liveblog
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotest Den Haag voorbij, 2200 trekkers terug naar huis

 • Vandaag was er een groot boerenprotest geweest op het Malieveld in Den Haag. Inmiddels is de bijeenkomst afgelopen.
 • Rijkswaterstaat verwacht een zeer drukke avondspits. Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd.
 • Minister Schouten zei vanmiddag: "Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel."
 • Drie mensen zijn gearresteerd nadat er met trekkers over dranghekken en door een middenberm was gereden.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

Vandaag was er een groot boerenprotest geweest op het Malieveld in Den Haag. Inmiddels is de bijeenkomst afgelopen. Met het vertrek van de boeren wordt een zeer drukke avondspits verwacht. Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd. Lees hier meer over in ons nieuwe liveblog.

'Dit doet van binnen wat met je'

Na afloop van het protest in Den Haag heerst onder deelnemende boeren een gevoel van verbondenheid.

'We hebben vandaag laten zien dat ze niet meer om ons heen kunnen'

Protest in Groningen

Terwijl er in Den Haag een grote uittocht gaande is parkeerden protesterende boeren rond 15.00 uur hun trekker in een rij voor het treinstation in Groningen.

Farmers Defense Force: ‘Zolang het nodig is gaan we door’

"Het wordt tijd dat mensen en de politiek voor ons gaan zorgen, anders gaan wij ook niet meer voor hen zorgen", zegt Mark van den Oever, oprichter van de Farmers Defense Force. Deze Facebookgroep werd na de stalbezettingen van afgelopen mei opgericht en telt inmiddels al 16.000 leden.

Bij het protest op het Malieveld heeft Van den Oever laten weten dat zij willen dat er binnen vier weken een aantal dingen veranderen. "Er moet geen vee worden ingeleverd, de boeren wensen fatsoenlijke gewasbeschermingsmiddelen en goede stikstofmetingen", vertelt hij. Als dat niet gebeurt, volgen er volgens de Farmers Defense Force 'harde acties'. "Dan leggen we de voedselvoorziening en Schiphol plat, en gaat de Formule 1 niet door. Zolang het nodig is gaan we door."

Vertrek uit Den Haag

De politie is een half uurtje geleden begonnen met het begeleiden van trekkers uit Den Haag, en dat zorgt er alweer voor dat het verkeer in de stad vastloopt. Ze mogen op dezelfde manier de stad uit als ze zijn gekomen. De politie gaat uit van ten minste 2200 trekkers.

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten een vroege en drukke avondspits. In de ochtendspits zorgden de protesterende boeren voor chaos op de Nederlandse wegen en een enorme drukte in en naar Den Haag. Op het hoogtepunt, even na 08.30 uur, stond er op de wegen in totaal 1136 kilometer file.

Steun uit Brussel

Op dit moment is er een hoorzitting gaande in het Europees Parlement. De nieuwe landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei daar dat het steeds lastiger is om boer te zijn in Europa. "De komende drie uur verliezen meer dan honderd (100) boeren hun baan. Dat is een drama."

Uitgefloten Kamerleden blijven bij standpunt

Zowel Tjeerd de Groot (D66) als Jesse Klaver (GroenLinks) werden vanmiddag uitgejouwd toen ze op het podium bij het Malieveld stonden. Beide Kamerleden begrijpen de reactie, maar blijven bij hun standpunt: we moeten naar minder dieren in Nederland.

Uitgejouwde Kamerleden 'snappen wel dat boeren boos zijn'

Zeer drukke avondspits verwacht

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor een zeer zware dinsdagavondspits. Een combinatie van regenbuien in het midden en zuiden van het land, die gepaard kunnen gaan met onweer en hagel, en een altijd al drukke avondspits op dinsdag zorgen ervoor dat weggebruikers rekening moeten houden met flinke vertragingen. Ook kunnen weggebruikers extra hinder ondervinden van boeren die na afloop van de manifestatie in Den Haag weer huiswaarts gaan.

Weggebruikers wordt geadviseerd rekening te houden met extra reistijd, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen en vooraf de verkeersinformatie te checken.

