liveblog

Stemming brexit-deal uitgesteld, 'klap in het gezicht van premier Johnson'

  • Het Letwin-amendement is aangenomen: Johnson moet de EU om uitstel vragen van brexit, maar hij zei dat niet te zullen doen.
  • Johnson heeft de stemming over de brexit-deal, die voor vandaag gepland stond, uitgesteld. De stemming volgt nu mogelijk maandag.
  • Tienduizenden anti-brexit-betogers in Londen eisten een nieuw referendum.
  • Vooralsnog moet het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaten.
liveblog gesloten

Demonstranten People's Vote blij met uitslag

Betogers: 'We willen dat het volk het laatste woord heeft'
Betogers juichen na uitslag stemming amendement

Zo werd er gestemd:

322 parlementariërs stemden voor het Letwin-amendement, 306 tegen. Onder de voor-stemmers waren 231 parlementsleden van Labour, 10 van DUP, 19 van de Liberal Democrats, 35 van de SNP, 17 Independents, 4 van Plaid Cymru uit Wales, 5 van Change UK en 1 stem van de Green Party.

Onder de tegen-stemmers waren 283 Conservatieve parlementsleden, 6 van Labour en 17 Independents.

'Nederlaag voor premier Johnson'

'Een enorme klap in het gezicht van Boris Johnson'

Lagerhuis stemt mogelijk maandag over brexit-deal

De brexit-deal wordt mogelijk maandag opnieuw voorgelegd aan het parlement. Regeringsvertegenwoordiger in het Britse Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, zegt dat de regering dat van plan is. Speaker John Bercow zegt maandag te besluiten of de regering het akkoord die dag opnieuw in stemming mag brengen.

Tot wanneer kan premier Johnson de EU om uitstel vragen?

'Voor de EU heeft Johnson nog de tijd tot 31 oktober'

Minister Hoekstra: dit is een gebed zonder end

Minister Hoekstra van Financiën vindt het uitstel van de stemming over de brexit-deal een "gebed zonder end", zei hij in het NPO Radio 1-programma WNL op Zaterdag. Hoekstra is in Washington, bij de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de minister is de brexit-stemming ook daar het gesprek van de dag.

"We zullen het uitstel moeten afwachten. Als u het aan mij zou vragen, zou ik liever geen brexit willen. Het is slecht nieuws voor Nederland, voor de Europese Unie en ik ben bang op de lange termijn ook voor de Britten." Hoekstra vindt dat de brexit-strategie van het Nederlandse kabinet goed heeft uitgepakt. "Het is zo vaak veranderd, hoe we dachten dat die brexit zou aflopen. De instelling van het kabinet om zich voor te bereiden op alle scenario's is denk ik verstandig geweest."

Strijdlustige reactie Johnson op uitslag stemming

Johnson: 'Niet ontmoedigd door deze uitslag'

Zo werd de uitslag bekendgemaakt:

Letwin-amendement: 'The ayes to the right have it'

Johnson stelt stemming over brexit-akkoord uit

Zoals verwacht stelt premier Johnson de stemming over de brexit-deal van vandaag uit. Ook zei hij dat hij geen uitstel van de brexit-datum gaat bespreken met de EU. Wat hem betreft blijft de datum 31 oktober.

Letwin-amendement aangenomen

Het Letwin-amendement is aangenomen door het Lagerhuis. 322 parlementariërs waren voor, 306 waren tegen. Premier Johnson moet nu om brexit-uitstel vragen bij de EU.

Stemming begint: wat is het Letwin-amendement?

Zometeen stemt het Lagerhuis over het Letwin-amendement. Als dat wordt aangenomen wordt Johnson gedwongen om voor middernacht uitstel te vragen bij de EU, ongeacht of het Lagerhuis instemt met het brexit-akkoord. De Britten moeten namelijk nog allemaal wetten aannemen voor ze uit de EU kunnen.

