liveblog
NOS WielrennenAangepast

Cavagna wint controversiële waaierrit, gevallen Roglic overleeft aanvallen

  • Etappe 19 van de Vuelta gaat van Ávila naar Toledo (165,2 km)
  • Rémi Cavagna (Fra, Deceuninck) zat mee in de vroege vlucht en wint na een solo van 25 kilometer
  • Achter de kopgroep kwam Roglic ten val en ging Movistar in de aanval
  • Klassement: 1. Roglic, 2. Valverde +2.50, 3. Quintana +3.31
  • Kelderman is zevende op 9.46
  • Samenvatting: 18.45 uur in Sportjournaal
  • Lange samenvatting: 23.51 uur op NPO 3
liveblog gesloten

Hasta mañana!

We sluiten af met de samenvatting van de negentiende etappe in deze geen moment saaie Ronde van Spanje. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Cavagna wint, Roglic kruipt door het oog van de naald in negentiende etappe

Zaterdag: laatste bergrit integraal en live bij de NOS

Nog een serieuze etappe moet Primoz Roglic de aanvallen op zijn leiderstrui weerstaan, maar dat is wel meteen een loodzware etappe. Liefst zes beklimmingen krijgen de renners zaterdag voor de kiezen in de rit van 190,4 kilometer van Arenas de San Pedro naar Plataforma de Gredos.

Er zitten geen beklimmingen van de buitencategorie bij, maar de renners met ambitie en klimmersbenen zullen de lange Puerto de Peña Negrat (1ste categorie) en de slotklim naar Plataforma de Gredos (3de categorie) ongetwijfeld aangrijpen voor een ultieme aanval.

De hele etappe is van start (om 11.40 uur) tot finish te zien via de livestream op NOS.nl. Vanaf 14.50 is de etappe ook te zien op NPO 1. En wie helemaal niets wil missen kan vanaf een uur of 10.30 uur terecht bij dit liveblog op NOS.nl.

Het kaartje van de twintigste etappe van de Vuelta

Vos in vorm!

Marianne Vos heeft de eerste etappe in de Ronde van de Ardèche gewonnen.De Brabantse renster uit de CCC-Liv-ploeg kwam na 126,4 kilometer van Saint-Paul-le- Jeune naar Aubenas solo over de meet.

Na 40 kilometer moest de Col de Peyre, een 15 km lange klim van de eerste categorie, worden bedwongen. Na de afdaling bleek een groep van 25 rensters zich van de rest te hebben afgescheiden.

Oud-wereldkampioene Tatiana Guderzo wist uit de kopgroep weg te springen, waarna Vos de achtervolging inzette. De twee kwamen samen en breidden de marge met de groep uit tot twee minuten.

Op 1,5 kilometer van de finish had de Italiaanse geen antwoord op een demarrage van Vos.

Tikje voor Knox

Ondanks de 1,2 en 4 in Toledo, was het vandaag niet allemaal hosanna bij Deceuninck. James Knox, de nummer negen van het algemeen klassement, was betrokken bij de valpartij en verloor - behalve flink wat vel - vandaag 0.36 op zijn concurrenten.

James Knox komt gehavend over de finish in Toledo

Koekje van eigen deeg?

Kon de aanval van Movistar na de valpartij van vrijwel de hele formatie van Jumbo-Visma (onder wie rodetruidrager Roglic) nu door de beugel of niet?

Er is in ieder geval geen regel die verbiedt om aan te vallen na pech van een concurrent. Dat weet Jumbo-Visma maar al te goed. Op weg naar Saint-Amand Montrond in de Tour de France van 2013 (De Tour van Bau en Lau) schakelden ze met voorloper Belkin zelf een geduchte concurrent uit. Zijn naam: Alejandro Valverde.

Roglic blijft op de vlakte over Movistar: 'Eerst beelden zien'

Primoz Roglic beleefde een nachtmerrie van een etappe. De Sloveen kwam met onder anderen Tony Martin en Robert Gesink ten val en moest vervolgens toezien hoe Movistar de gashendels volledig opentrok

"Het kon beter, maar ook slechter", zei Roglic onderkoeld. "Ik raakte de muur. Maar anderen om mij heen waren anderen er slechter aan toe. Ik moest een nieuwe fiets hebben en daarna was het 'fullgas' om terug te keren."

