liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Dest heeft keuze nog niet gemaakt, Weghorst scoort weer

  • In dit liveblog houden we de laatste wetenswaardigheden richting het voetbalweekend bij
  • Ajax-trainer Erik ten Hag tipt Ronald Koeman over Sergiño Dest: 'Samen voor Nederlandse voetbal'
  • Marcos Senesi werkt eerste training af bij Feyenoord, PSV mist Gutiérrez tegen Vitesse
liveblog gesloten

Doelpunt Weghorst helpt Wolfsburg

Wout Weghorst heeft vrijdagavond weer zijn waarde voor VfL Wolfsburg bewezen. De 27-jarige spits scoorde het enige doelpunt voor Wolfsburg, dat met 1-1 gelijkspeelde bij Fortuna Düsseldorf.

Het was dit seizoen alweer het derde doelpunt van Weghorst na vier speelronden in de Bundesliga.

De treffer van Weghorst leverde bovendien een mooie statistiek op:

Winst voor De Graafschap en Excelsior

Uitslagen eerste divisie

Thuis Uit Uitslag
MVV Telstar 1-2
FC Volendam FC Dordrecht 1-1
Excelsior Almere City FC 4-2
FC Eindhoven Roda JC 1-1
NAC Breda Jong FC Utrecht 0-0
De Graafschap Jong Ajax 3-2
SC Cambuur Helmond Sport 5-1
FC Den Bosch NEC 2-2
Jong PSV Jong AZ 3-2

Dest: 'Nog geen keuze gemaakt over interlandcarrière'

Sergiño Dest weet nog niet of hij voor een interlandcarriére bij Verenigde Staten of Nederland kiest. De 18-jarige vleugelverdediger van Ajax zegt dit tegen Ajax TV.

"Ik heb echt nog geen keuze gemaakt. De beslissing neem ik zelf met de mensen die me altijd hebben gesteund, bijvoorbeeld mijn ouders. Uiteindelijk neem ik de keuze zelf. Het is volledig mijn beslissing", aldus Dest.

Hij speelde onlangs nog twee oefeninterlands met de Verenigde Staten, maar die duels zijn nog niet bindend voor zijn definitieve keuze. De vader van Dest is Amerikaans, zijn moeder is Nederlands.

Ajax-trainer Erik ten Hag meldde vandaag nog dat bondscoach Ronald Koeman had ingeseind over de selectie van Dest voor de VS. De KNVB ondernam daarmee direct actie.

Ten Hag tipt Koeman over Dest: 'Samen voor Nederlandse voetbal'

Van Bommel: 'Selectie PSV beter dan vorig seizoen'

Mark van Bommel laat in aanloop naar PSV-Vitesse (zaterdag vanaf 20.45 uur) weten dat hij tevreden is over de vele opties die hij in zijn selectie heeft.

Sterker, de trainer vindt dat PSV er beter voorstaat dan vorig seizoen. "Vorig jaar wisselde ik niet vaak, dat zal dit seizoen vaker gebeuren. Het niveau zit zo dicht bij elkaar en er is zoveel keus. Dat is voor de tegenstander ook niet fijn", zei Van Bommel op de persconferentie.

Van Bommel stond ook stil bij het succesvolle debuut van Donyell Malen bij het Nederlands elftal. De aanvaller scoorde vorige week vrijdag bij zijn Oranjedebuut in de wedstrijd tegen Duitsland.

'Telefoon Malen stond in de fik'

"Ik ben supertrots op hem. Ik heb Donyell direct een appje gestuurd. Het duurde even voordat ik iets terugkreeg want zijn telefoon stond 'in de fik', zo zei hij."

Van Bommel: 'Selectie beter dan vorig jaar'

Laporte lang uit de roulatie na knieoperatie

Aymeric Laporte van Manchester City is zeker vijf tot zes maanden uitgeschakeld vanwege knieproblemen. De 25-jarige verdediger moest geopereerd worden omdat hij letsel had aan de kniebanden en de meniscus.

Laporte raakte eind augustus geblesseerd in het duel met Brighton & Hove Albion en verliet per brancard het veld. De Franse international kwam na het WK 2018 naar Manchester City en is een vaste waarde in het team van trainer Pep Guardiola.

