liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 8: De Gendt bekroont monstervlucht, Alaphilippe herovert geel

liveblog gesloten

Á demain

We houden ermee op in Saint-Étienne. Thomas De Gendt zal lekker slapen vannacht.

Morgen zijn we terug met ons liveblog van de 9de etappe van de Tour de France. De start is om 13.25 uur. En vanavond is er natuurlijk nog de Avondetappe, om 22.10 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Achtste etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

De dag van morgen: quatorze juillet

Op de Franse nationale feestdag quatorze juillet heeft de Fransman Julian Alaphilippe de eer om in het geel te rijden.

De meute rijdt naar Brioude, de geboorteplaats van Romain Bardet, kopman van AG2R. De rit over 170,5 kilometer is niet per se een kolfje naar de hand van de klimmer, maar is wel heuvelachtig met in de beginfase een pittige col.

Na de Mur d'Aurec (3,2 kilometer à 11 procent) zijn er nog 130 kilometer af te leggen en zelden is er sprake van vlakke wegen. Op de derde en laatste klim, net als zaterdag op 12 kilometer van de streep, zijn er weer 8,5 en 3 seconden aan bonus te verdienen.

De route van de negende etappe

Finishverslag op Radio Tour de France

Luister naar het finishverslag van de 8ste etappe met commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman.

De Gendt: 'Ik had wonderbenen vandaag'

De Gendt: 'Ik had wonderbenen vandaag'

Poels over valpartij Thomas: 'Er was wel een beetje paniek'

Poels over valpartij Thomas: 'Er was wel een beetje paniek'

Kruijswijk: 'Trek liet na om gele trui te verdedigen'

Steven Kruijswijk, de kopman van Jumbo-Visma, handhaafde zich in het peloton met favorieten in de zware 8ste etappe van de Tour. Hij vond dat Trek-Segafredo de gele trui van Giulio Ciccone niet goed had verdedigd. "Ze lieten na de gele trui te verdedigen. De gele trui met paar seconden afstaan is zonde."

Kruijswijk: 'Dit was een zware dag'

Terpstra: 'Het was zwaarder dan ik dacht'

Niki Terpstra zocht met Thomas De Gendt de aanval in de 8ste etappe, maar kon het in tegenstelling tot de Belg niet volhouden. "Het was zwaarder dan ik dacht."

Terpstra: 'Het was zwaarder dan ik dacht'

Mollema: 'Deze etappe perfect voor Alaphilippe'

Bauke Mollema slaagde er met de Trek-ploeg niet in de gele trui van Giulio Ciccone te behouden. Ze konden de aanval van Julian Alaphilippe niet beantwoorden. "Deze etappes zijn perfect voor Alaphilippe. Hij is zo explosief. Dat zijn wij wat minder."

Ook was Mollema weer kritisch op de motoren, die in zijn ogen te dicht voor het peloton reden, een voordeel voor het peloton. Daarom was hij blij dat De Gendt uiteindelijk toch won. "Een knap staaltje."

Mollema: 'Sterk staaltje van De Gendt'

Bergklassement: De Gendt dicht bij Wellens

De Gendt kwam als eerste boven op alle zeven cols van de dag en kwam daarmee dicht bij Lotto-Soudal-ploeggenoot Tim Wellens in het bergklassement. Hij voegde 29 punten toe en kwam op een totaal van 37 punten. Wellens leidt met 43 punten.

Bergklassement na etappe 8

Algemeen klassement

En de gevolgen voor het klassement. Julian Alaphilippe is terug aan kop van het klassement en rijdt morgen op de Franse feestdag 14 juli in de gele trui. Dylan Teuns valt weg uit de top-10, waardoor Steven Kruijswijk naar de 7de plaats stijgt.

Algemeen klassement na etappe 8

Uitslag

De uitslag van de 8ste etappe. Thomas De Gendt de man van de dag. Michael Matthews wint de sprint van het uitgedunde peloton.

Uitslag etappe 8

Het verslag

Wielrenner Thomas De Gendt heeft zaterdag op majestueuze wijze de achtste rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Na maar liefst zeven beklimmingen, waarvan vijf van de tweede categorie, kwam de Belg als eerste binnen in Saint-Étienne.

Kijk hoe De Gendt na indrukwekkende rit solo zijn tweede etappezege boekt

0 km - Rit voor De Gendt, geel voor Alaphilippe

De Gendt houdt stand en Alaphilippe herovert de gele trui!

