NOS WielrennenAangepast

Pogacar boekt derde ritzege en klimt naar podium; Roglic blijft overeind

liveblog gesloten

Hasta mañana!

Na drie weken koersen is morgen de slotetappe van de Vuelta a España. Het peloton legt onderweg naar Madrid ruim 106 kilometer af. Het is zoals gebruikelijk een vlakke laatste etappe en dus een uitgelezen mogelijkheid voor de sprinters om zich nog een keer te laten zien.

De etappe gaat om 17.00 uur van start en is van start tot finish te volgen in het liveblog op NOS.nl en in de app. Vanaf 19.00 uur zijn de beelden te zien via de stream op de website en in de app. En in Langs de Lijn op NPO Radio 1 schuift Stef Clement aan voor een analyse van de Vuelta.

Het kaartje van de 21ste etappe van de Vuelta

Ook Gesink is een gelukkig man

De reactie van de ervaren Robert Gesink nadat zijn ploegmaat Primoz Roglic in de voorlaatste etappe van de Vuelta de eindzege heeft veiliggesteld.

Gesink over eindzege Roglic in Vuelta

Plugge: 'Dit is onbeschrijflijk'

De ploegbaas van Jumbo-Visma over de (aanstaande) eindzege van Primoz Roglic in de Vuelta.

Plugge: 'Dit is onbeschrijflijk'

Bekijk de beelden

Roglic stelt eindzege Vuelta veilig, Pogacar wint laatste bergrit

Sneu voor Knox

Helaas voor James Knox: de gehavende jonge Brit van Deceuninck is toch nog net uit de top-10 gevallen. Soler is nu de nummer negen en Nieve de nummer tien.

Het algemeen klassement

Zo ziet het (eind)klassement van de Ronde van Spanje eruit.

Primoz Roglic kan morgen een feestje bouwen, als hij heel blijft. Tadej Pogacar klimt op de voorlaatste dag ineens nog op het podium. Wilco Kelderman staat op de zevende plek.

De uitslag

De uitslag van de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje. Tadej Pogacar boekt zijn derde etappezege. Wilco Kelderman wordt keurig tiende.

Valverde blijft tweede

Valverde komt als tweede over de finish, op 1.33. De wereldkampioen behoudt dus ook zijn tweede plek in het algemeen klassement.

Majka is de nummer drie, Pernsteiner nummer vier en Roglic wordt vijfde. De Jumbo-Visma-renner kan na de laatste etappe, morgenavond, een feestje bouwen.

Alejandro Valverde en Rafal Majka passeren de finish

Pogacar wint!

Tadej Pogacar wint op imposante wijze de twintigste etappe! Het is zijn derde ritzege in deze Vuelta. De Sloveen verovert en passant de witte trui en klimt, zeer waarschijnlijk, op het podium.

Tadej Pogacar komt juichend over de finish na zijn derde ritzege in de Vuelta

1 km - We zijn er bijna

Pogacar is er bijna! Hij gaat deze etappe winnen, dat kan niet missen. Maar staat hij straks tweede of derde in het algemeen klassement?

3 km - Valverde doet poging

De voorsprong van Pogacar blijft rond de 1.35 hangen. En dan doet Valverde weer een poging in de groep met klassementsrenners. Roglic blijft rustig in zijn wiel, samen met Majka.

De rest van de vermoeide klassementsrenners moet passen.

6 km - Quintana maakt tempo

Quintana rijdt aan kop van de groep met favorieten, maar koploper Pogacar rijdt vooralsnog onbedreigd verder met een voorsprong van 1.40.

10 km - Laatste klim

Koploper Pogacar is begonnen aan de slotklim naar Plataforma de Gredos, 9,4 kilometer lang à 3,8 procent.

De Sloveen heeft 1.40 voorsprong op de groep met klassementsrenners en rijdt momenteel virtueel het podium op.

15 km - Pogacar gaat maar door

De voorsprong van Pogacar loopt ietsje op: 1.46 staat er nu op de teller. Nog 12 seconden en de Sloveen kan ook Valverde virtueel voorbij.

Uitslag tussensprint

1 Pogacar 3 seconden 4 punten
2 Valverde 2 seconden 2 punten
3 Pedrero 1 seconde 1 punt

18 km - Hoe gaat het met Knox?

James Knox, de gehavende Brit die al de hele etappe op zijn tandvlees rijdt na de door hem veroorzaakte valpartij van gisteren, vecht nog altijd voor zijn negende plek in het algemeen klassement.

Momenteel rijdt Knox op zo'n vier minuten achterstand van de groep met klassementsrenners, meldt zijn Deceunick-ploeg.

