liveblog
NOS WielrennenAangepast

Massasprint zonder topsprinters in Colmar: Sagan wint

liveblog gesloten

À demain!

We houden ermee op hier in Colmar, de parel van de Elzas. Morgen gaan we serieus de bergen in, en dan is dit liveblog er natuurlijk ook weer vanaf de start bij. Rond 13.25 uur zal er met de vlag worden gewapperd.

Maar om 22.10 uur gaan we in de Avondetappe op NPO 1 natuurlijk eerst nog even uitgebreid terugblikken op de etappe van vandaag. Te gast bij Dione de Graaff en Herman van der Zandt: oud-wielrenner Henk Lubberding, sportmarketeer Bob van Oosterhout en analyticus Danny Nelissen.

De massasprint in Colmar in beeld: Peter Sagan is de sterkste

De dag van morgen

De favorieten voor de eindzege zullen in de zesde etappe waarschijnlijk flink aan de bak moeten. In de eerste bergrit over ruim 160 kilometer van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles krijgen de renners vier cols van de eerste categorie voor hun kiezen.

De finish ligt op La Planche des Belles Filles. Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru staan op het korte, maar zeer indrukwekkende rijtje eerdere winnaars.

Het profiel van de (zeer interessante) zesde Tour-etappe

'Beetje teleurgesteld, we hoopten op de overwinning'

De reactie van Wilco Kelderman (Sunweb) na de vijfde etappe in de Tour de France. Hij hoopte zijn ploeggenoot Michael Matthews richting de zege te kunnen rijden.

Kelderman: 'Beetje teleurgesteld, we hoopten op de overwinning'

Finishverslag op Radio Tour de France

Ook op Radio Tour de France won Peter Sagan de vijfde etappe. Luister naar het finishverslag met commentaar van de jarige Gio Lippens.

Sagan: 'Ik moest geduld hebben, maar nu is de overwinning er'

De reactie van Peter Sagan nadat hij de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam heeft gebracht.

Sagan: 'Ik moest geduld hebben, maar nu is de overwinning er'

Kruijswijk helpt Van Aert: 'Proberen ook als klimmers sprinttrein op te zetten'

De reactie van Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma na de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk.

Kruijswijk helpt Van Aert: 'Proberen ook als klimmers sprinttrein op te zetten'

Van Aert gooide wiel te vroeg naar voren: 'Sagan sprintte sterk'

De reactie van Wout van Aert van Jumbo-Visma na zijn tweede plaats in de vijfde Tour-etappe.

Van Aert gooide wiel te vroeg naar voren: 'Sagan sprintte sterk'

'Nu alleen medische doelen voor Dumoulin, geen sportieve'

Anko Boelens, teamarts van wielerploeg Sunweb, geeft een toelichting op de knieblessure van Tom Dumoulin, die voorlopig nog niet kan trainen, laat staan uitkomen in wedstrijden.

Teamarts Sunweb: 'Nu alleen medische doelen voor Dumoulin, geen sportieve'

Het algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement is na de vijfde etappe niet veel veranderd. Wel pakt Wout van Aert zes bonificatieseconden. Steven Kruijswijk blijft derde op 25 seconden.

De uitslag

De uitslag van de vijfde etappe van de Tour de France. Peter Sagan boekt zijn twaalfde ritzege in de Tour. Geletruidrager Julian Alaphilippe wordt tiende.

Sagan wint!

Peter Sagan gaat als eerste aan en laat het niet meer gaan: de groenetruidrager uit Slowakije wint de vijfde etappe!

Van Aert komt als tweede over de finish, Trentin is de nummer drie. Namens Nederland zaten Poels, Kelderman, Kruijswijk en Mollema in de eerste groep.

Lees het wedstrijdverslag.

1 km - Daar gaan we

Sagan in het groen, Matthews in het rood van Sunweb, de bekende namen zitten vooraan. Daar komt de massasprint!

2 km - Massasprint?

Het einde van Rui Costa is nabij. Hij wordt tot de orde geroepen door het peloton, dat zich opmaakt voor de massasprint.

5 km - Rui Costa in zicht

Rui Costa heeft 12 seconden voorsprong, maar het peloton blijft rustig en houdt de 32-jarige Portugees in het zicht.

6 km -Rui Costa?

Rui Costa doet een poging en pakt 10 seconden op het peloton. Het lijkt een mission impossible van de Portugees...

13 km - Grote namen aan kop

Grote namen als geletruidrager Alaphilippe en Sagan rijden aan kop van het peloton, dat finishplaats Colmar in zicht krijgt. Het heeft er alle schijn van dat we straks een massasprint zonder topsprinters gaan krijgen.

