liveblog

Hattrick Wijnaldum, debuutgoal Boadu op mooie avond voor Oranje

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We houden ermee op hier in Amsterdam. Wat het EK betreft, zijn we terug op 12 juni 2020. Dan staat in Rome de openingswedstrijd van het EK gespeeld. Tot dan!

Debutanten Stengs en Boadu maken jongensdroom waar

De twee jonge debutanten bij Oranje, Calvin Stengs en Myron Boadu, stonden na afloop van de 5-0 zege op Estland trots verslaggever Jeroen Stekelenburg te woord. De 20-jarige Stengs had een basisplaats en was goed voor twee assists, de 18-jarige Boadu viel in en scoorde bij zijn debuut.

Debutanten Stengs en Boadu maken jongensdroom waar

'Ik hoop dat er nu echt wat gedaan wordt tegen racisme'

De reactie van Georginio Wijnaldum na de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Estland.

Wijnaldum: 'Ik hoop dat er nu echt wat gedaan wordt tegen racisme'

De samenvatting van Nederland-Estland

Bekijk de samenvatting van Nederland - Estland

Twintig landen zeker van EK 2020; wel Finland, (nog) geen IJsland

De EK-kwalificatiecyclus is voorbij; 20 van de 24 tickets voor Euro 2020 zijn vergeven. De laatste vier startbewijzen komen in maart uit de play-offs van de Nations League.

Duidelijk is al dat Oekraïne een van de tegenstanders van het Nederlands elftal wordt op het EK. Beide landen zijn ingedeeld in groep C van de Europese eindronde.

Oranje tegen Oekraïne op EK

Oekraïne is een van de tegenstanders van het Nederlands elftal op het EK. Beide landen zijn ingedeeld in groep C van de Europese eindronde. Oekraïne is een van de zes groepshoofden op het EK, met dank aan de eindzege in poule B van het kwalificatietoernooi.

Het EK wordt in twaalf landen gehouden. Nederland levert met Amsterdam ook een speelstad. Landenploegen met een speelstad genieten thuisvoordeel tijdens de Europese eindronde die ter ere van de zestigste verjaardag van de UEFA in twaalf landen wordt afgewerkt.

Om die reden kan Oranje alleen gekoppeld worden aan groepshoofden Oekraïne en België. Rusland is al ingedeeld bij België omdat dit land wegens politieke conflicten in de poule niet tegen Oekraïne mag uitkomen. Daarom belandt Oranje automatisch in de groep met Oekraïne.

Nederland en Oekraïne worden op 30 november tijdens een loting in Boekarest aan twee andere landen gekoppeld. Oranje speelt alle drie de groepswedstrijden in de Johan Cruijff Arena, op 14, 18 en 22 juni. Er wordt op 27 juni ook een achtste finale in Amsterdam afgewerkt.

De uitslagen van vanavond

EK-kwalificatie dinsdag

Groep C
Nederland - Estland 5-0
Duitsland - Noord-Ierland 6-1
Groep E
Wales - Hongarije 2-0
Slowakije - Azerbeidzjan 2-0
Groep G
Polen - Slovenië 3-2
Letland - Oostenrijk 1-0
Noord-Macedonië - Israël 1-0
Groep I
Schotland - Kazachstan 3-1
België - Cyprus 6-1
San Marino - Rusland 0-5

Duitsland verslaat Noord-Ierland en is groepswinnaar

Bekijk de samenvatting van de 6-1 overwinning van de Duitsers.

Bekijk de samenvatting van Duitsland - Noord-Ierland

Wales plaatst zich voor tweede keer in historie voor EK

Wales heeft zich voor de tweede keer in de historie geplaatst voor het EK. Door twee goals van Aaron Ramsey won de halvefinalist van Euro 2016 thuis met 2-0 van Hongarije.

Door de overwinning werd Wales achter Kroatië tweede in EK-kwalificatiepoule E. Als Wales-Hongarije gelijk was geëindigd, was Slowakije vanwege een 1-0 zege op Azerbeidzjan naar het EK gegaan.

Bekijk de samenvatting van Wales - Hongarije

KLAAR

Het is afgelopen in Amsterdam. Nederland verslaat Estland met 5-0.

Vreugde bij Oranje

87' GOAL NEDERLAND

Myron Boadu luistert zijn debuut in Oranje op met een doelpunt! De 18-jarige aanvaller van AZ schiet de 5-0 binnen, alleen voor de keeper, na een prachtige pass van invaller Strootman.

