liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen na winst in Brazilië: 'Heel veel lol gehad'

  • De race in Brazilië is de voorlaatste van het Formule 1-seizoen
  • Max Verstappen start voor de tweede keer dit jaar van poleposition
  • Charles Leclerc start door een gridstraf van tien plaatsen vanaf P14
  • De race op Interlagos is om 18.10 uur gestart
liveblog gesloten

Tot over twee weken

Over twee weken is in Abu Dhabi de slotrace van het Formule 1-seizoen. Max Verstappen kan daar het WK als derde afsluiten. Bedankt voor het volgen, tot dan.

Tijdstraf voor Hamilton, raakt derde plaats kwijt

De actie van de wereldkampioen bij Alexander Albon in de voorlaatste ronde van de GP van Brazilië kost Hamilton zijn derde plaats. Hij krijgt een tijdstraf van vijf seconden. Normaal gesproken schuift Carlos Sainz dan door naar de derde plaats.

Verstappen derde in WK-stand

Door zijn zege en het uitvallen van Charles Leclerc en Sebastian Vettel heeft de Nederlander de derde plaats in het WK-klassement overgenomen. Er is nog één race: over twee weken in Abu Dhabi. De stand nu: 1. Hamilton 396, 2. Bottas 314, 3. Verstappen 260, 4. Leclerc 249, 5. Vettel 230, 6. Gasly 95, 7. Sainz 92, 8. Albon 92.

Gasly: 'Ga dit nooit vergeten'

De voormalige teamgenoot van Verstappen kon zijn geluk zondag niet op. "Toro Rosso heeft me een geweldige auto gegeven. Dit is een geweldige dag, om nooit te vergeten."

Hamilton verontschuldigt zich bij Albon

"Er was een gat, maar dat werd heel snel kleiner", keek de wereldkampioen terug op de actie, waarbij de teamgenoot van Verstappen spinde en zijn eerste podiumplaats verloor. "Sorry, Alexander. Dit was mijn fout", geeft Hamilton.

Verstappen: 'Geweldig'

Hij had een grote grijns op zijn gezicht. "Ik heb heel veel lol gehad vandaag", zei Verstappen na zijn winst op Interlagos. "Lewis was snel, maar ik heb de druk erop gehouden. We hadden fantastische pitstops en de snelheid. Alles ging goed."

Gasly voor het eerst naar het podium

Gasly werd na de zomer door Red Bull naar Toro Rosso verbannen, maar in Brazilië pakt hij na een knotsgekke slotfase zijn eerste podiumplaats door als tweede te finishen. Hamilton wordt derde, maar de actie bij Albon wordt nog onderzocht.

71/71: Winst Verstappen

Max Verstappen heeft zijn achtste GP-zege in de Formule 1 binnen. Na een geweldige race wint hij in Brazilië. "I loved it", klinkt het.

70/71: Weer gestart, direct spektakel

Hamilton pakt Gasly de derde plaats af. Aanval Hamilton op Albon. De Red Bull-coureur spint en verliest zijn tweede plaats. Weg eerste podiumplaats. Hamilton op de derde plaats, want Gasly profiteert.

Hamilton maakt nog snel een pitstop

Opnieuw de safetycar op de baan. De Britse wereldkampioen schiet nog even naar binnen. Stand aan kop: 1. Verstappen, 2. Albon, 3. Gasly. Topdag voor Red Bull en Honda.

66/71: Ferrarri's rijden elkaar uit de wedstrijd

Leclerc opent de aanval op Vettel. Leclerc raakt Vettel en beide Ferrari's vallen uit.

63/71: Verstappen neemt afstand

De Nederlander rijdt een voortreffelijke race. Het gat met Hamilton is inmiddels weer drie seconden. De derde zege dit seizoen komt in zicht voor Verstappen.

59/71: Safetycar weg,Verstappen pakt Hamilton

Verstappen wacht niet af als Hamilton bij de herstart gas geeft. De Nederlander neemt door een geweldige inhaalactie weer de leiding. Albon verschalkt daarachter Sebastian Vettel en verovert de derde plaats.

