liveblog
NOS WielrennenAangepast

Ritzege voor Trentin; gebakkelei tussen Martin en Rowe

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Gap. Maar vergeet vanavond niet te kijken naar de Avondetappe, in de tuin of op het balkon met een vers kopje thee.

Dione de Graaff zit vanaf 22.10 uur klaar in Château de Picomtal in Crots, een plek onder de zon met altijd iemand in de buurt met wie ze praten kon. René Froger, Laurens ten Dam en Annemiek van Vleuten zijn de gasten. Herman van der Zandt is opnieuw ergens op locatie.

A demain!

De dag van morgen

De renners beginnen in de achttiende etappe aan het eerste deel van het drieluik in de Alpen. Ze moeten op hun 208 kilometer lange weg naar Valloire drie cols over. De laatste, de Galibier, is de zwaarste: 23 kilometer à 5,1 procent met een slotkilometer van 9 procent.

De etappe eindigt met een afdaling van 19 kilometer. Mocht geletruidrager Julian Alaphilippe onderweg niet zijn afgehaakt, dan maakt hij met zijn daalcapaciteiten kans op de dagzege. Ook Steven Kruijswijk, Simon Yates en Mikel Landa behoren tot de kanshebbers.

Om 11.25 uur gaat het peloton van start.

Het profiel van de achttiende Touretappe

Afgestapte Bol: 'Het was een droom om Parijs te halen'

In Radio Tour de France had presentator Robbert Meeder een telefoongesprek met Cees Bol, die gisteren viel en vandaag niet meer van start ging in de Tour de France. Sunweb wilde de Tour-debutant sparen, met nog een kleine week te gaan voor Parijs.

"Op zich kan ik het wel begrijpen", reageert Bol. "Maar toch is het dubbel. Het is een droom om Parijs te halen. Ik kan er niet onderuit dat ik het toch wel jammer vind."

'Normale strijd om kopmannen in goede positie te krijgen'

Volgens Ineos-kopman Geraint Thomas was er niet zo gek veel aan de hand bij het incident tussen Tony Martin en Luke Rowe.

Thomas: 'Normale strijd om kopmannen in goede positie te krijgen'

De Plus over gebakkelei: 'Vond het niet gepast van Ineos'

Ook Laurens De Plus reageert op het geruzie tussen Tony Martin en Luke Rowe. "Het gebeurt vaker, nu was het op tv."

De Plus over gebakkelei: 'Vond het niet gepast van Ineos'

Het gebakkelei tussen Martin en Rowe in beeld

Bekijk de beelden: Tony Martin verspert Luke Rowe de weg, waarna de coureur van Team Ineos de Duitser naar achteren trekt.

Bekijk het gebakkelei tussen Martin van Jumbo-Visma en Rowe van Ineos

Finishverslag Radio Tour de France

Ook op Radio Tour de France ging Matteo Trentin met de zege aan de haal in de zeventiende etappe. Luister naar het finishverslag van Gio Lippens in Radio Tour de France.

Teunissen: 'Ineos wilde erlangs, maar ze kunnen niet door ons heen'

Ook Jumbo-Visma-renner Mike Teunissen ging in op het inmiddels veelbesproken incident tussen de Jumbo- en de Ineos-trein, die leidde tot het gebakkelei tussen Martin en Rowe.

Teunissen: 'Ineos wilde erlangs, maar ze kunnen niet door ons heen'

Kruijswijk: 'Beetje stoeien, heb je weleens'

De kopman van Jumbo-Visma had een relatief rustige dag. Hij reageerde nog wel op het incident tussen zijn ploeggenoot Tony Martin en Luke Rowe van Team Ineos.

Kruijswijk over gebakkelei Martin en Rowe: 'Beetje stoeien, heb je weleens'

Etappewinnaar Trentin: 'Niemand zal euro op mij hebben ingezet'

Matteo Trentin was de trotse winnaar van de etappe. Hij reed vlak voor de laatste klim weg uit de kopgroep.

