liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV en Sparta verliezers in weekend van de 'donkerrode' kaarten

liveblog gesloten

Bedankt en tot dinsdag!

Hiermee sluiten we dit liveblog af voor vanavond. Dinsdag zijn we weer terug met het liveblog van de Champions League. Woensdag is het de beurt aan Ajax, dat Chelsea ontvangt. Donderdag volgen we natuurlijk de verrichtingen van PSV, AZ en Feyenoord in de Europa League.

En vrijdag is de eredivisie alweer terug, met op zondag De Klassieker! Graag tot de volgende keer!

Makkelie te gast bij Studio Voetbal (22.45 uur, NPO 1)

PSV verliest twee spelers met een rode kaart en drie punten ten opzichte van medekoploper Ajax. Sparta Rotterdam laat de kans op de vijfde plek liggen en heeft dat volledig aan zichzelf te wijten met een gemiste penalty en een donkerrode kaart voor doelman Tim Coremans na een kopstoot.

Genoeg te bespreken met arbiter Danny Makkelie, die zaterdag twee PSV'ers wegstuurde in Urecht en vanavond aanschuift bij Studio Voetbal om 22.45 uur op NPO 1.

Arbiter Danny Makkelie trekt na overleg met de VAR rood voor PSV'er Jorrit Hendrix

Gracias, Chacón!

FC Emmen-Fortuna Sittard werd beslist door een prachtig doelpunt van de Peruviaan Sergio Peña. Daar willen we Peña weleens over horen. Maar Peña spreekt alleen Spaans. Wat doe je dan?

Chacón helpt Franks Snoeks om Emmen-matchwinner Peña te interviewen

Haps begrijpt nog niet hoe Czyborra 'm van de lijn haalde

Donderdag wacht nu de Zwitserse kampioen Young Boys in de Europa League, zondag landskampioen Ajax in de eredivisie. Beide keren speelt Feyenoord uit.

Trainer Jaap Stam beseft dat de druk van buitenaf toeneemt. En hij loopt niet voor zijn verantwoordelijkheden weg, terwijl het seizoen inmiddels al een aardig eind onderweg is. "Ze willen hier altijd sneller en meer, maar dat willen we zelf ook."

Samenvattingen

Bekijk hieronder de samenvattingen van de zondag gespeelde wedstrijden in de eredivisie.

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na de tiende speelronde

Uitslagen tiende speelronde

De uitslagen van de tiende speelronde in de eredivisie

Geen tiende zege op rij voor Liverpool

Het is afgelopen op Old Trafford, waar Manchester United het tegenvallende Liverpool de eerste punten afsnoept dit seizoen.

Georginio Wijnaldum (r) en Scott McTominay (l)

Lallana brengt Liverpool langzij

In de 84ste minuut maakt invaller Adam Lallana de 1-1 op Old Trafford.

Rode kaart Kluivert in doelpuntloze remise Roma

Justin Kluivert heeft zichzelf geen dienst bewezen in het uitduel van AS Roma met Sampdoria. Vlak voor tijd kreeg de aanvaller zijn tweede gele kaart na een ongecontroleerde charge tegen Nicola Murru.

Het is al de vierde remise van AS Roma, dat zesde staat in de Serie A met negen punten achterstand op koploper Juventus.

Justin Kluivert in duel met Sampdoria-aanvoerder Fabio Quagliarella

AFGELOPEN

Feyenoord en Heracles delen de punten in De Kuip: 1-1. En daar valt wel mee te leven: Feyenoord kreeg een handvol grote kansen, maar over het veldspel kan Jaap Stam onmogelijk tevreden zijn. Dat was beter verzorgd bij Heracles, maar die zullen toch het meest content zijn met de uitslag.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

De spelers van Feyenoord met de koppies omlaag na de 1-1 van Heracles

91' Enorme kans Narsingh

Hoe kan die er nu niet ingaan? Invaller Luciano Narsingh komt een-op-een met doelman Blaswich, stuit eerst op de doelman en in de rebound kan Knoester met een uiterste krachtsinspanning de bal nog net naast zijn eigen doel glijden.

Feyenoord zet deze slotminuten nog even alles op alles voor de zege.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

75' Wie maakt het doelpunt in De Kuip?

