Veldwijk bezorgt Sparta punt, maar twijfelt over toekomst in Rotterdam

Het eredivisie-menu van zondag:

liveblog gesloten

Kiest Veldwijk eieren voor z'n geld?

Lars Veldwijk vervulde weliswaar een hoofdrol voor Sparta, zijn geringe speeltijd zit de spits dwars. Trainer Henk Fraser liet hem, mede vanwege een blaar, pas twaalf minuten voor tijd invallen.

Dat, en het feit dat aankoop Joël Piroe al na zestig minuten inviel, doet de spits twijfelen aan zijn toekomst bij de club. Veldwijk: "Als je zo laat invalt, moet je misschien eieren voor je geld gaan kiezen."

Eredivisie voor vrouwen

De mannen van Ajax waren dit weekend vrij, maar de vrouwen kwamen wel gewoon in actie.

In navolging van landskampioen FC Twente en concurrent PSV begon ook de Amsterdamse club de eredivisie voor vrouwen met een zege. Maar in tegenstelling tot Twente en PSV ging het bij Ajax moeizaam. Op bezoek bij VV Alkmaar werd het 1-2.

Desiree van Lunteren juicht na haar treffer voor Ajax

Alles op een rij

Met PEC-Sparta is er ook een einde gekomen aan speelronde 4, alle uitslagen op een rij en wat die betekenen voor de stand.

Klik of swipe door voor de stand.

• NOS
    De uitslagen van speelronde 4
  • NOS
    Stand na speelronde 4

90+7' Het zit erop!

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken, na een boeiend voetbalgevecht tussen PEC en Sparta.

Sparta-invaller Piroe was nog dicht bij de winnende, maar zijn knal spatte uiteen op de paal. PEC pakt daarmee zijn eerste punt, Sparta grijpt naast de koppositie. Die blijft in handen van Willem II.

90+1' Zes minuten blessuretijd

Het Zwolse publiek scandeert 'alles of niets' en de thuisploeg heeft nog zes minuten om aan die wens te voldoen. Zoveel bedraagt de blessuretijd.

PEC Zwolle-Sparta 2-2

81' GOAL SPARTA!

Het inbrengen van Veldwijk blijkt een gouden greep.

Drie minuten na zijn invalbeurt schiet de spits via de binnenkant van de paal de gelijkmaker binnen. Niet uit een lange bal, overigens, maar een bekeken passje van Smeets.

Lars Veldwijk haalt doeltreffend uit

78' Lange ballen?

Daar komt Veldwijk alsnog, de spits vervangt linksback Faye. Is dit het startsein voor een Sparta-offensief vol lange ballen?

PEC Zwolle-Sparta 2-1

77' Nog geen Veldwijk

Sparta-trainer Henk Fraser wil blijven voetballen en wacht daarom met het inbrengen van stormram Lars Veldwijk. Kansen hebben de Rotterdammers echter nog niet gehad sinds de 2-1.

PEC is aan de overzijde dicht bij de 3-1, maar een schot van invaller Van Wermeskerken gaat net naast.

Thy houdt van Zwols kunstgras

In die zes wedstrijden was de Duitser in totaal negen keer trefzeker.

56' GOAL PEC ZWOLLE!

Sparta mocht tot nu toe het meest aanspraak maken op een tweede treffer, maar PEC maakt 'm.

Een minuut nadat Smeets rakelings naast schiet scoort Lennart Thy uit een mooie assist van Pelle Clement. Clement heeft een fraaie actie in huis en geeft zijn pass op Thy precies de juiste snelheid en richting mee.

Lennart Thy viert zijn 2-1

46' We zijn weer terug

PEC heeft afgetrapt voor de tweede helft. Geen wissels aan beide kanten.

PEC Zwolle-Sparta 1-1

Aanvallende intenties

Sparta schoot in de eerste helft vijf keer op doel.

Alleen PSV (zes tegen ADO) en Willem II (zeven tegen PEC Zwolle) schoten dit seizoen vaker op doel in een eerste helft.

