liveblog
NOS VoetbalAangepast

Geen winnaar in topper, Ihattaren stelt familie boven voetbalkeuze

liveblog gesloten

Bedankt en tot woensdag!

Hiermee besluiten we het liveblog van de eredivisie voor vandaag. Woensdag en donderdag zijn we al weer terug, want op die dagen worden de uitgestelde duels van PSV, Ajax en Feyenoord (vanwege de Europese verplichtingen) ingehaald. Graag tot dan!

Woensdag:
18.30 uur: PSV-FC Groningen
20.45 uur: Ajax-Fortuna Sittard

Donderdag:
20.00 uur: Feyenoord-AZ

Stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie na speelronde zeven

Samenvatting sc Heerenveen-FC Utrecht

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - FC Utrecht

Samenvatting FC Emmen-Feyenoord

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Feyenoord

Even terug naar Emmen

Daar scoorde Robbert de Vos bij zijn eerste basisplaats voor FC Emmen meteen tegen Feyenoord, de club waar hij zijn jeugd doorbracht. En dan krijg je natuurlijk een microfoon onder je neus.

De Vos scoort tegen jeugdliefde Feyenoord: 'Lang op dit moment gewacht'

De samenvatting: PSV-Ajax

Bekijk de samenvatting van PSV - Ajax

Ten Hag: 'We maken één foutje en dat foutje heeft grote gevolgen'

Ajax-trainer Erik ten Hag was misschien wel de meest ontevreden man in het Philips-stadion vanmiddag. "We maken één foutje en dat foutje heeft grote gevolgen."

"Ik bekijk het met mijn bril. Voor rust kregen we kansen met Tadic, met Neres, met Promes. PSV had alleen een omhaal van Malen en Sadílek, die voorlangs schiet. Na rust kregen we een grote kans met Ziyech. Dan scoren wij en heb je de wedstrijd in de hand. Ik vond dat totaal verdiend. En dan is het niet goed dat je de zege nog weggeeft."

Een tegenvallende topper vond Ten Hag het niet. "We hebben de afgelopen jaren hier kansloos verloren. Nu hadden wij grip op de wedstrijd. Dus dan zijn we nu maar tevreden met een punt."

Ten Hag: 'We maken één foutje en dat foutje heeft grote gevolgen'

Malen blijft maar scoren: 'Je wil natuurlijk niet verliezen thuis'

Vorige week maakte Donyell Malen vijf doelpunten tegen Vitesse, donderdag was hij trefzeker in de Europa League tegen Sporting en ook tegen Ajax was hij succesvol. Die laatste was waarschijnlijk de belangrijkste. "Ja, dat is lekker", stelde hij nuchter. "Je wil natuurlijk niet verliezen thuis."

Donyell Malen viert zijn goal met het PSV-publiek

Van Bommel zag boeiende topper: 'Denk dat het publiek zich vermaakt heeft'

PSV-trainer Mark van Bommel kon wel leven met de 1-1 tegen Ajax. "Als je zo laat in de wedstrijd terugkomt van 1-0 achter, dan moet je gewoon tevreden zijn", aldus Van Bommel. "Ajax is gewoon een goede ploeg. Als je dan toch 1-1 maakt, dan is dat gewoon goed."

Na de wedstrijd liepen de meningen uiteen of het nu een boeiende of een tegenvallende topper was. "Ik vond het een boeiende wedstrijd", stelt Van Bommel gedecideerd. "Het spel golfde op en neer, er gebeurde van alles wat bij een topper hoorde. Ik denk dat het publiek zich wel vermaakt heeft."

Van Bommel: 'Mogen blij en trots zijn'

Promes: 'Er had meer ingezeten voor ons'

Quincy Promes stond op het punt gewisseld te worden, voordat hij de 1-0 op het scorebord zette tegen PSV. "Ik heb het niet gezien. Maar dan heb ik een goede timing."

Ook dinsdag was hij met een treffer al belangrijk in het Champions League-duel met Lille. "Daarvoor ben ik gehaald, om belangrijk te zijn in grote wedstrijden. Ik ben blij dat ik dat kan waarmaken. Maar vandaag had er meer ingezeten."

Promes: 'Ben een speler die uit het niets kan scoren'

Ihattaren maakt nog geen keuze voor Nederland: "Mijn vader is ziek, hij gaat voor"

Donyell Malen was met zijn treffer de blikvanger bij PSV in de topper tegen Ajax, maar ook Mohamed Ihattaren speelde zich weer in de kijker. "Ik heb genoten van mijn eerste topper", aldus de 17-jarige spelmaker. "Volgens mij heb ik lekker gespeeld, al eis ik nog meer van mezelf. Jammer van de uitslag, maar Ajax is ook gewoon een goed team."