Er is nog een kwartier te spelen in De Kuip en dit duel kan nog alle kanten op. Het spel golft nu op en neer, maar beide ploegen zijn te slordig om echt tot grote kansen te komen. Toch kreeg Veerman net een goede schietkans namens Heracles en kon Fer de bal net niet naar beneden koppen op een paar meter van het doel.

Er hangt een doelpunt in de lucht, maar voor wie?

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

Rashford maakt 1-0 tegen Liverpool

Ook op Old Trafford is gescoord en het is de thuisploeg die verrassend de leiding neemt tegen Liverpool. Marcus Rashford is de maker. Kort daarna maakt Sadio Mané de 1-1, maar zijn goal wordt afgekeurd. De Senegalees zou op weg naar het doel hands hebben gemaakt.

63' GOAL HERACLES

Controleur Orestis Kiomourtzoglou komt in de zestien van Feyenoord na een fraai hakje van Mauro Junior, kapt en draait en schuift de bal vervolgens achter Feyenoord-keeper Vermeer in het doel. En dat zat er eigenlijk al aan te komen sinds de rust.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-1

Orestis Kiomourtzoglou (links) is de gevierde man voor Heracles in De Kuip

TWEEDE HELFT

Feyenoord en Heracles Almelo zijn begonnen aan de tweede helft in De Kuip en meteen houdt het Legioen de adem in als Senesi zijn arm even op de schouder van de doorgebroken Mauro Junior legt.

Scheidsrechter Manschot ziet geen penalty in de lichte aanraking. En daar valt wat voor te zeggen.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-0

Topper op Old Trafford (zonder Salah)

Inmiddels ook begonnen op Old Trafford: Manchester United-Liverpool. Het verschil tussen de koploper en de gevallen gastheer na negen duels is vijftien punten, maar vooralsnog staat het nog steeds 0-0.

Mo Salah is er vandaag niet beschikbaar voor Liverpool, maar hoopt woensdag in het Chmapions League-duel met KRC Genk weer te kunnen spelen.

Divock Origi (de vervanger van Mo Salah) en Victor Lindelöf duelleren om de bal

Rust in Rotterdam

Het is rust in Rotterdam. De laatste tien minuten van de eerste helft waren zonder twijfel de leukste. Eerst had Dabney Dos Santos de 1-1 op zijn schoen, maar de Heracles-aanvaller wipt de bal net voor het doel langs. Het was pas de eerste grote kans van Heracles, maar Feyenoord riep de problemen wel over zich af door de tegenstander zo diep op eigen helft te laten komen.

Daarna beet Feyenoord van zich af en creëerde het enorme kansen voor Berghuis en Sinisterra. Berghuis kreeg de bal na een geblokt schot van Haps, maar schoot in kansrijke positie voorlangs. En in dezelfde minuut gaf hij de bal op een presenteerblaadje aan Sinisterra, maar de hardwerkende Colombiaan schoot wild over.

En op slag van rust was het weer Sinisterra, die vrijgespeeld door Jørgensen, op doel mocht mikken. De inzet ging net naast de paal.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-0

De bedrijvige Luis Sinisterra liet een paar grote kansen liggen tegen Heracles Almelo

Emmen-coach Lukkien weer een jaar ouder

Vooralsnog gebeurt er niet zoveel in De Kuip en dus kunnen we nog even terug naar Emmen, waar de plaatselijke FC zich na een 1-0 achterstand terugknokte naar een 2-1 zege op Fortuna Sittard.

Bekijk hieronder de reacties van Emmen-trainer Dick Lukkien, aanvoerder Michael de Leeuw en Fortuna-trainer Sjors Ultee.

30' Schitterende goal dissonant in slaapverwekkend duel

Er is inmiddels een half uur gespeeld in De Kuip en op die ene prachtige treffer van Toornstra na valt er eigenlijk niets te beleven. Feyenoord wacht af en laat de bal veel aan Heracles, maar de Almeloërs doen daar vooralsnog niets mee.

Feyenoord heeft nog een paar kleine schietkansjes gehad. De grootste kans was voor Nicolai Jørgensen, maar die had zijn vizier nog niet op scherp: zijn schot ging huizenhoog over.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-0

Stam spreekt

Stam verklaart keuze voor Senesi: 'Hij manifesteert zich steeds beter'

14' GOAL FEYENOORD

Na een gezapig begin komt Feyenoord uit het niets op 1-0 tegen Heracles. De manier waarop is wel heel fraai: Toornstra neemt de bal ineens op de slof en vindt de verre kruising.