Etappewinnaar Trentin: 'Niemand zal euro op mij hebben ingezet'

Het algemeen klassement

In de top-10 van het algemeen klassement is vandaag niets veranderd. Dat zal morgen ongetwijfeld een ander verhaal worden.

Het algemeen klassement na etappe 17

'Het was volle bak koers en lekker zweten'

Bauke Mollema viel net buiten het podium in de zeventiende etappe van de Tour de France. Hij werd vierde in Gap. Dit is zijn reactie.

Mollema na vierde plek: 'Het was volle bak koers en lekker zweten'

Het peloton is binnen

Geletruidrager Alaphilippe komt als eerste van het peloton over de streep in Gap. Op zo'n 20 minuten van ritwinnaar Trentin.

Julian Alaphilippe bedankt zijn ploegmakkers vlak voor de finish in Gap

1 km - Bijna

De laatste kilometer voor het peloton! Waar toch best hard wordt doorgereden, met Alaphilippe in tweede positie.

Top-10

Het peloton is nog onderweg, maar hier is alvast de top-10 van de zeventiende etappe. Een fraaie zege van Matteo Trentin. Bauke Mollema wordt vierde.

Wachten op het peloton

Het zal nog een minuut of tien duren voor het peloton in Gap is. De verwachting is niet dat er nog spectaculaire dingen zullen gebeuren, met het Alpentrio voor de deur, maar je weet het natuurlijk nooit.

Een tijdje geleden zagen we wel even een incidentje: Tony Martin probeerde Luke Rowe van de weg te rijden. Curieus natuurlijk. Het leek op onenigheid tussen de Jumbo- en de Ineos-treintjes. We komen straks terug met de beelden en een verklaring.

Trentin wint!

Matteo Trentin boekt de derde etappezege in de Tour uit zijn loopbaan. En de vierde voor Mitchelton-Scott in deze Tour. Een fraaie zege in Gap. Asgreen wordt tweede, Van Avermaet derde, Mollema vierde.

Bekijk hoe Trentin solo aankomt in Gap en zijn derde ritzege boekt

1 km - Bijna!

Hij is er bijna. Matteo Trentin gaat deze etappe winnen!

5 km - Trentin houdt stand

Asgreen doet zijn best, maar hij komt niet dichterbij.

Trentin heeft nog altijd 30 seconden voorsprong op de Deen, 40 seconden op Périchon en 48 seconden op de groep-Mollema.

En 18 minuten op het peloton.

Matteo Trentin solo onderweg naar de finish

9 km - Trentin boven, Asgreen komt

Asgreen is weggereden uit de achtervolgende groep en passeert en passant ook Périchon.

De Deen rijdt op 30 seconden van Trentin, die inmiddels aan de afdaling is begonnen.

10 km - Bijna boven

Trentin nadert de top, met 27 seconden voorsprong op Périchon.

Mollema & co zijn weer aangesloten bij de groep-Van Avermaet, op zo'n 40 seconden van Trentin.

11 km - Sterke Trentin

Trentin oogt ijzersterk tijdens het laatste klimmetje van de dag naar La Sentille.

De Italiaan heeft een kleine halve minuut voorsprong op Van Avermaet, Asgreen, Oss, Skujins en Izagirre.

Daarachter rijdt nog de groep met Mollema.

14 km - Daar gaat Trentin

Daar gaat Trentin weer! De Italiaan maakt vandaag een ijzersterke indruk. Hij laat Van Avermaet, Asgreen, Oss, Skujins en Izagirre achter zich. De anderen waren sowieso al afgehaakt.

Maar Périchon is er natuurlijk ook nog, hij rijdt in zijn eentje achter Trentin aan.

19 km - Tien man

Tien man aan kop: Oss, Asgreen, Izagirre, Scully, Trentin, Van Avermaet, Laengen, Skujins, Périchon en King.

De rest van de voormalige kopgroep, onder wie Mollema, rijdt op een halve minuut.