Alle echte sprinters zijn een tijdje geleden al gelost tijdens de laatste klimmetjes van de dag. Dus zou het een mooie dag kunnen worden voor Sagan, Matthews of Van Avermaet.

19 km - Meurisse als eerste boven

Wanty-Belg Meurisse is als eerste boven op de Côte des Cinq Chateaux. Twee punten.

Het peloton, waaruit alle topsprinters inmiddels zijn verdwenen, daalt nu af in de richting van finishplaats Colmar. Dat gebeurt vooralsnog in een opvallend gemoedelijk tempo.

21 km - Kelderman op kop

Kelderman voert, namens ploeggenoot Matthews, het peloton aan tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux.

Vrijwel alle sprinters hebben uit het peloton moeten lossen. Over 2 kilometer zijn we boven.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

24 km - Afscheid van Skujins

We kijken naar de laatste stuiptrekkingen van Skujins aan kop. Tijdens de beklimming van de Côte des Cinq Chateaux is zijn voorsprong teruggelopen tot iets meer dan 10 seconden.

En dan.. beginnen we weer opnieuw met een enigszins uitgedund peloton. De grote groep wordt momenteel aangevoerd door Sunweb, dat met Matthews een potentiële ritwinnaar in de ploeg denkt te hebben.

34 km - Skujins als eerste boven

Koploper Skujins is als eerste boven op de Côte du Trois-Épis. Op gepaste achterstand volgt bolletjestruidrager Wellens als tweede.

Even later wordt zowel Wellens als Clarke opgenomen in het peloton. Alleen de Let is nu nog weg.

Het is nu afdalen geblazen voor we aan de laatste klim van de dag beginnen: de Côte des Cinq Chateaux.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

37 km - Let met snode plannen

Skujins heeft snode plannen en gaat er 2 kilometer voor de top ineens vandoor uit de kopgroep. Hij laat Wellens en Clarke voorlopig achter. En Clarke heeft vervolgens problemen om Wellens bij te houden. De kopgroep is helemaal uit elkaar gevallen.

Würtz is ondertussen opgeslokt door het enigszins uitgedunde peloton.

39 km - Klimmen geblazen

We zijn weer aan het klimmen geslagen. Het derde klimmetje van de dag, van de tweede categorie, voert naar Trois-Épis.

De koplopers Wellens, Clarke en Skujins hebben nog iets meer dan een minuut over van hun voorsprong. Würtz is uit de kopgroep verdwenen, hij kan niet volgen.

Voor mannen als Groenewegen, Teunissen, Terpstra, Viviani en Greipel is het allemaal een beetje te veel van het goede. Zij moeten lossen uit het peloton.

46 km - Pech voor Martin

Dan Martin heeft pech aan de fiets en loopt een minuutje achterstand op. De Ier wordt door ploegmakkers teruggereden naar het peloton.

Het gebeurt net op een moment dat het peloton een beetje vaart begint te maken. Renners als Groenewegen, Simon Yates en De Gendt hebben het moeilijk. De voorsprong van de vier koplopers loopt terug naar 1.30.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

56 km - Gallopin duikt parasol in

Tony Gallopin, die deze Tour het asfalt al een paar keer heeft opgezocht, is ook vandaag weer een pechvogel. Hij rijdt tegen een omgewaaide parasol op. De schade valt mee.

De situatie blijft verder hetzelfde: vier man op kop met een kleine 2 minuten voorsprong.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

66 km - Geen verrassing

Geen verrassing: de bolletjestrui van Tim Wellens is als eerste boven op de Côte du Haut-Koeningsbourg. Dat betekent: vijf bergpuntjes in de tas voor de Belgische leider van het bergklassement.

Het peloton volgt op 1.40. Caleb Ewan, die toch bekendstaat als een prima klimmende sprinter, hangt achteraan de grote groep.

We gaan nu even afdalen.

Côte du Haut-Koeningsbourg

1 Tim Wellens 5 bergpunten
2 Toms Skujins 3
3 Simon Clarke 2
4 Mads Würtz 1

69 km - Het tweede klimmetje

We zijn bezig aan het tweede klimmetje van de dag: de Côte Haut-Koeningsbourg van de tweede categorie. Levert dat vuurwerk op?

Mwah, dat lijkt er niet op. De koplopers Wellens, Würtz, Clarke en Skujins rijden nog fier aan kop, met nog steeds ruim 2 minuten voorsprong.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

De kwis die niet te googelen is

Gelukkig hebben we Cindy Pieterse nog met 'de kwis die niet te googelen is' uit Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip wielershirt.

