NOS Nieuws Binnenland Koningshuis Aangepast

Prinsjesdag: Troonrede, rijtoer, Miljoenennota en baard

 • De koets, veel hoedjes en het koffertje: het is vandaag Prinsjesdag
 • Koning Willem-Alexander sprak eerder vandaag de Troonrede uit in de Ridderzaal
 • Na een rijtoer door Den Haag volgde de balkonscène bij Paleis Noordeinde
 • Daarna is het koffertje met de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer
Liveblog gesloten
 • De plannetjes van Prinsjesdag op een rij

  Eerst de Troonrede en daarna de Miljoenennota; in totaal levert deze Prinsjesdag tientallen maatregelen, ideeën, plannen en plannetjes op.

  In het onderstaande artikel staan de belangrijkste op een rij.

 • Overzicht van Prinsjesdag

  Prinsjesdag is natuurlijk ook een dag vol tradities. Met de rijtoer en daarna de bordes-scene als hoogtepunten. Sommige Oranjefans zien alles voor het eerst, andere al vele malen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je wilt de koning gewoon een keer in de ogen kijken'
 • Bereken je koopkracht

  De koopkracht van niet-werkenden stijgt volgend jaar veel minder dan die van werkenden. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekende.

  Al die huishoudens gaan er in 2020 op vooruit, tenminste als de economie zich ontwikkelt zoals nu voorspeld. De koopkracht stijgt tussen de 0,2 en 4,6 procent, waarbij de koopkracht voor de meeste mensen met 1 tot 2 procent stijgt.

  Het Nibud heeft de koopkracht van 117 voorbeeldgezinnen doorgerekend. Bekijk hier wat er met jouw koopkracht gebeurt. Kies de situatie die het meest overeenkomt met de jouwe:

  Koopkrachtberekenaar Nibud
 • Hoedjes, heel veel hoedjes

  Ook vandaag weer zochten veel Kamerleden, ministers en andere genodigden een bijpassende hoed bij hun Prinsjesdagoutfit.

  Hier een overzicht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De hoedjes van Prinsjesdag
 • 95 miljoen voor rechtspraak

  Er gaat zo'n 95 miljoen extra naar de rechtspraak, staat in de Miljoenennota. De financiële tekorten zullen daarmee worden opgelost, zegt het kabinet.

  "Onze rechtspraak piept en kraakt", schrijft minister Dekker in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. "Dat kan zo niet langer. Met deze extra investering kan de rechtspraak weer zwarte cijfers schrijven."

 • Zorgpremie 3 euro hoger, pakje sigaretten 1 euro duurder

  In de nieuwe begroting staan de volgende opvallende zaken over de zorg:

  • Volgend jaar wordt 88,2 miljard euro uitgegeven aan de zorg. Dat is ruim 3 miljard meer dan dit jaar.
  • 1,9 miljard daarvan is gereserveerd voor de stijging van lonen en prijzen, waarvan 500 miljoen naar ziekenhuizen gaat
  • Er gaat 500 miljoen naar de ouderenzorg in verpleeghuizen, om de kwaliteit te verbeteren.
  • De zorgpremie groeit met ongeveer 3 euro per maand (36 euro per jaar). De zorgtoeslag stijgt met 67 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor meerpersoonshuishoudens.
  • Een pakje sigaretten wordt volgend jaar 1 euro duurder. Verpakkingen van tabak krijgen een neutraal uiterlijk en ze worden niet meer zichtbaar in supermarkten verkocht. Vanaf het schooljaar 2020/2021 worden schoolpleinen rookvrij
  • Het verwachte personeelstekort in de zorg per 2022 is 80.000 mensen, de verwachting was eerder 100.000 tot 125.000 mensen.

 • Rutte noemt dividendbelasting 'spectaculair mislukt'

  Premier Rutte sprak met Rob Trip en Arjan Noorlander over de Troonrede en de nieuwe begroting.

  Het ging ook even over de mislukte maatregel over de dividendbelasting:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: Maatregel dividendbelasting spectaculair mislukt
 • Koopkrachtramingen

  Van alle huishoudens krijgen vooral de werkende midden- en hogere inkomens er volgend jaar veel koopkracht bij. Dat staat in de ramingen voor Prinsjesdag van het Centraal Planbureau (CPB).

  Bekijk hier de koopkrachtramingen van het CPB. Swipe om meer groepen te zien.

  1/4 NOS/CPB
  2/4 NOS/CPB
  3/4 NOS/CPB
  4/4 NOS/CPB
 • Scrollen door de Miljoenennota

  De Miljoenennota staat online. De miljoenen en miljarden vliegen je zoals gebruikelijk om de oren. Maar wat als de volledige rijksbegroting maar 1000 euro was?

  Om het wat inzichtelijker te maken, hebben we de begroting in deze interactieve Miljoenennota teruggebracht tot maar een paar euro:

  Miljoenennota
 • Koning krijgt 99.000 euro meer aan salaris

  Uit de nieuwe begroting blijkt dat het salaris voor de koning stijgt met 99.000 euro. Volgend jaar ontvangt het staatshoofd 949.000 aan salaris en 4.937.000 euro voor personeel- en materieelkosten. In totaal gaat het om 5.886.000 euro.

  Ook staat er dat op 7 december 2021, als kroonprinses Amalia 18 jaar wordt, zij ontvangt 107.000 euro ontvangt. Vanaf januari 2022 ontvangt ze 1.587.000 euro, daarvan is 282.000 euro inkomen en 1.305.000 euro voor personeel en materiële ondersteuning.

  Vorig jaar mochten de koning en de andere leden van het Koninklijk Huis voor 860.000 euro vliegen, voor komend jaar is dat bedrag 810.000 euro, dus 50.000 euro minder. Het geld wordt gebruikt voor gebruik van het regeringsvliegtuig en het inhuren van civiele vliegtuigen en helikopters.

 • De Miljoenennota zelf lezen

  De Miljoenennota staat nu online op de website van het Ministerie van Financiën. Ook is er een speciale pagina met de belangrijkste maatregelen.

  Minister Hoekstra maakte onderstaande video waarin hij een toelichting geeft:

 • Rutte over de Troonrede

  Premier Mark Rutte geeft in de onderstaande video zijn reactie over het uitspreken van de Troonrede. De inhoud kende hij natuurlijk al, want de Troonrede wordt door hem zelf goedgekeurd.

 • Hoekstra: 'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'

  Bekijk hier een deel van de speech van minister Hoekstra.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'
 • Dit staat er in de Miljoenennota:

  Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra aanbiedt aan de Tweede Kamer.

  Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog "robuust". Hoekstra spreekt van een "normaal groeitempo". Volgens hem houdt Nederland "zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt".

  Bekijk meer over de Miljoenennota in het onderstaande artikel:

 • Hoekstra begonnen aan speech

  De minister biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. "Deze Miljoenennota zal ons verder helpen", zei hij.