22 km - Pogacar houdt vol

Pogacar geeft vooralsnog niets toe tijdens de afdaling van de Puerto de Peña Negra. Zijn voorsprong op de klassementsrenners is nog steeds 1.35. En dus rijdt de Sloveen nog steeds virtueel op de derde plek.

34 km - Pogacar als eerste boven

Tadej Pogacar is als eerste boven op de voorlaatste klim. Hij heeft zo'n anderhalve minuut voorsprong op de groep met klassementsrenners.

Virtueel is de Sloveen, in het verleden overigens geen schansspringer, naar de derde plek in het klassement geklommen, ten koste van Quintana.

De komende acht kilometer is het afdalen geblazen.

37 km - Pogacar aan de leiding

Pogacar gaat razendsnel omhoog en laat de voormalige koplopers Geoghegan Hart en Guerreiro al snel achter zich.

De Sloveen heeft in het klassement 4.49 achterstand op zijn leidende landgenoot Roglic. Het verschil met nummer drie Quintana is 1.18.

Tadej Pogacar

39 km - Speldenprikjes

Eerst ging Pogacar, die slaat een gaatje, en daarna gaat Valverde. De wereldkampioen houdt echter snel alweer de benen stil. De speldenprikjes vliegen ons nu om de oren in de groep met klassementsrenners.

40 km - López probeert nog eens

De tweede poging van López levert ook niets op: de rest van de top van het Vuelta-klassement springt in zijn wiel.

Voorsprong van Geoghegan Hart en Guerreiro: nog maar een halve minuut.

43 km - López probeert

López, de nummer vier uit het klassement, demarreert uit de groep met de rode trui. Roglic, Quintana en Valvede springen met hem mee.

López moet 46 seconden goedmaken op Quintana om op het podium te kunnen klimmen.

Uiteindelijk is de groep toch weer groter. Alle klassementsrenners zitten weer bij elkaar, op een kleine minuut achterstand van het leidende duo Geoghegan Hart en Guerreiro.

45 km - Twee man op kop

Nog maar anderhalve minuut is de achterstand van het uitgedunde peloton op de kopgroep, die tijdens deze vijfde klim van de dag uit elkaar aan het vallen is.

Geoghegan Hart en Guerreiro rijden nu met zijn tweetjes op kop.

Wie zou er hebben gewonnen in de Ronde van Groot-Brittannië?

De achtste en laatste etappe met finish in Manchester heeft een overwinning opgeleverd voor..... Mathieu van der Poel. Verrassend!

Het is alweer de derde etappezege van Van der Poel, die ook al in de groene leiderstrui reed en dus ook de eindzege op zijn palmares kan bijschrijven.

49 km - De vijfde beklimming

De vijfde klim van de dag is van de eerste categorie: de Puerto de Peña Negrat is 14,2 kilometer lang à 5,9 procent.

De vijf koplopers hebben nog 2,5 minuut voorsprong op het uitgedunde peloton met alle klassementsrenners.

Bericht van Tony Martin

Tony Martin heeft gisteren de Vuelta verlaten na een lelijke valpartij. Hij reageert via Instagram: "Ik heb niets gebroken, maar een flinke snee in mijn gezicht. Bedankt iedereen voor de hulp. Het spijt me dat ik Primoz Roglic en Jumbo-Visma heb moeten verlaten maar ik weet zeker dat ze het morgen zullen afmaken."

Over zijn vooruitzichten voor de WK in Yorkshire zegt de Duitser: "Ik hoop weer terug te zijn bij het WK tijdrijden."

68 km - Klassementsrenners tezamen

Na de vierde klim van de dag zitten de klassementsrenners nog steeds bij elkaar. Wel heeft Astana het kopwerk overgenomen van Jumbo-Visma, wat ertoe leidt dat de groep wat wordt uitgedund.

Namens de kopgroep was Edet als eerste boven op de Puerto de Chía, voor Samitiers en Howson.

Voorsprong van de kopgroep: 3.30.

75 km - De vierde klim

Na een, laten we eerlijk zijn, bijzonder saaie fase zijn we toe aan de vierde klim van de dag: de Puerto de Chía van de derde categorie.

Voorsprong van de kopgroep: 4.20.

89 km - Rustig fietsen in de regen

Het begint weer te regenen in de Vuelta. De renners van Jumbo-Visma houden de boel aan de kop van het peloton vooralsnog rustig onder controle.

Voorsprong van de vijf koplopers: ruim 4 minuten.