45+4' Rust in Zwolle

Een vrije trap van Smeets gaat naast en dus gaan beide ploegen rusten met een 1-1 tussenstand, Ache en Bel Hassani waren trefzeker.

Enkele minuten voor het einde van de eerste helft was Bel Hassani nog aardig dicht bij zijn tweede, maar Sparta-doelman Coremans had een puike redding in huis.

37' Bal van de lijn

Het blijft een open wedstrijd in Zwolle, met gevaar voor beide doelen maar de beste kansen voor Sparta.

Mous tikt een hard schot van Dervisoglu over zijn doel, waarna Clement een kopbal van Auassar uit de daaropvolgende hoekschop van de lijn haalt.

25' Drinkpauze

Een korte drinkpauze moet ervoor zorgen dat de 22 spelers niet uitgedroogd of oververhit raken in het tropische Zwolle, waar de thermometer de 31 graden aantikt.

23' Ik ben je Vriends niet

Er gebeurt genoeg in het eerste kwart in Zwolle, met twee goals, kansen over en weer en nu een charge van Bart Vriends.

De Sparta-verdediger komt keihard in op Thomas Bruns, maar komt weg met geel.

Bart Vriends komt hard in op Thomas Bruns

9' GOAL PEC ZWOLLE!

En het is ook alweer gelijk. De bal belandt met het nodige geluk voor de voeten van Bel Hassani, die hard en doeltreffend uithaalt.

Echt verdiend is die gelijkmaker niet, Sparta begon beter aan de wedstrijd.

Bel Hassani viert zijn 1-1

8' GOAL SPARTA!

Daar is de openingstreffer al in Zwolle.

De derde kans in korte tijd voor Sparta is raak, Ragnar Ache kopt raak uit een voorzet van Bryan Smeets.

PEC Zwolle-Sparta 0-1

1' Sparta jaagt op koppositie

De bal rolt in Zwolle, waar Sparta de koppositie kan veroveren. Dan moeten de Rotterdammers wel winnen.

Voor aanvang was een minuut stilte ter nagedachtenis aan PEC's clubtopscorer aller tijden Leo Koopman (84) en Dennis van Unen (43), voetbalcoördinator van de politie Zwolle.

PEC Zwolle-Sparta 0-0

Basisdebuut voor je achttiende

Westerman is de vierde speler van PEC Zwolle die zijn basisdebuut in de eredivisie maakt voor zijn achttiende verjaardag.

17 jaar, 78 dagen - Jarno Westerman vandaag
16 jaar, 88 dagen - Sepp van den Berg in maart 2018
16 jaar, 338 dagen - Edwin Duim in maart 1985
17 jaar, 137 dagen - Ron Willems in februari 1984

Opstellingen PEC en Sparta

De 17-jarige Jarno Westerman begint voor het eerst in de basis bij PEC Zwolle, het gaat ten koste van Zian Flemming. Sam Kersten vervangt Etiënne Reijnen.

Bij Sparta dezelfde elf namen als vorige week.

De opstellingen van PEC Zwolle en Sparta

90+9' Gefloten en gefloten

De scheidsrechter fluit en het Utrechtse publiek doet hetzelfde: VVV gaat er met de drie punten vandoor.

Twee goals van Linthorst voor rust zijn genoeg, mede omdat FC Utrecht twee goals afgekeurd ziet worden.

FC Utrecht-VVV 1-2

90+2' Weer Utrechtse goal afgekeurd

Opnieuw wordt er een goal van FC Utrecht afgekeurd.

Dalmau denkt de 2-2 te hebben gemaakt, maar hij heeft volgens de scheidsrechter een overtreding gemaakt.

90+1' Negen minuten blessuretijd

Tel bij die paar minuten maar negen op, zoveel blessuretijd kent de scheidsrechter namelijk toe.

88' Laatste wissel VVV

Ook VVV heeft inmiddels drie keer gewisseld, Schäfer verving zojuist Kum. Eerder kwamen Cattermole voor Post en Scheimann voor Sinclair.

De Venlonaren moeten nog een paar minuten standhouden in Utrecht, voor een verrassende zege.

76' GOAL FC UTRECHT!

