liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sloveens feestje op steile slotklim in Vuelta, López grootste verliezer

  • Wilco Kelderman is de beste Nederlander op plaats tien. Hij klimt in het klassement naar de negende stek.
  • Lees hier het wedstrijdverslag: Roglic loopt verder uit in Vuelta, laat etappezege aan Pogacar
  • Een samenvatting van de rit is te zien in het Sportjournaal (18.45 uur, NPO 1), en een uitgebreider verslag om 23.41 uur op NPO 3.
liveblog gesloten

Hasta Mañana!

Het liveblog is er morgen weer, voor de start van de veertiende etappe van San Vicente de la Barquera naar Oviedo.

De etappe is een stuk minder zwaar dan die van vandaag, met slechts één klim (cat. 3), waarvan de top op 22 kilometer van de finish ligt. Krijgen de sprinters morgen eindelijk weer een kans?

De rit is morgen niet alleen te volgen via het liveblog, maar ook op televisie en via de NOS-app. De uitzending op NPO 1 begint om 15.00 uur.

Het profiel van de 14e etappe in de Vuelta

Klassement: Kelderman klimt een plaats

Wilco Kelderman kwam als tiende over de streep op Los Machucos (+1.08 na Pogacar en Roglic). Daardoor is hij een plaats geklommen in het algemeen klassement, van 10 naar 9.

Ook Pogacar is flink gestegen op de ranglijst: van plaats 5 naar plaats 3. De 20-jarige Sloveen heeft ook de witte trui voor beste jongere overgenomen van Miguel Ángel López.

Het klassement in de Vuelta na de dertiende etappe

De etappeuitslag

De uitslag van de dertiende etappe

Pogacar wint!

De 20-jarige Tadej Pogacar wint zijn tweede etappe in deze Ronde van Spanje! Primoz Roglic laat de overwinning aan zijn landgenoot, wordt zelf tweede en breidt zijn voorsprong in het klassement uit.

Valverde en Quintana verliezen 27 seconden op Roglic. Miguel Ángel López is de grootste verliezer van de dag. Hij komt op 1.01 na Roglic binnen.

Pogacar wint op Las Machucos, Roglic wordt tweede

1 km - Sloveense ritzege

Roglic en Pogacar zijn al bij Latour. Gaan de twee Slovenen uitvechten wie de rit gaat winnen?

1,5 km - Twee Slovenen op pad

Valverde rijdt nu ook op een kleine achterstand. Roglic en Pogacar, de twee Slovenen, zijn samen op weg naar Latour. Maar Valverde en Quintana zijn nog niet heel ver weg.

2 km - Roglic gaat even staan

Roglic neemt nu het initiatief en gaat op de pedalen staan. Quintana is het eerste slachtoffer. De nummer vier in het klassement haakt af. Valverde en Pogacar blijven wel bij Roglic. López moet ook passen.

3 km - Kelderman net niet

Quintana was even een paar seconden vooruit gereden, maar hij wordt nu weer bijgehaald door zijn concurrenten voor het klassement. Wilco Kelderman zat ook nog in dat groepje, maar moet nu even lossen.

4 km - Latour op kop

Pierre Latour is los. De Fransman haalt koploper Armirail in en is nu de enige koploper op de steile Los Machucos.

5 km - Poels niet

Poels wordt na een dag in de kopgroep bijgehaald door Quintana en de groep favorieten. De Limburger zal niet winnen vandaag.

5 km - Zigzaggen

In de groep met favorieten rijdt Quintana op kop, hij pakt een paar metertjes maar komt niet echt weg. Armirail gaat vooraan zigzaggend naar boven, zo steil is het.

6 km - Fransman op kop

De Fransman Armirail (FDJ) heeft Sáez bijgehaald. Hij is nu de koploper. Hij heeft nog zo'n 45 seconden voorsprong op het achtervolgende groepje van drie, waarin Latour het tempo bepaalt.

10 km - Kanshebbers voor de zege

Wie gaat er winnen op Los Machucos?

Zit de winnaar in een van de kopgroepen, of in het peloton? Het peloton rijdt nu op 4 minuten van koploper Sáez. Hoewel de voorsprong nu wel snel kleiner wordt...

De situatie nu:

Armirail rijdt nu op een minuut achter de Spanjaard Sáez. Daarachter rijdt Bouchard.

