liveblog
NOS NieuwsAangepast

Turkije start ook grondoffensief, mogelijk IS-gevangenis gebombardeerd

  • Het Turkse leger voert bombardementen uit op het noordoosten van Syrië, vanavond is ook een grondoffensief gestart.
  • De Turken willen de Koerdische strijders in het gebied verdrijven, president Erdogan noemt hen terroristen.
  • Nederlandse Koerden willen op 12 oktober protesteren op het Malieveld in Den Haag.
  • De invasie werd mogelijk doordat president Trump de Amerikaanse militairen uit het gebied terugtrok.
  • De Syrische Democratische Strijdkrachten melden dat er burgers zijn omgekomen.
liveblog gesloten

Gevangenis zou zijn gebombardeerd

Het Turkse leger zou de Alaya gevangenis in Qamishli hebben gebombardeerd. Hier zitten veel IS-strijders, die nu dus mogelijk kunnen ontsnappen. Dit meldt fotojournalist Daderkhan Ahmad vanuit Qamishli:

Hiermee eindigen we dit liveblog over de Turkse aanvallen in het noordoosten van Syrië. We houden je vanaf nu weer via de gewone berichtgeving op de hoogte.

'Turkije wil Koerdische identiteit uitroeien'

Het informatiecentrum Rojava, een activistencollectief in het noordoosten van Syrië, sprak met burgers in Ras al-Ain. Een van hen zegt: "Het doel van Turkije is om de Koerdische identiteit uit te roeien. Ze accepteren niets dat Koerdisch is. Om deze reden zijn we genoodzaakt te vechten."

'Turkije neemt onverantwoorde risico's'

Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt dat Turkije onverantwoorde risico's neemt. Bijleveld zegt dat de Turkse aanvallen de veiligheid en stabiliteit in de regio in gevaar brengen. Ze roept het land op de acties te staken.

'Duizenden burgers vluchten naar Amerikaanse militaire basis'

Journalist Jenan Moussa meldt dat duizenden Koerden uit Kobani momenteel naar een Amerikaanse militaire basis vluchten. Ze hopen daar bescherming te krijgen van Amerikaanse militairen, zegt Moussa:

Koerdische zender over vluchtende inwoners

De Koerdische zender Rudaw TV filmde hoe inwoners van Ras al-Ain vandaag de stad ontvluchtten te midden van de rookwolken:

Koerdische zender over vluchtende inwoners

Reacties van Saudi-Arabië en Iran

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië veroordeelt de Turkse inval in het noorden van Syrië. Via Twitter spreekt het ministerie in Riyad over "schending van eenheid, onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Syrische gebieden."

De Iraanse parlementsvoorzitter Ali Larijani heeft zijn geplande reis naar Turkije geannuleerd. Dit meldt de Iraanse staatstelevisie. Verdere details heeft de staatszender nog niet gegeven.

'Bombardementen raken ook christelijke gemeenschap'

De Turkste bombardementen in Qamishli raken ook christelijke gemeenschappen. Qamishli is een stad in het noorden van Syrië waar veel Christenen wonen. De Syrische Uniepartij (Syriac Union Party) komt op voor de belangen van Syrische Christenen. De partij heeft zojuist een verklaring afgegeven waarin ze waarschuwt dat het bestaan van Syrische christenen en andere christelijke gemeenschappen in gevaar is.

Deze fotojournalist is op dit moment in Qamishli:

Nederlandse Koerden roepen op tot protest

Nederlandse Koerden willen aanstaande zaterdag 12 oktober protesteren op het Malieveld in Den Haag vanwege de Turkse invasie in Noordoost-Syrië.

Het protest stond al gepland voor Turkse troepen de aanval openden.

Turkije zet ook grondtroepen in

Turkse troepen trekken Noord-Syrië binnen, meldt het Turkse Ministerie van Defensie. Vanmiddag begonnen de Turkse strijdkrachten met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Maar nu gaan ook grondtroepen het gebied binnen. President Erdogan wil daar Koerdische milities verdrijven en er een bufferzone inrichten.

EU wil dat Turkije stopt met militaire acties

De buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, waarschuwt dat "de nieuwe vijandelijkheden in het noordoosten van Syrië de stabiliteit van de hele regio ondermijnen" en meer leed onder burgers en meer vluchtelingen veroorzaken. Dat schrijft ze in een verklaring namens de EU. Mogherini roept Turkije op de militaire acties te staken. De aanvallen brengen volgens haar "de vooruitgang in gevaar die in Syrië is bereikt door de internationale coalitie tegen Islamitische Staat, waar Turkije ook bij hoort."