Thomas De Gendt passeert de meet als eerste

1 km - Bijna

Alaphilippe en Pinot komen nog dicht bij De Gendt. De groep van geletruidrager Ciccone lijkt te ver weg.

3 km - Bloedstollende finale

De strijd om het geel en de rit. De Gendt leidt nog, Alaphilippe en Pinot op meer dan 30 seconden. Daar weer achter de groep met geletruidrager Ciccone.

7 km - Alaphilippe en Pinot jagen op De Gendt

Alaphilippe en Pinot samen in de achtervolging op De Gendt. Het verschil tussen de Belg en de twee Fransen is 12 seconden. Wie pakt de ritzege en wie pakt het geel? Wat een etappe!

12 km - Doorkomst Côte de la Jaillère

Thomas De Gendt ook als eerste door op de zevende col van de dag. Julian Alaphilippe nu als de nummer twee. Gaat De Gendt het halen?

13 km - De Gendt alleen verder

Thomas De Gendt laat medevluchter De Marchi achter zich en gaat solo. Geraint Thomas vindt weer aansluiting bij het peloton, terwijl NIbali lost.

15 km - Thomas valt

Thomas komt ten val. Zijn fiets breekt. De kopman van Ineos gaat verder op de fiets van ploeggenoot Michal Kwiatkowski.

Thomas valt op weg naar Saint-Étienne

Het Sorbiers van Kivilev

We rijden door Sorbiers en Astana rijdt veel op kop. Wat wil de ploeg uit Kazachstan? Een eerbetoon voor Andrej Kivilev? Kivilev woonde in Sorbiers.

Op 11 maart 2003, tijdens de tweede etappe van de rittenkoers Parijs-Nice, kwam Kivilev met Volker Ordowski en ploeggenoot Marek Rutkiewicz ten val in Saint Chamond. Kivilev had een schedelbasisfractuur en twee gebroken ribben en raakte in coma. De volgende dag overleed hij in het ziekenhuis van Saint-Étienne aan zijn verwondingen.

Vanavond in NOS Langs de Lijn (21.00-23.00) een reportage van NOS-verslaggever Corné Hendriks.

30 km - Indrukwekkend

De Gendt en De Marchi houden nog steeds stand in deze slopende rit. Al vanaf de start op de vlucht. Indrukwekkend. De Côte de la Jaillère is de enige klim die nog rest. Voorsprong: twee minuten.

Terpstra staat stil

Niki Terpstra moet zijn inspanningen bekopen. Hij staat bijna stil achter het peloton.

Niki Terpstra

Van der Breggen vecht zich naar ritzege Giro Rosa, Van Vleuten behoudt het roze

In de Giro Rosa heeft Anna van der Breggen de negende etappe gewonnen. Ze klopte landgenote en rozetruidraagster Annemiek van Vleuten in een sprint bergop. Van Vleuten behield wel zonder problemen de roze leiderstrui.

Anna van der Breggen in de Giro Rosa

40 km - Voorsprong koplopers onder drie minuten

Terwijl Sagan aan de staart bungelt maakt Astana tempo aan kop van het peloton. Het verschil met koplopers De Gendt en De Marchi loopt wat terug naar 2.46. Gaan ze het halen is de vraag. De samenwerking is goed.

Tempo door Astana

48 km - Terpstra en King gegrepen

Terpstra en King worden ingerekend door het peloton. De twee vooraan gaan nog wel lekker door. De Gendt en De Marchi hebben 3.34 voorsprong op het peloton.

51 km - Doorkomst

Voor de zesde keer vandaag komt De Gendt als eerste boven. Op de Côte d'Aveize (2de categeorie) komt hij door voor Alessandro De Marchi.

Alessandro De Marchi en Thomas de Gendt

54 km - Terpstra kan ritzege vergeten

Terpstra gaat de rit niet meer winnen. Met King heeft hij nu al twee minuten achterstand op De Marchi en De Gendt. Het peloton heeft zo'n vier minuten achterstand. Sagan bungelt aan de start van het peloton. Eraan en eraf. Het is de vraag of de groenetruidrager sterk genoeg is om vandaag te winnen.

Etappe 8 met 54 km te gaan

58 km - Even opletten

De Marchi rijdt rechtdoor bij een bocht! Het gaat net goed, maar De Gendt rijdt gewoon door. De Marchi komt er dan toch weer bij. Weer gewoon twee koplopers dus.