Bondscoach Ronald Koeman zat vandaag op de tribune. Binnenkort zal hij zijn voorselectie bekend maken van het Nederlands elftal. Hoopt Ihattaren, die nog geen keuze heeft gemaakt tussen Nederland en Marokko, dat hij daarbij zit? "Het zou mooi meegenomen zijn", zegt Ihattaren onderkoeld. "Maar mijn vader is ziek en daarom zal ik voorlopig geen keuze maken. Tijdens interlandperiodes wil ik zo veel mogelijk bij hem zijn. Mijn familie gaat nu gewoon voor."

Lees ook: Oranje of Marokko, Ihattaren kiest nog niet: 'Zieke vader heeft voorrang'

Ihattaren maakt nog geen keuze: 'Zieke vader heeft voorrang'

AFGELOPEN

Ook bij ADO Den Haag-AZ is het afgelopen. AZ was sterker, maar had een penalty nodig om te winnen. En dus was aanvoerder Teun Koopmeiners de gevierde man.

Koopmeiners houdt penaltytips voor zichzelf, ADO zit stuk

75' GOAL AZ

Ook in Den Haag is eindelijk gescoord. Teun Koopmeiners is de maker vanaf de strafschopstip.

ADO Den Haag-AZ 0-1

78' GOAL PSV

Donyell Malen! De spits ontsnapt even aan de aandacht Martínez en rondt koeltjes af in de korte hoek. Het is zijn zevende doelpunt deze week. Het staat weer 1-1.

PSV-Ajax 1-1

Donyell Malen op weg naar de 1-1 in de topper van PSV tegen Ajax

76' Dubbele wissel PSV

Trainer Mark van Bommel legt zijn kaarten op de tafel voor het laatste kwartier. Cody Gakpo komt in de ploeg voor Jorrit Hendrix en Olivier Boscagli vervangt Michal Sadílek.

Bij Ajax staat Razvan Marin al een tijdje klaar om Daley Blind, die niet okselfris oog, te vervangen.

69' Van de Beek voor Neres

Daar is toch de rentree van Donny van de Beek. Niet voor Promes, maar voor Neres. De doelpuntenmaker scoorde precies op tijd!

PSV-Ajax 0-1

65' Antwoord PSV

En daar was bijna het antwoord van PSV, via - wie anders dan - Ihattaren. De 17-jarige spelmaker vindt op sublieme wijze Bruma bij de tweede paal, maar die krijgt de bal er net niet in.

PSV-Ajax 0-1

63' GOAL AJAX

Quincy Promes stond op het punt om gewisseld te worden voor Donny van de Beek. Goed voor Ajax dat die wissel even op zich liet wachten, want hij scoort op aangeven van Tadic de 0-1.

Quincy Promes viert de 1-0 tegen PSV

60' Op en neer

Er is inmiddels een uur gespeeld in Eindhoven en het is geen moment saai, al staat het nog altijd 0-0. Ajax kwam beter uit de kleedkamer en kreeg meteen kansen via Ziyech en Veltman.

Ziyech aarzelde te lang, nadat hij de bal in de voet had gekregen na een slippertje van PSV-doelman Zoet. Even later had hij een ziedend schot in huis, maar de bal ging net voorlangs. En Veltman kopte de bal net onder de lat, maar Zoet zat er goed bij.

Maar ook PSV is gevaarlijk. Zoals de vrije trap, die Ihattaren net op Onana afvuurde.

Bondscoach op de tribune

Bondscoach Ronald Koeman is vanzelfsprekend aanwezig in Eindhoven als de twee beste teams van Nederland elkaar ontmoeten. Zou hij extra letten op Mohamed Ihattaren en Sergiño Dest?

Bondscoach Ronald Koeman op de tribune in Eindhoven bij PSV-Ajax

Even terug naar Emmen

...waar Feyenoord vanmiddag een 2-0 voorsprong weggaf en uiteindelijk de handen mocht dichtknijpen dat Jens Toornstra in de slotseconden nog een punt redde.

Topaankoop Marco Senesi kende een niet zo gelukkig debuut, maar trainer Jaap Stam nam hem in bescherming.

Jaap Stam ziet Feyenoord al voor de vierde keer in zes duels gelijkspelen

TWEEDE HELFT

PSV trapt af voor de tweede helft en gaat meteen op zoek naar het doel van Ajax. Dat belooft veel.

Luchtduel

Denzel Dumfries en Edson Alvarez duelleren in de lucht

Wat vindt de fractievoorzitter?