Daar is alsnog de aansluitingstreffer van FC Utrecht.

Adrián Dalmau krijgt de bal met wat geluk voor zijn voeten en rondt af.

Adrián Dalmau heeft 1-2 gemaakt

69' Drinkpauze (2)

De tweede drinkpauze biedt Van den Brom de kans om nog wat dingen om te zetten in de jacht op een goal, maar de FC Utrecht-trainer is drukker met mopperen over het VAR-moment van ruim een kwartier geleden.

FC Utrecht-VVV 0-2

66' Derde wissel Utrecht

Cerny vervangt Joosten bij FC Utrecht. John van den Brom heeft zijn wissels daarmee opgebruikt, vier minuten eerder bracht hij Bahebeck namelijk al voor Abass.

VVV heeft nog niet gewisseld en waarom zou het ook?

59' Goal Abass afgekeurd

Abass denkt de aansluitingstreffer te hebben gemaakt, maar de snelle aanvaller stond in aanloop naar zijn goal ruim een meter buitenspel.

Het blijft dus voorlopig 0-2 in Utrecht, met nog een half uur te spelen.

52' VAR: geen strafschop!

John van den Brom is pissig: FC Utrecht lijkt een penalty te krijgen, maar de VAR steekt daar een stokje voor.

Issah Abass bleek buitenspel te staan voordat Post een overtreding beging op Dalmau in het strafschopgebied.

Scheidsrechter Kamphuis draait zijn penaltybeslissing terug

46' Aanvaller erbij

FC Utrecht heeft afgetrapt voor de tweede helft, via Adrián Dalmau.

De Spaanse spits is in de rust ingebracht voor middenvelder Rico Strieder. VVV heeft niet gewisseld.

45+2' Gefluit in de Galgenwaard

Er klinkt gefluit in de Galgenwaard na het rustsignaal van scheidsrechter Kamphuis.

FC Utrecht viel in de eerste helft aan zonder resultaat, VVV hield vooral tegen en scoorde via Evert Linthorst twee keer uit de tegenstoot.

44' GOAL VVV!

Opnieuw is FC Utrecht dreigend, maar slaat VVV aan de andere kant toe.

Linthorst maakt zijn tweede, na een mooie voorbereidende actie van Van Ooijen.

Evert Linthorst heeft gescoord voor VVV

43' Kansen FC Utrecht

FC Utrecht krijgt na de goal plotseling ook weer kansen, waar het daarvoor vooral dreigend was zonder iets te creëren.

Eerst brengt Kirschbaum redding op een schot van Gustafson, daarna kopt Klaiber over.

FC Utrecht-VVV 0-1

37' GOAL VVV!

FC Utrecht bepaalt en is veruit de meest dreigende ploeg, maar VVV opent de score.

Een voorzet van Roel Janssen wordt door Evert Linthorst al koppend tot doelpunt gepromoveerd. Zo ontvouwt zich een ideaal scenario voor het counterende VVV.

Evert Linthorst kopt raak

Kijk eens wie we daar hebben

Wesley Sneijder op de tribune

Wesley Sneijder heeft tegenwoordig genoeg vrije tijd voor een bezoekje aan de club uit 'zijn' Utrecht.

Veelzeggende cijfers

De verhoudingen tussen beide ploegen tot nu toe:

Schoten: 5-1
Schoten op doel: 2-0
Balbezit 73%-27%

24' Drinkpauze

Ook in Utrecht is het warm, dus is het tijd voor een drinkpauze.

Een kans voor beide trainers om nog wat puntjes op de i te zetten.

FC Utrecht-VVV 0-0

13' FC Utrecht bepaalt

De rolverdeling is voorlopig duidelijk: FC Utrecht trekt ten aanval, VVV zakt terug op eigen helft.

De beste kansen waren ook voor de thuisploeg, met een schot van Gustafson en zojuist een kopbal van Abass van dichtbij.

FC Utrecht bepaalt

1' De bal rolt

De wedstrijd is begonnen! Grijpt Utrecht de koppositie?

