liveblog
NOS WielrennenAangepast

Nederlands kampioen Jakobsen wint nét voor Bennett

liveblog gesloten

Hasta mañana!

Na twee sprintetappes moeten de favorieten voor de eindzege zich woensdag weer laten zien. De rit begint in L'Eliana en eindigt na een klim van de eerste categorie bij het Observatorio Astrofísico de Javalambre. De slotklim is 11,1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8.

De etappe begint om 12.50 uur en is start tot finish te volgen is in het liveblog op NOS.nl. Een korte samenvatting is te zien in het Sportjournaal om 18.45 uur op NPO 1 en een lange in een extra uitzending om 23.48 uur op NPO 3.

Het routekaartje van etappe 5 in de Vuelta a España

De reactie van Jakobsen

Jakobsen na ritzege in Vuelta: 'Dit is een grote overwinning'

Bekijk hier de beelden van de zege van Jakobsen

Jakobsen sprint naar ritzege in Vuelta

Het verschil tussen beide sprinters

Het verschil tussen Jakobsen (boven) en Bennett is minimaal

Jakobsen wint

Het verschil is minimaal, maar Fabio Jakobsen wint de etappe! Hij blijft Sam Bennett, de winnaar van maandag, een paar milimeter voor.

2 km - Cavagna nog altijd op kop

De renner van Deceuninck gaat als koploper de laatste twee kilometer in.

4 km - Poging massasprint te voorkomen?

Remi Cavagna probeert weg te komen. De ploeggenoot van Fabio Jakobsen pakt iets meer dan honderd meter.

8 km - Poels in tweede groep

Wout Poels rijdt wederom op achterstand. Zondag verloor hij bijna tien minuten, de Limburger rijdt momenteel in de tweede groep.

De achterstand van die groep op het peloton bedraagt ongeveer een halve minuut.

18 km - Koploper teruggepakt

Wallays is ingerekend door het peloton, dat zich gaat opmaken voor de massasprint.

19 km - Het gaat nu snel

Jelle Wallays gaat het niet redden, zijn voorsprong loopt rap terug en bedraagt nog maar vijftien seconden.

22 km - Wallays heeft nog een halve minuut

De eenzame fietser van Lotto-Soudal heeft een voorsprong van een halve minuut op het peloton. De laatste twintig kilometer zijn zo goed als vlak.

Cubero kan Wallays niet meer volgen

29 km - Van twee koplopers gaan we terug naar één. Jorge Cubero (Burgos) kan Jelle Wallays (Lotto-Soudal) niet meer volgen. De Belg rijdt 1.10 voor het peloton.

31 km - Degenkolb nog altijd in de achtervolging

John Degenkolb doet zijn uiterste best om terug te komen in het peloton. Op de klim kwam hij door een mechanisch probleem op achterstand te rijden. Hij zit intussen weer tussen de auto's en is op weg naar het peloton.

34 km - In de afdaling

De enige klim van de etappe heeft niet veel veranderd aan de verhoudingen tussen de kopgroep en het peloton.

Wallays en Cubero hebben een voorsprong van 1.30. De twee aanvallers zijn nog bezig aan de afdaling, de laatste 25 kilometer van de etappe zijn zo goed als vlak.

43 km - Boven op de klim

Wallays is als eerste boven op de Puerto del Oronet en pakt de drie punten, vlak voor Cubero.

Ángel Madrazo zagen we gisteren de hele dag in de aanval. Hij wil zijn leiding in het bergklassement verstevigen en pakt het laatste puntje.

45 km - Renners rijden in de regen

Op de klim is de zon verdwenen, de renners rijden intussen in de regen op de Puerto del Oronet.

Regen teistert de renners

51 km - Aan het klimmen

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta

Jelle Wallays en Jorge Cubero zijn begonnen aan de enige klim van de dag. De Puerto del Oronet is van de derde categorie, 5,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5.

De twee aanvallers hebben een voorsprong van 1.20 op het peloton.