Feyenoord-Heracles Almelo 1-0

Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra vieren de prachtige openingstreffer tegen Heracles

Groenendijk voelt de druk na nederlaag in Zwolle

Even terug naar het begin van de middag, toen PEC Zwolle zonder goed te spelen drie kostbare punten pakte tegen ADO Den Haag. Voor Fons Groenendijk, trainer van ADO Den Haag, was dat een hard gelag.

Bekijk de reacties van ADO-trainer Fons Groenendijk en PEC-trainer John Stegeman.

'Het gaat om de cruciale momenten, maar het is puntjes sprokkelen'

AFTRAP

Met Steven Berghuis als aanvoerder, Marcos Senesi als basisdebutant en de teruggekeerde Nicolai Jørgensen in de spits begint Feyenoord aan het duel met Heracles Almelo. Eric Botteghin en Sam Larsson zijn de slachtoffers van de ingrepen van trainer Jaap Stam. Hebben die effect? We gaan het zien.

Feyenoord-Heracles Almelo 0-0

Marcos Senesi komt het veld op voor zijn basisdebuut bij Feyenoord tegen Heracles

AFGELOPEN

Ook in Emmen is het duel tussen FC Emmen en Fortuna Sittard afgelopen. De thuisploeg pakt drie kostbare punten, met dank aan een pareltje van Sergio Peña.

FC Emmen-Fortuna Sittard 2-1

94' GOAL FC GRONINGEN

Na de rode kaart voor doelman Coremans moet rechstback Dirk Abels bij Sparta op het doel. Zijn eerste taak: de bal uit het net halen. Benschop laat Abels kansloos van elf meter: 2-0. Niet veel later fluit arbiter Kevin Blom af.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 2-0

RODE KAART SPARTA

Sparta-doelman Tim Coremans verliest zijn hoofd in de slotfase van het duel met FC Groningen. Sierhuis irriteert en Coremans reageert met een ferme kopstoot. Diep, diep rood én een strafschop voor Groningen.

85' GOAL FC GRONINGEN

Invaller Kaj Sierhuis breekt de ban voor FC Groningen tegen Sparta. Hij draait knap weg bij Bart Vriends en schiet de bal rustig in de verre hoek: 1-0.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 1-0

Invaller Kaj Sierhuis speelde een hoofdrol in de slotfase van FC Groningen-Sparta

82' GOAL FC EMMEN

Daar is de 2-1 van FC Emmen tegen Fortuna Sittard en het is een goal van grote schoonheid! De Peruaan Sergio Peña liet al eerder zien over een geweldig schot te beschikken en ook nu vindt hij de kruising achter Koselev.

FC Emmen-Fortuna Sittard 2-1

75' Venijn in de staart

Met invaller Kaj Sierhuis gaat FC Groningen op zoek naar de treffer en is ook al dichtbij gekomen via Mo El Hankouri en Mike te Wierik. El Hankouri poeierde op de paal en Te Wierik kopte uit de rebound over.

Maar ook Sparta is zeker niet alleen aan het verdedigen. Het lijkt erop dat het venijn in de staart zit dit duel.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

70' Emmen op zoek naar winnende

Even terug naar Emmen, waar de thuisploeg alles op alles om de 2-1 te maken tegen Fortuna Sittard. Zo was invaller Jafar Arias al dicht bij een goal en miste Glenn Bijl het doel maar net.

FC Emmen-Fortuna Sittard 1-1

Parachute op het veld bij Sassuolo-Inter

Nog even terug naar Sassuolo, waar Internazionale vanmiddag met 3-4 won van de plaatselijke trots. Alsof het scoreverloop nog niet spectaculair genoeg was, was er nog een klein incidentje...

Net toen Romelu Lukaku in de eerste helft een penalty wilde nemen, landde er - tot ongeloof van spelers en publiek - opeens een man met een parachute op het veld.

