liveblog
NOS VoetbalAangepast

Van der Gragt, Van de Donk en Spitse bezorgen Oranje comfortabele zege

  • EK-kwalificatie: Nederland-Turkije 3-0
  • Nederland won het eerste duel in groep met 7-0 van Estland, Turkije verloor met 2-0 van Kosovo
  • Shanice van de Sanden viel geblesseerd uit. Vivianne Miedema en Lieke Martens ontbraken met blessures
  • Andere duels in groep A: Rusland-Estland 4-0, Slovenië-Kosovo 5-0
liveblog gesloten

Bedankt voor het volgen

Op 4 oktober zijn we terug met een liveblog met het EK-kwalificatieduel van de vrouwen in en tegen Slovenië. En uiteraard zijn we er vrijdag ook weer als de mannen van bondscoach Ronald Koeman het in Hamburg opnemen tegen Duitsland.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Foto van de avond

Jackie Groenen ontsnapt aan drie Turkse tegenstandsters

Het oordeel van de bondscoach

Bondscoach Wiegman: 'Had meer kunnen zijn, maar 3-0 is prima'

Van de Donk kan nóg beter

Wat zeg je als je net eenvoudig gewonnen hebt en bovendien een fenomenaal doelpunt hebt gemaakt? Laat dat maar aan Daniëlle van de Donk over.

Van de Donk kritisch, ondanks wondergoal: 'We kunnen tien keer beter'

De trap van Spitse

Twee goals en een assist tegen Estland. Een goal en twee assists tegen Turkije. Het gaat best lekker met die fluwelen trap van Sherida Spitse. Toch?

Assistkoningin Spitse: 'Ik ontwikkel me nog steeds, ook op 29-jarige leeftijd'

Stand en programma

Over een maand gaat de kwalificatiecyclus verder. Op 4 oktober reist Nederland af naar Murska Sobota voor het duel met Slovenië. Vier dagen later, op 8 oktober, is Rusland in Eindhoven de tegenstander.

De stand in groep A

1. Nederland 2-6 (10-0)
2. Rusland 2-6 (5-0)
3. Slovenië 2-3 (5-1)
4. Kosovo 2-3 (2-5)
5. Turkije 2-0 (0-5)
6. Estland 2-0 (0-11)

Indrukwekkend

Ze had weinig te doen vandaag, maar toch zal aanvoerster Sari van Veenendaal in haar nopjes zijn met de zege én de nul.

AFGELOPEN

Dankzij een kopbal van Van der Gragt, een pareltje van Van de Donk en een strafschop van Spitse wint Nederland comfortabel met 3-0 van Turkije. Met twee zeges (doelsaldo +10) gaat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman aan kop in groep A.

Lees hieronder het wedstrijdverslag.

Debuut Wilms

Vlak voor de 3-0 hebben we ook het interlanddebuut van Lynn Wilms gezien. De Limburgse verdedigster van FC Twente vervangt Desiree van Lunteren.

Nederland-Turkije 3-0

83' GOAL ORANJE

Nederland krijgt een penalty na een knullige overtreding op Beerensteyn. Spitse gaat achter de bal staan, ramt de bal in de kruising en komt ook in haar 171ste interland op het scorebord. En ze had ook al twee assists dit duel.

79' Doelvrouw Akgöz groeit en groeit

Doelvrouw Akgöz is misschien geen ster bij voorzetten, maar op de lijn staat ze haar mannetje. Nu is het een lekkere krul van Roord, die ze uit haar doel ranselt. Dat het nog maar 2-0 staat, komt voor een groot deel op haar conto.

Nederland-Turkije 2-0

78' Van Dongen komt voor

Ook Merel van Dongen mag nog even meedoen vanavond. Ze vervangt Anouk Dekker, die niet veel te doen heeft gehad vanavond. Bloodworth keert terug naar het centrum, Van Dongen wordt linksback.

Nederland-Turkije 2-0

75' De Van de Gragt-show

Stefanie van de Gragt is vanavond de gevaarlijkste vrouw bij Oranje. Ook nu krijgt ze na een corner de bal voor de voeten, maar stuit op doelvrouw Akgöz. Die krijgt de bal vol in het gezicht. En even later mag ze weer vogelvrij inkoppen, maar de bal gaat voorlangs.

Pelova heeft trouwens de plek van Beerensteyn in de punt van de aanval ingenomen.

Nederland-Turkije 2-0

62' Pelova vervangt Van de Sanden

Nee hoor, het gaat toch niet met Shanice van de Sanden. Victoria Pelova, behalve speelster van Ajax en gangmaker in de kleedkamer van Oranje ook studente wiskunde in Delft, is haar vervangster. Maar eerst moet de bal uit het spel.

