liveblog
NOS VoetbalAangepast

Portugal verslaat Nederland en wint Nations League

liveblog gesloten

Tot over drie maanden!

We houden ermee op hier in Porto. De eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands elftal is pas op 6 september: de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland. Tot dan!

Een eenzame supporter op de tribune in Porto

Pikant onderonsje Ronaldo en De Ligt

Matthijs de Ligt had na de Nations League-finale nog een onderonsje met Cristiano Ronaldo. De Ajacied gaf na afloop toe dat de Portugese superster hem had gevraagd of hij naar Juventus komt. Maar daarop gaf De Ligt geen antwoord: "Ik schrok ervan. Dus ik heb niets gezegd."

Ronaldo vroeg De Ligt naar Juve te komen: 'Ik schrok ervan'

Bondscoach Koeman toch tevreden

"Ik ben trots op de spelers, teleurgesteld in het resultaat", aldus bondscoach Ronald Koeman, die zeer tevreden is over de progressie die zijn elftal boekte. "Verdedigend staat het goed, het middenveld staat goed, met heel veel keuze. Laten we hopen dat we voorin meer krijgen, met meer creativiteit."

Bondscoach Koeman: 'Wij waren vanavond niet goed genoeg'

De samenvatting

Oranje buigt in finale Nations League voor Portugal

Balende Blind is ook trots

"We balen er ontzettend van dat we de prijs niet hebben kunnen pakken", zei Daley Blind na afloop. "Zeker niet alles is slecht, soms moet je ook wedstrijden winnen waarin je niet goed speelt."

Toch keek Blind trots terug op de prestaties van Oranje in dit seizoen: "Ik denk dat we een fantastische campagne hebben gedraaid. Als je kijkt waar we vandaag zijn gekomen, we hebben iets neergezet. Het publiek staat er weer achter, het land staat er weer achter. Met de kop omhoog gaan we nu kijken naar volgend jaar."

Uitblinker Blind: 'De 120 minuten tegen Engeland hakten er wel in'

De Jong: 'Opbouw niet goed genoeg'

"We deden het vandaag in de opbouw niet goed genoeg, ikzelf ook niet", aldus Frenkie de Jong na de wedstrijd. "De wedstrijd tegen Engeland was wel zwaar, sommige jongens hadden drie weken niet gevoetbald. Dan een verlenging spelen is best zwaar. Maar dat mag geen excuus zijn."

"Ik denk dat we hebben laten zien dat we er zijn. We moeten ons eerst kwalificeren voor het EK, maar dit nemen we zeker mee", zei De Jong. "Vandaag was niet onze allerbeste wedstrijd, maar het was ook niet zo dat Portugal veel beter was. We kunnen beter. Het was een lang seizoen, maar ook heel mooi."

De Jong kritisch op zichzelf: 'Ik had vandaag meer kunnen doen'

De Ligt gefrustreerd

"Een finale speel je om te winnen, als je verliest is dat frustrerend", was het heldere commentaar van Matthijs de Ligt.

"Portugal heeft een bepaalde speelstijl en dat is inzakken en op de counter spelen. Ik denk dat we voorin ook niet de ballen vast konden houden, dan maak je het ze ook niet moeilijk."

Oranje op muziek

Onze collega's van Langs de Lijn hebben - razendsnel - een muzikale montage gemaakt van de Nations League-finale. Luister en geniet. Wellicht was wat treurige Fado-muziek wel gepaster geweest bij deze terugblik.

Van Dijk: 'Jammer dat we met lege handen staan'

"Het was een mooie wedstrijd om te spelen", luidt de eerste reactie van aanvoerder Virgil van Dijk. "Lekker sfeertje, goede tegenstander, maar je wilt hem winnen en dat gebeurt niet."

"Je moet de kleine mogelijkheden die je krijgt benutten. Jammer dat we hier met lege handen staan", vervolgde Van Dijk. "We maken grote stappen als team. Zowel binnen als buiten het veld. Dit mag onze ontwikkeling niet verpesten. We gaan door en we zullen ons maximaal voorbereiden op de kwalificatie."

Aanvoerder Van Dijk baalt: 'We wilden die cup pakken'

KLAAR

Het is afgelopen. Portugal wint de Nations League door een 1-0 zege op Nederland in de finale in Porto.

Daley Blind treurt in Porto

90' Blessuretijd

Er komen drie minuten bij. De Portugese fans vieren al feest.

85' Portugese dreiging

Nu is er weer dreiging bij een Portugese aanval. Er wordt geschreeuwd om een penalty (onterecht) en de aanval eindigt met een schot van Semedo in de armen van Cillessen.