Klik op de tweet om de video te bekijken

67 km - Terpstra op achterstand

Terpstra en King moeten lossen op de Croix de la Part en passeren de top op 23 seconden van De Gendt en De Marchi. Lukt het ze nog om in de afdaling aan te haken?

Terpstra en De Gendt wonnen al in Saint-Étienne

Twee van de vier koplopers weten wat het is om te winnen in Saint-Étienne. Niki Terpstra deed dat tien jaar geleden in de derde etappe van het Critérium du Dauphiné. De Gendt won twee jaar geleden de eerste etappe van dezelfde koers.

Niki Terpstra

85 km - Voorsprong loopt weer iets op

De voorsprong van de koplopers (Terpstra, De Gendt, King, De Marchi) loopt weer iets op. Het verschil met het peloton is nu 3.21. Nog drie cols voor de wielen.

Kaart etappe 8 op 85 km

De kwis die niet te googelen is

Tijd voor Cindy Pieterse met de 'kwist die niet te googelen is' uit Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip wielershirt.

De vraag van vandaag luidt: op welke plek eindigt Dylan van Baarle deze etappe? Mail je antwoord naar kwis@nos.nl, tot 10 kilometer voor de finish.

Zet het antwoord in het onderwerp en in de mail graag naam, adres en gewenste shirtmaat. Uit alle goede inzendingen kiest de negenkoppige jury een winnaar. Deze wordt alleen via Radio Tour de France bekend gemaakt. En de winnaar krijgt natuurlijk persoonlijk bericht!

103 km - Doorkomst Côte d'Affoux

Thomas De Gendt passeert ook de vierde klim van de dag als eerste, de Côte d'Affoux (3), voor Ben King. De voorsprong van de vier koplopers is inmiddels teruggelopen naar net onder de drie minuten.

Mollema: 'Alaphilippe mag het proberen'

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) is van plan om de gele trui dit weekend te heroveren op Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Het verschil is nu zes seconden. Door de acht bonificatieseconden op de afsluitende col, de Côte de la Jaillère, te pakken, kan hij al het geel pakken.

"Alaphilippe mag het proberen", zegt Bauke Mollema van Trek. "Wij hebben een sterke ploeg. Hopelijk kunnen we de boel bij elkaar houden op de slotklim."

107 km - Lekke band Thomas

Pech voor Geraint Thomas, kopman van Ineos. De Brit heeft een lekke band, maar kan weer terugkeren in het peloton.

Kittel is back...

Marcel Kittel

Wie maken de kunstwerken langs het parcours van de Tour de France?

We zien ze regelmatig voorbijkomen. Fraaie kunstwerken in de Franse weilanden langs het parcours langs de Tour de France.. Verslaggever Tom Lagerberg gaat op zoek naar de makers.

Wie maken de kunstwerken langs het parcours van de Tour de France?

115, 5 km - Zelfde doorkomst op derde klim

Het wordt eentonig. Ook bij de derde klim van de dag, de Col de la Croix Paquet (2de categorie) dezelfde volgorde van doorkomst: De Gendt, King, De Marchi, Terpstra. De Gendt vormt vandaag overigens geen bedreiging voor ploeggenoot Wellens, de drager van de bolletjestrui.

Herbert is jarig

NOS-commentator Herbert Dijkstra viert vandaag zijn 53ste verjaardag. Onze verslaggever Corné Hendriks laat de route van de jarige job zien naar de finish.

120 km - Voorsprong loopt terug

De voorsprong van de vier koplopers was 5 minuten, maar loopt terug. Het verschil is nu 3.38.

Schachmann: 'Sagan maakt goede kans te overleven en te winnen'

Niet voor niets laat Bora-Hansgrohe zich veelvuldig zien aan kop van het peloton. Maximilian Schachmann, ploeggenoot van Peter Sagan, legt uit waarom.

Schachmann: 'Sagan maakt goede kans te overleven en te winnen'

129 km - Zelfde volgorde

Op de Col de la Croix de Thel, de tweede beklimming van de dag, dezelfde doorkomst als op de eerste col. Thomas De Gendt voor Ben King, Alessandro De Marchi en Niki Terpstra.

Benoot: 'Ga proberen niet te veel na te denken'

Benoot: 'Ga proberen niet te veel na te denken'

140 km - Burghardt zwoegt

Marcus Burghardt doet namens Bora (van Sagan) veel werk op Col de la Croix Montmain en leidt het peloton ook in de afdaling. De voorsprong van de vier koplopers is 4.45.

