liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: pijnlijk afscheid Torres, Busquets onderweg naar Twente

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de wedstrijden Willem II-Emmen, Heracles-Vitesse en Heerenveen-Twente.

Stadiondirecteur FC Utrecht na nieuwe inspectie: 'Kust is veilig'

Het dak van Stadion Galgenwaard van FC Utrecht is veilig, zegt de stadiondirecteur. Vandaag en gisteren zijn de overkappingen boven de vier tribunes extra gecontroleerd. "Daarbij zijn geen kapotte verbindingen of gescheurde lassen geconstateerd", zegt directeur Jan Spelt tegen RTV Utrecht. "De kust is veilig."

Stadion Galgenwaard in Utrecht, de thuishaven van FC Utrecht

Politie: Nederlanders, Belgen en Duitsers waren uit op knokpartij in Enschede

Hooligans uit Nederland, België en Duitsland waren gisteren van plan om in Enschede op de vuist te gaan rond de Europa League-wedstrijd tussen AZ en Royal Antwerp FC. Dat zegt de politie. Er waren de dagen voor het duel signalen binnengekomen dat supportersgroepen uit waren op een confrontatie.

Het stadion van FC Twente

Koster: 'Blessure Lewis is gigantische domper'

Willem II opent de vierde speelronde morgen om 18.30 uur met een thuisduel tegen FC Emmen. De nummer 7 uit de eredivisie moet rechtsback Fernando Lewis voorlopig missen. Lewis liep vorige week tegen Fortuna Sittard een ernstige knieblessure op en staat voorlopig aan de kant.

"Dat is allereerst een gigantische domper voor hem en daarnaast ook voor ons", zei Adrie Koster tijdens de persconferentie. "We moeten de afweging maken of we door de blessure van Lewis de transfermarkt opgaan, of dat we het met onze huidige spelers kunnen oplossen. Daarover gaan we snel om tafel."

Topper in Engeland: Liverpool-Arsenal

De derde speelronde van de Premier League gaat vanavond om 21.00 uur van start met Aston Villa-Everton. Maar de topper van komend weekeinde is zaterdag om 18.30 uur: Liverpool-Arsenal. Het zijn de enige twee clubs zonder puntenverlies na twee duels. En de twee clubs waar in de onderlinge duels traditioneel het meest wordt gescoord.

Bij Liverpool is keeper Alisson Becker er nog steeds niet bij. "Ik heb vanmiddag met hem geluncht, eten kan hij dus alweer", zei een goedgeluimde trainer Jürgen Klopp tijdens de persconferentie. "Hij ziet er goed uit, is in een goede stemming, maar hij heeft nog tijd nodig. Hoelang weet ik niet precies."

Programma Premier League

Vrijdag Aston Villa Everton
Zaterdag Norwich City Chelsea
Manchester United Crystal Palace
Watford West Ham United
Sheffield United Leicester City
Brighton & Hove Albion Southampton
Liverpool Arsenal
Zondag Bournemouth Manchester City
Tottenham Hotspur Newcastle United
Wolverhampton Wanderers Burnley

'Busquets van Barcelona naar FC Twente'

FC Twente versterkt zich met Barcelona-speler Oriol Busquets. Gisteren werd daarover al in Spaanse kranten geschreven, vandaag bevestigde FC Twente-trainer Gonzalo García het nieuws.

Oriol Busquets is geen familie van Sergio Busquets. De 20-jarige middenvelder komt uit de jeugd van Barcelona, speelde vooral voor het tweede elftal en kwam nog niet verder dan twee basisplaatsen in bekerduels voor het eerste elftal. Als alle formaliteiten zijn geregeld, wordt Busquets voor een jaar gehuurd.

Larsson weg bij Helsingborg na scheldpartijen op sociale media

Henrik Larsson is al na twee maanden opgestapt als trainer van Helsingborg. De oud-Feyenoorder zegt dat zijn situatie onhoudbaar was geworden na aanhoudende scheldpartijen via sociale media.

Larssen was in het seizoen 2015/2016 ook al trainer van de Zweedse club; toen stapte hij op nadat hij met zijn zoon Jordan in conflict raakte met supporters na de degradatie van Helsingborg.

Momenteel staat de club twaalfde in de hoogste Zweedse divisie. Voorzitter Krister Azelius noemde het "extreem verdrietig" dat aanhoudende kritiek aan het adres van Larsson en zijn familie tot het einde van de verbintenis heeft geleid.

FC Utrecht herdenkt overleden oud-voorzitter Werkhoven

FC Utrecht speelt zondag tegen VVV-Venlo met rouwbanden vanwege het overlijden van oud-voorzitter Cees Werkhoven. Ook zal er voor de wedstrijd om 14.30 uur een minuut stilte in acht worden genomen.

Cees Werkhoven overleed zondag op 87-jarige leeftijd. Hij was voorzitter van 1976 tot 1981. Sportieve hoogtepunt in die periode was de derde plaats in de eredivisie die in 1981 onder trainer Han Berger werd bereikt.

Pijnlijke afscheidswedstrijd voor Fernando Torres

De laatste officiële wedstrijd van Fernando Torres zit erop. En het werd, helaas voor de Spaanse aanvaller van het Japanse Sagan Tosu, een pijnlijke aangelegenheid. Het thuisduel met Vissel Kobe eindigde in een 1-6 nederlaag.

Het enige doelpunt van Sagan Tosu kwam niet eens van Torres, maar was een eigen doelpunt van Vissel Kobe-verdediger Thomas Vermaelen. Torres' oud-ploeggenoot Andrés Iniesta maakte een van de zes doelpunten, uit een strafschop. Een andere oud-collega, David Villa, viel in bij Vissel Kobe.

Torres kwam in zijn carrière uit voor onder meer Atlético Madrid, Liverpool, Chelsea en AC Milan. Met de Spaanse nationale ploeg won Torres twee Europese titels en een wereldtitel.

Fernando Torres (r) in duel met Andrés Iniesta in zijn laatste officiële voetbalwedstrijd

Bosz rond de tafel met Bayer over contractverlenging

Peter Bosz gaat komende week rond de tafel zitten met de leiding van Bayer Leverkusen om te praten over een contractverlenging. Dat zei de Nederlandse trainer tijdens de persconferentie aan de vooravond van het duel met Fortuna Düsseldorf.

Bayer-directeur Simon Rolfes liet afgelopen week weten dat hij het contract met Bosz, dat komende zomer afloopt, graag wil verlengen. "Als de club met me wil praten, zijn ze waarschijnlijk tevreden", zei Bosz. "Dat ben ik ook."

Heracles-Vitesse: Pröpper terug, Musonda weer in lappenmand

Heracles gaat zaterdagavond om 19.45 uur tegen Vitesse op zoek naar zijn eerste seizoenszege. Na drie wedstrijden staan de Almeloërs op 1 punt, terwijl Vitesse er al 7 heeft en - mede door de absentie van Ajax, AZ en PSV - de koppositie in het vizier heeft.

Bij Heracles ontbreken Mo Osman (spierblessure), Tim Breukers en Sebastian Jakubiak (gekwetste knieën). Robin Pröpper keert terug in de ploeg en de van een knieblessure herstelde Jesper Drost begint op de bank.

Bij de Arnhemmers is Chelsea-huurling Charly Musonda met knieklachten afgehaakt. De 22-jarige Musonda zou eigenlijk in de basis staan tegen Heracles. Vorig seizoen stond Musonda ook al een groot deel van het seizoen met knieklachten aan de kant. Matus Bero is nog een vraagteken bij Vitesse. Daarom zullen Navarone Foor en Jay-Roy Grot vermoedelijk in de basis staan tegen Heracles.

De Belgische huurling Charly Musonda

Applaus voor Chucky

Hirving Lozano heeft bij zijn eerste training als Napoli-speler een applaus gekregen van zijn nieuwe medespelers. De Mexicaanse oud-PSV'er nam het eerbetoon enigszins verlegen in ontvangst.

Afscheid Torres nog geen feest

Het is rust bij het Japanse competitieduel tussen Sagan Tosu en Vissel Kobe, de laatste officiële wedstrijd van Fernando Torres. Het is nog niet echt een feestje voor Torres: Vissel Kobe leidt bij rust met 3-0, met onder meer een doelpunt van Andrés Iniesta uit een strafschop.

We zien overigens meer bekende gezichten op het veld in Tosu. Zo is oud-Ajacied Isaac Cuenca een van de ploeggenoten van Torres. En bij Vissel Kobe zien we naast Iniesta onder anderen oud-Ajacied Thomas Vermaelen in actie, terwijl David Villa op de bank zit.

Heerenveen haalt Deense aanvaller

sc Heerenveen heeft de 21-jarige aanvaller Anders Dreyer aan de selectie toegevoegd. De Deense jeugdinternational wordt voor een seizoen gehuurd van Brighton & Hove Albion.

Dreyer maakte vorig jaar de overstap van Esbjerg naar Engeland. De tweede seizoenshelft werd hij verhuurd aan het Schotse St. Mirren.

Het Doelpunt van de Week

Elke week kiezen de volgers van het NOS Sport Instagramaccount uit drie genomineerde doelpunten het Doelpunt van de Week. Winnaar van deze week: de 0-1 van Anas Tahiri, of eigenlijk de aanval, in het duel FC Twente-RKC Waalwijk.

Doelpunt van de Week: tiki-taka bij RKC Waalwijk

Fernando Torres bezig aan laatste duel

In het Japanse Tosu is zojuist de competitiewedstrijd begonnen tussen Sagan Tosu en Vissel Kobe. Het is niet zomaar een wedstrijd, want het is de laatste officiële wedstrijd van Fernando Torres. De 35-jarige Spanjaard bergt daarna zijn kicksen definitief op.

Torres kwam tussen 2003 en 2014 tot 110 interlands voor het Spaanse nationale team en is een van de weinige spelers die in zijn loopbaan het WK voetbal, het EK, de Champions League en de Europa League wist te winnen.

In zijn laatste wedstrijd staat Sagan Tosu-spits Torres tegenover Andrés Iniesta, jarenlang zijn teamgenoot bij het Spaanse elftal en tegenwoordig spelend bij Vissel Kobe.

Fernando Torres scoort tijdens het EK 2008 tegen Duitsland, Andrés Iniesta komt aanrennen

Aanvoerder Janssen langer bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft het contract met aanvoerder Willem Janssen verlengd tot medio 2021, met een optie op nog een seizoen. De 33-jarige Janssen speelt sinds 2013 bij FC Utrecht en kwam daarvoor uit voor VVV-Venlo, Roda JC en FC Twente.

Met 346 eredivisiewedstrijden in zijn is Janssen de speler met de meeste ervaring in de eredivisie op dit moment.

Mitroglou verrast met vlot PSV-debuut

Hirving Lozano is weg, maar PSV heeft nu Kostas Mitroglou. De oud-speler van Olympiakos Pireaus, Panionios, Atromitos, Fulham, Benfica en Galatasaray wordt dit seizoen gehuurd van Olympique Marseille.

De 30-jarige Griek met een indrukwekkende fysiek mocht gisteravond tegen Apollon Limassol meteen tien minuten opdraven bij zijn nieuwe club. "Ik zou op de bank blijven zitten, maar ik heb toch gespeeld. Daar ben ik blij om", aldus Mitroglou.

Mitroglou verrast met vlot PSV-debuut: 'Ben er blij om'

Ajax traint voor Apoel Nicosia

De landskampioen komt dit weekeinde niet in actie: het thuisduel met Fortuna Sittard is uitgesteld zodat Ajax zich optimaal kan voorbereiden op de return in de play-offs om de Champions League tegen Apoel Nicosia. De eerste wedstrijd eindigde dinsdag in een benauwde 0-0. De return in een uitverkochte Johan Cruijff Arena is woensdag.

Overigens hoeft ook Apoel Nicosia dit weekeinde niet te spelen. De Cypriotische competitie begint dit weekeinde, maar de wedstrijden van Apoel Nicosia en Apollon Limassol, de tegenstander van PSV, zijn eveneens uitgesteld.

PEC Zwolle rouwt om clubtopscorer

De voetballers van PEC Zwolle dragen zondag tijdens het eredivisieduel met Sparta Rotterdam rouwbanden. De club herdenkt daarmee oud-spits Leo Koopman, die afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd is overleden.

Voor de wedstrijd wordt er een minuut stilte in acht genomen. Ook de speelsters van PEC Zwolle spelen vanavond in hun duel met ADO Den Haag met rouwbanden.

Koopman is clubtopscorer aller tijden van de Zwolse club. Hij speelde van 1957 tot 1966 voor PEC en was goed voor 129 doelpunten in de tweede divisie. De aanvaller uit Raalte werkte daarnaast voor de PTT. Na zijn voetbalcarrière was hij trainer bij diverse amateurclubs.

Ribéry gepresenteerd bij Fiorentina

Niet alleen Sofyan Amrabat en Hirving Lozano, maar ook Franck Ribéry is komend seizoen in de Serie A te bewonderen. De 36-jarige Franse aanvaller, afkomstig van Bayern München, zette woensdagmiddag al zijn handtekening onder een contract voor twee jaar.

Gisteravond werd Ribéry, wiens naam ook nog even in Eindhoven rondzong, gepresenteerd.

Ribéry houdt van Italië: 'De taal, de mentaliteit. En het eten natuurlijk'

Hoogtepunten van Lozano

In totaal speelde Hirving Lozano 79 officiële wedstrijden voor PSV en hij maakte daarin 40 goals. Bekijk in onderstaande video enkele hoogtepunten.

Lozano's eerste succesjaar bij PSV: 17 goals, 11 assists, 1 landstitel

Het is officieel: Lozano naar Napoli

De handtekening is dan eindelijk gezet: Hirving Lozano heeft de overstap gemaakt van PSV naar Napoli.

PSV ontvangt naar verluidt 40 miljoen euro voor Lozano, die sinds 2017 voor PSV uitkwam. De club uit Eindhoven toucheerde nooit eerder zo'n hoog bedrag voor een speler.

Amrabat naar Hellas Verona

Sofyan Amrabat draagt dit seizoen het shirt van Hellas Verona. De Italiaanse club uit de Serie A huurt de 23-jarige middenvelder een seizoen van Club Brugge.

Amrabat, geboren in Nederland en uitkomend voor de nationale ploeg van Marokko, kreeg het afgelopen seizoen weinig speeltijd in België. Hij speelde eerder voor FC Utrecht en Feyenoord.

Hellas Verona opent zondag de Serie A met een thuiswedstrijd tegen Bologna, de ploeg van Mitchell Dijks.

Ook eredivisie vrouwen van start

Vanavond gaat ook de eredivisie bij de vrouwen weer van start. Wie wordt de opvolger van landskampioen FC Twente?

Vanavond worden drie duels gespeeld: sc Heerenveen-PSV, FC Twente-Excelsior Barendrecht en PEC Zwolle-ADO Den Haag. Zondag volgt dan nog het vierde duel tussen VV Alkmaar en Ajax.

Wat is er allemaal veranderd in de eredivisie bij de vrouwen? Rivkah op het Veld heeft alle mutaties op een rijtje gezet, inclusief een nieuw bekertoernooi.

Licia Darnoud, Daphne van Domselaar en Anne Bhagerath met de kampioensschaal

Feyenoord laat Vente op huurbasis naar RKC vertrekken

Dylan Vente speelt de rest van het seizoen op huurbasis bij RKC. De 20-jarige spits komt over van Feyenoord, waar zijn kans op speeltijd onder trainer Jaap Stam niet groot was. Vente heeft bij Feyenoord nog een contract tot medio 2022.

Dylan Vente tijdens zijn presentatie bij RKC

PSV en Feyenoord met één been verder, AZ moet aan de bak

Over die Europese beslommeringen gesproken: PSV, Feyenoord en AZ speelden gisteren hun eerste wedstrijd in de play-offs om de groepsfase van de Europa League. In Eindhoven en Rotterdam was het een prima avond, in Alkmaar (of eigenlijk in Enschede) is het nog even afwachten. Lees de wedstrijdverslagen en bekijk de reacties.

Het uitgeklede programma

Slechts zes wedstrijden staan er komend weekeinde op het programma. Door de Europese beslommeringen van Ajax, PSV, AZ en Feyenoord zijn er in een eerder stadium namelijk drie wedstrijden verplaatst.

De wedstrijden Ajax-Fortuna Sittard en PSV-FC Groningen zijn verplaatst naar woensdag 25 september. Het duel tussen Feyenoord en AZ wordt op donderdag 26 september gespeeld.

Welkom bij de warming-up!

In dit liveblog tellen we af naar de vierde speelronde van de eredivisie en volgen we al het andere voetbalnieuws in Nederland en over de grenzen.

Zo staat het ervoor in de eredivisie na drie speelrondes. De kans dat Ajax zondagavond niet meer de koploper is, is zeer aanwezig.

Stand na speelronde 3