60 km - Wereldkampioen kan lachen

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde heeft tijd voor een lach. Het peloton zorgt ervoor dat de voorsprong van de twee aanvallers niet al te groot wordt, maar heel hard gekoerst is er nog niet.

Jelle Wallays en Jorge Cubero hebben nog zo'n anderhalve minuut op het peloton.

63 km - 'Niet zo'n showman als Cipollini'

Fabio Jakobsen is een van de kanshebbers op de ritzege. Jakobsen debuteert in een grote ronde, droomt van een ritzege maar kwam gisteren niet verder dan de zevende plek. "We kwamen uit een tunnel, hadden wind mee en de weg liep iets omhoog", blikt zijn ploeggenoot Eros Capecchi terug op de sprint van maandag.

"Maximiliano Richeze en Jakobsen raakten elkaar even kwijt en finishten als zesde en zevende. Het ging nog niet zo goed, maar het is ook een van de eerste dagen waarop ze samen reden. Ze zullen steeds beter op elkaar ingespeeld raken."

Capecchi heeft veel vertrouwen in de Nederlander. "Hij is een geweldige jongen. Jakobsen kan nog een hoop leren, maar is sterk en heeft bewezen dat hij iedereen kan verslaan in een sprint. Dat belooft veel voor de toekomst. Hij is niet zo'n showman als Mario Cipollini, maar hij heeft de vaardigheden om bij de beste drie sprinters van de wereld te gaan horen."

Bekijk hier een voorbeschouwing met Jakobsen op de Vuelta:

Jakobsen klaar voor eerste grote ronde: 'Ik moet een etappe kunnen winnen'

66 km - Op naar de enige klim

In het peloton maken de sprintersploegen vaart, Cubero en Wallays hebben nog een voorsprong van twee minuten. Over zo'n vijftien kilometer gaan ze klimmen.

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta

74 km - Minder dan drie minuten

De kans dat Wallays net als vorig jaar het peloton gaat verrassen, lijkt niet al te groot. Maar goed, dat dachten we destijds ook rond deze fase van de etappe. De Belg rijdt met Cubero 2.40 voor het peloton.

Bekijk hier hoe Wallays vorig jaar alle sprinters verraste:

Peloton misrekent zich, Wallays wint etappe

80 km - Hoe gaat het met Wallays en Cubero

De voorsprong van de twee aanvallers, Jelle Wallays (Lotto-Soudal) en Jorge Cubero (Burgos), slinkt gestaag. Ze hebben nog iets meer dan vier minuten op het peloton.

84 km - Welke namen kwam gisteren bovendrijven?

Sam Bennett won eerder deze maand drie etappes in de BinckBank Tour. Het maakte de Ier de grootste kanshebber voor de sprintetappes en die favorietenrol maakte hij maandag waar.

De grote afwezige was Fernando Gaviria. Vorig jaar droeg hij nog een dag de gele trui, gisteren slaagde hij er na het laatste klimmetje niet in terug te komen in het peloton.

90 km - Zo beroerd als de Vuelta verliep, zo mooi was de Tour

Steven Kruijswijk slaagde er in de Tour de France in voor het eerst op het podium te eindigen in een grote ronde.

Bekijk hier een samenvatting van Kruijswijks Tour:

De geslaagde Tour van Steven Kruijswijk in een kleine twee minuten

100 km - Meer dan vier minuten voor de aanvallers

Met nog 100 van de 177 kilometer voor de boeg rijden Jelle Wallays en Jorge Cubero ruim vier minuten voor het peloton. Hun voorsprong bedroeg maximaal zeven minuten.

Het duurt nog wel even voor ze bij de enige berg van de dag komen. De top van de Puerto del Oronet (derde categorie, 5,8 kilometer à 4,5%) ligt op 45 kilometer van de finish.

Nicholas Roche rijdt in zijn rode trui voor in het peloton.

