liveblog
NOS VoetbalAangepast

Twente ruim langs Emmen, eerste zege sinds 15 september

  • Twente komt op 15 punten uit 11 duels, Emmen blijft steken op 10
  • Vanaf 22.25 uur via de livestream: Eredivisie op Vrijdag
  • Verder in speelronde 11: Ajax-Feyenoord en PSV-AZ

De samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Twente - FC Emmen

Ondertussen... het DvdW

Het Doelpunt van de (vorige) Week kwam van Adam Maher.

Doelpunt van de Week: Mahers zwabberbal

Voetbalsters PSV winnen in Eredivisie Cup

De voetbalsters van PSV hebben na de eerste ronde van de Eredivisie Cup de hoogste trede in de stand overgenomen van FC Twente. Na de 5-1 overwinning in de eerste wedstrijd, was een gelijkspel (3-3) nu voldoende om van plaats te wisselen in het nieuwe bekertoernooi.

Lees hieronder het verslag

Lukkien: 'Geven doelpunten makkelijk weg'

"Ze speelden de eerste helft heel effectief", zag Emmen-coach Dick Lukkien. De eerste twee treffers ontstonden in een klutssituatie. "We hebben ze redelijk geholpen door de doelpunten te makkelijk weg te geven. Wat beter moet? Het gaat om ingrijpen, duels spelen. Ik zie dat in de trainingen bij vlagen terugkomen, maar in de wedstrijden nog niet."

Afgelopen

Twente wint met 4-1.

Strafschop Twente, goal Twente

Aitor met een struikelpartij, Bax ziet er een strafschop in. Aitor gaat zelf achter de bal staan, hoewel Vuckic 'm graag had genomen. De eerste poging ging mis (Telgenkamp redde), maar hij mag 'm overnemen omdat de doelman te vroeg bewoog. Met een Panenka maakt hij er alsnog 4-1 van.

Brama erin

De routinier (33) vervangt Espinosa.

Wissels

Menig komt erin bij Twente. Hij vervangt Zekhnini. Bij Emmen gaat Slagveer naar de kant voor Kolar.

Peña met een poeier

Fraaie vrije trap van de middenvelder uit Peru, maar Twente-doelman Drommel staat op de goede plek. Het blijft bij 3-1.

Oei, Aitor

Aitor met een sterke actie. Hij verschalkt doelman Telgenkamp, maar op de lijn staat Heylen nog om de bal weg te werken. Het blijft 3-1 na dik een uur spelen.

GOAL Emmen

En daar is de 3-1. Invaller Veendorp schiet beheerst in.

Tweede helft

Twente trapt af voor de tweede helft. Bij Emmen een wissel: Veendorp vervangt aanvaller Arias.

GOAL Twente (3)

En de 3-0 in de 42ste minuut. Selahi met een intikker.

Lindon Selahi

GOAL Twente (2)

Weer Vuckic, die de bal wederom via een kluts meekrijgt en gedecideerd de bal binnenwerkt: 2-0 na dertig minuten.

Haris Vuckic

GOAL Twente

Vuckic met een halve omhaal in de 24ste minuut: 1-0. De vijfde eredivisietreffer dit seizoen voor de Sloveense middenvelder, die door Garcia als een aanvaller wordt opgesteld.

Haris Vuckic

Kans Emmen

De eerste hoekschop is voor Emmen, in de derde minuut, en de eerste kans ook. In de kluts krijgt Arias zijn schoen tegen de bal, maar Drommel redt.

Aftrap

Arbiter Bax fluit, Emmen trapt af.

Wat doet nummer twaalf FC Twente tegen nummer veertien FC Emmen? Het verschil tussen de clubs op de ranglijst is slechts twee punten.

Busquets centraal achterin, Brama en Bijen op de bank

Op 5 oktober kopte de regionale krant Tubantia: 'Garcia grijpt in: Brama en Berggreen in de basis'. Die twee wijzigingen gingen toen ten koste van Lindon Selahi en Haris Vuckic. Vanavond staan Selahi en Vuckic aan de aftrap, net als Oriol Busquets. De twintigjarige Spanjaard, die drie weken geleden voor het laatst in actie kwam, speelt centraal achterin ten koste van Peet Bijen. En ook Brama en Berggreen nemen plaats op de bank.

