liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sam Bennett boekt tweede ritzege na massale valpartij

  • Etappe 14 van de Vuelta
  • San Vicente de la Barquera-Oviedo, over 188 km
  • Sam Bennett wint met overmacht
  • Primoz Roglic draagt de rode trui
  • Wilco Kelderman is negende op 10.31
liveblog gesloten

Hasta mañana!

Na de veertiende etappe volgt logischerwijze de vijftiende etappe. Morgen staat er een bergrit van 154 kilometer op het programma die voert van Tineo naar Santuario del Acebo.

De renners kunnen hun borst natmaken; na drie beklimmingen van de eerste categorie wacht ze ook nog een steile slotklim.

De etappe is morgen live te zien bij NOS op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de app.

Etappe 15 van de Vuelta

Kelderman lijkt okay

Ook Wilco Kelderman was betrokken bij de massale valpartij op een kilometer van de eindstreep. De Nederlander, nummer negen in het klassement, kon weer op de fiets klimmen en uit een eerste medisch onderzoek zijn bijzonderheden gebleken.

Valverde heeft beetje last van pols

De schade bij Alejandro Valverde, de nummer twee uit het algemeen klassement, lijkt mee te vallen. "Ik denk niet dat het gevolgen heeft. Ik heb een beetje last van mijn pols, maar het is niets", aldus de wereldkampioen.

De uitslag

De uitslag van de veertiende etappe van de Vuelta. Sam Bennet was heer en meester in de straten van Oviedo.

De Ier zegt na de finish overigens dat hij niet bijster opgetogen juichte omdat hij niet zeker wist of alle vluchters wel gegrepen waren. En dus ook niet of hij wel echt gewonnen had.

Renners op het asfalt

Terwijl Sam Bennett zijn feestje viert, zitten even verderop nog enkele renners op het asfalt.

Valverde was een van de slachtoffers, net als Pogacar. Rodetruidrager Roglic moest alleen even met zijn voeten aan de grond.

Minder goed ziet het eruit voor Luka Mezgec. Hij gaat per brancard in een ambulance.

Bennett boekt tweede ritzege

Sam Bennett wint de veertiende etappe op oppermachtige wijze. Het is zijn tweede ritzege in de Vuelta.

Maximiliano Richeze wordt op gepaste afstand tweede, Tosh van der Sande wordt derde. Fabio Jakobsen kon al eerder niet meer volgen.

Sam Bennett gaat als eerste over de finish in Oviedo en wint de veertiende etappe

1 km - Massale valpartij

De laatste kilometer, en dan is er een massale valpartij in het peloton! Hopelijk valt de schade mee.

Val in de laatste kilometer van de veertiende etappe

3 km - Vluchters gegrepen

De vier vluchters zijn gegrepen. Het peloton stormt nu af op de finish in Oviedo, waar een massasprint zal volgen.

De sprinttreintjes, met name van Deceuninck en Bora, maken zich klaar.

6 km - Nog 8 seconden

Nog 8 seconden. Het einde van het kwartet koplopers is nu echt in zicht.

8 km - Nog 15 seconden

Nog 15 seconden zijn er over voor Dillier, Pibernik, Vanhoucke en Puccio.

De sprinttrein van Deceuninck komt eraan. Maar de vier koplopers geven zich nog niet gewonnen.

14 km - Deceuninck rijdt hard

Deceuninck, de ploeg van sprinter Fabio Jakobsen, trekt hard door aan de kop van het peloton.

Maar de koplopers geven ook nog niet op. Heel langzaam neemt de voorsprong af: nog 28 seconden.

Rubio geeft overigens wel op. Er zijn nu nog vier koplopers over.

20 km - Vanhoucke als eerste boven

Vanhoucke was als eerste boven op de Alto la Madera en pakt drie bergpuntjes. Puccio werd tweede, Dillier derde.