Shanice van de Sanden verlaat met tranen in de ogen het veld tegen Turkije

58' Blessure Van de Sanden

Na de euforie om die prachtige tweede goal, is er nu even een domper. Shanice van de Sanden raakt geblesseerd, doordat keepster Akgöz bij een voorzet precies op haar hak terechtkomt. Dat ziet er niet goed uit.

Toch keert de buitenspeelster terug in de ploeg en zet ook meteen een fikse sprint in. Zou het dan toch meevallen?

Nederland-Turkije 2-0

56' GOAL ORANJE

Wat een fenomenale goal van Daniëlle van de Donk! Ze zoekt de diepte, krijgt de bal perfect op maat van Sherida Spitse en wipt de bal vanuit de lucht met binnenkantje links over de keepster. Het is 2-0.

Daniëlle van de Donk (10) wordt met ontzag opgevangen door haar teamgenoten na haar fenomenale 2-0 tegen Turkije

55' Gretig Oranje

Nederland komt gretig uit de kleedkamer en gaat op zoek naar meer treffers. Opnieuw Van der Gragt was het dichtste bij een goal: de verdedigster kon vrij inkoppen vanaf de penaltystip, maar keepster Akgöz ranselde de bal uit haar goal.

Nederland-Turkije 1-0

TWEEDE HELFT

De voetbalsters van Oranje beginnen ongewijzigd aan de tweede helft tegen Turkije. Kunnen ze de score opvoeren? Voorlopg staat het 1-0 dankzij een treffer van Stefanie van der Gragt.

Geen zorgen bij Van Dijk

Ook Virgil van Dijk, uitgeroepen tot Europa's beste speler van het afgelopen seizoen, maakt zich geen zorgen. "Matthijs hoeft niets te bewijzen."

Van Dijk: 'Moeten laten zien dat het belangrijke wedstrijden zijn'

Ondertussen in Zeist

Vrijdag hervatten de mannen van bondscoach Ronald Koeman hun weg naar het EK in 2020 met een uitduel met Duitsland. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zullen ongetwijfeld in de basis staan, ondanks hun weifelende start bij Barcelona en Juventus.

De Jong: 'In de competitie nog niet mijn beste spel laten zien'
'De eerste was misschien niet de beste, laten we de volgende beter maken'

RUST

Het is rust in Heerenveen. Oranje begon voortvarend met de kopgoal van Van der Gragt, maar daarna stokte de machine. Geen vuiltje aan de lucht, want tegenstander Turkije is vooralsnog geen partij.

Nederland-Turkije 1-0

Bloodworth, Dekker, Van de Gragt en Spitse vieren de openingstreffer tegen Turkije

40' Au!

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor de Turkse sterspeelster Melike Pekel. Ze jaagt iets te enthousiast door op Van de Gragt en stapt daarbij op de achillespees van de doelpuntenmaakster.

Het is sowieso geen wedstrijd voor tere zielen, er wordt over en weer behoorlijk uitgedeeld. Turkije komt trouwens steeds beter in de wedstrijd. Zonder gevaarlijk te worden trouwens.

Nederland-Turkije 1-0

35' Die actie had een goal verdiend

Wat een knappe actie van Dominique Bloodworth. Ze stuurt haar tegenstandster met een ouderwetse schaarbeweging het bos in en heeft ook een prima voorzet in huis. Beerensteyn kopt de bal echter op de rug van Van de Donk. Dat is jammer, want het Turkse doel was leeg.

29' Eerste kans Turkije

Tegen Estland duurde het tot diep in de tweede helft voor de Estse voetbalsters een schot op doel losten. De Turksen hebben dat alvast binnen. Kara knalt een vrije trap op het doel, waar keepster Van Veenendaal de bal rustig opvangt.

Nederland-Turkije 1-0

25' Eenzijdig

Halverwege de eerste helft is het spelbeeld onveranderd eenzijdig. Oranje heeft de bal, valt aan, maar heeft tot nu toe pas een keer het doel kunnen vinden. Doelpuntenmaakster Van de Gragt was uit een hoekschop dicht bij haar tweede, Groenen verzond een prachtige maar net iets te harde pass op Van de Sanden en de volley van Van de Donk kwam net niet helemaal uit de verf.

Dat gold ook voor de vrije trap van specialist Spitse. En dus is het nog altijd 1-0.

13' GOAL ORANJE

Stefanie van de Gragt kopt een hoekschop ongehinderd bij de tweede paal binnen. Dat is alweer de negende interlandgoal van de verdedigster. Nederland leidt met 1-0 tegen Turkije.