Letwin wil dat het parlement eerst die brexit-wetgeving aanneemt, om te voorkomen dat brexit-hardliners een truc uithalen. Namelijk dat ze wel voor het akkoord stemmen, maar uiteindelijk tégen de wetgeving. Het gevolg is dan dat de Britten alsnog met een no deal uit de EU klappen.

Als het amendement wordt aangenomen wil Johnson de stemming over het brexit-akkoord uitstellen, omdat hij het dan niet meer eens zou zijn met de inhoud van zijn eigen motie. Er wordt dan waarschijnlijk dinsdag over gestemd.

Oud-premier May: stem voor de deal

Volgens correspondent Tim de Wit heeft oud-premier Theresa May gegronde redenen om vandaag te rebelleren, maar het lijkt er niet op dat ze dat gaat doen. "Als jullie het land vooruit willen helpen en geen brexit zonder akkoord willen, moeten jullie vandaag voor de deal stemmen", zei ze zojuist in het Lagerhuis. Het parlement stemde tot drie keer toe tegen haar overeenkomst met de EU.

Betoging vanuit de lucht

Demonstranten tegen brexit vanuit de lucht

'Dit kan alleen met toestemming van de mensen in Noord-Ierland'

Nigel Dodds van de Noord-Ierse DUP legde in het debat uit waarom zijn partij de deal van premier Johnson niet kan steunen. De Noord-Ierse partij is een belangrijke gedoogpartner van het kabinet-Johnson. Desondanks is de partij toch van plan tegen de nieuwe deal te stemmen. Waarom DUP zo fel tegen is, lees in je in dit artikel.

Nigel Dodds (DUP): 'We moeten de EU als één natie verlaten'

Tienduizenden demonstranten eisen nieuw referendum

Anti-brexit-demonstranten voeren actie in Londen. Volgens persbureau Reuters gaat het om tienduizenden mensen. De organisatie verwacht dat dit aantal zal oplopen tot in de honderdduizenden. De actievoerders zwaaien met EU-vlaggen en er zijn karikatuurpoppen van premier Johnson.

In 2016 stemden 17,4 miljoen Britten voor brexit, 16,1 miljoen mensen waren tegen. In april dit jaar was er net te weinig steun in het Lagerhuis om opnieuw een referendum te organiseren over het vertrek uit de EU.

Afhankelijk van oppositie

Premier Johnson heeft de steun nodig van de oppositie. Hoe probeert hij die te krijgen? "Natuurlijk door te beweren dat dit een geweldige deal is voor het Verenigd Koninkrijk en daarnaast zie ik dat hij zich specifiek richt op Labour-parlementariërs die voor de brexit zijn", zegt correspondent Suse van Kleef.

"Er zijn een aantal Labour-parlementariërs die wel voor een deal willen stemmen, mits Johnson beloftes doet over bijvoorbeeld het waarborgen van de rechten van werknemers na de brexit. Die belofte heeft hij net gedaan. Zo probeert hij zoveel mogelijk mensen aan boord te krijgen."

Niet Super Saturday maar Super Tuesday?

"De komende uren wordt er nog gedebatteerd", zegt correspondent Suse van Kleef. "Rond 15.30 uur Nederlandse tijd is de stemming. Dan gaan we eerst zien of dat amendement erdoorheen komt. Als dat zo is gaan we kijken of Johnson de stemming over de deal intrekt."

Labour-leider: nog slechtere brexit-deal

Corbyn: 'Deze regering is niet te vertrouwen'

Noord-Ierse DUP: premier walst door Goedevrijdagakkoord

DUP, de cruciale coalitiepartner van de Conservatieven, blijft fel tegen Johnsons deal. "Deze deal betekent niet brexit voor heel het Verenigd Koninkrijk", zei de plaatsvervangende voorzitter van de conservatieve Noord-Ierse partij Nigel Dodds. Volgens hem walst de premier met zijn nieuwe deal door het Goedevrijdagakkoord. Dat is het vredesakkoord dat een einde maakte aan de decennialange gewapende strijd tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

Dodds laat ook weten dat DUP overweegt om voor het Letwin-amendement te stemmen. Dat amendement dwingt de premier om ongeacht de uitslag uitstel van brexit aan te vragen bij de EU.