Lekkend kinderbadje oorzaak van Kruijswijks blessure

Vier van de acht Jumbo-Visma-renners gingen zaterdag in de ploegentijdrit onderuit. De oorzaak daarvan was water op het asfalt, dat naar beneden stroomde uit een kapot zwembadje.

Ploegleider Addy Engels, zaterdagavond: "De Vuelta-organisatie is bij het huis geweest waar het water vandaan kwam. Dat staat op vijfhonderd meter van het parcours, op een steile helling die recht naar de rotonde loopt. Daar was een kind aan het spelen in een plastic zwembad en dat is stukgegaan. Daardoor kwam al dat water ineens naar beneden."

Aan die val hield Kruijswijk een knieblessure over, die hem na drie dagen later dwingt een einde te maken aan zijn Vuelta.

104 km - Hoe is het met de aanvallers?

Jelle Wallays en Jorge Cubero rijden nog altijd op kop, ze hebben een voorsprong van 4.31

Kruijswijk moet de Vuelta verlaten door de gevolgen van deze val:

Jumbo-Visma hard onderuit in ploegentijdrit Vuelta

108 km - Kruijswijk afgestapt

Steven Kruijswijk heeft de Ronde van Spanje verlaten, bevestigt zijn ploeg Jumbo-Visma. Kruijswijk kwam zaterdag in de ploegentijdrit ten val, waarbij hij geblesseerd raakte aan zijn knie. Zondag verloor Kruijswijk op de eerste serieuze beklimming tijd op de andere favorieten.

In juli eindigde Kruijswijk als derde in de Tour de France, in de Vuelta had hij voor een goed klassement willen rijden, net als zijn ploeggenoot Primoz Roglic.

Juli: Egan Bernal en Steven Kruijswijk op het podium in Parijs

120 km - over de finishplaats

De finishplaats van vandaag is El Puig. De stad speelde een belangrijke rol in de reconquista, de herovering van het land door christelijke koninkrijken op de Moren.

Jacobus I van Aragón leidde de aanval op de Moren, die om 1237 uit het gebied verjaagd werden. Ter ere van die overwinning liet hij de 'Real Monasterio de Santa María de El Puig' bouwen. Het klooster wordt nog steeds gebruikt door het Spaanse Koninklijk huis bij bezoeken aan de omgeving van Valencia.

El monasterio de Santa María del Puig

130 km - Binnen de perken

De sprintersploegen zorgen er in het peloton voor dat de twee aanvallers niet al te ver wegrijden. De maximale voorsprong van Wallays en Cubero bedroeg zeven minuten en is inmiddels geslonken naar 5.50.

134 km - Zeven minuten voor de aanvallers

Jelle Wallays en Jorge Cubero hebben vooralsnog niks te vrezen van het peloton. De marge is opgelopen naar zegen minuten.

Weetjes over (2): Jelle Wallays

Jelle Wallays rijdt sinds 2011 in het profpeloton, hij debuteerde voor Topsport Vlaanderen. Voor die ploeg won hij in 2014 Parijs-Tours, een jaar later was hij de beste in Dwars door Vlaanderen. Sinds 2016 rijdt Wallays voor Lotto-Soudal.

De sprintersploegen zullen vandaag op hun hoede zijn. Vorig jaar reed Wallays in de Vuelta ook een dag in de aanval, in een etappe die op het lijf geschreven leek van de sprinters. Maar het peloton maakte een rekenfoutje, de kopgroep met Wallays hield het vol en de Belg won de etappe.

Bekijk hier de beelden:

Peloton misrekent zich, Wallays wint etappe

Weetjes over (1): Jorge Cubero

Aangezien we ons de komende uren moeten vermaken met Wallays en Cubero kan het geen kwaad om even in hun carrières te duiken.

Beide mannen hebben hebben, wat de grote rondes betreft, alleen ervaring in de Vuelta. Wallays (30) start voor de vierde keer in de Ronde van Spanje, Cubero (26) voor de tweede keer. In de Giro of de Tour startten ze nog nooit.

Cubero is behalve profrenner ook afgestuurd in civiele techniek.

