liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Martens 'eindelijk' terug op trainingsveld Barça

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog en graag tot morgen. Fijne avond!

Wie hebben we daar?

Lieke Martens is weer terug op het trainingsveld. Na de verloren WK-finale met Oranje afgelopen zomer, heeft de aanvalsters nog geen wedstrijd gespeeld. Dat komt allemaal door haar teenblessure.

Op haar Instagram-pagina laat Martens weten dat ze nog geen idee heeft wanneer ze weer helemaal fit is, maar dat dit in ieder geval een goede stap is.

Noviteit in eredivisie vrouwen: Eredivisie Cup

Dit weekend is er geen speelronde in de eredivisie voor vrouwen, maar toch nemen de acht eredivisieclubs het tegen elkaar op. Hoe dat zit? In de loop van het seizoen worden een paar weekeindes vrij gehouden voor de Eredivisie Cup, een nieuw bekertoernooi waarbij clubs als boksers elkaar kunnen uitdagen voor een soort titelgevecht.

In deze nieuwe, curieuze competitie kunnen de clubs elkaar vanuit verschillende lagen uitdagen om mogelijk van positie op de ladder te wisselen. Het team dat in de eindstand van het afgelopen seizoen het laagst geklasseerd stond, had het eerste recht om te bepalen tegen welke tegenstander zij willen spelen.

De competitie wordt gespeeld over drie speelrondes, waarbij de teams per speelronde een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar spelen. De winnaar neemt de plek van de hoogst geklasseerde ploeg.

Stel dat...

Zo kan het dus gebeuren dat lijstaanvoerder FC Twente in de derde speelronde wordt uitgedaagd door Excelsior Barendrecht, nu nog de nummer acht van de ranglijst van vorig jaar. Wint Excelsior Barendrecht dat tweeluik, dan nemen ze de plek in van FC Twente. En dat betekent feest in Rotterdam en Barendrecht!

Volledige speelronde in de eerste divisie

Roland Alberg (rechts) was met drie goals de man van de wedstrijd bij Roda JC-Helmond Sport

Vanavond is er geen duel in de eredivisie, maar wel een volledige speelronde in de eerste divisie. Koploper NAC Breda gaat op bezoek bij FC Eindhoven. SC Cambuur, dat evenveel punten heeft als NAC maar een duel meer speelde, ontvangt Top Oss.

En kan het geplaagde Roda JC de stijgende lijn voortzetten op bezoek bij FC Den Bosch. Na alle heisa rond de inmiddels opgestopte beoogde nieuwe eigenaar Mauricio de la Vega won Roda JC vorige week dankzij met liefst 4-0 van Helmond Sport en is daarmee koploper in de tweede periode.

Programma eerste divisie

FC Dordrecht-Helmond Sport
Go Ahead Eagles-FC Volendam
MVV Maastricht-Excelsior
NEC-Jong PSV
FC Den Bosch-Roda JC
SC Cambuur-Top Oss
FC Eindhoven-NAC Breda
Telstar-Almere City
Jong FC Utrecht-De Graafschap
Jong AZ-Jong Ajax

Bulgaarse bondscoach Balakov opgestapt na ontkenning racisme

Bondscoach Krasimir Balakov van de Bulgaarse nationale voetbalploeg is opgestapt. Hij volgt het voorbeeld van bondsvoorzitter Borislav Michailov, die dinsdag al afscheid nam.

Balakov raakte in opspraak omdat hij aanvankelijk verklaarde dat het hem maandag niet was opgevallen dat donkere spelers van Engeland racistisch werden bejegend door Bulgaarse fans tijdens een EK-kwalificatieduel. De scheidsrechter legde de wedstrijd tweemaal stil toen er apengeluiden vanaf de tribunes klonken. Sommige fans maakten ook de Hitlergroet.

Balakov, net als Michailov een van de uitblinkers van het Bulgaarse team dat vierde werd bij het WK in 1994, besloot woensdag alsnog zijn excuses aan Engeland aan te bieden. De Bulgaarse politie arresteerde twaalf verdachten en verwacht meerdere aanhoudingen te verrichten. De UEFA is inmiddels een onderzoek gestart.

De Bulgaarse bondscoach Krasimir Balakov tijdens het duel met Engeland

El Clásico op 18 december?

Weer een ontwikkeling in de soap rond El Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid. Die beladen wedstrijd zou volgende week zaterdag gespeeld worden in Camp Nou, maar door de politieke onrust in Catalonië werd dat duel uit het programma gehaald.

De Spaanse voetbalbond had Barcelona en Real Madrid tot maandag de tijd gegeven om met een nieuwe datum te komen. Zojuist is bekend geworden dat beide clubs het eens zijn geworden over een nieuwe datum: 18 december.