149 km - Doorkomst Col de la Croix Montmain

Thomas De Gendt komt als eerste boven op de eerste col van de dag, de Col de la Croix Montmain. Ben King, Alessandro De Marchi en Niki Terpstra volgen.

149 km - Virus bij Cofidis

Het gaat niet lekker met de Cofidis-ploeg. Er heerst een virus in de ploeg. Nicolas Edet stapte donderdag al ziek af en nu moet Christophe Laporte vroeg lossen. Ook hij is ziek.

155 km - Eerste klim op komst

De vier koplopers naderen de eerste beklimming van de dag, de Col de la Croix Montmain, van 2de categorie. Het verschil met het peloton is 5 minuten.

167 km - Terpstra wint tussensprint

Terpstra is de snelste bij de tussensprint in Cercié-en-Beaujolais. De Gendt, King en De Marchi volgen en Viviani wint de sprint van het peloton voor groenetruidrager Sagan.

Groenewegen en Teunissen: de succesvolste hotelkamer van de Tour

Dylan Groenewegen en Mike Teunissen wonnen niet alleen al een etappe in deze Tour de France, maar slapen ook nog eens bij elkaar op de kamer, de succesvolste hotelkamer van deze Tour.

Kijk hieronder het interview voor de start met de twee renners van Jumbo-Visma, van wie we vandaag niks hoeven te verwachten.

Groenewegen en Teunissen: de succesvolste hotelkamer van de Tour

178 km - De Marchi sluit aan

Alessandro De Marchi voegt zich bij de drie koplopers. Een knap staaltje van de Italiaan van CCC.

De vier koplopers in etappe 8

181 km - Trio vooraan rijdt weg

De voorsprong van de drie koplopers Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Niki Terpstra (Total-Direct Energie) en Ben King (Dimension Data) loopt snel op richting de vier minuten. Alessandro De Marchi (CCC) probeert er nog bij te komen.

Mads Würtz Schmidt (Katuscha-Alpecin) kwam ook dichtbij, maar staakte zijn poging nog aan te hakken.

Kelderman wil aanvallen

Wilco Kelderman van Sunweb zit er vooralsnog niet bij, maar heeft wel plannen vandaag, zo laat hij weten voor de start. "Het hele peloton wil meezitten, dus het wordt een heel gevecht."

196 km - De Gendt en Terpstra weg

Thomas De Gendt is niet voor het eerst de eerste aanvaller van de dag. Ben King en Niki Terpstra doen ook mee.

Niki Terpstra mee in de aanval

200 km - Départ réel!

Tour-directeur Christian Prudhomme zwaait met de vlag. Départ réel! De renners zijn los voor de 8ste etappe.

Van Garderen niet van start

Tejay van Garderen is niet meer van start gegaan. De Amerikaan van Education First brak bij een val in de 7de etappe zijn linkerhand. Bij de val, kort na de start in Belfort, was ook Mike Teunissen van Jumbo-Visma betrokken.

De nummer vijf van het eindklassement in 2012 en 2014 wist de lange rit met een pijnlijke hand en geschaafd gezicht te voltooien, maar nadat er foto's waren gemaakt, werd zijn hand gespalkt. Daarmee kan Van Garderen niet meer goed sturen.

Départ fictif

De renners zijn vertrokken in Mâcon voor het 'Départ fictif' van de 8ste etappe. De echte start is over 20 minuten.

Het profiel van de achtste Touretappe

Steven de Jongh: 'Ciccone heeft niks te vrezen'

Ploegleider Steven de Jongh van Trek heeft goede hoop dat zijn Giulio Ciccone de gele trui kan behouden, ondanks dat Julian Alephilippe zijn zinnen heeft gezet op herovering van het tricot. "Hij is een klimmertje en het is een rit voor de klimmers. Hij heeft niks te vrezen."

Steven de Jongh: 'Ciccone heeft niks te vrezen'

Maassen: 'Aardig onderweg....'

Drie etappes won Jumbo-Visma al in deze Tour. "Doel was een rit te winnen en een aardig klassement met Steven Kruijswijk", zegt ploegleider Frans Maassen voor de start van de 8ste etappe. "We zijn aardig onderweg..."

Luister hieronder naar het hele interview met Maassen.

Steven Dalebout met Frans Maassen

Klassement

Houdt Giulio Ciccone vandaag zijn gele trui? Julian Alaphilippe doet ongetwijfeld een poging om het geel te heroveren. De achterstand van de Fransman is slechts zes seconden.

