liveblog
NOS WielrennenAangepast

Teunissen neemt afscheid van geel; Alaphilippe nieuwe leider

liveblog gesloten

A demain!

We houden ermee op hier in Épernay. Maar vergeet vanaf 22.10 uur niet te kijken naar de Avondetappe, waarin Dione de Graaff en Herman van der Zandt terugblikken op de etappe van vandaag, met als gasten analyticus Danny Nelissen, correspondent Frank Renout en Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden.

De etappe van morgen begint om 12.25 uur. We zijn er dan weer vanaf de start bij met dit liveblog. Tot morgen!

Julian Alaphilippe lijkt nog even de kleur te checken, maar zijn trui is inderdaad geel

De dag van morgen

De vierde etappe in de Tour de France levert hoogstwaarschijnlijk een sprinter de bloemen op. De 213,5 kilometer lange etappe is overwegend vlak met onderweg alleen twee colletjes van de vierde categorie.

De Fransman Julian Alaphilippe mag op de weg van Reims naar Nancy zijn kakelverse gele tricot showen. Ook de bolletjestrui heeft een nieuwe eigenaar: de Belg Tim Wellens. En Peter Sagan uit Slowakije rijdt rond in het voor hem vertrouwde groen.

Theo Middelkamp werd in 1947 in Reims de eerste Nederlandse wereldkampioen. En Joop Zoetemelk won in de Tour van 1973 de (zesde) etappe van Reims naar Nancy.

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Geen gele trui voor teleurgestelde Van Aert: 'Het was iets te lastig voor me'

De reactie van Wout van Aert na de derde etappe van de Ronde van Frankrijk.

Geen gele trui voor teleurgestelde Van Aert: 'Het was iets te lastig voor me'

'Leuk als ik er een paar dagen in kan rijden'

De reactie van Tim Wellens na de derde etappe van de Tour, waarin de Belg de bolletjestrui veroverde.

Wellens in de bollentrui: 'Leuk als ik er een paar dagen in kan rijden'

Alaphilippe gaat vechten voor behoud gele trui

"Het is echt iets speciaals", aldus de nieuwe geletruidrager.

Alaphilippe gaat vechten voor behoud gele trui: 'Het is echt iets speciaals'

'Ik sprintte goed, maar was niet de sterkste'

De reactie van Michael Matthews na derde etappe van de Tour. De Sunweb-renner moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Matthews na tweede plaats: 'Ik sprintte goed, maar was niet de sterkste'

Debutant Bol ziet veel gekte

De reactie van Sunweb-sprinter Cees Bol na de derde etappe van de Tour de France. Hij vertelt wat hij zoal heeft meegemaakt in zijn eerste dagen in de Tour.

Debutant Bol ziet veel gekte: 'Ook in de bus zag ik alleen goede renners'

'Hebben het geprobeerd, maar het was lastiger dan verwacht'

De reactie van Steven Kruijswijk na de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. Zijn Jumbo-ploeg is de gele trui kwijt, maar Kruijswijk zelf staat nog netjes in de top-3.

Kruijswijk: 'Hebben het geprobeerd, maar het was lastiger dan verwacht'

Teunissen terug in de realiteit: 'Dat is het leven'

De reactie van Mike Teunissen na de derde etappe van de Ronde van Frankrijk. Zijn gele droom is (voorlopig) voorbij. Maar, zo relativeert Teunissen scherp: 'Dat is het leven."

Teunissen terug in de realiteit: 'Dat is het leven'

Het finishverslag in Radio Tour de France

Ook op Radio Tour de France won Julian Alaphilippe de derde etappe en de gele trui. Luister nog eens terug naar het finishverslag van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman.

Zomaar wat feitjes over de nieuwe gele trui

Julian Alaphilippe is de eerste Fransman die de gele trui verovert sinds Tony Gallopin in 2014. Dat is niet zo lang geleden als het voor Nederland was, tot Mike Teunissen, maar toch nog vijf jaar. Voor Frankrijk was het wel de langste geletruiloze periode uit de geschiedenis, beide Wereldoorlogen even niet meegerekend.

De laatste Fransman die een etappe won en meteen de gele trui pakte, was Sylvain Chavanel in 2010.

Julian Alaphilippe viert zijn ritzege

Het algemeen klassement

Geen Mike Teunissen meer op de eerste plaats van het algemeen klassement in de Tour. Julian Alaphilippe is de nieuwe geletruidrager. Twee Nederlanders in de toptien: Steven Kruijswijk staat derde, Wilco Kelderman tiende.