Veldwijk voor Dervisoglu

Sparta-trainer Henk Fraser grijpt meteen in en haalt Dervisoglu naar de kant. Zijn vervanger is Lars Veldwijk. De spits, die ooit bij FC Groningen weigerde in te vallen en daarmee zijn vertrek inluidde, wordt met een fluitconcert ontvangen.

Ook Groningen heeft gewisseld: de jonge middenvelder Daniël van Kaam vervangt linksback Bart van Hintum. Een aanvallende impuls dus.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

56' SPARTA MIST STRAFSCHOP

In Groningen is het duel tussen FC Groningen en Sparta na rust helemaal tot leven gekomen. Zo kreeg Sparta op advies van de VAR een strafschop na een beuk van Deyovaisio Zeefuik in de rug van Adil Auassar. Bryan Smeets ging achter de bal staan, maar schoot veel te slap in.

Daarna is het knokken geblazen: Dervisoglu gaat veel te hard door op Mike te Wierik, krijgt daarvoor geel en mag daarover niet mopperen.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

Bryan Smeets schiet van elf meter in de handen van FC Groningen-doelman Sergio Padt

53' GOAL FC EMMEN

Lorenzo Burnet geeft prachtig voor en Michael de Leeuw kopt gedecideerd binnen. Het is 1-1 bij FC Emmen-Fortuna Sittard.

Michael de Leeuw en aangever Lorenzo Burnet vieren de 1-1 tegen Fortuna Sittard

Tweede helft

Dick Lukkien heeft gezien dat zijn ploeg te weinig kansen krijgt tegen Fortuna Sittard en brengt Jafar Arias voor Luciano Slagveer. Bij FC Groningen-Sparta is niet gewisseld.

Stam niet tevreden over Kelly

Liam Kelly tijdens een vriendschappelijke wedstrijd van Feyenoord

Om 16.45 uur hoopt Feyenoord de malaise van de zware nederlaag bij Fortuna van zich af te schudden. Wie niet in de basis zal staan bij de Rotterdammers is de Ier Liam Kelly. "Als ik denk: brengt hij op dit moment dat wat ik van hem ken vanuit Engeland? Dan zeg ik op dit moment: nee", is trainer Jaap Stam duidelijk. "En dat heb ik ook met hem besproken."

Rust in Groningen en Emmen

De eerste helft bij FC Emmen-Fortuna Sittard is voor het thuispubliek teleurstellend verlopen. In de openingsfase zag Glenn Bijl een voorzet nog wel op de lat ploffen, maar sinds de 1-0 van Sambou heeft Fortuna z'n zaakjes prima voor elkaar.

Kort voor rust promoveerde Sambou een lukrake trap van linksback George Cox nog bijna tot een doelpunt, maar de spits krulde de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet in het zijnet.

In Groningen zijn beide ploegen met 0-0 naar de kleedkamer gegaan.

FC Emmen-Fortuna Sittard 0-1

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

35' Nog geen goals in Groningen

FC Groningen en Sparta Rotterdam begonnen op volle kracht aan het duel, maar de laatste minuten is het niveau ver weggezakt. FC Groningen heeft het meeste balbezit, maar weet amper kansen te creëren. Toch was daar bijna de voorsprong van Sparta, maar verdediger Bart Vriends krijgt de bal van dichtbij net niet goed genoeg op het voorhoofd.

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

KNVB-directeur Hoogma bevestigt clausule: Koeman kan naar Barcelona

Bondscoach Ronald Koeman heeft een clausule in zijn contract staan dat hij het Nederlands elftal onder bepaalde voorwaarden mag verlaten voor FC Barcelona. Dat bevestigde directeur Nico-Jan Hoogma zondag in het programma Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports. "Daar zijn afspraken over gemaakt", zei hij. "Daar moeten ze dan voor betalen."

Koeman staat tot en met het WK van Qatar in 2022 onder contract bij de KNVB. In de Spaanse media wordt hij al langer in verband gebracht met de functie van hoofdtrainer bij zijn oude club FC Barcelona, waar coach Ernesto Valverde mogelijk aan het einde van dit seizoen vertrekt. "Ik hoop het niet", reageerde Hoogma. "Ik hoop dat wij nog heel lang samen kunnen werken, want ik vind dat het uitstekend gaat. Maar Ronald heeft al heel lang te kennen gegeven dat hij ooit trainer wil zijn van Barcelona."