Boeren trekken de stad in

De bijeenkomst op het Malieveld is afgelopen. Veel boeren verlaten het veld en gaan de stad in. De straten rond het Binnenhof zijn afgezet.

Kamerleden GroenLinks en D66 uitgejouwd

Op het podium op het Malieveld komen verschillende Kamerleden kort aan het woord. Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), die eerder pleitte voor halvering van de veestapel, wordt uitgejouwd en even onderbroken door protestorganisator Bart Kemp. Ook Jesse Klaver (GroenLinks) heeft weinig fans op het Malieveld vandaag. Hij wordt begroet met opgestoken middelvingers.

Tjeerd de Groot (D66) uitgefloten door boeren
Jesse Klaver (GroenLinks) uitgejouwd bij boerenprotest

Ook tegendemonstranten in Den Haag

Terwijl duizenden boeren op het Malieveld naar toespraken luisteren, hebben tegendemonstranten zich elders in de stad verzameld. Dat zijn er een stuk minder.

NOS
NOS

Offroad naar het Malieveld

Dit filmpje werd veel gedeeld vandaag. Vanochtend lieten enkele boeren zich weinig gelegen liggen aan de verkeersregels.

Trekkers op het strand

Tientallen boeren die naar het protest op het Malieveld gingen, parkeerden hun trekker op het strand.

Dronebeelden van trekkers geparkeerd op het strand bij Scheveningen

'Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'

Minister Schouten kreeg te maken met wat geroep uit de menigte maar ze kon haar betoog ongestoord houden. "Niemand kan meer om de boeren heen. Dat hebben jullie wel voor elkaar vandaag", begon ze haar speech.

"Jullie werken keihard. Ik weet hoe het is om te werken op boerderij. Jullie weten wat is om met onzekerheden te leven. Ik ben het eens dat er meer waardering moet komen van de samenleving, overheid en politiek. Daar wil ik me hard voor maken. Het gaat ook over wat voor prijs je voor je product krijgt, vaak zijn er te lage prijzen voor hoog kwalitatieve producten."

Schouten zei te begrijpen dat de boeren bezorgd zijn over hun toekomst. "De Nederlandse landbouw is in ontwikkeling, jullie doen het anders dan jullie ouders, en jullie opvolgers zullen het weer anders doen. Dat is de kracht van onze landbouw. Daar zijn we trots op."

Boeren die willen blijven boeren, en het bedrijf door willen geven aan hun zonen en dochters moeten dat kunnen, stelde Schouten. "Zolang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel."

Bekijk haar toespraak ook via deze video:

'Zo lang ik minister ben, komt er geen halvering van de veestapel'

NPO Nieuws

Hoogtepunten uit het speeches van het boerenprotest zijn te bekijken via de livestream van NPO Nieuws.

Video: duizenden boeren op Malieveld

Op het Malieveld in Den Haag hebben zich duizenden boeren verzameld om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. Schapenboer Bart Kemp verwelkomde iedereen.

Schapenboer Bart Kemp: 'politiek Den Haag mist het boerenverstand'

Schouten: ik luister

"Wat een geweldige opkomst en Nederland kan niet om jullie heen. Ik ben hier om naar jullie te luisteren", zegt minister Schouten van Landbouw tegen duizenden boeren op het Malieveld.

ANP
Minister Schouten en Bart Kemp (rechts)

'Politici hebben geen gezond boerenverstand'

Bart Kemp, coördinator en mede-organisator van de Agractie zei emotioneel te worden van het grote aantal boeren op het Malieveld. "Ik dacht, als we nou eens met een paar honderd mensen naar Den Haag komen om een statement te maken. Het zijn er iets meer geworden."

"Het gaat nogal ergens over. Het gaat om onze toekomst, onze gezinnen, onze manier van leven, onze passie, dat willen zij met een paar pennenstreken kapot maken. Tienduizenden gezinnen en bedrijven worden geraakt. Door plannetjes die door de Jesse Klavers en Rob Jettens achteloos worden genoemd. Het beleid is te vaak niet gebaseerd op kennis of feiten, maar dat kunnen we ze ook niet kwalijk nemen, ze hebben geen gezond boerenverstand. Laat Den Haag maar horen hoe boos de voedselmakers zijn."