Dat Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, uit een echt Eindhovens Philips-nest kom, weten we sinds hij daar uitgebreid over vertelde bij de Algemene Beschouwingen deze week. Dat hij PSV-fan is wisten we natuurlijk allang.

Hoe kijkt hij naar de topper tegen Ajax?

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff: 'We praten veel over voetbal in Den Haag'

RUST

Ook bij ADO Den Haag-AZ zijn ze inmiddels toe aan de rust. Nog altijd 0-0.

ADO Den Haag-AZ 0-0

RUST

Arbiter Makkelie heeft voor de rust gefloten in Eindhoven. PSV en Ajax houden elkaar in evenwicht, al waren de grootste kansen voor de Amsterdammers. Op slag van rust kreeg Tadic er nog een, maar ook hij stuit op Zoet: 0-0

PSV-Ajax 0-0

Opstootje Michal Sadilek (l) en Hakim Ziyech (r)

35' Pijn bij Tadic, Van de Beek loopt warm

Donny van de Beek loopt zich warm langs de lijn in Eindhoven. Dat heeft te maken met een pijntje bij Tadic, die op zijn voet getrapt werd door Sadílek. De Tsjech kreeg er een gele kaart voor.

Tadic verbijt de pijn en lijkt een zekere assist te geven op Promes, maar die prikt de bal naast het doel. Daar komt PSV goed weg.

PSV-Ajax 0-0

Donny van de Beek op de bank

33' Kansen Ajax

Het is een schaakspel met af en toe wat stekeligheden in Eindhoven. Het spel golft op en neer, maar verder dan wat schietkansjes komen beide ploegen vooralsnog niet. Malen en Ihattaren stelden Onana op de proef, Martínez en Ziyech deden dat voor Ajax.

De laatste minuten kregen de Amsterdammers ook twee grote kansen: Neres kreeg de bal na een zwakke uittrap van Zoet, maar de doelman herstelde zich. En de grootste kans was zojuist voor Nicolas Tagliafico, die mannelijker reageerde op een voorzet van Tadic dan Ihattaren. Zoet kwam goed uit zijn goal en bracht redding.

Niet echt een kans, maar wel mooi: de omhaal van Donyell Malen. De inzet was echter van te ver en was niet zuiver genoeg om Onana te verontrusten.

PSV-Ajax 0-0

Donyell Malen, achtervolgd door Nicolás Tagliafico, rechts Steven Bergwijn

Ondertussen in Den Haag...

...is AZ op bezoek in het stadion, waar het dit seizoen de meeste thuiswedstrijden speelt. Nu is ADO Den Haag toch echt de thuisspelende ploeg en vervult die rol met verve. Zo begon Crysencio Summerville zojuist aan een enorme solo van de eigen helft en besloot dat met een aardig schot, dat net over vloog.

Bij AZ is Dani de Wit de pechvogel van de dag. Hij liep vroeg in de wedstrijd een flinke snee op zijn neus op en is vervangen door Albert Gudmundsson.

ADO Den Haag-AZ 0-0

15' PSV iets sterker

Er is inmiddels een kwartier gespeeld in Eindhoven. Ajax begon goed aan de topper, maar de laatste tien minuten ligt het initiatief bij PSV. Op een gele kaart voor Blind na heeft dat nog niet veel opgeleverd: 0-0.

PSV-Ajax 0-0

Steven Bergwijn (l), Quincy Promes (m) en Jorrit Hendrix (r)

14' Geel Blind

De eerste gele kaart is voor Daley Blind en daar valt wel wat voor te zeggen na zijn snoeiharde tackle op Bruma.

5' Ajax domineert, eerste schot van PSV

Ajax begint dominant in Eindhoven, maar tot echt grote kansen heeft dat nog niet geleid. Sterker, het eerste gevaarlijke schot van deze topper komt van de voet van Ihattaren. En die speelt bij PSV.

PSV-Ajax 0-0

AFTRAP

Ook in Den Haag is afgetrapt bij ADO Den Haag-AZ.

AFTRAP

Het is zover! Ajax heeft afgetrapt voor de topper in de eredivisie tegen PSV. Wie van de twee mag zich vanavond koploper noemen?

De spelers van Ajax en PSV staan klaar in de catacomben van het Philips-stadion

PSV zet in op de jeugd

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV voorafgaand aan de topper tegen Ajax.

Gerbrands: 'Slag met geld verloren, daarom nu trots op jeugd'

Van Bommel kiest voor Sadílek vanwege agressiviteit en vermogen naar voren

PSV-trainer Mark van Bommel licht zijn opstelling toe voor de topper tegen Ajax.