Het peloton volgt op 17 minuten. Nog even en we gaan weer klimmen.

Het profiel van de zeventiende Touretappe

24 km - Bakkeleien

Het bakkeleien duurt voort. Gougeard kan de kopgroep niet meer volgen na aanvallen van Trentin en Van Avermaet. Politt probeert ondertussen van de tweede naar de eerste groep te komen.

De kopgroep: Oss, Asgreen, Izagirre, Scully, Trentin, Van Avermaet, Laengen, Skujins, Périchon en King.

26 km - Een gat

Na een nieuwe aanval is de kopgroep in tweeën gebroken. Elf man zijn weg: Oss, Asgreen, Gougeard, Izagirre, Scully, Trentin, Van Avermaet, Laengen, Skujins, Périchon en King.

Mollema, die nog zat uit te puffen van zijn eerdere vluchtpoging, heeft helaas de slag gemist. Het gat is 24 seconden.

31 km - Kussens opschudden

Ook Politt en Keukeleire komen niet weg uit de kopgroep. Maar de kussens zijn opgeschud voor de slotfase. Het blijft onrustig vooraan, met ruim een kwartier voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

Het profiel van de zeventiende Touretappe

De kwis die niet te googelen is

Voordat het geweld in de koers echt losbarst, eerst nog even luisteren naar de kwis die niet te googelen. Wat heeft Cindy Pieterse vandaag voor ons in petto?

De vraag luidt: welk getal krijg je als je de klasseringen van deze etappe van Thomas en Pinot bij elkaar optelt? Als Thomas 10de wordt en Pinot 30ste, is het antwoord dus 40.

Mail je antwoord tot 10 kilometer voor de streep naar kwis@nos.nl. Zet het antwoord in het onderwerp. Naam, adres en shirtmaat graag in de mail. Uit alle goede inzendingen trekt de negenkoppige jury één winnaar. Deze wordt bekendgemaakt via Radio Tour de France en hij of zij krijgt natuurlijk ook persoonlijk bericht.

35 km - Daar gaat Politt

De poging van Mollema slaagt niet. Hij krijgt even een paar renners mee, maar een echt gat wordt niet geslagen. Even later doet Katusha-Duitser Politt een poging.

37 km - Daar gaat Mollema!

We zeiden het al: daar gaat ineens Bauke Mollema! Op een Zoetemelk-achtige manier probeert hij bij de rest weg te rijden.

40 km - Bakkeleien en pokeren

Het bakkeleien en het pokeren gaat beginnen in de kopgroep. Een van de 33 renners in deze groep gaat straks de etappe winnen. Maar wie?

De groep met o.a. Mollema heeft een klein kwartier voorsprong op het peloton.

60 km - Droog

Na de verfrissende wolkbreuk is het nu weer nagenoeg droog in de Tour. Nu de regenwolken zijn opgetrokken, is de situatie nog hetzelfde. De kopgroep van 33, onder wie Mollema, heeft 14 minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

Het profiel van de zeventiende Touretappe

Chapeau voor Lance

Wat in 1999 nog betiteld wordt als "onzinkritiek" blijkt later de voorbode van de ondergang van Lance Armstrong. Verslaggever Steven Dalebout kijkt in zijn prachtige podcast over de Tour van 1999 met een frisse blik naar zijn eerste eindzege in de Tour.

Luister naar aflevering 19.

Mind the Gap

Eén renner uit de kopgroep won al eens eerder een Touretappe naar Gap: Rui Costa kwam in 2016 solo over de finish.

Twee Nederlanders waren ooit de sterkste in Gap. Jelle Nijdam won in 1989, Wout Wagtmans in 1953.

Herman van der Zandt vertelt over de historie van Pont du Gard en Gap in de Tour.

De Tourgeschiedenis van Pont du Gard en Gap: Wagtmans wint in 1953

84 km - Wolkbreuk

Een verfrissend moment in de Tour: de renners krijgen bij de tropische temperaturen ineens te maken met een onvervalste wolkbreuk.

