liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic heeft met kleine achterstand op Quintana goede papieren in Vuelta

  • Tadej Pogacar is de snelste in de loodzware Vuelta-rit
  • Lees het verslag van de etappe
  • Nairo Quintana is de nieuwe leider in de Vuelta
  • Roglic staat slechts 6 tellen achter
liveblog gesloten

Adios!

En tot dinsdag. Dan is de individuele tijdrit, waarin Primoz Roglic van Jumbo-Visma de rode leiderstrui kan veroveren op Nairo Quintana.

Morgen hebben de renners na de loodzware rit van vandaag een rustdag. En wij wat betreft een liveblog van de Vuelta ook. Tot dinsdag!

Lees het verslag van de etappe

Goede papieren Roglic

Met slechts zes seconden achterstand op Nairo Quintana heeft Primoz Roglic van Jumbo-Visma goede papieren. Dinsdag is namelijk de invidiuele tijdrit en daarin kan de Sloveen, erkend tijdrijder, de leiding in het klassement pakken.

Het algemeen klassement na Vuelta-etappe 9

Quintana nieuwe leider

Nairo Quintana verovert de rode leiderstrui op Nicolas Edet. Maar Primoz Roglic doet goede zaken met het oog op de individuele tijdrit van dinsdag.

Quintana tweede

Na Pogacar komen ook Movistar-renner Nairo Quintana Primoz Roglic over de streep. De coureur van Jumbo-Visma verliest 26 seconden op Quintana.

De uitslag van Vuelta-rit 9

FINISH - Pogacar wint!

En hij doet 't: Tadej Pogacar van UAE Team Emirates schrijft de negende, loodzware Vuelta-etappe op zijn naam. In zijn eerste grote ronde.

1 km - Pogacar gaat het doen

Hij lijkt het te gaan doen, de pas 20-jarige Tadej Pogacar uit Slovenië. Nog een kilometer te gaan en hij heeft 20 seconden voorsprong.

2 km - Pogacar gaat!

Tadej Pogacar van UAE Team Emirates trekt de aanval door en schudt de mannen van Movistar van zich af.

Ondertussen is Alejandro Valverde, die andere coureur van Movistar, weggedoken bij het groepje van Miguel Ángel López.

3 km - Sol(o)er

Marc Soler van Movistar is ervandoor gegaan en heeft twintig seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Nairo Quintana en Tadej Pogacar (UAE Team Emirates).

4 km - Beeld is terug!

Vier kilometer voor de finish op 2.000 meter hoogte is het plots gestopt met regenen en is het tv-beeld hersteld. We zien dat Miguel Ángel López is bijgehaald door Alejandro Valverde en Nairo Quintana (Movistar).

Primoz Roglic van Jumbo-Visma kon dat niet en is in de achtervolging.

8 km - Hondenweer op de finish

Wegens technische problemen in Spanje kan de organisatie ons geen beelden van de renners in koers geven. Maar we zien wel hoe de situatie is op de finish op de Alto els Cortals d'Encamp. En kijk maar, noodweer.

  • NOS
    Hondenweer op de finish in de negende Vuelta-finish
  • NOS
    Hondenweer op de finish in de negende Vuelta-finish

11 km - Gaat López het doen?

Bijna boven op de voorlaatste klim van de dag, de Alto de Engolasters op 10 kilometer van de finish, is de achterstand van Miguel Ángel López op de drie koplopers nog maar een minuut.

De groep-Roglic volgt op 35 seconden van López.

Ondertussen in Bretagne...

...heeft Sep Vanmarcke de 83ste editie van de Bretagne Classic gewonnen .De Belg van Education First sprong op 800 meter van de finish weg bij zijn vluchtgenoten Tiesj Benoot en Jack Haig.

Op circa twintig kilometer sprong het trio weg bij de rest. Benoot probeerde op 1,5 kilometer en op 1 kilometer zijn kompanen te verrassen. Toen Vanmarcke ervandoor ging, duurde de aarzeling bij de anderen iets te lang.

13 km - Drie man op kop

Bij Geoffrey Bouchard hebben - opnieuw - Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) en Ben O'Connor (Dimension Data) zich gevoegd. Hun voorsprong slinkt echter rap en is nu nog maar 1.20 op Miguel Ángel López, die niet alleen ploeggenoot Jakob Fuglsang, maar ook snode plannen heeft.

16 km - Hulp voor López

Zijn kompaan bij Astana Gorka Izagirre houdt de pedalen even stil om Miguel Ángel López bij zich te laten komen. Op twintig seconden volgen de andere klassementsmannen, Primoz Roglic, Alejandro Valverde en Nairo Quintana.

De achterstand van die groep op koploper Bouchard is nog 'maar' iets meer dan twee minuten. Halen zij Bouchard nog bij?

18 km - Bouchard boven

Ondertussen is koploper Geoffrey Bouchard bovengekomen op de Alto de la Comella. Nu een korte afdaling en dan door richting de Alto de Engolasters.