Nederland-Estland 5-0

Boadu luistert debuut Oranje op met goal: 5-0 tegen Estland

79' GOAL NEDERLAND

Een hattrick voor de aanvoerder: Wijnaldum schiet na een assist van Stengs oog in oog met de Estste doelman de 4-0 binnen.

Het is de eerste hattrick van een Oranje-speler sinds Robin van Persie in 2013 tegen Hongarije.

Nederland-Estland 4-0

Wijnaldum maakt hattrick compleet met 4-0 tegen Estland

66' GOAL NEDERLAND

Oranje krijgt een cadeautje van de Esten en Wijnaldum pakt hem uit: de aanvoerder schiet de 3-0 binnen.

Het geschenk wordt overhandigd door verdediger Mets, die zenuwachtig wordt van de jagende Stengs en de bal verspeeld aan Wijnaldum. Die kan alleen op keeper Lepmets af en schuift de bal beheerst binnen.

Kort daarvoor zagen we tweede wissel bij Oranje: Weghorst heeft Luuk de Jong vervangen.

Nederland-Estland 3-0

Wijnaldum pakt cadeautje Estland uit en zet Oranje op 3-0

58' Geen kind aan Estland

Oranje heeft ook na rust geen kind aan Estland. De prima spelende Stengs had nog een prima actie en schot in petto, maar doelman Lepmets bracht redding.

De Duitsers zijn ondertussen op 4-1 gekomen tegen Noord-Ierland. De derde goal van Gnabry. Groepswinnaar zal Oranje dus niet meer worden, laat staan groepshoofd.

Nederland-Estland 2-0

Duitsers op 3-1, Wales op 2-0

In Frankfurt am Main hebben de Duitsers de wedstrijd ondertussen wel beslist. Door de tweede treffer van Gnabry staat het 3-1 tegen de Noord-Ieren.

En in Cardiff lijkt Wales het EK-ticket praktisch binnen te hebben. Door de tweede goal van Ramsey leiden de Welshmen met 2-0 tegen Hongarije.

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij Nederland-Estland, met opnieuw een debutant: Myron Boadu is in het veld gekomen voor Memphis Depay. Oranje leidt met 2-0.

De 18-jarige aanvaller van AZ is de veertiende debutant onder bondscoach Ronald Koeman. Zijn ploeggenoot Calvin Stengs bij AZ was eerder deze avond de dertiende.

Myron Boadu in actie tegen Estland

De ruststanden

EK-kwalificatie dinsdag

Groep C
Nederland - Estland 2-0
Duitsland - Noord-Ierland 2-1
Groep E
Wales - Hongarije 1-0
Slowakije - Azerbeidzjan 1-0
Groep G
Polen - Slovenië 1-1
Letland - Oostenrijk 0-0
Noord-Macedonië - Israël 1-0
Groep I
Schotland - Kazachstan 0-1
België - Cyprus 4-1
San Marino - Rusland 0-2

RUST

Het is rust in de Johan Cruijff Arena. Door twee vlotte goals van Wijnaldum en Aké leidt Nederland met 2-0 tegen Estland.

Duitsers op voorsprong tegen Noord-Ieren

Leon Goretzka stelt orde op zaken bij Duitsland: hij zorgt vlak voor rust voor de 2-1 tegen Noord-Ierland.

Bij dit resultaat wordt Duitsland gewoon groepswinnaar en hoeven we alle ingewikkelde rekensommen over hoe Oranje groepshoofd zou kunnen worden, achterwege laten.

40' Prima eerste helft

Nederland heeft het in de eerste helft niet al te moeilijk met Estland. Na een klein half uur zagen we nog een kopkans voor Luuk de Jong na opnieuw een prima voorzet van Promes en een paar minuten later een mooie uithaal van Wijnaldum. Maar het staat vooralsnog 2-0.

Nederland-Estland 2-0

Duitsland naast Noord-Ieren

De Duitsers komen in de 19de minuut alweer naast Noord-Ierland. Serge Gnabry schiet op fraaie wijze de gelijkmaker binnen.

Wales is ondertussen op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Hongarije door een goal van Ramsey. Dit zou betekenen dat Wales direct naar het EK gaat, en Hongarije en Slowakije niet.

18' GOAL NEDERLAND

En dat is goal nummer twee: Aké kopt een voorzet van Depay binnen, het is 2-0 voor Nederland.

Oranje heeft al met al een prima eerste kwartier achter de rug. We zagen ook nog twee kansen voor Stengs en eentje voor Wijnaldum.