Jumbo-Visma controleert het peloton in de twintigste etappe van de Vuelta

97 km - Rustig

Wat een serene rust ineens in deze etappe, na een onrustig begin. De voorsprong van de vijf koplopers loopt op tot 3,5 minuut. Het is allicht een stilte voor de storm, of misschien wel een stilte voor de stream: over een paar minuten begint namelijk onze uitzending op NPO 1 en NOS.nl.

106 km - Vijf man

En toen waren er vijf: Geoghegan Hart is erin geslaagd naar de kopgroep van vier te fietsen.

Samen met Howson, Guerreiro, Edet en Samitier heeft de Ineos-renner ruim 2,5 minuut voorsprong op het peloton.

118 km - Samitier weer als eerste boven

Samitier is ook als eerste boven van de Alto de Navatalgordo, voor Guerreiro, Edet en Howson. Dat is ook meteen de kopgroep van vier.

Het peloton, waar het iets rustiger lijkt geworden, volgt op anderhalve minuut. Ook de lijdende Knox is met hulp van o.a. Gilbert weer aangesloten bij het peloton. Jumbo-Visma leidt de dans.

123 km - Knox out?

James Knox, de Britse nummer negen van het klassement, moet tijdens de derde klim lossen uit het peloton. Hij lijkt afscheid te moeten nemen van zijn plek in de top-10, hoewel zijn voorsprong op de elf, Nieve, toch nog negen minuten is. Knox kwam gisteren ten val en heeft daar duidelijk nog last van.

In het peloton heeft Jumbo-Visma de boel nog altijd netjes onder controle. Geen problemen nog voor rodetruidrager Primoz Roglic.

125 km - De derde klim

De Alto de Navatalgordo is aan de beurt, de derde klim van de dag. Astana voert het tempo van het peloton op en de voorsprong van de koplopers loopt verder terug: nog een halve minuut.

De kopgroep van acht begint ook langzaam maar zeker uit elkaar te vallen. Guerreiro, Edet, Howson en Samitier zijn nog over. We zullen zien hoe de samenstelling er straks op de top uitziet.

Profiel etappe 20

133 km - Madrazo!

Daar is Ángel Madrazo ineens weer. De Spaanse multi-vluchter demarreert uit het peloton en krijgt Arndt, Ventoso en Latour met zich mee.

Madrazo, winnaar van de vijfde etappe, is de renner die deze Vuelta de meeste kilometers in de vlucht heeft gezeten: 692 kilometer. Silvan Dillier volgt op de tweede plek met 660 kilometer.

Bij de kopgroep, die ruim een minuut voorsprong heeft, is inmiddels Craddock aangesloten. Acht man telt de kopgroep nu.

Ángel Madrazo

142 km - Samitier weer als eerste boven

De tweede van zes beklimmingen is achter de rug.

Samitier is als eerste boven, voor Padun en Guerreiro. Het peloton met alle klassementsrenners volgt op één minuut.

151 km - Tweede klim

We zijn begonnen aan de tweede klim van de dag, terwijl het aan het regenen is en het peloton langzaam in stukken uit elkaar begint te vallen. En we zijn nog lang niet bij de finish.

Profiel etappe 20

156 km - Bouchard zeker van bolletjes

Geoffrey Bouchard is, als hij de Vuelta uitrijdt, zeker van de bolletjestrui nu de eerste klim van de dag is afgerond. Ángel Madrazo, de nummer 2 van het bergklassement en een van de kleurrijkste renners van deze Vuelta, deed nog een vergeefse alles-of-nietspoging.

Samitier was als eerste boven op de Puerto de Pedro Bernardo, voor Henao en Howson.

De voorsprong van de kopgroep is door al het geweld teruggelopen naar ruim anderhalve minuut.

163 km - Snode plannen Astana?

De onrust houdt aan in het peloton. Met name Astana is actief, de ploeg van Miguel Ángel López, de nummer vier van het klassement. Eerst probeert Jakob Fuglsang weg te komen, daarna springt ploegmakker Dario Cataldo weg.

Sepp Kuss en Robert Gesink houden namens Jumbo-Visma attent de wacht en laten de in het lichtblauw gehulde renners voorlopig niet weggaan.

167 km - Onrustig

De voorsprong van het tiental koplopers loopt tijdens de klim terug: nog een kleine twee minuten is er over. Vanuit het peloton blijven er telkens renners demarreren, maar Jumbo-Visma houdt alles vooralsnog onder controle.

Onrust aan de kop van het peloton

173 km - Kopgroep

Er is een groepje weg! Padun, Docker, Morabito, Van de Sande, Howson, Dlamini, Henao, Iturria en Samitier pakken al snel drie minuten.