19 km - Spel op de wagen

Daar is de eerste aanval uit het peloton. Miguel Ángel López (Astana), die gisteren het rood verloor, spurt weg uit het peloton. Nairo Quintana, Alejandro Valverde (beiden Movistar) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) kunnen mee.

López heeft ruim een minuut voorsprong op de groep met rodetruidrager Nicolas Edet. De achterstand van López op Edet in het klassement is 3.01.

22 km - Drietrapsraket

Geoffrey Bouchard rijdt volle bak door en heeft nu een ruime minuut voorsprong op de groep achtervolgers, met daarin onder anderen Robert Gesink en Wilco Kelderman. Daarvoor rijden twee achtervolgers op de Fransman, die begint aan de eerste van drie cols die elkaar snel opvolgen, een drietrapsraket richting de finish.

Te beginnen met de Alto de la Comella, daarna de Alto de Engolasters en afsluitend de Alto els Cortals d'Encamp, waar de finish ligt op 2.000 meter hoogte.

Bouchard eerste boven

Doorkomst Coll de la Gallina

1. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) 15 punten
2. Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida) 10 punten
3. Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) 6 punten
4. Jakob Fuglsang (Astana) 4 punten
5. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) 2 punten

30 km - Wie is deze koploper?

Geoffrey Bouchard (27 jaar) rijdt sinds dit jaar voor de Franse ploeg AG2R La Mondiale. Hij boekte nog geen grote overwinningen in zijn carrière. In augustus vorig jaar schreef hij de Tour Alsace op zijn naam.

Kan Bouchard vandaag verrassen met dagsucces?

Geoffrey Bouchard in de aanval in de 9de Vuelta-rit

38 km - Boven!

Geoffrey Bouchard (AG2R) komt met twintig tellen op de achtervolgers boven op de Coll de la Gallina. In die groep moet Wout Poels (Ineos) net voor de ronding lossen. Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida) voegt zich bij Bouchard.

In het peloton, dat op 3,5 minuut volgt, doet Astana wat onze commentator Stef Clement eerder al voorspelde: hard werken voor kopman Miguel Ángel López. Dat werkt, want rodetruidrager Nicolas Edet (Cofidis) kan het tempo niet bijbenen.

43 km - Aanval

Op de flanken van de Coll de la Gallina duiken twee man weg: de Fransman Geoffrey Bouchard (AG2R) en - daar is-ie weer - Tao Geoghegan Hart van Team Ineos. Hun voorsprong op de achtervolgers, met daarin onder anderen Robert Gesink, bedraagt een halve minuut.

In het peloton wordt Esteban Chaves (kopman van Mitchelton-Scott) teruggebracht door zijn helpers. De Colombiaan had technische problemen.

44 km - Adios Aru

Fabio Aru (UAE Team Emirates) moet lossen in de groep met klassementsrenners. De winnaar van de Ronde van Spanje in 2015 werd de laatste keer dat de Vuelta finishte in Cortals d'Encamp tweede en greep toen de rode leiderstrui, maar de Italiaan verkeert nu niet in beste vorm.

45 km - Adios Bevin

Team Sunweb met Martijn Tusveld, Robert Power en Wilco Kelderman bepaalt het tempo in de kopgroep. Ook Jumbo-Visma en Astana doen hun werk.

Een van de twee koplopers van eerder deze etappe, Patrick Bevin, heeft het moeilijk bij het beklimmen van de Coll de la Gallina.

47,7 km - Halverwege!

Met nog 47,7 kilometer te gaan hebben we er precies 47,7 kilometer op zitten vandaag, in deze uitputtingsslag in de Ronde van Spanje. De kopgroep zit op negen kilometer van de top van de Coll de la Gallina (12,2 km à 8,3%).

49 km - Flanken Coll de la Gallina

De koplopers beginnen aan de klim van de buitencategorie, de Coll de la Gallina (12,2 km à 8,3%). De voorsprong op het peloton bedraagt 4.09.

Dat betekent dat we een nieuwe, virtuele leider hebben: Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal).

54 km - Half minuutje

De voorsprong van de koplopers op het peloton is ruim over de drie minuten gegaan (3.17). Dat betekent dat Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) nog een halve minuut moet goedmaken op rodetruidrager Nicolas Edet om virtueel de leiding te pakken.

Live op tv!

De heerlijke, negende Vuelta-etappe is live te bekijken. Schakel op televisie in op NPO 1 of klik hier voor onze stream.

Het commentaar is van Gio Lippens en Stef Clement.

62 km - Kopgroep weer bijeen

Samen met vijf anderen schoof Robert Gesink (Jumbo-Visma) aan bij de twee koplopers, maar daarna werden zij teruggepakt door de grote groep achtervolgers.

De kopgroep bestaat nu uit 38 man en heeft een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton. De best geklasseerde renner vooraan is Carl Fredrik Hagen van Lotto-Soudal (+3.45 op Edet).

Cofidis, wat doet u nu?