Portugal-Nederland 1-0

83' Kansen Oranje

Weer een kansje voor Nederland: Luuk de Jong kopt door, Van de Beek krijgt een kans maar het wordt niet meer dan een corner. Uit die corner komt uiteindelijk een kopkans van Luuk de Jong: naast.

Portugal-Nederland 1-0

79' De Roon over

Dat scheelde niet veel: De Roon levert een snoeihard afstandsschot af, dat rakelings over de Portugese lat suist. Aan de andere kant was er het zoveelste afstandsschot van Bruno Fernandes: Cillessen brengt redding.

Fernandes kan daarna meteen naar de kant: hij wordt vervangen door Moutinho. Aan Nederlandse kant komt Luuk de Jong erin voor De Roon.

Portugal-Nederland 1-0

Ondertussen op Pinkpop

Op Pinkpop is er vanavond weer een 'Silent Disco', waarbij mensen kunnen dansen op muziek uit een koptelefoon. Een van de kanalen waaruit je kan kiezen, is NPO Radio 1. Met als gevolg dat heel veel festivalgangers nu naar Portugal-Nederland op Langs de Lijn aan het luisteren zijn.

75' Tempo opgeschroefd

De tijd begint te dringen: nog ruim een kwartier in Porto. Nederland is op jacht naar de gelijkmaker en heeft het tempo opgeschroefd. Maar het is heel moeilijk om een gaatje te vinden in de Portugese defensie.

Een wissel bij Portugal: doelpuntenmaker Guedes is vervangen door Rafa Silva.

Portugal-Nederland 1-0

65' Kans Depay

Er is werk aan de winkel voor Oranje. En vijf minuten na de 1-0 van Portugal is er inderdaad bijna de gelijkmaker: een krachtige kopbal van Depay wordt gekeerd door Rui Patrício.

Portugal-Nederland 1-0

60' GOAL PORTUGAL

Doelpunt voor Portugal! Guedes schiet van afstand hard raak, Cillessen raakt de bal nog, maar niet genoeg. Het was een fraaie, vlotte aanval van de Portugezen met een mooie assist van Bernardo Silva.

Guedes zet Portugal op voorsprong in finale tegen Oranje

56' Kans Oranje

Daar was ie: de eerste echte kans voor Oranje! Depay zet goed door, zorgt voor verwarring en uiteindelijk gaat de bal via een miraculeuze carambolage naast het Portugese doel.

Drie minuten later volgt de tweede wissel bij Oranje: Van de Beek vervangt Bergwijn.

Portugal-Nederland 0-0

50' Opwinding

Eindelijk is er even opwinding voor het Portugese doel. Wijnaldum stormt (vanuit buitenspelpositie) op Rui Patrício af, maar de keeper brengt redding. En dan gaat alsnog terecht de vlag omhoog.

Drie minuten later is er even een hectisch moment na een corner van Portugal, maar Cillessen houdt het hoofd koel en pakt de bal.

Portugal-Nederland 0-0

TWEEDE HELFT

Met Quincy Promes voor Ryan Babel is Oranje begonnen aan de tweede helft van de Nations League-finale tegen Portugal.

RUST

Het is rust in Porto na een eerste helft zonder al te veel spektakel. Portugal kreeg een handvol kansen, Nederland eigenlijk geen één. Het kan haast niet anders of bondscoach gaat ingrijpen in de rust.

38' Oranje kansloos

We naderen de rust en het aantal kansen voor Oranje is zonder handen te tellen. De Portugezen hadden er zojuist wel weer eentje, en weer via een afstandsschot van Bruno Fernandes. Deze poging zeilde over het doel van Cillessen. En weer even later is er een niet al te gevaarlijk schotje van Ronaldo: Cillessen pakt.

Portugal-Nederland 0-0

31' Kansen Portugal

Portugal krijgt de eerste echte kansen in deze finale. Er is een gevaarlijke kopbal uit een corner van Fonté, een verraderlijk schot van Bruno Fernandes en een kopbal (weliswaar buitenspel) van Cristiano Ronaldo. Keeper Cillessen grijpt telkens goed in.

Het Nederlands elftal probeert Portugal uit de schulp te lokken om ruimte te creëren, maar is er nog niet echt in geslaagd om een gaatje te vinden.

Portugal-Nederland 0-0

Daley Blind en Frenkie de Jong in duel met Cristiano Ronaldo

23' Nog niet spetterend

Het wil nog niet echt spetteren in de finale en we wachten eigenlijk nog steeds op de eerste echte kans. De duels zijn veelal stevig en het spel ligt daardoor ook veel stil.