We zijn begonnen aan de eerste klim van de dag.

Guerreiro en Edet sluiten even later aan bij de kopgroep, waar enkele renners het ook alweer lastig hebben met de klim. Ook aan kop van het peloton is het onrustig, maar Jumbo-Visma zit erbovenop.

180 km - Afwachten

De ene vluchtpoging volgt de andere op. Maar niemand heeft nog een serieus gaatje kunnen slaan. We wachten rustig af.

START!

De twintigste etappe van de Vuelta is officieel begonnen. De eerste 15 kilometer zijn relatief vlak, daarna gaat het los.

Profiel etappe 20

Drucker niet van start

De Luxemburger Jean-Pierre 'Jempy' Drucker is in het hotel van zijn ploeg Bora achtergebleven en gaat niet van start in deze twintigste etappe.

"Sport kan wreed zijn, maar het leven gaat door", aldus een filosofische Drucker op Twitter. Hij kwam gisteren als laatste over de eindstreep met een gehavende elleboog.

Transfernieuws

Het Amerikaanse talent Neilson Powless vertrekt na twee jaar bij Jumbo-Visma. De 23-jarige renner heeft voor twee seizoenen getekend bij Education First.

Officieuze start

Het peloton is begonnen aan de opwarmkilometers in Arenas de San Pedro. Over een kilometer of vier gaan we echt van de start in deze slopende bergrit.

Waarheen leidt de weg?

Naar Plataforma de Gredos, maar daarvoor moet het peloton eerst 190 kilometer fietsen, zes keer klimmen en 4.400 hoogtemeters bedwingen. Kortom: pak de palomitas de maiz er maar bij!

De etappe is vanaf 14.50 uur live te zien bij de NOS op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en de app.

Profiel etappe 20

De stand van zaken

Een blik op de top-10 leert ons dat Primoz Roglic er prima voorstaat, met nog één loodzware bergrit voor de boeg. Overigens is het verschil met Alejandro Valverde geen 2.47 maar 2.50. Roglic verloor gisteren aanvankelijk drie seconden op de Spanjaard, omdat er op het steile slotklimmetje een breuk in het peloton was ontstaan. Later draaide de jury de tijdsverschillen terug.

Op plaats 7 zien we de beste Nederlander: Wilco Kelderman.

Het algemeen klassement na negentiende etappe van de Ronde van Spanje

'Roglic gaat Vuelta winnen, deze kans laten we niet meer glippen'

Team Jumbo-Visma is met Primoz Roglic nog twee etappes verwijderd van de eindoverwinning in de Ronde van Spanje. Een zege die de Sloveen alles behalve is komen aanwaaien. Ook gisteren werd het weer heel spannend, toen Movistar het tempo opvoerde vlak nadat Roglic tegen het asfalt was gegaan.

Ploegleider van Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, noemde de actie van Movistar opmerkelijk. "Wij reden op kop van het peloton, dus iedereen zag dat Roglic viel. Dat het peloton wacht op de leider in het klassement is geen wet, maar een ongeschreven regel. Uiteindelijk moet elke ploeg zijn eigen afwegingen maken", aldus Zeeman in Langs de Lijn En Omstreken.

Champagne voor Cavagna

In het hotel van Deceuninck-QuickStep was het gisteren maar weer eens feest na de ritzege van Rémi Cavagna. Het openen van de fles champagne ging de Fransman niet zo goed af.

Hoe was het gisteren?

Rémi Cavagna was de winnaar van de negentiende etappe. De Fransman van Deceuninck-QuickStep reed op 22 kilometer van de finish in Toledo uit de kopgroep weg en reed vervolgens solo naar de winst.

Klassementsleider Primoz Roglic beleefde een zenuwslopende dag en mocht de handen dichtknijpen dat hij geen tijd verloor. De Sloveen van Jumbo-Visma viel op 66 kilometer van de streep, miste de slag toen Bora-Hansgrohe het peloton in waaiers uiteen trok, maar kwam uiteindelijk toch in de groep met alle favorieten over de streep.

Cavagna wint, Roglic kruipt door het oog van de naald in negentiende etappe

Bienvenido de Arenas de San Pedro

Welkom vanuit Arenas de San Pedro, in regio Castilië en León, waar iets na het middaguur de twintigste etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. Een rit over ruim 190 kilometer, met liefst zes beklimmingen, naar Plataforma de Gredos.

Rond 17.30 uur zullen we weten of Primoz Roglic de etappe heeft overleefd en zich kan verheugen op de feestelijkheden van morgenavond.