Volgens Hoogma heeft Koeman in zijn contract alleen een clausule over een mogelijk vertrek naar Barcelona opgenomen. Hij zou Oranje niet voor een andere club willen verlaten.

Ronald Koeman en Johan Cruijff vieren de landstitel met Barcelona in het seizoen 1992/93.

Dat is vriendelijk...

Arbiter Kevin Blom helpt Sparta-aanvoerder Adil Auassar met zijn contactlens

16' GOAL FORTUNA SITTARD

De Engelsman Bassala Sambou zet de bezoekers uit Limburg op 1-0 tegen FC Emmen. De spits kapt naar binnen en krult de bal in de verre hoek.

FC Emmen-Fortuna Sittard 0-1

Bassala Sambou heeft gescoord voor Fortuna Sittard in Emmen en wil dat weten

Inter wint in spektakelstuk van Sassuolo

Internazionale blijft in het spoor van koploper Juventus in de Serie A, al ging dat niet zonder slag of stoot. Op bezoek bij Sassuolo stond de ploeg van Stefan de Vrij een kwartier voor tijd met 4-1 voor (twee keer Martínez, twee keer Lukaku), maar zag de thuisclub daarna nog gevaarlijk dichtbij komen.

Filip Djuricic (oud-Heerenveen) en Jeremie Boga zorgden voor 3-4, maar de gelijkmaker zat er niet in.

Doelpuntenmakers Lautaro Martínez en Romelu Lukaku zijn lief voor elkaar in het duel met Sassuolo

8' Leuk begin in Groningen

FC Groningen en Sparta hebben er zin in. Er zijn amper vijf minuten gespeeld en we hebben al een grote kopkans gezien van Halil Dervisoglu (in de handen van Groningen-doelman Padt) en een aardig schot van Mo El Hankouri voor Groningen.

Kort daarna mag Warmerdam uithalen na een prima aanval van de Groningers, maar de vleugelspeler schiet voorlangs. Er zit een lekker tempo in deze wedstrijd!

FC Groningen-Sparta Rotterdam 0-0

Sparta-aanvoerder Adil Auassar in duel met Ajdin Hrustic van FC Groningen

Aftrap in Groningen en Emmen

In Groningen en Emmen is afgetrapt. Groningen ontvangt het verrassende Sparta, Emmen speelt de kelderkraker tegen Fortuna Sittard

Rampspoed voor Süle en Die Mannschaft

Niklas Süle (rechts) met doelman Manuel Neuer na de 3-0 zege op Estland in de EK-kwalificatie

Niklas Süle staat lang aan de kant. De verdediger van Bayern München heeft zaterdag een kruisbandblessure opgelopen tijdens het uitduel met FC Augsburg (2-2).

Bayern München laat weten dat het om een kruisband in de linkerknie van Süle gaat. De blessure is ook slecht nieuws voor bondscoach Joachim Löw van de Duitse nationale ploeg. Aanvaller Leroy Sané van Manchester City is ook nog lang niet hersteld van een zware knieblessure.

AFGELOPEN

PEC Zwolle speelt niet geweldig, maar boekt toch een bijzonder welkome zege op ADO Den Haag: 3-1. De ploeg van John Stegeman klimt een plekje op de ranglijst en is nu 13de.

Voor ADO Den Haag, dat eigenaar Wang op de tribune wist, is het opnieuw wonden likken. Het is voorlopig voorlaatste in de eredivisie.

89' GOAL PEC ZWOLLE

Pelle Clement gooit de wedstrijd in het slot. Hij sprint de diepte in, wordt keurig bediend door Hamer en loopt simpel langs doelman Koopmans. Het is 3-1 voor PEC Zwolle.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 3-1

Slotoffensief

Na de 2-1 van Ghoochannejhad is het duel eindelijk ontbrandt. ADO Den Haag met invallers Thoma Haye, Tomas Necid en Bilail Ould-Chikh moet op zoek naar het Zwolse doel en PEC probeert te profiteren van de ontstane ruimte in de defensie van ADO.

Het is nog niet gedaan in Zwolle.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 2-1

Vito van Crooij en Mustafa Saymak zijn blij met doelpuntenmaker Reza Goochannejhad

Opstellingen FC Emmen-Fortuna Sittard

Ook om 14.30 uur: FC Emmen-Fortuna Sittard. Beide ploegen snoepten voor de interlandbreak Feyenoord punten af, straks de onderlinge krachtmeting.

