Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met FC Emmen-Vitesse (12.15), FC Groningen-Willem II (14.30), FC Utrecht-Fortuna Sittard (14.30), VVV-Venlo-Feyenoord (14.30) en ADO Den Haag-sc Heerenveen (16.45). Tot dan!

Samenvattingen

Alle samenvattingen van de twaalfde speelronde in de eredivisie bekijken? Kijk hier.

Bekijk de samenvatting van Sparta - PSV

Real profiteert ook niet van nederlaag Barcelona

Real Madrid had de koppositie in Spanje kunnen pakken als het thuis Real Betis zou verslaan. Eden Hazard leek al snel voor 1-0 te zorgen, maar daar stak de VAR (buitenspel) een stokje voor.

Na rust drong Real fel aan, vooral in de slotfase, maar Toni Kroos, Ferland Mendy, Dani Carvajal en Vinícius Júnior stuitten telkens weer op de uitstekende doelman Joel Robles.

Zondag krijgt Granada ook nog de kans om de eerste plaats in La Liga te veroveren. Granada speelt thuis tegen Real Sociedad.

Vinícius Júnior baalt van een gemiste kans

Fraser en Vriends teleurgesteld, maar toch trots

Studio Sport Eredivisie

Kijk nu naar de samenvattingen in Studio Sport Eredivisie.

Gakpo: 'Hadden hier moeten winnen'

Van Bommel: 'Aantal dingen verklaarbaar, aantal gewoon slecht'

De Ligt matchwinner in Turijnse derby

Matthijs de Ligt heeft zich eindelijk eens positief onderscheiden bij Juventus. In de Turijnse derby bij Torino schoot de Nederlandse verdediger de koploper naar de overwinning: 0-1.

Juventus viert de goal van Matthijs de Ligt

Klaar in Alkmaar: AZ blijft in spoor Ajax met eenvoudige zege op FC Twente

AZ heeft zijn achtste zege van het seizoen geboekt. Het versloeg FC Twente, dat al snel met tien man stond na rood voor doelman Joël Drommel, eenvoudig met 3-0.

Pantelis Hatzidiakos viert zijn treffer

78' GOAL AZ!

Boadu voegt ook nog een goal toe. Hij neemt een bal van Wijndal direct mee en schiet met links binnen.

AZ-FC Twente 3-0

De Ligt helpt Juve aan voorsprong

Na terugleggen van Higuaín schiet de Nederlandse verdediger Juventus op voorsprong bij Torino: 0-1. Hij schiet de bal uit de lucht hoog en hard in het doel.

Depay doet het weer voor Lyon

Na een prachtige individuele actie schiet Memphis Depay Olympique Lyonnais ver in blessuretijd naar de overwinning bij Toulouse: 2-3. Hij had ook al de eerste goal gemaakt.

55' GOAL AZ!

De Wit profiteert van een fout van keeper Brondeel en verdubbelt de score voor de Alkmaarders.

AZ-FC Twente 2-0

48' Paal!

Na Wijndal (lat en paal) raakt nu Sugawara de paal namens AZ.

AZ-FC Twente 1-0

Ondertussen in Spanje: Sevilla en Atlético profiteren niet

Sevilla en Atlético Madrid laten hun kans liggen om de koppositie van FC Barcelona in La Liga over te nemen. De nummers drie en vier van de ranglijst blijven op een gelijkspel steken: 1-1.

Sevilla, met Luuk de Jong in de basis, kwam na een klein halfuur op voorsprong door een doelpunt van Franco Vazquez. Na een uur spelen maakte Álvaro Morata de gelijkmaker voor Atlético. Diego Costa had de bezoekers daarna de overwinning nog kunnen bezorgen, maar de spits miste een strafschop.

Alvaro Morata en Franco Vazquez

Ondertussen in Duitsland: Union Berlin verrast Hertha

1. FC Union Berlin heeft de beladen stadsderby tegen Hertha BSC met 1-0 gewonnen. Sebastian Polter was de gevierde man. Hij benutte in de 87ste minuut een strafschop. De clubs uit Berlijn speelden nooit eerder tegen elkaar in de Bundesliga.