Meerdere burgerdoden, melden Koerdische strijdkrachten

Bij de Turkse luchtaanvallen zijn volgens Koerdische strijdgroepen inmiddels burgerslachtoffers gevallen. Ook zouden er tientallen gewonden zijn. Aan de kant van de Koerdische strijdgroepen zouden ook mensen zijn omgekomen.

Erdogan: 'We zullen het gebied zuiveren van terreur'

De Turkse president Erdogan heeft de militairen die aan het offensief deelnemen succes gewenst. Hij zegt dat hij met de aanvallen de Koerdische milities wil uitschakelen om het gebied "zo te zuiveren."

Erdogan: 'We zullen het gebied zuiveren van terreur'

Protesten in Qamishli

Inwoners in Qamishli protesteren op straat tegen het militaire offensief van Turkije. Deze video van een fotojournalist laat de protesten zien, waar eerder vandaag bombardementen zijn uitgevoerd door Turkse oorlogsvliegtuigen.

'Erdogan begint vandaag een nieuw front in de Syrische oorlog'

Correspondent Lucas Waagmeester denkt dat Europa weinig invloed heeft op wat er in Syrië gebeurt. Daarom hebben de Koerden een beroep gedaan op de Russen.

'Erdogan begint vandaag een nieuw front in de Syrische oorlog'

Erdogan in "situation room" tijdens aanvallen

Toen Turkije de invasie begon in het noordoosten van Syrië, zat de Turkse president Erdogan met zijn ministers en adviseurs in de "situation room" in het presidentieel paleis. Het paleis bracht foto's daarvan naar buiten.

  • Hollandse Hoogte
    President Erdogan in de situation room met zijn minister van Defensie
  • Hollandse Hoogte
    President Erdogan met zijn ministers en adviseurs in de situation room in het Turkse presidentieel paleis

Trump: aanval is slecht idee

President Trump heeft kritiek geuit op de aanvallen van Turkije in het noorden van Syrië. "De Verenigde Staten onderschrijven deze aanval niet en hebben Turkije duidelijk gemaakt dat deze operatie een slecht idee is", staat in een verklaring die het Witte Huis naar buiten heeft gebracht. "Er zijn geen Amerikaanse militairen in het gebied. Vanaf de eerste dag dat ik de politieke arena betrad, maakte ik duidelijk dat ik niet wilde vechten in eindeloze en nutteloze oorlogen. Zeker niet als ze niet ten goede komen van de Verenigde Staten."

Maandag dreigde Trump de Turkse economie te vernietigen als Turkije iets doet wat hij, in zijn "grote en ongeëvenaarde wijsheid", als verboden terrein beschouwt.

Aandelenbeurs met flink verlies gesloten

De aandelenbeurs in Istanbul is vandaag met een flink verlies gesloten, na het begin van de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië. De Borsa-hoofdindex in Istanbul ging 2,2 procent onderuit. Ook de Turkse lira verloor aan waarde. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwde dat de inval in Syrië risico's mee met zich meebrengt voor de Turkse economie.

Rookpluimen door brandende banden

Na de aanvallen werden in Noordoost-Syrië autobanden in brand gestoken die grote rookpluimen veroorzaken:

Banden in brand bij Turks-Syrische grens

Hoe zit het bij de grens tussen Turkije en Syrië?

Tal Abyad is een van de plaatsen die Turkije onder vuur heeft genomen. Turkije heeft al een stukje van Syrië in handen. In deze video zie je welk gebied Turkije nog meer in handen probeert te krijgen:

Hoe zit het bij de grens tussen Turkije en Syrië?

Veiligheidsraad bijeen vanwege Syrië

Morgen komt de Veiligheidsraad van de VN bijeen om te praten over de situatie in Syrië. Dat gebeurt op verzoek van vijf Europese landen; in de Veiligheidsraad zitten vijftien landen. De bijeenkomst is achter gesloten deuren.