De demonstranten begroeten die woorden met gejuich. Kemp wees er wel op dat hij niet blij was met het omver rijden van hekken. "Ik hoop dat die mensen zich melden." Hij sprak ook minister Schouten direct aan: "Wat heeft u er een puinhoop van gemaakt, wat een chaos heeft u aangericht. Toen u twee jaar geleden begon, beloofde u duidelijkheid, maar nooit was de onduidelijkheid zo groot. We zijn er klaar mee."

Organisator tegen minister: 'U heeft er puinhoop van gemaakt'

"Wat heeft u er een puinhoop van gemaakt, een chaos aangericht, zegt Bart Kemp tegen minister Schouten op het podium. "Wij zijn er klaar mee minister Schouten. We zijn er klaar mee dat we worden uitgemaakt voor milieucriminelen terwijl we voor het voedsel zorgen."

'Massaal gehoor gegeven'

"Massaal hebben jullie gehoor gegeven aan de de oproep dat het zo niet langer kan", zegt Bart Kemp een van de organisatoren van de protestactie.

Ik ben niet blij dat mensen over hekken heenrijden, zegt Kemp.

Minister Schouten is gearriveerd

De organisatie vraagt demonstranten een groot spandoek te laten zakken. Het ontneemt demonstranten het beeld op het podium.

Op dat podium zitten verschillende boeren, mensen uit de landbouwsector, Kamerleden en minister Schouten. Er zullen zo verschillende toespraken volgen.

Livestream van het Malieveld

Er staan duizenden boeren en honderden trekkers op het Malieveld. Er wordt zo gespeeched. Straks komt ook minister Schouten van Landbouw spreken.

Alles is te volgen via een livestream.

Creatieve slogans op de trekker

Veel trekkers op het Malieveld rijden vandaag rond met protestleuzen, hier een paar bijzondere:

 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt
 • Koen Iserbyt

Enquête: meerderheid wil compensatie voor boeren

Twee derde van de Nederlanders vindt dat boeren gecompenseerd moeten worden als ze hun veestapel moeten inkrimpen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat blijkt uit een Ipsos-enquête die is uitgevoerd in opdracht van Nieuwsuur.

Boeren die zelf al hebben geïnvesteerd in maatregelen om hun stikstofuitstoot te verminderen moeten worden ontzien, vindt 80 procent van de ondervraagden. En 85 procent wil dat de overheid boeren ondersteunt die willen overstappen op duurzame landbouw.

Van de mogelijke maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken, zien de ondervraagden het meest in het verlagen van de maximumsnelheid en het terugdringen van de luchtvaart. Over het inkrimpen van de veestapel of veel minder nieuwe woningen zijn ze veel minder enthousiast.

Trekkers op veld van Cirque Du Soleil

Een afgesloten deel van het Malieveld waar nu toch trekkers zijn geparkeerd is bedoeld voor de opbouw van Cirque Du Soleil. Op 11 oktober moet de show daar te zien zijn.

Speeches starten om 13.00 uur

Om 13.00 uur starten de speeches op het Malieveld.

Nog meer tractoren op Malieveld

Ondanks de oproep van de politie dat het Malieveld vol is, rijden er toch meer tractoren het veld op. Ze rijden naar een gedeelte van het veld dat eerder afgesloten was wegens werkzaamheden. Onduidelijk is nog wie de hekken die daar omheen stonden, hebben weggehaald.

'Wij staan aan kant van de boer en de natuur'

Onlangs stelde D66 voor om de veestapel in Nederland te halveren en daarop kwam veel kritiek. De Groot zegt nu aan de kant van de boer te staan, "maar ook aan de kant van de natuur in Nederland en aan de kant van jonge mensen die weer willen wonen. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Die keuze hebben wij gemaakt."

D66-Kamerlid De Groot: 'Ik sta aan de kant van de boer'

Dronebeelden van colonne

Boeren reden langzaam op de snelweg tussen Zwolle en Hoogeveen waardoor er een file ontstond.

Zo zag de colonne tractoren op de A28 er vanuit de lucht uit