Van Bommel kiest voor Sadílek vanwege agressiviteit en vermogen naar voren

Ten Hag twijfelde over Van de Beek en motiveerde Ziyech met statistiek

Verslaggever Joep Schreuder in gesprek met Ajax-trainer Erik ten Hag voor de topper tegen PSV in Eindhoven.

Ten Hag twijfelde over Van de Beek en motiveerde Ziyech met statistiek

90'+6 GOAL FEYENOORD

Vraag niet hoe, maar in de toegevoegde tijd van de toegevoegde tijd redt Jens Toornstra een punt voor Feyenoord in Emmen. Hij ramt de bal van afstand in het dak van het doel en dompelt de Emmen-fans in rouw. Het is ook meteen afgelopen.

FC Emmen-Feyenoord 3-3

Jaap Stam ziet Feyenoord al voor de vierde keer in zes duels gelijkspelen

Hoe bereidt arbiter Makkelie zich voor op de topper?

Hoe bereidt scheidsrechter Makkelie zich voor op PSV-Ajax?

86' Feyenoord zoekt, maar vindt niet

We naderen het einde en de eerste nederlaag van Feyenoord dit eredivisieseizoen lijkt er toch echt aan te komen. Ook tegen het tiental van Emmen weten de Rotterdammers weinig kansen te creëren.

Wel mochten Toornstra, Berghuis en Larsson aanleggen voor een vrije trap op een aantrekkelijke positie. De Zweed deed dat het beste, maar doelman Telgenkamp duwde de bal uit de hoek.

FC Emmen-Feyenoord 3-2

Opstellingen ADO Den Haag-AZ (16.45 uur)

De opstellingen bij het duel ADO Den Haag-AZ

76' RODE KAART EMMEN

De Belg Heylen trekt de doorgebroken invaller Bannis naar de grond en krijgt direct rood. Emmen moet nog een kwartier volhouden met tien man, maar leidt wel met 3-2 tegen Feyenoord.

FC Emmen-Feyenoord 3-2

Even terug naar Friesland

Eerder op zondag speelden sc Heerenveen en FC Utrecht met 1-1 gelijk. Dat was voor een groot deel te danken aan FC Utrecht-doelman Maarten Paes, die een strafschop van Jens Odgaard stopte.

En dat terwijl hij onderweg zijn petje kwijtraakte... Kijk hieronder de reacties van beide kanten.

Paes met pet droomde van penalty, trainer Jansen had moeite met wissel

75' Alle ballen op Bannis

Vorig jaar was de 17-jarige Kökçü de grote man van Feyenoord in Emmen. Nu hoopt Jaap Stam met de 17-jarige Naoufal Bannis op hetzelfde effect. De aanvaller komt erin voor Renato Tapia en is meteen dicht bij een goal.

FC Emmen-Feyenoord 3-2

72' Tijd begint te dringen voor Feyenoord

Doelpuntenmaker Luciano Slagveer wordt bij Emmen vervangen door Wouter Marinus, een middenvelder voor een aanvaller. De tijd begint te dringen voor Feyenoord in Emmen.

FC Emmen-Feyenoord 3-2

67' Kan Feyenoord eerste nederlaag afwenden?

De tweede helft begon nog rustig in Emmen, maar inmiddels is het spel echt op de wagen. Nick Bakker heeft inderdaad geblesseerd het veld verlaten en is vervangen door Keziah Veendorp.

Ook Jens Toornstra staat inmiddels in het veld: hij vervangt Kökçü. Kan Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen afwenden?

FC Emmen-Feyenoord 3-2

59' GOAL FC EMMEN

Terwijl Nick Bakker geblesseerd langs de lijn ligt, maakt Luciano slagveer de 3-2 voor Emmen tegen Feyenoord. Senesi zag er verdedigend niet goed uit: hij zet een tackle in op Slagveer, maar raakt slechts lucht en ziet Slagveer tot zijn afschuw rustig afronden.

FC Emmen-Feyenoord 3-2

Luciano Slagveer heeft Emmen op 3-2 gezet tegen Feyenoord

Opstellingen PSV-Ajax

De opstellingen voor de topper PSV-Ajax

Ondertussen in Eindhoven...

...wordt nog even de laatste hand gelegd aan het veld voor de topper PSV-Ajax.

50' Geel Senesi

Marco Senesi heeft vijf minuten nodig gehad voor zijn eerste gele kaart in de eredivisie. De Argentijn is te laat en haalt vol door op Slagveer.

FC Emmen-Feyenoord 2-2

TWEEDE HELFT

Als de tweede helft net zo spectaculair wordt als de eerste, dan gaan we nog wat beleven in Emmen. Jaap Stam heeft ingegrepen: topaankoop Marco Senesi maakt zijn debuut voor Feyenoord, hij vervangt Ié.