De vraag luidt: op welke plek eindigt vandaag de nummer 61 uit het klassement, Nairo Quintana? En die 61 is natuurlijk gekozen omdat Gio Lippens vandaag 61 jaar is geworden. Hoera!

Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish. Heel belangrijk voor de negenkoppige jury: zet het antwoord in het onderwerp. In de mail graag naam, adres en gewenste shirtmaat. Stuur je antwoord naar kwis@nos.nl.

88 km - Weinig nieuws

De kopgroep en het peloton zijn onderweg naar het tweede klimmetje van de dag, de Côte Kaut-Koeningsbourg van de tweede categorie.

Avontuurlijke rit of niet, verder gebeurt er nog niet zoveel in de koers. De koplopers Wellens, Würtz, Clarke en Skujins hebben iets meer dan 2 minuten voorsprong.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Wie wonnen er eerder een Touretappe in Colmar?

De vijfde etappe van vandaag eindigt in Colmar. Deze Franse plaats in de Vogezen was eerder al eens finishplaats. Een historisch overzichtje.

Wie wonnen er eerder een Touretappe in Colmar?

100 km - Tussensprint in Heiligenstein

De tussensprint in Heiligenstein is achter de rug. Van de kopgroep van vier is Clarke het eerste over de streep, voor Würtz.

Twee minuten later wordt de sprint van het peloton gewonnen door Viviani, voor Sagan en Matthews.

Uitslag tussensprint

1 Simon Clarke 20 punten
2 Mads Würtz 17
3 Toms Skujins 15
4 Tim Wellens 13
5 Elia Viviani 11
6 Peter Sagan 10
7 Michael Matthews 9
8 Maximiliano Richeze 8
9 Giacomo Nizzolo 7
10 Caleb Ewan 6

108 km - Gedoe voor Valverde

Het zit Valverde even niet mee. Hij heeft problemen met zijn achterwiel en stond al twee keer stil langs de kant. De wereldkampioen zal ongetwijfeld straks weer kunnen aansluiten bij het peloton.

De voorsprong van het leidende kwartet is in de tussentijd weer iets opgelopen, naar een krappe twee minuten.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Gefeliciteerd Gio!

Net als ieder jaar is NOS-commentator Gio Lippens ook vandaag weer jarig tijdens de Tour de France. Gefeliciteerd!

115 km - Voorsprong blijft klein

De kopgroep met Wellens, Würtz, Clarke en Skujins rijdt nog altijd vooraan, maar de voorsprong houdt niet echt over. Het verschil met het peloton ligt iets boven de minuut.

De kopgroep: Mads Würtz, Simon Clarke, Tim Wellens en Toms Skujins

Kelderman: 'Ben niet goed genoeg voor klassement'

Wilco Kelderman vertelt voor de start van de vijfde etappe over zijn Tour de France tot nu toe. Voor het klassement rijden, zit er niet in. "Daar heb je twee maanden training voor nodig. Ik heb misschien vijf weken goed kunnen trainen. Dat is niet genoeg."

Kelderman is wel tevreden over zijn redelijk ontspannen Tour tot nu toe. Vandaag heeft Sunweb alle pijlen gericht op Michael Matthews, aldus Kelderman.

Kelderman: 'Ben niet goed genoeg voor klassement'

130 km - Eerste colletje

De kopgroep is over het eerste colletje van de dag heen, de Côte de Grendelbruch. Wellens was als eerste boven en pakt twee bergpuntjes, Skujins pikt er eentje mee. Voorsprong van de vier: ruim 2 minuten.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Ondertussen in Italië

Er staat in de Giro Rosa geen maat op Annemiek van Vleuten. De draagster van de roze trui sloeg gisteren een dubbelslag in de zware bergrit en won vandaag ook de tijdrit.

141 km - Bora is het er niet mee eens

Wellens, Würtz, Clarke en Skujins rijden nog op kop, maar de Bora-ploeg is daar niet helemaal blij mee. De ploeg van Peter Sagan maakt vaart aan kop van het peloton, waardoor de voorsprong van de vier onder de twee minuten blijft hangen.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Dumoulin nog niet op de fiets, Vuelta onwaarschijnlijk

Het ziet ernaar uit dat Tom Dumoulin na de Tour de France ook de Ronde van Spanje zal missen. Zijn ploeg Sunweb maakte vandaag bekend dat de Limburger na zijn val in de Ronde van Italië nog steeds niet intensief kan trainen.