De finale gaat langzaam beginnen. De kopgroep heeft nog maar ruim een halve minuut over.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos) en Diego Rubio (Spa, Burgos).

Profiel veertiende etappe Vuelta

24 km - Niet iedereen kan volgen

Een groep van acht renners rijdt al een tijdje op achterstand van het peloton, onder wie voormalige vluchter Stéphane Rossetto en de drager van de bolletjestrui, Ángel Madrazo. De Spanjaard met de karakteristieke bril zal zijn bergtrui na vandaag nog wel kunnen behouden. Hun achterstand bedraagt zo'n 2,5 minuut.

Ángel Madrazo geeft zijn bolletjestrui vandaag extra glans

Ondertussen in Kirkcudbright

Dylan Groenewegen heeft de eerste rit van de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Na 201,5 kilometer over Schotse wegen was hij Davide Cimolai en Matteo Trentin te snel af in de sprint.

Het was zijn twaalfde zege van het seizoen. Mathieu van der Poel werd vierde.

29 km - Klimmen geblazen

De renners zijn ondertussen begonnen aan het enige echte klimmetje van de dag: de Alto la Medera, 8 kilometer à 3,5 procent. Voorsprong van de vijf koplopers: nog ruim een minuut.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos) en Diego Rubio (Spa, Burgos).

Profiel veertiende etappe Vuelta

33 km - Rubio wint tussensprint

De tussensprint in Gijón leverde vier punten en drie bonificatiesecondes op voor Rubio. Dillier was nummer twee, voor Puccio.

De vijf leden van de kopgroep hebben het tempo ondertussen iets opgevoerd, maar dat geldt ook voor het peloton. Voorsprong van de koplopers: een kleine anderhalve minuut.

43 km - Op naar Gijón

We naderen Gijón, waar de renners een tussensprint wacht. Even later volgt de enige klim van de dag, van de derde categorie.

Zou er dan iets gaan gebeuren? Vooralsnog heeft de kopgroep van vijf man al de hele dag een beperkte voorsprong. Ruim 2 minuten is het nu.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos) en Diego Rubio (Spa, Burgos).

Profiel veertiende etappe Vuelta

Ondertussen in Brussel

Caleb Ewan heeft de 99ste editie van de Brussels Cycling Classic gewonnen. De Australiër van Lotto bleef de Duitser Pascal Ackermann, de winnaar van 2018, en de Belg Jasper Philipsen na 189 kilometer voor in de sprint van een groep van 25 man.

56 km - Ontwikkelingen

De voorsprong van de vijf koplopers was even teruggelopen tot onder 1 minuut, maar is nu weer opgelopen tot ruim 2 minuten. Zo gebeurt er van alles in deze veertiende etappe, die op deze manier ongetwijfeld gaat eindigen met een massasprint.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos) en Diego Rubio (Spa, Burgos).

63 km - Rossetto haakt af

En toen waren er nog vijf: Rossetto laat zijn vluchtgenoten gaan en wordt al snel opgeslokt door het peloton.

Dillier, Pibernik, Vanhoucke, Puccio en Rubio blijven met zijn vijven over, met een kleine minuut voorsprong op het peloton.

Het peloton onderweg in de veertiende etappe van de Vuelta

75 km - Ondertussen in de koers

De sprintersploegen werken vandaag uitstekend samen, waardoor de voorsprong van de kopgroep, nog altijd, rond de anderhalve minuut hangt.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos), Diego Rubio (Spa, Burgos) en Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis).

Profiel veertiende etappe Vuelta

Froome opnieuw onder het mes

Het is niet het jaar van Chris Froome, zo laat de Britse wielrenner zelf via Twitter weten. De viervoudig Tourwinnaar heeft met een keukenmes in zijn duim gesneden en moest daarna nog eens onder het mes om de pees in zijn duim te herstellen. "Dat wordt een paar weken geen thumbs up geven", aldus Froome.