FC Emmen-Feyenoord 2-2

RUST

Even uitblazen in Drenthe na een spectaculaire eerste helft bij FC Emmen-Feyenoord. Er gaat heel veel fout, maar ook een paar dingen heel goed. En dus staat het 2-2 na 45 minuten.

40' Wat gebeurt hier allemaal?

Emmen is al op wonderbaarlijke wijze teruggekomen van de vroege 2-0 achterstand tegen Feyenoord en had zojuist op voorsprong moeten komen. Glenn Bijl brak door op de rechterflank, maar mikte de bal op de binnenkant van de paal. De rebound is voor Robbert de Vos, maar die weet voor een vrijwel leeg doel toch op de teruggekeerde doelman Vermeer te schieten.

Vervolgens kopt Michael de Leeuw de bal feilloos tegen de touwen voor de 3-2, maar scheidsrechter Higler keurt de goal af vanwege een duwtje in de rug van Haps.

En dan hebben we het niet eens over het schot van Larsson, dat op de lat van Emmen uiteenspatte.

FC Emmen-Feyenoord 2-2

Michael de Leeuw begrijpt niets van de keuze van arbiter Higler om zijn doelpunt af te keuren

32' GOAL EMMEN

Sergio Peña doet iets heel speciaals! De Peruaan laat doelman Vermeer kansloos met een raket in de kruising en zet Emmen zowaar naast Feyenoord: 2-2.

FC Emmen-Feyenoord 2-2

Sergio Peña na zijn bijzonder fraaie treffer tegen Feyenoord

21' GOAL FC EMMEN

Uitgerekend Robbert de Vos, opgeleid bij Feyenoord en door alle blessures vandaag voor het eerst in de basis bij Emmen, maakt 2-1. Hij krult de bal fraai achter doelman Vermeer.

FC Emmen-Feyenoord 2-2

Robbert de Vos viert zijn treffer voor Emmen tegen zijn oude club Feyenoord

Waar ik Burnet zei, bedoel ik ...stop de tijd!

Bij FC Emmen klopt er nog niet veel van deze middag tegen Feyenoord. Dat heeft misschien wel te maken met de waslijst aan blessures, waar trainer Dick Lukkien mee kampt.

Zo moest hij nog twee aanpassingen doen aan de verwachte basiself. Niet Lorenzo Burnet, maar Jan-Niklas Beste is vandaag linksback. En ook smaakmaker Nikolai Laursen is er niet bij en wordt vervangen door Robbert de Vos.

De correcte opstellingen van FC Emmen en Feyenoord

12' GOAL FEYENOORD

Luciano Narsingh loopt een voorzet van Berghuis in het doel van Emmen. De fraaie pass op Berghuis was van Kökcü, maar de defensie van Emmen mag zich deze goal ook aanrekenen.

FC Emmen-Feyenoord 0-2

Luciano Narsingh is middelpunt van de feestvreugde bij Feyenoord na zijn goal tegen FC Emmen

10' Feyenoord speelt met Emmen

Feyenoord begint vol overtuiging aan het duel in Emmen en had eigenlijk al 3-0 voor kunnen staan. Na de snelle openingstreffer van Kökcü kreeg Larsson een bijna niet te missen kans, maar de Zweed duwde de bal van dichtbij voorlangs.

Ook had Emmen geluk dat een schot van Berghuis op wonderbaarlijke wijze niet in het doel belandde. En we hebben nog maar tien minuten gespeeld. Dat kon nog weleens een lange middag voor de Drentse trots.

FC Emmen-Feyenoord 0-1

3' GOAL FEYENOORD

Wie anders dan Orkun Kökcü zet Feyenoord op voorsprong tegen FC Emmen. Tapia geeft een knappe lange bal op Berghuis, die schiet tegen een verdediger aan, maar Kökcü reageert het snelste en schiet raak.

FC Emmen-Feyenoord 0-1

Feyenoord viert de vroege goal van Orkun Kökçü (23) tegen FC Emmen

AFTRAP

Steven Berghuis heeft de aftrap verricht op het kunstgras van FC Emmen. De sfeer zit er alvast goed in op de tribunes in Emmen.

FC Emmen-Feyenoord 0-0

Vorig jaar : sprankelend debuut Kökcü

Vorig seizoen werd het 4-1 voor Feyenoord. Het werd de wedstrijd van de toen nog 17-jarige debutant Orkun Kökcü. Hij scoorde en gaf een assist.

Orkun Kökcü was vorig seizoen de man van de wedstrijd tegen FC Emmen

AFGELOPEN

Als een ploeg vanmiddag recht had op de zege is het Heerenveen, maar toch gingen de punten bijna mee naar Utrecht. Doelman Warner Hahn heeft namelijk een geweldige reflex in huis op de inzet van Bart Ramselaar.