Hoe oordeelde hij over de actie van Movistar, die leek te willen profiteren van de val van Rogloc en zijn ploeggenoten. "Ik moet eerst de beelden zien. Dan zal ik een oordeel vormen."

Primoz Roglic komt met Dion Smith en Wilco Kelderman over de streep in Toledo

Cavagna kan geluk niet op: 'Aanwijzingen opgevolgd'

De pas 24-jarige Cavagna boekte in Toledo zijn derde profzege en zonder twijfel zijn mooiste. "Ik heb heel erg afgezien in de laatste 25 kilometer, dat was verschrikkelijk. Pas toen ik ze zag komen in de laatste bocht, wist ik dat het binnen was."

Toen achter de kopgroep het peloton in waaiers werd getrokken (met een flinke inbreng van Deceuninck), kon Cavagna de benen vooraan stil houden. "Ik heb de aanwijzingen van de ploegleiders strikt opgevolgd", aldus de Fransman. "Het was een van mijn doelen dit jaar om een etappe in een grote ronde te winnen. Dat is nu gelukt."

Rémi Cavagna wint in Toledo

Bijna binnen voor Roglic

Nog één lastige bergetappe moet Primoz Roglic overleven en dan heeft hij zijn eerste eindzege in een grote ronde te pakken. Ondanks zijn val en alle aanvallen op zijn leidende positie is zijn voorsprong op Alejandro Valverde nog altijd riant: 2.47.

Het algemeen klassement na negentiende etappe van de Ronde van Spanje

Toptien (met Kelderman op 12)

De toptien van de negentiende etappe in de Ronde van Spanje

FINISH - Cavagna wint!

Cavagna haalt het na een solo van 25 kilometer! Hij houdt net genoeg over op Sam Bennett. Achter de Ier vieren Stybar (3de) en Gilbert (4de) het feestje met hun ploegmaat mee.

Het is al de vierde ritzege van Deceuninck-Quickstep deze Vuelta. Eerder waren Fabio Jakobsen en Philippe Gilbert (2x) al succesvol.

1 km - Cavagna aan loodzware laatste kilometer

Cavagna begint aan de loodzware laatste kilometer op de steentjes naar het middeleeuwse centrum van Toledo. Hij verliest amper tijd (0.29), maar het peloton met Teuns en Gilbert in de voorste lijn zitten niet ver weg.

3 km - Armirail bij achtervolgers

Armirail is bij Craddock en Arndt gekomen, maar hun achterstand is nog altijd 0.29. Het peloton volgt op 0.39. Dat ziet er goed uit voor Cavagna.

5 km - Cavagna nog altijd

Cavagna passeert de Taag aan de voet van het hooggelegen Toledo en mag zoetjesaan gaan hopen op de ritzege. Craddock en Arndt zijn met z'n tweeën in de achtervolging op 0.30, maar zijn ook bijna gegrepen door het peloton.

10 km - Cavagna sprokkelt seconde na seconde

Cavagna kan Toledo bijna zien en lijkt de strijd met zijn achtervolgers te winnen, al heeft hij nog altijd maar 0.22 voorsprong. De grootste bedreiging zal wellicht komen vanuit het peloton. Dat rijdt op 1.06.

15 km - Cavagna houdt stand, maar peloton nadert

Cavagna heeft nog altijd 0.20 op zijn achtervolgers, maar het peloton komt ook steeds dichterbij. Dat volgt op nog maar 1.13. Dat lijkt niet veel, zeker niet met de zware laatste kilometer voor de boeg.

18 km - Cavagna rijdt hard door

Cavagna rijdt stevig door en heeft al 18 seconden op zijn achtervolgers, die wel goed ronddraaien met z'n achten. Ook in het peloton wordt hard gereden, maar de achterstand blijft fors: 1.45.

Ook Marcato naar huis

Marco Marcato (UAE) heeft de Vuelta ook moeten verlaten na de valpartij, waarbij Roglic en Martin betrokken waren.

24 km - Aanval Cavagna

Rémi Cavagna heeft de hele waaierperiode in het laatste wiel gezeten van de kopgroep en nu demarreert hij zelf uit de kopgroep. De jonge Fransman slaat heeft meteen een flink gat.

Zijn voorsprong op het peloton is 1.18.

26 km - Roglic terug

De voorste waaiers zijn weer in elkaar geschoven, Roglic is weer terug bij de andere favorieten. Wat een zenuwslopende rit is dit voor hem geworden...!

Primoz Roglic haalt opgelucht adem in de Vuelta

30 km - Weer een waaier

Weer een waaier! En weer zit Roglic er niet bij. Dit keer is het Bora die de waaier forceert. Valverde, López, Kelderman, Majka en Pogacar zitten erbij. Roglic dus niet, Quintana ook niet.

Van der Poel op weg naar eindzege

Na zijn tweede ritzege verdedigt Mathieu van der Poel zaterdag in de slotrit van de Ronde van Groot-Brittannië een - vrij riante - voorsprong van 12 seconden op Matteo Trentin.

42 km - Terug naar de orde van de dag

De rust is weer terug in het peloton, dat de achtervolging op de koplopers weer inzet. Na de grote valpartij, de waaiers en daarna het staakt-het-vuren bij de achtervolgers, is de voorsprong van de kopgroep weer 1.45.

De Sloveense kampioen Domen Novak is in de chaos teruggezakt van de kopgroep naar het peloton.

We hebben dus nog 9 koplopers over: O'Connor (Aus, Dimension Data), Stetina (VS, Trek), Craddock (VS, EF Education), De La Cruz (Spa, Ineos), Grmay (Eri, Mitchelton), Cavagna (Fra, Deceuninck), Arndt (Dui, Sunweb), Dillier (Zwi, AG2R), Armirail (Fra, Groupama).

Het kat-en-muisspel kan weer beginnen.

Ondertussen in Groot-Brittannië...

...heeft Mathieu van der Poel weer eens een bijzonder staaltje laatje zien. In zijn groene leiderstrui reed hij in de zevende rit van de Ronde van Groot-Brittannië zijn Italiaanse concurrent Matteo Trentin met overmacht uit het wiel en verstevigde zo zijn leidende positie.

En Dylan van Baarle? Die werd op zo'n 8 kilometer van de streep in de kraag gevat.

54 km - Valverde staakt aanval, Roglic terug

Pffffffoeee. Valverde geeft het teken dat ze de aanval staken. Het groepje-Roglic gaat weer aansluiten bij zijn concurrenten, maar de klassementsleider is wel de meeste van zijn helpers kwijt. Heeft fairplay hierin een rol gespeeld?

Ook Wilco Kelderman én Fabio Jakobsen zaten trouwens - net als woensdag - opnieuw in de 'voorste waaier'. En dat is best knap.

58 km - Roglic op een minuut

En nu gaat de wind ook nog een rol spelen. Het peloton is door de val in stukken gebroken, die nu ook nog de vorm van waaiers aannemen. In de voorste groep: Valverde, Quintana, Pogacar en ook Kelderman.

Roglic, López en Majka rijden op een minuut.

62 km - Roglic op een minuut

Na de valpartij rijdt Roglic inmiddels op 1.06 van de groep met Valverde en Quintana. Ook López was betrokken bij de valpartij en rijdt met een aantal ploeggenoten in het groepje-Roglic.

63 km - Movistar maakt gebruik van de val

Het is Tony Martin, die op de grond blijft zitten. Roglic is weer vertrokken, maar op kop van het peloton is Movistar inmiddels het tempo aan het opvoeren. Gaan Valverde en Quintana op deze manier hun slag slaan?

66 km - Roglic op de grond!

Valpartij! En Primoz Roglic ligt erbij. De leider zit weer op de fiets, maar er zit nog altijd een renner van Jumbo-Visma op de grond.

Ondertussen in Groot-Brittannië...

... rijdt Dylan van Baarle onvermoeibaar voort op kop met Cameron Meyer. Met nog 17 km te gaan hebben de twee nog altijd 1.02 op het peloton. Daar rijden de mannen van Mathieu van der Poel op kop.

73 km - Schootsafstand

Het kat-en-muisspelletje gaat nog wel even door in de Vuelta-rit naar Toledo. De voorsprong van de tien koplopers blijft voortdurend schommelen tussen de 1.45 en 1.00. Op schootsafstand noemen ze dat.

Ineos-teambaas Brailsford getroffen door prostaatkanker

Dave Brailsford, teammanager van Team Ineos, heeft in een uitgebreid interview met The Times verteld dat hij vlak voor de Tour de France de diagnose van prostaatkanker heeft gekregen.

De 55-jarige Brit, die als teammanager met Egan Bernal dit jaar voor de zesde keer de Tour de France won, is al geopereerd. Tijdens de Tour kampte Brailsford al met extreme vermoeidheid. "Ik viel zelfs een keer in slaap tijdens het werk", aldus Brailsford. "Ik ben eigenlijk veel te ver gegaan".

"Dit is de eerste keer dat ik word afgeremd en dat is frustrerend. Ik ben altijd bezig met mijn gezondheid en dan gebeurt dit. Je kan vervolgens gefrustreerd en boos worden, maar ik heb geleerd om het te accepteren. Ik heb ook met de ploeg gesproken over mijn ziekte. Dat heeft echt geholpen."

Dave Brailsford, teammanager van Ineos

Jasje voor de wereldkampioen

Wereldkampioen Alejandro Valverde trekt een regenjasje aan in de Vuelta-rit naar Toledo

89 km - Kat en muis en regenjasjes

De voorsprong van de tien koplopers was bijna onder de minuut, maar nu laat het peloton, waar opvallend veel om regenjasjes gevraagd wordt, de teugels weer vieren. In razendsnel tempo hebben de tien weer 1.40 te pakken.

Ondertussen in Geraardsbergen...

...boekt de Amerikaanse sprintster Coryn Rivera haar tweede ritzege op rij in de Ronde van België. Een succesje voor Sunweb, dat met Nikias Arndt - ook al eens etappewinnaar deze Vuelta - een pionnetje in de kopgroep heeft in de Vuelta.

Rivera won de sprint aan de voet van de beroemde Muur in Geraardsbergen. De leiderstrui van de Duitse Mieke Kröger kwam in de slotrit niet meer in gevaar.

96 km - Regen, regen

Druppels op de lens. Geen Spaanse zon vandaag, maar regen en wind. Gaat dat nog problemen opleveren?

105 km - Voorsprong loopt snel terug

Het verschil loopt nu toch snel terug. De tien koplopers hebben nog maar 1.44 voorsprong op het peloton, maar de snelle punchers in het peloton willen deze kans niet laten schieten.

Wie rijden er op kop in het peloton? Bora (voor Bennett), Katusha (Battaglin?), CCC (Bevin?) en Caja-Rural (Aranburu?) hebben de handen ineengeslagen.

Daarachter wordt Primoz Roglic keurig omringd door zijn ploeggenoten Jumbo-Visma. De Sloveen zal dit koersverloop prima vinden.

114 km - Archbold op achterstand

We hebben nog tien koplopers. Shane Archbold rijdt op een kleine halve minuut van de kopgroep. Heeft de Nieuw-Zeelander met het opvallende kapsel pech gehad? Of moet hij werken voor Bora-ploegmaat Sam Bennett?

De voorsprong van de koplopers: 3.35.

Jean op bezoek bij de Adelaar

Het peloton is op weg naar Toledo, woonplaats van een van de beroemdste Spaanse wielrenners aller tijden. De legendarische NOS-wielerverslaggever Jean Nelissen, zelf overleden in 2010, ging in 2006 op bezoek bij Federico Bahamontes.

Het werd een gedenkwaardig portret. Bekijk de aflevering van Au Tour de Jean uit 2006 hieronder.

Au Tour de Jean: Federico Bahamontes

119 km - Niet Latour, maar Dillier

Er was wat onduidelijkheid over de AG2R-renner in de kopgroep. Het blijkt niet klimmer Pierre Latour, maar de Zwitserse tempobeul Silvan Dillier. De voorsprong van Dillier en zijn 10 kompanen is 3.35.

De kopgroep (11) : O'Connor (Aus, Dimension Data), Stetina (VS, Trek), Craddock (VS, EF Education), De La Cruz (Spa, Ineos), Grmay (Eri, Mitchelton), Cavagna (Fra, Deceuninck), Arndt (Dui, Sunweb), Dillier (Zwi, AG2R), Armirail (Fra, Groupama), Novak (Slo, Bahrain), Archbold (NZe, Bora)

132 km - Geen gevaar

Voor de renners met klassementsambities gaat er geen enkel gevaar uit van de kopgroep. Ben O'Connor is de best geklasseerde: hij is 27ste op 1 uur 14 minuten en 48 seconden.

Het verschil met het peloton is al 2.35.

De kopgroep op weg naar Toledo in de negentiende etappe van de Vuelta

141 km - Verschil groeit

De koplopers zijn boven gekomen op de Alto de la Paramera (3de cat.), de enige geclassificeerde klim van vandaag. Het verschil met het peloton is 1.35.

Vanaf nu is het vooral in dalende lijn, met hier en daar een hobbel, richting Toledo.

Ondertussen in Groot-Brittannië...

...is oud-eindwinnaar Dylan van Baarle bezig met een aardige vlucht in de zevende etappe van de van de Ronde van Groot-Brittannië. In Cameron Meyer heeft hij in ieder geval een kompaan die ook wel van doorrijden houdt.

We houden het in de gaten.

155 km - Elf koplopers

De renners zijn begonnen aan de Alto de la Paramera (12 km à 2,5 procent). En we hebben een kopgroep van elf.

De namen: O'Connor (Aus, Dimension Data), Stetina (VS, Trek), Craddock (VS, EF Education), De La Cruz (Spa, Ineos), Grmay (Eri, Mitchelton), Cavagna (Fra, Deceuninck), Arndt (Dui, Sunweb), Latour (Fra, AG2R), Armirail (Fra, Groupama), D. Novak (Slo, Bahrain), Archbold (NZe, Bora)

De voorsprong op het peloton is nog klein: 0.36.

Het kaartje van de negentiende etappe van de Vuelta

Wachten op de aanvallers

De vijf aanvallers zijn al weer ingelopen door het peloton. Het is wachten op de volgende.

Wie zijn eigenlijk de renners met de meeste kilometers in de aanval deze Vuelta?

1. Angel Madrazo (Burgos), 692 km
2. Philippe Gilbert (Deceuninck), 540 km
3. Tao Geoghegan Hart (Ineos), 535 km
4. Silvan Dillier (AG2R), 501 km
5. Dylan Teuns (Bahrain), 491 km

Ángel Madrazo

Van start!

De renners zijn begonnen aan de 165,2 km naar Toledo en er zijn meteen vijf koplopers. Zometeen de namen.

Salida neutralizada

De renners zijn bezig met de geneutraliseerde kilometers in Ávila. De officiële start wordt verwacht over een minuut of vijf.

Outsider Aranburu

Ook Alex Aranburu bereidt zich voor op de rollerbank. De renner van Caja-Rural maakt dit jaar indruk met zijn punch, werd deze Vuelta al twee keer tweede en verdiende daarmee een mooie transfer.

Volgend seizoen komt hij uit voor Astana!

Roglic op zijn hoede

Zo (on-)gunstig als woensdag is het vandaag niet gesteld met de wind. Maar Primoz Roglic wil zich in ieder geval niet nog een keer laten verrassen.

En dan nog even over Ávila

Startplaats Ávila was al talloze malen aankomstplaats in de Vuelta en heeft al vele legendarische momenten opgeleverd. De beroemdste is natuurlijk de fameuze zege van Frank Vandenbroucke in de Vuelta van 1999.

In die Vuelta liet VDB, na een roerige periode vol drank en slaapmiddelen, eindelijk weer eens zijn klasse zien. Hoezo? VDB was verliefd. Die Vuelta viel hij als een blok voor de Italiaanse Sarah Pinacci, in die ronde aanwezig om koffie te promoten. Na een nachtelijk afspraakje met Sarah beloofde VDB voor haar te zullen winnen.

En zo ging het ook.

De collega's van de VRT maakten een prachtige documentaireserie over VDB. Bekijk hieronder de aflevering over zijn fameuze zege in Ávila.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Drukke dag

De Vuelta is niet de enige aansprekende wielerkoers op de agenda vandaag. In de Ronde van Groot-Brittannië verdedigt Mathieu van der Poel vandaag zijn groene leiderstrui. En vanavond staat ook nog de WorldTour-koers Grand Prix de Quebec op het programma.

Een drukke dag dus.

Over Toledo

Finishplaats Toledo, prachtig gelegen aan de Taag, is een van de oudste steden in Spanje en van de elfde tot de zestiende eeuw de residentie van de koningen en centrum van de kerkelijke macht in Castilië.

En het is nog altijd de residentie van de Adelaar van Toledo, Federico Bahamontes. De inmiddels 91-jarige Bahamontes (die eigenlijk Federico Martín heet, maar als wielrenner de naam van zijn moeder gebruikte) is de oudste nog levende Tourwinnaar. Hij won de Ronde van Frankrijk in 1959.

Bahamontes was misschien wel de beste klimmer van zijn generatie en won het bergklassement in alle grote ronden, in de Tour zelfs zes keer. Na zijn loopbaan begon Bahamontes een fietsenzaak in Toledo.

Federico Bahamontes in het Parc des Princes als winnaar van de Tour van 1959

Gouden kans voor een puncher als Gilbert

De aankomst in Toledo lijkt te zwaar voor de sprinters (al heeft Sam Bennett in het verleden al gekkere dingen gedaan). Dit is meer iets voor explosieve renners met stevige klimkuiten. Iemand als Philippe Gilbert...oh wacht, dat heeft hij al eens bewezen.

Waarheen leidt de weg?

Met 165,2 kilometer is de etappe van Ávila naar Toledo relatief kort. Het voornaamste obstakel is de niet al te steile, maar wel lange Alto de la Paramera (3de categorie), die kort na de start in Ávila al opdoemt. Een ideale springplank voor aanvallers, dus hier kunnen we weer vuurwerk verwachten.

Daarna gaat het relatief rustig op en af richting Toledo, waar de renners een verrassing te wachte staat: de laatste kilometer gaat namelijk stevig omhoog (rond 7 procent) en dan is het ook nog een hoop gedraai en gekeer over kasseitjes.

Het kaartje van de negentiende etappe van de Vuelta

De stand van zaken

In deze Vuelta is alles mogelijk, maar na de etappe van gisteren lijken de meeste kaarten geschud. Leider Primoz Roglic gaf geen krimp, troefde nummer twee Alejandro Valverde zelfs af in de sprint om plek twee en liep dankzij de bonificatie zelfs een paar seconden uit.

Nairo Quintana won de slag in de waaiers, maar zakte gisteren toch weer door het ijs en is inmiddels derde in het klassement.

Wilco Kelderman, die andere waaierwinnaar, raakte zijn zesde plaats weer kwijt aan Rafal Majka.

Het klassement in de 18e etappe in de Vuelta

Hoe was het gisteren?

In de waaiers was hij winnaar, een dag later moest Nairo Quintana alweer lossen in de een na laatste bergrit van de Vuelta. Een andere Colombiaan, de pas 22-jarige Sergio Higuita, schudde een geweldige solo van ruim 50 kilometer uit de ranke dijen en boekte zijn grootste - maar vast niet zijn laatste - profzege tot nu toe.

Even terugkijken hoe dat ging?

Jonge Higuita wint achttiende Vuelta-etappe, Roglic weer zeer solide

Hoe was het eergisteren?

Net als woensdag gaan de renners vandaag een zogenaamd vlakke (in Spanje is het nooit echt vlak) tegemoet. Toen liep dat uit in een recordbrekende dollemansrit, waarin Philippe Gilbert als primus inter pares over de streep kwam en Nairo Quintana zich in een ferme waaierklap naar het podium catapulteerde.

Ook vandaag staat er veel wind op weg naar Toledo. Maar is het genoeg voor nieuwe waaiers? In ieder geval een mooie aanleiding om de beelden van die legendarische etappe nog eens terug te kijken. Gewoon omdat het kan. Graag gedaan

Roglic mist de slag en kraakt in rode trui, Gilbert pakt tweede ritzege

Bienvenido de Ávila

Welkom vanuit Ávila, een stad met een schitterende stadsmuur uit de twaalfde eeuw en minstens zoveel wielerhistorie. Daarover later meer.

Vandaag beginnen de renners hier voor de 19de etappe in de Vuelta, een rit van 165,2 kilometer naar Toledo. Nog zo'n stad met een schitterende stadsmuur en handenvol wielerhistorie. Ook daarover later meer.

Maar eerst het spoorboekje: de hele etappe is van start tot finish te volgen in dit liveblog. Een korte samenvatting is om 18.45 uur te zien in het Sportjournaal op NPO 1, een lange samenvatting is er om 23.51 uur op NPO 3.