Froome is deze wielerzomer sowieso al de grote afwezige na zijn zware val tijdens het Critérium du Dauphiné in juni.

Van Dijk mist WK na harde val in Ladies Tour

Ellen van Dijk is in de vierde etappe van de Boels Ladies Tour hard gevallen. De Trek-renster moest de koers verlaten met een gebroken bekken en een gebroken bovenarm. Voor de breuk in haar bovenarm zal Van Dijk onder het mes moeten.

De viervoudig Europees kampioen tijdrijden kan de WK, die over twee weken in Groot-Brittannië beginnen, vergeten. In 2013 greep ze WK-goud op de tijdrit en in 2016 won ze zilver.

Ellen van Dijk komt ten val in de vierde etappe

93 km - Op en neer

De voorsprong van de zes liep weer even op, en toen weer even terug, en nu weer even op.

Een kleine 2 minuten is nu de voorsprong van Silvan Dillier, Luka Pibernik, Harm Vanhoucke, Salvatore Puccio, Diego Rubio en Stéphane Rossetto.

Profiel veertiende etappe Vuelta

Ondertussen in Nijmegen

Franziska Koch heeft de vierde etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. De Duitse was in de rit over 135,6 kilometer van Arnhem naar Nijmegen medevluchtsters Christine Majerus en Riejanne Markus te snel af.

Majerus neemt wel de leiding in het klassement over van Lisa Klein.

Franziska Koch wint de vierde etappe in de Boels Ladies Tour

121 km - De situatie

De zes vluchters ploeteren voort, maar hun voorsprong blijft beperkt tot anderhalve minuut met uitschieters tot iets meer dan twee minuten. Het peloton houdt het zestal graag in de buurt.

De kopgroep: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos), Diego Rubio (Spa, Burgos) en Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis).

Wie zijn die zes vluchters eigenlijk?

Rubio, Rossetto en Dillier hebben we deze Vuelta al eerder gezien. Zij zaten in de ontsnapping in respectievelijk de derde, zevende en achtste etappe.

Vanhoucke, Pibernik en Puccio rijden voor het eerst van voren. De 22-jarige Vanhoucke debuteert in de Vuelta, de Belg werd door Lotto-Soudal opgeroepen als vervanger voor Bjorg Lambrecht, die begin vorige maand overleed na een val tijdens de Ronde van Polen.

"Dat is nu mijn grootste motivatie: ooit een bergrit winnen en aan de finish naar de hemel wijzen. Richting Bjorg", zei Vanhoucke in een interview met het Sportmagazine van Knack voor de start van de Vuelta.

De kopgroep van zes man tijdens de veertiende etappe van de Ronde van Spanje

144 km - Overzichtelijk

De situatie is uiterst overzichtelijk. Zes man op kop met een voorsprong van rond de 2 minuten. Het eerste uur hebben de renners 42,1 kilometer afgelegd.

Wie zijn de koplopers?

Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos), Diego Rubio (Spa, Burgos) en Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis).

Profiel veertiende etappe Vuelta

158 km - Sprinters hebben plannen

De voorsprong van de zes blijft hangen onder de twee minuten. Als het aan Deceuninck en Bora ligt, wordt het vandaag een massasprint.

Daarvan hebben we er deze Vuelta pas twee gehad. Sam Bennett won de derde etappe, Fabio Jakobsen boekte de enige Nederlandse ritzege tot nu toe in de vierde etappe.

Sam Bennett veruit snelste sprinter in derde etappe Vuelta
Jakobsen blijft Bennett nét voor en pakt ritzege in Vuelta

165 km - Sprintersploegen controleren

De zes vluchters blijven weg, maar het peloton laat het verschil niet verder oplopen dan 1.40. Het zijn de ploegen Deceuninck en Bora (voor sprinters Fabio Jakobsen en Sam Bennett) die het tempo van het peloton bepalen.