Aan de andere kant schoten Halilovic en Faik in de slotminuten net over en dus blijft het bij 1-1.

FC Utrecht-doelman Maarten Paes brengt redding op de strafschop van Jens Odgaard

90' Halilovic komt

Doelpuntenmaker Ejuke gaat met kramp per brancard van het veld en dat betekent dat Alen Halilovic zijn thuisdebuut maakt bij sc Heerenveen. Het Kroatische (voormalige) wonderkind van onder meer FC Barcelona en AC Milan, maakte vorige week tegen Ajax zijn eredivisiedebuut.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

86' Komt er nog een winnaar?

Het is aftellen geblazen in Heerenveen. FC Utrecht lijkt tevreden met een punt en sc Heerenveen is de laatste minuten niet meer zo gevaarlijk geweest als daarvoor.

Het zou dus zomaar kunnen dat ook het vierde thuisduel van sc Heerenveen eindigt in een remise. "Alles of niets", galmt van de tribunes.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Knuffel

Inmiddels is Odgaard teruggekeerd uit de catacomben en krijgt direct een troostende knuffel van trainer Johnny Jansen. De Deen verbijt de teleurstelling verder op de reservebank.

75' Paes stopt strafschop Odgaard

Ook dit past in deze wedstrijd: Heerenveen krijgt een strafschop, maar laat de kans liggen om op voorsprong te komen tegen FC Utrecht.

Het was een onnozele overtreding van Strieder, die Jens Odgaard in ongevaarlijke positie een beuk geeft. De Deen neemt de strafschop zelf, maar Utrecht-doelman Paes redt knap met zijn voet. Ook de rebound is niet besteed aan Odgaard.

Direct na de strafschop wordt Odgaard gewisseld voor landgenoot Andreas Dreyer. In de tunnel schreeuwt hij de frustratie van zich af.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

70' Van den Brom wil grip op middenveld

FC Utrecht-trainer John van den Brom ziet dat zijn ploeg met name op het middenveld bleekjes voor de dag komt en heeft maatregelen genomen. Hij heeft Sander van de Streek en Adam Maher naar de kant gehaald. Controleur Rico Strieder en de pijlsnelle Issah Abass zijn hun vervangers.

De wedstrijd zit even in een rustige fase, maar blijft dat zo?

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Om 14.30 uur: FC Emmen-Feyenoord

De opstellingen bij FC Emmen-Feyenoord

60' Genieten

En jawel, de tweede helft is net zo leuk als de eerste. Het spel golft op en neer en elke aanval lijkt wel een kans op te leveren. Heerenveen is wel de betere ploeg in de tweede helft, met de rappe en behendige buitenspelers Ejuke en Van Bergen.

Het blijft ook genieten van de combinaties van rasvoetballers Hicham Faik en Joey Veerman. Zij combineerden zojuist tot in de Utrechtste zestien, maar Veermans schot belandt via een verdediger van FC Utrecht in het zijnet.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Vietnam opgelet! Doan Van Hau loopt zich warm

De Vietnamees Doan Van Hau loopt zich warm voor Heerenveen tijdens het duel met FC Utrecht

Laatste zomerdag?

FC Utrecht-doelman Paes heeft er in ieder geval een petje bij opgezet voor de tweede helft.

FC Utrecht-doelman Maarten Paes heeft last van de zon in Heerenveen

TWEEDE HELFT

sc Heerenveen trapt af voor de tweede helft tegen FC Utrecht. Dezelfde 22 spelers staan op het veld als in de vermakelijke eerste helft.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Feyenoord zonder Jørgensen en Sinisterra

Feyenoord treedt om 14.30 uur in Emmen aan zonder centrumspitsen Nicolai Jørgensen en Luis Sinisterra. Sinisterra is niet op tijd hersteld van een blessure die hij donderdag opliep in het Europa League-duel met Rangers. Niet Jørgensen, maar Luciano Narsingh is zijn vervanger in de punt van de aanval.

RUST

sc Heerenveen en FC Utrecht gaan rusten met 1-1. Als de tweede helft net zo open is als de eerste, dan zal dat vast niet de einduitslag worden.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Chidera Ejuke slalomt door de verdediging van FC Utrecht

Friesland eert Ricksen

Ook in Friesland is er een speciaal eerbetoon aan de afgelopen woensdag overleden Fernando Ricksen. Ricksen werd 43 jaar en dus wordt de 43ste minuut aangegrepen voor een indrukwekkend applaus.