Nederland-Estland 2-0

Aké bekroont basisplaats Oranje met goal tegen Estland: 2-0

Noord-Ieren leiden bij Duitsland

Een verrassing in Frankfurt am Main: de Noord-Ieren komen op 1-0 bij Duitsland door een goal van Michael Smith.

Bij deze stand zou Nederland groepswinnaar worden. Maar we moeten nog wel eventjes.

6' GOAL NEDERLAND

Wijnaldum zet Nederland al snel op voorsprong tegen Estland! De aanvoerder kopt een voorzet van Promes binnen, de Estse keeper Lepmets staat aan de grond genageld.

De goal wordt door Wijnaldum en Frenkie de Jong gevierd met een duidelijk gebaar tegen racisme.

Nederland-Estland 1-0

Oranje komt op 1-0 tegen Estland en maakt gebaar tegen racisme

AFTRAP

De volksliederen zijn geweest, de bal rolt in de Johan Cruijff Arena. Het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Estland is begonnen.

Aandachtig toeschouwer in de Arena: Mohammed Ihattaren, vermoedelijk aanstaand international

Ondertussen in Londen: Pochettino weg bij Spurs

Mauricio Pochettino vertrekt per direct bij Tottenham Hotspur. De Londense clubleiding houdt hem verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten dit seizoen. Tottenham staat in de Premier League op de veertiende plaats.

Tottenham-trainer Mauricio Pochettino

De volksliederen

Het volkslied van Estland heet 'Mu isamaa, mu õnn ja rõõm', oftewel: 'Mijn vaderland, mijn trots en vreugde'. En mocht u misschien denken: de melodie doet me ergens aan denken... dat kan: het is dezelfde melodie als het volkslied van Finland.

Daarna volgt het welbekende Wilhelmus.

Het Wilhelmus klinkt

Koeman: 'Ik wilde andere jongens aan het werk zien'

Bondscoach Ronald Koeman geeft voor het EK-kwalificatieduel met Estland een toelichting op zijn opstelling, die een paar verrassingen kent.

Koeman: 'Ik wilde andere jongens aan het werk zien'

Jong Oranje op het nippertje langs Jong Engeland

Jong Oranje heeft een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland met 2-1 gewonnen. In Doetinchem maakte Javairô Dilrosun in blessuretijd, uit een vrije trap, het winnende doelpunt.

Kaj Sierhuis zette Jong Oranje op aangeven van Deyovaisio Zeefuik, ploeggenoot bij FC Groningen, halverwege de eerste helft op voorsprong. Mason Greenwood van Manchester United bracht Jong Engeland een kwartier voor tijd op gelijke hoogte.

Donderdag kwam Jong Oranje nog in actie in de kwalificatiereeks voor het EK in 2021. Jong Gibraltar werd toen met 6-0 kansloos gelaten. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi is na vier duels nog zonder puntenverlies.

Kaj Sierhuis en Deyovaisio Zeefuik vieren de 1-0

Warming-up

Over een half uurtje begint de wedstrijd. Tijd voor de warming-up!

Calvin Stengs en Memphis Depay tijdens de warming-up

De opstellingen van Nederland en Estland

Calvin Stengs gaat zijn debuut maken voor het Nederlands elftal. De 20-jarige aanvaller van AZ staat om 20.45 uur aan de aftrap van het thuisduel met Estland. Bondscoach Ronald Koeman grijpt het laatste groepsduel aan om enkele andere spelers aan het werk te zien. Zo hebben Nathan Aké en Patrick van Aanholt ook een basisplaats.

Topscorer Memphis Depay en Georginio Wijnaldum keren terug bij Oranje. Davy Pröpper vervangt de geschorste Marten de Roon. Luuk de Jong heeft ook een basisplaats. Quincy Promes staat als (aanvallende) rechtsback op het wedstrijdformulier. Daley Blind, Joël Veltman en Donny van de Beek beginnen op de bank.

De opstellingen van Nederland en Estland

Veldinspectie in de Arena

De spelers van Oranje zijn gearriveerd in de Johan Cruijff Arena en nemen een kijkje op het veld.

  • NOS
    Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt betreden het veld
  • NOS
    Bondscoach Ronald Koeman loopt naar het veld
  • NOS
    De spelers van Oranje inspecteren het veld

Jong Oranje leidt bij rust

Het is rust in Doetinchem, waar Jong Oranje een oefenwedstrijd speelt tegen Jong Engeland. De ruststand is 1-0 in het voordeel van het prima spelende Oranje.