Nu moet La Liga nog fiat geven.Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Higler onder vuur: 'Yes to Dutch cheese, no to Holland referee'

Scheidsrechter Dennis Higler heeft een weekendje vrij in de eredivisie. Toch was hij afgelopen week een van de meest besproken arbiters in...Azerbeidzjan.

Hoe dat zo? Afgelopen zondag was de 34-jarige Amersfoorter arbiter bij het EK-kwalificatieduel van Hongarije met Azerbeidzjan. En dat ging niet helemaal goed: bij een 1-0 stand voor de Hongaren keurde Higler een geldig doelpunt van Bahlul Mustafazade af. Volgens Higler scoorde Mustafazade met de hand, maar uit de beelden bleek dat de verdediger de bal met de buik binnen werkte.

Azerbeidzjan - zelf een van de gastlanden van het EK in 2020 - was met één schamel punt al lang en breed kansloos voor deelname aan het eindtoernooi. Toch was de fout van Higler reden voor een aantal vermetele fans om te demonstreren voor de Nederlandse ambassade in Bakoe.

Iedereen fit bij FC Utrecht, zelfs Makienok

Op papier heeft PSV zaterdag de zwaarste opgave met een uitduel in De Galgenwaard. Maar klopt dat wel? Van de 40 duels die PSV en FC Utrecht deze eeuw speelden, wonnen de Utrechters er welgeteld...twee.

Vorig seizoen pakten de Utrechters na 13 nederlagen tegen PSV op rij weer eens een puntje: 2-2. En er is nog iets waar trainer John van den Brom moed uit kan putten: voor het eerst sinds zijn aantreden beschikt hij over een volledig fitte selectie.

Zo kan hij weer kiezen Adrian Dalmau en Joris van Overeem, die hersteld zijn van Zelfs de Deense spits Simon Makienok, die in twee seizoenen slechts drie keer in actie kwam voor de Utrechters, is weer beschikbaar. "Het mooiste nieuws kreeg ik vanochtend. Iedereen die we hebben was ook daadwerkelijk op het trainingsveld. Dat is wat je wil."

Simon Makienok kwam door blessures nog niet verder dan drie eredivisieoptredens voor FC Utrecht

17 jaar geleden: showkorps Wilhelmina steelt de show

RKC-trainer Fred Grim zal zaterdag zijn oude club Ajax een hak willen zetten, is de vraag. Zeker is dat er die avond feestgevierd wordt in Waalwijk. Zowel voor- als na de wedstrijd tegen Ajax zal Sportcafé De Fietsenstalling namelijk omgetoverd worden tot een Beiers Oktoberfest met partyzanger Ronnie Ronaldo als gangmaker.

Zeventien jaar geleden stal showkorps Wilhelmina de show met een wel heel lang durende half-time show. Toenmalig Ajax-trainer Ronald Koeman kon er toen nog om lachen. Of dat na afloop (1-1) ook nog zo was, valt te betwijfelen.

Ajax gunt geschorste Tagliafico extra vakantie

Ajax-coach Erik ten Hag in gesprek met Nicolás Tagliafico

Ajax-trainer Erik ten Hag verdeelt het seizoen van Ajax graag in 'blokken'. Met de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk begint voor hem 'blok 3', met de Klassieker tegen Feyenoord en het Champions League-tweeluik met Chelsea als hoogtepunten.

"Een uitdagend programma", stelt Ten Hag op het clubkanaal. "Wij kijken ernaar uit. Het team valt steeds meer in elkaar. De spelers vinden elkaar makkelijker. Maar het moet beter, met name het tempo."

RKC is na negen speelronden hekkensluiter met slechts een punt. Daar heeft Ten Hag geen boodschap aan. "Wij kijken naar onszelf. Of dat nou tegen Chelsea is of RKC, we gaan van eigen kracht uit."

In Waalwijk zal Ten Hag het moeten doen zonder Nicolás Tagliafico. De Argentijnse mannetjesputter kreeg tegen ADO Den Haag zijn vijfde gele kaart en is geschorst. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: Tagliafico kon daardoor wat langer op vakantie in Italië. "Hij heeft de Copa America gespeeld en ging daarna direct door in de voorronde van de Champions League. Nu hij geschorst is, kunnen we hem een paar dagen extra geven om de batterij weer op te laden."

Shirtje ruilen

Honderddertig jaar geleden, op 8 december 1889, stond Pim Mulier aan de basis van het georganiseerde voetbal in Nederland. De KNVB gaat daarom langs bij alle prof- en amateurclubs om het jubileumshirt te ruilen.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde ging vandaag hoogstpersoonlijk langs op Papendal om het shirt van Vitesse (uit 1894) in ontvangst te nemen. Of Gudde ook geïnformeerd heeft naar de aanpak van de dieprode cijfers van de Arnhemmers is onbekend.