Minuut stilte en rouwbanden

Er wordt een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van voormalig FC Utrecht-voorzitter Cees Werkhoven. Werkhoven was van 1976 tot 1981 voorzitter.

De spelers van de thuisploeg dragen bovendien rouwbanden.

De spelers van FC Utrecht en VVV

Utrecht jaagt op koppositie

FC Utrecht kan Willem II aflossen als koploper van de eredivisie, dan moet er gewonnen worden van VVV.

Stand aan kop

1. Willem II 4-9 (+2)
2. Vitesse 4-8 (+5)
3. Ajax 3-7 (+8)
4. AZ 3-7 (+6)
5. FC Utrecht 3-7 (+4)

90+7' Afgelopen!

ADO Den Haag pakt de eerste punten van dit seizoen, dankzij goals van Beugelsdijk en Necid (2x). RKC blijft voorlopig steken op één puntje.

Wedstrijdverslag lezen? Dat vind je hier.

RKC-ADO Den Haag 0-3

90+3' ROOD ADO DEN HAAG!

Het is toch niet allemaal rozengeur en maneschijn bij ADO. Danny Bakker moet er met zijn tweede gele kaart - dus rood - vanaf en kan een schorsing tegemoet zien.

Debutant Dylan Vente, hij wordt gehuurd van Feyenoord, schiet de vrije trap net naast namens RKC.

83' GOAL ADO DEN HAAG!

Het lijkt gedaan in Waalwijk, nadat Necid zijn tweede van de middag maakt.

De spits mag aanleggen vanaf elf meter na een overtreding op Aaron Meijers in het strafschopgebied. De inzet van Necid is niet echt overtuigend, maar goed genoeg.

Tomas Necid is goed voor twee goals voor ADO

78' Tijd dringt voor RKC

Het is bij RKC momenteel - en eigenlijk al de hele tweede helft - volle kracht vooruit.

Maar tot nu toe zonder goals of grote kansen als resultaat, de tijd begint de dringen voor de thuisploeg. ADO kan de eerste punten ruiken.

RKC-ADO Den Haag 0-2

Knipoog, knipoog

Het eerste schotje is al gelost door FC Utrecht, een olijke knipoog naar de kunstgrasmat van VVV.

Opstellingen FC Utrecht en VVV

De 22 namen die mogen beginnen in Utrecht. Nog geen Bart Ramselaar bij de selectie van de thuisploeg.

De opstellingen van FC Utrecht en VVV

Johnsen naar Rosenborg BK

Even een uitstapje naar Alkmaar: AZ verhuurt Bjørn Johnsen tot het einde van dit kalenderjaar aan Rosenborg BK.

De 27-jarige Noorse spits heeft nog een contract tot medio 2022 bij AZ maar kwam niet aan spelen toe.

63' Sow ontsnapt aan rood

Sylla Sow mag van geluk spreken dat hij nog op het veld staat.

De aanvaller gaat er met gestrekt been in op Shaquille Pinas en de VAR adviseert scheidsrechter Van de Graaf rood te geven. Die gaat daar echter niet in mee: geel.

57' GOAL ADO DEN HAAG!

Daar is de tweede Haagse goal alsnog, Tomas Necid haalt de trekker over.

De spits krijgt een vrije doorgang van de RKC-defensie en doelman Kees Heemskerk, die mistast op het ogenschijnlijk houdbare schot.

Tomas Necid viert zijn 0-2

52' Beugelsdijk dicht bij 0-2

Daar was bijna de 0-2! De namen zijn hetzelfde als bij de 0-1, Goossens legt de bal op het hoofd van Beugelsdijk, maar de afloop is anders. Beugelsdijk kopt ditmaal hard voorlangs.

Zo valt RKC net als voor rust aan, maar is de grootste kans voor ADO.

RKC-ADO Den Haag 0-1

46' Herstart in Waalwijk

We zijn weer begonnen, geen van beide ploegen heeft gewisseld in de rust.

Haags luchtalarm

Toeval was het niet dat de goal van Beugelsdijk uit een hoekschop tot stand kwam. ADO maakte dit seizoen vier van zijn vijf treffers uit standaardsituaties, waarvan drie uit corners.

