NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn

 • In Apeldoorn is de landelijke intocht van Sinterklaas afgelopen. In plaats van met een stoomboot kwam hij dit jaar aan per stoomtrein.
 • Naast de landelijke intocht zijn er plaatselijke intochten verspreid over het land.
 • In verschillende steden wordt vandaag gedemonstreerd voor en tegen Zwarte Piet. In o.a. Apeldoorn, Leeuwarden, Emmen en Groningen kwam de politie even in actie.
 • In Apeldoorn zijn enkele pro-Zwarte Piet-demonstranten aangehouden.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

 • Samenvatting: de intocht in Apeldoorn

  Bekijk hier een video van de landelijke intocht in Apeldoorn:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit was de landelijke Sinterklaasintocht van 2019
 • Arrestatie in Dordrecht

  Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

 • Ook in Alkmaar is het voorbij

  Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

  NOS
 • Manifestatie Den Haag afgelopen

  De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

 • 25.000 bezoekers in Apeldoorn

  De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

 • Sinterklaasliedjesprotest in Leeuwarden

  Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'
 • KOZP: op 5 december weer demonstreren

  Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

  Bij de manifestatie van KOZP op het Koekamp is veel politie op de been.

  1/8 ANP
  2/8 ANP
  3/8 NOS / Inge Hogendoorn
  4/8 NOS / Inge Hogendoorn
  5/8 NOS / Inge Hogendoorn
  6/8 NOS / Inge Hogendoorn
  7/8 NOS / Inge Hogendoorn
  8/8 NOS / Inge Hogendoorn
 • Ook in Groningen demonstranten tegenover elkaar

  In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

  NOS
 • Opstootje in Emmen

  Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

 • Een aanhouding in Eindhoven

  Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

 • Ook op Curaçao protest tegen Zwarte Piet

  Actievoerders op Curacao tegen Zwarte Piet Dick Drayer

  Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht "tegen de koloniale figuur van Sinterklaas", zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

 • Motorclub deelt knuffels uit

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Motorclub deelt knuffels uit bij intocht in Den Haag

  Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

 • Intocht Apeldoorn afgelopen

  De intocht in Apeldoorn is afgelopen. Het centrum loopt langzaam leeg, meldt Omroep Gelderland.

 • Amnesty International kijkt mee

  Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.

  NOS
 • Meer berichten tonen