Vuelta 2018: Jorge Cubero

Cubero koerst sinds 2016 voor Burgos-BH en rijdt voornamelijk rittenkoersen in Spanje, denk aan wedstrijden als de Ruta del Sol en de Ronde van Burgos. Een hoogvlieger is hij niet. Hij won nog nooit bij de profs en finishte dit jaar in geen van zijn 29 individuele koersdagen hoger dan de 33ste plaats.

In het eindklassement van de Ronde van Madrid werd hij dertigste. Zijn beste uitslag dit jaar is een 22ste plaats, afgelopen zaterdag behaald bij de ploegentijdrit van de Vuelta. Daarbij moet wel vermeld worden dat Burgos laatste werd...

154 km - Zes minuten voor de kopgroep

Wallays en Cubero krijgen alle ruimte vandaag. Het peloton volgt op zes minuten van de twee aanvallers.

168 km - Nu al drie minuten

De sprintersploegen lijken het welletjes te vinden. Wallays en Cubero rijden binnen een mum van tijd al bijna drie minuten voor het peloton.

Alles wijst erop de dat de Belg en de Spanjaard tot elkaar veroordeeld zijn en een flink deel van de etappe op kop mogen rijden.

175 km - Een Spanjaard en een Belg in de aanval

We hebben twee aanvallers: Jelle Wallays (Lotto-Soudal) en Jorge Cubero (Burgos-BH) gaan ervandoor en krijgen direct een dikke minuut voorsprong van het peloton.

Echte start

De 175 overgebleven renners - alleen de zieke Mickaël Delage (Groupama) staakte zijn Vuelta - zijn nu echt begonnen aan de etappe.

Gisteren zagen we drie Spanjaarden de hele dag in de kopgroep, wie hebben er vandaag trek in een avontuur?

We zijn begonnen!

De renners zijn op de fiets gestapt in Cullera. Echt gekoerst wordt er nog niet. De eerste kilometers zijn, zoals altijd, geneutraliseerd.

Klik op de tweet hieronder om het filmpje te bekijken:

Om Valencia heen

De vierde etappe begint in Cullera, een plaats met ruim twintigduizend inwoners, zo'n veertig kilometer ten zuiden van Valencia. Het peloton trekt niet lang na de start landinwaarts, maar blijft in de buurt van de Spaanse oostkust.

Na 177 kilometer finishen de renners in El Puig, wat nog geen twintig kilometer noordwaarts van Valencia ligt. Onderweg komen ze één gecategoriseerde beklimming tegen: de Puerto del Oronet (derde categorie, 5,8 kilometer à 4,5%). Na de top is het nog 45 kilometer tot aan de finish.

Klik op de tweet hieronder om een filmpje van de route te zien:

Rodetruidrager zet een krabbel

Nicholas Roche gaat net als gisteren van start in de leiderstrui. De Sunweb-renner kwam in de vlakke rit van maandag niet in de problemen en de verwachting is dat hij de rode trui ook na de etappe van vandaag mag aantrekken.

Nairo Quintana is de nummer twee in het klassement met een achterstand van twee seconden, maar klimmer Quintana zal zich vandaag niet te veel laten zien.

Wilco Kelderman is op de achtste plaats de beste Nederlander, 38 seconden achter Roche.

Hoe ging het gisteren?

Sam Bennett veruit snelste sprinter in derde etappe Vuelta

Sam Bennett won maandag de derde etappe. In de massasprint was hij veruit de sterkste. Op meer dan een flitslengte achter de Ier finishte Edward Theuns als tweede, Luka Mezgec werd derde.

Fabio Jakobsen kwam niet verder dan de zevende plaats. Jakobsen debuteert in een grote ronde en hoopt in Spanje naar etappewinst te sprinten. Hij kon zich maandag terugknokken in het peloton nadat hij was gelost op het laatste klimmetje. Door die inspanning kwam hij er in de sprint echter niet aan te pas.

Bienvenidos a Cullera

Het profiel van de vierde etappe van de Vuelta