De voorsprong van de groep-Mollema is ondertussen opgelopen tot ruim 12 minuten.

De kopgroep krijgt een verfrissende wolkbreuk over zich heen

92 km - Boven

Het eerste klimmetje van de dag is achter de rug: de Côte de la Rochette-du-Buis van de vierde categorie. Van Gendt was als eerste boven van de kopgroep van 33 en krijgt daarvoor één bergpuntje.

De kopgroep: Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

100 km - 10-minutenbarrière

De kopgroep is door de 10-minutenbarrière gebroken en heeft nu 10.20 voorsprong op het peloton.

De Belg Meurisse staat van de 33 koplopers het beste in het klassement: hij is 19de op 28.25.

Het profiel van de zeventiende Touretappe

Froome op de fiets

Wie zullen we daar hebben? Chris Froome, die we nu liever in de hitte door Frankrijk hadden zien ploeteren, zit weer op de fiets. Weliswaar nog maar met één been, maar het is een begin.

De viervoudige Tourwinnaar kwam in juni zwaar ten val tijdens het Critérium du Dauphiné. De 34-jarige Froome liep breuken op in dijbeen, heup, elleboog, ribben en een nekwervel door zijn crash met 55 kilometer per uur in een afdaling.

Matthews: 'Een plan? Geen idee, we verzinnen wel iets'

Sunweb-renner Michael Matthews wist voor de start van de zeventiende etappe nog niet echt goed hoe hij het zou aanpakken. "Ik heb geen idee. We verzinnen ter plekke wel iets. Wielrennen is sowieso te strak geregisseerd."

Matthews: 'Een plan? Geen idee, we verzinnen wel iets'

113 km - Overzichtelijk

We zitten in een overzichtelijke fase van de etappe. De kopgroep van 33 renners, onder wie Mollema, rijdt 8,5 minuut voor het peloton.

De kopgroep: Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

135 km - Tussensprint

De kopgroep heeft de tussensprint in Vaison-la-Romaine achter de rug. Pasqualon gaat als eerste over de streep, voor De Gendt en Stuyven. Het peloton volgt op ruim 6 minuten.

Uitslag tussensprint

1 Pasqualon 20 punten
2 De Gendt 17
3 Stuyven 15
4 Van Avermaet 13
5 King 11
6 Schär 10
7 Clarke 9
8 Perichon 8
9 Politt 7
10 Fraile 6

Visbeek hoopte op Matthews in de kopgroep

Sunweb-ploegleider Aike Visbeek hoopte dat Michael Matthews in de zeventiende etappe in de kopgroep zou zitten. Maar dat is niet gebeurd. Wel Nicolas Roche is namens Sunweb present.

Visbeek legde voor de start verder nog eens uit waarom Cees Bol is afgestapt. "Hij is een groot talent waar we veel plezier van kunnen hebben. Die willen we niet opbranden in zijn eerste Tour de France. Hij snapt het, maar hij vindt het wel moeilijk."

Visbeek hoopt op Matthews in de kopgroep

143 km - Bijna 5 minuten

Het peloton, en dan met name Total Energie Direct dat de slag had gemist, vindt het nu wel prima. De kopgroep van Mollema en zijn 32 vrienden bouwen hun voorsprong uit naar een kleine 5 minuten.

Maassen blij met aanpassing tijdslimiet

Jumbo-Visma-ploegleider Frans Maassen maakte zich een beetje zorgen over de tijdslimiet in de zeventiende etappe, maar dat is na overleg met de UCI geregeld. Maassen vreesde dat een eventuele grote kopgroep met een kwartier voorsprong op het peloton, problemen met de tijdslimiet zou opleveren voor achterblijvers. "Dylan en co", zoals Maassen aan de sprinters refereert.

Maar de jury heeft besloten dat de tijdslimiet nu geldt vanaf het peloton, en niet vanaf de winnaar. "Dan is er geen probleem", aldus Maassen, die voor de start al aankondigde dat Jumbo-Visma niet met de ontsnapping mee zal gaan. En dat is ook inderdaad niet gebeurd.