Javairô Dilrosun speelde de hele wedstrijd voor Hertha BSC. Zijn ploeggenoot Karim Rekik mocht niet invallen. Union Berlin nam met de zege een beetje afstand van de onderste plaatsen. De ploeg klom naar de voorlopige dertiende plaats op de ranglijst, met een punt minder dan Hertha.

Het duel werd kort onderbroken nadat er meermaals vuurwerk was afgestoken door de supporters van beide clubs. Enkele pijlen belandden vlakbij de spelersbank van Union.

Vuurwerk bij Union-Hertha

Mulder: 'Terecht dat we uitbundig feest vieren'

Grim: 'Nu even genieten en voelen wat een overwinning is'

Sow: 'Alles klopte vandaag'

Rust in Den Haag

Door de late goal van Hatzidiakos gaat AZ met een 1-0 voorsprong rusten tegen het tiental van Twente.

Owen Wijndal (l) en Aitor Cantalapiedra

45+2' GOAL AZ!

Pantelis Hatzidiakos schiet de Alkmaarders op voorsprong.

Klaar op Kasteel: PSV weet weer niet te winnen en speelt ternauwernood gelijk bij Sparta

PSV heeft voor de derde competitiewedstrijd op rij niet weten te winnen. Na eerdere zeperds tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4) speelde het zaterdag in Rotterdam met 2-2 gelijk tegen Sparta. De ploeg van trainer Mark van Bommel ziet zo de achterstand op koploper Ajax oplopen tot acht punten.

.

90+3' Bijna ook nog de zege

Ihattaren doet een poging om PSV nog naar de winst te schieten, maar zijn inzet gaat over.

Sparta Rotterdam-PSV 2-2

90+1' GOAL PSV!

Gakpo schiet op aangeven van Ihattaren de gelijkmaker binnen.

88' Eerder 3-1 dan 2-2

Sparta heeft kansen op de 3-1. Eerst redt Zoet op een vrije trap van Rayhi en daarna voorkomt hij een goal van Mattheij.

Sparta Rotterdam-PSV 2-1

40' Paal en lat!

Owen Wijndal raakt de paal. Eerder was de linksback van AZ ook dicht bij een treffer, maar toen raakte hij de lat.

AZ-FC Twente 0-0

79' Lat!

Daar is PSV dicht bij de gelijkmaker. Een poging van Bruma landt op de bovenkant van de lat.

Weer hands De Ligt

Het is niet te geloven, maar Matthijs de Ligt maakt opnieuw hands. In de Turijnse derby tegen Torino krijgt hij de bal opnieuw ongelukkig tegen zijn arm in het strafschopgebied. De VAR ziet er geen strafschop in.

18' ROOD!

Twente-doelman Drommel haalt de doorgebroken Boadu net buiten het strafschopgebied neer en moet van het veld. Reservekeeper Jorn Brondeel komt in de ploeg voor Espinosa.

Joel Drommel krijgt rood van Danny Makkelie

58' GOAL SPARTA!

Nadat doelpuntenmaker Sadílek is gewisseld zet Rayhi Sparta weer op voorsprong. Hij schiet in de korte hoek raak.

Mohamed Rayhi zet Sparta op 2-1 tegen PSV

56' GOAL PSV!

Sadilek schiet binnen als hij de bal op een presenteerblaadje krijgt van Smeets. Daarvoor haalde Mattheij

Sparta Rotterdam-PSV 1-1

Michal Sadílek viert de gelijkmaker

Ondertussen in Engeland: Chelsea met zege richting duel met Ajax

Tammy Abraham heeft Chelsea aan een uitzege op Watford (1-2) geholpen. De spits opende in de vijfde minuut de score en leverde in de 55ste minuut de assist op de 0-2 van Christian Pulisic. Gerard Deulofeu benutte in de slotfase nog een strafschop voor de thuisploeg.

De tegenstander van Ajax komende dinsdag in de Champions League evenaarde een clubrecord tegen de hekkensluiter van de Premier League. Chelsea is nu al zeven uitduels in verschillende competities zonder puntenverlies, net als in 1989. Chelsea staat derde in de Premier League, met acht punten minder dan koploper Liverpool.