55/71: Verstappen gaat opnieuw naar binnen

Bij Red Bull kiezen ze tijdens de situatie met de safetycar voor gebruikte, zachte banden in de slotfase. Is dat de goede beslissing voor Verstappen? Ook Leclerc komt binnen voor een set nieuwe zachte banden. Hamilton rijdt op kop, maar hij moet het doen met de mediumband,

Gele vlag

In sector 1 en 2 is er een gele waarschuwingsvlag. Verstappen: 'Hamilton minderde te weinig snelheid'. Tsja, waar gebeurde dat eerder...

52/71: Over en uit voor Bottas

De race zit erop voor de Mercedes-coureur. Hij parkeert zijn bolide keurig aan de kant. Hij is de eerste uitvaller vandaag.

50/71: Verstappen weer aan kop

Vettel maakt zijn tweede stop en gaat verder op de zachte band. Verstappen neemt de leiding. Nog 21 ronden.

45/71: Voortreffelijke pitstop Verstappen

Slechts 1,9 seconde hebben ze bij Red Bull nodig om een set nieuwe banden (medium) aan te brengen. Verstappen keert voor Hamilton terug op de baan. Hij moet op jacht naar leider Vettel.

42/71: Hamilton maakt tweede pitstop

De Brit gaat naar binnen voor een set nieuwe mediumbanden. Hoe reageren ze bij Red Bull? Hij komt op P3 achter Vettel terug.

41/71: De wind steekt op

Verstappen merkt dat de wind toeneemt. Hamilton en Vettel waren daar ook al achtergekomen.

36/71: Halverwege

De rondetijden van Verstappen blijven goed. Het gat met Hamilton is 3,2 seconden.

Tijdstraf Kubica voor hinderen Verstappen

De Williams-coureur krijgt een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Verstappen ophield in de pitstraat,

33/71: Bandenstrategie belangrijk

Verstappen en Hamilton gaan voor een tweestopper. Wat doet Ferrari? Verstappen leidt met drie seconden voorsprong op Hamilton en ruim twaalf op Vettel.

27/71: Verstappen weer leider

Na een pitstop is Verstappen terug op de positie waar hij begon: eerste. Hamilton volgt hem op twee seconden. De Brit vraagt aan zijn team of er problemen zijn.

26/71: Vettel naar binnen, Verstappen op P2

Vettel laat er een nieuwe set banden onder zetten. Verstappen zit op een halve seconde van leider Valtteri Bottas.

Verstappen schuift op naar P3

De Nederlander passeert ook teamgenoot Alexander Albon. Hij gaat op jacht naar Bottas en leider Vettel. Hamilton roept om informatie.

23/71: Verstappen heeft pech bij bandenstop

Hij wordt bij zijn terugkeer op het circuit opgehouden door Robert Kubica van Williams. Verstappen komt achter Hamilton terug, maar haalt de Brit gewoon in. Verstappen op P4.

21/71: Hamilton naar binnen

In ronde 21 gaat de wereldkampioen als eerste van de toppers naar binnen voor verse banden. Hij gaat verder op de zachte band. Hamilton komt op P6 terug.

19/71: Verstappen vraagt zich af of zijn banden het nog lang volhouden

De Nederlander overlegt met zijn team. Het gat met Hamilton is twee seconden. Wat gaat Red Bull doen?

16/71: stand

1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Vettel, 4. Bottas, 5. Albon, 6. Leclerc, 7. Gasly, 8. Räikkönen, 9. Grosjean, 10. Giovinazzi.

Tijdstraf voor Ricciardo

De Australiër krijgt een straf van vijf seconden voor zijn actie bij Magnussen.

12/71: Onderzoek botsing Ricciardo - Magnussen

Ricciardo raakt Magnussen bij een inhaalpoging. De Deen baalt en gebruikt wat krachttermen. Wordt vervolgd.

7/71: Leclerc werkt zich snel door het veld

De Monegask van Ferrari is bezig aan een snelle opmars. Inmiddels heeft hij P7 in bezit.