De goal viel in de 23ste minuut en was van Groningse makelij: Kaj Sierhuis scoorde uit een voorzet van Deyovaisio Zeefuik. Het zal bondscoach Erwin van de Looi - oud-trainer van Groningen - deugd hebben gedaan.

Kaj Sierhuis en Deyovaisio Zeefuik vieren de 1-0

Na acht wedstrijden is Maradona weer weg bij Gimnasia

De Argentijnse voetballegende Maradona is niet langer hoofdtrainer van Gimnasia La Plata. Hij verbindt zijn lot aan dat van voorzitter Gabriel Pellegrino, die zich niet herkiesbaar stelt voor de komende presidentsverkiezingen.

Maradona hield het slechts acht wedstrijden vol bij de huidige nummer 22 in de hoogste Argentijnse divisie. Die leverden drie zeges en vijf nederlagen op.

Maradona

Ook KNVB-baas Gudde fel tegen racisme: 'Mijn handen jeuken'

Eric Gudde, de directeur betaald voetbal van de KNVB, schoof voor aanvang van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Estland in de Johan Cruijff Arena even aan bij Tom Egbers. Daarbij ging het uiteraard over de gebeurtenissen van zondag bij FC Den Bosch-Excelsior.

Ook KNVB-baas Gudde fel tegen racisme: 'Mijn handen jeuken'

De bal rolt bij Jong Oranje-Jong Engeland

Jong Oranje is in Doetinchem begonnen aan een oefenwedstrijd tegen Jong Engeland.

De opstelling van Jong Oranje: Scherpen; Zeefuik, Schuurs, Van Drongelen, Wijndal; Reis, De Wit, Koopmeiners; Dilrosun, Sierhuis en Kluivert.

De opstelling van Jong Engeland: Ramsdale; Aarons, Guehi, Chalobah, Justin; Gallagher, Foden, Skipp; Diangana, Brewster en Eze.

De stand van zaken

Stand groep C

1 Duitsland 7-18 (24-6)
2 Nederland 7-16 (19-7)
3 Noord-Ierland 7-13 (8-7)
4 Wit-Rusland 8-4 (4-16)
5 Estland 7-1 (2-21)

Bondscoach Erwin Koeman boekt zege met Oman

Voor de broer van bondscoach Ronald Koeman, Erwin Koeman, zit de werkdag er al op. De bondscoach van Oman won met zijn ploeg in de WK-kwalificatiereeks met 1-0 van India. Mohsin Al Ghassani maakte in de 33ste minuut het enige doelpunt in Muscat. Koeman heeft met Oman vier van de vijf kwalificatiewedstrijden gewonnen. Van Qatar werd met 2-1 verloren.

Oman staat tweede in groep E van het Aziatische kwalificatietoernooi voor het WK, met één punt minder dan Qatar. Het gastland doet automatisch mee aan het WK van 2022, maar is toch actief in het kwalificatietoernooi omdat de uitslagen ook meetellen voor het Aziatische kampioenschap van 2023.

Erwin Koeman, de bondscoach van Oman

Stuivenberg en Giggs op drempel EK

Ryan Giggs is de beroemde bondscoach van Wales, zijn assistent is een Nederland: Albert Stuivenberg, die betaald voetbal speelde bij Haarlem en Telstar. De Welshmen moeten vanavond winnen om een EK-ticket binnen te halen.

"We kijken met veel vertrouwen uit naar de wedstrijd, thuis hebben we nog niet verloren", aldus Stuivenberg. "Maar je weet het niet. We hebben veel jonge jongens en de druk is hoog. Houden ze stand en maken ze de juiste keuzes? Heel spannend. Hopelijk kunnen we gaan feestvieren."

Stuivenberg hoopt op Wales-sterspeler Gareth Bale tegen Hongarije

Het programma

Alleen in groep E moet er nog een beslissing vallen over plaatsing voor het EK. Wales speelt thuis tegen Hongarije en kwalificeert zich bij winst voor het EK. Bij een nederlaag van Wales, gaan de Hongaren. Eindigt de wedstrijd gelijk, dan komt Slowakije om de hoek kijken: winnen de Slowaken in dat geval van Azerbeidzjan, dan is het feest in Bratislava.

