liveblog
NOS NieuwsAangepast

Songfestival naar Rotterdam: 'Ik heb even van blijdschap staan schreeuwen'

  • Na een maandenlange strijd gaat het Songfestival in 2020 naar Ahoy Rotterdam
  • Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei zijn de halve finales, met de grote finale op zaterdag 16 mei
  • Lees alle gebeurtenissen van vandaag terug in ons liveblog
liveblog gesloten

Einde

We sluiten dit liveblog. Kijk in deze video terug hoe de afgelopen uren verliepen, in Rotterdam én in Maastricht:

Feest in Rotterdam, teleurstelling in Maastricht: zo werd Songfestival-stad bekend

Cadeau

Bij de persconferentie was er ook een cadeau van de Songfestival-organisatie aan de stad Rotterdam. In de video zie je hoe het cadeau, een tegel, wordt onthuld:

Speciale tegel voor Songfestival in Rotterdam

Presentatoren nog niet bekend

Nu de stad bekend is kan er verder gekeken naar de invulling van het Songfestival. Volgens de organisatie zijn er nog "veel creatieve keuzes te maken". De presentatoren zijn daar onderdeel van. Het is nog niet duidelijk wanneer bekend wordt wie de show gaan dragen.

Complexe tv-shows

"We hebben twee hele sterke voorstellen gekregen", zegt organisator Sietse Bakker. "We hebben naar de geschiktheid van de locatie gekeken. Er komen drie van misschien wel de meest complexe tv-shows in de Nederlandse geschiedenis vandaan." De organisatie heeft gekozen voor de locatie die dit het best kon dragen. "En dat is in dit geval Ahoy."

Het verlossende telefoontje

'We gaan keihard ons best doen om er een spektakel van te maken in mei 2020', zegt wethouder Kasmi. Hij was vanochtend enorm blij toen hij het verlossende telefoontje kreeg. 'Ik heb even van blijdschap in de kamer staan schreeuwen.'

Meer informatie tijdens persconferentie

In Rotterdam begint er nu een persconferentie met meer informatie over het Songfestival in de stad. Kijk hier live mee.

Reactie in Maastricht: 'Waarschijnlijk was het de zaal'

In Maastricht geven ze toe dat het Ahoy wellicht geschikter is als locatie voor het Songfestival. De overheid in Limburg heeft 300.000 euro uitgetrokken voor de campagne. Die inzet bleek niet voldoende. "Ik denk dat het onder andere de zaal is geweest", zegt Rob van de Wiel, directeur MECC Maastricht. "We hebben in die zin steeds ook onze beperkingen gezien."

Reactie in Maastricht: 'Waarschijnlijk was het de zaal'

Burgemeester Aboutaleb blij met 'geweldig groot nieuws'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert blij op de komst van het Songfestival naar Rotterdam. Vanaf zijn vakantieadres reageert hij op het "geweldig grote nieuws" van vandaag. "Er is nu geen tijd te verliezen voor wethouder Kasmi en het team. Mouwen opstropen en aan de slag om in 2020 op tijd klaar te zijn."

Waarom er voor Rotterdam is gekozen

"We maken een tv-uitzending voor misschien wel 200 miljoen kijkers", zegt organisator Sietse Bakker. "Ahoy voldoet wat dat betreft eigenlijk aan alle standaarden om drie fantastische tv-shows te gaan maken in mei volgend jaar. Dat gaf wat ons betreft de doorslag."

Organisatie Songfestival legt uit waarom voor Rotterdam is gekozen

Het verlossende telefoontje aan Rotterdam: 'Fantastisch nieuws'

"Wat een goed nieuws, wij hebben het Songfestival binnen voor 2020", reageerde wethouder Saïd Kasmi kort na het telefoontje van organisator Sietse Bakker. "We hebben een feestje te vieren vandaag."

Rotterdam krijgt het goede nieuws te horen van de NPO

Burgemeester Maastricht: 'Als we als Nederland maar een mooi Songfestival neerzetten'

"Wij hebben helaas niet voor Maastricht gekozen", zei organisator van het Songfestival Sietse Bakker per telefoon tegen burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht. Ze reageerde teleurgesteld:

Maastricht hoort dat ze het Songfestival niet mogen organiseren

Officiële bekendmaking door Duncan Laurence: 'Welkom in Rotterdam'

In de video waarmee de organisatie van het Songfestival de gaststad bekendmaakte speelde Duncan Laurence een hoofdrol. Aan het eind van de video werd bekend waar het Songfestival gehouden werd. "Welkom in Nederland. Welkom in Rotterdam", zei de zanger die het Songfestival vorig jaar won met het nummer Arcade. Het was de eerste Nederlandse overwinning in 44 jaar. Door die zege mag Nederland het evenement volgend jaar organiseren.