Aymeric Laporte van Manchester City

Arsenal voorlopig zonder Lacazette

Arsenal moet het de komende wedstrijden doen zonder Alexandre Lacazette. De aanvaller heeft een blessure aan zijn linkerenkel en heeft rust nodig om daarvan te herstellen. "Alex heeft een paar weken doorgespeeld met deze blessure. Waarschijnlijk is hij pas in oktober terug", meldt Arsenal over de 28-jarige aanvaller.

De club speelt deze maand nog vijf keer, waaronder de Europa League-wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (19 september) en het competitieduel met Manchester United (30 september).

Jørgensen en Toornstra terug in selectie

Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra zijn na blessureleed terug in de selectie van Feyenoord. Trainer Jaap Stam kan daarnaast, zoals eerder in dit blog vermeld, ook een beroep doen op de nieuwste aankoop Marcos Senesi. Het trio lijkt zondag niet te beginnen tegen ADO. "We moeten het voorzichtig opbouwen."

Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen na zijn 1-0 tegen sc Heerenveen

Eerste training A-selectie Ünüvar

Naci Ünüvar, een van de grootste talenten van de jeugdopleiding van Ajax, trainde vrijdag voor het eerst mee met de A-selectie. De 16-jarige aanvallende middenvelder werd hartelijk begroet door onder anderen Hakim Ziyech en Sergiño Dest.

Klopp: 'Alisson is half oktober pas terug'

Liverpool moet nog langer stellen zonder doelman Alisson Becker. De Braziliaan liep begin augustus een kuitblessure op en in eerste instantie was de verwachting dat hij enkele weken uit de running zou zijn. "Hij gaat langzaam vooruit, maar we kunnen niets met hem forceren. Ik verwacht dat ik hem weer na de volgende interlandperiode kan inzetten", zegt trainer Jürgen Klopp.

De ellende begon een week geleden met kuitblessure voor de onomstreden Alisson Becker

Strootman terug in Marseille

Na de interlandverplichtingen heeft Kevin Strootman zich weer in Marseille gemeld voor de training. Zondagavond staat AS Monaco-Olympique Marseille op het programma in de Franse competitie. Strootman viel tegen Estland in de 84ste minuut in bij Oranje.

Kevin Strootman

Real Madrid in NBA?

Real Madrid president Florentino Pérez heeft grote plannen met de basketbaltak van zijn club. Hij zou Real graag in actie zien in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Hij denkt dan aan een European Conference, met ook deelname van Griekse en Turkse clubs.

Sarri: 'Doel is om De Ligt te helpen'

In de aanloop naar het competitieduel met Fiorentina gaat Juventus-trainer Maurizio Sarri in op de situatie van Matthijs de Ligt, die terugkeerde van interlandverplichtingen met Oranje.

"Het verlies van Chiellini was zwaar voor ons. Nu is mijn doel om Daniele Rugani compleet te laten herstellen (van blessure) en te helpen Matthijs de Ligt zich zo snel mogelijk te laten aanpassen aan het Italiaanse voetbal", aldus Sarri.

Matthijs de Ligt

Ten Hag: 'Geen excuses, we moeten presteren'

Ten Hag: 'Geen excuses, we moeten presteren'

Operatie voor Heraclied Drost

Jesper Drost moet onder het mes. De 26-jarige middenvelder van Heracles, die dit seizoen nog niet in actie kwam, is vanwege de ingreep aan zijn knie een half jaar uitgeschakeld. "Zijn knie is al vanaf het begin van het seizoen een probleem", vertelt trainer Frank Wormuth. "We hebben samen besloten dat een operatie het beste is."

Jesper Drost

Van Bommel: 'Ik ben trots op Donyell'

PSV-trainer Mark van Bommel is trots op het debuut van zijn aanvaller Donyell Malen in Oranje. "Ik ben supertrots op hem. Ik heb Donyell direct een appje gestuurd. Het duurde even voordat ik iets terugkreeg want zijn telefoon stond 'in de fik', zo zei hij."

Donyell Malen

Stam: 'De sfeer was altijd al goed en wordt zelfs steeds beter'

Stam: 'De sfeer was altijd al goed en wordt zelfs steeds beter'

'Senesi jongen die graag wil, met veel kwaliteit'

"Hij is fit, terug van Argentinië", zegt Feyenoord-trainer Jaap Stam over de nieuwe aanwinst Marcos Senesi. "Veel gevlogen, de jongen is herstellende van het vliegen, maar hij is beschikbaar. Hij is een rustige jongen, geeft weloverwogen antwoorden, denkt na over het spelletje en alles. Mooi om te zien. Hij is een jongen die graag wil, met veel kwaliteit."

