NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Organisatie kijkt tevreden terug op boerenprotestdag: 'grandioos verlopen'

 • Een groot deel van de demonstranten is per trekker naar huis, een klein deel overnacht in Den Haag.
 • Duizenden boeren deden mee aan de protestactie, vier personen zijn aangehouden.
 • Ook donderdag staan er in Den Haag acties gepland.
 • Lees hier waarom de boeren in actie komen.
Liveblog gesloten
 • Ook morgen boerenacties

  Duizenden boeren deden vandaag mee aan het boerenprotest in De Bilt en daarna Den Haag. Vier personen werden gearresteerd. Er staan nog ruim honderd trekkers op het Malieveld. Het boerenprotest gaat donderdag op kleinere schaal verder. Er is onder meer een groot boerenontbijt gepland.

 • Deze boer slaapt op het Malieveld

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Anders moet ik weer helemaal terug naar Groningen'
 • Organisatie kijkt tevreden terug

  "We zijn over vandaag helemaal tevreden", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. Vier aanhoudingen op duizenden demonstranten: volgens de actiegroep hebben bijna alle boeren zich goed gedragen. Twee mensen zijn opgepakt voor het gooien van vuurwerk. Een ander werd gearresteerd vanwege belediging van een agent en de vierde persoon had niet voldaan aan een bevel van de politie.

  Van Maanen vindt dat de boerenprotestdag "grandioos" is verlopen.

 • 'Aantal violisten op het Binnenhof is een stuk minder intimiderend dan duizenden tractoren'

  Denker des Vaderlands Daan Roovers kijkt met enige verbazing naar alle aandacht die de boerenprotesten krijgen. "Het hele land wordt voor ze platgelegd. Dat lukt klimaatactivisten nooit", zegt ze tegen Nieuwsuur. "Doordat hun tractoren worden toegelaten krijgen ze een machtspositie. Ze forceren er toegang mee en ze nemen ze als een soort wapens mee de stad in. En trekkers zijn mediageniek."

  Hier lees je meer over hoe Daan Roovers kijkt naar het boerenprotest:

 • Blokkade opgeheven

  De blokkade met militaire trucks op de Gravenstraat in Den Haag is opgeheven. De vrachtwagens staan er nog wel, maar het tramverkeer kan er weer door. De legervoertuigen werden gebruikt om een aantal wegen te blokkeren omdat er gebieden waren waar niet mocht worden gedemonstreerd.

  Lees hier meer over waarom het leger vandaag werd ingezet:

 • Dit was het boerenprotest in De Bilt en Den Haag

  Opnieuw was het een dag vol boerenprotest. Het begon al vroeg, bij het RIVM in De Bilt. Later togen de boeren naar Den Haag. Een overzicht van de dag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit was het boerenprotest in De Bilt en Den Haag
 • Ongeluk met trekker op A4

 • Malieveld stroomt leeg

  Het Malieveld in Den Haag is inmiddels zo goed als leeg. De honderden trekkers die op het veld stonden, hadden moeite om de stad uit te komen door verkeersopstoppingen. De vertrekkende landbouwvoertuigen vormden urenlang een file de stad uit. Rond 20.30 uur stonden er nog enkele tientallen tractoren op het veld, waarvan sommige al klaar stonden om te vertrekken, meldt het ANP.

  Een ander deel staat nog geparkeerd op het terrein, mogelijk zijn dat boeren die in de stad blijven slapen omdat ze morgen ook willen actievoeren. Ze willen onder meer een ontbijt aanbieden aan de Hagenaars.

  Ook op het naastgelegen Koekamp is het weer rustig. Daar stonden vanmiddag duizenden boeren te protesteren. Het tramverkeer is nog altijd niet volledig hersteld.

 • Nog steeds druk op wegen rond Den Haag

  Op de snelwegen rond Den Haag is het nog steeds erg druk door de vele vertrekkende tractoren. Rijkswaterstaat denkt dat dat nog de hele avond zal duren. Vooral op de A12 is het druk: tussen Den Haag en Utrecht staat een lint van langzaam rijdend en stilstaand verkeer.

  Omdat er ook veel boeren met de trein waren gekomen was het ook op de Haagse stations flink druk.

 • Remkes: niet handhaven op boeren die blijven slapen

  Een aantal boeren blijft vannacht slapen in Den Haag. "Maar we weten niet hoeveel dat er zijn. Voor zover wij weten is het in beperkte mate", zegt waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag. "Het kan natuurlijk zijn dat er mensen in hotels slapen, dat weten we niet. Maar waar het gaat over overnachten in caravans is dat probleem overzichtelijk."

  Remkes zegt dat de politie niet actief gaat handhaven als boeren met caravans op het Malieveld overnachten. "Optreden van de kant van de politie moet wel proportioneel zijn. Je kunt overal wel heel hard tegen optreden, maar als mensen zich uit zichzelf fatsoenlijk gedragen is een overreactie ook niet op zijn plaats."

  Verder doet Remkes een beroep op de politiecapaciteit. "De Haagse politie mag dit bij wijze van spreken niet in zijn uppie oplossen. Ik vraag van de betrokken bewindslieden dat dit probleem landelijk wordt erkend."

 • Vier mensen aangehouden

  Bij het boerenprotest vandaag in Den Haag zijn vier mensen aangehouden, meldt de politie. Twee mensen zijn gearresteerd voor vuurwerk gooien, één persoon voor belediging en er is iemand aangehouden "voor het niet voldoen aan bevel of vordering". De politie zegt dat het protest tot dusver zonder grote incidenten is verlopen.

 • Verkeersopstopping door trekkers

  Het Haagse Malieveld loopt maar langzaam leeg door verkeersopstoppingen. Rond 18.30 uur stonden er volgens het ANP er nog honderden trekkers op het veld. Vertrekkende landbouwvoertuigen vormen een lange file de stad uit.

  Tientallen boeren die hun trekkers aan de andere kant van de stad, in de buurt van de Dagelijkse Groenmarkt, hadden gestald op de tramrails zijn inmiddels vertrokken.

 • 'Kabinetsbeleid stikstof juridisch onhoudbaar'

  Het stikstofbeleid voor de landbouw dat het kabinet nu voorstelt, is op juridisch drijfzand gebouwd. En de stikstofmodellen zijn zo onzeker dat daarop geen beleid zou moeten worden gebaseerd. Dat zeggen verschillende wetenschappers, juridisch deskundigen en advocaten die waren uitgenodigd door de Tweede Kamer.

  De Kamerleden wilden zich voorbereiden op een debat met minister Schouten. Dat debat is morgen.

 • Geen filerecord

  Het is erg druk op de wegen in en rondom Den Haag. De uittocht van boeren op trekkers zorgt ook elders in het land voor files en oponthoud. Maar de landelijke avondspits is niet drukker dan normaal, melden zowel Rijkswaterstaat als de ANWB.

  Het filerecord van grote boerendemonstratie van oktober werd bij lange na niet gehaald. Toen was er ruim 1000 kilometer file, vandaag lag het hoogtepunt rond de 500 kilometer.

 • Boeren vertrekken met trekker uit Den Haag

  Een deel van de boeren is aan het eind van de middag weer vertrokken uit Den Haag. Ze reden met hun trekker over de snelweg terug naar huis:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boeren verlaten Den Haag na protestdag