Maassen blij met aanpassing tijdslimiet

161 km - Boven de twee minuten

De grote kopgroep met Mollema werkt goed samen en gaat het voorlopig redden. Ruim twee minuten is de voorsprong van de 33 man op het peloton.

De kopgroep: Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

Het profiel van de zeventiende Touretappe

174 km - Boven de minuut

Langzaam maar zeker loopt de voorsprong van de grote kopgroep op. Het is nu iets meer dan een minuut voor Mollema en zijn 32 kompanen.

179 km - De namen

De groep van 33 werkt hard, maar de voorsprong blijft rond de 45 seconden hangen. Cort Nielsen is met een lekke band uit de kopgroep weggevallen.

Wie zijn het?

Mollema, Oss, Pöstlberger, Asgreen, Gougeard, Teuns, Oliveira, Fraile, Gorka I., Clarke, Scully, Juul Jensen, Trentin, Van Avermaet, Schär, Bystrom, Costa, Henao, Laengen, Skujins, Stuyven, Roche, Berhane, Herrada, Perez, Perichon, De Gendt, Keukeleire, Politt, Meurisse, Pasqualon, Boasson Hagen en King.

Wie zijn er niet?

De ploegen Ineos, Groupama, Jumbo, Direct Energie en Arkea hebben geen mannetje mee.

185 km - Mollema van de partij

Bauke Mollema zit in de grote kopgroep, zo zien we. Ook Van Avermaet, De Gendt en Rui Costa zijn van de partij. De 33 vluchters hebben 40 seconden voorsprong.

De renners zijn onderweg in de zeventiende etappe

190 km - Grote groep

De Gendt probeerde het als eerste, inmiddels is er een flinke groep weg met ruim 30 renners. We gaan zo even kijken wie precies allemaal. De voorsprong is vooralsnog een kleine halve minuut.

Wellens wil bolletjestrui niet kwijtraken

Tim Wellens wil zijn bolletjestrui niet kwijtraken. "Ik zou hem graag houden, maar dat hangt van morgen af. Dat wordt een belangrijke dag. De kans is groter dat ik hem dan kwijtraak."

De Belg gedijt over het algemeen veel beter in de kou dan in de warmte. Maar dit jaar gaat de hitte hem een stuk beter af. Dat komt door een tripje naar Dubai, waar hij over vertelt in zijn gesprek met verslaggever Han Kock.

Wellens wil bolletjestrui houden: 'Maar kans is groter dat ik hem verlies'

START!

Er is gewapperd met de vlag, de zeventiende etappe van de Tour de France is officieel begonnen.

Vanaf 14.15 uur live op NPO 1 en de livestream en vanaf 14.00 uur live te beluisteren bij Radio Tour de France.

Van Avermaet: 'Rustig blijven en in de ontsnapping zitten'

De Belgische renner Greg Van Avermaet kent tot nu toe, naar eigen zeggen, een "redelijke Tour". Hij heeft snode plannen voor de zeventiende etappe van de Tour de France.

Van Avermaet: 'Rustig blijven en in de ontsnapping zitten'

Onderweg

Het peloton is vertrokken voor het officieuze opwarmgedeelte van de zeventiende etappe, bij een temperatuur van 36 graden.

Straks volgt de officiële start.

Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour de France

Tankink ziet Kruijswijk de Tour winnen

Oud-renner Bram Tankink is vandaag op bezoek in de Tour. "Om de renners een beetje aan te moedigen in dit warme weer. En ze een hart onder de riem te steken, dat het allemaal niet zo erg is", zei Tankink tegen verslaggever Steven Dalebout. Want al dat gepraat over de hitte, dat is aan Tankink eigenlijk niet besteed.

Voor Tankink is Steven Kruijswijk de grote favoriet voor de Tourzege. "Dat heb ik voor de Tour al gezegd. Hij is de meest constante renner. Hij moet niet gaan aanvallen, maar gewoon wachten op een zwak moment van de anderen. Dan kan hij ver komen."