Fernando Ricksen wordt bij sc Heerenveen-FC Utrecht in de 43ste minuut herdacht

Keeper Gad toont Hahn hoe het moet

Eerder in de wedstrijd zagen we hoe Heerenveen-doelman Hahn ver uit zijn doel kwam, maar werd afgetroefd door Dalmau. In zijn geval bracht ploeggenoot Dresevic redding.

De Egyptische keeper Mahmoud Gad deed het helemaal zelf in het duel van zijn club Enppi met Pyramids (de nieuwe club van ADO-verdediger Wilfried Kanon).

33' Nog altijd leuk

Twee goals, drie kaarten (Faik en Veerman voor Heerenveen, Gustafson voor Utrecht) en volop kansen! Heerenveen en Utrecht maken er tot nu toe een hartstikke wedstrijd van.

Na de 0-1 van Kerk voor FC Utrecht is sc Heerenveen beter in de wedstrijd gekomen. Met name Joey Veerman en Mitchell van Bergen hebben al een paar mooie dingen laten zien. FC Utrecht staat de laatste minuten met de rug tegen de muur. Maar met de snelle Kerk voorin blijft Utrecht ook gevaarlijk.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

30' GOAL HEERENVEEN

Mitchell van Bergen haalt de achterlijn, geeft voor en Chidera Ejuke schiet feilloos binnen. Het is 1-1 in Friesland.

sc Heerenveen-FC Utrecht 1-1

Doelpuntenmaker Ejuke viert zijn goal met Odgaard en Van Bergen

18' GOAL FC UTRECHT

Gyrano Kerk wordt weggestuurd door Leon Guwara en passeert doelman Warner Hahn met een fraai stiftje. Het is 1-0 voor FC Utrecht in Heerenveen.

sc Heerenveen-FC Utrecht 0-1

Gyrano Kerk stift de bal over doelman Warner Hahn

15' Leuk begin

Sommige supporters in Heerenveen zijn niet blij met het vroege aanvangstijdstip en staken dat niet onder stoelen of banken. Toch zullen ze blij zijn dat ze uit hun bed zijn gekomen, want de eerste 15 minuten van het duel met FC Utrecht is hartstikke leuk.

Zo was Dalmau al twee keer dicht bij een treffer voor FC Utrecht: eerst kan hij zijn voet net niet tegen de bal zetten na een fijne voorzet van Kerk en even later passeert hij na een splijtende pass doelman Warner Hahn, maar Dresevic houdt de bal voor de doellijn nog net tegen.

Ook Heerenveen speelt fris en fruitig naar voren en was al een paar keer dreigend met Odgaard, Veerman, Faik en Van Bergen.

Supporters van sc Heerenveen protesteren tegen het vroege aanvangstijdstip

350 keer Janssen

Het is ook een bijzondere wedstrijd voor die andere aanvoerder. Willem Janssen, strateeg in de defensie van FC Utrecht, speelt vandaag zijn 350ste eredivisieduel.

2' Nu al geel voor Faik

Zo, dat is snel. Binnen anderhalve minuut heeft Heerenveen-aanvoerder Hicham Faik het eerste geel te pakken. En dat is terecht, want hij komt met twee benen in op Adrian Dalmau.

sc Heerenveen-FC Utrecht 0-0

AFTRAP

Het Friese volkslied heeft geklonken. FC Utrecht heeft afgetrapt tegen sc Heerenveen. De slotdag van de zevende speelronde in de eredivisie is begonnen!

Lukkien outsider voor de titel

Trainer Dick Lukkien gaf tegen Willem II een inkijkje in zijn buikschuifkwaliteiten. Laten we zeggen, Lukkien hoort niet bij de favorieten...

Emmen is klaar voor Open Drents Kampioenschap buikschuiven

Normaal gesproken is een thuiswedstrijd tegen Feyenoord voor veel steden reden om een week lang in rep en roer te zijn. In Emmen hebben ze echter heel andere prioriteiten.

Vietnam is klaar voor Van Hau

Doan Van Hau zou vandaag weleens de eerste Vietnamese voetballer in de eredivisie kunnen worden. Hij zit bij de wedstrijdselectie tegen FC Utrecht. Zuid-Oost Azië houdt de adem in...

Kruijswijk is klaar voor de topper

De opstellingen van sc Heerenveen en FC Utrecht

PSV-Ajax bij de NOS

Om 13.10 uur begint de uitzending van Studio Sport op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 15.40 uur blikken we daarin uitgebreid vooruit op PSV-Ajax.