173 km - Zes man weg

Na de ene aanval na de andere, in een hoog tempo, weten zes renners zich los te maken van het peloton. Ze pakken anderhalve minuut.

Het gaat om: Silvan Dillier (Zwi, AG2R), Luka Pibernik (Slv, Bahrein-Merida), Harm Vanhoucke (Bel, Lotto-Soudal), Salvatore Puccio (Ita, Ineos), Diego Rubio (Spa, Burgos) en Stéphane Rossetto (Fra, Cofidis).

Het peloton is voor de veertiende etappe vertrokken vanuit San Vicente de la Barquera

START!

Er is met de vlag gewapperd! De veertiende etappe is officieel begonnen. Laat de pogingen om een vlucht van de dag te vormen maar komen.

Profiel veertiende etappe Vuelta

Start zonder Gonçalves

Het peloton is onderweg naar de officiële start van de veertiende etappe. Zonder Domingos Gonçalves. De Portugese renner van Caja Rugal is met maagproblemen achtergebleven in het hotel. Er zijn nu nog 162 renners over.

Deceuninck-QuickStep bekijkt routekaart

In de bus van Deceuninck-QuickStep worden de laatste voorbereidingen getroffen. Met Fabio Jakobsen heeft deze ploeg een sprinter in huis die al een etappe won en vandaag misschien ook weer een kans krijgt.

Het weer in San Vicente de la Barquera

Het is licht bewolkt bij een temperatuur van 21 graden. Ideaal weer om te fietsen. In finishplaats Oviedo is het nu nog een paar graden frisser maar loopt het kwik ook op tot een graad of 20.

De Vuelta-helikopter is al in de lucht. We zijn benieuwd of we onderweg nog ergens wietplantages of andere bijzondere verrassingen tegenkomen.

Waarheen leidt de weg?

In de veertiende etappe, over 188 kilometer naar Oviedo langs de noordkust van Spanje, is geen meter vlak. Maar slechts op de top van één klim van de derde categorie zijn bergpunten te verdienen. Die top ligt op 24 kilometer van de streep in Oviedo. Een rit voor avonturiers, of toch gewoon de sprinters? We zien het rond 17.30 uur.

De Ronde van Spanje is vandaag live te zien bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. De uitzending van Studio Sport Vuelta begint om 15.00 uur.

Profiel veertiende etappe Vuelta

De stand

Primoz Roglic heeft zijn voorsprong verder uitgebouwd, landgenoot Tadej Pogacar klimt naar de derde plaats en Wilco Kelderman staat negende.

Het klassement in de Vuelta na de dertiende etappe

Hoe ging het gisteren?

Primoz Roglic heeft in de dertiende etappe verder afstand genomen van zijn achtervolgers. De Sloveense rodetruidrager liet de etappezege aan zijn landgenoot Tadej Pogacar.

Pogacar (UAE Emirates) was er samen met Roglic vandoor gegaan tijdens de laatste slotklim naar Alto de Los Machucos. Tijdens de helse slotklim (6,8 kilometer van gemiddeld 9,2 procent met uitschieters tot 25 procent) passeerden Roglic en Pogacar op 1,5 kilometer van de meet Pierre Latour, die over was gebleven van een vroege omvangrijke kopgroep.

Sloveens feestje op extreem steile slotklim in Vuelta

Bienvenido de San Vicente de la Barquera

Welkom vanuit San Vicente de la Barquera aan de noordkust van Spanje, waar rond 12.45 uur de veertiende etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. Een rit over 188 kilometer naar Oviedo.

San Vicente de la Barquera, in de regio Cantabrië, ligt in het Oyambre-natuurpark en kent een prachtige omgeving met kliffen, stranden, duinen en riviermondingen, maar ook uitgestrekte bossen. Dat levert natuurlijk mooie plaatjes op.

In San Vicente de la Barquera is het goed wegdromen in de mooie omgeving