EK-kwalificatieduels dinsdag

Groep C
Nederland - Estland
Duitsland - Noord-Ierland
Groep E
Wales - Hongarije
Slowakije - Azerbeidzjan
Groep G
Polen - Slovenië
Letland - Oostenrijk
Noord-Macedonië - Israël
Groep I
Schotland - Kazachstan
België - Cyprus
San Marino - Rusland

Mazraoui scoort en raakt geblesseerd

Noussair Mazraoui heeft met zijn eerste doelpunt voor Marokko bijgedragen aan een zege van zijn land in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup. De Marokkaanse ploeg won met 3-0 bij Burundi en de rechtsback van Ajax nam het eerste doelpunt voor zijn rekening.

Mazraoui was alert bij de rebound toen de keeper van Burundi een vrije trap niet onder controle kreeg. De Ajacied verliet na een klein uur wel het veld met een blessure aan de knie. De ernst van de kwetsuur is nog niet bekend. Ook Hakim Ziyech had een basisplaats. Hij werd in de loop van de tweede helft gewisseld.

Voor Marokko is het de eerste zege in de kwalificatie. Vorige week werd het 0-0 tegen Mauritanië.

Noussair Mazraoui, eerder deze week in actie in het duel met Mauritanië

Enrique keert terug als bondscoach van Spanje

Luis Enrique maakt een comeback als bondscoach bij het Spaanse nationale voetbalelftal. Enrique neemt de plaats weer in van Robert Moreno, de assistent die het van hem overnam toen hij in juni opstapte omdat zijn dochtertje ernstig ziek was. In augustus overleed het meisje op negenjarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker.

De trainerswissel heeft wel voor de nodige beroering gezorgd in Spanje. Lees meer over de terugkeer van Enrique.

Luis Enrique legde in juni zijn functie neer om tijdens een zware periode bij zijn familie te kunnen zijn

Van Dijk, Depay en Frenkie de Jong mogen Koeman dankbaar zijn

Met de plaatsing van het Nederlands elftal voor het EK komt een einde aan jaren van leegte. Aan zes jaar zonder eindtoernooi. Georginio Wijnaldum was al belangrijk voor Oranje, maar in de wederopstanding van het Nederlands elftal waren ook Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay van cruciaal belang. Dankzij Ronald Koeman.

Hoe het nieuwe Oranje onder Koeman de EK-kwalificatie doorkwam

Felle Wijnaldum en kribbige Koeman op persconferentie

Ook op de persconferentie van gisteren ging het voor een groot deel over de racistische uitingen tijdens Den Bosch-Excelsior. Georginio Wijnaldum, vanavond de aanvoerder, haalde fel uit: "Bij mij persoonlijk kwam het heel hard aan. Ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren in Nederland. Ik ben eigenlijk heel erg geschokt. Ook over hoe de trainer en de club ermee om zijn gegaan. Het is zeer kwalijk wat FC Den Bosch heeft gedaan."

Bondscoach Ronald Koeman vulde Wijnaldum aan, maar ging natuurlijk in op 'normale' voetbalzaken. Hij meldde dat Memphis Depay en Wijnaldum fit zijn voor vanavond en toonde zijn ergernis over kritiek op het spel van Oranje tegen Noord-Ierland.

Oranje maakt statement tegen racisme

De spelers van het Nederlands elftal hebben een gezamenlijk statement gemaakt tegen racisme, naar aanleiding van de gebeurtenissen van zondag bij FC Den Bosch-Excelsior.

Op sociale media verspreidde de KNVB een foto waarop de spelers van Oranje met hun armen uitgestrekt in een kring staan. "Enough is enough, stop racism", staat eronder: genoeg is genoeg, stop racisme. De spelers van het Nederlands elftal, samen goed voor miljoenen volgers, verspreidden de afbeelding ook via hun eigen socialmediakanalen.

Terugkijken: brilstand in Belfast

De kwalificatie voor het EK werd zaterdag bereikt doordat Oranje een punt meenam uit Belfast. Bekijk hieronder de samenvatting van het duel tussen Noord-Ierland en Nederland.

Samenvatting: Noord-Ierland-Nederland

Welkom in Amsterdam

In een uitverkochte Johan Cruijff Arena speelt het Nederlands elftal vanaf 20.45 uur zijn laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2020. De tegenstander in Estland. Het moge bekend zijn: Oranje is al zeker van het EK. Wel zou de groepswinst vanavond nog kunnen worden behaald: dan moet Nederland winnen en Duitsland punten verliezen tegen Noord-Ierland.

Nederland-Estland is vanaf 20.45 uur live te volgen op NPO 3, NOS.nl en via de NOS-app. De voorbeschouwing begint om 20.00 uur. Ook via NPO Radio 1 en dit liveblog blijf je natuurlijk op de hoogte.