De uitslag van de derde etappe

Daar is Teunissen

De gele trui komt over de finish, op 4.55 van ritwinnaar Alaphilippe. Het is (voorlopig) voor het laatst dat we Teunissen in de gele trui zien.

Mike Teunissen capituleert

Geel voor Alaphilippe

Ook het peloton is binnen, met Matthews als nummer twee en Stuyven als nummer drie. Van Avermaet wordt vierde, Sagan vijfde.

Het is zeker: Alaphilippe neemt de gele trui over van Teunissen.

Alaphilippe wint!

Daar gaat hij over de finish in Épernay: Julian Alaphilippe wint de derde etappe, en vermoedelijk ook de gele trui.

Bekijk de ontknoping van de rit:

Alaphilippe wint derde etappe en rijdt Teunissen uit de gele trui

1,5 km - Alaphilippe onderweg naar ritzege

Via een stukje kasseien gaan we het laatste stuk nog flink omhoog. Alaphilippe houdt ruim een halve minuut voorsprong en lijkt deze etappe te gaan winnen. Alleen Mathieu van der Poel zou hier misschien nog iets aan kunnen doen, maar hij doet niet mee.

3 km - Alaphilippe daalt snel

Alaphilippe vliegt in recordtempo naar beneden en rijdt inmiddels Épernay binnen. Het peloton volgt op een halve minuut. Zou dit genoeg zijn voor de ritzege?

5 km - Wie draagt straks het geel?

Tijdens het laatste klimmetje loopt de voorsprong van Alaphilippe terug naar een kleine 20 seconden. De grote vraag is inmiddels: wie neemt straks het geel van Teunissen over?

6 km - Afscheid van het geel

We gaan zo nog een stukje klimmen. De voorsprong van Alaphilippe op de favorietengroep loopt terug: nog zo'n 40 seconden.

De achterstand van Teunissen loopt op. Hij lijkt zijn gele trui te gaan verliezen.

9 km - De situatie

De situatie: Alaphilippe rijdt op kop, met 50 seconden voorsprong op het peloton. Geletruidrager Teunissen rijdt een half minuutje achter de grote groep.

De Fransman rijdt nu virtueel in het geel. Teunissen lijkt het te hebben opgegeven.

15 km - Teunissen lost

Alaphilippe gaat er alleen vandoor en duikt de afdaling in. Geletruidrager Teunissen heeft het heel lastig en moet lossen...

Ook in de problemen: Zakarin en Simon Yates.

16 km - Alaphilippe!

Wellens nadert de top van de Côte de Mutigny. En daar gaat ineens Alaphilippe: hij fietst achter Wellens aan, maar de Belg is net iets eerder boven op de top. Wellens moet wel meteen afstappen met een lekke band.

Het profiel van de derde etappe van de Tour

24 km - Virtuele bolletjestrui

Geen verrassing: Wellens is ook als eerste over de Côte de Champillon en heeft er weer twee bergpunten bij. En dus de virtuele bolletjestrui.

Voorsprong op het peloton: nog altijd ruim 1 minuut. We gaan nu eventjes afdalen.

26 km - Geel van achteren

Wellens nadert de top van de Côte de Champillon, het derde klimmetje van vandaag, met ruim 1 minuut voorsprong.

Vrijwel alle favorieten melden zich aan kop van het peloton. Alleen de gele trui van Teunissen zit behoorlijk van achteren...

29 km - Positie kiezen

Nu de lastige finale is begonnen, zien we mannen als Alaphilippe, Van Avermaet en Kruijswijk al van voren in het peloton. De gele trui van Teunissen zit iets meer achterin.

Koploper Wellens kan na het afronden van de Côte d'Hautvillers opnieuw twee bergpunten bijschrijven.

Het profiel van de derde etappe van de Tour

31 km - Opgeslokt

Terwijl Wellens bijna boven is op de Hautvillers van de derde categorie, wordt het Franse vluchtkwartet opgeslokt door het peloton. Alleen Wellens is dus nog op de vlucht, met 1.50 voorsprong op het peloton.

Achteraan het peloton hebben de nodige renners het lastig, vertelt verslaggever Sebastiaan Timmerman vanaf de motor. Onder anderen Groenewegen, Martin en Cummings hebben problemen.

41 km - Wellens als eerste boven

Wellens is als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag: de Nanteuil-la-Forêt van de vierde categorie. Dat betekent 1 bergpuntje voor Wellens, die inmiddels ruim een minuut voorsprong heeft op zijn vier voormalige Franse vrienden.