Portugal-Nederland 0-0

Daley Blind en Virgil van Dijk in duel met Bernardo Silva

14' Kansje Portugal

Nederland heeft in de beginfase het meeste balbezit, zonder dat Oranje nog echt gevaarlijk is geweest. Aan de andere kant was Portugal dat wel bij een hard afstandsschot van Bruno Fernandes, dat recht op Cillessen afging. De keeper pakte de bal dan ook vol vertrouwen.

Even later gloort er een kansje voor Bergwijn na onhandig balverlies van Portugal, maar de PSV-aanvaller loopt zich vast.

Portugal-Nederland 0-0

6' Aftasten

In de vierde minuut was het even schrikken: Bernardo Silva ging neer in het Nederlandse strafschopgebied, maar het was niet meer dan een struikelpartij. Geen paniek.

Voor de rest is het nog even aftasten geblazen in Porto.

Portugal-Nederland 0-0

Memphis Depay in duel met Ruben Dias en Jose Fonte

AFTRAP

De finale van de Nations League tussen Portugal en Nederland is begonnen!

De volksliederen

De volksliederen klinken in Porto. Eerst het Wilhelmus, dat kennen we wel, daarna het Portugese volkslied: A Portuguesa.

"Helden van de zee, nobel volk. Dappere, onsterfelijke natie. Laat vandaag de pracht van Portugal herrijzen!", luiden de eerste regels. Het is even afwachten of dat laatste vanavond inderdaad het geval zal zijn.

De sfeer is goed op de tribunes in Portugal

Live op tv en radio

Op NPO 1 (en de livestream) is de voorbeschouwing op de Nations League-finale begonnen. Het commentaar bij de wedstrijd is van Jeroen Grueter.

In Langs de Lijn op NPO Radio 1 is het commentaar te horen van Jeroen Elshoff en Arno Vermeulen.

Ondertussen bij de vrouwen

Engeland is het WK begonnen met een zege in de Britse derby op Schotland. In Nice leek een grote zege in de maak voor het elftal van Phil Neville, maar het werd uiteindelijk slechts 2-1.

Engeland-Schotland (groep D) | WK 2019

'Iedereen is meer dan 100 procent en wil graag'

Bondscoach Ronald Koeman licht voor de Nations League-finale zijn opstelling toe. Iedereen gaf aan fit te zijn en graag te willen spelen, vertelt Koeman, dus kwam hij uit op de dezelfde elf als tegen Engeland. "Dat stukje vermoeidheid en beetje pijn stoppen ze wel weg."

Koeman: 'Iedereen is meer dan 100 procent en wil graag'

Jubileum voor Cillessen

Jasper Cillessen verdedigt in de finale van de Nations League voor de vijftigste keer het doel van het Nederlands elftal. De tweede keeper van Barcelona debuteerde op 7 juni 2013 tijdens een oefenwedstrijd tegen Indonesië voor Oranje. Hij hield 21 interlands zijn doel schoon.

Jasper Cillessen poseert met Kenneth Vermeer bij een zwembad in Indonesië, een dag voor zijn debuut in Oranje

Opstellingen Portugal-Nederland

Het Nederlands elftal treedt straks tegen Portugal aan in dezelfde opstelling als afgelopen donderdag tegen Engeland. Donny van de Beek en Quincy Promes, die in de halve finale sterk invielen, nemen plaats op de bank.

Bij Portugal staat José Fonte in de basis; de centrale verdediger van Lille OSC vervangt Pepe, die wegens een schouderblessure niet inzetbaar is. Cristiano Ronaldo vormt een aanvalsduo met Gonçalo Guedes, die de voorkeur krijgt boven João Félix.

Een kijkje op het veld

De spelers van het Nederlands elftal nemen een kijkje op het veld van het Estádio do Dragão in Porto. Ook bondscoach Koeman is present. Om 20.45 uur is de aftrap.

Spelers van Oranje maken een praatje voor de Nations League-finale
Bondscoach Ronald Koeman (r) kijkt toe in Porto

Engeland verslaat Zwitserland in troostfinale Nations League

Engeland heeft beslag gelegd op de derde plaats in de Nations League. Na een doelpuntloze troostfinale namen de Engelsen de strafschoppen beter dan Zwitserland (6-5). De Engelse doelman Jordan Pickford eiste in de strafschoppenreeks de hoofdrol op door de zesde Zwitserse penalty, van Josip Drmic, te keren.

Keeper Yann Sommer was de grote uitblinker in de troostfinale van de Nations League

Om deze prijs gaat het straks

De beker voor de winnaar van de Nations League

Na 31 jaar zonder prijs maakt Oranje wéér kans

Het is dezer dagen al vaak gezegd: als Oranje vanavond wint, pakt het de tweede prijs uit de historie en krijgt die eenzame Europese beker uit 1988 eindelijk gezelschap in de prijzenkast.

