liveblog
NOS WielrennenAangepast

Massasprint zonder topsprinters in Colmar: Sagan wint

liveblog gesloten

À demain!

We houden ermee op hier in Colmar, de parel van de Elzas. Morgen gaan we serieus de bergen in, en dan is dit liveblog er natuurlijk ook weer vanaf de start bij. Rond 13.25 uur zal er met de vlag worden gewapperd.

Maar om 22.10 uur gaan we in de Avondetappe op NPO 1 natuurlijk eerst nog even uitgebreid terugblikken op de etappe van vandaag. Te gast bij Dione de Graaff en Herman van der Zandt: oud-wielrenner Henk Lubberding, sportmarketeer Bob van Oosterhout en analyticus Danny Nelissen.

Reuters
De massasprint in Colmar in beeld: Peter Sagan is de sterkste

De dag van morgen

De favorieten voor de eindzege zullen in de zesde etappe waarschijnlijk flink aan de bak moeten. In de eerste bergrit over ruim 160 kilometer van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles krijgen de renners vier cols van de eerste categorie voor hun kiezen.

De finish ligt op La Planche des Belles Filles. Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru staan op het korte, maar zeer indrukwekkende rijtje eerdere winnaars.

NOS
Het profiel van de (zeer interessante) zesde Tour-etappe

'Beetje teleurgesteld, we hoopten op de overwinning'

De reactie van Wilco Kelderman (Sunweb) na de vijfde etappe in de Tour de France. Hij hoopte zijn ploeggenoot Michael Matthews richting de zege te kunnen rijden.

Kelderman: 'Beetje teleurgesteld, we hoopten op de overwinning'

Finishverslag op Radio Tour de France

Ook op Radio Tour de France won Peter Sagan de vijfde etappe. Luister naar het finishverslag met commentaar van de jarige Gio Lippens.

Sagan: 'Ik moest geduld hebben, maar nu is de overwinning er'

De reactie van Peter Sagan nadat hij de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam heeft gebracht.

Sagan: 'Ik moest geduld hebben, maar nu is de overwinning er'

Kruijswijk helpt Van Aert: 'Proberen ook als klimmers sprinttrein op te zetten'

De reactie van Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma na de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk.

Kruijswijk helpt Van Aert: 'Proberen ook als klimmers sprinttrein op te zetten'

Van Aert gooide wiel te vroeg naar voren: 'Sagan sprintte sterk'

De reactie van Wout van Aert van Jumbo-Visma na zijn tweede plaats in de vijfde Tour-etappe.

Van Aert gooide wiel te vroeg naar voren: 'Sagan sprintte sterk'

'Nu alleen medische doelen voor Dumoulin, geen sportieve'

Anko Boelens, teamarts van wielerploeg Sunweb, geeft een toelichting op de knieblessure van Tom Dumoulin, die voorlopig nog niet kan trainen, laat staan uitkomen in wedstrijden.

Teamarts Sunweb: 'Nu alleen medische doelen voor Dumoulin, geen sportieve'

Het algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement is na de vijfde etappe niet veel veranderd. Wel pakt Wout van Aert zes bonificatieseconden. Steven Kruijswijk blijft derde op 25 seconden.

NOS

De uitslag

De uitslag van de vijfde etappe van de Tour de France. Peter Sagan boekt zijn twaalfde ritzege in de Tour. Geletruidrager Julian Alaphilippe wordt tiende.

NOS

Sagan wint!

Peter Sagan gaat als eerste aan en laat het niet meer gaan: de groenetruidrager uit Slowakije wint de vijfde etappe!

Van Aert komt als tweede over de finish, Trentin is de nummer drie. Namens Nederland zaten Poels, Kelderman, Kruijswijk en Mollema in de eerste groep.

Lees het wedstrijdverslag.

1 km - Daar gaan we

Sagan in het groen, Matthews in het rood van Sunweb, de bekende namen zitten vooraan. Daar komt de massasprint!

2 km - Massasprint?

Het einde van Rui Costa is nabij. Hij wordt tot de orde geroepen door het peloton, dat zich opmaakt voor de massasprint.

5 km - Rui Costa in zicht

Rui Costa heeft 12 seconden voorsprong, maar het peloton blijft rustig en houdt de 32-jarige Portugees in het zicht.

6 km -Rui Costa?

Rui Costa doet een poging en pakt 10 seconden op het peloton. Het lijkt een mission impossible van de Portugees...

13 km - Grote namen aan kop

Grote namen als geletruidrager Alaphilippe en Sagan rijden aan kop van het peloton, dat finishplaats Colmar in zicht krijgt. Het heeft er alle schijn van dat we straks een massasprint zonder topsprinters gaan krijgen.

Alle echte sprinters zijn een tijdje geleden al gelost tijdens de laatste klimmetjes van de dag. Dus zou het een mooie dag kunnen worden voor Sagan, Matthews of Van Avermaet.

19 km - Meurisse als eerste boven

Wanty-Belg Meurisse is als eerste boven op de Côte des Cinq Chateaux. Twee punten.

Het peloton, waaruit alle topsprinters inmiddels zijn verdwenen, daalt nu af in de richting van finishplaats Colmar. Dat gebeurt vooralsnog in een opvallend gemoedelijk tempo.