Zo maakte de organisatie bekend waar Songfestival gehouden wordt

'Bijzonder verhaal en onmiskenbare daadkracht'

De organisatie heeft bij de toewijzing gekeken naar de technische geschiktheid van de locatie, omliggende faciliteiten, beschikbaarheid en financiële bijdrage van de gemeente. Daarbij kwam Rotterdam als favoriet uit de bus.

"Met Rotterdam als gaststad van het Eurovisie Songfestival kiezen we niet alleen voor een stad met een bijzonder verhaal en een onmiskenbare daadkracht", zegt Sietse Bakker, verantwoordelijk producent. "We kiezen daarmee ook voor Rotterdam Ahoy, wat ons betreft de meest geschikte locatie om drie state of the art tv-shows te produceren voor ruim 180 miljoen kijkers."

Songfestival naar Rotterdam

Na een maandenlange strijd tegen Maastricht is Rotterdam de gaststad voor het Eurovisie Songfestival 2020 geworden.

Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei zijn de halve finales, met de grote finale op zaterdag 16 mei.

Flesje bubbels staat koud

Als Rotterdam het festival gaat organiseren vloeit er champagne in de stad. NPO 1 staat om 11.58 aan in gay-café Ferry. "Dat gaan we met een hele groep in de zaak bekijken. Als dan het woord Rotterdam valt, gaat er toch wel een flesje bubbels open", zegt Marc Kabbedijk tegen RTV Rijnmond. "We vinden het nog erg spannend. Er zijn geruchten geweest die zowel naar Rotterdam en Maastricht wezen. Ik heb nog geen idee."

Slob: 'Beide steden zijn ons even lief'

"Ik hoef niet te beslissen en weet ook nog niet welke stad het wordt", zei Arie Slob, minister van Cultuur, voorafgaand aan de ministerraad. "Beide steden zijn ons natuurlijk even lief." Hij is blij dat er duidelijkheid komt, zodat de stad die het kan organiseren aan de slag kan "om Nederland goed op de kaart te zetten".

Foutje, of niet?

Woensdagavond leek het erop dat Rotterdam de host van het Songfestival zou worden. Er was een evenementenpagina voor de stad op de officiële website van het Songfestival verschenen. Die pagina werd snel offline gehaald. In eerste instantie was er geen pagina voor Maastricht te vinden. Daarom dachten veel mensen dat het al duidelijk was wie er zou winnen.

Volgens het Eurovisiesongfestival ging het om een vergissing. "Voor beide steden werd een webpagina gemaakt, zodat een van de twee online kan bij de bekendmaking."

De twee locaties verschillen behoorlijk van elkaar:

Aankondiging 1979

Toen 40 jaar geleden bekendgemaakt werd waar het Songfestival gehouden zou worden, ging dat anders dan vandaag. Toen gebeurde dat niet live, maar via een persbericht:

Rotterdam zet in op ervaring

De kracht van Rotterdam zit hem vooral in de ervaring die ze daar hebben met dit soort grote evenementen, denkt Susanne Blaas van Ahoy: "Samen met de gemeente hebben we vaker bidbooks gemaakt. Maar dit type evenement is de kers op de taart in evenementenland. Er zijn 200 miljoen mensen die kunnen gaan kijken. Dan begrijp je wel dat we het graag willen." Bekijk in de video hoe ze het Songfestival in Rotterdam voor zich ziet:

Ahoy Rotterdam: 'Deze zaal is gebouwd om dit te doen'

Maastricht bouwt op ondernemerschap en saamhorigheid

Wanneer het Songfestival in Masatricht gehouden wordt dan is congrescentrum de locatie waar duizenden fans en journalisten zich verzamelen. "Stel dat we het winnen, dan komt dat vooral door ons ondernemerschap, de pro-activiteit en de saamhorigheid die we getoond hebben," Rob van de Wiel van het congrescentrum eerder. Kijk in de video hoe hij het Songfestival wil organiseren:

Maastricht showt het MECC met virtual reality