Stam nog niet overtuigd van Senesi

Marcos Senesi bij zijn presentatie bij Feyenoord

Feyenoord verloor de laatste wedstrijd voor de interlandbreak met 4-2 van Fortuna Sittard. Dat chagrijn wil trainer Jaap Stam graag zo snel mogelijk kwijt met een klinkend resultaat. Maar met Heracles Almelo (thuis), het Zwitserse Young Boys (uit) en Ajax (uit) als tegenstanders is dat geen abc'tje. "Ik heb niet zo heel veel geslapen, nee. Je blijft met vraagtekens zitten. Wat moeten we beter doen?"

Tijdens de persconferentie ging het vooral over topaankoop Marcos Senesi, die ondanks de zeven miljoen euro die de club voor hem overhad, nog maar 45 (ongelukkige) minuten speelde voor Feyenoord.

"We zijn altijd bezig met de ideale samenstelling van het elftal. Iedereen roept om Marcos, maar ik luister niet naar iedereen", was Stam duidelijk. "Hij maakt stappen. Of dat genoeg is, gaan we morgen bekijken. Snapt hij wat we van hem vragen? Als dat niet zo is, wachten we even."

Ihattaren en Bergwijn oefenen vast op juichslide

Van Bommel bewondert veerkracht Ihattaren: 'Mo'tje is erbij'

Mo Ihattaren

Mohamed Ihattaren groeide op in de Utrechtse wijk Kanaleneiland en keert zaterdag met PSV terug in zijn geboortestad voor het duel met FC Utrecht. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Twee weken geleden overleed immers zijn vader.

"Met Mo'tje gaat het goed. Heel goed zelfs", zei PSV-trainer Mark van Bommel over zijn pupil. "Ik vind het heel knap hoe hij ermee omgaat, zeker voor een jongen van 17. Trainen is voor hem een soort afleiding geweest, maar ik had het ook begrepen als hij een paar keer had willen overslaan. Ik heb hem gevraagd, wil je trainen? Of ben je liever thuis? Hij wilde trainen en is er zaterdag ook gewoon bij."

Doelman Jeroen Zoet staat naar alle waarschijnlijkheid weer onder de lat bij de Eindhovenaren. Zoet miste met een lichte blessure de duels met Rosenborg BK en VVV-Venlo, maar is inmiddels weer fit.

Van Bommel: 'Het gaat goed met Ihattaren en hij is inzetbaar'

Finale WK-vrouwen brak kijkersrecords

De FIFA heeft de cijfers bekend gemaakt van het afgelopen WK voetbal voor vrouwen. Daaruit blijkt dat de finale tussen de Verenigde Staten en Nederland de best bekeken vrouwenvoetbalwedstrijd ooit was. Gemiddeld keken er wereldwijd ruim 82 miljoen mensen live naar de finale.

Bij de finale van 2015 was dat zo'n 52 miljoen.

De Nederlandse voetbalvrouwen pakten zilver bij het WK-voetbal in Frankrijk

Oud-voetballer Orlando Smeekes is nu kickbokser

Orlando Smeekes kan geen bal meer zien. De oud-profvoetballer maakte dit jaar een opmerkelijke carrièreswitch. Hij besloot te gaan kickboksen. En niet zonder succes. Eerder deze maand won hij zijn debuutwedstrijd.

Orlando Smeekes tijdens zijn eerste partij als kickbokser

Verborgen talent van Ron Jans

Ron Jans is met FC Cincinnati al bijna twee weken klaar in de Major League Soccer. En dus is er tijd om aan de details te werken. Hoe stop je een penalty, bijvoorbeeld?

Gerbrands verlengt tot 2025

Toon Gerbrands blijft tot 1 juli 2025 algemeen directeur van PSV. De raad van commissarissen van de Eindhovense club is zeer tevreden met de ontwikkeling van de club onder Gerbrands.

"Ik zit nu vijfenhalf jaar bij PSV. Bij mijn eerste gesprek ging het nog over de schuldenlast, dat de club lang geen prijzen had gewonnen en de wens om jeugdopleiding effectiever te maken. Het overkoepelende doel is de top-32 van Europa. Daar verheug ik me enorm op."

De 61-jarige Gerbrands kwam in 2014 over van AZ, waar hij twaalf jaar werkzaam was. Daarvoor was hij onder meer bondscoach van het Nederlands volleybalteam.

Onder Gerbrands boekte de club drie landstitels, overwinterde het in de Champions League en tegenwoordig zijn zelf opgeleide spelers als Mohamed Ihattaren, Donyell Malen, Pablo Rosario en Steven Bergwijn zelfs toonaangevend in het eerste elftal.