10' Eenrichtingsverkeer

Het is eenrichtingsverkeer in Heerenveen. Net als tegen Estland duurt het even voor Oranje een opening vindt. Wel hebben we gevaarlijke schoten gezien van Roord en Van de Donk en zojuist zelfs een poeier op de lat van Van de Donk.

2' Kans Beerensteyn

En daar is meteen de eerste grote kans voor Oranje. Lineth Beerensteyn kapt zich knap vrij op de rand van de Tukse zestien, maar haar schot zeilt over. Dit was vast niet de laatste kans van de avond.

Nederland-Turkije 0-0

Begonnen!

De voetbalsters van Oranje zijn begonnen aan hun tweede EK-kwalificatieduel. Turkije is in Heerenveen de tegenstander. Oranje trapt af.

Speech van Sari

De elftalfoto is gemaakt en de speelsters zijn in een kring gaan staan. Aanvoerster Sari van Veenendaal pept haar speelsters nog een keer op.

De elf van Oranje voor het duel met Turkije in Heerenveen

Wilhelmus!

Het Wilhelmus wordt luid meegezongen door de ruim 21.000 aanwezigen in Heerenveen! We gaan zo beginnen.

Zeges Rusland en Slovenië

Eerder op maandag zijn nog twee duels gespeeld in groep A, de groep van Oranje. Rusland won met 4-0 van Estland, boekte zijn tweede overwinning en gaat daarmee aan kop in de groep. Kosovo, dat vrijdag nog knap met 2-0 had gewonnen van Turkije, ging hard onderuit bij Slovenië (5-0).

Ondertussen in Lissabon

Is trainer Marcel Keizer na tien maanden ontslagen als coach van Sporting Portugal. Hij had nog een contract tot de zomer van 2021.

Onder leiding van Keizer verloor Sporting begin augustus de strijd om de Portugese Supercup met liefst 5-0 van Benfica. In de competitie staat de ploeg na vier wedstrijden op zeven punten. Afgelopen zaterdag werd thuis verloren van Rio Ave.

Vorig seizoen eindigde Sporting op de derde plaats, op behoorlijke achterstand van FC Porto en kampioen Benfica. Het leverde de club een plek in de groepsfase van de Europa League op. Daarin neemt Sporting het dit najaar onder meer op tegen PSV.

Lees hieronder verder.

Opstelling Turkije

De opstelling van Turkije voor het EK-kwalificatieduel met Oranje

Wiegman waarschuwt voor Pekel

Wiegman denkt dat het spelbeeld tegen Turkije, dat vrijdag met 2-0 verloor bij Kosovo, niet veel anders zal zijn dan vrijdag in Estland. In Tallinn had Oranje bijna voortdurend de bal. "We verwachten wel dat Turkije iets beter zal zijn en in ieder geval stugger en fysieker. Ze hebben met Melike Pekel een snelle spits met wie we rekening moeten houden."

Wat zei de bondscoach nog meer in aanloop naar dit duel? En waarom is dit ook voor Sherida Spitse een speciale wedstrijd? Dat kun je hieronder lezen.

Geen Miedema in de ploeg, wel op het veld

De goalgetter maakte tegen Estland twee treffers en bracht haar totaal in Oranje op 62, maar raakte ook geblesseerd aan haar dijbeen. Toch is ze vanavond op het veld in Heerenveen. Miedema zal namelijk - door haar voorgangster Manon Melis - gehuldigd worden als topscoorster aller tijden bij Oranje.

'Ook zonder Miedema mag Turkije geen probleem zijn'

De vijftigste van Wiegman

Sarina Wiegman staat vanavond voor de 50ste keer langs de lijn als bondscoach van Oranje. De eerste interland onder Wiegman was op 20 januari 2017: 1-7 tegen Roemenië. Sindsdien leidde ze Oranje naar de Europese titel en de finale van het WK.

Bondscoach Sarina Wiegman

Opstelling Oranje

We vallen meteen maar met de deur in huis met de opstelling van de Nederlandse voetbalsters. Shanice van de Sanden keert terug aan haar vertrouwde rechterkant in de basis, Lineth Beerensteyn vervangt de geblesseerde Vivianne Miedema in het centrum.

En achterin keert Stefanie van der Gragt terug in het centrum van de verdediging. Dat gaat ten koste van Merel van Dongen. Aardig feitje: dit was ook de defensie in de WK-finale tegen de Verenigde Staten.

Welkom!

Om 20.00 uur speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal de tweede kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK in 2012 in Engeland. Na de klinkende 7-0 zege in Estland is nu Turkije - dat vrijdag met 2-0 verloor van Kosovo - de tegenstander in het bijna uitverkochte Abe Lenstra-stadion in Heerenveen.

Met dit liveblog hoef je niets te missen!