liveblog
NOS VoetbalAangepast

Titelhouder Amerika terug in WK-finale; volgt Nederland woensdag?

  • Eindstand Engeland-Amerika: 1-2
  • Amerika is drievoudig kampioen en al tien duels ongeslagen
  • De andere halve finale gaat morgen tussen Nederland en Zweden
liveblog gesloten

Op naar morgen

Morgen melden we ons weer. Dan speelt Nederland om 21.00 uur tegen Zweden. De uitzending begint om 20.25 uur op NPO 3.

De gemiste penalty van Engeland

Acht minuten voor tijd mist Engeland penalty tegen VS

Amerika gaat naar de finale

Het is afgelopen. Engeland bijt zich stuk en Amerika gaat naar de finale van het WK en kan voor de vierde keer de wereldtitel grijpen.

Rode kaart Engeland

Nu wordt het wel heel moeilijk voor Engeland: ze moeten met z'n tienen verder. Millie Bright krijgt haar tweede gele kaart en kan vertrekken.

Engeland mist penalty

En opnieuw zwijnt Amerika. Engeland krijgt door ingrijpen van de VAR acht minuten voor tijd een penalty, maar Steph Houghton schiet die in de handen van keepster Alyssa Naeher.

Doelpunt Engeland afgekeurd

Ellen White ontsnapt aan de Engelse defensie en rond koeltjes af. Haar zevende WK-doelpunt, denkt iedereen. Maar de VAR beslist anders: de goal wordt afgekeurd, ze staat nipt buitenspel.

Engeland heeft nog twintig minuten om op 2-2 te komen.

Engeland voert druk op

Het is vooral Engeland dat de druk langzaam verder opvoert. Ze zijn gevaarlijk bij een vrije trap, maar verder houdt Amerika goed stand.

We zijn weer begonnen

De tweede helft is van start gegaan. Wordt-ie net zo leuk als de eerste?

Rust

Het is rust. De speelsters krijgen een groot applaus als ze de kleedkamer opzoeken, want ze hebben voor een zeer vermakelijke eerste helft gezorgd.

Doelpunt Amerika!

Een schitterend doelpunt. Lindsey Horan levert een slimme, puntgave voorzet af op Alex Morgan en die kopt raak. Net als voor de Engelse Ellen White is het ook voor Morgan haar zesde goal dit WK.

Morgan kopt puntgave voorzet binnen en zet VS op 2-1 voorsprong

Op en neer

Het spel gaat echt op en neer. Rose Lavelle schiet Amerika bijna weer op voorsprong, maar de Engelse keepster Carly Telford redt.

Aan de andere kant werkt Becky Sauerbrunn een inzet van Keira Walsh bijna in het eigen VS-doel. Het blijft 1-1.

Doelpunt Engeland!

Engeland krijgt wat meer grip op de wedstrijd en slaat direct toe met de gelijkmaker. Ellen White duikt op voor de goal en tikt haar zesde doelpunt van het WK binnen.

White tikt 1-1 binnen voor Engeland; haar zesde goal dit WK

Doelpunt Amerika!

De goal kon niet uitblijven en daar is hij dan. Christen Press kopt een voorzet van rechts van Kelley O'Hara binnen. Het is al de zesde keer dit WK dat Amerika in het eerste kwartier scoort.

Press kopt Amerika al vroeg op 1-0 tegen Engeland

Amerika opent sterk

Na een schitterende actie van Rose Lavelle, die een Engelse door de benen speelt, vergeet de Amerikaanse te scoren.

Duidelijk is wel dat de VS de baas is in de openingsfase. De ene na de andere aanval volgt zich op.

Aftrap

Daar is de aftrap. De eerste halve finale is begonnen.

Volksliederen

De speelsters komen het veld en maken zich klaar voor de volksliederen. Nog een paar minuten en dan gaan we beginnen.

Nieuwe keepster bij Engeland

Opstelling: Carly Telford; Lucy Bronze, Steph Houghton, Millie Bright, Demi Stokes; Keira Walsh, Jill Scott, Beth Mead, Rachel Daly; Nikita Parris en Ellen White.

De vaste keepster Karen Bardsley moet op de bank beginnen bij Engeland. Ze is geblesseerd.

Oranje Fanzone gaat niet door

Voor het eerst dit WK is er voorafgaande aan een wedstrijd van Nederland geen Oranje Fanzone, een ontmoetingsplaats voor supporters. De gemeente Lyon vindt de voorbereidingstijd daarvoor te kort. Eerder werd al besloten dat de Oranjeparade ook niet mogelijk is voor het duel met Zweden.

Rapinoe speelt niet bij Amerika

Opstelling Amerika: Alyssa Naeher; Kelley O'Hara, Abby Dahlkemper, Becky Sauerbrunn, Crystal Dunn; Julie Ertz, Lindsey Horan, Rose Lavelle; Tobin Heath, Alex Morgan en Christen Press.

Megan Rapinoe zit op de bank. Zij is uitgegroeid tot bekendste speelster van Amerika vanwege haar openlijke ruzie met president Donald Trump.

Rapinoe haalt woede van president Trump op de hals: 'Ik ga niet naar het Witte Huis'

Tragisch nieuws uit Italië: Ismaili dood gevonden

Tragisch nieuws uit Italië. Voetbalster Florijana Ismaili, die sinds zaterdag werd vermist, is overleden. Het levenloze lichaam van de 24-jarige Zwitserse werd op de bodem van het Comomeer aangetroffen.

Melis en Hoogendijk in Studio France

De wedstrijd Engeland-Amerika wordt live uitgezonden op NPO 3, NOS.nl en in de NOS-app. Om 20.25 uur gaan we al voorbeschouwen in Studio France met Manon Melis en Anouk Hoogendijk als gasten.

Het duel is ook te volgen op NPO Radio 1.

Oranje speelt woensdag halve finale

Het Nederlands elftal komt morgen in de andere halve finale uit tegen Zweden. Wat betreft de opstelling is bondscoach Sarina Wiegman er "zo ongeveer wel uit".

Engeland wil grootmacht VS van de troon stoten

Nergens werd de afgelopen jaren zoveel geld gepompt in het vrouwenvoetbal als in Engeland. En dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

De WK-euforie zal nog verder aanzwellen als de vrouwen van bondscoach Phil Neville vanavond slagen in hun 'staatsgreep' en daarmee voor het eerst de finale van het WK bereiken.

Engeland-Amerika om 21.00 uur

Om 21.00 uur begint in Lyon de eerste halve finale van het WK tussen Engeland en Amerika. Laatstgenoemde is met drie wereldtitels en vier keer olympisch goud de grote favoriet.