Marcos Senesi

Ten Hag tipt Koeman over Dest: 'Samen voor Nederlandse voetbal'

Een opvallende wending in het dilemma van Ajacied Sergiño Dest: een toekomst als international van de Verenigde Staten of Nederland. Ajax-trainer Erik ten Hag vertelt op de persconferentie dat hij bondscoach Ronald Koeman heeft getipt, nadat Dest was opgeroepen voor de A-ploeg van Amerika.

Ten Hag tipt Koeman over Dest: 'Samen voor Nederlandse voetbal'

Haye zet handtekening

ADO Den Haag legde donderdag Thom Haye voor twee seizoenen vast. Hij zette vrijdag zijn handtekening. De middenvelder, die in Nederland voor AZ en Willem II speelde, komt over van US Lecce. Bij de Italiaanse club werd zijn contract onlangs ontbonden.

PSV mist Gutiérrez tegen Vitesse

"De selectie staat er goed voor", zegt PSV-coach Mark van Bommel op de persconferentie. "Eén tegenvaller: Guti heeft zijn middenhandsbeentje gebroken. Hij kan niet spelen morgen." De Mexicaan Erick Gutiérrez liep een breukje in zijn rechterhand op tijdens een training van de Mexicaanse nationale ploeg in New Jersey.

Steven Bergwijn liet de afgelopen interlands schieten vanwege hamstringklachten. "Stevie gaat de goede kant op. Hij heeft goed getraind", zegt Van Bommel.

Erick Gutiérrez geblesseerd

'Onmisbare' Veltman: 'Misschien deed ik het vorig seizoen te goed'

Het kan vreemd gaan in de voetbalwereld. Joël Veltman staat aan het eind van de vorige voetbaljaargang klaar om zijn tas bij Ajax in te pakken en eens buiten de landsgrenzen te gaan kijken. "Misschien heb ik het aan het einde van vorig seizoen wel te goed gedaan", zegt de verdediger met een glimlach over zijn nieuwe situatie in Amsterdam.

Veltman: 'Misschien wel beter teruggekomen na tweede kruisbandblessure'

Ajax verlengt met Dest

Sergiño Dest heeft zijn contract bij Ajax met een jaar verlengd tot medio 2022. In de overeenkomst is voor Ajax een optie voor nog een seizoen opgenomen. De 18-jarige verdediger brak dit seizoen door bij Ajax. Hij debuteerde tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Sergiño Dest

Ten Hag hoopt op Van de Beek tegen Lille

Ajax-trainer Erik ten Hag hoopt dinsdag tegen Lille in de Champions League te kunnen beschikken over Donny van de Beek. Zaterdag tegen sc Heerenveen is de middenvelder er nog niet bij. "We bekijken het van dag tot dag", zegt Ten Hag. "We moeten voorzichtig zijn en werken naar dinsdag. Hij kan al vrij veel, maar heeft nog niet meegedaan met de teamtraining."

Ook Noussair Mazraoui is er niet bij vanwege een spierblessure. Ajax gaat volgende week zondag op bezoek bij PSV en Ten Hag verwacht dat Noussair Mazraoui dan wel weer beschikbaar is. Dusan Tadic is vanwege spierklachten een twijfelgeval voor Heerenveen. Siem de Jong maakt zaterdag voor het eerst dit seizoen deel uit van de selectie van Ajax. "Hij is er nu klaar voor", zei Ten Hag.

Ajacied Donny van de Beek is erg gewild in Europa

Senesi op trainingsveld Feyenoord

Marcos Senesi, de nieuwste aanwinst van Feyenoord, heeft zijn eerste stappen gezet op het trainingsveld van Feyenoord. De 22-jarige centrale verdediger tekende eerder deze maand een contract voor vier seizoenen bij de Rotterdammers. Hij kwam voor een transfersom van zo'n 7 miljoen euro van de Argentijnse club San Lorenzo.

Vanwege interlandverplichtingen met Argentinië Onder-23 stond hij nog niet eerder op het trainingsveld in Rotterdam. Senesi is speelgerechtigd voor de wedstrijd zondag in tegen ADO Den Haag. Hij gaat met rugnummer 4 spelen.

Pukki Speler van de Maand in Premier League

Niet Sergio Agüero of Raheem Sterling van Manchester City, maar Teemu Pukki van Norwich City is Speler van de Maand geworden in de Premier League. De 29-jarige Finse spits is bezig aan een ijzersterke periode voor club en land. Vorig seizoen scoorde hij in het Championship en dit seizoen was hij al vijf keer trefzeker in de Premier League. Voor Finland scoorde hij ook al vijf keer in de laatste vier interlands.

Koppositie zegt Sloetski niets: 'We steken er niet bovenuit'

Koppositie zegt Sloetski niets: 'We steken er niet bovenuit'

Hazard staat voor debuut bij Real Madrid

Eden Hazard kan zaterdag debuteren voor Real Madrid. De Belgische dribbelaar, in de zomer voor zo'n 100 miljoen euro overgekomen van Chelsea, liep kort voor de start van het seizoen een dijbeenblessure op. "Eden is erbij", zei trainer Zinedine Zidane in zijn vooruitblik op de thuiswedstrijd tegen Levante. "Maar we zullen voorzichtig met hem omspringen, want hij traint pas weer een week mee."

De 28-jarige Belg kwam in de voorbereiding al tot scoren voor zijn nieuwe club, maar hij moest door fysieke problemen zijn officiële debuut uitstellen. Zonder de grootste aankoop van deze zomer wist Real Madrid slechts één van de eerste drie competitieduels te winnen. "We willen hem allemaal graag aan het werk zien", zei Zidane. "Maar het seizoen duurt nog lang, dus we brengen hem rustig."

Eden Hazard na een goal voor Real in de voorbereiding

Mooie affiches in topcompetities

Meerdere interessante potjes in het buitenland dit weekend. We zetten de belangrijkste wedstrijden in de topcompetities op een rijtje.

Premier League: Liverpool-Newcastle United (zaterdag), Norwich City-Manchester City (zaterdag)

La Liga: FC Barcelona-Valencia CF (zaterdag), Real Sociedad-Atlético Madrid (zaterdag), Real Madrid-Levante (zaterdag)

Bundesliga: Fortuna Düsseldorf-VfL Wolfsburg (vrijdag), Borussia Dortmund-Bayer Leverkusen (zaterdag), RB Leipzig-FC Bayern München (zaterdag)

Serie A: Fiorentina-Juventus (zaterdag), Napoli-Sampdoria (zaterdag), Internazionale-Udinese (zaterdag)

Ligue 1: Amiens-Olympique Lyonnais (vrijdag), Paris Saint-Germain-Strasbourg Alsace (zaterdag), AS Monaco-Olympique Marseille (zondag)

Frenkie de Jong stapte voor 75 miljoen euro over van Ajax naar Barcelona

Van Dijk beste centrumverdediger ooit in Premier League?

Vincent Kompany vertelde onlangs dat hij Virgil van Dijk de beste centrumverdediger ooit vond in de Premier League. Sky Sports gooide er daarop maar een polletje uit. De uitslag: niet Van Dijk , maar voormalig Manchester United-verdediger Nemanja Vidic is de beste centrumverdediger ooit in de Premier League.

Weghorst 'Designated Survivor' Oranje

Waarom ontbrak Wout Weghorst de afgelopen weken bij Oranje? De Speld heeft een verklaring. Hij is de Stef Blok van het Nederlands elftal, de 'Designated Survivor' van Oranje.

Fraser verlengt bij Sparta

Henk Fraser blijft langer als coach aan Sparta Rotterdam verbonden. De hoofdtrainer verlengde zijn lopende contract met een jaar, tot de zomer van 2021. Sparta promoveerde het afgelopen seizoen onder leiding van Fraser naar de eredivisie. Op het hoogste niveau beleefde de club vervolgens een goede start van de nieuwe competitie. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen op Het Kasteel.

Henk Fraser heeft alle reden tot lachen

Spelers Valencia boos over ontslag Marcelino

Het ontslag van coach Marcelino García Toral is slecht gevallen bij de fans en ook bij de spelers. De Argentijnse verdediger Ezequiel Garay plaatste een duidelijke boodschap op Instagram: "Ik zeg het luid en duidelijk: dit is niet eerlijk!"

De 54-jarige Marcelino werd ontslagen na een conflict met clubeigenaar Peter Lim. Hij had Valencia sinds 2017 onder zijn hoede. Vorig seizoen werd de Spaanse beker veroverd en plaatste de ploeg zich voor de Champions League. Daarin is Ajax een van de tegenstanders in de groepsfase.

Valencia staat na drie wedstrijden tiende in La Liga, na een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen FC Barcelona. De opvolger van Marcelino is ook al benoemd. Albert Celades is de nieuwe oefenmeester bij de club van doelman Jasper Cillessen. De 43-jarige Celades was jarenlang de bondscoach van Jong Spanje. Vorig jaar fungeerde hij als assistent van trainer Julen Lopetegui bij Real Madrid.

Nog geen datum voor rentree Van de Beek

De terugkeer van Donny van de Beek in de basis bij Ajax laat op zich wachten. De middenvelder herstelt van een spierblessure aan het bovenbeen die hem al sinds eind augustus aan de kant houdt. Van de Beek, die in die tijd nog op weg leek naar Real Madrid, miste de thuiswedstrijd in de play-off van de Champions League tegen Apoel Nicosia en de competitiewedstrijd tegen Sparta. Beide duels werden gewonnen.

Tijdens de interlandperiode kon Van de Beek aan zijn herstel werken, maar hij trainde ook donderdag niet met de groep mee. Ajax meldt op de website dat het onbekend is wanneer Van de Beek zijn rentree kan maken. Ajax speelt zaterdag tegen sc Heerenveen en dinsdag in de Champions League tegen het Franse Lille. Daarna wacht op zondag 22 september de eerste topper in de eredivisie, de uitwedstrijd tegen PSV.

Donny van de Beek

Top in Utrecht, flop bij topdrie: 'Daar kan je geen snipperdag opnemen'

Wat hebben Zakaria Labyad, Bart Ramselaar, Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat gemeen? Alle vier maakten ze vol ambitie de stap van FC Utrecht naar Ajax, PSV of Feyenoord. Alle vier wisten ze daar allerminst te overtuigen.

We vroegen Robin Pronk, die als trainer actief was van Jong FC Utrecht en de Onder 19-ploeg, om uitleg.

Zakaria Labyad, Bart Ramselaar, Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat

PSV ziet jeugdproduct Gakpo voorbeeld van Bergwijn en Malen volgen

Cody Gapko heeft in navolging van Steven Bergwijn, Donyell Malen en Michal Sadílek zijn contract bij PSV verlengd. De 20-jarige aanvaller ligt nu tot medio 2023 vast bij de club uit Eindhoven.

Cody Gakpo

Programma eerste divisie

Negen wedstrijden in de eerste divisie op vrijdagavond, waaronder het duel tussen koploper De Graafschap en Jong Ajax. Maandag staan er nog vier wedstrijden op het programma.

Programma eerste divisie

Vrijdag 20.00 uur De Graafschap Jong Ajax
Vrijdag 20.00 uur Excelsior Almere City FC
Vrijdag 20.00 uur FC Den Bosch NEC
Vrijdag 20.00 uur FC Eindhoven Roda JC Kerkrade
Vrijdag 20.00 uur FC Volendam FC Dordrecht
Vrijdag 20.00 uur Jong PSV Jong AZ
Vrijdag 20.00 uur MVV Maastricht Telstar
Vrijdag 20.00 uur NAC Breda Jong FC Utrecht
Vrijdag 20.00 uur SC Cambuur Helmond Sport
Zaterdag 19.45 uur TOP Oss Go Ahead Eagles
Maandag 20.00 uur Jong AZ NAC Breda
Maandag 20.00 uur Jong Ajax Jong PSV
Maandag 20.00 uur Jong FC Utrecht FC Den Bosch
Maandag 20.00 uur NEC De Graafschap

Stand: Vitesse nog aan kop

De stand geeft nog een vertekend beeld omdat koploper Vitesse een wedstrijd meer speelde dan Ajax en PSV. Die achterstallige wedstrijden worden over twee weken ingehaald.

Stand eredivisie

Programma eredivisie

Na een interlandperiode van twee weken gaat de eredivisie zaterdag weer verder met de zesde speelronde. Ajax neemt het op tegen sc Heerenveen en PSV ontvangt koploper Vitesse.

Programma speelronde 6

Welkom!

Welkom bij Warming-up, ons vaste blog op vrijdag. Je blijft hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen richting het voetbalweekend: van nieuws tot opmerkelijkheden.

PSV viert de 1-0 van Mohamed Ihattaren