45 km - Wellens gaat ervandoor

Wellens ziet het niet meer zitten met zijn medevluchters en versnelt. De Belg pakt 45 seconden op zijn voormalige kompanen Offredo, Rossetto, Ourselin en Delaplace. De vier hebben zelf weer een kleine 2.30 voorsprong op het peloton.

In de tussentijd waren er lekke banden voor Bardet en Zakarin. Naesen staat een wiel (of fiets?) af aan Bardet en komt zo ook op achterstand te liggen. Iedereen sluit uiteindelijk weer aan.

De meute moet zo vier klimmetjes over: één van de derde categorie, drie van de vierde. De top van de laatste helling ligt op 4 kilometer van de streep en de laatste 500 meter zijn ook lastig met een gemiddelde stijging van 8 procent.

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Op wie moet Teunissen straks letten?

Een overzicht van de grootste kanshebber op een ritzege vandaag, en hun achterstand op de geletruidrager.

Als Van Aert wint en Teunissen eindigt buiten de top-15, dan is het geel voor de Belg van Jumbo. Eindigt Teunissen erbinnen, dan houdt hij het geel.

De achterstand van kanshebbers op de ritzege in het klassement

52 km - Pinot in de berm

Het blijft onrustig in het peloton in aanloop naar de heuvels in de finale van deze etappe. Jack Haig en Lars Bak stuurden net pardoes de berm in en even later staat Thibaut Pinot opeens langs de kant. Geen chute, maar een lekke band voor de Franse favoriet. Ook hij wordt zonder tekenen van paniek teruggebracht naar het peloton.

De voorsprong van de vijf vluchters: 2 minuten.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

62 km - Valpartij

Oeps, achterin het peloton zien we een valpartij. Geschke, King en Cummings liggen erbij, maar de schade lijkt niet al te groot. Was Matthews er ook bij betrokken? In ieder geval rijdt de Sunweb-renner op achterstand van het peloton. Hij wordt teruggebracht door een ploegmaat.

En dat terwijl het tempo vandaag gemiddeld bijzonder hoog ligt. Na drie uur fietsen lag de gemiddelde snelheid op 46,1 kilometer per uur.

Ondertussen in Italië

De vierde etappe in de Giro Rosa is een prooi geworden voor de pas twintigjarige Letizia Borghesi. In de vlakke rit klopte de jonge Italiaanse haar landgenotes en medevluchters Chiara Perini en Nadia Quagliotto.

Omdat zij geen bedreiging vormen voor het klassement, blijft de Poolse Kasya Niewiodoma de draagster van het roze. Marianne Vos staat met 25 seconden achterstand op de derde plaats in de tiendaagse rittenkoers.

Letizia Borghesi

73 km - Teunissen van achteren

Geletruidrager Teunissen bivakkeert even aan de achterkant van het peloton. Maar laten we ons geen zorgen maken, want inmiddels zet hij alweer koers naar voren.

De voorsprong van de vijf koplopers wordt intussen steeds kleiner: nog ruim 2 minuten is er over.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

De kwis die niet te googelen is

Daar is Cindy Pieterse weer met 'de kwis die niet te googelen is' uit Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip en exclusief wielershirt.

De vraag van vandaag luidt: op welke plaats eindigen Adam en Simon Yates deze etappe bij elkaar opgeteld? Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish. Heel belangrijk voor de negenkoppige jury: zet het antwoord in het onderwerp. In de mail graag naam, adres en gewenste shirtmaat. Stuur je antwoord naar kwis@nos.nl.

Tevreden Bernal verwacht lastige finale

Een gesprek met Ineos-renner Egan Bernal, die tevreden is over zijn eerste twee dagen in de Tour de France.

Tevreden Bernal verwacht lastige finale

88 km - Aanhoudend hetzelfde

De situatie in deze etappe is vooralsnog aanhoudend hetzelfde. Gelukkig zit het venijn vandaag in de staart. De vijf koplopers hebben ruim 3 minuten voorsprong op het peloton, waarin Mike Teunissen in het geel rijdt.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

Het profiel van de derde etappe van de Tour

Pas op: wildrooster!

Nog een tip voor het peloton van Herbert Dijkstra. Op de top van de Mutigny is er een Mario Kart-achtige verrassing ingebouwd voor de renners.

108 km - Teunissen raakt groene trui kwijt

De tussensprint in Dizy-le-Gros wordt gewonnen door Ourselin, voor zijn vier vluchtkompanen.

Namens het peloton komen Viviani, Sagan en Colbrelli het eerst over de streep. Daardoor is Teunissen zijn groene trui nu kwijt aan Sagan.

