NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Laatste boeren verlaten Den Haag met politiebegeleiding

 • Na de boerenprotestdag van gisteren is een kleine groep in Den Haag blijven slapen.
 • Vanochtend was er een boerenontbijt, ook voor het publiek.
 • De laatste overgebleven boeren reden door de stad langs verschillende instanties. Daarna zijn ze naar huis vertrokken.
 • Lees hier waarom de boeren in actie kwamen.
Liveblog gesloten
 • Laatste boeren verlaten stad

  De laatste boeren rijden nu Den Haag uit. De politie rijdt mee om het overige verkeer te waarschuwen voor de tractoren op de snelweg.

  Met dit bericht sluiten wij het liveblog af.

 • Handjevol trekkers nog even in Den Haag

  In Den Haag is een handjevol boeren met trekkers bezig met een ronde langs verschillende instanties. Het zijn de laatste agrariërs die nog zijn blijven hangen na het grote protest van gisteren.

  De 'Tour de Boer' gaat onder meer langs het ministerie van Landbouw en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar willen ze hun bezwaren tegen de stikstofmaatregelen nog eens onder de aandacht te brengen.

  Het was even de vraag of de boeren de tocht wel met hun trekker mochten afleggen. De gemeente heeft alsnog toestemming gegeven, omdat het gaat om een handjevol demonstranten. Wel moeten ze na afloop Den Haag verlaten.

  Het Binnenhof blijft voor de demonstrerende boeren ook vandaag verboden terrein. Net als gisteren staan er trucks van Defensie om hen tegen te houden

  NOS
 • 'Tour de Boer' van start, trekkers mogen tóch stad in

  De tocht van de boeren in Den Haag gaat langs twee bestemmingen: het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  De gemeente Den Haag zegt dat de boeren die mee willen doen welkom zijn. Het zijn er nog maar een handjevol. Daarom mogen ze met de trekker de stad in. Daarna moeten ze naar de A12 de stad uit.

 • Voedselbanken mogen langskomen

  Bij het ontbijt aan de Hofvijver was enorm veel eten. Een groot deel daarvan blijft straks over. De boeren roepen voedselbanken en andere organisaties daarom op om langs te komen voor het overgebleven voedsel.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Er staan nog tientallen trekkers op Malieveld

  NOS
 • Tocht langs ministeries onzeker

  De 'Tour de Boer', langs verschillende ministeries en instanties in Den Haag, gaat mogelijk niet door. De boeren willen dit per trekker doen, maar de gemeente heeft al laten weten dat dit niet mag. Veel boeren willen de tocht niet te voet maken. De start van de tocht staat gepland om 11.00 uur, maar het is nu dus de vraag of dit doorgaat.

  De politie meldt dat hier nog over gesproken wordt. "We zijn nog in overleg met de organisatie en met het gezag over hoe de boeren straks de stad uitgaan en ook over hoe ze straks langs de ministeries hun tour gaan maken", aldus een woordvoerster van de politie Den Haag.

  Protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force zei vanochtend dat de boeren de bedoeling hadden om de tour te doen en erna gezamenlijk de stad uit te rijden. Als iedereen dat afzonderlijk doet, is de kans op "een puinhoop" juist groter, waarschuwde ze.

 • Hagenaren reageren op ontbijt: 'Vreselijk attent'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boerenontbijt in Den Haag: 'vreselijk attent'
 • Tour de Boer zonder trekkers

  Bij het ontbijt zijn in totaal zo'n 300 mensen aanwezig, ziet een verslaggever ter plaatse. Naast Hagenaren zijn dat ook veel boeren en journalisten.

  Na het ontbijt willen de boeren een 'Tour de Boer' houden langs diverse ministeries. Volgens protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force mogen de boeren dat echter niet doen met de tractor. "Dat is echt jammer, want we wilden daarna met elkaar gelijk de stad uit rijden. Nu moet iedereen afzonderlijk met zijn trekker de stad uit en dan is de kans dat het een puinhoop wordt juist groter."

  In de stad zijn opnieuw veel agenten aanwezig met politieauto's en ME-busjes. Ook worden weer legertrucks ingezet. De boeren zijn daar niet blij mee. "De inzet is heel groot en provocerend", aldus Van Keimpema.

  Het Malieveld, waar een aantal boeren overnacht heeft, loopt nu langzaam leeg.

  NOS
 • Man zwaargewond door aanrijding ME-bus

  Op de dag van het boerenprotest gisteren is een 71-jarige man zwaargewond geraakt. Dat gebeurde toen een bus van de mobiele eenheid rond 19.50 uur op het Lange Voorhout tegen een bouwcontainer aanreed. De man uit Den Haag raakte bekneld tussen die container en een bouwwand.

  De man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe het heeft kunnen gebeuren.

 • Zo werden de boeren op het Malieveld wakker

  1/4 ANP
  2/4 ANP
  3/4 ANP
  4/4 ANP
 • Ontbijt is grotendeels gedoneerd

  De boeren serveren vanochtend het ontbijt als goedmakertje voor de overlast van gisteren. "Dat was een idee van mijn man", zegt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force. Veel bedrijven schaarden zich achter het idee. "De producten zijn grotendeels gedoneerd door wat kleinere bedrijven die zelf ook aan huis verkopen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boeren zetten ontbijt klaar, als goedmakertje voor de overlast
 • OV ondervindt nog hinder

  Zoals verwacht heeft het ov in Den Haag vanochtend nog last van het boerenprotest. Er wordt op sommige tram- en buslijnen met een aangepaste dienstregeling gereden. De vervoerder verwijst voor de actuele planning naar zijn website.

  In de Parkstraat staan een tram en bus vast. Ze kunnen niet verder door de blokkade van een legervoertuig.

  NOS

  Het boerenprotest zorgde gisteren al voor grote problemen in de stad. Het centrum was in de middag onbereikbaar met het ov.

 • Hagenaren komen langs

  De eerste Hagenaren komen nu langs bij het boerenontbijt aan de Hofvijver, tegenover het Binnenhof. De mensen die er nu zijn hebben sympathie voor de boeren en het ontbijt. De overlast door de boeren was gisteren groot, ze vinden het dus slim dat de boeren dit nu organiseren.

  1/4 NOS
  2/4 NOS
  3/4 NOS
  4/4 NOS
 • Legervoertuigen nog steeds aanwezig

  Ook de legervoertuigen zijn vannacht in Den Haag gebleven. De voertuigen worden gebruikt om een aantal wegen te blokkeren omdat er gebieden zijn waar niet mag worden gedemonstreerd, bijvoorbeeld het Binnenhof.

  Op de vraag waarom het leger is ingezet, had de gemeente Den Haag gisteren een simpel antwoord: de transportbedrijven wilden niet. En dat komt door het vorige boerenprotest in Den Haag, op 1 oktober. De gemeente had toen een bedrijf ingehuurd om met trucks een aantal wegen af te sluiten. "Maar daar kwamen mensen die te maken hadden met het protest achter", zegt de woordvoerder. "Dat bedrijf kreeg daar opmerkingen over en heeft toen besloten het toch niet te doen."

  In allerijl huurde Den Haag toen een aantal kleinere vervoersbedrijven in, die elk een aantal vrachtwagens leverden. Maar de chauffeurs van die trucks werden op de dag van het protest dermate onheus bejegend dat die bedrijven daarna ook niet meer wilden, aldus de woordvoerder. "Toen kwamen we bij defensie uit."

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • "Ik heb geen koffiezetapparaat bij me in de trekker"

 • Meer berichten tonen