Conclusie: Garcia is er nog niet uit wat zijn ideale opstelling is. De thuisnederlaag tegen Willem II (zie onder de samenvatting) zal daar niet aan hebben bijgedragen. Het was bovendien de vierde nederlaag op rij.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Willem II

Opstellingen

FC Twente: Drommel, Latibeaudiere, Busquets, Schenk, Verdonk; Selahi, Roemeratoe, Espinosa; Cantalapiedra, Vuckic, Zekhnini

FC Emmen: Telgenkamp, Hiariej, Gorgulu, Heylen, Burnet; Slagveer, Peña, Chacón; Arias, De Leeuw, Laursen

Om 20.00 uur: primeur in Enschede

De elfde speelronde van de eredivisie wordt om 20.00 uur afgetrapt met het duel tussen FC Twente en FC Emmen. Een unieke wedstrijd, want beide ploegen stonden nooit eerder tegenover elkaar in de eredivisie of de eerste divisie.

Vorig jaar speelden beide clubs wel een oefenwedstrijd, die door FC Emmen met 5-1 werd gewonnen.

Twente begon sterk aan de competitie, maar verloor zijn laatste vier duels en staat nu twaalfde. De Enschedeërs hebben punten meer dan Emmen, dat in deze competitie nog geen uitduel won.

FC Twente-trainer Gonzalo García

Ajax in beroep tegen straf UEFA

Ajax heeft besloten in beroep te gaan tegen de straf van de UEFA na incidenten met supporters rond de Champions League-wedstrijd tegen Valencia. De zwaarste sanctie was dat Amsterdamse supporters niet welkom zijn bij het duel met Chelsea in Londen. Ook moet Ajax een boete van 50.000 euro betalen.

Ajax had aanvullende informatie opgevraagd bij de UEFA en op grond daarvan besloten in beroep te gaan.

Ajax bedankt de fans na afloop van de 3-0 zege bij Valencia

Programma eredivisie

Over een kleine 2,5 uur gaat de elfde speelronde van de eredivisie van start. Het kan daarom geen kwaad om nog eens een blik te werpen op het programma en de stand.

De stand in de eredivisie na de tiende speelronde

Ook Zintsjenko valt voorlopig weg bij Manchester City

Trainer Pep Guardiola van Manchester City moet het geruime tijd stellen zonder vleugelverdediger Oleksandr Zintsjenko. De 22-jarige international van Oekraïne heeft in Spanje een operatie aan een knie ondergaan. Volgens Guardiola is de oud-huurling van PSV ongeveer een maand uitgeschakeld.

Guardiola kan ook al niet beschikken over centrale verdediger Aymeric Laporte, die voor langere tijd uit de roulatie is wegens een blessure. Andere verdedigers als John Stones en Nicolas Otamendi misten eerder dit seizoen ook al wedstrijden door fysieke ongemakken.

Door de aanhoudende defensieve problemen schoven middenvelders Rodri en Fernandinho dit seizoen al eens een linie naar achteren. Maar Rodri heeft op zijn beurt ook een blessure, aan zijn hamstrings.

Manchester City speelt morgen thuis tegen Aston Villa. De titelhouder heeft als nummer twee een achterstand van zes punten op koploper Liverpool.

'BeNeLiga is potentieel significant waardeverhogend'

Het haalbaarheidsonderzoek naar een BeNeLiga gaat zijn tweede fase in, zo meldt de KNVB. Het gaat om het plan om de Nederlandse en Belgische competitie samen te voegen om zo de kloof met de grote Europese competities te verkleinen.

Het idee voor een grensoverschrijdende competitie komt door de jaren heen geregeld langs. Voor de zomer zijn zes Nederlandse clubs (Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse) en vijf Belgische (AA Gent, Club Brugge, KRC Genk, Anderlecht en Standard Luik) weer eens rond de tafel gaan zitten, waarna consultancybedrijf Deloitte onderzoek ging doen naar de 'theoretische meerwaarde' van een BeNeLiga.

Uit dat onderzoek is nu gebleken dat zo'n nieuwe competitie 'potentieel significant waardeverhogend' is. Daarom volgt nu een tweede onderzoek, waarbij volgens de KNVB wordt gefocust op het competitieformaat, de effecten op de competities en een impactanalyse per club.

Wordt - ongetwijfeld - vervolgd.

Returns in de Eredivisie Cup

Bij de vrouwen worden vanavond de returns in de eerste ronde van de Eredivisie Cup gespeeld, een nieuw bekertoernooi waarbij clubs elkaar kunnen uitdagen om mogelijk van positie op de ladder te wisselen.

De competitie wordt gespeeld over drie speelrondes, waarbij de teams per speelronde een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar spelen. De winnaar neemt de plek van de hoogst geklasseerde ploeg over. Het team dat na afloop van het spelen van de derde ronde als eerste eindigt, is de winnaar.