Naast knieproblemen heeft Dumoulin ook last van een beschadigde pees. Die belemmert hem ook in een snel herstel.

Tom Dumoulin

150 km - Vier man weg

Na drie vruchteloze pogingen van De Gendt is er nu een ander kwartet vandoor: Wellens, Würtz, Clarke en Skujins zijn weg en slaan al snel een gaatje van twee minuten.

De kopgroep: Tim Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Mads Würtz Schmidt (Den, Katusha), Simon Clarke (Aus, Education First) en Toms Skujins (Let, Trek).

Geen vroege ontsnapping voor Van Aert: 'Focus op finale'

Wout van Aert van Jumbo-Visma kondigde bij de start al aan dat hij zich niet gaat mengen in een vroege ontsnapping. "Ik zal geen vrijgeleide krijgen." De leider in het jongerenklassement hoopt aan het einde te kunnen sprinten om de zege.

Geen vroege ontsnapping voor Van Aert: 'Focus op finale'

159 km - Hattrick De Gendt

De Gendt is inmiddels bezig aan zijn derde vluchtpoging. Dit keer heeft hij Tratnik en Cosnefroy mee. Het trio pakt 10 seconden, gaat het nu wel lukken?

Ondertussen in het geruchtencircuit

Het Belgische Nieuwsblad meldt vandaag dat er een nieuwe superploeg in de maak zou zijn rond Mathieu van der Poel.

Volgens het geruchtencircuit zou Katusha stoppen met sponsoring van een wielerploeg, maar volgens het Nieuwsblad is dat besluit nog niet definitief. De overgebleven resten van Katusha zouden in dat geval samensmelten met de huidige ploeg van Van der Poel. Enfin, het is een gerucht, maar we houden het in de gaten.

Mathieu van der Poel

167 km - Aanvallen

De aanvallen volgen elkaar in rap tempo op. We zagen De Gendt, Naesen en King al in actie, maar er is nog geen serieus gaatje geslagen. We wachten nog even af.

Stuyven heeft er zin in: 'Deze etappe is moeilijk te controleren'

Jasper Stuyven blikt vooruit op de vijfde etappe in de Tour. De Belg wil in de ontsnapping zitten, want hij verwacht dat een kopgroep een goede kans maakt om voor de overwinning te fietsen.

Stuyven heeft er zin in: 'Deze etappe is moeilijk te controleren'

START!

Na de geneutraliseerde zone is er gewapperd met de vlag: de vijfde etappe van de Tour de France is begonnen!

De truien bij de start van de vijfde etappe van de Tour de France

Van Avermaet: 'Afwachten of Deceuninck het geel wil verdedigen'

Een gesprek met Greg Van Avermaet voor de vijfde etappe van de Tour de France, die op het lijf van de Belg lijkt geschreven. "Ik ga kijken wat ik kan doen."

Van Avermaet: 'Het is afwachten of Deceuninck het geel wil verdedigen'

Wie zullen we daar hebben?

Oplettende fans langs de kant zullen vandaag voormalig Tourwinnaar Alberto Contador zien langskomen. De Spanjaard, die in 2017 zijn fiets aan de wilgen hing, werkt tegenwoordig als commentator/analyticus voor Eurosport en doet dat vandaag vanaf de motor.

Alberto Contador is klaar voor de start vanaf de motor

Een Tour voor klimmers

De etappe van vandaag in de Vogezen lijkt een kolfje naar de hand van aanvalslustige renners. En dat al op dag vijf van de Tour. "Dit is een Tour voor de klimmers en dat zullen we weten ook", zegt radiocommentator Sebastiaan Timmerman, die de koers volgt vanaf de motor.

"We wisten op voorhand al dat het geen eerste week zou worden zoals eerste weken die we al vaak hebben gezien. Etappes één en drie waren mooi en dat wordt het vandaag en morgen ook. De echte sprintetappes zijn over drie weken uitgesmeerd", aldus Timmerman.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Een ode aan de muziek in de Tour

Nog drie kwartier tot de start van de vijfde etappe, tijd voor een stukje muziek: Trio d'Encore bracht gisteren in De Avondetappe een ode aan Yvette Horner.

Trio d'Encore brengt een ode aan de muziek in de Tour en Yvette Horner

Big Apple in de Tour

Wat doet het Vrijheidsbeeld nou weer in Colmar, de finishplaats van vandaag?

Het antwoord is simpel: Frédéric-Auguste Bartholdi, de ontwerper van het Vrijheidsbeeld, is geboren in Colmar. In zijn geboortehuis is zelfs een heel museum aan hem gewijd.