4/71: Verstappen slaat een gat

De Nederlander heeft Hamilton op ruim twee seconden achterstand gezet. Daarna volgen Vettel, Bottas en Albon.

Leclerc schuift op naar P10

De nummer drie van het WK-klassement pakt al snel vier plaatsen winst.

1/71: Onderweg

De lichten zijn gedoofd. Verstappen is goed weg en verzilvert zijn poleposition. Hij is als eerste door de eerste bocht. Vettel verliest zijn tweede plaats aan Hamilton.

Nog een paar minuten....

De spanning neemt toe op Interlagos. Wat gebeurt er straks in de eerste bocht? Wat doen de banden in de warmte?

Verstappen: 'Goede start maken'

Natuurlijk is hij zeer content met zijn poleposition, maar vandaag is het allemaal een stuk belangrijker. "Ik ga proberen een goede start te maken en dan zien we wel hoe snel we zijn in de wedstrijd", blikt Verstappen vooruit voor de camera van Ziggo. "Het is vandaag een stuk warmer, dus het zal voor de banden een stuk zwaarder zijn."

Startgrid in Brazilië

Startopstelling GP Brazilië

Zo zag de overwinning van Verschoor eruit

Verschoor wint Formule 3-race in Macau

Succes Verschoor in Macau

Voorafgaand aan het Formule 1-geweld in Brazilië zorgde Richard Verschoor voor een stunt in Macau. De 18-jarige Formule 3-coureur is de eerste Nederlander die wint in het Chinese stadsstaatje.

De Grand Prix van Macau geldt als een van de meest prestigieuze die je als jonge autocoureur kunt winnen. In het verleden werden onder meer autosporticonen Ayrton Senna (1983) en Michael Schumacher (1990) als eerste afgevlagd.

Verstappen kan nog derde worden in het WK

De Nederlander heeft met nog twee races veertien punten achterstand op Charles Leclerc, die momenteel in het WK-klassement achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas de derde plaats in handen heeft. Sebastian Vettel strijdt ook nog mee. Hij heeft vijf punten minder dan Verstappen. De top van het WK-klassement: 1. Hamilton 381, 2. Bottas 314, 3. Leclerc 249, 4. Verstappen 235, 5. Vettel 230, 6. Albon 84.

Honderdste race van Vettel voor Ferrari

De Duitser won voor de Italiaanse renstal veertien GP's. Alleen Niki Lauda (15) en Michael Schumacher (72) wonnen meer races voor Ferrari in de Formule 1.

Prost recordhouder in Brazilië

Alain Prost won de GP van Brazilië zes keer. Michael Schumacher heeft vier overwinningen achter zijn naam staan. Van de actieve F1-coureurs was Sebastian Vettel drie keer succesvol op Interlagos.

Leclerc de meeste polepositions in 2019

De Monegask verovert in zijn eerste jaar bij Ferrari zeven keer de beste startpositie. Hij kan niet meer worden ingehaald. Door een gridstraf vertrekt hij vandaag vanaf P14.

Verstappen wil revanche in Brazilië

Het was een van de meest spraakmakende momenten vorig jaar in de Formule 1. Max Verstappen was in Brazilië op weg naar de zege, toen een botsing met achterblijver Esteban Ocon hem de eerste plaats kostte en Lewis Hamilton de zege in de schoot geworpen kreeg. Verstappen ging na de race verhaal halen, gaf Ocon een duw. "Nu kan ik er wel om lachen", zei hij dit weekeinde over het incident. Hij kreeg destijds een taakstraf voor zijn actie.

'De wagen vloog over het circuit'

Max Verstappen domineerde zaterdag de drie kwalificatiesessies. Drie keer was de Nederlander de snelste. "Met de snelheid zit het goed. In de race moeten we zorgen dat de banden heel blijven."

Welkom bij het liveblog van de GP van Brazilië

De voorlaatste F1-race van 2019 begint over 40 minuten met Max Verstappen op pole. Kan de Nederlander op Interlagos zijn derde GP-zege van 2019 boeken?