Dit is het programma van vanavond. Alle wedstrijden beginnen om 19.30 uur.

Programma Eredivisie Cup

FC Twente - PSV (1-5)
Ajax - sc Heerenveen (2-0)
ADO Den Haag - VV Alkmaar (1-1)
PEC Zwolle - Excelsior Barendrecht (2-0)

Individuele fouten frustreren Stam: 'Word je soms gewoon gek van'

Feyenoord-trainer Jaap Stam is momenteel niet te benijden. Gisteren zorgde Edgar Ié voor een penalty met een onbegrijpelijke handsbal en hij was niet de eerste Feyenoorder die de afgelopen weken in de fout ging. "Daar word je soms gewoon gek van", zei Feyenoord-coach Jaap Stam op de persconferentie. "Moeilijk te bevatten."

Hoewel Feyenoord niet goed draait, gaat hij zondag in de Klassieker wel op zoek naar mogelijkheden om Ajax te bestrijden. "Ajax is een goed opgebouwde ploeg met individuele kwaliteiten. Maar Ajax geeft ook ruimtes weg. Je kunt zeggen dat je compact moet spelen en bij vlagen zal dat ook moeten. Als je dat niet doet, dan wordt het voor Ajax makkelijk om veel balbezit te krijgen. Maar je moet zélf ook durven voetballen."

Stam: 'Als trainer word ik er soms gek van'

AZ-trainer Slot nieuwsgierig naar topper tegen PSV

Met de 6-0 zege tegen FC Astana op zak vertrekt AZ zondag met vertrouwen naar Eindhoven voor de topper tegen PSV. Hoewel de Alkmaarders deze maand in de eredivisie in twee wedstrijden slechts één punt wisten te veroveren.

"Een mooie wedstrijd waar we erg naar uit kijken", zei trainer Arne Slot in zijn vooruitblik op de kraker. "We zijn heel nieuwsgierig of we kunnen spelen zoals we altijd doen of dat PSV ons misschien wel veel hoger en fanatieker onder druk zet, waardoor wij wat minder vaak de bal hebben."

"Met PSV staat waarschijnlijk onze beste tegenstander tot nu toe in dit seizoen op het veld. Een ontzettend sterke ploeg die thuis al heel lang niet meer heeft verloren, volgens mij al anderhalf jaar lang. Voor ons is het dus een prachtige uitdaging om daar te spelen", aldus Slot.

AZ-trainer Arne Slot

Kopzorgen voor opgeruimde Van Bommel

Hier zijn de beelden van de persconferentie van PSV-trainer Mark van Bommel. We meldden eerder vandaag al dat PSV de nodige personele problemen kent voor het duel van zondag met AZ. Nick Viergever en Jorrit Hendrix zijn geschorst, terwijl nog onzeker is of Donyell Malen en Steven Bergwijn inzetbaar zijn.

Als Malen en Bergwijn beiden niet beschikbaar zijn, dan zal Kostas Mitroglou waarschijnlijk kunnen spelen. Zoals Daniel Schwaab, die gisteren al ritme opdeed tegen Linz, de vervanger zal zijn van Viergever. En voor de plek van Hendrix op het middenveld heeft Van Bommel Erick Gutiérrez. "Het niveau ligt gewoon heel dicht bij elkaar. We hebben genoeg mogelijkheden."

Zorgen voor Van Bommel: 'Of Malen en Bergwijn AZ halen, is de vraag'

Stam hoopt op Jørgensen, Karsdorp en Haps

Feyenoord-trainer Jaap Stam hoopt dat hij zondag tegen Ajax weer kan beschikken over Nicolai Jørgensen, Rick Karsdorp en Ridgeciano Haps. Gisteren in het teleurstellend verlopen Europa League-duel met Young Boys was het drietal er nog niet bij.

Met Jørgensen wilde Feyenoord nog geen risico nemen op het Zwitserse kunstgras, Haps zat op de bank en Karsdorp kampt met een liesblessure. "Met Rick gaat het al een stuk beter", zei Stam. "We hebben goede hoop dat hij inzetbaar is, evenals Ridgeciano en Nicolai."

Edgar Ié liep tegen Young Boys juist een blessure op. Het is onduidelijk of hij tegen Ajax van de partij kan zijn. "'We zijn net terug, de blessure van Edgar wordt zo verder bekeken."

Feyenoord-trainer Jaap Stam

Maradona vol lof over Mertens

Napoli-speler Dries Mertens bereikte deze week in het Champions League-duel met Red Bull Salzburg een mijlpaal: hij kwam door zijn twee goals op 116 doelpunten in het shirt van Napoli en passeerde daarmee clublegende Diego Maradona.