Ik snap niet dat Cofidis het peloton leidt. Ze gaan de rode trui toch wel verliezen, dus laat het lekker over aan Astana.

NOS-commentator Stef Clement over de ploeg van Edet

Poels raapt een puntje

Aankomst Coll d'Ordino

1. Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) 10 punten
2. Patrick Bevin (CCC) 6 punten
3. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) 4 punten
4. Neilson Powless (Jumbo-Visma) 2 punten
5. Wout Poels (Team Ineos) 1 punt

77 km - Eerste col gerond

Vluchters Bevin en Bizkarra zijn bovenaan de eerste klim van de dag, de Coll d'Ordino van de eerste categorie. 45 seconden later volgen de 34 achtervolgers, onder wie Jakob Fuglsang (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Wout Poels (Team Ineos), Robert Gesink (Jumbo-Visma) en Wilco Kelderman en Martijn Tusveld (beiden Team Sunweb).

Het peloton heeft een achterstand van twee minuten op de twee koplopers.

82 km - Twee man weg

De Britse aanvaller Tao Geoghegan Hart is ingerekend door de grote groep met aanvallers. Kort daarna spurten Patrick Bevin (CCC) en Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) weg.

De twee hebben nu ruim een halve minuut voorsprong op de achtervolgende groep, die zo'n dertig renners telt. Het peloton, met daarin rodetruidrager Nicolas Edet, volgt op 1.30.

Nog vijf kilometer tot de top van de eerste col, de Coll d'Ordino (8,9 km à 5%).

Mikel Bizkarra (links) en Patrick Bevin zoeken de aanval in Vuelta-rit negen

86 km - Eerste klim

We zijn pas net onderweg en nu al moet de eerste col van de dag worden bedongen. De Coll d'Ordino (8,9 km à 5%) tracht de coureurs nu al te slopen.

90 km - Hart hard van start

Tao Geoghegan Hart van Team Ineos rijdt in zijn eentje weg bij een groep van 25 ontsnappers. De Brit pakt zo'n vijftien seconden.

In de groep die Hart achtervolgt zitten onder anderen Robert Gesink van Jumbo-Visma, Wout Poels (Team Ineos) en Wilco Kelderman en Martijn Tusveld (beiden Team Sunweb), die gisteren bij een poging de etappe te winnen onderuit ging op het gladde asfalt.

Clement tipt Roglic

Roglic heeft met het oog op de tijdrit van dinsdag de beste kansen in het klassement.

NOS-commentator Stef Clement
Het algemeen klassement na de achtste rit in de Vuelta a España

94 km - Los!

We zijn los in Andorra. En direct zoeken vier dappere vluchters de aanval.

Onderweg!

De coureurs zijn in Andorra la Vella begonnen aan de 2,6 geneutraliseerde kilometers.

De vijf cols van de dag

  1. Coll d'Ordino - 8,9 km à 5% (eerste categorie)
  2. Coll de la Gallina - 12,2 km à 8,3% (buitencategorie)
  3. Alto de la Comella - 4,2 km à 8,6% (tweede categorie)
  4. Alto de Engolasters - 4,8 km à 8,1% (tweede categorie)
  5. Alto els Cortals d'Encamp - 5,7 km à 8,3% (eerste categorie)

Samenvatting!

Nikias Arndt van Team Sunweb was gisteren in de sprint uiteindelijk overduidelijk de snelste in de achtste etappe. Bekijk hieronder de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van de achtste etappe in de Vuelta

Zaterdag Bijltjesdag

Even terug naar gisteren, toen het klassement in nota bene een overgangsetappe aardig werd opgeschud. Miguel Ángel López werd voor de vierde keer deze Ronde van Spanje uit het rood gereden. De trui hangt nu om de schouders van Nicolas Edet.

De Fransman van Cofidis heeft een riante voorsprong van 2.21 op achtervolger Dylan Teuns. Ook Primoz Roglic, kopman van Jumbo-Visma, verloor veel tijd. Hij begon gisteren met 0.06 achterstand op López, maar staat nu 3.01 achter op Edet.

Het algemeen klassement na de achtste rit in de Vuelta a España

Etappe om van te smullen

Kijk eens, wat een machtig profiel kent de rit van vandaag. Vijf beklimmingen, waarvan een van de buitencategorie en twee van de eerste categorie. De zwaarste, de Coll de la Gallina, doemt na 44 kilometer op, waarna er nog 12,2 omhoog moeten worden gereden. En finishplaats Cortals d'Encamp ligt op meer dan 2.000 meter hoogte.

Kortom, een machtig mooie etappe. Althans, voor de volgers...

¡Buenos días, Andorra!

En goedemiddag Nederland! Welkom bij ons liveblog van de negende etappe in de Vuelta a España.

De renners worden rond 15.00 uur losgelaten voor een korte, venijnige en loodzware etappe van 94,4 kilometer. De rit vindt volledig plaats in Andorra, van Andorra la Vella naar Cortals d'Encamp.