Christian Pulisic (l) en Tammy Abraham

Ondertussen in Italië: Lukaku schiet Internazionale in blessuretijd naar zege op Bologna

Internazionale heeft ternauwernood weten te winnen bij Bologna. Dankzij een benutte strafschop van Romelu Lukaku in de blessuretijd wonnen de Milanezen uiteindelijk met 2-1.

Romelu Lukaku viert zijn treffer

Tweede helft: Van Bommel grijpt in

Van Bommel grijpt in bij PSV. Hij vervangt na rust middenvelder Érick Gutiérrez door verdediger Olivier Boscagli. Michal Sadílek schuift daardoor door naar het middenveld.

Aftrap in Den Haag

AZ-FC Twente is begonnen.

Svensson haakt af

AZ-verdediger Svensson, die vrijdag al voortijdig de training verliet, haakt geblesseerd af tijdens de warming-up. Sugawara is zijn vervanger.

Laatste goal PSV bijna maand geleden

PSV scoorde al 3 officiële duels op rij niet, en ook nu staat de teller nog op nul. Het laatste doelpunt van PSV dateert van 6 oktober, toen met 4-1 van VVV-Venlo werd gewonnen.

Rust

Een matig PSV staat op achterstand bij Sparta en creëert zelf heel weinig.

Denzel Dumfries (l) en Mohamed Rayhi (r)

Lampen in Den Haag weer aan

Klaar in Waalwijk: RKC boekt thuis tegen Heracles eerste zege van het seizoen

RKC Waalwijk heeft na elf competitiewedstrijden zonder zege (één gelijkspel) de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In Waalwijk was de hekkensluiter met 2-0 te sterk voor een zwak Heracles Almelo.

Sylla Sow (l) viert zijn goal met Saïd Bakari

90+5' GOAL RKC!

De eerste zege is vrijwel zeker. Invaller Vermeulen scoort.

RKC Waalwijk-Heracles Almelo 2-0

De Ligt in basis

Matthijs de Ligt heeft zijn basisplaats bij Juventus terug na een wedstrijd rust. Hij start in de derby bij Torino.

29' GOAL SPARTA!

Zoet redt nog op een puntertje van Smeets, maar Ache tikt van dichtbij binnen in de rebound.

Sparta Rotterdam-PSV 1-0

Ragnar Ache viert de 1-0

Licht valt uit in Den Haag

Het licht valt uit in Den Haag bij de warming-up van AZ en FC Twente.

75' Lat

RKC weer dicht bij de 2-0, maar een omhaal van Hans Mulder komt op de lat. De eerste zege van RKC is nog niet binnen.

RKC Waalwijk-Heracles Almelo 1-0

17' Kans PSV

Bruma met een grote kans voor PSV op aangeven van Dumfries. De Portugees schiet over.

Sparta Rotterdam-PSV 0-0

Opstellingen AZ-FC Twente

7' Paal!

Wat een kans voor Sparta! Ache raakt van dichtbij de paal. Daarvoor kwam Gapko net tekort om PSV op voorsprong te zeggen.

Aftrap

Sparta Rotterdam-PSV is begonnen. Na twee nederlagen op rij gaat PSV met Mohamed Ihattaren terug in de basis op jacht naar winst.

Mark van Bommel

Ondertussen in Frankrijk: Marseille verslaat Lille

Olympique Marseille heeft de thuiswedstrijd tegen Lille OSC, een van de tegenstanders van Ajax in de groepsfase van de Champions League, met 2-1 gewonnen. De Zuid-Franse club kwam in punten gelijk met nummer twee FC Nantes, dat zondag nog tegen Girondins de Bordeaux speelt.

Marseille kwam op een 2-0 voorsprong door een treffer van Morgan Sanson en een eigen doelpunt van Gabriel Dos Santos. Adama Soumaoro tekende in de 83ste minuut voor de enige treffer van Lille OSC.

Kevin Strootman mocht pas in de slotfase invallen bij Olympique Marseille. De middenvelder is opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de komende duels in de EK-kwalificatie met Noord-Ierland en Estland. Lille zakte naar de vijfde positie van de ranglijst en heeft een achterstand van een punt op Marseille.