Inclusief vorig seizoen heeft ADO nu zes van zijn laatste zeven eredivisietreffers uit dodespelmomenten gemaakt.

Tom Beugelsdijk kopt raak uit een hoekschop

45+2' Rust

We gaan rusten. RKC was de betere ploeg en drong het meest aan, maar ADO scoorde voorlopig als enige via Tom Beugelsdijk.

40' RKC dringt aan

RKC komt steeds dichter bij een gelijkmaker, zo kort voor rust.

Eerst schiet Bilate slap in na goed voorbereidend werk van Bakari, daarna ziet Rienstra dat zijn schot van afstand over wordt getikt.

33' Er komen kansen

De wedstrijd is nu een stuk leuker om naar te kijken, met gevaarlijke momenten voor beide doelen.

Een schot van RKC'er Maatsen wordt gekeerd en in de tegenstoot kan Hooi collega Necid net niet bereiken.

23' Drinkpauze!

Waalwijk doet deze zondag subtropisch aan, dus is er halverwege beide helften een drinkpauze.

Het is 31 graden in Waalwijk, dus worden er drinkpauzes ingelast

19' GOAL ADO DEN HAAG!

Na een uitermate rustige openingsfase is daar plotseling de openingstreffer.

Tom Beugelsdijk kopt hard raak uit een hoekschop van John Goossens. ADO leidt.

Beugelsdijk knuffelt assistgever Goossens

De Comoren

Omdat er op het veld nog weinig gebeurt, wat feitjes over de Comoren, het vaderland van RKC'er Saïd Bakari.

• 146ste op FIFA-wereldranglijst
  • 0 WK-deelnames, 0 Afrika Cup-deelnames
  • Inwoners: 808.000
  • BNP: 212 miljoen dollar (Nederland: 826 miljard dollar)
  • Ligging: noordwest van Madagaskar

De zon schijnt, de grasmat ligt er prachtig bij en de bal rolt: we zijn begonnen in Waalwijk.

RKC-ADO Den Haag 0-0

De teloorgang van Dolberg

Kasper Dolberg zit op de bank tijdens het duel met PAOK Saloniki

Kasper Dolberg is geen schim meer van de jongeling die hoge ogen gooide in zijn debuutseizoen. Nu lijkt hij Ajax te verlaten voor OGC Nice.

Dat vertrek is voor NOS-commentator Arno Vermeulen geen verrassing. "Trainer Erik ten Hag heeft Dolberg nooit goed zien voetballen."

#durftedromen van Oranje

Een sprintje trekken kan Gyrano Kerk als de beste. Nu hij ook steeds vaker goed uitkomt met zijn stappen, lijkt de vleugelaanvaller de aangewezen persoon om de hoge ambities van FC Utrecht waar te maken.

En die van hemzelf. Stiekem naast de onomstreden Memphis Depay eens voor het Nederlands elftal te spelen, bijvoorbeeld. "Waarom niet?"

Gyrano Kerk baalt na een gemiste kans

Nederlands = goed voor de sfeer

Henk Fraser heeft alle reden tot lachen

Lassana Faye, Bart Vriends, Mohamed Rayhi of Halil Dervisoglu; hoe exotisch hun namen soms ook klinken, ze werden allemaal gewoon in Nederland geboren.

Die rood-wit-blauwe lijn is een belangrijke pijler onder het huidige succes van Sparta.

De opstellingen vanuit Waalwijk

De 22 namen die het vanmiddag gaan doen in Waalwijk.

Bilal Ould-Chikh maakt zijn basisdebuut bij ADO, Dylan Vente begint op de bank bij RKC.

De opstellingen van RKC en ADO

Tilburgse trots

En wat doe je als je koploper bent? Overal Teletekst-pagina 819 opzetten...

De eredivisie-zaterdag

Willem II-fans gingen feestend de nacht in. De Tilburgers zijn voorlopig trotse koploper van de eredivisie, mede dankzij de zege op FC Emmen van gisteravond.

Bekijk de hoogtepunten van dat duel en de twee overige wedstrijden hieronder terug.