Nou, dat was wel heel deprimerend om terug te zien. Dan is de samenvatting van de EK-finale van 1988 toch een stuk beter te pruimen.

Samenvatting EK-finale 1988

'Heel gemotiveerd om te vechten voor de overwinning'

Doelman Rui Patrício van Portugal keek gisteren vooruit naar de finale van de Nations League tegen Nederland. Hij wil heel graag winnen, zo bleek.

Portugees Patrício: 'Heel gemotiveerd om te vechten voor de overwinning'

Ondertussen bij de vrouwen

Brazilië heeft zonder sterspeelster Marta de eerste WK-wedstrijd tegen debutant Jamaica moeiteloos gewonnen. Cristiane nam in Grenoble de volledige productie voor haar rekening: 3-0.

Brazilië-Jamaica (groep C) | WK 2019

Het buitenkantje links van Blind maakt indruk: 'Lekker gevoel'

De sublieme pass van Daley Blind op Quincy Promes maakte donderdag tegen Engeland indruk. "Ik heb hem wel een paar keer voorbij zien komen op sociale media", glundert de international. "Ik kreeg de bal terug van Promes, zag een klein gaatje en dacht: niet nadenken, maar doen. Ik ben blij dat het gewaardeerd werd. Een compliment krijgen is altijd leuk."

Blind over buitenkantje links: 'Die pass kwam nog wel een paar keer voorbij'

Nu nog rustig

Het is nu nog rustig in het Estádio do Dragão in Porto

Op wie moet Oranje vanavond letten?

Op Bernardo Silva wellicht, de offensieve middenvelder van Manchester City? Of Gonçalo Guedes, de vleugelspeler van Valencia? Of wat denken we van João Félix, het supertalent dat het weleens helemaal zou kunnen gaan maken?

We hebben er een tijdje over zitten vergaderen, maar zijn toch tot de conclusie gekomen dat Cristiano Ronaldo waarschijnlijk de gevaarlijkste man is aan de kant van de Portugezen.

Samenvatting Portugal-Zwitserland: Ronaldo grote man met drie goals

Hoe kwam Oranje in de finale?

Nederland versloeg Engeland in de halve finale op donderdag dankzij twee goals in verlenging. Leuk om nog even terug te kijken!

Samenvatting Nederland-Engeland: Oranje trekt aan langste eind na 120 minuten

Ondertussen bij de vrouwen

In Frankrijk is in de tussentijd het WK voetbal volop aan de gang. De eerste wedstrijd van deze zondag ging tussen Australië en Italië. De Australische vrouwen verloren verrassend met 2-1.

Australië-Italië (groep C) | WK 2019

Figo looft Koeman en Oranje

Als Luís Figo in Portugal opduikt, staan er steevast hordes fans klaar om hun grote held de liefde te verklaren. De Portugees was in Porto voor een potje voetbal tegen de 'UEFA Legends', met onder anderen Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk.

Voor de NOS heeft de ster wel even tijd om te praten over Oranje, het Nederlandse voetbal en de Nations League-finale van vanavond.

Portugese legende Figo ziet 'getalenteerd en sterk Oranje' van vriend Koeman

Koeman wil van geen 'angstgegner' weten

Het Nederlands elftal wint zelden van Portugal en de term 'angstgegner' is dan ook op zijn plaats. Hoewel, bondscoach Ronald Koeman wil daar niets van weten: "Wij hebben geen angstgegner. En de laatste keer hebben we van ze gewonnen."

Daarmee doelt de bondscoach op de 3-0 zege in Portugal van vorig jaar maart, de eerste overwinning van Oranje onder leiding van Koeman. "Het is typisch een elftal dat niet altijd de bal hoeft te hebben en niet goed hoeft te spelen om te winnen", analyseert Koeman. "Ze kunnen goed verdedigen en hebben een fenomeen voorin."

Koeman: 'Verdedigen zit in de aard van het Portugese voetbal'

Welkom bij de Nations League!

Dit hadden we een jaar geleden ook niet kunnen denken: Nederland staat om 20.45 uur in de finale van de Nations League. Portugal is de tegenstander in het Estádio do Dragão in Porto.

De finale is vanavond rechtstreeks te volgen op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. De voorbeschouwing begint om 20.20 uur. Ook in Langs de Lijn op NPO Radio is het duel te volgen. En natuurlijk via dit liveblog.

Het is nu nog rustig in de kleedkamer van het Nederlands elftal in Porto