Koerdische strijders zeggen klaar te zijn voor de strijd

Koerdische strijders zeggen klaar te zijn om de confrontatie aan te gaan. "Iedereen die zich niet keert tegen deze aanvallen, zien we als een voorstander ervan", zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF):

Koerdische strijders: 'We zijn klaar om de confrontatie aan te gaan'

Bombardement op grensplaats

Op deze beelden zouden de rooksporen van een Turks bombardement op de plaats Sari Kani te zien zijn:

Bombardement op grensplaats in Noordoost-Syrië

Applaus in Turks parlement

De pro-Koerdische Turkse oppositiepartij HDP heeft de militaire operatie in Noordoost Syrië veroordeeld. Op Twitter schrijft de partij: "Een poging om de regio te bezetten, waar meer dan vijf miljoen mensen vreedzaam naast elkaar wonen, is begonnen."

Andere partijen in het Turkse parlement steunen het offensief, schrijft het Duitse persbureau DPA. Toen de militaire operatie werd aangekondigd in het parlement applaudisseerden leden van de regerende AK-partij.

Blok roept Turkse ambassadeur op het matje

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse ambassadeur na de inval in Noordoost-Syrië ontboden. Hij roept Turkije op "de door hen ingeslagen weg niet te vervolgen", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "Nederland veroordeelt het Turkse offensief in Noordoost-Syrië", stelt Blok. "De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden."

Turkse luchtmacht treft vier grensplaatsen

De luchtaanvallen zijn op zeker vier grensplaatsen in Syrië uitgevoerd. De Syrische Koerden die het gebied controleren meldden bombardementen op Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Veel mensen zijn na de aanvallen op de vlucht geslagen.

Turkije lichtte Syrië in over aanval

Turkije heeft Damascus vooraf op de hoogte gesteld van de aanval, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Hij zegt dat het Syrische consulaat in Istanbul voor de invasie een bericht heeft gekregen.

Eerste meldingen van doden na aanval

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) melden dat er twee burgers zijn omgekomen door de Turkse luchtaanval. Ook meldt de SDF dat er twee gewonden zijn.

Ook positieve reacties op aanval

Hoewel er internationaal veel kritiek is op de aanval van Turkije in Noordoost-Syrië, reageert een aantal Turkse Nederlanders op onze Facebookpagina positief op het nieuws. Ook worden er gifjes gedeeld van Turkse vlaggen. Een greep uit de reacties:

"Respect voor Turkije"

"Elk land zal zijn grenzen tegen indringers beschermen, zo Turkije ook!"

"Heel goed, was veel te laat, de vluchtelingen kunnen binnenkort weer terug naar hun eigen land."

Die laatste reactie gaat over de veiligheidszone die de Turkse president Erdogan wil instellen in het noorden van Syrië, zodat de miljoenen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten daar naartoe kunnen worden gebracht.

De huidige situatie bij de Turks-Syrische grens

Duitse minister Buitenlandse Zaken veroordeelt aanval

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas veroordeelt de Turkse aanval in Noordoost Syrië. Volgens hem zorgt de aanval voor meer destabilisatie in de regio en kan terreurgroep IS weer opleven. Hij roept Turkije op het offensief te beëindigen.

Republikeinse senator: Koerden door Amerikaanse regering in steek gelaten

De Republikeinse senator Lindsey Graham roept president Trump op om van koers te veranderen. Hij vindt dat de Koerden door het besluit van Trump in de steek zijn gelaten. Hij wil zich in het Amerikaanse Congres hard maken voor strenge sancties tegen de Turkse president Erdogan. De partijgenoot van Trump had eerder al kritiek op de Amerikaanse president over zijn besluit de Amerikanen terug te trekken uit het noordoosten van Syrië.

Kamerleden willen sancties

Kamerleden roepen op tot strafmaatregelen tegen president Erdogan nu het Turkse leger de aanval op Noord-Syrië is begonnen. De inval kan niet zonder consequenties blijven, vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer. GroenLinks-leider Klaver noemt het "een ramp voor de Koerdische bevolking."

Ook Joël Voordewind van regeringspartij ChristenUnie is bezorgd:

Jean-Claude Juncker: stop de aanval

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Turken opgeroepen om de aanval te stoppen.

'Inval Noordoost-Syrië is begonnen'

Het Turkse leger is begonnen met een inval in het noordoosten van Syrië, dat heeft de Turkse president Erdogan via een tweet bekendgemaakt. Inmiddels zijn er ook luchtaanvallen geweest in het gebied:

'Inval Noordoost-Syrië is begonnen'

Turkse leger voert bombardementen uit

De Turken willen de Koerdische strijders uit een brede zone bij de Syrisch-Turkse grens verdrijven. Erdogan noemt hen terroristen die de binnenlandse veiligheid van Turkije bedreigen.