liveblog
NOS NieuwsAangepast

Uitstel dreigt na brexit-stemmingen, Johnson wil met EU om tafel

  • Het Britse Lagerhuis stemde vanavond over twee brexit-kwesties.
  • Een meerderheid stemde voor de brexit-wetgeving, maar tegen het tijdpad van de komende dagen.
  • De vraag is, wat gaat Johnson nu doen, nu een halloween-brexit, geen optie meer is?
  • Kijk mee via deze livestream.
liveblog gesloten

Wat gaat Brussel doen?

"Ze gaan hem sowieso uitstel geven", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Het ergste wat voor de EU kan gebeuren is dat er een brexit komt, zonder deal. Het enige wat nu onzeker is: hoe lang geven ze uitstel? Ze willen wel druk op de ketel houden."

Maar, zoals Johnson in z'n brief dit weekend al schreef: hij wil liever geen uitstel. Daarom wachten ze in Brussel af en leggen ze de bal bij Johnson. Hij moet maar gaan uitleggen wat zijn planning nu is.

Op dit moment belt de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, met alle regeringsleiders over welke reactie ze gaan geven. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om tot een kort uitstel over te gaan of om de procedures zo in te richten dat de Britten op papier op 31 oktober de EU verlaten, maar in de praktijk pas een paar dagen later.

We sluiten hiermee het liveblog. Wil je de gebeurtenissen van vanavond nog nalezen? Lees dan dit artikel.

EU: we wachten volgende stap af

Een woordvoerder van de Europese Unie heeft via twitter laten weten dat ze afwachten tot de Britten hen informeren over de volgende stappen:

Ierse premier

De Ierse collega van Johnson, Leo Vardkar, heeft laten weten dat hij tevreden is met het akkoord, en dat hij "verdere ontwikkeling" over het tijdpad en een eventueel uitstel afwacht.

Labour-leider Corbyn reageert

"Het Lagerhuis weigert om een enorme stapel wetgeving in slechts 2 dagen door te nemen, met nauwelijks kennis van de economische impact van de wetgeving", zei Labour-leider Corbyn direct na de uitslag. Ook deed hij Johnson een voorstel:

Corbyn reageert op de uitslag

Dit zei Johnson na de stemmingen

Johnson reageert op uitslag

Johnson: 'We pauzeren brexit-wet'

"Ik zal praten met EU parlementariërs over hun intenties, tot ze een beslissing hebben genomen. Tot die tijd zullen we deze brexit-wetgeving pauzeren", zei Johnson direct na de uitslag. Hij voegde daar aan toe dat hij er nog altijd naar streeft om op 31 oktober de EU verlaten. "Dat wil ik tegen de EU gaan zeggen. Op welke manier dan ook, we zullen de EU met deze deal verlaten."

Johnson reageert op uitslag

Johnson heeft direct na de uitslag gezegd dat hij met de EU om de tafel gaat. Hij wil hoe dan ook voorkomen dat de brexit-datum wordt uitgesteld. Eerder vandaag waarschuwde Johnson nog dat er nieuwe verkiezingen zouden volgen bij een 'nee' tegen zijn tijdpad.

Uitslag tweede stemming

Een meerderheid van de Britse parlementariërs stemde tegen het tijdpad: 308 parlementariërs stemden voor, 322 tegen.

Uitslag tweede stemming: 308 voor, 322 tegen

Tim de Wit over de uitslag: 'behoorlijke opsteker'

"Dit is een belangrijke eerste slag die Johnson hier slaat", zegt Correspondent Tim de Wit. "En hij wint ook nog met een comfortabele meerderheid dus, met 30 zetels. Een behoorlijke opsteker dus, voor Johnson."

Maar hij is er nog niet. De parlementariërs stemmen nu over het tijdpad, om alles voor 31 oktober rond te kunnen krijgen. Met de planning zoals die er nu ligt, krijgen ze twee dagen om 100 pagina's aan wetgeving te behandelen. Er is een grote kans dat veel parlementariërs dat grondig willen doen en meer tijd nodig hebben. Vanmiddag zei Johnson al dat als ze meer tijd willen, hij de hele boel weer intrekt en nieuwe verkiezingen volgen.

Kijk hier hoe de uitslag van de stemming voor de Withdrawal Agreement Bill bekend werd gemaakt:

'329 voor Johnson's deal met de EU, 299 tegen'

Uitslag eerste stemming

De Britse parlementsleden hebben hun stem uitgebracht. Een meerderheid stemde voor de Withdrawal Agreement Bill. 329 parlementariërs stemden voor, 299 tegen.

Dit is al een symbolische stap zijn voor Johnson. Nu volgt een tweede stemming, die over het tijdpad. Volg de stemming via deze livestream.