Maradona zit daar helemaal niet mee, vertelde de Argentijn tegen de Italiaanse krant Corriere dello Sport. "Ik heb juist geapplaudisseerd voor Mertens. Toen hij scoorde, dacht ik aan Napoli en niet aan mezelf."

Het contract van de 32-jarige Mertens loopt na dit seizoen af en de Belg wordt in verband gebracht met een lucratieve overgang naar China. Maar als het aan Maradona ligt, komt het daar niet van.

"Het is goed dat een professional altijd uitkijkt naar een beter salaris, maar het is ook zo dat hij zich nergens op de wereld zo geliefd, gerespecteerd en belangrijk zal voelen als in Napels", aldus Maradona. "Daarom, meneer de voorzitter, laat hem niet gaan. En mocht hij inderdaad vertrekken, dan moet hij weten dat er altijd plaats voor hem zal zijn bij mijn club Gimnasia in La Plata."

Bergwijn en Malen vraagtekens voor PSV-AZ

Het is onzeker of Steven Bergwijn en Donyell Malen zondag voor PSV in actie kunnen komen tegen AZ. Bergwijn raakte in de slotfase van het Europa League-duel met LASK Linz geblesseerd en maakte de wedstrijd strompelend af. Malen was gisteren afwezig door een blessure.

"Of ze de wedstrijd tegen AZ halen? Dat is de vraag", vertelde PSV-trainer Mark van Bommel op de persconferentie in Eindhoven. "We bekijken na de laatste training of ze klaar zijn voor AZ."

PSV kan sowieso niet beschikken over Nick Viergever en Jorrit Hendrix. Beiden zijn geschorst na hun rode kaarten van vorige week tegen FC Utrecht.

Steven Bergwijn en Donyell Malen

'Dutchies in Barcelona'

Een groepje Nederlanders heeft een gezellige dag in Barcelona, blijkt uit onderstaande foto. De foto is op Instagram geplaatst door Rossana Kluivert, de vrouw van Patrick Kluivert, en we zien dan ook nogal wat bekende gezichten.

Van links naar rechts: bondscoach Ronald Koeman, zijn zoon Tim en zijn vrouw Bartina, Patrick Kluivert, Debbie Koeman, Rosanna Kluivert, Mikkie Kiemeney en haar vriend Frenkie de Jong.

Ten Hag: 'In een seizoen kom je dompers tegen'

De nederlaag tegen Chelsea van woensdag was een domper voor Ajax. Maar die kom je nu eenmaal tegen in een seizoen, vertelde trainer Erik ten Hag gisteren tijdens de persconferentie voor het duel met Feyenoord.

Maar: "De Klassieker staat op zich", weet Ten Hag. "Dan komen er krachten en machten los bij beide teams. We moeten zorgen dat we aan de goede kant zitten. Het is een wedstrijd omgeven met veel emoties. Daar moet je goed mee omgaan."

Ten Hag: 'In een seizoen kom je dompers tegen'

Drie AZ-spelers in Team van de Week

Ook in Europa valt ondertussen op dat AZ bezig is aan een prima seizoen. In het Team van de Week van de Europa League heeft de UEFA liefst drie AZ-spelers opgenomen.

De Alkmaarders maakten dan ook indruk met een 6-0 zege op FC Astana. Owen Wijndal staat in de defensie, Teun Koopmeiners op het middenveld en Oussama Idrissi in de aanval.

Álvarez gaat Klassieker in als vader

Uit de categorie babynieuws: als Edson Álvarez zondag in actie komt in de Klassieker tegen Feyenoord, doet de Ajacied dat voor het eerst als vader. De Mexicaan toonde gisteren op sociale media trots zijn pasgeboren dochter.

Álvarez was gisteren overigens ook nog eens jarig: hij werd 22.

Can mist alleen Wit-Rusland na rode kaart

De Duitse international Emre Can is voor één duel geschorst na zijn rode kaart in de EK-kwalificatiewedstrijd van Duitsland tegen Estland. Can kon na een klein kwartier al inrukken vanwege een noodrem. De Duitsers wonnen alsnog simpel met 3-0.

Can mist daardoor het kwalificatieduel met Wit-Rusland op 16 november. Drie dagen later kan de Duitser wel weer meedoen aan de laatste wedstrijd tegen Noord-Ierland. Nederland speelt op die data achtereenvolgens tegen Noord-Ierland (uit) en Estland (thuis). Een punt tegen de Noord-Ieren is voor Oranje genoeg om het EK te bereiken.