Marseille viert feest, Lille treurt

48' Kruising

RKC is dicht bij de 2-0! Leemans schiet een vrije trap op de kruising.

Tweede helft

De tweede helft bij RKC Waalwijk-Heracles Almelo (1-0) begint. Kan RKC de eerste zege pakken?

Rust in Waalwijk

RKC leidt verrassend met 1-0 tegen Heracles. De Waalwijkers startten sterk en kwamen verdiend op voorsprong via een fraaie goal van Sow. Czyborra had daarna nog een kans namens de bezoekers en op slag van rust had Vaessen een redding in huis op een inzet van Dessers.

Dylan Vente (r) in actie tegen Heracles

Ihattaren keert terug in basiselftal PSV

Mohamed Ihattaren keert terug in de basis bij PSV. De 17-jarige spelmaker ontbrak vorige week tegen AZ (0-4 verlies) wegens een blessure. Ihattaren krijgt op het middenveld ondersteuning van aanvoerder Pablo Rosario en Érick Gutiérrez.

Aanvallers Steven Bergwijn en Donyell Malen zijn wegens blessures nog steeds niet inzetbaar, net als de geschorste spelers Nick Viergever, Jorrit Hendrix en Ryan Thomas. Ritsu Doan, Cody Gakpo en Bruma vormen net als tegen AZ de voorhoede.

De verdediging ziet er ook hetzelfde uit als tegen de Alkmaarders, met doelman Jeroen Zoet, vleugelverdedigers Denzel Dumfries en Michal Sadilek en centrale verdedigers Daniel Schwaab en Timo Baumgartl.

Opstellingen Sparta-PSV

19' Geel voor schwalbe

Sow krijgt van arbiter Edwin van de Graaf een gele kaart voor een schwalbe. De doelpuntenmaker laat zich heel gewillig vallen in duel met Pröpper.

Ondertussen in Spanje: Barcelona laat zich verrassen door middenmoter Levante

Middenmoter Levante heeft koploper FC Barcelona in Spanje getrakteerd op een verrassende nederlaag. In Valencia werd het 3-1 voor de thuisploeg. Frenkie de Jong speelde de hele wedstrijd voor de Catalanen, die alweer hun derde nederlaag van het seizoen leden.

Lionel Messi baalt na de nederlaag tegen Levante

11' GOAL RKC WAALWIJK!

Sow dribbelt naar binnen en haalt fraai uit.

Ondertussen in Engeland: Liverpool en City stellen winst pas in slotfase veilig

Liverpool is op de valreep ontsnapt aan puntenverlies. De koploper in de Premier League, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis, rekende pas in de extra tijd af met Aston Villa: 2-1.

Sadio Mané en Jordan Henderson vieren de winnende treffer tegen Aston Villa

6' Van de lijn

Spierings met een grote mogelijkheid voor RKC. Zijn schot mist echter kracht en Czyborra haalt de bal van de lijn.

RKC Waalwijk-Heracles Almelo 0-0

Aftrap

RKC Waalwijk en Heracles Almelo beginnen de voetbalavond in de eredivisie.

Opstellingen RKC-Heracles

RKC en Heracles treffen elkaar voor de 2de keer deze week. Woensdag stonden de clubs in de KNVB-beker al tegenover elkaar, toen in Almelo. Heracles won het doelpuntrijke duel met 4-3.

De opstelling van RKC vandaag verschilt op 4 plaatsen ten opzichte van het duel met Heracles in de midweekse bekerronde. Juri Gaari speelt voor Fabian Sporkslede, Hans Mulder voor Melle Meulesteen, Daan Rienstra voor Kevin Vermeulen en Dylan Vente voor Anas Tahiri.

Heracles begint met 3 wijzigingen ten opzichte van afgelopen woensdag: Navajo Bakboord speelt voor Tim Breukers, Robin Pröpper voor Dario van den Buijs en Alexander Merkel voor Sebastian Jakubiak.

Ondertussen in Duitsland: Bayern hard onderuit bij Frankfurt, monsterscore Leipzig

Ook na tien speelronden is Borussia Mönchengladbach nog de koploper in de Bundesliga. De ploeg boekte zelf een knappe zege op Peter Bosz' Leverkusen (2-1) en zag nummer twee Bayern München met maar liefst 5-1 verliezen bij Eintracht Frankfurt. Nummer vier RB Leipzig kende geen genade tegen 1.FSV Mainz: 8-0.