De openingsspeech van de premier

Johnson: 'Dit is het moment om ons te verenigen'

Ondertussen voor het Lagerhuis

Een staat een lange rij voor het Lagerhuis van mensen die erbij willen zijn. Maar de kans dat het lukt is klein. Volgens bezoekersassistente Lilian Zeitelhack is er slechts plek voor 137 mensen, dus het merendeel van de gegadigden zal het debat online moeten kijken.

Corbyn: deze deal maakt de armste regio's nog armer

Labour-leider Corbyn opent het vuur op de brexit-deal van de premier. "We kunnen hier niet voor stemmen, deze deal is nog slechter dan de vorige die we drie keer hebben weggestemd. Het zou de armste regio's nog armer maken." De premier maakt volgens Corbyn holle beloftes op het gebied van werkgelegenheid als gevolg van zijn afspraak met de EU.

'Laten we als democraten samenkomen'

"Laten we voor een deal gaan die het land kan genezen en samen kan brengen", zei premier Johnson voor het Lagerhuis. Zijn deal is volgens hem de enige optie die er nog is om brexit te regelen en de verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk te eindigen. "Nu is de tijd. Om de wens van de meerderheid van het volk uit te voeren. Verdere vertraging zou duur zijn en het vertrouwen van de bevolking schaden."

'Tijd om het land te verenigen vandaag'

"Het is de tijd voor dit geweldige Lagerhuis om dit land te verenigen. Wat mensen thuis ook verlangen en verwachten. Vandaag moeten we brexit geregeld krijgen", zegt premier Johnson in het Lagerhuis.

Johnson spreekt nu

De Britse premier begint het debat.

'Als Letwin-amendement wordt aangenomen trekt premier stemming vandaag in'

Johnson is van plan om de stemming over de brexit-deal niet door te laten gaan - als het Letwin-amendement wordt aangenomen, schrijft een politiek verslaggever van de BBC op Twitter. Dat zou betekenen dat er niet vandaag maar pas maandag kan worden gestemd over Johnsons brexit-deal. Lees meer over dit amendement onderaan het liveblog.

Wie stemt wat?

De afgelopen dagen deed premier Johnson er alles aan om zoveel mogelijk parlementariërs achter zich te krijgen. Hij heeft 320 zetels nodig om zijn nieuwe brexit-deal met de EU door het parlement te loodsen. "Het wordt echt heel spannend", zegt correspondent Suse van Kleef in het NOS Radio 1 Journaal. "De verhouding is ongeveer 50/50 dus elke stem kan de doorslag geven."

In deze slider kun je zien wat de voorlopige verdeling is van wie er voor of tegen gaat stemmen, voor zover dat bekend is:

Wat is het Letwin-amendement?

Dit amendement, als het wordt aangenomen, dwingt de premier om ongeacht de uitslag uitstel van brexit aan te vragen bij de EU. Het amendement heeft een goede kans op een meerderheid en betekent in de praktijk dat de stemming van vanmiddag niet definitief zal zijn. Dan zal de stemming over ratificatie van brexit, ergens vlak voor 31 oktober, allesbeslissend worden.

Dit amendement is ingediend door enkele Conservatieven die door Johnson uit de partij waren gezet omdat ze met de oppositie meestemden. Het is om te voorkomen dat harde brexit-vleugel van de Conservatieve Partij straks bij de officiële ratificatie van het akkoord alsnog hun steun intrekken. Want in dat geval zouden de Britten alsnog op 31 oktober zonder afspraken de EU kunnen verlaten.