Duitsland al vroeg met tien man, maar wint toch in Estland

De laatste keer dat Feyenoord won..

.. is alweer een tijdje geleden. Veertien jaar om precies te zijn. Op 28 augustus 2005 boekte Feyenoord een 2-1 zege in Amsterdam door goals van Dirk Kuijt en Salomon Kalou. Namens Ajax scoorde Angelos Charisteas.

Een zege in De Kuip is een stuk minder lang geleden. Vorig seizoen won Feyenoord in eigen huis, en hoe: het werd 6-2.

Dirk Kuijt juicht na zijn 2-0 tegen Ajax in 2005

Oranjes parels Hoever, Maatsen en Ünüvar jagen in Brazilië op wereldtitel

Ondertussen in Brazilië gaan de jonge talenten van Oranje op jacht naar de wereldtitel op het WK onder 17 jaar. Oranje begint het toernooi in de nacht van zondag op maandag (00.00 uur Nederlandse tijd) tegen Japan.

Alle duels van Oranje zijn live te bekijken via een stream op NOS.nl en in de NOS-app. Ook via onze social media-kanalen doen we verslag vanuit het kamp van Oranje.

Unieke, talentvolle Oranje-generatie jaagt in Brazilië op wereldtitel

De wederopstanding van Cambuur: 'Weer met plezier naar de club'

SC Cambuur is momenteel de trotse koploper in de eerste divisie, met twee punten voorsprong op De Graafschap en NAC Breda.

Begin dit jaar schreef de harde kern van Cambuur nog een boze brief naar de club. De supporters herkenden zich niet meer in de club, ze wilden 'strijd' en 'lef' zien. De bezem ging vervolgens door de selectie en de stemming in Leeuwarden is 180 graden gedraaid.

Issa Kallon gaat voorop in de feestvreugde na de 5-1 overwinning op TOP Oss

Programma eerste divisie

In de eerste divisie staat vanavond een complete speelronde op het programma. Alle duels beginnen om 20.00 uur.

Programma Keuken Kampioen Divisie

Go Ahead Eagles - FC Den Bosch
NEC - MVV Maastricht
Roda JC - NAC Breda
FC Volendam - Jong AZ
Helmond Sport - Telstar
Excelsior - Jong Ajax
De Graafschap - FC Dordrecht
TOP Oss - Jong PSV
Jong FC Utrecht - SC Cambuur
Almere City FC - FC Eindhoven

De Boer met Atlanta door in play-offs

Frank de Boer heeft zich met Atlanta United voor de finale van de Eastern Conference in de Major League Soccer (MLS) geplaatst. Zijn ploeg won in een volgepakt eigen huis dankzij goals van Julian Gressel en Josef Martínez met 2-0 van Philadelphia Union.

Zlatan Ibrahimovic werd met LA Galaxy uitgeschakeld door stadgenoot Los Angeles FC. De beladen stadsderby, inmiddels bekend onder de naam El Tráfico, eindigde in 5-3.

Atlanta viert de eerste goal van Julian Gressel

Europa League: sterk AZ, stabiel PSV en zwak Feyenoord

Nadat Ajax woensdag in de Champions League een thuisnederlaag tegen Chelsea te verwerken kreeg, presteerden de Nederlandse clubs in de Europa League gisteren wisselvallig.

AZ boekte een weliswaar een prima 6-0 zege op FC Astana, maar PSV kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen LASK Linz, terwijl Feyenoord op onhandige wijze met 2-0 onderuit ging bij Young Boys.

Bekijk de reacties na de Europa League-wedstrijden van gisteren.

De stand in het land

Zo staat het ervoor in de eredivisie aan de vooravond van de elfde speelronde. Ajax sloeg vorige week een gat van drie punten met PSV, dat nu evenveel punten heeft als Vitesse. Feyenoord is aanvoerder van het rechterrijtje; dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn in Rotterdam-Zuid.

De stand in de eredivisie na de tiende speelronde

Het programma

Wat kunnen we dit weekeinde allemaal verwachten op de eredivisievelden?

Welkom bij de Warming-up!

Na een enerverende midweek met Europees voetbal barst vanavond de eredivisie weer los met het duel tussen FC Twente en FC Emmen. Maar de meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar zondag, wanneer er twee toppers op het programma staan: PSV-AZ en Ajax-Feyenoord.

In de Warming-up kijken we vooruit naar het voetbalweekeinde met het laatste nieuws, de persconferenties en alle andere randverschijnselen.

Vorig seizoen won Ajax thuis met 3-0 van Feyenoord; Dusan Tadic, Nico Tagliafico en Steven Berghuis in actie