En daar weer achter zit een groep van 16 man, die een voorsprong van 2.30 heeft op het peloton. De namen uit die groep:

Poels, Tusveld, Higuita, Guerreiro, Latour, Eg, Meintjes, Brambilla, Sergio Henao, De La Cruz, Herrada, Grosschartner, Atapuma, Howson, Cras en Novak.

12 km - Profiel van de slotklim

Het profiel van de slotklim van vandaag

19 km - Opmaken voor de slotklim

Sáez is boven op de voorlaatste klim. De groep achtervolgers met Poels en Tusveld volgt op bijna 2 minuten, en daartussen rijden ook nog Armirail en Bouchard.

Astana rijdt nog altijd hard op kop in het peloton, maar het verschil met de kop van de wedstrijd is nog steeds ruim 5 minuten.

22 km - Nog twee keer klimmen

Nog een klim (cat. 3) en dan gaan we richting de steile slotklim Los Machucos. Koploper Sáez rijdt stiekem steeds verder weg. De achtervolgende groep van Poels en co. rijdt op 2.10 achter Sáez.

Het peloton komt ook steeds dichterbij en rijdt nu op 6.30.

Het profiel van de dertiende etappe in de Vuelta

26 km - Klim 5/7

Koploper Sáez heeft op de top van de Puerto de Fuente Las Varas nog steeds een voorsprong van 1.46 op de achtervolgende groep van Poels en co.

Zijn voorsprong op het peloton met daarin de klassementsrenners is wel wat geslonken naar 6.58.

Ondertussen in Nijverdal...

De derde rit in de Boels Ladies Tour is gewonnen door de Duitse Lisa Klein. De renster van Canyon-SRAM won de sprint van een kopgroep van vier. Ze versloeg medevluchters Amy Pieters, Elizabeth Deignan en Amanda Spratt.

Klein neemt daarmee ook de leiderstrui over van Lorena Wiebes, die de voorgaande twee etappes had gewonnen. Wiebes won de sprint van de achtervolgende groep op negen seconden van Klein.

31 km - Astana op kop

In het peloton zien we opeens een lint van renners in lichtblauwe truitjes: Astana trapt het gaspedaal in op de vijfde klim van de dag. Opeens moeten er een heleboel renners lossen uit het peloton.

32 km - Jakobsen achteraan

We zien dat Fabio Jakobsen het lastig heeft. De sprinter hangt achteraan in het peloton, in zijn Nederlandse kampioenstrui.

35 km - Klim 5/7

Koploper Sáez is in zijn eentje begonnen aan de vijfde klim van vandaag, de Puerto de Fuente Las Varas (6,3 km, 4.5%, derde categorie).

Achter Sáez, op 1.40, rijdt een groep van 18 renners, met daarbij onder anderen Wout Poels, Martijn Tusveld, Sergio Higuita en Pierre Latour.

41 km - Higuita onrustig

Sergio Higuita is onrustig. Hij kan natuurlijk flink stijgen in het klassement, als hij maar ver genoeg vooruit blijft. De Colombiaan is nu samen met Bouchard op weg naar koploper Sáez.

44 km - Komt de winnaar uit de kopgroep?

De kans is best groot dat de winnaar vandaag uit de kopgroep komt. Dat biedt kansen voor Wout Poels, die nog altijd in de grote groep zit die voor het peloton uit rijdt.

Het gat tussen het peloton en koploper Sáez is nog steeds 8.30, de groep met Poels rijdt ongeveer een minuut achter Sáez.

51 km - Dalen en nog drie keer klimmen

Jumbo-Visma leidt de afdaling in het peloton, terwijl Sáez 8 minuten en 30 seconden daarvoor nog steeds alleen op kop rijdt. Hij heeft een minuutje voorsprong op zijn achtervolgers.

We krijgen hierna nog zo'n 14 kilometer aan relatief vlakke weg, daarna volgen nog twee beklimmingen van de derde categorie. En natuurlijk die monsterlijke slotklim.

59 km - Herrada als eerste boven

Nou, dat was van korte duur. Grosschartner is bijgehaald door Jesus Herrada, die de 5 punten pakt op de top van de vierde klim van de dag.

We zitten nu in de afdaling van de Puerto de Alisas, en de achterstand van het peloton op de kopgroep blijft maar stijgen: 8.40 is het nu.

Héctor Sáez (Euskadi-Murias) rijdt voorop in de afdaling, maar hij heeft een heleboel hongerige renners achter zich aan, waaronder Poels, Higuita en Tusveld.