De opstellingen bij FC Emmen-Fortuna Sittard

Opstellingen FC Groningen-Sparta Rotterdam

Om 14.30 uur ontvangt FC Groningen het verrassend sterke Sparta Rotterdam. Dit zijn de opstellingen.

De opstellingen bij FC Groningen-Sparta Rotterdam

74' GOAL PEC ZWOLLE

Reza Ghoochannejad speelde tot nu toe onopvallend, maar na een vreemde klutssituatie maakt hij wel 2-1 voor PEC. Van buitenspel is geen sprake en Van Crooy liep de bal ook niet uit de handen van doelman Koopmans, zo oordeelt de VAR.

VAR kijkt naar handsmomentje

Het eerste kwartier na rust bij PEC Zwolle-ADO Den Haag hebben nog niet veel noemenswaardig opgeleverd. Toch was het even schrikken voor PEC, toen Kenneth Paal een voorzet op zijn bovenarm zag komen.

Videoarbiter Christiaan Bax heeft naar de situatie gekeken en oordeelt: geen penalty.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 1-1

Stilstaan bij Moskouse stadionramp

Het is inmiddels 37 jaar geleden dat bij het UEFA Cup-duel tussen Spartak Moskou en HFC Haarlem zeker 66 mensen het leven lieten. Goed om daar nog even bij stil te staan.

TWEEDE HELFT

PEC Zwolle en ADO Den Haag zijn begonnen aan de tweede helft. De doelpuntendroogtes zijn voorbij, maar krijgt deze 'kelderkraker' ook een winnaar?

PEC Zwolle-ADO Den Haag 1-1

RUST

Het is rust in Zwolle, waar PEC na een bijzonder zwak begin beter in de wedstrijd is gekomen. Na de 1-1 van Bel Hassani herhaalde de geschiedenis zich bijna. Weer levert Mustafa Saymak een prima voorzet af en weer mag een speler van PEC Zwolle vrij inkoppen. Dit keer is het Kenneth Paal, die profiteert van een snurkmomentje van Crysencio Summerville.

Die laatste ziet tot zijn opluchting dat Paal net naast kopt.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 1-1

38' GOAL PEC ZWOLLE

Ook PEC Zwolle is van de nul. Normaal is Illias Bel Hassani vooral aangever, maar nu kopt hij feilloos (en ongehinderd) binnen uit een mooie voorzet van Mustafa . Het staat weer 1-1.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 1-1

Illias Bel Hassani viert zijn gelijkmaker tegen ADO Den Haag

Een Beugelsdijkie

Tom Beugelsdijk is een man van bijzondere specialiteiten. Zijn koptalent liet hij eerder al zien, al wist hij het doel niet te vinden. En nu laat hij een andere 'kwaliteit' zien: hij deelt zonder enige scrupule een keekie uit aan Pelle Clement en krijgt daarvoor de gele kaart van arbiter Serdar Gözübüyük.

Kort na die gele kaart krijgt PEC Zwolle uit het niets de beste kans van de wedstrijd. Vito van Crooy wordt met een steekpass bediend door Yuta Nakayama, maar zijn inzet is te slap om doelman Luuk Koopmans te verontrusten.

20' Eerste fluitconcertjes in Zwolle

De eerste twintig minuten zitten erop in Zwolle en de thuisploeg heeft het bijzonder moeilijk tegen ADO Den Haag. sinds de openingstreffer van Michiel Kramer komt PEC Zwolle er eigenlijk niet aan te pas en mag het van geluk spreken dat Tom Beugelsdijk een vrije kopkans niet op waarde wist te schatten.

Bij PEC Zwolle heeft rechtsback Sai van Wermeskerken al na 13 minuten het veld moeten verlaten met een blessure. Zijn vervanger is de 20-jarige Destan Bajselmani, die twee weken geleden uit bij Heerenveen zijn debuut maakte in de eredivisie.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

9' GOAL ADO DEN HAAG

Michiel Kramer doet het voor ADO Den Haag! Hij wordt bediend door Dion Malone en tikt als een ware spits de bal langs doelman Xavier Mous in het doel.