Voor het succes van Jumbo-Visma heeft Tankink ook een verklaring: "Ik heb altijd al het idee gehad: als ik stop, gaat het echt lopen."

Daar is Steven!

Steven Kruijswijk (r) komt aan bij de Pont du Gard

Het weer in Vers-Pont-du-Gard

Het ging gisteren veel over de hitte in Frankrijk. Nou, daar kunnen we vandaag gerust mee doorgaan. Bij de Pont du Gard is het momenteel 34 graden en het kwik zou vanmiddag weleens de 39 kunnen halen. Dat is zelfs warmer dan in Nederland!

Het mysterie van het onzichtbare Duitse sprintkanon

Hij is met elf Tourzeges, vier ritten in de Vuelta en zeven overwinningen in de Giro een fenomeen: André Greipel. Het 37-jarige Duitse sprintkanon is echter op zijn retour, blijkt dit jaar in Frankrijk.

Met twee twaalfde plaatsen als beste resultaat is het vooralsnog armoe troef in het kamp-Greipel. De renner van het kleine Arkéa Samsic is de prof met de meeste zeges in het huidige Tourpeloton (156), maar een nieuw dagsucces lijkt er tijdens of voor de finish in Parijs niet meer in te zitten.

André Greipel

Waarheen leidt de weg?

Het Tourpeloton koerst in de zeventiende rit naar de Alpen, maar de zware ritten in het hooggebergte volgen pas op donderdag, vrijdag en zaterdag.

De etappe over 200 kilometer van Pont du Gard naar Gap telt maar twee klimmetjes: een van de vierde categorie en een van de derde. Of het een sprintersbal wordt, is echter de vraag, ook al omdat de laatste klim op 8,5 kilometer van de meet ligt.

Ook de Tourhistorie vermeldt zelden een sprinter als winnaar in Gap. Erik Zabel was in 1996 de laatste. Sindsdien bleven bij zes aankomsten in die stad steeds een of meer vluchters weg. Gap begroette twee keer een Nederlandse winnaar: Wout Wagtmans (1953) en Jelle Nijdam (1989).

Het profiel van de zeventiende Touretappe

Het algemeen klassement

Jakob Fuglsang viel gisteren, viel uit de Tour en dus ook uit de top-10 van het algemeen klassement.

De dag van gisteren

Caleb Ewan won op een tropische dinsdag de voorlaatste sprintetappe in de Tour de France. De renner van Lotto-Soudal, die eerder al de elfde rit op zijn naam had geschreven, bleef in de massasprint in het Zuid-Franse Nîmes Elia Viviani en Dylan Groenewegen voor.

Zestiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

De Tour vandaag bij de NOS

Vanaf 14.15 uur is de zeventiende etappe van de Tour de France live te volgen op NPO 1, via de NOS-app en op NOS.nl.

Radio Tour de France komt vanaf 14.00 uur weer live vanuit het Tourcafé in Beeld en Geluid in Hilversum. Komt allen! Of luister gewoon naar NPO Radio 1.

Dione de Graaff zit vanaf 22.10 uur klaar in Château de Picomtal in Crots, een plek onder de zon met altijd iemand in de buurt met wie ze praten kon. Vanavond zijn dat René Froger, Laurens ten Dam en Annemiek van Vleuten. Herman van der Zandt is opnieuw ergens op locatie.

Bienvenue du Pont du Gard!

Welkom vanaf de Pont du Gard, het beroemde Romeinse aquaduct waar rond 12.40 uur de zeventiende etappe van de Tour de France van start gaat. Een heuvelachtige rit over 200 kilometer naar Gap. Een wellicht smakelijk aperitiefje voor het Alpenmenu van drie gangen dat vanaf morgen wordt geserveerd.

Gisteren passeerde het peloton de Pont du Gard ook al tijdens de zestiende etappe