De stemming is begonnen

Britse parlementsleden stemmen op dit moment over de implementatie van de deal die Johnson met de EU heeft gesloten, de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill. Het zal echt op een paar stemmen aankomen.

De eerste stemming komt eraan

Waar moet je op letten bij de brexit-stemmingen? Correspondent Tim de Wit legt het uit. Volg de stemming via deze livestream.

Waar moet je op letten bij de brexit-stemmingen?

Wat is de Withdrawal Agreement Bill?

Om de EU te verlaten moeten twee dingen worden goedgekeurd: de brexit-deal en de brexit-wetgeving. Bij dat laatste gaat het om de zogeheten Withdrawal Agreement Bill. Het is de implementatie van brexit in de wet van het Verenigd Koninkrijk. Want als de brexit door gaat, gelden Europese wetten niet meer voor de Britten. In de Withdrawal Agreement Bill staan daarom nieuwe wetten voor de Britten.

Het gaat bijvoorbeeld over de toekomstige rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en de Britten in de in de EU.

Voor wie de draad kwijt is...

NOS op 3 maakte deze productie voor wie het overzicht van de brexit kwijt is. Zie hier alle hoogte- en dieptepunten in chronologische volgorde op een rijtje. En: bepaal zelf hoe moeilijk je het voor jezelf maakt.

Tim de Wit over de kansen van Johnson

De eerste stemming ziet er relatief goed uit voor Johnson, zegt correspondent Tim de Wit. "Hij lijkt te kunnen rekenen op een krappe meerderheid." Als hij die krijgt dan zou dat zou een symbolische stap zijn voor Johnson.

Maar dan die tweede stemming, over het tijdpad. Johnson wil alles voor de heilige datum - 31 oktober - rond krijgen. Maar dan moet die wetgeving wel in een paar dagen tijd geregeld zijn. "Veel parlementariërs zeggen, wij hebben hier meer tijd voor nodig", zegt De Wit. "En dan zal het bij die kwestie vanavond waarschijnlijk op een paar stemmen aan komen."

Welke uitkomsten zijn er vanavond mogelijk?

De eerste kwestie: de Withdrawal Agreement Bill

Als het Lagerhuis niet instemt met de Withdrawal Agreement Bill, dan stopt het hele proces en heeft het geen zin om de tweede kwestie nog in stemming te brengen en wil Johnson verkiezingen.

Britse media gaan ervan uit dat Johnson voor de eerste stemming een meerderheid kan krijgen. Als dat zo is dan is er voor het eerst in 3,5 jaar een meerderheid voor een brexit-deal: een morele overwinning dus. Maar dan is Johnson er nog lang niet. De tweede kwestie moet ook nog een meerderheid behalen.

De tweede kwestie: het tijdpad

Als de meerderheid van het Lagerhuis ook instemt met de tweede kwestie, wordt er vanavond waarschijnlijk nog veel gedebatteerd en wordt er deze week nog gestemd over kleine aanpassingen in de wetgeving.

Als Johnson geen meerderheid krijgt bij de stemming over het tijdspad, wordt het onmogelijk om 31 oktober te halen en moet Johnson om uitstel vragen. Iets wat hij zelf absoluut niet wil. Vanmiddag dreigde Johnson daarom dat als er geen meerderheid is voor het tijdpad, hij de Withdrawal Agreement Bill intrekt:

Johnson voert druk op: nieuwe verkiezingen bij 'nee'

Waar stemt het Lagerhuis vanavond over?

Het Britse Lagerhuis stemt vanavond rond 8 uur Nederlandse tijd over twee kwesties.

De eerste kwestie is de implementatie van de deal die Johnson met de EU heeft gesloten, de zogenoemde Withdrawal Agreement Bill. Het is de implementatie van de brexit in de wet van het Verenigd Koninkrijk. Want als de brexit door gaat, gelden Europese wetten niet meer voor de Britten.

De tweede kwestie waar het Lagerhuis vanavond over stemt gaat over het tijdpad van de komende dagen. Om de brexit-deadline van 31 oktober te halen, moet het Lagerhuis uiterlijk op donderdag definitief akkoord gaan, overmorgen dus. Dat betekent dat parlementariërs twee dagen de tijd hebben om verder te debatteren en amendementen in te dienen.

Halloween-brexit

Sinds vanmiddag 14.30 uur wordt in het Lagerhuis weer gedebatteerd. Later vanavond staan er twee stemmingen gepland; de uitkomst daarvan bepaalt of het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk op 31 oktober uit de Europese Unie kan stappen.

Een halloween-brexit is een vurige wens van premier Johnson. Als het Lagerhuis hem steunt, komt de brexit plotseling dichtbij. Maar zoals altijd in dit proces: niets is zeker en er liggen nog allerlei gevaren op de loer.