62 km - Aanval Grosschartner

We hebben een nieuwe koploper: Felix Grosschartner (Bora) is in zijn eentje weggereden uit de kopgroep. Die kennen we nog van gisteren. Hij is bijna boven op de Puerto de Alisas.

64 km - Higuita stijgt in klassement

Sergio Higuita (EF) is in het virtuele klassement gestegen naar de vierde plaats. De Colombiaan stond op 10.21 van leider Roglic, maar omdat het verschil tussen de kopgroep en het peloton zo is opgelopen stijgt Higuita flink. Hij moet alleen nog 64 kilometer...

65 km - De Gendt gelost

Thomas De Gendt is op de vierde klim van de dag gelost uit de kopgroep. We hebben nu zes koplopers: Wout Poels (Ineos), Gianluca Brambilla (Trek), Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Steve Morabito (Groupama-FDJ), Sergio Higuita (EF Education First) en Hector Saez (Euskadi-Murias).

Daarachter rijdt nog een groep van zo'n 15 man, met daarbij ook Martijn Tusveld.

En daar weer achter, op zo'n 7 minuten, rijdt het peloton met Primoz Roglic in zijn rode trui.

68 km - Klim 4/7

De koplopers zijn begonnen aan de vierde klim van de dag: Puerto de Alisas (8,5 km, 6% gemiddeld, tweede categorie).

Profiel dertiende etappe Vuelta

80 km - Klim 3/7

Poels, De Gendt en Brambilla hebben 30 seconden voorsprong op hun oude vluchtgenoten. Geoffrey Bouchard probeert aan te sluiten bij het drietal, dat nu bezig is aan de afdaling van de Collado del Asón.

Poels was trouwens weer als eerste boven. Heeft hij de jacht op de bollentrui geopend? Hij heeft vandaag al 9 punten verzameld, en staat nu in totaal op 17 punten. Angel Madrazo gaat aan kop van het bergklassement met 32 punten.

82 km - Peloton heeft nog geen haast

Het verschil tussen de grote kopgroep en het peloton is inmiddels opgelopen naar 5.30. Jumbo-Visma rijdt op kop, met Primoz Roglic in zijn rode trui in het midden.

Gaan de koplopers straks kans maken op de dagzege?

88 km - De Gendt actief

Thomas De Gendt is erg actief op de derde klim van de dag. Zijn eerdere poging om uit de kopgroep weg te rijden werd geneutraliseerd, maar nu probeert hij het opnieuw. Hij krijgt Wout Poels en Gianluca Brambilla met zich mee. De drie hebben een klein gaatje van zo'n 15 tellen.

93 km - Onrust in de kopgroep

De kopgroep is begonnen aan de derde klim, de Collado del Asón (13 km, 3.9% gemiddeld, tweede categorie).

Voor Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Clément Venturini (AG2R) was dat een goede reden om weg te rijden uit de kopgroep. Jesus Herrada (Cofidis) en Philippe Gilbert zijn aangesloten.

Het viertal heeft een halve minuut voorsprong.

94 km - Geen Docker, maar Sergio Henao

De Vuelta-organisatie komt met een correctie: het is niet Mitchell Docker die in de kopgroep zit, maar Sergio Henao. En dat terwijl Docker toch vrij opvallende gezichtsbeharing heeft...

Roglic: 'Kleinste verzet ooit'

Klassementsleider Primoz Roglic rijdt vandaag met het kleinste verzet uit zijn loopbaan. Dat vertelde hij voor de start. "Ik heb Los Machucos (de slotklim, red.) nog nooit op gereden, maar ze zeggen dat het heel erg steil is. Hopelijk kom ik boven zonder dat ik mijn fiets naar boven moet duwen", aldus Roglic.

Primoz Roglic draagt de rode trui

Gaat López weer aanvallen?

Twee jaar geleden viel Miguel Ángel López aan op Los Machucos. Daardoor wist hij tijd terug te pakken op leider Chris Froome, die het tempo van de Colombiaan niet kon volgen. Gaat hij vandaag opnieuw zo'n aanval plaatsen op de slotklim?

"We moeten zien of ik nog genoeg power heb aan het einde van de rit. Het is een zware rit, waar je het beste voor het laatst moet bewaren", aldus de Colombiaan die derde staat in het klassement.

108 km - Klim 2/7

De renners hebben de tweede klim van de dag, de Alto de Ubal (7,9 km, 6% gemiddeld, derde categorie), ook achter de rug. Jesus Herrada (Cofidis) is als eerste boven.