Uitslag tussensprint

1 Ourselin 20 punten
2 Offredo 17
3 Rossetto 15
4 Delaplace 13
5 Wellens 11
6 Viviani 10
7 Sagan 9
8 Colbrelli 8
9 Matthews 7

Matthews: 'Ik wist na de finish niet meer waar ik was'

Sunweb-renner Michael Matthews gaf gisteren alles in de ploegentijdrit en lag na afloop groggy in de auto.

"Het was extreem zwaar, we misten Tom Dumoulin. Ik heb 150 procent gegeven en wist niet meer waar ik was. Maar je weet dan wel dat je alles hebt gegeven."

Matthews: 'Ik wist na de finish niet meer waar ik was'

115 km - Voorsprong neemt af

De voorsprong van de vijf vroege vluchters begint in de tussentijd langzaam af te nemen. Nog ruim 4 minuten hebben Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

Het profiel van de derde etappe van de Tour

Van Avermaet: 'Op papier moet deze rit me liggen'

Bolletjestruidrager Greg Van Avermaet vertelt voor de start wat zijn plannen zijn voor de derde etappe.

Van Avermaet: 'Op papier moet deze rit me liggen'

142 km - Voor het eerst in 58 jaar?

Stel dat Jumbo-Visma vandaag opnieuw zegeviert, dan zou het voor het eerst in 58 jaar zijn dat een ploeg de eerste drie etappes van een Tour de France weet te winnen. In 1961 won de nationale ploeg van Frankrijk de eerste drie ritten: André Darrigade, Jacques Anquetil en opnieuw André Darrigade.

Maar rustig aan: vooralsnog zijn er vijf koplopers met een voorsprong van ruim zes minuten.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

Van Aert: 'We gaan voor de ritwinst'

"Deze rit moet Mike Teunissen en mij liggen", vertelt Jumbo-renner Wout van Aert voor de start van de derde etappe. "De koers zal uitwijzen wiens kaart er zal worden gespeeld."

Van Aert: 'We gaan voor de ritwinst'

156 km - Status quo

Virtueel zit het geel om de schouders van Tim Wellens, maar vooralsnog rijdt Mike Teunissen nog trots rond in de leiderstrui. De vijf koplopers hebben 5.30 voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

Mike Teunissen in het geel tijdens de derde etappe van de Tour de France

Van der Weijden wenst Teunissen succes

Een opvallende ontmoeting voor de start van de derde etappe: Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden, vanavond vanaf 22.15 uur te gast in de Avondetappe, had een onderonsje met geletruidrager Mike Teunissen.

Beide mannen weten hoe het is om lange afstanden af te leggen. Wellicht dat Van der Weijden inspiratie heeft opgedaan om volgend jaar de Tour de France te zwemmen?

Van der Weijden wenst Teunissen succes voor de start

166 km - Kleine vijf voor de vijf

Een kleine vijf minuten is de voorsprong inmiddels voor de vijf: Rossetto, Wellens, Ourselin, Offredo en Delaplace. Het beeld is verder hetzelfde: Jumbo-renner Martin sleurt het peloton voort.

Het profiel van de derde etappe van de Tour

Teunissen hoopt op nog een dagje in het geel

Een interview met Mike Teunissen voor de start van de derde etappe van de Tour de France. De geletruidrager heeft gelukkig iets beter geslapen dan gisteren, maar lag wel vanaf half 7 wakker. Waar dacht hij toen aan?

"Aan het droomweekeinde. Ik begin een beetje te beseffen wat er allemaal gebeurt", aldus Teunissen, die hoopt dat hij ook na vandaag de gele trui nog om de schouders mag dragen.

Teunissen hoopt op nog een dagje in het geel

179 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van de vijf koplopers is iets opgelopen, naar ruim 3,5 minuut. Aan kop van het peloton zorgt Tony Martin er nog steeds voor dat het verschil niet groter wordt.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

195 km - Virtueel uit het geel

Van de vijf koplopers staat Tim Wellens het hoogst in het klassement, op 1.09 van geletruidrager Mike Teunissen. Gezien de voorsprong van 2.30 rijdt Wellens momenteel dus virtueel in het geel.

Jumbo-renner Tony Martin rijdt hard op kop van het peloton, om te voorkomen dat de voorsprong van de vijf al te veel uit de hand gaat lopen.

200 km - Over de grens

Au revoir Belgique! We zijn aanbeland in Frankrijk, waar we de rest van de Tour zullen blijven. De voorsprong van de vijf koplopers is inmiddels opgelopen naar 2.25.