'Patiënt' Dowsett fietst in Tour zonder schroom

In het peloton van de Tour de France zitten veel opvallende renners. Maar het verhaal van Katusha-renner Alex Dowsett mag oprecht bijzonder worden genoemd.

De 30-jarige Brit, die in 2013 een rit in de Giro d'Italia won, rijdt namelijk rond met hemofilie, een erfelijke bloedziekte waarbij bloed (onder meer) moeilijk stolt vanwege een tekort aan een bepaald eiwit. Daardoor kunnen gemakkelijk (inwendige) bloedingen ontstaan.

"Om de dag, of soms elke dag, moet ik een spuit zetten met stollingsmedicijnen om mijn waarden op het niveau te krijgen van ieder ander", legt Dowsett uit. "Het is best een verhaal, ja."

Groenewegen kopman op EK in Alkmaar

Bondscoach Koos Moerenhout gaat met Dylan Groenewegen als kopman naar de Europese kampioenschappen wielrennen, die van 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar worden gehouden. "Voor de wegrit zal Dylan Groenewegen het speerpunt zijn", aldus Moerenhout, die ook onder anderen Niki Terpstra en Mike Teunissen selecteerde.

Bij de vrouwen zijn Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, de kampioene van 2016, niet van de partij. Marianne Vos, die in 2017 het EK-goud greep, maakt wel deel uit van de EK-selectie.

Dylan Groenewegen

Viviani met 'magnificent eight' op de borst

Herman van der Zandt blikte gisteravond terug op de vierde Touretappe met ritwinnaar Elia Viviani, die nu in elke grote ronde een etappe gewonnen heeft. De Italiaan prijst zijn team Deceuninck, waar de renners zichzelf dit jaar de bijnaam 'magnificent eight' hebben gegeven.

Met de 'magnificent eight' op de borst geniet Viviani van eerste zege in Tour

En hoe kwam Viviani tot die fraaie sprintzege? Theo Bos en Bram Welten analyseren de massasprint van gisteren.

Theo Bos analyseert de sprint van Viviani en Groenewegen

De rebus!

Om de hersenen vandaag alvast een beetje op gang te brengen: een blik op de vermaarde rebus uit de Avondetappe.

De dag van gisteren

Dylan Groenewegen slaagde er gisteren niet in de massasprint van de vierde etappe te winnen. Drie dagen na zijn val in de slotkilometers van de eerste rit strandde de Jumbo-Visma-renner op de vijfde plaats.

De winst in Nancy ging naar de Italiaan Elia Viviani. De renner van Deceuninck boekte zijn eerste etappezege in de Ronde van Frankrijk, voor Alexander Kristoff, Caleb Ewan en Peter Sagan.

Viviani sprint naar ritzege in vierde Touretappe, Groenewegen vijfde

Waarheen leidt de weg?

De vijfde etappe lijkt er een voor de aanvallers en sprinters met inhoud. Het parcours van de 175,5 kilometer lange rit naar Colmar is namelijk bezaaid met kleine klimmetjes.

Vier heuvels hebben een categorisering gekregen: twee van de derde en twee van de tweede categorie. De laatste klim zit op 15 kilometer van de aankomst. De Côte des Cinq Châteaux is 4,6 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 6,1.

De laatste keer dat de Tour finishte in Colmar was in 2009. Toen ging de dagzege naar Heinrich Haussler, die solo de meet passeerde. In de Vogezen kan het weer weleens onstuimig zijn: Haussler kwam in 2009 volstrekt doorweekt aan.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

De Tour vandaag bij de NOS

De uitzending van de etappe begint vandaag om 14.10 uur op NPO 1 en op de livestream. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour de France er weer bij.

Om 22.10 uur wordt de Tour-dag weer afgesloten met de Avondetappe. Te gast bij Dione de Graaff en Herman van der Zandt: Henk Lubberding, Danny Nelissen en Bob van Oosterhout.

Bienvenue de Saint-Dié-des-Vosges!

Welkom vanuit Saint-Dié-des-Vosges, waar tegen 13.30 uur de vijfde etappe van de Tour de France van start gaat. In de Vogezen moeten we vandaag wezen, met tal van kleine klimmetjes en smalle kronkelende weggetjes.

Saint-Dié-des-Vosges, meestal gewoon Saint-Dié genoemd, is een van de toegangspoorten van de Vogezen, maar verder gebeurt er niet zoveel. Behalve natuurlijk het jaarlijkse Internationale Geografie Festival.