Zijn contract werd in 2016 opengebroken en verlengd tot 2022. Daar worden nu dus nog drie jaar aan toegevoegd. "Toen ik kwam was het verhaal nog wel dat ik geen Brabander ben", aldus Gerbrands. "Inmiddels ben ik een carnavalsonderscheiding verder en voel ik me echt thuis in Brabant."

Zijn er mensen die Toon Gerbrands haten? 'Dat valt nog wel mee, denk ik'

Geen Clásico volgend weekend

De wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid van volgende week zaterdag (26 oktober) is van de kalender gehaald. Door de politieke onrust in Catalonië wordt naar een nieuwe datum gezocht in december.

La Liga, de organisatie achter de Spaanse competitie, stelde eerst voor het duel in Madrid te spelen en de oorspronkelijke thuiswedstrijd van Real later dit seizoen naar Barcelona te verplaatsen. Daar gingen beide clubs echter niet mee akkoord.

Er ligt nu een voorstel om op zaterdag 7 december te spelen.

Meer weten over de achtergronden van de politieke onrust? Lees het volledige bericht en bekijk de laatste bijdrage van Spanje-correspondent Rop Zoutberg.

Lionel Messi (links) en Sergio Ramos

Europa League

PSV won in de Europa League al van Sporting Portugal en Rosenborg BK en kan donderdag thuis tegen LASK Linz (21.00 uur) de derde zege op rij boeken in de Europa League.

Feyenoord verloor eerder van Celtic, maar boekte vervolgens een knappe 2-0 zege op FC Porto. Donderdag reizen de Rotterdammers af naar Bern voor het duel met Young Boys (18.55 uur).

En AZ hoopt thuis tegen FC Astana (21.00 uur) na twee knappe remises tegen Partizan Belgrado en Manchester United op de eerste zege.

Geen Ajax-fans op Stamford Bridge

Ook kijken we al met een schuin oog naar het Europese programma van Ajax, PSV, AZ en Feyenoord komende week.

Na twee klinkende zeges in de Champions League neemt Ajax het woensdag (18.55 uur) in Amsterdam op tegen Chelsea. Bij de uitwedstrijd op Stamford Bridge op 5 november moeten de Amsterdammers het overigens doen zonder de eigen aanhang.

De UEFA heeft Ajax namelijk gestraft naar aanleiding van incidenten rond en tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia. Lees verder.

Donny van de Beek speelt zaterdag met Ajax tegen hekkensluiter RKC Waalwijk

Stand in de eredivisie

Ajax en PSV staan na negen speelronden gebroederlijk aan kop, maar AZ en Vitesse zitten nog op het vinkentouw.

Programma in de eredivisie

De topvier van de eredivisie komt zaterdag in actie. Ajax gaat op bezoek bij hekkensluiter RKC Waalwijk, AZ ontvangt in Den Haag sc Heerenveen en Vitesse gaat op bezoek in De Koel voor het duel met VVV-Venlo.

Maar het affiche van het weekend is vermoedelijk FC Utrecht-PSV. Schittert Mo Ihattaren voor PSV in de stad waar hij opgroeide? Of houdt FC Utrecht de punten in De Galgenwaard?

De 20 grootste Nederlandse talenten

Het grote Nederlands elftal bloeit weer en ook daaronder krioelt het van de talenten. Wie kunnen we de komende jaren verwachten op de Nederlandse velden, wie zijn de winnaars van morgen?

Net als de voorgaande jaren zet de NOS de twintig grootste Nederlandse voetbaltalenten onder de 20 jaar (geboren óp of ná 1 januari 2000) op een rij. Dit jaar een groot aandeel van de generatie die Europees kampioen Onder-17 werd en eind deze maand op weg gaat naar het WK in Brazilië.

Ryan Gravenberch

Even terug naar afgelopen week

Makkelijk ging het niet, maar we kunnen na de zeges van Oranje op Noord-Ierland (3-1) en Wit-Rusland (2-1) wel stellen dat de tickets voor het EK geboekt kunnen worden. Een puntje in Belfast volstaat en zelfs bij een kleine nederlaag heeft de ploeg van bondscoach Ronald Koeman nog alles in eigen land.

Heel ver hoeven supporters overigens niet te reizen: als Nederland zich kwalificeert speelt het zeker twee groepsduels in Amsterdam. In het geval dat Roemenië zich niet weet te plaatsen zijn dat er zelfs drie.

Nederland - Noord-Ierland in vijftig seconden

Welkom!

Na een enerverend weekje interlandvoetbal is de eredivisie terug van even weggeweest. Er is geen duel op vrijdag, maar zaterdag komt de volledige topvier van Nederland in actie. In dit liveblog kijken we vooruit naar dit voetbalweekend, met natuurlijk ook aandacht voor de eerste divisie, de eredivisie vrouwen, de grote buitenlandse competities en andere nieuwtjes en wetenswaardigheden uit de voetbalwereld.

Welkom bij ons liveblog!