De kopgroep: Wellens (Bel, Lotto-Soudal), Offredo (Fra, Wanty), Rossetto (Fra, Cofidis), Ourselin (Fra, Direct Energie) en Delaplace (Fra, Arkéa-Samsic).

Het profiel van de derde etappe van de Tour

206 km - Vijf man weg

Vijf man weten weg te sluipen en slaan een gaatje van een kleine minuut: Rossetto, Wellens, Ourselin, Offredo en Delaplace. Het zou zomaar de vlucht van de dag kunnen zijn.

START!

Er is gewapperd met de vlag, de derde etappe van de Tour de France is officieel van start! We zullen zien welke renners snode plannen hebben wat betreft een vroege vluchtpoging.

De officieuze start werd overigens opnieuw verricht door Eddy Merckx. Voor het laatst deze Tour, straks zijn we weg uit België.

Over Épernay gesproken

Herman van der Zandt zocht de plek op waar Wout Poels in de Tour van 2012 zwaar geblesseerd raakte bij een val. Die etappe begon in Épernay, de finishplaats van vandaag.

Herman op de plek waar Poels zo zwaar geblesseerd raakte

De start in Binche

Het is 18 graden en zonnig, met een paar wolkjes, in Binche. Prima fietsweer dus.

Mike Teunissen onderweg naar de start in Binche

Nu alle details kloppen, leven Teunissen en zijn teamgenoten op een gele wolk

Net als zaterdag zat Herman van der Zandt ook gisteravond weer in de tuin van het hotel voor het dagelijkse gesprek met geletruidrager Mike Teunissen.

  • Gé Hirdes
    2005: Peter Winnen en zijn twaalfjarige dorpsgenoot Mike Teunissen

De rebus!

Wat is een Tour de France zonder de meervoudig genomineerde rebus uit de Avondetappe?

Waarheen leidt de weg?

Met Mike Teunissen in het geel zet het peloton in de 215 kilometer lange derde rit koers naar Frankrijk. Vanuit Binche gaat het naar de Champagne-streek waar het pas in de slotfase lastig wordt.

Na 160 nagenoeg vlakke kilometers moet de meute vier klimmetjes over: één van de derde categorie, drie van de vierde. De top van de laatste helling, de Mont Bernon, ligt op 4 kilometer van de streep en de laatste 500 meter zijn ook lastig met een gemiddelde stijging van 8 procent.

Bij een dergelijke aankomst wordt al snel gedacht aan Matthews, Alaphilippe, Sagan, Valverde en Van Avermaet. Maar misschien laat Jumbo-Visma de kurken nog eens knallen, als Van Aert wint.

Het profiel van de derde etappe van de Tour

De top-10

Algemeen klassement

1 Mike Teunissen Jumbo 4.51,34
2 Wout van Aert Jumbo + 0.10
3 Steven Kruijswijk Jumbo
4 Tony Martin Jumbo
5 George Bennett Jumbo
6 Gianni Moscon Ineos + 0.30
7 Egan Bernal Ineos
8 Geraint Thomas Ineos
9 Dylan van Baarle Ineos
10 Elia Viviani Deceuninck + 0.31

Hoe ging het gisteren?

De gele trui in de Tour de France bleef om de schouders van Mike Teunissen. Hij was met Jumbo-Visma met afstand de beste in de ploegentijdrit van 27,6 kilometer rond Brussel.

De Nederlandse ploeg was twintig seconden sneller dan het Britse Ineos, de ploeg van favorieten Geraint Thomas en Egan Bernal.

Ploegentijdrit in de Tour: bekijk hier de samenvatting

De Tour vandaag bij de NOS

De start van de etappe is rond 12.20 uur, de eerste beelden zijn te zien vanaf 14.10 uur op NPO 1 en de livestream.

Vanaf 22.10 uur blikken we in de Avondetappe weer terug op de etappe van vandaag. De gasten zijn analyticus Danny Nelissen, correspondent Frank Renout en Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden.

Volg de Tour de France bij de NOS

Bienvenue de Binche!

Welkom vanuit Binche, in de Belgische provincie Henegouwen, waar straks tegen 12.30 uur de derde etappe van de Tour de France van start gaat. Met Mike Teunissen in het geel!

Binche is bekend vanwege de overdadige manier waarop er ieder jaar carnaval wordt gevierd. Ook zijn er schattige witte hondjes in Binche.

Een schattig hondje poseert bij een fiets voor de start van de derde etappe van de Tour de France