Joep Schreuder spreekt vanuit het Philips-stadion met onder anderen beide trainers, Ernest Faber, Toon Gerbrands, scheidsrechter Danny Makkelie, Pierre van Hooijdonk en VVD-fractievoorzitter en PSV-fan Klaas Dijkhoff. Verder zijn er interviews met Donyell Malen, Harry van Raaij, Nico Tagliafico, Sergiño Dest en Piet Schrijvers.

De wedstrijd zelf is vanaf 16.45 uur bij de NOS te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app, maar uiteraard ook in Langs de Lijn op NPO Radio 1. De samenvatting volgt om 19.00 uur op NPO 1.

31 maart 2019: opstootje bij Ajax-PSV

Op klompjes en oma's appelmoes werd Donyell Malen groot

Donyell Malen maakt momenteel furore in het shirt van PSV. Alle reden om eens in de jonge jaren te duiken van de man die vorige week vijf keer scoorde tegen Vitesse.

We kwamen terecht bij de oma van Malen in Westerland, waar de PSV'er de eerste jaren van zijn leven doorbracht. Over klompjes, een geleend haasje en oma's appelmoes.

Donyell Malen als F-je van VV Succes

De PSV-jaren van Ten Hag: 'Eindhovense jochies zijn mannen geworden'

Erik ten Hag is vandaag terug in Eindhoven. Het is de plek waar hij tussen 2009 en 2012 een deel van zijn ontwikkeling als voetbaltrainer heeft doorgemaakt. De coach van Ajax vertelt met passie over de toenmalige 'elitegroep' die hij onder zijn hoede had.

De assistent-trainer van Fred Rutten kreeg iedere vrijdagmiddag met onder anderen Phillip Cocu de vrije hand om talenten als Memphis Depay, Jetro Willems, Jeroen Zoet, Jürgen Locadia, Zakaria Labyad, Zakaria Bakkali en Riechedly Bazoer te trainen.

Ten Hag koestert PSV-periode: 'Jochies zijn mannen geworden, genieten'

Rosario blijft koel onder vormdip, maar 'dit is niet de Pablo die ik ken'

Het is bijna een jaar geleden dat Pablo Rosario als Champions League-groentje op fraaie wijze voor PSV scoorde tegen Internazionale. De Amsterdammer zou twee weken later zijn debuut voor het Nederlands elftal maken. Het kon niet op.

Een jaar later is de onbevangenheid bij de 22-jarige Rosario verdwenen, net als zijn plaats in de (voor)selectie van het Nederlands elftal overigens. De middenvelder heeft nog niet de vorm van vorig jaar. "Ik zit niet in de makkelijkste fase. Ik heb vier, vijf wedstrijden gehad waarvan ik dacht: 'dit is niet de Pablo die ik ken'", erkent Rosario.

Lees een uitgebreid artikel over Pablo Rosario, die het vanaf 16.45 uur met PSV opneemt tegen Ajax.

PSV-aanvoerder Rosario: 'Ik zit niet in de makkelijkste fase'

Met Rembrandt als inspiratie stijgt Tagliafico boven zichzelf

Ajacied Nicolás Tagliafico is niet alleen een kunstenaar binnen het veld, maar ook daarbuiten. De maker van het Doelpunt van de Week vindt zijn rust met een tekenpen in de hand.

"Het is goed om niet de hele tijd alleen maar aan voetbal te denken", vindt de Argentijnse back van Ajax. "Ik vind het leuk om te tekenen als ik wat tijd overheb. Je richt je op de tekening en probeert tot rust te komen door het potlood te bewegen en je op de details te richten. Uiteindelijk denk je alleen aan de tekening en maak je je hoofd leeg."

Vanaf 16.45 uur zal Tagliafico niet meer aan tekenen denken, dan is de aftrap van PSV-Ajax.

Tagliafico: 'Ik vind het leuk om te tekenen als ik wat tijd overheb'

De stand in het land

Vitesse is na de zwaarbevochten zege op Fortuna Sittard van gisteravond de trotse koploper, maar één ding is zeker: na afloop van deze speelronde is Ajax of PSV de koploper.

Bij een zege van de Amsterdammers of een gelijkspel in Eindhoven neemt Ajax de koppositie over. Wint PSV, dan staat de ploeg van Mark van Bommel bovenaan.

Stand eredivisie

Samenvattingen speelronde 7

Hoe is de zevende speelronde van de eredivisie tot nu verlopen? Bekijk hieronder alle samenvattingen.

Welkom bij de eredivisiezondag

Op deze toch nog zomerse septemberdag staan er vier wedstrijden op het programma in de eredivisie. Met om 16.45 uur het klapstuk: de topper tussen PSV en Ajax.

Met dit liveblog zitten we de hele dag langs de lijn en houden we je op de hoogte.

Uitslagen en programma speelronde 7