De doelpuntendroogte van ADO is voorbij, nu die in Zwolle nog.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

Michiel Kramer viert zijn 1-0 tegen PEC Zwolle

Hoe is het toch met Douglas?

Douglas: 'In het weekend wil ik gewoon weer op het veld staan'

Tien jaar geleden was FC Twente rond deze tijd op weg naar de eerste landstitel in de geschiedenis. In het hart van de defensie stond een onverzettelijke Braziliaan, die zo veel indruk maakte dat bondscoach Bert van Marwijk hem via een naturalisatieprocedure in Oranje wilde.

Hemel en aarde werden destijds bewogen om Douglas speelgerechtigd te krijgen voor het Nederlands elftal. De genaturaliseerde Braziliaan was zeven jaar geleden precies waar het aan ontbrak in Oranje. Hij liep warm, maar ging weer zitten. En verdween. Zelden was een speler zo dicht bij een debuut in het nationale team, om later praktisch van de aardbodem te verdwijnen. Hoe zou het met hem gaan?

Douglas Franco Teixeira, beter bekend als 'gewoon' Douglas, woont in Nederland, in de streek die hem zo veel geluk heeft gebracht.

Ook op zaterdag: Wilem II verslaat FC Twente

Voor de volledigheid keren we ook nog even terug naar Enschede, waar FC Twente gisteravond met 1-0 verloor van Willem II. Voor de Tukkers was dat na een uitstekende seizoensstart alweer de vierde nederlaag op rij.

Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Willem II

AFTRAP

PEC Zwolle heeft afgetrapt op het Zwolse kunstgras tegen ADO Den Haag. Beide ploegen hebben de punten hard nodig. Maar om te winnen, moeten ze wel eerst een doelpunt maken. En dat is beide ploegen al vier duels niet meer gelukt.

Vitesse beleeft beste seizoensstart ooit

Vitesse profiteerde van de nederlaag van AZ, sprong over de Alkmaarders naar de derde plaats en heeft nu evenveel punten als nummer twee PSV. De Arnhemmers wonnen eenvoudig met 4-0 bij VVV-Venlo.

Trainer Leonid Sloetski loste daarmee Ronald Koeman (2000/01) af als Vitesse-coach met de meeste punten na tien duels in de eredivisie. En ook Bryan Linssen werkte aan zijn palmares: zijn oude club VVV was de enige eredivisionist waartegen hij nog nooit gescoord had of een assist had gegeven. Nu staan er twee kruisjes achter zijn naam.

Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van VVV-Venlo - Vitesse

AZ hard onderuit tegen sc Heerenveen

Ook nummer drie AZ kreeg een flinke tik te verwerken. De Alkmaarders die tot nu toe slechts vier goals tegen hadden gekregen verloren in Den Haag met liefst 4-2 van sc Heerenveen.

Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van AZ - sc Heerenveen

PSV met negen man hard onderuit in Utrecht

PSV beleefde een avond om snel te vergeten.In De Galgenwaard in Utrecht verloor het met 3-0, mede door rode kaarten voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix. Beiden werden na overleg met de VAR door arbiter Danny Makkelie weggestuurd na een gemene overtreding.

Bekijk hieronder de samenvatting en de reacties van trainer Mark van Bommel en 'pechvogel' Nick Viergever.

Koploper Ajax met de schrik vrij

Even terug naar gisteren, want er gebeurde van alles in de top van de eredivisie. Ajax speelde zwak, maar kwam met de schrik vrij bij hekkensluiter RKC Waalwijk: 1-2.

Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Ajax

Opstellingen PEC Zwolle-ADO Den Haag

Om 12.15 uur trappen nummer 14 PEC Zwolle en nummer 16 ADO Den Haag af in Zwolle. Beide ploegen verkeren in de gevarenzone en hebben bovendien al vier duels niet meer gescoord. Met deze opstellingen hopen ze daar verandering in te brengen.

Welkom!

De tiende speelronde van de eredivisie gaat verder met vier duels. PEC Zwolle-ADO Den Haag (12.15 uur), FC Emmen-Fortuna Sittard en FC Groningen-Sparta Rotterdam (beide 14.30 uur) en Feyenoord-Heracles Almelo (16.45 uur).

Welkom bij het liveblog!