21 km - Kelderman op kop

Kelderman voert, namens ploeggenoot Matthews, het peloton aan tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux.

Vrijwel alle sprinters hebben uit het peloton moeten lossen. Over 2 kilometer zijn we boven.

NOS
Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

24 km - Afscheid van Skujins

We kijken naar de laatste stuiptrekkingen van Skujins aan kop. Tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux is zijn voorsprong teruggelopen tot iets meer dan 10 seconden.

En dan.. beginnen we weer opnieuw met een enigszins uitgedund peloton. De grote groep wordt momenteel aangevoerd door Sunweb, dat met Matthews een potentiële ritwinnaar in de ploeg denkt te hebben.

34 km - Skujins als eerste boven

Koploper Skujins is als eerste boven op de Côte du Trois-Épis. Op gepaste achterstand volgt bolletjestruidrager Wellens als tweede.

Even later wordt zowel Wellens als Clarke opgenomen in het peloton. Alleen de Let is nu nog weg.

Het is nu afdalen geblazen voor we aan de laatste klim van de dag beginnen: de Côte des Cinq Chateaux.

NOS
Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

37 km - Let met snode plannen

Skujins heeft snode plannen en gaat er 2 kilometer voor de top ineens vandoor uit de kopgroep. Hij laat Wellens en Clarke voorlopig achter. En Clarke heeft vervolgens problemen om Wellens bij te houden. De kopgroep is helemaal uit elkaar gevallen.

Würtz is ondertussen opgeslokt door het enigszins uitgedunde peloton.

39 km - Klimmen geblazen

We zijn weer aan het klimmen geslagen. Het derde klimmetje van de dag, van de tweede categorie, voert naar Trois-Épis.

De koplopers Wellens, Clarke en Skujins hebben nog iets meer dan een minuut over van hun voorsprong. Würtz is uit de kopgroep verdwenen, hij kan niet volgen.

Voor mannen als Groenewegen, Teunissen, Terpstra, Viviani en Greipel is het allemaal een beetje te veel van het goede. Zij moeten lossen uit het peloton.

46 km - Pech voor Martin

Dan Martin heeft pech aan de fiets en loopt een minuutje achterstand op. De Ier wordt door ploegmakkers teruggereden naar het peloton.

Het gebeurt net op een moment dat het peloton een beetje vaart begint te maken. Renners als Groenewegen, Simon Yates en De Gendt hebben het moeilijk. De voorsprong van de vier koplopers loopt terug naar 1.30.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

NOS
Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

56 km - Gallopin duikt parasol in

Tony Gallopin, die deze Tour het asfalt al een paar keer heeft opgezocht, is ook vandaag weer een pechvogel. Hij rijdt tegen een omgewaaide parasol op. De schade valt mee.

De situatie blijft verder hetzelfde: vier man op kop met een kleine 2 minuten voorsprong.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

66 km - Geen verrassing

Geen verrassing: de bolletjestrui van Tim Wellens is als eerste boven op de Côte du Haut-Koeningsbourg. Dat betekent: vijf bergpuntjes in de tas voor de Belgische leider van het bergklassement.

Het peloton volgt op 1.40. Caleb Ewan, die toch bekendstaat als een prima klimmende sprinter, hangt achteraan de grote groep.

We gaan nu even afdalen.

Côte du Haut-Koeningsbourg

1 Tim Wellens 5 bergpunten
2 Toms Skujins 3
3 Simon Clarke 2
4 Mads Würtz 1

69 km - Het tweede klimmetje

We zijn bezig aan het tweede klimmetje van de dag: de Côte Haut-Koeningsbourg van de tweede categorie. Levert dat vuurwerk op?

Mwah, dat lijkt er niet op. De koplopers Wellens, Würtz, Clarke en Skujins rijden nog fier aan kop, met nog steeds ruim 2 minuten voorsprong.

NOS
Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

De kwis die niet te googelen is

Gelukkig hebben we Cindy Pieterse nog met 'de kwis die niet te googelen is' uit Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip wielershirt.

De vraag luidt: op welke plek eindigt vandaag de nummer 61 uit het klassement, Nairo Quintana? En die 61 is natuurlijk gekozen omdat Gio Lippens vandaag 61 jaar is geworden. Hoera!

Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish. Heel belangrijk voor de negenkoppige jury: zet het antwoord in het onderwerp. In de mail graag naam, adres en gewenste shirtmaat. Stuur je antwoord naar kwis@nos.nl.

88 km - Weinig nieuws

De kopgroep en het peloton zijn onderweg naar het tweede klimmetje van de dag, de Côte Kaut-Koeningsbourg van de tweede categorie.

Avontuurlijke rit of niet, verder gebeurt er nog niet zoveel in de koers. De koplopers Wellens, Würtz, Clarke en Skujins hebben iets meer dan 2 minuten voorsprong.

NOS
Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Wie wonnen er eerder een Touretappe in Colmar?

De vijfde etappe van vandaag eindigt in Colmar. Deze Franse plaats in de Vogezen was eerder al eens finishplaats. Een historisch overzichtje.

Wie wonnen er eerder een Touretappe in Colmar?