Het verschil met de kopgroep loopt nog iets verder op naar 3.15.

110 km - Geen Jumbo-Visma en Astana in kopgroep

Jumbo-Visma heeft geen mannetje meegestuurd in de kopgroep, net als Astana. Movistar, de ploeg van nummer twee Valverde en nummer vier Quintana, heeft wel een afgevaardigde vooraan: Antonio Pedrero.

In het peloton wordt de controle gehouden door Jumbo-Visma. Het gat is niet groter dan 2.50.

116 km - De namen (zonder rugnummers)

De kopgroep met Poels heeft al een voorsprong van 2.15. Het lijkt erop dat het peloton zijn zegen heeft gegeven.

De opvallendste namen uit de grote kopgroep van 29 man: Sergio Higuita (de best geklasseerde op 10.21), Thomas De Gendt, Angel Madrazo (drager van de bollentrui), Pierre Latour, Philippe Gilbert (winnaar van gisteren) en Martijn Tusveld als tweede Nederlander.

Hierbij alle namen:

Antonio Pedrero (Movistar), Pierre Latour, Geoffrey Bouchard, Clément Venturini (AG2R), Domen Novak (Bahrain-Merida), Felix Grosschartner (Bora), Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step), Mitchell Docker, Sergio Higuita (EF Education First), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Tsgabu Grmay, Damien Howson (Mitchelton-Scott), Louis Meintjes (Dimension Data), Wout Poels, David de la Cruz (Team Ineos), Steff Cras, Matteo Fabbro, Ruben Guerreiro (Katusha Alpecin), Robert Power, Martijn Tusveld (Team Sunweb), Gianluca Brambilla, Niklas Eg (Trek Segafredo), Angel Madrazo (Burgos-BH), Sergei Chernetskii (Caja Rural-Seguros RGA), Jesus Herrada, Darwin Atapuma (Cofidis), Mikel Bizkarra en Hector Saez (Euskadi-Murias)

124 km - Grote groep sluit aan bij Poels

Poels heeft inmiddels nog meer gezelschap gekregen. Er wordt nu een kopgroep van 34 renners gemeld. Namen en rugnummers volgen.

127 km - Poels opnieuw

In de laatste kilometer van de Alto de la Escrita probeert Wout Poels opnieuw weg te rijden uit het peloton. Dat lukt: hij is als eerste boven en heeft een gaatje.

In de afdaling weten drie renners bij hem aan te sluiten: Geoffrey Bouchard (AG2R), Jesus Herrada (Cofidis) en Hector Saez (Euskadi-Murias). Blijven ze nu wel uit de greep?

130 km - eerste klim

Het peloton is begonnen aan de eerste beklimming van de dag: Alto de la Escrita (5,9 km, 4% gemiddeld, derde categorie). Er proberen renners weg te komen, maar dat lijkt nog niet echt te lukken.

140 km - op naar de eerste klim

Het eerste gedeelte van de etappe was redelijk vlak, maar nu komt de eerste gecategoriseerde klim snel dichterbij.

We beginnen met de Alto de la Escrita (5,9 km, 4% gemiddeld, derde categorie).

Er is nog geen kopgroep.

Het profiel van de dertiende etappe in de Vuelta

148 km - Poels niet meer op kop

Het drietal is weer teruggepakt, het peloton is weer bijeen.

153 km - Poels op kop

Terug naar de koers. Wout Poels heeft een klein gaatje samen met Pawel Bernas (CCC) en Ben O'Connor (Dimension Data).

Nog meer gekkigheid

Zouden Omar Fraile, Jonathan Lastra en Mikel Bizkarra soms fans zijn van Athletic Bilbao? Het drietal fietste zojuist met een voetbalshirt door het stadion.

Visumproblemen voor Carapaz

Ondertussen even een opvallend bericht over de winnaar van de Giro d'Italia: Richard Carapaz kan niet starten in de Tour of Britain, die morgen begint. Het is zijn ploeg namelijk niet gelukt om op tijd een visum te regelen voor de Ecuadoriaan, die na dit seizoen de overstap maakt van Movistar naar het Britse Ineos.

Carapaz zou eigenlijk in de Vuelta aan de start staan, maar na een valpartij in het Nederlandse criterium van Etten-Leur (waarvan zijn ploeg Movistar niet wist dat hij aan de start stond) moest hij de Ronde van Spanje aan zich voorbij laten gaan.

