit. Tegelijkertijd verschijnt de boodschap 'Racisme? Dan voetballen we niet' op beeldschermen in de stadions.

Ahmad Mendes Moreira (midden) verlaat het veld na spreekkoren in Den Bosch

De stand

De dertiende speelronde van de eredivisie is alweer een tijdje geleden. Daarom kan een frisse blik op de stand geen kwaad.

Stand eredivisie

Het programma

Welke wedstrijden krijgen we dit weekeinde allemaal in de eredivisie voorgeschoteld?

AZ, de nummer twee, opent het bal morgenavond om 18.30 uur met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht, de nummer vier. Koploper Ajax neemt het later op de avond thuis op tegen Heracles Almelo. Nummer drie, PSV, speelt zondag om 14.30 uur thuis tegen sc Heerenveen.

Welkom bij de Warming-up!

De EK-kwalificatiereeks is voorbij, het EK-ticket voor Oranje is op zak, dus we kunnen ons nu weer volledig richten op de vaderlandse competitie. Komend weekeinde barst de veertiende speelronde van de eredivisie los.

Via ons liveblog 'de Warming-up' blijf je de hele dag op de hoogte van al het nieuws en alle wetenswaardigheden over het komende voetbalweekeinde.

AZ opent de veertiende speelronde zaterdagavond met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht