Bekijk de samenvatting van PSV-ADO Den Haag: 3-1

Uitslagen en stand

Uitslagen speelronde 2
Stand eredivisie

Klaar: PSV heeft nog niet de flair, maar wint wel van ADO Den Haag

PSV heeft zonder echt te sprankelen zijn eerste thuisduel van dit eredivisieseizoen gewonnen. De naar vertrouwen snakkende Eindhovenaren waren met 3-1 te sterk voor ADO Den Haag.

Donyell Malen

90+1' GOAL PSV!

Eindelijk de verlossende derde treffer. Gakpo werkt de bal op wonderlijke wijze in het net.

PSV-ADO Den Haag 3-1

85' Paal!

PSV is weer dicht bij een goal en niet voor de eerste keer via Dumfries. De verdediger kopt nu op de buitenkant van de paal. Het blijft nog spannend in Eindhoven met deze stand.

PSV-ADO Den Haag 2-1

80' Lat!

Een prachtige aanval van PSV eindigt op de lat. Rosario stuurt Bruma weg, die legt terug op Malen en de spits schiet via Zwinkels op de lat.

66' Buitenspel

Gakpo stond buitenspel en daarom gaat de goal van Dumfries niet door. Het blijft 2-1 bij PSV-ADO Den Haag.

De tweede helft geeft een ander beeld dan de eerste. ADO heeft niets meer in te brengen.

62' Ould-Chikh valt in

Bilal Ould-Chikh valt in bij ADO. De buitenspeler verruilde FC Twente in 2015 als groot talent voor Benfica. Daar slaagde hij niet en ook bij FC Utrecht en Denizlispor kwam hij niet uit de verf. Deze zomer slaagde hij er tijdens een proefperiode niet in een contract te verdienen bij Vitesse, maar ADO durfde het wel aan.

Goed voorteken

Malen maakt zijn eerste eredivisiegoal van het seizoen. PSV verloor nog nooit een eredivisieduel waarin Malen trefzeker was: 9 maal winst en 1 keer gelijk.

52' GOAL PSV!

Malen zet de thuisploeg na voorbereidend werk van Sadilek, die even wacht, op voorsprong, vlak na het geblesseerd uitvallen van Lozano.

50' Lozano valt uit

Tegenslag voor PSV. Lozano valt na een duel met Beugelsdijk geblesseerd uit.

Hirving Lozano geblesseerd

Tweede helft

We beginnen aan de tweede helft in Eindhoven. Kan PSV nieuw puntenverlies voorkomen?

PSV-ADO Den Haag 1-1

Schwaab kijkt toe

Daniel Schwaab zit met een glimlach op de tribune en niet voor niets. De Duitse verdediger keert terug in Eindhoven.

Daniel Schwaab op tribune

Ondertussen in Engeland

Na de overtuigende start van Manchester City en Liverpool was het zondag de beurt aan Manchester United en Chelsea in het openingsweekeinde van de Premier League. United, de nummer zes van vorig jaar, gaf Chelsea, de nummer drie van vorig seizoen, een harde tik: 4-0.

Marcus Rashford

Rust in Eindhoven

Een moeizame eerste helft voor PSV. De ruststand tegen ADO Den Haag is 1-1.

44' GOAL PSV!

De gelijkmaker. Op slag van rust weet Bruma Zwinkels met een door Bakker van richting veranderd schot te passeren.

44' Zwinkels redt

Vlak voor rust krijgt PSV een kans om via een vrije trap te scoren, maar Zwinkels redt.

PSV-ADO Den Haag 0-1

33' GOAL ADO!

Necid schiet de bezoekers prachtig op voorsprong!

Tomas Necid en Aaron Meijers

30' Overeind

ADO blijf redelijk eenvoudig overeind tegen PSV. De thuisploeg heeft na de vroege kans voor Malen wel enkele mogelijkheden via Bergwijn en Lozano, maar het swingt nog niet.

PSV-ADO Den Haag 0-0

Hirving Lozano en Robin Polley

20' Protest

Na twintig minuten verbreekt het publiek de stilte in het Philips-stadion. Uit protest tegen het tijdstip van 20.00 uur op zondagavond. Het protest maakt weinig indruk op commentator Frank Snoeks. "Ik denk dat de KNVB meteen om is en dat er nooit meer een wedstrijd om 20.00 uur wordt gespeeld...", grapt Snoeks. "Dat is schrikken."

19' PSV ontsnapt

Na een voorzet van Meijers van links tikt Bakker de bal richting doel, maar de bal gaat net voorlangs.

De samenvattingen

PSV-ADO is nog bezig, maar kijk de samenvattingen van de overige acht wedstrijden van de 2de speelronde van de eredivisie hier terug.

Bekijk de samenvatting van Heerenveen-Feyenoord: 1-1

7' Kans ADO

Nu ook een goede poging van ADO. Necid haalt hard uit, maar Zoet is alert.

1' Gelijk een kans

Gelijk een kans voor PSV. Malen komt door op rechts en vindt doelman Zwinkels op zijn weg.

Aftrap

PSV-ADO Den Haag is begonnen.

Van Bommel: 'Ribéry onbetaalbaar'

Franck Ribéry komt niet naar Eindhoven. PSV-trainer Mark van Bommel geeft tegenover Fox Sports aan dat hij Franck Ribéry in een eerder stadium al heeft benaderd om voor PSV te spelen en dat hij afgelopen week nog een keer contact heeft gehad met zijn oud-teamgenoot bij Bayern München. "Ik heb met Franck gesproken, maar dit is onbetaalbaar", aldus Van Bommel.

Debutant

Robin Polley maakt zijn eredivisiedebuut voor ADO. Hij is de zoon van voormalig eredivisiespeler Prince Polley. Ghanees Prince Polley kwam in de eredivisie uit namens FC Twente (54 duels), Sparta (30) en sc Heerenveen (19).

Selfie met Schwaab, Lozano stapt uit

• NOS
    Een selfie met de teruggekeerde Daniel Schwaab
  • NOS
    Hirving Lozano start in de basis tegen ADO Den Haag

Groenendijk: 'Geen weg terug voor El Khayati'

Abdenasser El Khayati doet niet mee bij ADO tegen PSV. De smaakkamer van vorig seizoen wacht thuis op een overgang naar SC Qatar. Voor ADO Den Haag speelt hij volgens trainer Fons Groenendijk waarschijnlijk niet meer.

ADO-coach Groenendijk: 'Geen weg terug voor El Khayati'

Bord op schoot

Het is 19.00 uur, dus gauw met het bord op schoot inschakelen op NPO 1 voor Studio Sport. De samenvattingen van Heerenveen-Feyenoord, RKC Waalwijk-AZ, FC Utrecht-PEC Zwolle en Fortuna-Heracles wachten daar.

Opstellingen PSV-ADO

Mark van Bommel heeft weer een basisplaats ingeruimd voor Hirving Lozano, die tegen FC Twente vorige week nog de hele wedstrijd op de bank zat. Steven Bergwijn staat weer 'op 10', mede vanwege de blessure van Gastón Pereiro.

Bij ADO speelt Lex Immers niet, hij heeft last van z'n hamstring. Daardoor start Erik Falkenburg op de plek van aanvallende middenvelder en Elson Hooi op de linksbuitenpositie.

De opstellingen van PSV en ADO Den Haag

Schwaab terug in Eindhoven

De 30-jarige Duitser kijkt in het Philips Stadion naar PSV-ADO Den Haag, dat om 20.00 uur begint.

Sterke start Van den Brom

John van den Brom treedt in de voetsporen van Cees Loffeld, die in 1989/1990 de laatste hoofdtrainer van FC Utrecht was die zijn eerste twee eredivisiewedstrijden won.

90+3' Afgelopen!

Het is klaar in Utrecht. Na een tweede helft waarin de thuisploeg wél weet te scoren, wint de ploeg van John van den Brom met 3-1 van PEC Zwolle, dat na de nederlaag van vorige week tegen Willem II met dezelfde cijfers een slechte competitiestart beleeft.

Willem Janssen heeft de 3-1 gemaakt voor FC Utrech

79' Speldenprik PEC

PEC Zwolle is uit het niets dicht bij de aansluitingstreffer. Na een fraaie actie van Dennis Johnsen en een even zo fijn passje, toucheert Iliass Bel Hassani de bal. Keeper Maarten Paes duikt als een kat naar de hoek en redt knap.

FC Utrecht-PEC Zwolle 3-1

73' DOELPUNT FC UTRECHT!

De thuisploeg lijkt de zege veilig te stellen. Willem Janssen schiet raak vanuit een corner. Het is al het twintigste doelpunt van de verdediger in Utrechtse dienst.

Feitjes over Gustafson

• FC Utrecht verloor nog nooit een eredivisieduel waarin Gustafson een strafschop benutte: 6 keer winst en 1 maal gelijk.
  • Gustafson maakte in totaal al 10 strafschoppen in de eredivisie (7 namens FC Utrecht en 3 namens Roda JC). Hij is de eerste Zweed die de grens van 10 benutte penalty's heeft bereikt.
  • Sinds de start van het seizoen 2017/2018 was alleen Dusan Tadic (11) vaker trefzeker in de eredivisie vanuit een strafschop dan Gustafson (10).

64' Kerkelijk hoogstandje

Gyrano Kerk laat het Utrechtse publiek genieten. De buitenspeler lift de bal met een fraai hakje over zijn tegenstander, stuurt vervolgens Abass de diepte in, maar ziet zijn kompaan in de aanval de kans verprutsen. Geen doelpunt, wel veel 'oh en ah' vanaf de tribune.

FC Utrecht-PEC Zwolle 2-1

Verrassing: Schwaab terug bij PSV

Een verrassende wending bij PSV, dat centrale verdediger Daniel Schwaab heeft weten over te halen om bij de club terug te keren. De 30-jarige Duitser heeft een eenjarig contract bij de Eindhovenaren getekend.

De transfervrije Schwaab koos in mei nog wegens privéredenen om naar Duitsland terug te keren en hield sindsdien bij zijn oude club SC Freiburg zijn conditie op peil.

Daniel Schwaab

48' DOELPUNT FC UTRECHT!

Ineens gaat het heel hard. Voor rust wist Utrecht de legio kansen niet af te ronden, maar in een paar minuten na rust zet de ploeg van John van den Brom de achterstand om in een 2-1 voorsprong.

Simon Gustafson benut de penalty die gegeven was nadat Issah Abass was gevloerd door PEC-doelman Xavier Mous.

FC Utrecht viert de 2-1 van Simon Gustafson tegen PEC Zwolle

47' DOELPUNT FC UTRECHT!

Kort na rust krijgt de thuisploeg waar het recht op heeft: een doelpunt. Sander van de Streek maakt 'm.

FC Utrecht-PEC Zwolle 1-1

Oud-Vitesse-spits Curovic (51) overleden

Triest nieuws: Dejan Curovic is na een kort ziekbed overleden. De oud-spits van Vitesse en FC Groningen kampte volgens een verklaring van zijn oude club Partizan Belgrado met leukemie. Hij is 51 jaar geworden.

In 1994 maakte Curovic de overstap van Partizan naar Vitesse. De Serviër groeide in Arnhem uit tot een clubheld en publiekslieveling.

Dejan Curovic is daags na zijn 51ste verjaardag overleden

45' Rust

FC Utrecht is veel en veel beter dan PEC Zwolle, maar de bezoekers leiden: 0-1. Rust.

Wormuth woedend: 'Zwarte dag voor arbitrage'

Trainer Slot over AZ-stadion: 'Niemand weet nog waar we gaan spelen'

38' Weer niet voor Utrecht

En wéér een grote kans voor de thuisploeg. Simon Gustafsons schot wordt gepareerd door Xavier Mous, maar de keeper kan de bal niet klemvast pakken. Hij laat los, maar ligt in de rebound van Issah Abass nog op de goede plek.

Geloof het of niet, maar FC Utrecht heeft nog altijd niet gescoord.

FC Utrecht-PEC Zwolle 0-1

34' Scrimmage

Hoe lang kan PEC Zwolle nog van de voorsprong genieten? FC Utrecht beukt op de deur van doelman Xavier Mous, maar die houdt 'm dicht. Hij keert het schot van Sean Klaiber en de daaropvolgende scrimmage met een kopbal van Gyrano Kerk gaat er ook op miraculeuze wijze niet in.

De Utrechters rijgen de kansen aaneen, maar komt vooralsnog niet tot scoren. Utrecht heeft 69% balbezit tegenover 31% voor PEC Zwolle. Ook schoot Utrecht viermaal zo vaak als Zwolle (4 schoten om 1).

Stam: 'De vraag is: mag hij 'm zo inschieten?'

Sleutelbeenbreuk Pereiro

Een domper voor Gastón Pereiro en PSV. De Uruguayaan heeft zijn sleutelbeen gebroken en kan daarom om 20.00 uur niet spelen tegen ADO Den Haag. En dat terwijl trainer Mark van Bommel hem de afgelopen tijd weer een basisplaats gunde. De middenvelder moet de komende weken toekijken.

Gastón Pereiro moet weken toekijken met een sleutelbeenbreuk

16' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Terwijl FC Utrecht op jacht is naar de openingsgoal in de wedstrijd, slaat PEC Zwolle plotsklaps toe. Gustavo Hamer draait een vrije trap in de verre hoek. Utrecht-doelman Maarten Paes lijkt niet vrijuit te gaan.

FC Utrecht-doelman Maarten Paes is geklopt door PEC-speler Gustavo Hamer

11' Kans Utrecht

Mooie aanval van de thuisploeg. Na een fraaie combinatie met Simon Gustafson schiet Gyrano Kerk vanuit moeilijke hoek op de paal.

FC Utrecht-PEC Zwolle 0-0

Nieuws uit Alkmaar

Jong AZ speelt maandagavond de thuiswedstrijd in de eerste divisie tegen Telstar op het AFAS trainingscomplex in Wijdewormer. In verband met het instorten van een deel van het dak kan er niet in het AFAS Stadion worden gespeeld.

1' Pfjieuwt!

FC Utrecht-PEC Zwolle is onderweg.

Gyrano Kerk (links) zoekt PEC-speler Kenneth Paal op

Bouma assistent bij Jong PSV

Wilfred Bouma (41) wordt assistent-coach bij Jong PSV. De oud-international volgt bij de Eindhovense belofteploeg de naar Derby County vertrokken Twan Scheepers op.

Bouma, die in zijn actieve loopbaan 342 officiële wedstrijden voor PSV speelde, was de voorbije jaren als coach al actief in de jeugdopleiding van PSV.

Wilfred Bouma

'Dakconstructie AZ-stadion veel te licht uitgevoerd'

De dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ is bij de bouw veel te licht uitgevoerd. Dat zegt brand- en bouwexpert Ynso Suurenbroek, die naar eigen zeggen in 2006 op verzoek van de brandweer de bouwvergunning tegen het licht hield.

Volgens Suurenbroek voldeed de constructie zoals die nu is gebouwd niet aan de eisen van het bouwbesluit en de brandveiligheidseisen.

AZ-stadion

Hoogma in basis Utrecht

De voorlaatste wedstrijd van de tweede speelronde begint om 16.45 uur: FC Utrecht-PEC Zwolle. Bij de thuisploeg start Justin Hoogma, op huurbasis overgekomen van TSG 1899 Hoffenheim en achtvoudig international van Jong Oranje, centraal achterin.

De 14.30 uur-wedstrijden zitten erop. Heerenveen bekroont een goede tweede helft waarin de ploeg naar voren durft te spelen met een punt tegen Feyenoord: 1-1.

AZ kent geen enkele moeite op bezoek bij RKC Waalwijk en maakt het zwarte weekend waarin een deel van het dak van het stadion instortte, toch nog enigszins goed met een 2-0 overwinning.

80' DOELPUNT HEERENVEEN!

Ibrahim Dresevic trekt de stoute schoenen aan, schiet vanaf dertig meter op doel en ziet zijn zwabberschot via de binnenkant van de paal achter Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer binnen slaan: 1-1.

Heerenveen-Feyenoord 1-1

Hoe je juicht als je vanaf 30 meter raak schiet

61' AZ spaart krachten

Net als bij Feyenoord een dubbele wissel voor AZ. Yukinari Sugawara en Jordy Clasie vervangen Oussama Idrissi en Jonas Svensson.

AZ speelt komende donderdag in Nederland de return tegen het Roemeense Mariupol. De locatie van dat duel is nog onbekend, nadat zaterdag een deel van het dak van het AZ stadion was ingestort.

AZ-stadion

65' Bal voor de lijn

Oei, bijna de gelijkmaker van sc Heerenveen, maar Chidera Ejuke ziet zijn schot vanuit de tweede lijn net voor de lijn worden weggehaald door Steven Berghuis.

Even daarvoor loste Hicham Faik een kogel op het doel van Feyenoord af, maar die werd gepareerd door Vermeer.

Heerenveen-Feyenoord 0-1

Opstellingen FC Utrecht en PEC Zwolle

Bij de Utrechters start nieuweling Justin Hoogma centraal achterin.

De opstellingen van FC Utrecht en PEC Zwolle

60' Dubbele wissel Feyenoord

Trainer Jaap Stam brengt twee verse krachten in het veld. Yassin Ayoub vervangt Orkun Kökçü en Luciano Narsingh komt erin voor Luis Sinisterra.

55' Grote kans voor de tien

Ondanks het feit dat de thuisploeg met tien man op het veld staat, krijgt Darren Maatsen een grote kans. Maar hij mist oog in oog met AZ-goalie Marco Bizot.

RKC Waalwijk-AZ 0-2

53' Rode kaart RKC

Rood! RKC-verdediger Juriën Gaari moet eraf na een harde charge op Owen Wijndal van AZ. RKC verder met tien man.

46' Pfjieuwt!

Op beide velden is de tweede helft begonnen. Heerenveen, Feyenoord en AZ zijn ongewijzigd. RKC voert één wissel door: Saïd Bakari komt in de ploeg voor Anas Tahiri.

AZ begint scherp. Stengs staat oog in oog met keeper Heemskerk, moet de 0-3 binnen schieten, maar faalt.

Chadli naar Anderlecht

Michel Vlap is nu nog bij Heerenveen-Feyenoord, maar zodra hij zich weer in België meldt bij zijn club RSC Anderlecht kan hij een nieuwe teamgenoot verwelkomen: Nacer Chadli komt over van AS Monaco.

Rust!

De spelers van alle vier de ploegen hebben de kleedkamers opgezocht voor de rust.

45+3' DOELPUNT AZ!

Opnieuw is Oussama Idrissi de gevierde man bij de Alkmaarders en opnieuw na aangeven van Myron Boadu. De spits legt de bal panklaar neer voor de buitenspeler, die hard raak schiet.

45+2' DOELPUNT FEYENOORD!

Daar waar Odgaard aan de ene kant een strafschop miste, faalt Steven Berghuis voor Feyenoord niet. De aanvaller, die onlangs zijn contract verlengde, schiet vlak voor rust hard raak. De bal ging op de stip nadat Eric Botteghin de bal op de hand van Heerenveen-verdediger Sherel Floranus had gekopt.

Steven Berghuis na zijn benutte strafschop tegen Heerenveen

43' Feyenoord meldt zich

De ploeg van trainer Jaap Stam heeft zich nog niet laten gelden in Heerenveen. Het schot van Renato Tapia, dat naast gaat, is het eerste beetje gevaar. Een minuut later vindt Orkun Kökçü de benen van Heerenveen-doelman Warner Hahn.

Heerenveen-Feyenoord 0-0

40' RKC-doelman Vaessen groggy

Vervelend moment voor RKC-doelman Etienne Vaessen. Hij is na een botsing met Myron Boadu van AZ groggy en moet het veld per brancard verlaten. Zijn vervanger onder de lat is Kees Heemskerk.

35' DOELPUNT AZ!

De Alkmaarders komen op voorsprong. Myron Boadu stuurt Oussama Idrissi op links de diepte in. De buitenspeler kapt naar binnen en schiet voortreffelijk raak in de kruising.

RKC Waalwijk-AZ 0-1

Oussama Idrissi (rechts) schiet AZ op 1-0 tegen RKC

Heb jij, in de categorie 'knappe feitjes'...

...Kenneth Vermeer en zijn statistieken bij strafschoppen? Van de laatste elf penalty's die de Feyenoord-doelman tegen kreeg in de eredivisie werden er maar vier gescoord. Vermeer redde vier strafschoppen en drie keer miste de penaltynemer.

26' Samba Stengs

Namens AZ doet dribbelaar Calvin Stengs een duit in het zakje. De aanvaller slalomt op fraaie wijze door de Waalwijkse defensie, maar vindt een RKC-verdediger in de baan van zijn schot. Geen doelpunt dus.

RKC Waalwijk-AZ 0-0

21' RKC dicht bij openingsgoal

Bijna was daar de openingstreffer van RKC Waalwijk, maar het schot uit de draai van aanvaller Darren Maatsen wordt gestopt door AZ-doelman Marco Bizot.

13' Vermeer pakt penalty

sc Heerenveen krijgt een strafschop na een overtreding van Feyenoorder Eric Botteghin, maar de verdediger wordt even later gered door zijn doelman. Kenneth Vermeer keert de inzet van Jens Odgaard van elf meter.

• NOS
    Kenneth Vermeer keert de penalty van Heerenveen-speler Odgaard
  • NOS
    Kenneth Vermeer wordt gefeliciteerd en bedankt door zijn ploeggenoten

Koeman en Beenhakker

Hoog bezoek in Waalwijk. Huidig bondscoach Ronald Koeman en oud-bondscoach 'Don' Leo Beenhakker kijken naar RKC-AZ.

• NOS
    Ronald Koeman op de tribune in Waalwijk
  • NOS
    Leo Beenhakker op de tribune in Waalwijk

Het is 14.30 uur en dus zijn Heerenveen-Feyenoord en RKC Waalwijk-AZ begonnen.

Dat ziet ook Michel Vlap, de oud-speler van de Friezen die bij Anderlecht speelt. Hier staat hij tussen de supporters op de tribune.

Oud-Heerenveen-speler Michel Vlap (midden) op de tribune bij de Friezen

Radio aan!

RKC Waalwijk-AZ en sc Heerenveen-Feyenoord zijn natuurlijk ook te volgen via Langs de Lijn. Tune in op NPO Radio 1.

Warming-up

En door: over enkele minuten beginnen de duels sc Heerenveen-Feyenoord en RKC Waalwijk-AZ.

Jaap Stam legde zojuist uit dat Leroy Fer niet in de basis staat omdat drie duels in een week voor de middenvelder nog teveel zijn. Op zijn plaats speelt daarom talent Wouter Burger.

Karsdorp is terug

Tijdens het Europa League-duel tegen Dinamo Tbilisi (4-0 winst) zat hij nog op de tribune in een zonnige Kuip, maar vandaag doet Rick Karsdorp waarvoor hij naar Feyenoord is gekomen: om te spelen. "Ik voel mij fit en ik voel mij goed. Laat maar komen. Ik kan gewoon spelen."

Nou, trainer Jaap Stam heeft het interview met de NOS ook gezien. De rechtsback staat in de basis tegen sc Heerenveen.

Karsdorp blij met terugkeer: 'Ik wil lekker voetballen en bij Feyenoord kan dat '

90+6' DOELPUNT FORTUNA!

Wat een slotfase. In extremis komt Fortuna Sittard, dat nog maar weinig had laten zien dit duel, naast Heracles Almelo dankzij een benutte penalty van Mark Diemers. Arbiter Blom legde de bal op de stip na een handsbal van Mauro Júnior.

Kort daarna is de wedstrijd, waarin de VAR een hoofdrol speelde, ook afgelopen. Eindstand 1-1.

Scheidsrechter Kevin Blom had zijn handen vol aan het duel

90+3' LAT!

Zó! Een enorme knal van Felix Passlack spat uiteen op de lat. Kort daarna schiet de verdediger opnieuw, maar dat schot wordt gekeerd door Heracles-keeper Blaswich.

Fortuna-Heracles: 0-1

85' Slotoffensief?

Het is zondagmiddag 14.00 uur en Fortuna lijkt eindelijk wakker te worden. De club uit Sittard zoekt de gelijkmaker, maar heel overtuigend gaat dat nog niet. Een schot van invaller Bassala Sambou belandt in de handen van Heracles-doelman Janis Blaswich.

Opstellingen RKC-AZ

Geen wijzigingen bij RKC Waalwijk. Wel één bij AZ: rechtsback Jonas Svensson speelt op de plek waar vorige week nog Yukinari Sugawara stond. Het duel begint om 14.30 uur.

De opstellingen van RKC Waalwijk en AZ

67' Slidingdeluxe

Heracles is heel dicht bij de 0-2. Eerst schiet Cyriel Dessers op de paal en in de rebound blockt Fortuna-speler Branislav Ninaj de inzet van Alexander Merkel voor open doel. Een fantastische tackle van de verdediger.

Locatie wedstrijd AZ nog onbekend

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de instorting van een deel van het dak van het AZ-stadion zullen zijn voor de thuiswedstrijden van de club. Donderdag zou AZ thuis in de derde ronde van de Europa League spelen tegen FC Marioepol, maar dan is het AFAS-stadion in Alkmaar sowieso nog niet veilig.

Vandaag overleggen alle betrokken instanties over de thuisduels.

Bekijk hier de ravage in het stadion:

Bekijk hier de ravage in het AZ-stadion

59' DOELPUNT HERACLES!

Na bijna een uur spelen komen de bezoekers op een verdiende voorsprong. Na een prachtige steekpass van Mohammed Osman passeert Silvester van der Water de doelman van Fortuna en rondt af. Hij maakt in zijn veertiende eredivisieduel zijn eerste doelpunt in de hoogste Nederlandse competitie.

Silvester van der Water (rechts) juicht na zijn 1-0 tegen Fortuna

Karsdorp in de basis

De opstellingen van sc Heerenveen en Feyenoord, die om 14.30 uur aftrappen. Bij de Rotterdammers maakt Rick Karsdorp z'n rentree.

Rick Karsdorp in de basis bij Feyenoord tegen Heerenveen

49' Paal

Een grote kans voor Heracles Almelo, dat bijna profiteert van geschutter in de Limburgse defensie. Maar het schot van Mauro Júnior gaat via de paal naast.

Fortuna-Heracles: 0-0

Cyriel Dessers trapt af: de tweede helft is onderweg.

Leestijd

Het is rust bij Fortuna-Heracles, dus tijd om ons verhaal over PSV'er Hirving Lozano te lezen. De Mexicaan wekte vorige week niet bepaald de indruk nog alles voor PSV te willen geven. Het kan een momentopname zijn, maar de vraag of hij zijn loopbaan in Eindhoven of bij Napoli vervolgt, is een veelgestelde.

"Het is duidelijk dat Chucky (zoals de bijnaam van Lozano luidt, red.) in deze fase van zijn loopbaan weer geprikkeld moet worden", zegt Lozano's voormalig jeugdtrainer Wout Westerhof.

Hij gebruikte bij Pachuca een trucje om Lozano te laten inzien dat hij zijn gedrag moest veranderen. "Op een gegeven moment was ik het met Chucky zo zat dat ik hem in een wedstrijd negentig minuten lang heb laten filmen door een student, die in de bosjes zat."

Hoe dat verderging, lees je hier.

Hirving Lozano

45+3' Rust

Weinig vuurwerk in Sittard, waar Heracles weliswaar meer balbezit heeft, maar op een fraaie goal die afgekeurd werd na nog niet heel erg kan overtuigen.

42' Grote kans

Een grote kans voor Mohammed Osman, maar de middenvelder krijgt zijn hoofd net niet goed tegen de voorzet van Lennart Czyborra. De kopbal gaat naast.

35' Kansje

Er gebeurt verder niet heel veel voor de goals van Fortuna en Heracles. Na ruim een halfuur spelen onderneemt de door Heracles van PSV gehuurde Mauro Júnior een poging, maar zijn schot gaat redelijk ver over.

Heb jij, in de categorie 'nutteloze feitjes'...

...die over de snelle gele kaart van Mohammed Osman? Met zijn prent na twintig seconden is hij pas de tweede speler van Heracles die geel pakt in de eerste minuut van een eredivisiewedstrijd, na Rahim Ouedraogo die na 29 seconden een gele prent kreeg in een 2-1 uitnederlaag bij FC Twente op 8 februari 2008.

14' Doelpunt Heracles afgekeurd

Na bijna een kwartier spelen rondt Mauro Júnior een fraaie aanval af. Maar volgens de VAR en arbiter Kevin Blom maakte Cyriel Dessers, een van de architecten van de flitsende combinatie, een overtreding op Fortuna-verdediger Grégoire Amiot.

Veel vraagtekens bij Heracles, want zoveel leek er toch niet aan de hand.

1' 'Rustig' begin

De zondagmorgen is net voorbij en bij Heracles, dat wat goed heeft te maken na de 4-0 nederlaag van vorige week, klappen ze er direct in. Mohammed Osman krijgt al na twintig seconden een gele kaart voor een overtreding.

Fortuna brengt de bal in beweging, de wedstrijd is begonnen.

Tapia-soap

Technisch directeur van Feyenoord Sjaak Troost was drie weken geleden nog stellig: "Ik laat mij niet in de maling nemen door Renato Tapia. Hij moet gewoon meewerken aan een transfer."

Ondanks die dreigende woorden stond de Peruaan afgelopen donderdag gewoon in de basis in het Europa League-duel tegen Dinamo Tbilisi (4-0 winst). En hij zou er ook vandaag tegen Heerenveen ook zomaar bij kunnen zijn.

"Ik wil blijven", is Tapia zelf stellig. "Nu focus ik mij op het voetbal en wat Feyenoord van mij verwacht op het veld. Geen idee of er nog een transfer komt."

Tapia wil het liefst gewoon bij Feyenoord blijven

Welkom terug, Hoogma

Hij speelde in de Bundesliga, de Europa League en zelfs in de Champions League. "Ja, dat klopt. Tegen Manchester City."

En nu is verdediger Justin Hoogma, zoon van KNVB-technisch directeur Nico-Jan Hoogma, terug in de eredivisie, bij FC Utrecht. "Toch wel lekker, allemaal Nederlanders om je heen."

Nieuwtje!

FC Groningen heeft een Deens jeugdinternational aangetrokken: Nicklas Strunck Jakobsen (19) is voor vier seizoenen vastgelegd. Hij werd drie jaar geleden al met veel interesse bekeken door de Groningse scouts.

"We zijn hem al die tijd blijven volgen en zijn doorlopend in contact met hem en zijn management geweest. Nu er een opening ontstond, hebben we direct toegeslagen", aldus technisch directeur Mark-Jan Fledderus.

Jeugdinternational Nicklas Strunck Jakobsen (links) speelde met FC Nordsjaelland in de Europa League

Terug naar (eer)gisteren

Bekijk alle samenvattingen van de tweede speelronde in de eredivisie. Hieronder de wedstrijden van zaterdag en vrijdag.

Het knotsgekke duel FC Groningen - FC Twente

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - FC Twente: 1-3
Bekijk de samenvatting van Ajax-FC Emmen: 5-0
Bekijk de samenvatting van Willem II - Vitesse: 0-2
Bekijk de samenvatting van Sparta - VVV-Venlo: 4-1

6 uit 22

Slechts zes Nederlanders trappen om 12.15 uur deze zondagse speeldag af. Fortuna heeft met Jorrit Smeets en Mark Diemers twee Nederlanders in de basis elf, Heracles heeft er vier: Navajo Bakboord, Mats Knoester, Robin Pröpper en Silvester van der Water.

22 namen

Fortuna speelt met dezelfde elf als vorige week tegen AZ, toen met 4-0 werd verloren.

Bij Heracles - dat vorige week ook met 4-0 onderuit ging, tegen sc Heerenveen - speelt onder anderen PSV-huurling Mauro Júnior.

De opstellingen van Fortuna Sittard en Heracles Almelo

NOS-spoorboekje

Alle duels zijn hier - en natuurlijk via Langs de Lijn op NPO Radio 1 - rechtstreeks te volgen. De samenvattingen van de vier 'dagwedstrijden' zie je om 19.00 uur op NPO 1, die van PSV-ADO in Studio Voetbal.

Daar praten we met Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen en Kees Jansma ook na over de afgelopen voetbalweek.

Eredivisie-uitzendingen 11 augustus

14.00 uur Langs de Lijn NPO Radio 1
19.00 uur Studio Sport eredivisie NPO 1, NOS.nl en NOS-app
22.05 uur Studio Voetbal NPO 1, NOS.nl en NOS-app

Goede zondagmorgen!

En welkom bij ons liveblog van de slotdag van speelronde twee in de eredivisie. Met vandaag vijf wedstrijden op het menu