166 km - Start!

Ja hoor, daar is het officiële startsein. De strijd om in de kopgroep te komen kan beginnen.

Verder zonder Fabio Aru

Fabio Aru is niet opgestapt in Bilbao. De spieren van de Italiaan zijn beschadigd, waardoor hij niet kan herstellen van de zware inspanningen, zo meldt de medische staf van zijn ploeg UAE.

Vier jaar geleden won Aru de Ronde van Spanje, maar in deze editie maakte hij al geen kans meer op een ereplaats. Hij stond 54ste in het algemeen klassement, op 57 minuten en 44 seconden van leider Primoz Roglic.

Aru kent bepaald geen succesvol seizoen. In het voorjaar werd hij geopereerd aan een vernauwing in zijn heupslagader en sindsdien wist hij geen aansprekende resultaten te behalen.

Onderweg naar de officiële start

De renners zitten op de fiets in Bilbao voor de eerste geneutraliseerde kilometers. Het duurt niet lang meer voor het officiële startsein volgt.

Het klassement

De toptien na twaalf etappes

1. Primoz Roglic
2. Alejandro Valverde +1.52
3. Miguel Ángel López +2.11
4. Nairo Quintana +3.00
5. Tadej Pogacar +3.05
6. Carl Fredrik Hagen +4.59
7. Rafal Majka +5.42
8. Nicolas Edet +5.49
9. Dylan Teuns +6.07
10. Wilco Kelderman +6.25

De truien

Primoz Roglic draagt de rode trui als leider in het algemeen klassement.

De groene puntentrui is eigenlijk ook voor Roglic, maar wordt gedragen door de nummer twee in het puntenklassement: Nairo Quintana.

Miguel Ángel López draagt de witte trui als beste jongere.

De bergtrui hangt om de schouders van Ángel Madrazo.

Primoz Roglic draagt voor de derde dag op rij de rode trui

Dit gebeurde er gisteren

Philippe Gilbert kwam gisteren in Bilbao als eerste over de finish en tekende daarmee voor zijn tiende etappezege in een grote ronde.

Bekijk hier de samenvatting van etappe 12:

Gilbert zet iedereen te kijk in Vuelta-etappe naar Bilbao

Winnaar van twee jaar geleden blijkt dopingzondaar

Het is de tweede keer dat de Vuelta finisht op Los Machucos. In 2017 lag de streep voor het eerst op de onregelmatige, steile slotklim met stukken van 25%. De rit werd toen gewonnen door Stefan Denifl. Die Oostenrijker gaat vandaag in ieder geval niet winnen, want hij is geschorst door de UCI. Begin dit jaar werd Denifl gearresteerd in verband met de Oostenrijkse bloeddopingzaak. Denifl heeft inmiddels toegegeven dat hij bloeddoping heeft gebruikt.

Chris Froome had het twee jaar geleden moeilijk op Los Machucos. De Brit droeg de leiderstrui, maar kon niet mee met zijn concurrenten op de steile klim. Hij kwam op achterstand binnen maar behield wel zijn rode trui, die hij uiteindelijk naar Madrid bracht.

Bekijk hier de samenvatting van de rit naar Los Machucos van 2017:

2017: Denifl wint op Los Machucos voor Contador

Roglic tekent ervoor

Primoz Roglic heeft zijn handtekening gezet voor de etappe. De Sloveense klassementsleider had ook nog een goed woordje over voor de wielersupporters in Spanje: 'they are the best'.

Het profiel van slotklim Los Machucos: onregelmatig en steil (soms 25%!)

Het profiel van de slotklim van vandaag

Dag van de waarheid?

Het wordt een zware dag vandaag voor de renners. De dertiende etappe telt zeven gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de laatste het meest gevreesd wordt.

Koersdirecteur Fernando Escartin heeft er zin in: "Dit is een ontzettend uitdagende etappe. Het zal moeilijk zijn om de koers te controleren, en op de finish zal voor het eerst echt duidelijk worden wie kans maakt op de eindzege in de Vuelta", heeft hij laten optekenen op de website van de Ronde van Spanje.

Het profiel van de dertiende etappe in de Vuelta

Egun on, Bilbao!

De dertiende etappe van de Ronde van Spanje start in Bilbao, de grootste stad van de regio Baskenland in Noord-Spanje.

Om 12.58 uur stappen de renners op voor een pittige bergetappe van 166 kilometer.

De rit is van start tot finish te volgen in dit liveblog.