De toptien van het algemeen klassement na rit 7 van de Tour de France

Analist Bos in extase bij finish Groenewegen

NOS-analist Theo Bos kijkt op de finish naar de sprint van Dylan Groenewegen en leeft uitbundig mee.

Kijk hieronder maar.

Analist Bos in extase bij finish Groenewegen

Nelissen analyseert sprint Groenewegen: 'Wachten, wachten, wachten en aangaan'

Nelissen analyseert sprint Groenewegen: 'Wachten, wachten, wachten en aangaan'

Groenewegen kijkt terug: 'Monsters en bulldozers rammen op kop en zetten mij goed af'

Dylan Groenewegen blikt in een uitgebreid interview voor de Avondetappe terug op zijn vierde ritzege in de Tour. "Dit was een overwinning met een verhaal. Dat is misschien nog wel mooier."

Groenewegen kijkt terug: 'Monsters en bulldozers rammen op kop en zetten mij goed af'

Succes Jumbo-Visma: 'Groot deel van de ploeg werkt hier al jaren hard aan'

In de eerste etappe verraste Mike Teunissen vriend en vijand met de zege en de gele trui, een dag later zette Jumbo-Visma de kroon op het werk door ook de ploegentijdrit te winnen en in de zevende etappe op vrijdag zorgde Dylan Groenewegen voor de kers op de taart

"Het kan echt niet op. Dit is ongekend." Met een lach van oor tot oor beschrijft Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge de in de positieve zin knotsgekke Tourweek die zijn wielerploeg doormaakt.

Directeur Plugge: 'Dylan gaat door roeien en ruiten'

Zingende renners

Genoeg (oud-)renners die een plaat opnamen. Presentator Herman van der Zandt geniet ervan tijdens zijn tocht door Frankrijk.

Dag van morgen: 'muzikale-renner-toptien' begeleidt Herman door Frankrijk

De dag van gisteren: Herstelde Groenewegen sprint naar vierde ritzege in Tour

Dylan Groenewegen won vrijdag de 7de etappe van de Tour. Hij bleef in de massasprint van de langste Touretappe Caleb Ewan en Peter Sagan voor in Chalon-sur-Saône.

Groenewegen boekte dit jaar al tien overwinningen, geen enkele andere sprinter kwam daarbij in de buurt. Het maakte hem de grote favoriet voor de eerste etappe, maar daarin kwam hij niet aan sprinten toe. Op anderhalve kilometer van de finish ging hij in het gedrang onderuit.

Zevende etappe Tour met ritwinst Groenewegen: bekijk hier de samenvatting

Zeven beklimmingen en 4.000 hoogtemeters

Vandaag is een zogeheten overgangsetappe van 200 kilometer met maar liefst zeven beklimmingen, waarvan vijf van de tweede categorie. In totaal bijna 4.000 hoogtemeters. De hele dag bergop, bergaf dus.

Er zitten enkele venijnige pukkels tussen, zoals de Col de la Croix de Thel (4,1 km à 8,1 procent) en de Col de la Croix Paquet (2,1 km à 9,7 procent). En op zo'n 10 kilometer van de meet wacht nog de Côte de la Jaillère (1,9 km à 7,9 procent), waar bovenop tevens acht bonificatieseconden te verdienen zijn.

"Ik heb de route in het vliegtuig bekeken en verwacht dat Julian Alaphilippe een poging zal doen om de gele trui te heroveren", zegt Henk Lubberding.

Het profiel van de achtste Touretappe

De Tour van vandaag bij de NOS

Vanaf 14.10 uur is de pittige heuvelrit te volgen op NPO 1, via de NOS-app en op NOS.nl. Radio Tour de France is er zoals gebruikelijk vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

In de Avondetappe ontvangt Dione de Graaff om 22.10 uur in Frankrijk Karin Lambrechtse, Thijs Zonneveld en Theo Bos. Herman van der Zandt spreekt betrokkenen op locatie.

Bienvenue de Mâcon

Welkom vanuit Mâcon, waar om 12,25 uur de 8ste etappe van de Tour de France van start gaat. Dylan Groenewegen zal na zijn ritzege op vrijdag met een uiterst gelukkig gevoel aan de start staan. Het peloton krijgt vandaag maar liefst zeven beklimmingen voor de wielen, waarvan vijf van de tweede categorie.

Mâcon is een stad van een kleine 40.000 inwoners in het oosten van Frankrijk aan de rivier de Saône. Het is de geboortestad van topvoetballer Antoine Griezmann.