Thomas Müller

PSV moet Bergwijn langer missen, Malen twijfelgeval

PSV kan voorlopig niet beschikken over Steven Bergwijn. De aanvaller kreeg vorige week tegen LASK Linz last van zijn hamstring, maar gebaarde naar trainer Mark van Bommel dat hij niet hoefde te worden gewisseld.

De blessure blijkt toch ernstiger dan Bergwijn aanvankelijk dacht. Hij miste het afgelopen duel met AZ (0-4 verlies) en is ook de komende periode absent. Daarom ontbrak de aanvaller ook in de voorselectie van Oranje.

Van Bommel: 'Bergwijn is er langer uit'

Met hard werken en hulp van God wil City-speler Braaf de top bereiken

Kracht, energie en uitstraling spatten ervanaf wanneer hij het veld betreedt. Zijn trainer bij Manchester City, Pep Guardiola, ziet het in hem zitten en ploeggenoot Kevin De Bruyne neemt hem op sleeptouw.

Jayden Braaf is pas 17 jaar, maar is een aanvaller met mogelijk een glorieuze toekomst. Door hard te werken en met de hulp van God wil hij het hoogste bereiken: "M'n droom is wereldkampioen worden met het grote Nederlands elftal."

Jayden Braaf

Thomas voelt zich na donkere periode eindelijk PSV'er: 'Zeker ook gehuild'

53 competitiewedstrijden op rij was PSV ongeslagen in eigen huis, maar aan die fraaie reeks kwam vorige week zondag door AZ een einde. Grote pechvogel was Ryan Thomas, die al na twintig minuten spelen een rode kaart pakte. De Eindhovenaren gingen uiteindelijk hard met 4-0 onderuit.

En dat terwijl het zo mooi had moeten worden voor de Nieuw-Zeelander: na veertien maanden blessureleed maakte hij eindelijk zijn debuut in de basis bij PSV. Een terugblik op zijn zware en soms eenzame revalidatie. "Eigenlijk besefte ik het pas een week, misschien twee, geleden: ik ben eindelijk een PSV-speler."

Stand: AZ de nieuwe nummer twee

AZ nam vorige week na de 4-0 zege bij PSV de tweede plaats over, met evenals PSV zes punten achterstand op Ajax. Feyenoord staat na het 4-0 verlies bij Ajax slechts twaalfde.

Stand eredivisie per 1-11

Volledig programma

Uitslagen en programma eredivisie

Ten Hag na heet avondje Zwolle: 'Goede test in hoofd koel houden'

Op het tandvlees trok Ajax vrijdagavond de drie punten tegen PEC Zwolle over de streep. Ten Hag had vanaf de bank een wedstrijd met "niet twee, maar meerdere gezichten" gezien, zo verklaarde hij na afloop.

"Ik zag eerst een fantastisch Ajax, maar daarna werd Martínez uit de wedstrijd geschopt en veranderde de wedstrijd. Toen Álvarez ook niet meer verder kon en het lang duurde voordat Ryan Gravenberch erin kwam werd alles weer anders", aldus de Ajax-trainer.

Ten Hag: 'Wedstrijd niet met twee, maar met meerdere gezichten'

Vrijdag: Ajax na flitsende start met hangen en wurgen voorbij PEC Zwolle

Het leek een walk-over te worden voor Ajax, maar uiteindelijk mocht de koploper van de eredivisie zich in de handen wrijven met de drie punten na de moeizame zege met 4-2 bij PEC Zwolle.

De Amsterdammers scoorden in de eerste twintig minuten drie keer, dachten op weg naar het Champions League-duel met Chelsea (dinsdag) een rustig avondje te hebben, maar raakten in het vervolg van het duel het spoor bijster.

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax

Welkom!

Welkom bij ons liveblog. We volgen alle wetenswaardigheden op de deze voetbalavond met onder meer drie wedstrijden in de eredivisie: RKC-Heracles, Sparta-PSV en AZ-FC Twente.